Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

Ja bih prva zivela u tom stanu za 200$ jer sam tada sve pare slala za kucu.

Ne znam kakvi su to stanovi,moguce mozda negde u centru PP gde je guzva i gungula,decja graja po ceo dan.Skromno nesto.I uz mogucnost da ti neko upadne u stan.

Mada,koleginica je zivela u centru i placala stan 500$ po pola sa cimerom,imali su 2 spavace sobe.To je ok cena za dvosoban stan,mi smo imali jednosoban ali smo i bili u tom kao elitnijem naselju.

Ako ti vec zivis u Kambodzi,treba ti dobra klima u svakoj prostoriji i treba ti sigurno mesto sa recepcijom i naravno udobnost i higijena.(Khmer style su ti drveni kauci,tj klupe sa naslonom,pa ako je to udobno..)

A to nema ispod 500$ mesecno.Tacnije,mi smo posle godinu dana smanjili na 450$ plus struja,koja je u Kambo skupa.

————-

Sto se holivudskih glumaca tice,pa poenta je da su oni do novca dosli bez ikakvog ekonomisanja a normalno da su posle mogli unajmiti ljude za sve pa i za vodjenje njihovih finansija.

Edited by Bonito

A mogu misliti kakve su cene sada kad su nagrnuli Kinezi.

Recimo,taj Sijanokvil,na moru gde je bilo lepo otici je sad okupiran Kinezima koji grade kockarnice na sve strane,nesto kao u Makau,i sve je poskupelo,kazu ljudi da nije to vise taj Sijanokvil.

13 hours ago, ppetrovic said:

Opet je čovek napisao bezbroj opštih mesta bez konkretnih podataka kako i šta. "Lekari mogu da se zaposle bez problema za veliku platu" i "svakome se sviđa tropska klima i navikne se bez problema posle nedelju dana". Nema šta, evo skidam gaće pred ovakvom argumentacijom iz mesta.

Ipak je pametnije odustati od rasprave. Broj emigranata sa ovih prostora tamo je i više nego dovoljan indikator kako stoje stvari.

pa broj imigranata sa ovih prostora nije nikakav indikator....tamo u dosta zemalja JI Azije  ima jako puno imigranata iz evropskih zemalja i amerike, a oni su ipak jaci indikator....a istih tih kod nas npr. nema, tj. ima daleko manje.....vec mislim da smo vrlo jasno objasnili zasto ljudi odavde ne idu nigde sem u evropu, i severnu ameriku.....jer su samo za to culi....

15 hours ago, noskich said:

Lekar koji valjda govori solidno engleski, što se podrazumeva danas kao deo opšteg obrazovanja, bi mogao u Kambodzi bez problema da se zaposli u bolnici za strance gde bi zaradjivao odlično i živeo tamo kao bubreg u koju. 

a jel znas mozda neke od tih bolnica ¨za strance¨ ? ono sto sam gledao i raspitivao se po bankoku, pano uglavnom zaposljavaju domace medicinare, a ne strance.....mada ne znam za kambodzu, nisam pitao...ali ako si siguran u to, daj neki konkretniji info, bas me interesuje....

5 hours ago, Bonito said:

Ne znam kakvi su to stanovi,moguce mozda negde u centru PP gde je guzva i gungula,decja graja po ceo dan.Skromno nesto.I uz mogucnost da ti neko upadne u stan.

Mada,koleginica je zivela u centru i placala stan 500$ po pola sa cimerom,imali su 2 spavace sobe.To je ok cena za dvosoban stan,mi smo imali jednosoban ali smo i bili u tom kao elitnijem naselju.

Ako ti vec zivis u Kambodzi,treba ti dobra klima u svakoj prostoriji i treba ti sigurno mesto sa recepcijom i naravno udobnost i higijena.(Khmer style su ti drveni kauci,tj klupe sa naslonom,pa ako je to udobno..)

A to nema ispod 500$ mesecno.Tacnije,mi smo posle godinu dana smanjili na 450$ plus struja,koja je u Kambo skupa.

————-

Sto se holivudskih glumaca tice,pa poenta je da su oni do novca dosli bez ikakvog ekonomisanja a normalno da su posle mogli unajmiti ljude za sve pa i za vodjenje njihovih finansija.

prosto je neverovatno koliko su cene izdavanja stanova svuda po svetu visoke, ili prilicno visoke, a poredeci sa zaradom lokalaca ( ne expata, jer to je druga kategorija), jedino su kod nas dzabe, ali bukvalno....a cene kvadrata za kupiti otisle u nebo...zasto bi uopste ljudi kupovali nekretnine kod nas  i ulagali u njih, ako pare ne mozes da povratis nikad? sem naravno ukoliko nemas krov nad glavom, pa oces da kupis da bi imao....a ako imas da placas 500$ rentu stana u bgu, zasto mislis da bi svi hteli ,umesto toga, da ulete u kredit za stan i zakopaju se do kraja zivota... 

3 hours ago, bam-bam said:

pa broj imigranata sa ovih prostora nije nikakav indikator....tamo u dosta zemalja JI Azije  ima jako puno imigranata iz evropskih zemalja i amerike, a oni su ipak jaci indikator....a istih tih kod nas npr. nema, tj. ima daleko manje.....vec mislim da smo vrlo jasno objasnili zasto ljudi odavde ne idu nigde sem u evropu, i severnu ameriku.....jer su samo za to culi....

Ovo nije tačno - broj naših emigranata u USA i Kanadi broji stotine hiljada, ako ne i preko milion. Australija i Novi Zeland takođe, samo iz moje šire familije imam 5 porodica u Sidneju, a iz moje generacije je troje parova na Novom Zelandu već godinama. Takođe imam veliki deo ekipe u Emiratima, a mnogi su stizali i do Kine kao predavači engleskog, ali i kao menadžeri na VP pozicijama u finansijama i bankarstvu recimo. To znači da naši ljudi itekako znaju gde treba ići i udaljenost tih zemalja nije nikakva prepreka za emigraciju.

Takođe ne sporim da u Kambodži ima emigranata sa svih strana sveta, ali videli smo šta je krajnji domet za sve njih u 95% slučajeva - opušteno lagano životarenje i troškarenje svojih 401k i IRA planova koji su se akumulirali tokom decenija. Niti branim ljudima da tako rade, niti ih osuđujem, ali ako se već insistira na tome da mladi i školovani ljudi iz ex YU treba da idu u Kambodžu i da je tamo bolje nego da se ide u EU ili dalje na zapad, onda daj da malo protresemo cifre, lokalnu kupovnu moć, stepen korupcije, stepen birokratije, razvijenost bankarskog sistema, sistem zdravstvene zaštite, opšte stanje ekonomije, stepen inflacije, školski sistem i kvalitet obrazovanja, i sve one druge male stvari koje pojedinačno nisu neki problem ali na gomili itekako mogu da prave značajnu razliku.

4 hours ago, bam-bam said:

a jel znas mozda neke od tih bolnica ¨za strance¨ ? ono sto sam gledao i raspitivao se po bankoku, pano uglavnom zaposljavaju domace medicinare, a ne strance.....mada ne znam za kambodzu, nisam pitao...ali ako si siguran u to, daj neki konkretniji info, bas me interesuje....

prosto je neverovatno koliko su cene izdavanja stanova svuda po svetu visoke, ili prilicno visoke, a poredeci sa zaradom lokalaca ( ne expata, jer to je druga kategorija), jedino su kod nas dzabe, ali bukvalno....a cene kvadrata za kupiti otisle u nebo...zasto bi uopste ljudi kupovali nekretnine kod nas  i ulagali u njih, ako pare ne mozes da povratis nikad? sem naravno ukoliko nemas krov nad glavom, pa oces da kupis da bi imao....a ako imas da placas 500$ rentu stana u bgu, zasto mislis da bi svi hteli ,umesto toga, da ulete u kredit za stan i zakopaju se do kraja zivota... 

Pa bolje da placa ratu kredita 500$ mesecno nego rentu.

Edited by Bonito

4 hours ago, ppetrovic said:

Ovo nije tačno - broj naših emigranata u USA i Kanadi broji stotine hiljada, ako ne i preko milion. Australija i Novi Zeland takođe, samo iz moje šire familije imam 5 porodica u Sidneju, a iz moje generacije je troje parova na Novom Zelandu već godinama. Takođe imam veliki deo ekipe u Emiratima, a mnogi su stizali i do Kine kao predavači engleskog, ali i kao menadžeri na VP pozicijama u finansijama i bankarstvu recimo. To znači da naši ljudi itekako znaju gde treba ići i udaljenost tih zemalja nije nikakva prepreka za emigraciju.

Takođe ne sporim da u Kambodži ima emigranata sa svih strana sveta, ali videli smo šta je krajnji domet za sve njih u 95% slučajeva - opušteno lagano životarenje i troškarenje svojih 401k i IRA planova koji su se akumulirali tokom decenija. Niti branim ljudima da tako rade, niti ih osuđujem, ali ako se već insistira na tome da mladi i školovani ljudi iz ex YU treba da idu u Kambodžu i da je tamo bolje nego da se ide u EU ili dalje na zapad, onda daj da malo protresemo cifre, lokalnu kupovnu moć, stepen korupcije, stepen birokratije, razvijenost bankarskog sistema, sistem zdravstvene zaštite, opšte stanje ekonomije, stepen inflacije, školski sistem i kvalitet obrazovanja, i sve one druge male stvari koje pojedinačno nisu neki problem ali na gomili itekako mogu da prave značajnu razliku.

ja se nisam vezivao samo za kambodzu, uvek govorim o zemljama jugoistocne azije , u kontekstu ove cele price....licno i ne mislim da je konkretno kambodza neki dobar primer, jer je prilicno raspad zemlja, ali brzo napreduje, to stoji...vise mislim na zemlje kao sto su tajland, vijetnam ,singapur, pa i indonezija.....ponovo, sto se tice australije i novog zelanda, ljudi su tamo emergirali posle drugog svetskog rata masovno, jer su se lako dobijali papiri, a delila zemlja, al kad su se malo popunili s ljudstvom, zavrnuli su slavinu...novi australijalnci vecinom samo prate stare imigrante tako sto ili vec imaju tamo nekog, ili su culi od okoline koja ima.....ameriku valjda necemo da trpamo sad u ovaj kos, tamo idu svi heheh..kanada je malo specificna, jer mi ranije tamo nismo imali emigraciju, medjutim , i tu postoje razlozi zasto su nasi " provalili" kanadu....tokom 90-tih kanada je vrlo lako primala ljude sa ovih prostora, posebno izbeglice, i to rasirenih ruku, a dosta je otislo iz srbije na osnovu politickog progona.... odma su dobili papire.....otud se naglo povecava broj nasih ljudi tamo...jako bitna stvar je i poznavanje jezika- u anglosaksonske zemlje se ide jer ljudi znaju jezik, ne govore kmerski ili tajski, ali zato engleski valjda svi zivi mogu da nabodu bar po malo....nasi emigriraju tamo gde znaju o cemu se radi , gde imaju kontakte, i za gde su culi od okoline....retko ko hoce da se otisne u " nepoznato"..u zadnje vreme su poceli malo vise da saraju, ali u generalu, za 90% ljudi, to je ta prica.....ti npr. imas jako veliku emirgaciju u panami , brdo amerikanaca zivi i radi tamo, a i dosta juzne amerike, cak i iz afrike ima dosta....nasi nikad nisu culi za panamu ni od koga, zato ih tamo nema....brazil je isto jak za emigraciju,  evropljani idu dosta, i ranije su isli, nasi slabo...na tajlandu imas 2 miliona expata, po nekim procenama, nasih slabo...i dalje mislim da mi nismo neki reprezentativni primer....

4 hours ago, Bonito said:

Pa bolje da placa ratu kredita 500$ mesecno nego rentu.

zar moze rata kredita za 500$? pitanje sta je bolje....izgubis posao,preselis se u manji stan na periferiji za 200 $, ili odes kod rodjaka, i prevazidjes poteskoce.....ako si u kreditu, onda nema zezanja, ode ti stan ako ne platis ratu.....pa se treses ceo zivot sta ce se desiti sutra, da slucajno ne popijes otkaz, da se slucajno ne zameris sefu, da budes sto ponizniji moguci radnik, da te ne bi slucajno sutnuli...da radis sve sto treba, mozda i neke nezakonite stvari, da te ne bi sutnuli...da si strucnjak u lizanju bulje na poslu, da te ni bi sutnuli....da nekog mrko ne pogledas, jer ko zna sta moze da ti namesti, pa da te sutnu....kredit je samo druga rec za robovlasnistvo u novom veku....mada, mozda su cak i robovi bili slobodniji, bar sto se psihe tice...btw. ovde pricamo o nekom obicnom radniku, da se odma ogradim, ne o nekom IT strucnjaku, project manageru sa 200 godina iskustava i tako nekim mudonjama kojih je pola posto u ukupnoj populaciji, da se ne bi @ppetrovic ponovo nakacio i poceo da objasnjava kako je njemu i tih jos par desetina hiljada ljudi vrlo lako da rade sta hoce jer , jelte, sve firme ih  samo cekaju da prelete kod njih, i to za duplo vecu platu ( u sta ne sumnjam, ali nisu reprezentativan uzorak)

Edited by bam-bam

22 hours ago, ppetrovic said:

Opet je čovek napisao bezbroj opštih mesta bez konkretnih podataka kako i šta. "Lekari mogu da se zaposle bez problema za veliku platu" i "svakome se sviđa tropska klima i navikne se bez problema posle nedelju dana". Nema šta, evo skidam gaće pred ovakvom argumentacijom iz mesta.

Ipak je pametnije odustati od rasprave. Broj emigranata sa ovih prostora tamo je i više nego dovoljan indikator kako stoje stvari.

A šta si očekivao da ti napišem za lekare? 

Kao što već napisah to što nešto većina radi ne znači da je to dobro. Mali je milion primera...

15 hours ago, Bonito said:

Au, koliko to kuče jede. Ali podržavam, volim i ja pse 🙂 

... 

A oko stanova, kada već pričate o tome, pošto me tržište nekretnina zanima, u srbij se 80ak % nekretnina prodaje za keš, a od svih prodatih više od 70% uzmu ljudi koji neće živeti u njima, nego kao investiciju. To verovatno i tera cene kvadrata gore i otežava onima kojima zapravo treba stan za život. 

Ja sam isto uzimao i stoje prazni. Znači ne zbog zarade od rente i povrata novca (što je besmisleno u srbiji) nego samo zbog očuvanja novca od gubitka vrednosti. Što se baš ubrzano dešava ove dve virusne godine, novac sve manje vredi. 

2 hours ago, samsung said:

Au, koliko to kuče jede. Ali podržavam, volim i ja pse 🙂 

... 

A oko stanova, kada već pričate o tome, pošto me tržište nekretnina zanima, u srbij se 80ak % nekretnina prodaje za keš, a od svih prodatih više od 70% uzmu ljudi koji neće živeti u njima, nego kao investiciju.

Puno toga nije bas investicija, vec vise pranje novca.

3 hours ago, bam-bam said:

kanada je malo specificna, jer mi ranije tamo nismo imali emigraciju, medjutim , i tu postoje razlozi zasto su nasi " provalili" kanadu....tokom 90-tih kanada je vrlo lako primala ljude sa ovih prostora, posebno izbeglice, i to rasirenih ruku, a dosta je otislo iz srbije na osnovu politickog progona.... odma su dobili papire.....otud se naglo povecava broj nasih ljudi tamo..

Ne bih bas bio siguran u to, pogotovo za Ontario. Moj deda je tamo otisao '65 i pricao je da je bas bilo dosta "nasih". Bar je tako bilo za Mississauga/Toronto/Hamilton. Stoji da se 90-ih taj broj povecao iz gore navedenih razloga, ali nije bio mali ni pre toga.

8 hours ago, bam-bam said:

zar moze rata kredita za 500$? pitanje sta je bolje....izgubis posao,preselis se u manji stan na periferiji za 200 $, ili odes kod rodjaka, i prevazidjes poteskoce.....ako si u kreditu, onda nema zezanja, ode ti stan ako ne platis ratu.....pa se treses ceo zivot sta ce se desiti sutra, da slucajno ne popijes otkaz, da se slucajno ne zameris sefu, da budes sto ponizniji moguci radnik, da te ne bi slucajno sutnuli...da radis sve sto treba, mozda i neke nezakonite stvari, da te ne bi sutnuli...da si strucnjak u lizanju bulje na poslu, da te ni bi sutnuli....da nekog mrko ne pogledas, jer ko zna sta moze da ti namesti, pa da te sutnu....kredit je samo druga rec za robovlasnistvo u novom veku....mada, mozda su cak i robovi bili slobodniji, bar sto se psihe tice...btw. ovde pricamo o nekom obicnom radniku, da se odma ogradim, ne o nekom IT strucnjaku, project manageru sa 200 godina iskustava i tako nekim mudonjama kojih je pola posto u ukupnoj populaciji, da se ne bi @ppetrovic ponovo nakacio i poceo da objasnjava kako je njemu i tih jos par desetina hiljada ljudi vrlo lako da rade sta hoce jer , jelte, sve firme ih  samo cekaju da prelete kod njih, i to za duplo vecu platu ( u sta ne sumnjam, ali nisu reprezentativan uzorak)

Ne volim ni ja kredite,pogotovo za stan,to je robija,zivot u stresu.

Nego kontam,ako si voljan da placas toliko rentu u Bg gde imaju ok stanovi i za 200e,znaci da ti je plata barem trodupla,sto znaci da mozes i svoje da kupis,opet ako hoces.

Pa sta znam,znam porodici koji toliko placaju ratu za stambeni kredit.

———

Ljudi,nadam se da zezate ovo za kucice i za pranje para.

Edited by Bonito

nego, @noskich, pominjao si da je u kambodzi vrlo lako stranim lekarima zaposliti se u nekim " bolnicama za strance" i to za veliku platu.....pitao sam te da li znas koje su to bolnice, ili neku detaljniju info o tome, al mozda nisi video pitanje ili si samo iskulirao......mislim, napisao si tu informaciju kao da znas o cemu pricas, pa kapiram da mozda znas nesto vise? Ja sam gledao dosta bolnica po tajlandu, ali oni tamo zaposljavaju samo lokalne medicinare, jedino ako treba neki sef klinike ili neki veliki strucnjaci hirurzi, onda su na tim mestima i strendzeri....ali ovako neku boraniju od lekara i medicinskog osoblja stranaca , ne zaposljavaju...medjutim,  nisam upoznat  sa situacijom u kambodzi, nisam ni znao da postoje bolnice samo za strance?! msm, nisam lekar, al mogu da pogledam lol::

Kolko ja znam imao je samo jedan stranac zubar i to privatnik u PP pa mogu misliti i za strance lekare.

Inace nemaju bolnice za strance nego privatne klinike gde moze otici bilo ko ima para da plati.

Britanki je bilo puklo slepo crevo i kako ona kaze trazili su joj prvo pare pa onda operacija.Obzirom da joj je otac poslao pare za operaciju znaci da je nije mogla platiti od ticerske plate.

A mene takav tretman koristoljubivi od njih ne cudi jer i kad su mene opljackali dok sam se sa pauze vracala u skolu i onako uplakana i pod stresom ulazim u skolu,vlasnik skole je odmah javio  head teacheru da me skloni u neku ucionicu da deca ne vide da sam uplakana.

Taj isti vlasnik skole mi sad nudi da plati polovinu troskova putovanja i karantina u Kambodzu,da opet radim kod njega.

Ne znam da li je to zato sto sam napustila taj posao usled neslaganja sa head teacherom Britancem i pedofilom Cehom sa americkim pasosem koji me je mrzeo jer sam mlada lepa i plavusa  i jer su me roditelji vise voleli...Nakon sto sam rekla head teacheru da je Ceh pedofil isti se odmah promenio prema meni...Gle cuda,posle u Kini citam da je taj isti head teacher Britanac uhapsen u toj istoj skoli za pedofiliju,cak je i u Britaniji registrivan kao pedofil nakon toga.

Pa kontam da je vlasniku skole proradila savest ili je samo koristoljublje zbog njegovog “biznisa” opet u pitanju.

https://www.google.com/amp/s/www.dailymail.co.uk/news/article-5535311/amp/Married-British-teacher-sexually-abused-girl-5-Cambodia-school.html

16 hours ago, bam-bam said:

nego, @noskich, pominjao si da je u kambodzi vrlo lako stranim lekarima zaposliti se u nekim " bolnicama za strance" i to za veliku platu.....pitao sam te da li znas koje su to bolnice, ili neku detaljniju info o tome, al mozda nisi video pitanje ili si samo iskulirao......mislim, napisao si tu informaciju kao da znas o cemu pricas, pa kapiram da mozda znas nesto vise? Ja sam gledao dosta bolnica po tajlandu, ali oni tamo zaposljavaju samo lokalne medicinare, jedino ako treba neki sef klinike ili neki veliki strucnjaci hirurzi, onda su na tim mestima i strendzeri....ali ovako neku boraniju od lekara i medicinskog osoblja stranaca , ne zaposljavaju...medjutim,  nisam upoznat  sa situacijom u kambodzi, nisam ni znao da postoje bolnice samo za strance?! msm, nisam lekar, al mogu da pogledam lol::

Kambodza po pitanju medicinskih usluga i lokalnog kadra kaska u regionu, pa je zbog toga daleko veca potraznja za stranim medicinskim osobljem nego na Tajlandu. Pa Tajland je broj jedan u svetu po medicinskom turizmu, oni nemaju razloga da zaposljavaju strance kada imaju i vise nego dovoljno lokalnih strucnjaka od kojih su dosta njih obrazovani na zapadu pa se vratili na Tajland. A tek da zaposljavaju junior kadrove nema poente, zasto da placaju strance vise za nesto sto lokalni mogu jos bolje da rade nego stranci?

Konkretno za Kambodzu ja niti sam lekar, niti sam isao po bolnicama u Kambodzi, jesam na Tajlandu, ali znam da tamo ima novih bolnica koje se trude da popune tu rupu na trzistu i ponude kvalitetnu medicinsku negu. Kada sam napisao "bolnice za strance" nisam mislio ni da zaposljavaju samo strance, ni da su musterije iskljucivo stranci, vec ono sto je Bonito vec pomenula, rec je o novim privatnim bolnicama koje su pre svega orijentisane na imucniju lokalnu populaciju i strane medicinske turiste i expate. Znaci tamo rade i lokalni i stranci i lece se i lokalni i stranci, ali oni su u mogucnosti da plate strane radnike vise i imaju potrebe za stranim kadrom. Naravno, ocekuje se da budes odgovarajuce kvalifikovan i da solidno govoris engleski. Neces dobiti posao samo zato sto si stranac.

A koje su to tacno bolnice, pa svako moze da vidi online, evo ja sam nasao ovlas gledajuci par, sigurno ih ima dosta vise:

https://sgmc.com.kh/ - Doktori iz Singapura.

https://royalphnompenhhospital.com/ - Dosta doktora sa Tajlanda.

Evo ovde i neka lista koju je napravio sajt za savete expatima u Kambodzi:

https://cambodiatravel.com/hospitals-and-medical-centers-in-phnom-penh/

@Bonito naravno da su operacije u privatnim bolnicama skupe. Ta Britanka kao strankinja ne moze da dobije jeftiniju negu u javnim bolnicama, vec mora da plati trzisnu cenu u privatnim. I ni ne cudi me da nije imala tu sumu u keshu. Zato se izvadi osiguranje za oko 100 dolara mesecno pa to osiguranje pokrije. Nemaju ni po svetu i na zapadu mnogi da plate odmah u keshu privatnoj bolnici za operaciju, tako da ne mislim da je to cudno sto ona nije imala da plati i da je to pokazatelj necega specificnog za Kambodzu.

Koliko znam izuzetno je mali broj zemalja u kojima bi operisali strance bez novca i bez ikakvog osiguranja. Pada mi na pamet samo UK sa svojim NHS, ne mogu da se setim nijednog drugog slucaja. U Australiji je isto tako, kao stranac ako hoces da se lecis bilo u privatnoj bilo u drzavnoj bolnici moras da platis ili da pokrije osiguranje. Trece opcije nema. Zato je u Australiji i obavezno da kad se prijavljujes za vizu prilozis polisu privatnog medicinskog osiguranja. Plus dokaz o novacnim sredstvima za troskove. Upravo da se takve stvari ne bi desavale. Kambodza je znacajno manje regulisana zemlja, pa to ne traze i onda su takve situacije moguce. Za vizu u Kambodzi platis 30 USD i to je to. 

Edited by noskich

A tebi nije nista neobicno kad ti u emergency room kazu pare ili umri.

Ona kaze da je tako bilo.

Meni je bilo jako nehumano da me taj vlasnik skole nije na neki nacin umirio nego je odmah zahtevao to sto je zahtevao.

I opste je poznato da si ti u Kambo,kad setas ulicom,usred one bede,gde mnogi nemaju ni pod u kucama nego zemlju, $.

Ali ti si sad australijanac..pa ti je razumevanje modifikovano..sistem je to bato. Hell of the system.

Edited by Bonito

7 hours ago, noskich said:

Kambodza po pitanju medicinskih usluga i lokalnog kadra kaska u regionu, pa je zbog toga daleko veca potraznja za stranim medicinskim osobljem nego na Tajlandu. Pa Tajland je broj jedan u svetu po medicinskom turizmu, oni nemaju razloga da zaposljavaju strance kada imaju i vise nego dovoljno lokalnih strucnjaka od kojih su dosta njih obrazovani na zapadu pa se vratili na Tajland. A tek da zaposljavaju junior kadrove nema poente, zasto da placaju strance vise za nesto sto lokalni mogu jos bolje da rade nego stranci?

Konkretno za Kambodzu ja niti sam lekar, niti sam isao po bolnicama u Kambodzi, jesam na Tajlandu, ali znam da tamo ima novih bolnica koje se trude da popune tu rupu na trzistu i ponude kvalitetnu medicinsku negu. Kada sam napisao "bolnice za strance" nisam mislio ni da zaposljavaju samo strance, ni da su musterije iskljucivo stranci, vec ono sto je Bonito vec pomenula, rec je o novim privatnim bolnicama koje su pre svega orijentisane na imucniju lokalnu populaciju i strane medicinske turiste i expate. Znaci tamo rade i lokalni i stranci i lece se i lokalni i stranci, ali oni su u mogucnosti da plate strane radnike vise i imaju potrebe za stranim kadrom. Naravno, ocekuje se da budes odgovarajuce kvalifikovan i da solidno govoris engleski. Neces dobiti posao samo zato sto si stranac.

A koje su to tacno bolnice, pa svako moze da vidi online, evo ja sam nasao ovlas gledajuci par, sigurno ih ima dosta vise:

https://sgmc.com.kh/ - Doktori iz Singapura.

https://royalphnompenhhospital.com/ - Dosta doktora sa Tajlanda.

Evo ovde i neka lista koju je napravio sajt za savete expatima u Kambodzi:

https://cambodiatravel.com/hospitals-and-medical-centers-in-phnom-penh/

@Bonito naravno da su operacije u privatnim bolnicama skupe. Ta Britanka kao strankinja ne moze da dobije jeftiniju negu u javnim bolnicama, vec mora da plati trzisnu cenu u privatnim. I ni ne cudi me da nije imala tu sumu u keshu. Zato se izvadi osiguranje za oko 100 dolara mesecno pa to osiguranje pokrije. Nemaju ni po svetu i na zapadu mnogi da plate odmah u keshu privatnoj bolnici za operaciju, tako da ne mislim da je to cudno sto ona nije imala da plati i da je to pokazatelj necega specificnog za Kambodzu.

Koliko znam izuzetno je mali broj zemalja u kojima bi operisali strance bez novca i bez ikakvog osiguranja. Pada mi na pamet samo UK sa svojim NHS, ne mogu da se setim nijednog drugog slucaja. U Australiji je isto tako, kao stranac ako hoces da se lecis bilo u privatnoj bilo u drzavnoj bolnici moras da platis ili da pokrije osiguranje. Trece opcije nema. Zato je u Australiji i obavezno da kad se prijavljujes za vizu prilozis polisu privatnog medicinskog osiguranja. Plus dokaz o novacnim sredstvima za troskove. Upravo da se takve stvari ne bi desavale. Kambodza je znacajno manje regulisana zemlja, pa to ne traze i onda su takve situacije moguce. Za vizu u Kambodzi platis 30 USD i to je to. 

hvala, pogledacu ove bolnice...trazim drugo namestenje, nisam bas zadovoljan u azerbejdzanu, stalno nam nesto smanjuju platu, te procenat za ovo, te za ono...a najvise sto ne mogu da svarim neke stvari, ali napisacu post kad budem zavrsio posao ovde...anyway, mogao bih da zivim neko vreme u kambodzi, za razliku od nekih hehe...ukoliko stvarno primaju expate medicinare iz evrope, ili je to zaposljavanje samo za drzavljane susednih zemalja koji mogu da komuniciraju i sa lokalcima zbog slicnosti jezika, i koje mogu da plate (naravno manjom platom nego sto bi evropljane ) .da bi se neko iz evrope zaposlio u bolnici u kambodzi, treba da mu ponude poprilicno vecu platu nego sto bi je dobio u evropi, tako da ne znam dal oni placaju adekvatno..posto si u prvom postu pomenuo da lekari mogu lako da se zaposle u kambodzi, da imaju odlicne plate i da zive ko bubreg u loju, da li imas neki konkretan info o platama ?

Edited by bam-bam

He he,otkud se sad veruje noskishu i njegovim knjiskim info?

Na terenu je kao i uvek druga prica.

Bojim se da stranaca lekara tamo ima ko i stanova za 200evra.

Svakako se uvek moze volontirati,za to znam da ima potrebe.

Ali,srecno,ne treba nikog slusati.

Edited by Bonito

7 hours ago, Bonito said:

A tebi nije nista neobicno kad ti u emergency room kazu pare ili umri.

A tebi je normalno da te neko leči za džabe? Valjda se podrazumeva da se ima i plaća nekakvo zdravstveno osiguranje, naročito kad si negde stranac u stranoj zemlji?

To što možeš u Srbiji da baneš s ulice i da praktično bez ikakvih dokumenata ili dokaza o imanju nekakvog zdravstvenog osiguranja dobiješ zdravstvenu negu ne znači da je tako svuda, niti da je takav sistem normalan, jer nije.

Ako nekome pukne slepo crevo i taj neko bude urgentno hospitalizovan, treba mu ukazati medicinsku pomoć ali takođe treba to i valjano naplatiti, da li preko osiguranja ako polisa osiguranja postoji i plaćena je ili direktno iz džepa pacijenta ako je pao s Marsa i nije hteo da plati osiguranje i ne vidim u čemu je tu problem. Niko ne studira medicinu da bi se time bavio iz altruizma niti je bilo koja bolnica dužna da bilo koga leči besplatno, jer lečenje bilo čega nije i ne može biti besplatno.

Pogresio si temu,radi se o hitnom prijemu.

Niko ne ostavlja povredjene ljude da se pate dok im ne proveri status i osiguranje.

Posle se naplacuje.

A za kontraargumente su potrebni argumenti.

Za neukazivanje medicinske pomoći može da se tuži lekar ili bolnica i da se dobije masna odšteta ako je do toga došlo i ako se to dokaže, i to se vrlo uspešno i radi čak i u raspadu od zemlje zvanoj Srbija.

Moguće da u Kambodži to nije slučaj, zato se ja tamo i ne lečim. 

8 hours ago, bam-bam said:

hvala, pogledacu ove bolnice...trazim drugo namestenje, nisam bas zadovoljan u azerbejdzanu, stalno nam nesto smanjuju platu, te procenat za ovo, te za ono...a najvise sto ne mogu da svarim neke stvari, ali napisacu post kad budem zavrsio posao ovde...anyway, mogao bih da zivim neko vreme u kambodzi, za razliku od nekih hehe...ukoliko stvarno primaju expate medicinare iz evrope, ili je to zaposljavanje samo za drzavljane susednih zemalja koji mogu da komuniciraju i sa lokalcima zbog slicnosti jezika, i koje mogu da plate (naravno manjom platom nego sto bi evropljane ) .da bi se neko iz evrope zaposlio u bolnici u kambodzi, treba da mu ponude poprilicno vecu platu nego sto bi je dobio u evropi, tako da ne znam dal oni placaju adekvatno..posto si u prvom postu pomenuo da lekari mogu lako da se zaposle u kambodzi, da imaju odlicne plate i da zive ko bubreg u loju, da li imas neki konkretan info o platama ?

Ja nešto ne verujem da je Evropljaninu lako u Kambodži da dobije posao kao lekar, ili uopšte zdravstveni radnik. I sam si pretpostavio da lokalci i državljani ASEAN zemalja snižavaju cenu rada, mogu manje da ih plate, pa samim tim imaju prednost u zapošljavanju. Sad ne znam, možda i zaposle nekog vrhunskog hirurga Amera, ako sličnog  ne mogu da nađu na svom tržištu rada, ali to su izuzeci. Bonito je to lepo sumirala. Ono što znam je da ima dosta naših medicinara u zalivskim zemljama, (UAE, Katar), nisu loše plaćeni, i plate su tax free, e sad druga je stvar što se tebi verovatno tamo ne ide.