Nisam odredila svoju sudbinu. Odredila ju je moja majka, ali beskrajno se divim njenoj hrabrosti. Njena porodica nije bila siromašna, roditelji su izabrali da se ona uda za bogatog čoveka, trideset godina starijeg. Ali ona to nije želela. Imala je samo šesnaest godina. Bila je nesrećna i patila je u sebi.

Veče pred venčanje, pobegla je iz kuće, nikom se ne javivši. Lutala je ulicama, plakala, bila sama. Nije znala da li je načinila pravu odluku. Noć je provela sama na ulicama Monrovije, glavnog grada Liberije, skrivena između kartonskih potleuša i kućeraka od blata. Srela je katoličkog sveštenika koji se sažalio. Ispričala mu je sve. Valjda se tu desila ljubav na prvi pogled ili ne znam kako bi se to moglo objasniti, ali moja majka je ostala trudna. Kako se ne bi desio skandal, moju majku je prihvatila starija žena, prijateljica sveštenika, koja se o njoj starala tokom trudnoće. Majka je redovno odlazila u crkvu, razgovarala je sa sveštenikom, ali njihova veza je morala ostati tajna. Nesreća moje majke. Nakon devet meseci, ona nije preživela porođaj, ostali smo moja sestra i ja – blizanci.

O nama se starala žena kod koje je živela naša majka – gospođa Mariam. Priču nam je ispričala kada smo imali dvanaest godina.

Onaj za koga je trebalo da se uda naša majka, onaj od kojeg je pobegla, nekako je saznao za nas. Zajedno sa svojim bratom je došao u kuću gospođe Mariam. Ona nam je rekla da se sakrijemo kako nas oni ne bi videli. Vikali su, gde su, gde su, ali ona nije odgovarala. Mi smo se sakrili na krov i kroz rupu gledali šta se dešava dole.

Ubili su je.

Plakali smo, da li od tuge ili od straha? Rekli su da nas nikad neće ostaviti na miru. Ubili su i našeg oca, sveštenika. Još uvek mi je neverovatno kako su znali ko smo, ko nam je otac, gde živimo i šta se desilo. Majčine roditelje nikad nismo upoznali.

Tako smo drugi put postali siročići, sami na svetu. Tada smo se dogovorili da se nikada nećemo razdvajati i da ćemo imati jedno drugo. Tada smo se dogovorili i da odemo iz Liberije, kako znamo i umemo, bilo kuda.

Pročitali ste prvi deo ove priče. Pročitajte i nastavak.

Liberija: Katolički usud deo je serije zapisa Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, koji rade sa migrantima i azilantima u Srbiji.