Posted September 22, 2018 Pozdrav drugari, prosli put sam imao poteskoca sa nalaskom jeftine karte za Milano i zahvaljujuci vama sam prosao super, sada opet pitam za pomoc Situacija je ovakva: Drug i ja smo odlucili da radimo do aprila i skupimo za neko putovanje, prvo je u opticaju bilo backpacking evropom, ali smo se onda odlucli da hocemo nesto ''egzoticnije''... E sad izbor je pao na juznu ameriku, dvoumimo se izmedju Peru, Cile ili Costa Rica... Nismo turisti koji vole da sede u hotelima i uzivaju u pogledu kroz prozor, vise smo za nesto avanturisticki, nosicemo satore i pratecu hiking opremu. Cilj nam je da nadjemo neko mesto sa lepo prirodom, lepim pogledima, mestima za hiking... Ukoliko neko zna nesto o tome za ove tri drzave, ili ima bilo koje drugo mesto na umu da je najbolje za nas (sve osim Evrope) moze da prelozi, uvek smo za nove predloge jer je ovo tek pocetni plan, sto znaci da ce se destinacije mozda i promeniti.. Vazno je samo ovo gore pomenuto i da nije neka sumanuto skupa drzava Takodje kako bi bilo najjeftinije otici do pomenutih drzava? Najjeftinije sto sam nasao je 600 i nesto evra iz Amsterdama pa me zanima ukoliko postoji neki jeftiniji nacin? Hvala na pomoci! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2018 moj ti je savet chile i peru, kostarika je, po meni, prilicno bezveze, dsetinacija za kanadjane i amere kad odu u penziju i pokupuju nekretnine...pri tom je prilicno skupa, ko evropa.. najbolja opcija ti je kombina peru i severni i srednji chile ( negde do santiaga otprilike) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2018 Hvala na savetu, kakva je kombinacija Peru i Ekvador, sad sam tek uzeo Ekvador u razmatranje i cini mi se super... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2018 Ako hocete kampovanje i divlju prirodu, idite u Patagoniju. Nacionalni parkovi Torres del Paine u Cileu i El Chalten u Argentini su raj za to. Ali, za odlazak tamo,planirajte neki period decembar-mart, kad je leto, inace ne vredi. Cak i leti je vreme prilicno surovo. Za nesto blazu varijantu, idite i region jezera, recimo, sira oblast oko Pucona u Cileu, tamo ima i vulkana i lepe prirode. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 22, 2018 Koliko dugo planirate da putujete, tj. ostanete tamo? Sve ove države su ogromne. Moj omiljeni deo J. Amerike je Patagonija. Priroda je neverovatna i prepešačili smo silne kilometre po nacionalnim parkovima. Međutim, kao što Dragance reče ako vi krećete posle aprila vreme je previše surovo. Da sam na tvom mestu, u tom slučaju bih se držala: 1) Sever Čilea (Santjago, Valparaiso, Atakama). Meni je pacifička obala predivna, ali nije tropski raj za kupanje. Santjago je najsređenija, najrazvijenija i najbezbednija prestonica Južne Amerike. Meni se grad izuzetno dopao, ali moji zli drugari iz Buenos Ajresa vole da se sprdaju na račun istog. Oko Santjaga ima predivnih izletišta, planina za ispeti, parkova za prošetati. Sve je super označeno, možete sve sami da organizujete i kampujete na divlje gde vam se svrsne. Valparaiso je na mene ostavio neverovatan utisak, predivan grad na Pacifiku, htela sam da ostanem tamo da živim. Nije Naruda bio blesav kad je njega izabrao za svoje odredište. Atakama je neverovatna ali ti je prilično limitirano kretanje zbog surovih uslova. Ali ako nađete jeftini hostel, postoje staze koje možete izvozati bajsevima za dva dana. Izleti do udaljenijih delova koštaće vas đavo i po. Čile je skup (zapadno-evropski skup), srazmerno ceni je i organizovan i uređen. 2) Sever Argentine (Iguacu vodopadi, Buenos Ajres). Ovo prvo jedno od najlepših prirodnih čudesa na svetu. Mi smo proveli nedelju dana i nije nam se mrdalo odatle. Može da se ode lako i na brazilsku stranu. Argentinska je daleko impozantnija. Buenos Ajres je najlepši grad na svetu, uzmeš najbolje od Berlina, Beograda, Rima i Pariza, smućkaš, pomnožiš sa 10 i dobiješ BA. Za razliku od Santjaga prilično je nebezbedan, mada ja lično nikakve neprijatnosti, nikada nisam doživela. Meni dođe nešto kao druga kuća. Problem sa Argentinom je što je nenormalno sve skupo. I dok se skupoća u Čileu donekle može objasniti tom uređenošću i bezbednošću, u Argentini je to prilično "neopravdano". Prevoz je super organizovan i dobro funkcioniše u obe zemlje. Autobusi spajaju sve znamenitosti, i 10 klasa su bolji od evropskih ali im je i cena jaka. 3) Peru (Titikaka jezero, Kusko, Maču Piču, Oljajtatambo). Peruanske planine su za mene bile previsoke. Kad mi je do planina ja obilazim Patagoniju. Ne znam da li si osetljiv na visinsku bolest, ali mene je ista sprečila u uživanju u Kusku i odlasku na Inka trejl. Sam Maču Piču je ispod 3000m pa se na njemu lakše diše. Za mene je Maču Piču bio izuzetno važan, pa mi turisti nisu smetali, ali ako nisi zaluđenik za kulturu i istoriju Acteka može ti se učiniti da je previše ljudi na ruševinama, te da se trud zarad lepog pogleda na ruinama ne isplati. Uz Oljajtatambo možeš danima da hajkuješ i kampuješ na divlje. Titikaka je kulturološki opet izuzetno zanimljiva bila, ali opet puuuuuuuuuno turista i ta prokleta visinska bolest. 4) Ekvador (Galapagos). Ja sam išla ciljano na ostrva, pa ništa sem njih nisam videla. Znam da sam gledala neke višednevne pešačke staze oko Kvita, ali mi je sve bilo previsoko pa sam odustala. Ono malo vremena što smo proveli u Kvitu mi je ostavilo utisak da Ekvador dosta naliči Peruu. Galapagos predpostavljam ne treba posebno predstavljati. Moguće je samostalno obići 3 ostrva, za ostalo moraš na kruzer ili organizovan izlet sa nekog od ova tri naseljena ostrva. I jasno, za to ćeš dati bubreg. Oba bubrega. Sama ostrva nisu preterano skupa, ali je karta do Galapagosa, kao od Evrope za Južnu Ameriku. Peru i Ekvador su daleko jeftiniji od Čilea i Argentine, daleko siromašniji i lošije organizovani. Autobuske konekcije su dobre ali autobusi dosta skromniji, doduše i dalje više nego OK. Tako da, ako vam je budžet tanak, kombinacija ove dve bi mogla biti bolja opcija. Navodila sam ti samo mesta koja sam lično posetila. Od Severnijih kopnenih zemalja bila sam u Kolumbiji, ali ona je već previše tropska za moj ukus. I severna, karipska obala previše kolonijalizovan od strane Amera. Mada Bogota mi je bila izuzetno zanimljiv grad. Najjeftiniji letovi iz Evrope za JA su uglavnom preko AirFrance-a. I tu cenu koju si našao je jako teško pobediti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2018 Samo vas pratim, nastavite Ako bude sve po planu (a mora da bude), eto mene tamo početkom decembra, sa mojim Surfijem (biciklom), da započnemo kotrljanje od Patagonije do Aljaske. Yeah! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2018 1 hour ago, Snezana011 said: Samo vas pratim, nastavite Ako bude sve po planu (a mora da bude), eto mene tamo početkom decembra, sa mojim Surfijem (biciklom), da započnemo kotrljanje od Patagonije do Aljaske. Yeah! I ja ih samo posmatram i upijam. A jedva čekam onda tvoje i Surfijevo pisanije i kotrljanje "odole-na gore" hehe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2018 17 hours ago, Your Brother said: Hvala na savetu, kakva je kombinacija Peru i Ekvador, sad sam tek uzeo Ekvador u razmatranje i cini mi se super... kombincija je odlicna, mada su zemlje vrlo slicne...i u jednoj i u drugoj imas ande, dzunglu, pacificki priobalni pojas koji je ipak lepsi u ekvadoru, jer je zeleno ( narocito oko gvajakila), dok je u peruu pustinja u priobalju... ako vam se ide na jungle trekking, obe zemlje su dobra ocija...pogotovu ekvador, jer se iz kita vrlo brzo i lako stize, ides na 3-4-5 nocne ture..preporucio bih definitivno...najbolji su cuyabeno i coca....u peruu je malo skuplje, a i treba da se zavlacis u unutrasnjost zemlje do iquitos-a, pa onda na trekinge... inace, stvarno je trip ici kopnenim putem od ekvadora do perua...uglavnom se ide gvajakil-preko huaquillas na ekvadorskoj granici- tumbes na peruanskoj, i onda dalje do piure itd... ove dve zemlje su prilicno jeftinije od chilea, ali ja bih ti ponovo ipak savetovao peru i severni chile, jer je te dve zemlje dosta razlikuju, dok su ove dve gore slicne....kao sto rece marica, valparaiso se ne propusta :)... takodje, atakama dozivljaj, iquique prelepi grad na moru na rubu pustinje, ima super surf koji mozes tu da probas ako nikad nisi, a i cela ta okolina je nestvarna...spustis se do arekipe u peruu, koja je mnogo lep grad, i samo nastavis na dole ka chileu... visine u peruanskim andima jesu nekad problem, ali pijes caj od koke stalno, i nije strasno machu piccchu ipak nije nesto sto treba propustiti ako si vec tamo, to je nesto o cemu se prica u zivotu.... ako budes isao januar-februar , tad nije sezona u andima, jer se racuna kao kisno vreme, pa je moguce da nekad i ne moze tako lako da se stigne do macchua....ali je dobra stvar sto tad ima daleko manje turista, pa moze lepo da se dozivi...sveta dolina ( valle sagrado) je takodje dozivljaj za sebe, za koji treba odvojiti ba r 3-4 dana....ima tu dosta stvari, kreni da se organizujes gde bi isao tacno, u koje zemlje i kad, pa cemo ti dati bolje savete, konkretnije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 23, 2018 ako hoces na istocnu stranu, argentina, urugvaj, brazil, tu je dosta drugacija i klima , ljudi, ceo teren...ma potpuno drugi trip...samo je dosta skuplje, sve 3 zemlje otkidaju od cena...veza izmedju ova dva dela je naravno bolivija, ali kroz nju se putuje dosta, putevi su prilicno losi, ali nije skupa...i bolivija je lepa, la paz na 4000m neverovatno...kombinacija istocnog i zapadnog dela je mozda najinteresantnija sto je raznolikosti tice, ali mislim da bi se malo previse iscimali u putu, dosta bi jurili da stignete od tacke a do b, pa se izgubi malo draz u istrazivanju zbog te stalne frke sa vremenom.... zaboravih da pomenem i kolumbiju, koja je prelepa zemlja, uopste nije nesigurna kao sto se misli, sem mozda bogote, i cene su neke osrednje....bio sam u kolumbiji jednom mesec dana, i uopste mi se nigde drugo nije islo ...i posle svaki put kad sam isao u j. ameriku, obavezno svrtaim u kolumbiju, da obidjem neki drugi kraj hehhe ako se ipak odlucis za centralnu ameriku, po meni je kostarika najlosija opcija, mnogo bolja je panama npr, ili gore gvatemala -juzni meksiko...panama je prirodnija, jeftinija, lepse plaze, dzungla, a panama siti sa kanalom je stvarno a must.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2018 @Your Brother Vidim da te nema zadnjih mesec dana na forumu... nadam se da se niste ohladili od ideje za Južnu Ameriku. Ja sam već godinu dana ovde, vrtim se po kontinentu sa jako malo para, ali obilazim sve i svašta. Pošalji mi na PP cifru sa kojom misliš da ćete ti i ortak doći na kontinent (po osobi), u kom mesecu tačno planirate da dođete, koliko vremena imate na raspolaganju i na šta biste se više fokusirali: na istoriju ili na prirodu, i daću ti konkretne predloge sa savetima kako što jeftinije da prođeš. Od pomenutih zemalja Kostarika je najskuplja, pa Čile, pa Peru. Ali mislim da ne bi trebao da se držiš samo tih varijanti. Kao ni ja dok nisam došao ovde, ni ti ne znaš šta sve ima po ovom kontinentu, a veruj mi, svaka zemlja ima nešto da ponudi. Predlažem takođe, da malo u svojoj režiji kreneš sa španskim. Znači puno, jer na mnogim mestima ljudi ne govore engleski. Neke osnovne reči i fraze da naučiš i put će ti biti mnogo, mnogo lakši. Karte naravno postoje i jeftinije, ali to zavisi od destinacije na koju putuješ. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2018 Pozdrav svima! Razmišljam kuda sa suprugom da se uputim krajem decembra na putovanjce i nešto najviše razmišljamo o Južnoj Americi.... Wazza, može meni pomoć, kada si već tu? :-) Zanima nas Maču Pikču, kao osnova puta, a voleli bismo da posetimo neke nacionalne parkove, pa mi trebaju informacije, ukoliko znaš... obožavam papagaje, pa bi neki rezervati papagaja bili super ideja.. Volimo istoriju i prirodu na prvom mestu, ali prihvatamo i druge predloge. :-) Ostali bismo jedno 15 dana. Šta nam predlažeš? Unapred hvala! 🙂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 20, 2018 Ćao druže! Drago mi je da želite u Južnu Ameriku, ovaj kontinent je fenomenalan i verujem da ćete biti oduševljeni posetom. Nažalost, moram odmah da ti kažem da je 2 nedelje jako kratak period za posetu. Može se naravno videti dosta lokacija i za dve nedelje, ali veruj mi, u pitanju je čisto mrcvarenje, a ne uživanje u putovanju. Radio sam više puta u hostelima i hotelima gde su prolazili turisti koji su za 2-3 nedelje hteli da obiđu sve. Nisu ličili ni na šta. Pola odmora u prevozu. Ovde su distance jako velike i za mene je to bio pravi šok. Evropa je ipak mnogo manja. Ali ako ne može više od 2 nedelje, ne može, jbg... da vidimo šta se može za 2 nedelje. Ja bih ti preporučio da svoju posetu fokusiraš samo na Peru, i to jug Perua. I to će biti nategnuto, ali izvodljivo. Neka uobičajena maršuta kojom se turisti sa malo vremena kreću po jugu Perua je sledeća: Lima - Nazca - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Cuzco - Lima. Ovo ne uključuje posetu džungli i papagajima, ali se može izvesti jer tropske šume praktično počinju već od Cuzca. Ali kao što rekoh, sve će biti nategnuto sa vremenom. Lima je jedan preterano veliki grad koji se meni lično nije dopao, ali avioni uglavnom sleću ovde i onda kad ste već tu, možete odvojiti 2 dana za grad. Lima je svetski centar gastronomije tako da ako uživate u dobroj klopi, ovde ćete naći najbolju svetsku kuhinju. Ako ste na budžetu, posetite neku od mnogobrojnih pijaca i naćićete neverovatan izbor voća i ribe. Paradoksalno, ali pijace u Limi su najjeftinije u celoj državi (Sva roba se prvo šalje u Limu, pa odatle nazad po celoj zemlji, zato nema jeftinih "lokalnih" pijaca, najjeftinije su u Limi). Za šta videti i šta raditi u Limi - google it. Ja sam pobegao iz grada posle 4 dana! Nazca - ja sam fasciniran pustinjskom klimom i otkrio sam da mi mnogo prija. Nazca je gradić u sred pustinje, poznat po svojim linijama i figurama koje su nastale pre više od 2000 godina, a čija svrha ni danas nije poznata. Najjeftiniji let iznad linija košta 70$ i najbolje je rezervisati direktno na aerodromu sa nekom od kompanija. Ukoliko se rezerviše u gradu preko agencija bude malo skuplje, ali je uključen i prevoz (aerodrom je jako blizu). Takođe, dve figure kao i mnoštvo linija je moguće videti i sa kule do koje se može doći javnim prevozom (i sve izađe mnogo jeftinije, ali nije to to). Arequipa je po mišljenju mnogih najlepši grad u Peruu i evo ja mogu da potvrdim da je zaista lep grad. No, po mom mišljenju osim nekoliko crkava i muzeja u samom gradu nema baš puno šta da se vidi. Arhitektura je lepa, ceo grad je beo (dosta objekata je izgrađeno od neke bele vulkanske stene) i nema previše gužve i buke kao u ostalim peruanskim gradovima. Za mene glavna stvar je bio vulkan El Misti (5820m) na koji sam se sam ispentrao. Ne preporučujem ukoliko niste iskusni planinari. Postoje rafting i planinarske ture koje se organizuju iz grada. Većina turista ovde prespava i nastavlja dalje za Colca Canyon. Ja sam u kanjonu proveo mesec dana, volontirajući u jednom hotelu. I svaki dan sam išao u šetnje i vožnje biciklom. Ovo je jedno fenomenalno mesto za posetiti. Drugi najdublji kanjon u svetu (najdublji je takođe u Peruu i oba su dvaput dublja od Grand Canyona u SAD). Šteta je što većina turista poseti samo Cruz del Condor da bi videla kondore. Prava stvar je provesti bar 2-3 dana u Cabanaconde-u i prošetati nekom od staza kroz sam kanjon. Puno - pa za mene je ovo bilo pomalo razočaravajuće, ali ajde... Ja sam ušao u Peru iz Bolivije tako da sam već video prelepo Titikaka jezero (to je i jedini razlog zašto ipak preporučujem Puno za posetu). Ipak je lepše sa bolivijske strane. Ovde se nalaze čuvena plutajuća ostrva koja su kako se ispostavilo (a što se naravno može pročitati i na Trip Advisoru) jedna velika zamka za turiste. Srećom jeftino je, pa da ti i ne bude žao. Mnogo toga se promenilo u zadnjih 30-40 godina i nema više ni govora o tome da ljudi i dalje tu žive i prehranjuju se pecanjem itd. Mlate se pare i zidaju se kuće u gradu, a na ostrvima se izvodi mala predstava za turiste. No, treba i to odgledati kad ste već tu. Ostrva su jako interesantna i ako je moguće ignorisati činjenicu da sad uglavnom služe za prodaju drangulija turistima, možda ćete i uživati u poseti. Kusko je apsolutni highlight mog boravka u Peruu. Hteo sam da ostanem ovde 2-3 meseca, no nisam mogao da produžim boravak. Računajte na minimum 7 dana za Kusko i Maču Pikču (u najkraćoj varijanti). U gradu i oko samog grada ima pregršt fenomenalnih mesta za posetiti, ruina koje su po mom mišljenju čak impresivnije od MP. Raspitajte se za boleto turistico (2 varijante) i vidite šta sve želite i možete posetiti. Mogao bih ovde sad još pola sata da pišem samo o Kusku, ali nemam baš vremena, ali verujte mi na reč, sjajno mesto je u pitanju. Smeštaj je jeftin, restorani odlični, mnogobrojne ture su u ponudi, na pijaci svega itd... Maču Pikču odatle možete organizovati za dan. Gledajte samo vremensku prognozu, poseta je mnogo prijatnija po lepom vremenu. Odavde takođe možete organizovati posetu selvi (prašumi), mada je to moguće i iz Puna. Ja sam selvu ostavio za sledeću posetu Peruu, dogodine. Kusko takođe ima i svoj aerodrom, pa je moguće organizovati direktan let za Limu ili iz Lime ili kako god. Ja sam proveo mesec dana u Kusku i Valle sagrado, mesec dana u kanjonu Kolke i mesec dana u ostatku južnog Perua. Ne kažem da mora toliko, ali 4 nedelje za pravo uživanje i posetu većini lokaliteta bi bilo idealno. Cene su manje-više kao u Beogradu s tim što je alkohol dosta skuplji. Ture su od 20 - 150$ u zavisnosti šta i gde. Prevoz je jako jeftin, hosteli i AirBnb takođe. Hrana kao kod nas, s tim što ćete na pijaci naći svakojaka čudesa. Pomaže ako znate bar koju reč španskog. Pitaj dalje, ako te šta još zanima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 On 11/20/2018 at 2:41 PM, Wazza said: Ćao druže! Drago mi je da želite u Južnu Ameriku, ovaj kontinent je fenomenalan i verujem da ćete biti oduševljeni posetom. Nažalost, moram odmah da ti kažem da je 2 nedelje jako kratak period za posetu. Može se naravno videti dosta lokacija i za dve nedelje, ali veruj mi, u pitanju je čisto mrcvarenje, a ne uživanje u putovanju. Radio sam više puta u hostelima i hotelima gde su prolazili turisti koji su za 2-3 nedelje hteli da obiđu sve. Nisu ličili ni na šta. Pola odmora u prevozu. Ovde su distance jako velike i za mene je to bio pravi šok. Evropa je ipak mnogo manja. Ali ako ne može više od 2 nedelje, ne može, jbg... da vidimo šta se može za 2 nedelje. Ja bih ti preporučio da svoju posetu fokusiraš samo na Peru, i to jug Perua. I to će biti nategnuto, ali izvodljivo. Neka uobičajena maršuta kojom se turisti sa malo vremena kreću po jugu Perua je sledeća: Lima - Nazca - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Cuzco - Lima. Ovo ne uključuje posetu džungli i papagajima, ali se može izvesti jer tropske šume praktično počinju već od Cuzca. Ali kao što rekoh, sve će biti nategnuto sa vremenom. Lima je jedan preterano veliki grad koji se meni lično nije dopao, ali avioni uglavnom sleću ovde i onda kad ste već tu, možete odvojiti 2 dana za grad. Lima je svetski centar gastronomije tako da ako uživate u dobroj klopi, ovde ćete naći najbolju svetsku kuhinju. Ako ste na budžetu, posetite neku od mnogobrojnih pijaca i naćićete neverovatan izbor voća i ribe. Paradoksalno, ali pijace u Limi su najjeftinije u celoj državi (Sva roba se prvo šalje u Limu, pa odatle nazad po celoj zemlji, zato nema jeftinih "lokalnih" pijaca, najjeftinije su u Limi). Za šta videti i šta raditi u Limi - google it. Ja sam pobegao iz grada posle 4 dana! Nazca - ja sam fasciniran pustinjskom klimom i otkrio sam da mi mnogo prija. Nazca je gradić u sred pustinje, poznat po svojim linijama i figurama koje su nastale pre više od 2000 godina, a čija svrha ni danas nije poznata. Najjeftiniji let iznad linija košta 70$ i najbolje je rezervisati direktno na aerodromu sa nekom od kompanija. Ukoliko se rezerviše u gradu preko agencija bude malo skuplje, ali je uključen i prevoz (aerodrom je jako blizu). Takođe, dve figure kao i mnoštvo linija je moguće videti i sa kule do koje se može doći javnim prevozom (i sve izađe mnogo jeftinije, ali nije to to). Arequipa je po mišljenju mnogih najlepši grad u Peruu i evo ja mogu da potvrdim da je zaista lep grad. No, po mom mišljenju osim nekoliko crkava i muzeja u samom gradu nema baš puno šta da se vidi. Arhitektura je lepa, ceo grad je beo (dosta objekata je izgrađeno od neke bele vulkanske stene) i nema previše gužve i buke kao u ostalim peruanskim gradovima. Za mene glavna stvar je bio vulkan El Misti (5820m) na koji sam se sam ispentrao. Ne preporučujem ukoliko niste iskusni planinari. Postoje rafting i planinarske ture koje se organizuju iz grada. Većina turista ovde prespava i nastavlja dalje za Colca Canyon. Ja sam u kanjonu proveo mesec dana, volontirajući u jednom hotelu. I svaki dan sam išao u šetnje i vožnje biciklom. Ovo je jedno fenomenalno mesto za posetiti. Drugi najdublji kanjon u svetu (najdublji je takođe u Peruu i oba su dvaput dublja od Grand Canyona u SAD). Šteta je što većina turista poseti samo Cruz del Condor da bi videla kondore. Prava stvar je provesti bar 2-3 dana u Cabanaconde-u i prošetati nekom od staza kroz sam kanjon. Puno - pa za mene je ovo bilo pomalo razočaravajuće, ali ajde... Ja sam ušao u Peru iz Bolivije tako da sam već video prelepo Titikaka jezero (to je i jedini razlog zašto ipak preporučujem Puno za posetu). Ipak je lepše sa bolivijske strane. Ovde se nalaze čuvena plutajuća ostrva koja su kako se ispostavilo (a što se naravno može pročitati i na Trip Advisoru) jedna velika zamka za turiste. Srećom jeftino je, pa da ti i ne bude žao. Mnogo toga se promenilo u zadnjih 30-40 godina i nema više ni govora o tome da ljudi i dalje tu žive i prehranjuju se pecanjem itd. Mlate se pare i zidaju se kuće u gradu, a na ostrvima se izvodi mala predstava za turiste. No, treba i to odgledati kad ste već tu. Ostrva su jako interesantna i ako je moguće ignorisati činjenicu da sad uglavnom služe za prodaju drangulija turistima, možda ćete i uživati u poseti. Kusko je apsolutni highlight mog boravka u Peruu. Hteo sam da ostanem ovde 2-3 meseca, no nisam mogao da produžim boravak. Računajte na minimum 7 dana za Kusko i Maču Pikču (u najkraćoj varijanti). U gradu i oko samog grada ima pregršt fenomenalnih mesta za posetiti, ruina koje su po mom mišljenju čak impresivnije od MP. Raspitajte se za boleto turistico (2 varijante) i vidite šta sve želite i možete posetiti. Mogao bih ovde sad još pola sata da pišem samo o Kusku, ali nemam baš vremena, ali verujte mi na reč, sjajno mesto je u pitanju. Smeštaj je jeftin, restorani odlični, mnogobrojne ture su u ponudi, na pijaci svega itd... Maču Pikču odatle možete organizovati za dan. Gledajte samo vremensku prognozu, poseta je mnogo prijatnija po lepom vremenu. Odavde takođe možete organizovati posetu selvi (prašumi), mada je to moguće i iz Puna. Ja sam selvu ostavio za sledeću posetu Peruu, dogodine. Kusko takođe ima i svoj aerodrom, pa je moguće organizovati direktan let za Limu ili iz Lime ili kako god. Ja sam proveo mesec dana u Kusku i Valle sagrado, mesec dana u kanjonu Kolke i mesec dana u ostatku južnog Perua. Ne kažem da mora toliko, ali 4 nedelje za pravo uživanje i posetu većini lokaliteta bi bilo idealno. Cene su manje-više kao u Beogradu s tim što je alkohol dosta skuplji. Ture su od 20 - 150$ u zavisnosti šta i gde. Prevoz je jako jeftin, hosteli i AirBnb takođe. Hrana kao kod nas, s tim što ćete na pijaci naći svakojaka čudesa. Pomaže ako znate bar koju reč španskog. Pitaj dalje, ako te šta još zanima. Wazza, jednu stvar si zaboravio...amazon...kad si vec tamo, a ne ides svako malo, onda def. se mora otici na neki jungle trekking...ali te ekskurzije ne kostaju 20-150$, nego znatno vise, 500-600-700$...i naravno, traju vise dana....ako se vec ide jednom u peru, i ko zna kad ponovo, za to se jednostavno mora odvojiti para....moj ti je savet da ides u dzunglu iz iquitosa, ako sledeci put budes dolazio u peru, jer odatle imas mnogo veci osecaj da si stvarno " izgubljen" u dzungli :)...btw, koliko sad kosta voz do machu picchu-a? pitam te jer je to bio veliki trosak kad sam ja isao, karta je kostala preko 100$ od kuska do aguas calientes Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 oko 160 povratna ako se dobro sjecam, bio sam u februaru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 1 hour ago, bam-bam said: koliko sad kosta voz do machu picchu-a? pitam te jer je to bio veliki trosak kad sam ja isao, karta je kostala preko 100$ od kuska do aguas calientes Nemam pojma iskreno, ja sam išao Salkantay trek, 5 dana peške, ali da, cena za voz je preko 100$. No za Machu Picchu ima i jeftinijih varijanti... Ima dosta opcija kako stići i uteću odatle, za svačiji ukus i za svačiji džep. A što se Iquitosa i džungle tiče... jbg, ja preporučujem ono što poznajem. Ja za tri meseca u Peruu nisam uspeo da stignem do tog regiona i ostavio sam to za sledeću godinu. Može se uklopiti i MP i Iquitos u 2 nedelje, ali je to onda stvarno silovanje, a ja to nikom ne bih preporučio. Naročito ako se rade ceremonije. Dve nedelje samo za džunglu, to već da. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 28 minutes ago, ThirstyTraveler said: oko 160 povratna ako se dobro sjecam, bio sam u februaru. pa da, to su jace cene vec, za put od 4 sata.....to sve mora da se ukalkulise u trosak..takodje, zavisi kad se i putuje, jer se u kisnoj sezoni cesce desavaju odroni na putu od lime do kuska, pa ako si u frci s vremenom, moras da ides avionom.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 4 minutes ago, bam-bam said: pa da, to su jace cene vec, za put od 4 sata.....to sve mora da se ukalkulise u trosak..takodje, zavisi kad se i putuje, jer se u kisnoj sezoni cesce desavaju odroni na putu od lime do kuska, pa ako si u frci s vremenom, moras da ides avionom.... Ja nisam imao vremena za zajebanciju i rizik pa sam letio iz Lime za Kusko i nazad. Mogu da se nadju dosta povoljni letovi, jeftinije je to bilo od doticnog voza. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 2 minutes ago, Wazza said: Nemam pojma iskreno, ja sam išao Salkantay trek, 5 dana peške, ali da, cena za voz je preko 100$. No za Machu Picchu ima i jeftinijih varijanti... Ima dosta opcija kako stići i uteću odatle, za svačiji ukus i za svačiji džep. A što se Iquitosa i džungle tiče... jbg, ja preporučujem ono što poznajem. Ja za tri meseca u Peruu nisam uspeo da stignem do tog regiona i ostavio sam to za sledeću godinu. Može se uklopiti i MP i Iquitos u 2 nedelje, ali je to onda stvarno silovanje, a ja to nikom ne bih preporučio. Naročito ako se rade ceremonije. Dve nedelje samo za džunglu, to već da. ovo za iquitos je bio vise savet tebi :).... btw, za dzunglu je ok. i 4-5 dana trekking, ako se nema vremena..naravno, ako se zeli ici dublje, i ajahuaska itd...to je vec drugi fazon...mesec dana za to...pitati dr. caslava hadzi nikolica :), on se u to najbolje razume...moj komsija, kome treba heh ali, reci nam kako se moze stici do machu picchu-a? ja znam samo za voz i inka trail....koliko sam skapirao, kolski put ne postoji do tamo.....ako ima nekih fora sa lokalcima, ali koliko to vremena zahteva, i kako se ide? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 (edited) 11 minutes ago, bam-bam said: ali, reci nam kako se moze stici do machu picchu-a? Ja kad sam ovo ubacio u Google pre neka 3 meseca on mi je izbacio 7 načina... ne sećam se tačno svih, ali pored Inka traila i voza, postoje još Jungle trail (sa čamcima, bajsevima, zip lajnom i kojekakvim još adrenalinskim nadrkancijama, a prolazi se kroz selvu), Salkantaya trek (koji je namenjen prvenstveno ljubiteljima prirode jer prolazi kroz najrazličitije pejzaže - ulaz za ovaj trek se ne naplaćuje), budžet varijanta (lokalni busevi do hidroelektrike i zadnjih 10km peške), imaju još 2 treka kojima sam zaboravio ime (jedan je skroz nov i uključuje neke novootkrivene ruševine 80km od MP). Takođe iz Kuska se može stići kolima (mislim za 80-90$ po osobi povratna, ali ne znam dal' samo do hidroelektrike ili i posle organizuju neke konje, motocikle, nem' pojma, ali znam da se reklamira kao da te maltene dovezu do pred sam ulaz). Najbolje je rspitati se u samom Kusku jer osim ukoliko se ne ide vozom ili Inka trejlom, sve ostalo je mnogo jeftinije naći na licu mesta nego rezervisati unapred dok se ni ne znaju prave cene. A da... za Iquitos svakako. Gledaću da bar mesec dana tamo ostanem. Kažu oni koji su bili da je džungla nestvarna, druga planeta. Edited November 23, 2018 by Wazza Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 23, 2018 29 minutes ago, Wazza said: Ja kad sam ovo ubacio u Google pre neka 3 meseca on mi je izbacio 7 načina... ne sećam se tačno svih, ali pored Inka traila i voza, postoje još Jungle trail (sa čamcima, bajsevima, zip lajnom i kojekakvim još adrenalinskim nadrkancijama, a prolazi se kroz selvu), Salkantaya trek (koji je namenjen prvenstveno ljubiteljima prirode jer prolazi kroz najrazličitije pejzaže - ulaz za ovaj trek se ne naplaćuje), budžet varijanta (lokalni busevi do hidroelektrike i zadnjih 10km peške), imaju još 2 treka kojima sam zaboravio ime (jedan je skroz nov i uključuje neke novootkrivene ruševine 80km od MP). Takođe iz Kuska se može stići kolima (mislim za 80-90$ po osobi povratna, ali ne znam dal' samo do hidroelektrike ili i posle organizuju neke konje, motocikle, nem' pojma, ali znam da se reklamira kao da te maltene dovezu do pred sam ulaz). Najbolje je rspitati se u samom Kusku jer osim ukoliko se ne ide vozom ili Inka trejlom, sve ostalo je mnogo jeftinije naći na licu mesta nego rezervisati unapred dok se ni ne znaju prave cene. A da... za Iquitos svakako. Gledaću da bar mesec dana tamo ostanem. Kažu oni koji su bili da je džungla nestvarna, druga planeta. zalazio sam u dzunglu i sa brazilske, i kolumbijske , i ekvadorske strane, ali mi je peruanska iz iquitosa bila naj naj.... a sad kad malo bolje razmislim, otkud onoliki autobusi sto voze iz aguas calientes do gore....mora odnekle da su dosli hehe...znaci, ima tu i puteva nekih sigurno, al kriju ih ko zmija noge Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2018 Ma ima to ciganisanje, hidroelektrana ovo ono pa se onda jebavaj pjeske po onom odvratnom putu uz prugu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2018 Pa dobro... za nekoga je to ciganisanje, a za nekoga je to jedini način da vidi Machu Picchu. Ko ima novca i nije mu do hodanja treba da kupi kartu za voz. Put nije odvratan, ja sam tu distancu sa uživanjem prehodao i u dolasku i u povratku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2018 Validan argument Ja generalno ne putujem negdje ako ne mogu da obidjem/uradim sve sto me interesuje tj gledam da skupim koliko treba za sve pa onda otputujem pa sam se zato tako izrazio. Jbg, meni je iz voza bas izgledalo bezveze, doduse i rijeka je bila prljava i nabujala, mozda je to kvarilo utisak, sta znam. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2018 Wazza, hvala puno na informacijama i predlozima! Drago mi je da su se i drugi uključili i komentarisali, meni je to sada baš korisno. U jednom momentu smo odustali, a sada opet tražim karte i pravim kombinacije. Skupe su avio karte u periodu oko Nove godine, ali jedino smo tada slobodni, tako da šta da se radi... Shvatam da ne možemo da vidimo sve, daleko od toga, ali želja nam je Maču Pikču i neka tura obilaska džungle, a sve što bude usput još je dobrodošlo. Volimo aktivan odmor, imamo kondicije i od putnika smo koji po ceo dan hodaju i obilaze kada odu negde. Trenutno tražim karte za Limu i Kusko, to je osnova, ako neko ima info kako najpovoljnije proći neka piše. 🙂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2018 Za letove do tamo gledaj kombinacije iz/preko Spanije, to bi trebalo da je najpovoljnije. Ako cete da letite Lima-Kusko guglaj peruanske low cost kompanije, ima ih nekoliko i svi imaju po nekoliko letova dnevno tako da taj dio puta ne bi trebalo da bude preskup. Samo imaj u vidu da su kasnjenja od po nekoliko sati najnormalnija stvar i racunaj na njih. Neke kompanije su bolje od drugih sto se toga tice ali nijanse su u pitanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites