Datum: 01. - 05. maj 2008.

Krojcberg je nekadašnje selo koje je doživelo sudbinu mnogih sela koje su progutali gradovi tokom njihovog širenja. Nekada je bio industrijski kvart Berlina koji je gotovo potpuno uništen tokom Drugog svetskog rata. Nakon rata, Krojcberg je bio nepopularan za investicije, pa je kvalitet izgradnje bio loš a neposredna blizina Berlinskog zida uticala je na nisku cenu stanova. Zato je za imigrante koji su od kraja '60-ih godina XX veka počeli da dolaze u Nemačku, ovaj deo Berlina bio veoma popularan. Kako je Krojcberg bio okružen zidom sa tri strane, postao je poznat po alternativnom načinu života i skvoterima. Od 1987. godine u ovom delu grada česte su nasilne demonstracije za vreme 1. maja. Takode, Krojcberg je bio mesto pank pokreta, kao i mnogih drugih alternativnih subkulturnih pokreta.

Krojcberg Skvot u Krojcbergu
 

Danas je to jedan od najsiromašnijih delova Berlina, u kome žive mnogobrojni imigrant, a oko 30% stanovnika nema nemačko državljanstvo. U Krojcbergu vlada velika nezaposlenost, a prosečna mesečna primanja su veoma niska.

U Berlin sam stigao rano ujutru 1. maja. Od Kajzerdama do Alexsander platza me je delilo 20 minuta metroom (17 stanica). Tu me je čekala moja lepša polovina, koju pre toga nisam video puna dva meseca. Više umoran od vugljenja torbi nego od puta, po dolasku u stan samo sam se istuširao, odspavao sat i po, pa opet na noge lagane. Uputili smo se na Oranien strasse,

Krojcberg

centar Krojcberga. Kako smo se približavali, na svakom 'ošku stajalo je nekoliko policijskih kola i marica.

Prolaze mladići sa crvenim zastavama i dele nam letke. Ulica je puna ljudi. Na svakom koraku štandovi sa klopom ("tradicionalna" jamajčanska, trinidadska...), bašte turskih, indijskih, kineskih, marokanskih i drugih restorana. Nedaleko odatle, park prepun štandova političkih i nevladinih organizacija (od "čegevarista" do Levice, Narodne solidarnosti (delovalo mi je poput PUPS-a) i Zelenih).

Krojcberg

Primećujem da su retke zgrade okrečene, ali po višim delovima fasada mogu se videti fleke od kesa sa farbom. Objašnjavaju mi da to rade samo onim zgradama čiji stanari uredno kreče donji deo fasade, jer ukoliko je fasada ružnija, cena nekretnina u njima pada.

putopis Krojcberg

Na svakom ćošku nalazi se bina na kojoj se održava neka svirka. Pored nas prolaze likovi sa zastavama Piratske partije (Piraten partei). Valjda se zalažu za pirateriju?! Kako sam ožedneo od falafela kupio sam mineralnu vodu (i to baš "Vujić vodu"). Pored nas prolaze likovi iz obezbeđenja (Anti-konflikt tim). Kao što ću kasnije videti u Potsdamu, gde je držanje rasnog psa statusni simbol, tako je u Krojcbergu statusni simbol imati na uzici dodža. Svi ih grle, maze, češkaju...

putopis Krojcberg

Statistika kaže da na jednog stanovnika Berlina dođu dva psa. Nije ni čudo što sam tokom boravka u Berlinu video samo jednu mačku, i to u prozoru prizemnog stana jedne zgrade.

Na Kottbuser tor-u održavaju se glavne demonstracije antifašista. Kolona polako kreće u marš.

putopis Krojcberg

Za to veče planirani su sukobi sa nacistima.