Grabeći prema obalama crnogorskog Jadrana, mnogi se mimoiđu sa Podgoricom. Diskusiju o tome koliko je ovaj grad zanimljiv ili ne, prepuštamo našem forumu, a u sljedećih nekoliko redaka pokušaćemo pomoći autostoperima da se lakše snađu na ulicama najvećeg crnogorskog grada, jer ćete teško zaobići podgoričko čvorište, ako otkrivate jednu od najljepših zemalja na Balkanu.

Ukoliko ste zagriženi autostoper, ostaje vam da dohakate do nekoliko ključnih kružnih tokova koji opkoljavaju Podgoricu. Do njih možete doći pješke – Podgorica nije veliki grad, ali ima mnogo dugačkih i dosadnih ulica. Budite spremni da izdvojite neko vrijeme za hodanje.

Tačka 1: Cetinjski semafori
Potrebno vam je oko 40 minuta laganog hoda iz centra. Odavde stopirate za Nikšić, Žabljak, Cetinje i Budvu. Preko Nikšića idete za Trebinje/BiH, a preko Budve i Boke Kotorske za Hrvatsku.

Tačka 2: Kružni tok
Autostop može biti nezgodan na samom kružnom toku, pokušajte pronaći zgodno mjesto. Tokom ljetne sezone, ne biste trebali čekati dugo. Odavde stopirate za Sutomore, Bar i Ulcinj i teoretski možete stopirati za Budvu i Albaniju.

Tačka 3: Tuški put
Odavde stopirate za Albaniju. Vjerovatno će vam se desiti da vam neko ponudi prevoz do prigradskog naselja Tuzi – ne odbijajte vožnju jer je lakše odavde stopirati za Albaniju.

Tačka 4: Benzinska pumpa
Autostop za Kolašin/Beograd zna biti komplikovan. Ova bezinska pumpa nije loše mjesto ili bilo koje prigradsko naselje u ovom pravcu. Put Podgorica – Kolašin je u stalnoj izgradnji pa se raspitajte o trenutnim uslovima prije nego što krenete na autostop. Možete i na Žabljak ovom trasom.

Tačka 5: Zabjelska pasarela (zamjena za tačku 1 i tačku 2)
Ubijte čekanje interesantnom pričom o Zabjelo Republici sa lokalcima. Sa ove tačke stopirate u različitim pravcima: za Nikšić i za Bar.

Opšte informacije

Podgorica ima nesrećnu klimu – preblizu mora koje joj donosi vrelinu, a predaleko za osvježenje. Budite spremni na visoke temperature i ukoliko kampujete u nekom od parkova ili pored rijeke, ni u kom slučaju nemojte paliti vatru. Podgorica je vrlo osjetljiva na požare i postoji šansa da će Vas neko prijaviti, iako se mogu vidjeti lokalci koji roštiljaju pored obala Morače.

Kampovati možete kod Milenijumskog mosta, ne bi trebalo da budete ometani. Švercovanje u podgoričkom javnom prevozu je teško izvodljivo – budite spremni da izdvojite 70 centi za vožnju. Međutim, (polu)šverc u crnogorskim vozovima je itekako moguć, a ponekad i nije prijeko potreban: vozna karta od Podgorice do Nikšića može koštati samo 1 euro. Ovaj voz putuje nešto više od sat vremena i prolazite kroz interesantne predjele, a možete ga iskoristiti da posjetite manastir Ostrog . Vozna karta za Sutomore i Bar košta nešto više, ali postoji velika šansa da se „dogovorite" sa kondukterom i da se za 1 evro prebacite do Bara (funkcioniše i u međunarodnom vozu Beograd - Bar).