Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

6 hours ago, noskich said:

Ne znam na šta tačno misliš kada sam to ja pominjao zakone, ali ukratko ako neko dobrovoljno ide u stranu zemlju, onda je valjda za očekivati da će poštovati zakone te zemlje. Zato što je dobrovoljno i svojevoljno tamo otišao.

Druga je stvar kad je neko državljanin zemlje u kojoj se nalazi pa tamo protestvuje protiv nepravednih zakona. 

Lopovi su svuda, u svim režimima i drzavama. Samo je drugačije kako su se organizovali. Negde su ispod reflektora javnosti, drugde u senci sa svojim milijardama orkestriraju sve. 

Ti što direktno vuku konce su diktatori, oni što drže u šaci sve iz pozadine nisu. Suštinski isto, samo je u ovoj drugoj varijanti lakše obmanjivati raju da kao to što ona zaokruži neki listić jedanput u X godina ima kao neki značaj, a nema sa retkim izuzecima.

Tražioci azila mogu u bilo kom trenutku da napuste Australiju ili deportacione centre po pacifičkim ostrvima. Čak su nekima od njih nudili preseljenje u Kambodžu jedno vreme. Ako me sećanje ne vara 10 osoba su to prihvatile, samo je jedna ostala tamo, onih 9 su se vratile u svoju zemlju porekla.

Problem je u tome što bilo ko može da zahteva azil i da tvrdi da je proganjan u zemlji porekla, a da je u stvari ekonomski imigrant. Zato od njih traže da to dokažu i kada nema dovoljno dokaza ili dovoljno prihvatljivih dokaza, onda se taj proces oduži ili se dokazi traže, njih nema, a tražilac azila ne odustaje od procesa.

Mozda bi mogao da javiš gde to na planeti može da se ode gde se ništa lose nikada nije dešavalo u prošlosti pa da odemo svi tamo.

I kakve veze to što se dešavalo uopšte ima sa ljudima koji tamo dolaze trbuhom za kruhom? 

A vidim ne smeta ti genocid Azerbejdžanaca nad Jermenima? Ili si jednostavno dobio ponudu za dobar posao i otišao kao što su i svi trbuhom za kruhom.

Većina ljudi u Australiji podržava strog režim prema traziocima azila jer smatraju da bi njihovo prihvatanje izazvalo talas ilegalne imigracije kao što je to bilo u recimo Nemačkoj pre koju godinu. Rezon je ako smo mi mogli legalno da imigriramo u ovu zemlju onda mogu i oni. Zašto smo mi onda studirali, prijavljivali se za useljenicke vize, polagali testove, odlazili na medicinske preglede, i ukratko potrošili ogromnu količinu truda i novaca da bismo dobili australijske papire ako smo mogli da platimo indonežanske krijumčare par hiljada dolara i sve to dobijemo na gotovo?

Tražioci azila mogu isti da traže i van Australije, odu u ambasadu i prijave se. Ne moraju ilegalno da prelaze granicu. Australija takođe svake godine primi hiljade izbeglica koje su prošle legalnu proceduru preko UN i tim zvaničnim kanalima.

S druge strane tretman trazioca azila naročito u deportacionim centrima van Australije je sličan zatvoru. 

Najveće bogaćenje u istoriji je bio period ranog kapitalizma kada su recimo u UK seljaci oterani sa zemlje u gradove gde su radili svaki dan po 18 sati dnevno uključujući i decu od nekoliko godina i živeli kao pilići u kokošarniku. Takodjer period kolonijalizma najveće pljačke ikada plus neokolonijalizma koji traje i danas.

Erupcija može da se desi svuda. Priseti se šta je bilo prošle godine u US ili pre mesec dana u Holandiji. 

Kazahstan je poslednjih pa makar 15 godina imao stabilan privredni rast od 8% i uvek je bio najrazvijenija zemlja tog dela sveta centralne Azije.

To se naziva korupcijom u Kazahstanu, na zapadu se to zove lobiranje i minimizacija poreza.

Pucali su na goloruki narod koji je zapalio državne institucije, ispraznio bankomate i opljačkao prodavnice, zaposeo aerodrom itd. Mirni protesti nema šta.

Ipak na kraju krajeva ti imaš da prozivis još recimo 30-40 godina. Ako tebi ne smeta da to vreme provedeš na otplacivanje stana u zapadnim metropolama, ima nas koji hocemo to da zaobidjemo pa da to vreme ugodnije iskoristimo. 

Niko nema moralno pravo da tretira ljude lose bez obzira na bilo kakvu prošlost. Problem sa azilantima je što oni nisu primorani da taj tretman trpe, ili ako jesu primorani onda nažalost to ne mogu da dokažu. Ogromna većina su odbili svojevremeno ponudu preseljenja u Kambodžu gde bi bili sigurni od bilo kakvog proterivanja što govori da oni ne žele samo da pobegnu od ugnjetavanja već bi i da dobiju papire u imućnijoj zemlji prečicom.

Jeste taj program sa Kambodžom bio dosta lose organizovan, ali sama činjenica da su ga skoro svi odbili govori da nije reč samo o bekstvu od političkog progonstva: https://www.theguardian.com/australia-news/2019/dec/29/from-nauru-to-limbo-the-anguish-of-australias-last-asylum-seeker-in-cambodia

Po meni problem je pre svega u tome što se bogatstvo manjine gradi na očaju ogromne većine ljudi na planeti. Na primer deca robovi na plantažama kakaa u Africi ili rudnicima koltana u Kongu bez koga nema hardvera. Ili Bangladešani koji rade u fabrici odeće za cente na sat.

Sve to da bi nekolicina imala milijarde, a nekoliko procenata milione.

To je suština problema. Da su svi pošteno plaćeni i da mogu da žive dostojanstvenim životom u svojoj zemlji ne bi ni išli nigde. Ali tada čokolada ne bi koštala 3 dolara već 30, prosecan laptop bi bio 5000 dolara a ne 1000 i majica bi bila 100 dolara a ne 20. Kad bi se sve pošteno platilo za resurse, radnu snagu, saniranje zagađenja itd.

Ljudi su dosli da traze azil u australiji, a ne u kambodzi. Ljudi koji dolaze iz zemalja zahvacenih ratom nema sta da se pravdaju i dokazuju da nisu ekonomski migranti, i da to mucenje u zatvorenim migrantskim centrima , sto je eufemizam za zatvor, traje po 5-10 godina.. niti oni mogu to da dokazuju, jer su kuci verovatno jedva izvukli zivu glavu...setimo se bosne, bila je tu kod nas.....a u siriji i avganistanu je bilo i gore nego u bosni....australija se ponasa uzasno generalno, a sad cujemo da je uzasan tretman prema tim ljudima...pritom, australija je nastala od migranata i izbeglica.....vecina se ljudi tu i doselila posle drugog svetskog rata....znaci sta, mi dosli, zauzeli hektare zemlje koja nije bila nasa do juce, a sad rampa za sve ostale, ili toliko strogi kriterijumi ko da su npr. monako gde nema kamen gde da padne....zamisli da se tako ponasa amerika, koja je isto imigranstska zemlja? a  i sami ameri to stalno podvlace, kad god se nekom digne da steze kais ulaska  imigranata.....sve to se jednom recju zove- moral, ili bar osecaj postenja, sto ocito australska vlast nema razvijeno, ali je problem sto su izgleda i gradjani australije, pa cak i oni svezih pasosa, poprimili taj , po meni pogresan, nacin razmisljanja....

pogotovu mi se svidja ova tvoja recenica, pa da citiram:                                              " 

"Tražioci azila mogu isti da traže i van Australije, odu u ambasadu i prijave se". Izvini, ali samo im jos posalji adresu, gde da se jave, u ambasadi australije u kabulu, ili u damasku?

A za Kazahstan vaditi one podatke, pa to je smesno.....sta od tih brojeva imaju obicni ljudi? Tamo je plata 300 evra, a njihova ekonomija cveta....nije li to malo cudno? stanovnika 18 miliona, 2 miliona km kvadratnih...mogu svi da zive ko bubreg u loju od bogatstva koje ima ta zemlja, sto u gasu i nafti, sto u rudama.....da ne pominjemo zemlju i poljoprivredu....narod ne moze da gleda nepravdu, da se neko toliko obogati na osnovu moci i vlasti za relativno kratak vremenski period, a da ostali grcaju i jedva sklapaju kraj sa krajem meseca....pri tom se bahate enormno....kad jednom to nezadovoljstvo eksplodira, naravno da ce gnevni ljudi srusiti sve......setimo se samo francuske revolucije....

azerbejdzan ne znam da je napravio genocid  nad jermenima, to prvi put cujem? turska jeste, pocetkom 20. veka.....nagornjo karabah je azerska zemlja, ako si na to mislio...to sam mislio i pre nego sto sam i pomislio da cu ikad biti ovde i raditi, a i sad to isto mislim.... sto se tice azerbejdzana, necu da pricam protiv zemlje u kojoj trenutno boravim....kad odem, ispricacu ono sto sam video....i neke stvari mi se bas nisu svidele, ali ne pljujem zemlju u kojoj su me primili da radim i zaradjujem....

Meni je zanimljivo kako u srpskim medijima takva propaganda za vakcinaciju, a onda kada Novaka ne puste zasto što nije vakcinisan, sada nepravda, to je zato što je srbin 🙂 

.. 

Mislim da je ključno to što su to izuzeće dozvolili sa idejom da ostane anonimno, kao one što su pre njega pustili, a on je pre polaska rekao da je dobio izuzeće i potvrdio da nije vakcinisan. 

Što logično onda nervira austrijance obične koje su toliko dugo maltretirali .. pa sada kao za bogate ne važi a ja ne mogu u bioskop..  

Da je ćutao sve bi bilo ok.. 

..

Hvala ti

Tako je u praksi.Ja sam primer.

A u teoriji propagande mesne industrije moze svasta da bude ali to je samo glupa teorija.

—————

Pozdravi iz Turske.

Lira je pala tako da je sve jos jeftinije.

Za 230evra mesecno se moze iznajmiti odlican stan u apartment hotelu i ziveti lepo na moru u Turskoj.

💕🍀🌹🌻😺

Edited by Bonito

Cuj Noskisha “Ne pratim sport😸

Pa to je politika a ne sport,

sto se desava Djokovicu.

Kakvo foliranje😸

Ne daj Boze nikad da zaglavim u logoru australija

i da postanem medium criteria covek

........

Tako je, svi su protiv srBskog nebeskog naroda, na svim meridijanima

36 minutes ago, ppetrovic said:

Tako je, svi su protiv srBskog nebeskog naroda, na svim meridijanima

nisam bonitin advokat, ali ni jednom recju nije pomenula srbe

Ja koliko znam, Đoković ima srpsko državljanstvo (ali ne i poresku rezidenciju doduše, ali to je nebitno za ovu temu :-)))

8 minutes ago, ppetrovic said:

Ja koliko znam, Đoković ima srpsko državljanstvo (ali ne i poresku rezidenciju doduše, ali to je nebitno za ovu temu :-)))

Ali i Diplomatski pasos, zar onda nema i diplomatski imunitet ?

Naravno da nema veze sa Srbima nego sa vakcinacijom koja je politicka stvar,

novim svestkim poretkom ropstva i kontrole covecanstva.

I sa jos gorim mracnim stvarima,da ne idem sad u tu temu,nije za ovaj forum.

A to sto je Djokovic Srbin im je samo olaksalo da nad njim sprovode svoju bolesnicku agendu.

Nad Svajcarskim,Britanskim ili Spanskim teniserom tog ranga ne bi bas smeli.

A i oni su i vakcinisani.

Pa Dubai je uveo zakon da ako si nevakcinisan ne mozes da napustis zemlju.Znaci,moras..

38 minutes ago, ppetrovic said:

Đoković da ima diplomatski pasoš? Mora da se šališ :-))

Sto si sarkastican haha, ne znam kako funkcionise diplomatski imunitet.

On 1/8/2022 at 7:22 AM, Bonito said:

Imam 43 godine a pitaju me da li sam na studentskoj vizi.

pics or it didn't happen 😛 

(šalim se šalim se, nemoj da se ljutiš) 

Nego jeste li videli, Tajland je ukinuo ono TestAndGo ili šta već je bio naziv i vratili se na obavezni karantin, minimalno 7 dana, plus 3 testa, plaćena. Mora unapred da se plati izolacioni hotel plus 2 testa kod njih, plus test kod kuće. Mislim da opet niko odavde neće ići ...

A kako nisam vakcinisan onda mi je 14 dana karantin. (ne znam baš da li je zavera, nemam informacije pa nemam mišljenje, ali kada te neko tako bespomučno tera na nešto javlja se inat, tako da podržavam Novaka oko toga, ako je i to tema :) )

35 minutes ago, Bonito said:

Naravno da nema veze sa Srbima nego sa vakcinacijom koja je politicka stvar,

novim svestkim poretkom ropstva i kontrole covecanstva.

I sa jos gorim mracnim stvarima,da ne idem sad u tu temu,nije za ovaj forum.

A to sto je Djokovic Srbin im je samo olaksalo da nad njim sprovode svoju bolesnicku agendu.

Nad Svajcarskim,Britanskim ili Spanskim teniserom tog ranga ne bi bas smeli.

A i oni su i vakcinisani.

Pa Dubai je uveo zakon da ako si nevakcinisan ne mozes da napustis zemlju.Znaci,moras..

auh...

elem, evo jednog teksta koji ce se svideti noskichu: https://www.politika.rs/scc/clanak/496492/Norvezani-grcaju-u-kreditima

Mnogim teniserima su odavno dali diplomatske pasose, nije Djokovic jedini. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uručio je danas reprezentativcima Srbije diplomatske pasoše u teniskom centru „Novak“ pred velikim brojem zvanica iz diplomatskog kora.

Diplomatski pasoši uručeni su Ani Jovanović, Bojani Jovanovski, Janku Tipsareviću, Nenadu Zimonjiću, Viktoru Troickom i Novaku Đokoviću, a ostalima koji trenutno nisu u Beogradu pasoši će biti naknadno dodeljeni.

van svake pameti...

nasa drzava je ubedjivo najveca blamaza u celoj ovoj stvari....lazirali su djokovicu test, a onda nisu sve ispravili na batutovom sajtu...lik, onaj novinar ben sto kenja puno, skenirao QR kod sa potvrde o odradjenom pcr-u koja je svima bila dostupna na sudjenju, i izasla mu stranica na batutovom sajtu gde pise da je rezultat negativan...posle 15. min ponovo skenirao qr kod, i izaslo mu da je rezultat pozitivan....da li je realno??

aj sto je djokovic mutljavina , realno bio oduvek, ali nasa drzava blamage....ko ce sad da nam prizna bilo kakav sertifikat ukoliko se ovo prosiri, a hoce sigurno....

49 minutes ago, RenjerEuro said:

elem, evo jednog teksta koji ce se svideti noskichu: https://www.politika.rs/scc/clanak/496492/Norvezani-grcaju-u-kreditima

Hahahaha, da, ovo je baš super članak za noskich-a, već vidim koje zaključke izvodi iz ovih podataka :-)))

Što je najluđe, u tekstu nigde ne piše koliki je broj ljudi u Norveškoj prezadužen već je navedena samo cifra od 74 000 EUR po glavi stanovnika, što je beskoristan podatak. Nisam odavno proveravao kako mi u Srbiji stojimo po tom pitanju, ali evo ga članak od pre godinu i po dana: https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/256125/U-proseku-svaki-gradjanin-Srbije-duguje-oko-3000-evra.html

Samo 3000 EUR po glavi bajo moj! :-)) Nema šta, sad kad Norvežani krenu da traže radne dozvole za Srbiju, teško nama sa njima.

52 minutes ago, RenjerEuro said:

Diplomatski pasoši uručeni su Ani Jovanović, Bojani Jovanovski, Janku Tipsareviću, Nenadu Zimonjiću, Viktoru Troickom i Novaku Đokoviću, a ostalima koji trenutno nisu u Beogradu pasoši će biti naknadno dodeljeni.

van svake pameti...

Ako je ovo tačno (što me ne čudi da jeste, nisam proveravao doduše), onda je pravo čudo kako uopšte sa SRB pasošima možemo da putujemo bilo gde.

34 minutes ago, bam-bam said:

ko ce sad da nam prizna bilo kakav sertifikat ukoliko se ovo prosiri, a hoce sigurno....

Sad bi bila fora da nas EU izbaci iz svog mehanizma za digitalne COVID potvrde pošto je priznala naše sertifikate pre par meseci... pod uslovom da se ova mutljavina dokaže. Dosta podataka ovde fali da bi se izvodili neki konkretni zaključci.

Meni je mnogo veći problem ako se ispostavi kao tačno da se čovek mrtav 'ladan svesno kretao među ljude a znao je da je pozitivan na covid...

31 minutes ago, samsung said:

To da je fejk test nisam sumnjao i pre toga što si napisao :) 

...

Nego rekao si da ćeš u martu na Tajland, jesi odustao?  😕 

... edit: 

haha, šta je ovo, verovatno neki raniji test njegov 

https://pcr.euprava.gov.rs/validate.php?cqcode=1640187792DOH1rb5UHzHutVMKM8TZoXqZZfWoED2JaOoX5mfaeeZODIjRBn

da , sifra potvrde je ista kao i na onoj gde pise da je pozitivan.....i dalje ne mogu da verujem koja smo mi dunster zemlja.....

za tajland jos uvek ne znam, uzeo sam odmor druga polovina februara prva polovina marta, nesto mi deluje da je to preblizu da se situacija malo sredi.....tamo su ponovo zaveli one stroge kontrole, tipa nema tocenja alkohola uvece, sve se zatvara u 11 i tako to...al mi je ubedljivo najveci problem taj sto bi morao da iznajmim i spavam u nekom debilskom rezortu na panganu, a prosto ne mogu ni da pojmim situaciju da se nalazim na tom ostrvu i da spavam u rezortu protiv cijih  gradnji sam se borio ( bar verbalno heheh) vec evo 15 godina....nekako se sve to kosi sa mojim uverenjima....

4 hours ago, RenjerEuro said:

van svake pameti...

Zamisli jbt neka Ana Jovanovic i Bojana Jovanovski koje nisu ni na teniskoj mapi dobijaju diplomatske pasose. Nisu ni Viktor i Janko mnogo bolji al' bar su nesto postigli u zivotu pa da kazes da moze da se opravda.

20 hours ago, ppetrovic said:

Ako je ovo tačno (što me ne čudi da jeste, nisam proveravao doduše), onda je pravo čudo kako uopšte sa SRB pasošima možemo da putujemo bilo gde.

Sto te to cudi, mislim mene i dalje cudi sto mozemo u EU bez viza, ko ce u ostale realno da emigrira, nema nas narod para da se mulja sa time, a sto se diplomatskih pasosa tice, imaju ih i odbojkasi,odbojkasice,vaterpolisti...

https://rs.n1info.com/vesti/a524707-odbojkasicama-srbije-uruceni-diplomatski-pasosi/

https://www.danas.rs/vesti/politika/dacic-urucio-diplomatske-pasose-odbojkasima/

https://www.espreso.co.rs/sport/ostali-sportovi/330597/veliki-dan-za-srpske-vaterpoliste-uruceni-su-im-diplomatski-pasosi

Kako pise, to je uradjeno da bi bili nasi ambasadori u svetu, i da im se omoguci "preskakanje" redova na aerodromima. 

On 1/10/2022 at 11:59 AM, Bonito said:

Cuj Noskisha “Ne pratim sport😸

Pa to je politika a ne sport,

sto se desava Djokovicu.

Kakvo foliranje😸

Ne daj Boze nikad da zaglavim u logoru australija

i da postanem medium criteria covek

........

Po meni je Dežulović sve rekao: https://hr.n1info.com/kolumne/boris-dezulovic/grand-slam-21-i-kvaka-22/

21 hours ago, RenjerEuro said:

auh...

Mnogim teniserima su odavno dali diplomatske pasose, nije Djokovic jedini. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uručio je danas reprezentativcima Srbije diplomatske pasoše u teniskom centru „Novak“ pred velikim brojem zvanica iz diplomatskog kora.

van svake pameti...

Apsolutno tačno. Ko hoće da ceo život bude dužnički rob, samo napred u te "najrazvijenije" zemlje. Samo napred, takvi im trebaju. 

Ko hoće da živi kao slobodan čovek i da radi da bi živeo, a ne da živi da bi radio, zna se, Tajland, Vijetnam, Kambodža, pa nadalje Ekvador, Panama itd.

20 hours ago, bam-bam said:

da , sifra potvrde je ista kao i na onoj gde pise da je pozitivan.....i dalje ne mogu da verujem koja smo mi dunster zemlja.....

za tajland jos uvek ne znam, uzeo sam odmor druga polovina februara prva polovina marta, nesto mi deluje da je to preblizu da se situacija malo sredi.....tamo su ponovo zaveli one stroge kontrole, tipa nema tocenja alkohola uvece, sve se zatvara u 11 i tako to...al mi je ubedljivo najveci problem taj sto bi morao da iznajmim i spavam u nekom debilskom rezortu na panganu, a prosto ne mogu ni da pojmim situaciju da se nalazim na tom ostrvu i da spavam u rezortu protiv cijih  gradnji sam se borio ( bar verbalno heheh) vec evo 15 godina....nekako se sve to kosi sa mojim uverenjima....

Evo za tebe pogledaj o zločinima Azerbejdžanaca nad Jermenima: https://www.forbes.com/sites/jackieabramian/2021/09/27/a-year-after-unleashing-war-crimes-against-indigenous-armenians-azerbaijans-threats-and-violations-continue/?sh=37be66728cc1 

2 hours ago, noskich said:

Po meni je Dežulović sve rekao: https://hr.n1info.com/kolumne/boris-dezulovic/grand-slam-21-i-kvaka-22/

Apsolutno tačno. Ko hoće da ceo život bude dužnički rob, samo napred u te "najrazvijenije" zemlje. Samo napred, takvi im trebaju. 

Ko hoće da živi kao slobodan čovek i da radi da bi živeo, a ne da živi da bi radio, zna se, Tajland, Vijetnam, Kambodža, pa nadalje Ekvador, Panama itd.

Evo za tebe pogledaj o zločinima Azerbejdžanaca nad Jermenima: https://www.forbes.com/sites/jackieabramian/2021/09/27/a-year-after-unleashing-war-crimes-against-indigenous-armenians-azerbaijans-threats-and-violations-continue/?sh=37be66728cc1 

ok, ali samo procitaj ko je u potpisu clanka...treba sagledati obe strane....u ratu su uvek zlocini na obe strane.....ne branim azerbejdzan, ali ovde i dalje ne vidim da je iko pominjao da je sproveden genocid...resort u kome radim je npr. tokom rata bio meta jermenske vojske, cak su zaposleni, moje kolege, dobijali i telefonske pretnje.....na srecu hotel nije pogodjen, ali je gadjano moje mesto u kome zivim, civilni ciljevi, potpuno su random gadjali raketama, pa gde padne.....na srecu vecina raketa nije mogla toliko da dobaci, jer je ovaj moj rejon prilicno daleko od rejona gde se vodio rat, jedno 3-4 sata voznje kolima...ali su neke rakete pale tu po okolnim selima...

Edited by bam-bam

3 hours ago, noskich said:

Ko hoće da ceo život bude dužnički rob, samo napred u te "najrazvijenije" zemlje. Samo napred, takvi im trebaju. 

Uh, noskich, onako među nama, samo nešto da ti saopštim... mislim, obiđoh manje - više celu Skandinaviju svojevremeno, a bejah i u JI Aziji, i nekako mi se čini da je prosečan Norvežanin mnogo, mnooooogo slobodniji nego prosečan Vijetnamac ili Kambodžanac. Ma šta Vijetnamac, slobodniji je od prosečnog Srbina ili bilo kog drugog Balkančerosa, a ti sedi pa doooobro razmisli zašto je to tako. Možda ti se otvore neki novi horizonti kad već nisi skapirao kako funkcionišu neke stvari a živiš na zapadu tolike godine.

20 hours ago, ppetrovic said:

Uh, noskich, onako među nama, samo nešto da ti saopštim... mislim, obiđoh manje - više celu Skandinaviju svojevremeno, a bejah i u JI Aziji, i nekako mi se čini da je prosečan Norvežanin mnogo, mnooooogo slobodniji nego prosečan Vijetnamac ili Kambodžanac. Ma šta Vijetnamac, slobodniji je od prosečnog Srbina ili bilo kog drugog Balkančerosa, a ti sedi pa doooobro razmisli zašto je to tako. Možda ti se otvore neki novi horizonti kad već nisi skapirao kako funkcionišu neke stvari a živiš na zapadu tolike godine.

Naziv ove teme je "Da li treba emigrirati" i ovde se piše na srpskohrvatskom jeziku tako da bilo kakva priča o životu Norvežana ili Vijetnamaca je skretanje sa teme. Ovde je reč o tome gde ljudi sa ex-YU područja mogu da emigriraju da bi živeli dobro.

A na "ovim našim prostorima" ljudi koji su kvalifikovani u deficitarnim profesijama i imaju višegodišnje iskustvo u njima ima veoma malo, usudio bih se reći manje od jednog procenta ili u vrh glave par procenata stanovništva. Tako da priča o njihovoj emigraciji (elektrotehničari, programeri, stomatolozi itd.) se ne odnosi na gotovo sve naše građane. 

Ta ogromna većina u najrazvijenijim zemljama su uglavnom gradjani desetog reda, dok su u ovima koje ja navodim gospoda.

A for the record da čujemo gde si ti to tačno bio u Jugoistočnoj Aziji, prošli put sam te to pitao, pa nisi odgovorio.

Edited by noskich

Bejah skoro svuda po regionu - počevši od Singapura, preko Tajlanda i Vijetnama pa do tvoje voljene Kambodže, doduše samo turistički, ali nadam se da ćeš mi oprostiti što nisam nikad poželeo da se nastanim ni u jednoj od spomenutih zemalja.

Kad smo već kod tog većeg procenta stanovništa, ja te isto pitah pre par meseci kako može recimo jedan sveže diplomirani lekar da napravi karijeru u Kambodži, na šta si ti odgovorio da se u Kambodži radna dozvola dobija mnogo lakše nego u EU, što je sasvim tačno, ali mi je nejasno zašto onda u doba Interneta i svih mogućih raspoloživih informacija 99.9% naših lekara i ostalog medicinskog osoblja ipak odlučuje da prolazi kroz pakao dobijanja radne dozvole za Nemačku ili neku drugu zapadnu zemlju umesto da se zaputi u JI Aziju (eto npr. u Kambodžu) i bez po muke krene da radi tamo.

Za mene je lako, ja u SRB živim bez problema sasvim lepo, a mogu i da se relociram gde god poželim i da ponesem posao sa sobom, ne bi bio neki veliki problem, ali eto, baš me interesuje kako po tebi izgleda razvojni put jednog lekara koji de facto nema skoro nikakvu perspektivu u Srbiji i praktično je osuđen da emigrira da bi radio u struci. Zašto ama baš niko od njih nije poželeo da emigrira u Kambodžu umesto da se zlopati sa Nemačkom i njihovim radnim dozvolama?

Ajd' ne mora da bude lekar, da uzmemo nekoga sa srednjom stručnom spremom. Evo ja recimo već 6 meseci ne mogu da nađem kvalitetnog vodoinstalatera, a treba mi, jer apsolutno svi vodoinstalateri koji su mi radili popravke po stanu su vremenom emigrirali u Nemačku i druge zapadne zemlje. Zašto ama baš niko od njih nije otišao u JI Aziju da se bavi tim istim poslom? Pretpostavljam da ni njima nije radna dozvola neki problem za Kambodžu, ali su ipak prošli kroz pakao izdavanja radne dozvole za EU i bez znanja jezika otišli u Nemačku, Austriju, Švedsku i druge EU zemlje.

Evo može i treći primer - neko je reicmo završio grafički dizajn, masterirao je npr., šta znam, dizajn interaktivnih medija ili digitalni marketing ili nešto u tom stilu, koja je njegova perspektiva i zašto ne znam nikoga ko je otišao u Kambodžu da živi kao car za $200 mesečno već su svi do jednog ili ostali ovde ili zapalili u EU gde su em porezi mnogo veći nego u Kambodži, em su troškovi života opasno visoki i gde su ti potrebne godine da izgradiš neko ime i ušteđevinu i sve ostalo što uz to ide.

Eto, ako možeš konačno sve nas da prosvetliš i da nam otkriješ tu strogo čuvanu tajnu šta je to što 99.9% emigranata iz ex YU propušta i zašto tek poneki ode u Kambodžu da cirka rakijicu po ceo dan dok svi ostali odoše da se "zlopate" i "zarobljavaju kreditima" po tom mrskom zapadu gde se juri svaki dan na posao, plaćaju se ogromni porezi i uzimaju stambeni krediti na 30 godina? Ako može bez opštih mesta i parolašenja, nego vrlo konkretno, kako izgleda razvojni put za nabrojana 3 slučaja gore i kako je tačno bolji u odnosu na ovo što se dešava na terenu.

Jedva čekam odgovor, ako ga ikada dobijemo, jel'te.