Followers 0

Zanimljiva Geografija

2,984 posts in this topic

Najveći morski vrtlog na svetu, prečnika 6 metara, jeste Mejlstrom, nedaleko od obale severne Norveške. kruži brzinom od 6 metara u sekundi, i stvaraju ga dve protivsmerne morske struje. Vrlo je opasan i bilo je i ljudskih žrtava.

Vrtlog koga si ti nazvala Old cow, u prevodu bi bilo stara krava, je verovatno Old Sow (stara svinja) i u Kanadi je.

izgleda je nesto bilo zapelo na sajtu..

1. kineski, 2. spanski, 3. engleski

Ovo je za maternji jezik, a ako se radi o tome koliko ljudi ih uopste govori, onda bi engleski pretekao spanski sigurno a mozda i kineski, posto je tesko tacno odrediti od kog nivoa se moze reci da neko "govori" engleski. (Npr. zvanicni je jezik u Indiji koja ima milijardu stanovnika, ali u realnosti se samo mali broj Indijaca zaista sluzi engleskim)

pejalon u pravu si sa vrtlogom nešto sam pobrkala...

a nghngh dva si pogodio s tim da je jedan na dobrom mestu...

hmm....

evo proverio sam na vikipediji i prilicno je tako kao sto sam rekao, s tim sto bi engleski ipak skocio na prvo mesto ako bi se brojali svi koji ga koriste;

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_total_number_of_speakers

trebali bi da se dogovorimo o kriterijumima za postavljanje pitanja, ako neko ima bolju ideju za referencu od vikipedije neka slobodno predlozi

Na nekim sajtovima je mandarinski,engleski i hindu,mada i tvoj odgovor je tačan pošto je to izgleda teško utvrditi,nastavi sa pitanjem nghngh :)

Da to je problem sa tim odgovorima sto su otvoreni za razlicite interpretacije..

Svejedno, evo nesto sto izgleda jednostavno a mozda i nije posto su dosta blizu:

Navesti najduzu reku svih 6 kontinenata (Evropa, Afrika, Azija, Okeanija, S. i J. Amerika), i poredjati ih po duzini

1.Afrika-Nil 6650

2.J.Amerika-Amazon 6400

3.Azija-Jangcejang 6300

4.S.Amerika-Misisipi-Missuri 6

5.Australija-Mari-Darling-3672

6.Evropa-Dunav-2888

1.Amazon-7100

2.Nil-6671

3.Jangcejang-6300

4.Misisipi-5969

5.Jenisej-4102

6.Volga-3530

ovo me podseća na slagaricu. mislim da je metodom eliminacije i linearne interpolacije:

1. amazon (juzna amerika)

2. nil ( afrika)

3.yangze ( azija)

4.misisipi (severna amerika)

5.volga (evropa)

6. darling river (australija)

:) i dalje su dve na pogresnom mestu

upozorenje: TARA 70 je dala dva odgovora sa razlicitim ciframa za iste reke, ne uzimajte cifre iz tih odgovora zdravo za gotovo

1. Misisipi sa Misurijem (bar kad sam ja isao u skolu govorili su da je ovo najveca reka na svetu)

2. Nil

3. Amazon

4. Jangce

5. Volga

6. Darling River

Koliko plaža na svetu nosi oznaku"plava zastava"i koliko ih ima u C.Gori a koliko u Grčkoj u ovom trenutku?

У свету 3849 плажа носи признање "Плава застава", у Грчкој 394, док у Црној Гори чак 16 :D. Од пре неки дан и Београђани имају једну такву плажу, пошто је и Ада Циганлија добила то признање... clap

Е сад једно питање за Веееелике познаваоце географије, пошто нема одговора на нету а треба и мени одговор.

- Колико процената територије Србије лежи северно од Саве и Дунава, а колико јужно?

Srbija 88.361 km²

Vojvodina  21,500 km²    dakle severno od Save i Dunava 24,33%

...........................

66862km2      dakle južno od Save i Dunava 75,67%.

A to si mogao i sam izračunati. :)

Pa, nije bas. Ovo je, po meni, vise posao za nekog ko zna dobro matematiku nego za nekog ko zna geografiju. Jer, Vojvodina nije sve sto je severno od Save i Dunava. Sudeci po mapi, deo teritorije koji pripada gradu Beogradu, nalazi se severno od Save i Dunava. Surcin, Ovca, Borca, Krnjaca, pa sve do Cente. To, valjda, ne pripada Vojvodini. Ili mozda gresim?

A ima i jedan deo, severno od Macve, a juzno od Sremske Mitrovice, koji ukljucuje rezervat prirode "Zasavica", koji pripada Vojvodini, a juzno je od toka reke Save.

Dakle, te cifre koje si naveo su samo priblizno tacne.

... :bang:

ipak sam izbrisao svoj komentar da ne uđemo u raspravu koja ovde nije primerena

Tačan je iznos za Grčku a ukupan iznos plaža je malo manji a broj plaža u C.Gori je malo veći...