Posted February 22, 2016 A da si malo potražio i po ovom forumu, našao bi ovu temu (u koju sam upravo spojio poruke), sa vrlo detaljnim opisima. Wizzair leti na Maltu iz Budimpešte i Sofije po dosta povoljnim cenama. Obrati pažnju da je povratna karta praktično obavezna, pogotovo iz Sofije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2016 Imas dosta nasih ljudi na Malti, vecina od njih ide na crno, i posebno ima dosta mladih 18-25 godina koji tamo rade sezonske poslove. Najjeftiniji letovi su ti Wizz air, cak i kada uracunas dodatni prtljag, pogledaj Sofiju, Budimpestu i Rumuniju kao odlazne tacke. Obavezno vodi racuna o tome da imas povratnu kartu, ili bar rezervaciju za istu (uradis je preko agencije, i kada prodjes pasosku kontrolu na Malti, mozes da je otkazes). Pisali smo o tome ranije, u Sofiji nisu hteli da puste ljude na avion bez toga (pa su na licu mesta morali da kupuju tri puta skuplje karte za nazad, i to na salteru, posto aerodrom nema WiFi). Poslovi kojima se bave nasi mladi tamo su onako...raznoliki. Crtanje tetovaza, promocije, kafici, restorani, klubovi, kuhinjski poslovi, prodavnice suvenira... Svi do jednog rade na crno, mnogi ne govore engleski skoro uopste kada dodju, ali posle nekoliko nedelja usvoje osnovno. Od znanja engleskog zavisi i vrsta posla koju mogu da rade (npr. poslove sa klijentima, gde se uvek zaradjuje i dodatni baksis rade samo oni koji dobro govore engleski, logicno ) Na ilegalan rad i to siroko podrucje sive ekonomije svi zajedno onako saglasno zmure, jer je Malta dosta pogodjena ekonomskom krizom, i prakticno je to jedan od nacina na koji turisticka ponuda opstaje. Ipak, na pasoskoj kontroli, nisu tako blagonakloni, i ako i posumnjaju da nisi dosao turisticki, izdvojice te u odvojenu sobu da im objasnis sta trazis tu Nama nisu pravili uopste problema, jer smo imale rezervisani smestaj u hotelu za celo vreme boravka i samo mali kabinski prtljag, pa je bilo jasno da smo dosle u obilazak, ali recimo - sa naseg leta troje-cetvoro je zadrzano na tom informativnom razgovoru, a jedan je vracen prvim letom nazad, naravno - o svom trosku. Isti (strogi) rezim primenjuje se i za Bugare, kojih ima jako puno. Sto se hrane tice, imas info par stranica ranije, cene od pre dve godine, po mojooj poslednjoj informaciji ti mali lanci pekara koji nude gotova jela (pecena, ne kuvana) za 1.5-2 eur i peciva slicna burecima za oko 0,5 Eur i dalje postoje, i cene nisu menjanje. Menjana je cena prevoza, o cemu se informisi na netu (sve ima od informacija). Vodite racuna da je Malta na sengen listi - sto znaci da zabrana ulaska (ako vas izvale ili pravite gluposti) - moze jako puno da vas kosta. Klinci kazu da iako su jako strogi prema potencijalnim radnicima na crno (panduri) - u realnosti - ako nije u pitanju neki problem kao tuce, pravljenje problema sa turistima, kradje i ako nema raspravljanja sa zaonskim zastupnicima - praktikuju samo deportovanje, posebno ako su mladji ljudi u pitanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2016 * Zašto bi se isti režim primenjivao prema Bugarima? Oni su u EU. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2016 Ne znam Ali isto su ih smarali na aerodromu....mozda smaraju sve? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2016 Mi smo se potpuno zaljubili u ostvro Gozo.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 19, 2016 I ja zivim na Malti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2016 Meni je Malta omiljena evropska zemlja, nigdje se nisam osjećao tako sigurno i lijepo kao tamo. Predivne plaže, bogato kulturno-istorijsko naslijeđe, divna arhitektura. Gozo mi djeluje baš onako autohtono i autentično. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2017 Pozdrav, da li je neko putovao sa Malte na Siciliju na jednodnevni izlet? Zanima me odakle krece brod za Siciliju, u koje vreme i cena povratne karte? Da li treba ici preko neke agencije? Koliko gradova se moze obici za jedan dan? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2017 On 2.3.2017. at 1:59 PM, PetraZ said: Pozdrav, da li je neko putovao sa Malte na Siciliju na jednodnevni izlet? Zanima me odakle krece brod za Siciliju, u koje vreme i cena povratne karte? Da li treba ici preko neke agencije? Koliko gradova se moze obici za jedan dan? Trajekt polazi iz Vallette i plovi do Pozzalla na Siciliji, cena povratne karte je 92e dok je u jednom smeru 75e. Plovidba traje 1:45 minuta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2017 Dragi forumasi, idemo porodicno na Maltu u Avgustu, muz, deca i ja na 15 dana. Bila bih vam zahvalna ako biste mi objasnili malo koje su plaze dobre ( po mogucstvu pescane ) sta da obidjemo i kako najlakse funkcionisati na ostrvu. Unapred hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2017 Postovanje. Malta nema mnogo pescanih plaza, i skoro sve su na severu ostrva. U Melihi je najveca pescana plaza, odlicno je za decu jer je plicak bukvalno 20 metara od obale, voda je cista. Za mene licno najlepsa plaza je Paradise Bay, opet na severu, mala plaza ali prelepa, nema autobus direktno do tamo, ne znam da li planirate da iznajmite auto, ukoliko ne, potrebno je da uhvatite bilo koji autobus do Cirkewe, izadjete na poslednjoj, ili pretposlednjoj stanici kod ferija za Gozo, i na levo postoji jedan put kojim mozete peske, nije toliko daleko, ali iskreno to je cimanje. Zatim Golden Bay, sever naravno, stize se autobusom 225, "zlatan pesak" i ne narocito cista voda iz mog iskustva ume.da bude velikih talasa, Meliha je mnogo bolja.za decu. Armier Bay i Little Armier Bay, to su dve plaze malo posle ove u Melihi, bilo koji bus za Cirkewu, pa izlazak na stanici pre skretanja na levo za Gozo ferry, sa desne strane cete videti hotel Riviera, tu treba da izadjete i peske na desno imate mozda 10ak minuta do plaze. Puca mi baterija a sedim u pabu, sutra cu da napisem malo vise o tome sta videti ovde i jos po nesto. Pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 22, 2017 Što se tiče plaža, na ovom linku imaš sve pješčane plaže koje su vrijedne obilaska: http://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2014/07/najljepse-plaze-na-malti.html Što se tiče ostalih atrakcija Malte, zavisi šta vas zanima. Ja bih svakako preporučio da obiđete Valletu, Rabat, Mdinu i veliku rotondu u Mosti. Ostrvo Gozo je takođe prelijepo i ima jako lijepu atmosferu, dosta mirniju od Malte. Takođe ima i veliki broj sjajnih crkava. Svakako jedan dan idite na izlet na ostrvce Komino. Ovdje imaš još neke preporuke za Maltu: http://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2014/07/malta-biser-sredozemlja-detaljan-vodic.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2017 Hvala puno za informacije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 1, 2017 Ima li neko savet za rent a car na Malti? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2017 Da ne kopiram sve tekstove i slike, potrajalo bi, ovdje su sva moja iskustva vezana za nedavni boravak na Malti, nekome će možda poslužiti. Za eventualna dodatna pitanja, odgovoriću ovdje. Generalne informacije http://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2017/11/novi-zimski-vodic-kroz-maltu-sta-se.html Ostrvo Gozo - šta posjetiti http://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2017/11/malta-u-3-dana-dan-1-popajevo-selo-i.html Ostrvo Malta - šta posjetiti http://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2017/12/malta-u-3-dana-dan-2-atrakcije-ostrva.html Valeta - šta posjetiti http://putovanjazasvakoga.blogspot.ba/2017/12/malta-u-3-dana-dan-3-valeta-sta.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 21, 2019 Da li je neko preko AirBnb-a nasao smestaj na Malti, ima li kakvih iskustava. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 21, 2019 Ja pre par godina. Soba u deljenom stanu, širi centar Valete, sve je bilo okej. Još na kraju ispade da su u druge dve sobe bili neki likovi iz Srbije, koji tamo žive na duže. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2019 Hajd vi koji ste nedavno bili pišite neke predloge za ukusnu klopu (restorani, kafane) koja nije preskupa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2019 Укусну храну сам направиш у хостелу, цене су као у Србији , можда нешто мало више.. има безброј гостионица и ресторанчића... препорука за лет из Будимпеште Виз аир,одмах на аеродруму на Малти у продавници десно од излаза купите недељну картицу за бус 21 евро је . Исплати се!Препорука за хостел у Слијеми Two pillows butique ! Чисто, уредно, културни људи одседају. Заједничка кухиња изузетна!Хостел иМа одличан положај ! Можете одатле на било коју тачку острва бусом! Обавезно посетити све плаже да се не понавља има горе написано! Имате комби тера травел повратна карта до аеродрома Будимпешта је 5 000 дин препорука.Србски ,македонски и бугарски језик је поред енглеског у употреби свугде. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2019 3 dana na Malti, sta ne propustiti?? ili ostati 6? :D Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2019 pozdrav dobri ljudi da li je neko u skorije vreme obilazio ostrvo autobusom? cini mi se kao ok opcija. postoji li neko mesto koje je autobusom odlicno povezano sa SVIM stranama ostrva ili ne? naime, u potrazi sam za smestajem pa bih trebala savet gde da trazim (gde su najbolje konekcije). volela bih da obidjem sve pa se dvoumim da li da budem smestena na jednoj lokaciji pa da idem u obilaske ili da menjam lokacije i obilazim? hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2019 pozdrav dobri ljudi da li je neko u skorije vreme obilazio ostrvo autobusom? cini mi se kao ok opcija. postoji li neko mesto koje je autobusom odlicno povezano sa SVIM stranama ostrva ili ne? naime, u potrazi sam za smestajem pa bih trebala savet gde da trazim (gde su najbolje konekcije). volela bih da obidjem sve pa se dvoumim da li da budem smestena na jednoj lokaciji pa da idem u obilaske ili da menjam lokacije i obilazim? hvala! Najveci broj turista je stacioniran u Sliemi, St Juliansu i Penbrokeu.Generalno iz svakog mesta na malti mozes stici bilo gde. Sent from my SM-A600FN using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2019 pisu razlicito , pa... Što se Slieme tiče, ona ima mali problem - a to je da ni jedan autobus ne polazi baš iz nje Препорука за хостел у Слијеми Two pillows butique ! Чисто, уредно, културни људи одседају. Заједничка кухиња изузетна!Хостел иМа одличан положај ! Можете одатле на било коју тачку острва бусом! a na zvanicnom sajtu, na mapi crvena i narandzasta linija (koje saobracaju samo tokom leta), se ukidaju. pitanje je kada, jer ne znam do kad oni smatraju sezonu, tj leto. negde procitah do novembra? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2019 Mi smo bile smestene u Bugibbi i svuda lako dolazile busom. Valetta je najbolje povezana, mada je generalno celo ostrvo dobro povezano prevozom. Neke linije idu redje, pa ne bi bilo lose da proveris red voznje i prema tome planiras obilaske (da ne bi npr. cekao sat vremena bus kod Dingli litica). Sajt javnog prevoza je dobar, imaju aplikaciju a mozes koristiti i Moovit. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2019 šta preporučujete da se poseti na Malti? Samo jedan dan sam na ostrvu, ako ima neki zanimljiv restoran ili nešto zanimljivo za videti? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites