Followers 0

knjige/filmovi/muzika/sajtovi?

182 posts in this topic

Ја сам био убеђен да је Нусарет из Авганистана?

Iz Pakistana je. Ima sjajan album sa Jan Garbarekom "Ragas & sagas". Svira tu i Manu Katche i jos muzicara iz Pakistana.

Zemlja: Srbija

Šta: knjiga

Naziv: Kosovo jedna ljubavna priča

Autor: Saša Simonović

"Roman koji u osnovi prati ljubav dvoje mladih Beograđana koje, igrom sudbine, tokom sukoba na Kosovu život razvrstava na dve različite strane noseći sa sobom mnoge antagonizme, emocijalne fristracije i moralne dileme. Ovo je roman čije se vrednosti kriju u jednostavnoj priči i odgovarajućem jeziku, ali i ubedljivoj realističkoj slici važnih momenata iz naše nedavne prošlosti."

Zemlja: Turska

Naziv: Talismanic city, Istanbul

Autor: Ferhat Aslan

"The legends of Istanbul, which tears the dark curtains of the centuries, still continues to live through its spirit and the people in this city."

Zemlja: Liban

Šta: film

Naziv: West Beirut (1998)

Autor: Ziad Doueiri

"In April 1975, civil war breaks out; Beirut is partitioned along a Muslim-Christian line and is divided into East and West Beirut. Tarek is in high school, making Super 8 movies with his friend, Omar. At first the war is a lark: school has closed, the violence is fascinating, getting from West to East is a game. His mother wants to leave; his father refuses. Tarek spends time with May, a Christian, orphaned and living in his building. By accident, Tarek goes to an infamous brothel in the war-torn Olive Quarter, meeting its legendary madam, Oum Walid. He then takes Omar and May there. Family tensions rise. As he comes of age, the war moves inexorably from adventure to tragedy."

Film se može naći na internetu sa engleskim prevodom.

Zemlja: Liban

Naziv: Caramel (2007)

Autor: Nadine Labaki

Zanimljiv film o životima pet libanskih žena koje se bave raznim pitanjima kao što su zabranjene ljubavi, potisnuta seksualnost, tradicija itd..

Zemlja: Avganistan

Naziv: The Dancing Boys Of Afghanistan (2010)

Autor: Najibullah Quraishi

"Avganistanski novinar se vraća u svoju rodnu zemlju i istražuje o drevnoj praksi, koja je vraćena od strane moćnih ljudi i bogatih biznismena.  "bacha bazi" (u bukvalnom prevodu "dečak koji igra") je ilegalna praska zloupotrebe uličnih siročadi i siromašnih dečaka, čiji su roditelji plaćeni da daju svoje sinove njihovim novim "gospodarima". Oblače ih u žensku odeću i obučavaju da pevaju i igraju, kako bi zabavljali sebe i svoje prijatelje. Neretko ih i seksualno zlostavljaju."

Zemlja: Iran

Naziv: Persepolis (2007)

Autor: Marjane Satrapi

Animirani autobiografski film o detinjstvu  Marjane Satrapi za vreme iranske revolucije.

Naziv: The Day I Became A Woman (2000)

Autor: Marzieh Meshkini

Film se sastoji od tri međusobno povezane priče, koje prikazuju žene u tri faze života u Iranu.

Naziv: Taste of Cherry (1997)

Autor: Abbas Kiarostami

Priča o čoveku srednjih godina, koji vozi kroz Teheran u potrazi za osobom koja ga može sahraniti nakon njegove smrti.

Naziv: The Color of Paradise (1999)

Autor: Majid Majidi

Film o slepom dečaku Muhamedu i njegovom ocu, koji ga se stidi.

Mosfilm je potpisao ugovor sa youtube-om, svake nedelje će stavljati po 5 klasika ruskog filma sa engleskim titlom na http://www.youtube.com/mosfilm

Dersu Uzala

http://www.youtube.com/watch?v=W67U3T_Kms4

http://www.imdb.com/title/tt0071411/

Zemlja: Rusija

Sta: film

Naziv: Dersu Uzala

Reditelj:  Akiro Kurosava

Odlican film, kog treba obavezno odgledati. Grupa ruskih istrazivaca u bespucima srece usamljenog lovca koga uzimaju za svog vodica. Lovac se zove Dersu Uzala, i poseduje neverovatne vestine prezivljavanja u sibirskim vukojebinama. On se potpuno saziveo sa prirodom i tome uci i svoje pratioce koji su odusevljeni njegovim vestinama, njegovoj prostodusnosti i dobroti. Ceo film je sniman na otvorenom, uglavnom u Sibiru, tako da obiluje lepim pejzazima, scenario je radjen po istinitom romanu koji je napisao vodja ekspedicije Vladimir Arsjenev. Film je dobio nagradu Oskar za najbolji strani film.

http://www.youtube.com/watch?v=tLnSD8tIqWc&feature=related

Zemlja: Francuska

Sta: film

Ime: La Haine  ( Mrznja)

Reditelj: Metju Kasovic

Film se bavi zivotom mladih u predgradjima Pariza u kojima vecinu cini siromasna populacija rodjena u Francuskoj, ali africkog porekla, ograniceih prava i mogucnosti u zivotu. U ovakvim predgradjima su cesti neredi i nasilni protesti ovih mladih ljudi. Posle jedne burne noci lokalni mladic zavrsio je u bolnici usled prebijanja od strane policije i lekari mu se bore za zivot. Jedan od 3 glavna aktera filma iste noci pronasao je policijski pistolj i zarekao se sebi i dvojici drugova da ce ako povredjeni mladic umre u bolnici sa tim pistoljem ubiti policajca i tako se osvetiti. Inace ovo je kultni film kako u svetu, tako i u Srbiji i po mom misljenu je imao veliku ulogu u stvaranju sub-kulture dizelastva na nasim ulicama.

Zemlja: Turska

Šta: dokumentarac

Naziv: Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

Reditelj: Fatih Akin

http://www.imdb.com/title/tt0459242/

Fatih akin introduces an international audience to the diversity and uniqueness of musical creativity in the heart of istanbul ranging from modern electronic rock and hip-hop to classical arabesque.

Naziv: The Darjeeling Limited (2007)

Autor: Wes Anderson

Obožavam Andersona! Svaki film mu je sjajan na svoj način!

Još jedna preporuka:

Zemlja: Indija

Šta: film (drama)

Naziv: Water

Reditelj: Deepa Mehta

http://www.imdb.com/title/tt0240200/

The film examines the plight of a group of widows forced into poverty at a temple in the holy city of Varanasi. It focuses on a relationship between one of the widows, who wants to escape the social restrictions imposed on widows, and a man who is from the highest caste and a follower of Mahatma Gandhi.

http://www.free-wallpaper-download.com/movie/easy-rider/4_1024.jpg

Zemlja: SAD

Sta: Film

Naziv: Easy Rider

Reziser: Denis Hoper

Uloge: Piter Fonda, Denis Hoper, Dzek Nikolson.

Godina: 1969.

http://www.imdb.com/title/tt0064276/

Kultni film o dvojici motorasa koji posto su prodali kokain u Kaliforniji odluce da se odvezu do Nju Orleansa kako bi prisustvovali Mardi Gra karnevalu. NA svom putu susrecu gomilu zanimljivih individua tipicnih za SAD krajem sezdesetih godina, doba odumiranja hipi pokreta, opojnih droga :)  i rasne segregacije. Sporednu ulogu u filmu igra Dzek Nikolson koji se ovim filmom katapultirao medju zvezde.

Citat:

George Hanson: You know, this used to be a helluva good country. I can't understand what's gone wrong with it.

Billy: Man, everybody got chicken, that's what happened. Hey, we can't even get into like, a second-rate hotel, I mean, a second-rate motel, you dig? They think we're gonna cut their throat or somethin'. They're scared, man.

George Hanson: They're not scared of you. They're scared of what you represent to 'em.

Billy: Hey, man. All we represent to them, man, is somebody who needs a haircut.

George Hanson: Oh, no. What you represent to them is freedom.

Billy: What the hell is wrong with freedom? That's what it's all about.

George Hanson: Oh, yeah, that's right. That's what's it's all about, all right. But talkin' about it and bein' it, that's two different things. I mean, it's real hard to be free when you are bought and sold in the marketplace. Of course, don't ever tell anybody that they're not free, 'cause then they're gonna get real busy killin' and maimin' to prove to you that they are. Oh, yeah, they're gonna talk to you, and talk to you, and talk to you about individual freedom. But they see a free individual, it's gonna scare 'em.

Billy: Well, it don't make 'em runnin' scared.

George Hanson: No, it makes 'em dangerous. Buh, neh! Neh! Neh! Neh! Swamp!

Da oživimo temu  :banana:

Zemlja: Slovenija

Šta: Film

Naziv: Petelinji zajtrk (Petlov doručak)

Godina: 2007.

Po sredi je ljubavna priča u malom mestu Radgona koje se nalazi u blizini Austrijske, Mađarske i Hrvatske granice.

Verovatno najbolji slovenački film. U filmu se pojavljuje Severina a jednu od glavnih uloga igra superdobra Pia Zemljič :)

http://www.imdb.com/title/tt1114690/

Zemlja: Amerika

Šta: Knjiga (eseji, preciznije)

Naziv: "O dužnosti građanina da bude neposlušan, i drugi eseji" od Henrija Dejvida Torea

Naziv originala: "Civil Disobedience and Other Essays" by Henry David Thoreau

Godina: sredina 19. veka

Pronađite u elektronskoj formi, prevod je jako lepo urađen. Ko je čitao "Čujte Srbi" od Arčibalda Rajsa, ovi eseji mu se mogu učiniti sličnim i zanimljivim, a poruka je univerzalna. Henri je pisao svoja razmišljanja najviše na temu ropstva i kako se Američki narod ponaša, tj. kako bi trebao da se ponaša u vezi sa tim, šta misli o političarima i plaćanju poreza, zatim je pisao o kapetanu Džonu Braunu koji je svoju porodicu poveo u borbu protiv ropstva i praktično žrtvovao, pa čak i o putovanju...

Evo par friških naslova:

Zemlja: Rusija - Srbija

Šta: Knjiga

Naziv: "Tajna informacija o snazi i stanju kineske države"

Naziv originala: "Секретная информация о силе и состояние китайского государства"

Autor: Sava Vladisavić Raguzinski

Godina: 1731. - 2011.

Reč je o prvi put na srpskom jeziku objavljenom najznačajnijem delu Save Vladislavića Raguzinskog, srpskog vlastelina iz Hercegovine, trgovca, avanturiste i diplomate u službi Petra Velikog. Iz samog naslova može se zaključiti da se radi o diplomatskom izveštaju o Kini namanjenog ruskom caru a koji po prvi put posle Marka Pola i njegovog "Miliona" Evropi približio ovu zemlju. Knjiga je objavljena decembra 2011. u okviru RTS-ove edicijie "Rara" za stare i retke knjige.

Zemlja: Irska-Alžir-Francuska-Ujedinjeni Arapski Emirati

Šta: Dokumentarni film

Naziv: El Gusto

Autor: Safinez Bousbia

Godina: 2012.

Dokumentarac o Šabi (Chaabi) muzici, odnosno starim alžirskom i Pied-Noir muzičarima koji su se po prvi put posle mnogo godina okupili u Marseju pa je čitav projekat je već nazvan alžirskom verzijom Buena Viste. S obzirom da je film tek počeo da se prikazije po festivalima uspeo sam da pronađem samo trejler na Youtube-e, a ostaje nada da ćemo imati priliku da ga gledamo na Slobodnoj zoni ili nekom sličnom festivalu u toku godine ili da će se u međuvremenu pojaviti na netu. Za sada je dostupan soundtrack koji preporučujem a keyword za pretragu je: Orchestre El Gusto - BOF (El Gusto) (Album BOF Chaabi DZ 2012)

http://www.youtube.com/watch?v=2UWJeJUYmqA#ws

Još bih dodao i jednu staru knjigu o Savi Vladisaviću s obzirom da se radi o neverovatno zanimljvoj a do skora gotovo zaboravljenoj ličnosti (da li ste na primer znali da je Sava Vladisavić tokom svog boravka u Carigradu gde je službovao u svojstvu ruskog diplomate otkupio etiopskog roba Ibrahima Hanibala - pradedu Aleksandra Puškina. Ili da je osnovao grad Troickosavsk, danas Kjahtu u Burjatiji gde je podigao drvenu crkvu posvećenu Svetom Savi)

Zemlja: Srbija

Naziv: Grof Sava Vladisavić

Naziv originala "Jedan Srbin diplomata na dvoru Petra Velikog i Katarine I - Grof Sava Vladisavić "

Autor: Jovan Dučić

Godina: 1943

Šta: Muzika

Naziv: V.A. - Raks Raks Raks - 27 Golden Garage Psych Nuggets From The Iranian 60s Scene

Autori: Moha Jamin, Littles, The Flowers, Group Takhala Ha, Ojoobe Ha, Golden Ring, Kourosh, Googoosh, itd.

Godina: 2010.

Fantastična kompilacija iranskih garažnih bendova iz 60-ih, po uzoru na legendarne "Nuggets" kompilacije diskografske kuće Elektra i kasnije Rhino.

Ova ploča, inače prvenac Raks Discos-a je zaista je pravo otkriće, a evo i muzičke ilustracije: Moha Jamin - Raks Raks Raks ;D

Zemlja: Amerika, Afrika (Južni Sudan)

Naziv: Machine gun preacher

Godina: 2011.

MV5BNDI0NDMzMDU3N15BMl5BanBnXkFtZTcwMTIzNjQzNg@@._V1._SY317_.jpg

Poznat glumac u malo poznatoj priči o Sam Childers-u koji je posvetio svoj život deci u ratnoj zoni u Južnom Sudanu. U filmu se takođe pominje i Koni, za kojeg je većina čula iz relativno skorašnjeg virala:

http://youtu.be/Y4MnpzG5Sqc

Tema umire. Šteta, odlična je!

Zemlja: Njemačka

Naziv: Lollipop Monster

Godina: 2011.

Režija: Ziska Riemann

Tek što je Unin otac, preosetljiv umetnik u stvaralačkoj krizi, sebi oduzeo život između ostalog i zato što ga je žena varala sa njegovim bratom, potresena tinejdžerka je naletela na Arijanu koja je stigla iz sasvim drugačijeg okruženja. Ona živi sa histeričnom majkom i povučenim ocem, koje svakodnevno teroriše brat hiphondar. Dva sveta – Unin tmuran i protkan umetnošću i Arijanin slatkasto-šaren, snažno se sudaraju. Devojke se zbližavaju i bune se protiv sveta odraslih. Bez prevelikog sputavanja otkrivaju svet seksa i ubijanja sa kojim prestaje nevinost dečije sobe. Film je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu.

http://www.kcb.org.rs/OProgramima/Filmskiprogram/Filmskinajave/tabid/1091/AnnID/2094/language/sr-Latn-CS/Default.aspx

Zemlja: Mongolija/Kina/Rusija

Sta: Film

Naziv: Urga

Rezija: Nikita Mihalkov

Dobar film za one koje zanima nomadski zivot Mongola. U centru paznje je jedna mongolska porodica koja zivi u stepi na severu Kine i njihovo prijateljstvo sa ruskim kamiondzijom koji se slucajno tu zatekao. Iako film ima malo previse snova, vizija i metafora za moj ukus mogu reci da je stvarno dobar. Posebno deo u kom mongolska porodica ugosti nezvanog gosta u kom je na jako lep nacin predstavljena iskrenost i gostoprimstvo ovih velikih ljudi.

Naziv: Jevanđelje po Isusu Hristu

Pisac: Žoze Saramago

Dugo nisam pročitala ovako dobru knjigu. Još od Razgovora u katedrali, čini mi se.

Prvo da kažem da sam dugo odlagala da čitam Saramaga jer ovde u Portugalu kad pitam ljude o njemu prvo i jedino što kažu je da "on ne koristi interpunkciju" i da je "jako težak za čitanje". Moram da priznam da mi se bila stvorila neka averzija, posebno što imam njegove knjige samo na portugalskom, pa se nisam usudila da se upuštam u tu literarnu avanturu.

Onda sam videla na nekom od onih "memoria" TV kanala neki intervju sa njim od pre 20 godina i skontala da je čovek toliko duhovit, mudar, sarkastičan, prosvećen... I kad sam bila u Srbiji kupim nekoliko njegovih knjiga na srpskom.

Prva koju sam pročitala - Jevanđelje po Isusu Hristu - me je potpuno oborila s nogu. Jest, čovek ima čudan smisao za interpunkciju, ali čoveče, pored svega drugog što ima da se kaže o njegovom stilu, to stvarno nije ni najmanje bitno. Da je težak za čitanje - meni naprotiv - mislim da je to više jer ovde ljudi jednostavno nisu navikli da čitaju, a mi u gimnaziji ako imamo dobrog profesora, isčitamo i Bibliju i Rat i mir i Proces i Seobe i Majstor i Margarita i Na Drini čuprija, još ko zna koliko odličnih i ozbiljnih dela... Eto, u Portugalu ne čitaju pod obavezno svog jedinog nobelovca.

Dakle, trenutno mislim da je Žoze Saramago najveće blago Portugala. Fenomenalan stil, ironija, humor i sarkazam, a sve to  na jednu prilično ozbiljnu i kontroverznu temu - život Isusa Hrista. Zapažanja o bogu i đavolu, život Isusa kao običnog čoveka, njegov odnos sa Marijom Magdalenom i sa svojom porodicom... Saramago je na svoj autentičan i studiozan način sve ove teme produbio i udahnuo im neku dimenziju realnosti, a pritom predstavio svoje stavove o nekim pitanjima na koja ne postoji samo jedan istinit odgovor i mišljenje oko kog se svi slažu. Jedna od onih knjiga koju sam čitala i nisam želela da završim čitanje.

edit: posle sam malo upoređivala sa portugalskom verzijom. Odličan prevod Dejana Tiaga Stankovića

Sad ću morati da pročitam, kad si ovako nahvalila. Posebno ako ti se toliko sviđa Razgovor, onda mogu da verujem tvom ukusu :) Čitao sam Rikarda Reiša, i Slepilo. E da, i Baltazara i Blimundu. Sve sam to čitao baš jako davno, pa se više ni ne sećam da li mi se svidelo i koliko. Taman da osvežim, hvala na preporuci!

E baš javi utiske!

Ja nastavljam sada sa "Smrt i njeni hirovi". Interesantna priča o tome šta se dešava kad ljudi u jednoj zemlji tako odjednom prestanu da umiru. Genije  :)

E baš javi utiske!

Ja nastavljam sada sa "Smrt i njeni hirovi". Interesantna priča o tome šta se dešava kad ljudi u jednoj zemlji tako odjednom prestanu da umiru. Genije  :)

Zoze Saramago

a kad predju granicu, umiru normalno  ;D

Šta: Film/muzika

Zemlja: SAD/J.Afrika

Naziv: Searching for Sugar Man

Prica slicna kao i ona sa Nikom Sloterom u Srbiji. Bio neki lik u Detroitu, snimio jednu/dve ploce, posle toga se povukao. Neko odneo na put plocu (CD) i ona zavrsila u J. Africi gde je postala veliki hit. Lik to nije znao, a ni ovi iz Afrike nisu nista znali o njemu. I skupe se neki likovi koji odluce da ga nađu i dovedu u J. Afriku.... Onda se tu spominje i revolucija, borba protiv aparthejda itd, cisto da ne manjka taj politicki momenat cele stvari kao i sa Nikom Sloterom.

Film je super zato sto ima osim dobre muzike, odlicne panoramske scene. Kontrast između sivog Detroita i predela J. Afrike u svim bojama. Plus sto je prica super, a sam muzicar o kome se govori je car.

Ovo je ta famozna pesma:

Zemlja: Jermenija

Naziv: Kalendar  (1993. godina)

Režiser: Atom Egoyan

Kratak opis: Fotograf i njegova žena obilaze razne jermenske crkve i fotografišu ih za kalendar, a sa njima je i vozač iz Jermenije koji im priča po nešto o svakoj crkvi, dok žena sve to prevodi fotografu. Tu je upletena i mala drama, s obzirom da se vozač i ona polako zbližavaju. Vizuelno divan film, prilično zanimljivo ispričana priča.

Zemlja: Australija (Western Australia)

Šta: Film (2010)

Naziv: "Bran Nue Dae"

Autor: Rachel Perkins

Zemlja: Kina

Knjiga: "Balzac and the Little Chinese Seamstress"

Autor: Dai Sijie

(moram da se pohvalim da sam ovu uspela da dobijem sa autogramom  :) )

Lepa, mala knjizica o kineskoj kulturnoj revoluciji.

Zemlja: Tibet

Naziv: "Sky Burial"

Autor: Xinran

(Malo drugacija knjiga o Tibetu. Volela bih sad ponovo da je procitam, posle Tibeta ... morace se ponovo kupiti...)

Zemlja: Kambodza

Naziv: "Stay Alive, My Son"

Autor: Pin Yathay

(Samo sam bas mnogo plakala dok sam je citala.)

Zemlja: Portugal

Naziv: Putovanje kroz Portugaliju (Laguna)

Autor: Žoze Saramago

Opis: Nezaboravno putovanje kroz predele, istoriju i kulturu Portugalije.

Putovanje nikada nema kraj. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sećanju, u pamćenju, u pripovedanju. Kada je putnik seo na pesak plaže i rekao: „Nema više šta da se vidi“, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog. Treba videti ono što niste prvi put videli, videti ponovo ono što ste već videli, videti u proleće ono što ste videli leti, videti noću ono što ste videli danju, biti na suncu onde gde je ranije pala kiša, videti useve kako bujaju, zreo plod, pomeren kamen, senku koja ne beše tamo prethodni put. Potrebno je vratiti se starim stopama da bismo ih ponovili, i da bismo ucrtali nove puteve pored njih. Potrebno je ponovo započeti putovanje. Uvek.

Ova knjiga nije običan turistički vodič ili bedeker koji se nosi pod rukom, nego mnogo više od toga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gde se uvek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada. Putnik ističe da nije tu kako bi davao savete, premda svojih opservacija ima napretek. Istina je, istovremeno, da će čitalac ovde naći mnogo odabranih i istančanih opisa portugalskih krajolika, ljudi, umetničke baštine i istorije ove zemlje, što je istovremeno unutrašnje putovanje ovog velikog pisca kroz sopstveni doživljaj domovine svojih predaka i savremenika.