Posted January 12, 2022 Ja mislim da ni jedan od vas dvojice nece promeniti misljenje ma koliko jaki argumenti bili haha! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 (edited) Ljudi,ima li ovde sta novo sem noskisha i Kambodze 😸😊🌻(sala) Ili je ono,kao pakao,vecna tema?😸 Mada,na svu srecu,ni pakao nije vecan.😸 Ja sam iz svog sela prelepog,pre mesec dana,usled one havarije sa strujom u Srbiji,a usled snega,emigrirala za Beograd,brzinski.U selu nije bilo struje 2 dana i morala sam da otkazem casove. U Turskoj za sada izvidjam situaciju. Ipak,pre nego sto postanem komsinica Azerbejdzancu bam bamu,vraticu se u sivilo prestonice na koji mesec. Kad smo kod imigracije,ima i drugih pogleda na zivot.. Moj brat se nakon godina provedenih u Bg,studija masinstva i programiranja,vratio u selo( iako smo mi iz grada ali smo napravili kucu u selu) i gaji alpske koze,proizvodi sir i mleko i lepo mu ide prodaja.On toliko voli selo i fizicki rad,da je sve objekte za koze napravio sam,uziva u svakom koraku i ne bi mrdao nigde iz Sumadije. I sad treba da tu nasu divotu i VAZDUH,svoj izvor vode,bastu i organsku hranu,ljubimce,patke kojima smo napravili i jezerce,mace,pa i koze, zamenimo za paklenu Kambodzu,po nekim teorijama ovde? Samo ko mora.Ja sam recimo 2015. morala. Eto,ne mora se emigrirati,imamo i ovde primere frilensera kojima je lepo i u Srbiji. A Turska je Turska😘💕🍀🌻😸 Edited January 12, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 9 minutes ago, Bonito said: Ljudi,ima li ovde sta novo sem noskisha i Kambodze Ili je ono,kao pakao,vecna tema? Mada,na svu srecu,ni pakao nije vecan.😸 Ja sam iz svog sela prelepog,pre mesec dana,usled one havarije sa strujom u Srbiji,a usled snega,emigrirala za Beograd,brzinski.U selu nije bilo struje 2 dana i morala sam da otkazem casove. U Turskoj za sada izvidjam situaciju. Ipak,pre nego sto postanem komsinica Azerbejdzancu bam bamu,vraticu se u sivilo prestonice na koji mesec. Kad smo kod imigracije,ima i drugih pogleda na zivot.. Moj brat se nakon godina provedenih u Bg,studija masinstva i programiranja,vratio u selo( iako smo mi iz grada ali smo napravili kucu u selu) i gaji alpske koze,proizvodi sir i mleko i lepo mu ide prodaja.On toliko voli selo i fizicki rad,da je sve objekte za koze napravio sam,uziva u svakom koraku i ne bi mrdao nigde iz Sumadije. I sad treba da tu nasu divotu i VAZDUH,bastu i organsku hranu,ljubimce,patke kojima smo napravili i jezerce,mace,pa i koze, zamenimo za paklenu Kambodzu,po nekim teorijama ovde? Samo ko mora.Ja sam recimo 2015. morala. Eto,ne mora se emigrirati,imamo i ovde primere frilensera kojima je lepo i u Srbiji. A Turska je Turska😘💕🍀🌻😸 Bejah u Istanbulu pre malo vise od mesec dana, moram da se vratim u Tursku opet, ali ovaj put u Ankaru i jos na neko mesto, super mi je bilo zaista. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 Divno🍀💕🌻 Ja sam u Fethiye,to je mesto posle Antalije.. Ali mislim da je u Antaliji malo toplije zimi pa cu se mozda tamo vratiti. Ima nasih frilensera koji sada zimuju u Turskoj... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 ja mislim da je vec bilo price o tome zasto nasi ljudi ne emigriraju u kambodzu i par slicnih zemalja azije, ali emigriraju u nemacku i slicne zemlje eu...razloga ima vise, evo nekih koji nisu vezani za materijalne kriterijume: mislim da ne emigriraju u kambodzu zato sto ne znaju, nisu upuceni....zato i postoje ovakvi sajtovi da mozda nekog i prosvetle...drugi razlog su kulturne razlike..i treci- daljina od kuce ( srbije) u slucaju kambodze, tj. blizina nemacke... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 Čisto sumnjam da možemo da se vadimo na neinformisanost u 21. veku, mislim da svako može za par desetina minuta da dobije barem okvirne podatke o nekoj zemlji i da stekne barem okvirnu predstavu o tome kako se tamo živi i kakva je generalno priča, a da ne pričamo o svim mogućim expat sajtovima i specijalizovanih online alata gde se ulazi mnogo dublje u sitna crevca za svaki mogući aspekt boravka i rada kojekude. Naravno, sve to ne može nikada da nadomesti lični utisak i podatke "sa terena" ali itekako može da iskristališe neke stvari i suzi izbor. Biće da ipak ima nekih drugih stvari zbog kojih se ne ide tamo, definitivno ima do kulturnih razlika i daljine od Srbije, ali i mnogo više faktora koji odvraćaju ljude sa ovih prostora da se tamo naseljavaju u velikom broju. Ono što je problematično je što se Kambodža i okolne zemlje glorifikuju do besvesti dok se razvijene zemlje demonizuju "zarobljavanjem" stambenim kreditima na 30 godina, iako itekako postoje zemlje na zapadu gde većina ljudi nikada ne kupi svoj stan i rentira ga ceo život, niti se cela poenta emigracije svodi na nekretninu. Evo recimo u Švajcarskoj tek oko 35% stanovništva poseduje nekretninu u svom vlasništvu, a zašto je to tako, to može da ostane domaći zadatak za forumske mudrace kojima je životarenje za bagatelu od par stotina USD mesečno najveći ideal. Možda budu došli do još nekih zaključaka usput. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 Kao što napisah već ranije, čemu ubeđivanje, kada je to stvar ukusa i ličnih afiniteta, kao uređenje stana na primer. Neko bi mislio da je moj stan hladan i dosadan i industrijski, a meni se sviđa, što ne znači da je neko u pravu ili krivu. Ja bih 100 do 100 puta odabrao da živim na Tajlandu sa 1000$ mesec vs Švedska sa 10000. Volim tropsku klimu, voće, plaže, Bangkok.. I isto mislim da ko provede život skuplajući automobile i predmete dok ide na posao od 9 do 5 i plaća kredite, dok čeka 14 dana odmora, promašio je život, ali to sam ja, neko je srećan dok tako živi i to je najbitnije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 5 minutes ago, samsung said: Volim tropsku klimu, voće, plaže, Bangkok.. jebiga sad, jede mi se dinja,ili lubenica, ili ananas... a imam samo grejpfrut hahahaha... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 Mangoooo 😗 .... A normalno da kod average gradjanina blizina igra najveću ulogu. Pa da pitaš ljude na ulici da pokažu gde je na planeti Bali na primer, bez pomoći, pa da li bi 5% znalo, većnini ljudi su te delake zemlje jednako kao mesec, niti misle da imaju novca da odu tako daleko niti da bi se snašli, niti ih zanima. Svako zna gde je Nemačka, svako ima već nekoga ko je tamo... A kada mnogo putuješ, to ti je rutisnki, na bilo koju tačku planete stižeš u okviru 24h, jaka stvar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 2 minutes ago, samsung said: Mangoooo 😗 .... A normalno da kod average gradjanina blizina igra najveću ulogu. Pa da pitaš ljude na ulici da pokažu gde je na planeti Bali na primer, bez pomoći, pa da li bi 5% znalo, većnini ljudi su te delake zemlje jednako kao mesec, niti misle da imaju novca da odu tako daleko niti da bi se snašli, niti ih zanima. Svako zna gde je Nemačka, svako ima već nekoga ko je tamo... A kada mnogo putuješ, to ti je rutisnki, na bilo koju tačku planete stižeš u okviru 24h, jaka stvar. Jos nisam probao mango kakav treba da bude, vec sam ovde uzimao u marketima, okej je, ali verujem da je mnogo bolji dok je svez, no dobro jos sam mlad bice prilike svakako... Ali sok od nara od 10 lira u Kadikoy-u... dao bih svasta u ovom trenutku za jedan sok od nara haha. To ti je nas covek, radi u nemackoj 10 sati dnevno, ima 14 dana godisnjeg ili koliko vec i dodje u rodno selo da gradi kucu pa nazad, zivi u garsonjeri i od sveta je video samo predele kroz koje je tranzitirao... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 Volim i ja tropsku klimu. Ali i tu ima varijacija,recimo u Kambodzi przi,dok je na jugu Kine sasvim podnosljivo. Verujem i da je na Tajlandu tako,sa svom prirodim gde mozes da predahnes. Voce,da... Mango,Baliii,predivno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 28 minutes ago, samsung said: Volim tropsku klimu, voće, plaže, Bangkok.. Volim i ja, ali u umerenim količinama. Već posle mesec - mesec i po dana, vrućina, sparina, komarci i ostale blagodeti tih krajeva kreću opasno da mi idu na živce i poželim da se teleportujem na Island otprilike :-))) 29 minutes ago, samsung said: I isto mislim da ko provede život skuplajući automobile i predmete dok ide na posao od 9 do 5 i plaća kredite, dok čeka 14 dana odmora, promašio je život, ali to sam ja, neko je srećan dok tako živi i to je najbitnije. Ja prvi nemam automobil u svom posedu iako mogu da priuštim sebi manje - više kakav god auto želim, izboksovao sam fleksibilno radno vreme i plaćen sam po učinku tako da radno vreme od 8 sati stoji u ugovoru samo zato što tako mora po zakonu, u praksi vrlo često radim dosta kraće (osim kad je baš frka i navala, mada to je retko) tako da se itekako može lepo živeti u Evropi i bez "konzumerizma". Ono jes' da kad si početnik baš i nemaš tako bajne uslove kao ja, ali za 5 - 7 godina se itekako može doći do tačke da takvi uslovi postanu norma a da čak ni ne izađeš iz Srbije, o ostalim državama u EU i kojekude da i ne pričamo. Što se kredita tiče, ja kredite baš volim, počevši od kreditne kartice (debitne kartice ne koristim uopšte godinama unazad) preko keš kredita pomoću kojih kupujem hartije od vrednosti i druge instrumente koji mi dugoročno donose mnogo veći profit nego kamata od kredita, pa na dalje. Fali samo stambeni kredit da dodam u "kolekciju" ali o tom po tom. To što je 99% ljudi kod nas apsolutno finansijski nepismeno (hint: frilenseri, samo jedna od epizoda) ne znači da su krediti sami po sebi ni dobri ni loši. Inače, u kojoj to evropskoj zemlji imaš samo 14 dana odmora? Zakonski minimum u manje - više celoj Evropi je 22 radna dana, to kad spojiš sa vikendima i praznicima izađe na preko mesec dana godišnje, a sa brojem godina, iskustva i stručne spreme, ide još na gore. Opet, mnogima verovatno ni to nije dovoljno, ali u vremenu kada sve veći broj ljudi može da radi remote (barem neki deo godine) je to sve manji problem. Nemojte da gledate samo naše gastarbajtere koji žive po EU, oni su definitivno promašili svoje živote i urnisali sami sebe, iako velika većina jeste zaradila ogromne novce, sa kojima 99% njih nema pojma šta da radi i kako da ih pravilno plasira (sve se svodi na ganc novu mečku i trospratnicu u Prigrevici, jbg). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 Sta fali “Prigrevici”.Bolji vazduh nego u gradovima.Mirniji zivot,bez stresa,u skladu s prirodom i zivotinjicama. Evo moja kuca u selu je bajkovita. Sto bi svi morali da znaju da plasiraju pare? Evo mene bas briga za to,kredite ne volim,biznis me ne zanima. Uostalom,s aspekta duhovnog zivota koji svi mi zivimo jer smo duhovna bica pa tek onda fizicka,znanje o biznisu,parama i ulaganjima je nize znanje. To je i stvar interesovanja.Ne zanimaju sve ljude pare.Nismo svi isto skovani,mnogi su srecniji od onih s parama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 Tako je. Hoću besplatne časove engleskog od tebe 😛 ... A za odmor, pa znam da je više od dve nedelje ukupno, ali bar od ljudi koje poznajem (programeri included) niko ne može da dobije u komadu sve nego iz dva dela a pri tome ne baš kada hoće nego kada može. Naravno to ne mora da bude slučaj u tvojoj frirmi, ali uvek kada čujem da neko ide na odmor ide na dve tri nedelje. Što je meni koji idem na 3-4 mesečna putovanja katastofa 🙂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2022 51 minutes ago, Bonito said: Sta fali “Prigrevici”.Bolji vazduh nego u gradovima.Mirniji zivot,bez stresa,u skladu s prirodom i zivotinjicama. Nemam ništa protiv, ko voli, ne osuđujem. Neko ne može da podnese da živi u betonu i gradskoj vrevi, ja eto ne mogu da podnesem tropske vrućine duže od mesec dana godišnje, samsung voli da boravi u takvim krajevima po 3 meseca odjednom, svi smo mi različiti po tom pitanju. 52 minutes ago, Bonito said: Sto bi svi morali da znaju da plasiraju pare? Ne moraju svi da znaju, samo ne znam zašto se onda svi žale na opštu besparicu i loše uslove života. Malo finansijskog obrazovanja ne bi škodilo nikome, živelo bi se barem za nijansu komotnije nego sada. 52 minutes ago, Bonito said: Evo mene bas briga za to,kredite ne volim,biznis me ne zanima. Ma sve je to OK, problem je što vas ne zanimaju ni poreski zakoni pa onda imate običaj da protestujete ispred Skupštine i blokirate saobraćaj jer uNoSiTe PaRe u ZeMlJu da bi vas ostali poreski obveznici subvencionisali jer vi niste sposobni da zaradite više od 300 - 500 EUR mesečno bruto i smatrate da zbog svoje nesposobnosti treba da imate povlašćen poreski tretman na račun ostatka države. Iz te perspektive, za vaše dobro je da biznis krene bar malo da vas zanima ili da se okačite na grbaču nekoj drugoj zemlji (ako je neka druga zemlja luda da vas primi za stalno tako osione), mi ćemo svakako preživeti i bez vaših 500 EUR mesečno. Evo čujem da se u Kambodži i okolnim zemljama može živeti sasvim komotno sa tolikom cifrom, a kao što i sama reče, turska Lira je značajno oslabila i verujem da su jako srećni što barem neko troši svoje evriće kod njih, i svima lepo. 57 minutes ago, Bonito said: Uostalom,s aspekta duhovnog zivota koji svi mi zivimo jer smo duhovna bica pa tek onda fizicka,znanje o biznisu,parama i ulaganjima je nize znanje. Kako za koga, ja za sebe imam sasvim dovoljno "duhovnog" života onoliko koliko mi je potrebno, a interesovanja su mi vezana uglavnom za tehnologiju, poslovanje i ekonomiju i ne vidim u tome ništa loše. 59 minutes ago, Bonito said: To je i stvar interesovanja.Ne zanimaju sve ljude pare.Nismo svi isto skovani,mnogi su srecniji od onih s parama. Ovo je sasvim tačno i sasvim u redu. 44 minutes ago, samsung said: A za odmor, pa znam da je više od dve nedelje ukupno, ali bar od ljudi koje poznajem (programeri included) niko ne može da dobije u komadu sve nego iz dva dela a pri tome ne baš kada hoće nego kada može. Naravno to ne mora da bude slučaj u tvojoj frirmi, ali uvek kada čujem da neko ide na odmor ide na dve tri nedelje. Što je meni koji idem na 3-4 mesečna putovanja katastofa 🙂 Pa dobro, ja recimo ne volim da odmaram duže od 2 nedelje, postane mi previše dosadno, a besciljno blejanje na plaži i cirkanje koktela (ili rakijice u Siem Riep-u recimo) mi nije neki ideal odmora na duži period. Ako se baš uželim da malo duže promenim sredinu, lepo odem u digitalni nomadizam i "usidrim" se negde na mesec - dva - tri pa radim odatle (uz povremene ekskurzije po okolnim mestima ili zemljama koliko posao i okolnosti dozvole) tako da nije strašno. Ideja da odem 3 meseca na odmor mi deluje kao potpuni horor :-))) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 Diplomatski pasos ne znaci i diplomatski imunitet, imunitet imaju samo ambasadori i mozda deo osoblja u ambasadi i vazi im samo tamo gde jesu, ovo su podelili pasose da prolaze brze na granicama i da putuju bez viza (mnoge zemlje imaju ukinute vize sa srb samo za diplomatske pasose). Mislim za qr kodove za djovaka da su pravili fotomontaze tj da su na tviteru ljudi to radili, a test ko test da mu je ok, sta je problem u sistemu da ga ubace da se testirao. Veci je problem sto se setao sutradan a navodno se pravda da nije znao da je pozitivan. Jos ludje je sto je muljao sa boravkom prvo da je bio u Srb sve vreme pa kad se pojavile fotke iz Spanije onda je zvanicno bio u Spaniji 14 dana pred put a onda isplivaju snimci iz BGa i svedoci da je ipak bio u Srb tad a ne u Spaniji. Nije bas nesto bio voljen u svetu, ali ovim se skrozao totalno, ok je da nece da se vakcinise ali onda nema za tebe turnira u Australiji. Razumem da mu neko nesto uskrati u Monaku jer tu zivi, ali svuda po svetu je dobra volja da ga neko pusti i ima prava da smislja uslove. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 (edited) Znala sam da treba da dodam da ja uvek imam para iako me ulaganje,biznis i ekonomija ne zanimaju. Onda bi se bolje razumeli. Ne mora se znati o biznisu da bi se imao novac. Uglavnom se slazemo samo ovo da mi nismo sposobni da zaradimo je skroz netacno.Kakvih 300-500 e mesecno?Odakle ta info? Svi mi volimo dobar zivot i da imamo para a to ne znaci da treba da se bavimo ekonomijom.Jednostavno,koristimo svoje vestine,znanje i sposobnosti. Pa pomisli na precenjene holivudske glumce koji su milioneri,oni nesto sad znaju o plasiranju novca? Doduse,ima i pravih umetnika koji zive od svoje umetnosti i milioneri su,a novac im je sporedna stvar. Moja novcana istorija nije 300-500 e mesecno nego je mnogo vise,iako novac vidim kao energiju i sredstvo da se obezbedim i pomognem drugima. Jos 2000 sam zaradjivala 1300 dojc marks kada je plata u Srb bila 130 tih istih dojc marks.Radeci u Kini sam zaradila za kucu sto uopste bije bilo jeftino. Da,znam mnogi ce reci kao sto i kazu “ ulazes u kucu na selu,bolje kupi stan da imas prihode ili da ga prodas” ali oni nemaju pojma.Moja mama je zelela da se penzionise na selu i na svom imanju i ta joj se zelja ostvarila.Mi smo tako srecni,neke stvari vrede mnogo vise od novca. A sada zaradjujem platu jednog doktora u Srbiji. Znamo mi i sta cemo s porezom-docicemo u Tursku gde se za frilensing ako se ne radi s turskom kompanijom porez ne placa. Jer porez koji planiraju da uvedu od 50 nesto % nije normalan.Da,oni ganjaju uglavnom programere ali nama ticerina je to previse,a i programerima naravno. Sto se duhovnosti tice ona zavisi i od kapaciteta a sasvim je ok da svako zivi kako hoce i da ga zanima ili ne zanima duhovnost ( dokle god ne ugrozava druge naravno) Super sto te interesuju tehnologija i poslovanje,i za to osim interesovanja treba imati kapaciteta.👏 Ne radi nam svima isto mozak,tebi naginje na logiku,meni npr na imaginarno razmisljanje,stvorim sliku u glavi i ostvarujem je.To su dve strane jednog novcica,iako razmisljamo u razlicitim terminima. Prijatan dan i da svi imamo brda para da mozemo lepo da zivimo i da te pare sluze nama,duhovnim bicima u ovom svetu🤗🌻🍀💕😺 P.S.U Kambodzi samo stan kosta 500 $ mesecno,ako hoces da zivis ko covek. Edited January 13, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 8 hours ago, samsung said: Tako je. Hoću besplatne časove engleskog od tebe 😛 ... A za odmor, pa znam da je više od dve nedelje ukupno, ali bar od ljudi koje poznajem (programeri included) niko ne može da dobije u komadu sve nego iz dva dela a pri tome ne baš kada hoće nego kada može. Naravno to ne mora da bude slučaj u tvojoj frirmi, ali uvek kada čujem da neko ide na odmor ide na dve tri nedelje. Što je meni koji idem na 3-4 mesečna putovanja katastofa 🙂 Hocu i ja s tobom na tromesecna putovanja.👏🍀🌻😸 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 (edited) Uh,a ti sto se zale na besparicu su posebna tema..Pa uradi nesto,idi negde,sta imas od zaljenja. Nerviraju me iskreno,i takve ljude izbegavam i kad su mi familija...Mada,ne treba ni njih osudjivati..Nismo im u kozi... Nikad se bisam zalila a imala sam ups and downs u zivotu. Edited January 13, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 (edited) meni nikad nije bilo dosadno ni jedan jedini dan odmora, iako sam ih ko samsung imao i po 90-120 u cugu u tropima heheh......zamisli da mi npr. na panganu ili bankoku bude dosadno hahahah......pa to je stvarno misaona imenica...ok, mozda svako drugacije isplanira dan, ali evo sto se mene tice, od npr. 4 meseca provedena na odmoru u aziji, mozda sam lezao na plazi sveukupno 10 sati, kad se sve zajedno sastavi... sam osecaj da se probudis na tropskom ostrvu, drvo manga ili banane ti u dvoristu, sve mirise, sednes na skuter i odes za 5 min. do pijace da popijes svoju jutranju dozu sveze cedjenog soka od tropskog voca- neopisivo zadovoljstvo.....pa sednes na skuter u 2 ujutru, ne spava ti se, i go, bez majice, se provozas po praznom drumu do dzungle, da ti malo zrikavci i zvezdano nebo saberu utiske pred san... a da se vratimo kod voca: zuti mango , azijski, je ipak ukusniji od ovog crvenkstog juznoamerickog koji se kod nas uvozi....jednostavno se topi u ustima....ali ne treba zaboraviti jos predobrog voca iz JI Azije kao sto je salaka, rambutan, longan, pashionfruit, i moj kralj mangostin .......iz J. Amerike je fantasticno voce chirimoja, guajaba i granadilja, a super su i guanabana, mamej, kaimito morado, zapote negro, i obicni zapote ( beli), i marakuja ( sto je isto ko azijski pashionfruit heheh)..toliko mi nedostaje sve ovo, koja crna nemacka i mrak cele godine, bas mi je tesko da poverujem da nekom tamo moze da bude lepse nego u tropima.....nasi ljudi jednostavno ne znaju, koji bre sajtovi, internet i bakraci...ljudi idu tamo gde mu je komsija ili brat od tetke rekao da je super, da moze da cane neka kinta, i to je to...takav smo narod, pa dovoljno sto 90% srba cak ni na more ne ode dalje od cuvena 3 prsta....aj sto idu samo u grcku, al sarajte malo ljudi 7 minutes ago, bam-bam said: Edited January 13, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 8 hours ago, Bonito said: Uglavnom se slazemo samo ovo da mi nismo sposobni da zaradimo je skroz netacno.Kakvih 300-500 e mesecno?Odakle ta info? Od samih frilensera, oni su prošle godine objavili tu statistiku sami kad su bili saterani u ćošak. Nisam ni rekao konkretno za tebe već sam pričao generalno, i statistika kaže to što kaže, a statistika je neumoljiva. 8 hours ago, Bonito said: Pa pomisli na precenjene holivudske glumce koji su milioneri,oni nesto sad znaju o plasiranju novca? Holivudski glumci verovatno ne znaju kako da plasiraju novac kad ga zarade, ali zato imaju sasvim dovoljno para da plate onoga ko zna, cenim da nas dvoje nismo u toj kategoriji pa moramo da se snalazimo sami, bar dok ne zaradimo još malo :-)) 8 hours ago, Bonito said: Jer porez koji planiraju da uvedu od 50 nesto % nije normalan.Da,oni ganjaju uglavnom programere ali nama ticerina je to previse,a i programerima naravno. Ko to planira da uvede toliki porez? Porez na zarade u Srbiji je trenutno 10% i nije se menjao decenijama, pa neće ni od sada i ta poreska stopa je među najmanjima na kontintentu. Malo li je. 8 hours ago, Bonito said: P.S.U Kambodzi samo stan kosta 500 $ mesecno,ako hoces da zivis ko covek. Uh, pa toliko košta i u Beogradu, a ja ovde već duže vreme čitam kako je tamo džabaleska. Kome sad da verujem... 6 hours ago, bam-bam said: sam osecaj da se probudis na tropskom ostrvu, drvo manga ili banane ti u dvoristu, sve mirise, sednes na skuter i odes za 5 min. do pijace da popijes svoju jutranju dozu sveze cedjenog soka od tropskog voca- neopisivo zadovoljstvo.....pa sednes na skuter u 2 ujutru, ne spava ti se, i go, bez majice, se provozas po praznom drumu do dzungle, da ti malo zrikavci i zvezdano nebo saberu utiske pred san... Pazi, ovo je i meni gotivno, ali prvih par dana samo. Posle toga već kreće da mi bude dosadno ako sebi ne isplaniram dodatne aktivnosti, mada mi u poslednje vreme baš ne odgovara da budem baš klasičan turista, valjda sam se zasitio svega toga, šta li je. Zato već duže vreme gledam da ne odem samo da blejim već da se nekako ubacim u lokalne šeme, da li kroz konferencije, volontiranja, šta god, samo da ima neki veći smisao. 6 hours ago, bam-bam said: toliko mi nedostaje sve ovo, koja crna nemacka i mrak cele godine, bas mi je tesko da poverujem da nekom tamo moze da bude lepse nego u tropima Nije ni meni Nemačka lepša od tropa, ali mi je zato Berlin jedna od top destinacija u Evropi i gotivan mi je u svim godišnjim dobima, čak i noću :-)) 6 hours ago, bam-bam said: nasi ljudi jednostavno ne znaju, koji bre sajtovi, internet i bakraci...ljudi idu tamo gde mu je komsija ili brat od tetke rekao da je super, da moze da cane neka kinta, i to je to...takav smo narod, pa dovoljno sto 90% srba cak ni na more ne ode dalje od cuvena 3 prsta....aj sto idu samo u grcku, al sarajte malo ljudi Ovo je sasvim tačno. Ipak, valjda ovde pričamo o ljudima koji koliko - toliko barataju nekim informacijama i koji jedini zapravo putuju negde van tri prsta i kao takvi su potencijal za emigraciju. Što se tiče Grčke, u njoj osim tri prsta ima toliko toga da se obiđe i ima za svakog ponešto i za svačiji džep, bukvalno ceo život samo Grčku da obilaziš, teško da bi stigao da obiđeš sve što tamo vredi videti, ali ako ništa drugo, blizu nam je, tako da vrlo često i svratim barem na vikend. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 Quote Taj sto ima 500$ da plati stan u Bg ima i da kupi svoj stan pa makar i na na kredit. Ja svoju garsonjeru placam 150evra. U Kambo su stanovi toliko,western style novi i lepi stanovi.Mozda moze neki krs za 250,300$ da se nadji ali to nije komforno i to je Khmer style. Moze eventualno neka vila da se iznajmi pa njih 20 da placaju po 100$. Takodje su jako skupi marketi sa uvoznom hranom iz evrope i Amerike. Ako imas nekoga s kim delis stan kao sto smo moj muz i ja imali,mozes da stedis pola ticerske plate mesecno,oko 600$ i to je to.Nije ni to lose. Sto se frilensera tice,niti ticheri niti programeri zaradjuju svi isto.Verujem i ostali,digital marketing,content writeri itd. Ima gomila skola i ne placaju sve isto,npr. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 (edited) On 1/12/2022 at 6:08 PM, ppetrovic said: Bejah skoro svuda po regionu - počevši od Singapura, preko Tajlanda i Vijetnama pa do tvoje voljene Kambodže, doduše samo turistički, ali nadam se da ćeš mi oprostiti što nisam nikad poželeo da se nastanim ni u jednoj od spomenutih zemalja. Kad smo već kod tog većeg procenta stanovništa, ja te isto pitah pre par meseci kako može recimo jedan sveže diplomirani lekar da napravi karijeru u Kambodži, na šta si ti odgovorio da se u Kambodži radna dozvola dobija mnogo lakše nego u EU, što je sasvim tačno, ali mi je nejasno zašto onda u doba Interneta i svih mogućih raspoloživih informacija 99.9% naših lekara i ostalog medicinskog osoblja ipak odlučuje da prolazi kroz pakao dobijanja radne dozvole za Nemačku ili neku drugu zapadnu zemlju umesto da se zaputi u JI Aziju (eto npr. u Kambodžu) i bez po muke krene da radi tamo. Za mene je lako, ja u SRB živim bez problema sasvim lepo, a mogu i da se relociram gde god poželim i da ponesem posao sa sobom, ne bi bio neki veliki problem, ali eto, baš me interesuje kako po tebi izgleda razvojni put jednog lekara koji de facto nema skoro nikakvu perspektivu u Srbiji i praktično je osuđen da emigrira da bi radio u struci. Zašto ama baš niko od njih nije poželeo da emigrira u Kambodžu umesto da se zlopati sa Nemačkom i njihovim radnim dozvolama? Ajd' ne mora da bude lekar, da uzmemo nekoga sa srednjom stručnom spremom. Evo ja recimo već 6 meseci ne mogu da nađem kvalitetnog vodoinstalatera, a treba mi, jer apsolutno svi vodoinstalateri koji su mi radili popravke po stanu su vremenom emigrirali u Nemačku i druge zapadne zemlje. Zašto ama baš niko od njih nije otišao u JI Aziju da se bavi tim istim poslom? Pretpostavljam da ni njima nije radna dozvola neki problem za Kambodžu, ali su ipak prošli kroz pakao izdavanja radne dozvole za EU i bez znanja jezika otišli u Nemačku, Austriju, Švedsku i druge EU zemlje. Evo može i treći primer - neko je reicmo završio grafički dizajn, masterirao je npr., šta znam, dizajn interaktivnih medija ili digitalni marketing ili nešto u tom stilu, koja je njegova perspektiva i zašto ne znam nikoga ko je otišao u Kambodžu da živi kao car za $200 mesečno već su svi do jednog ili ostali ovde ili zapalili u EU gde su em porezi mnogo veći nego u Kambodži, em su troškovi života opasno visoki i gde su ti potrebne godine da izgradiš neko ime i ušteđevinu i sve ostalo što uz to ide. Eto, ako možeš konačno sve nas da prosvetliš i da nam otkriješ tu strogo čuvanu tajnu šta je to što 99.9% emigranata iz ex YU propušta i zašto tek poneki ode u Kambodžu da cirka rakijicu po ceo dan dok svi ostali odoše da se "zlopate" i "zarobljavaju kreditima" po tom mrskom zapadu gde se juri svaki dan na posao, plaćaju se ogromni porezi i uzimaju stambeni krediti na 30 godina? Ako može bez opštih mesta i parolašenja, nego vrlo konkretno, kako izgleda razvojni put za nabrojana 3 slučaja gore i kako je tačno bolji u odnosu na ovo što se dešava na terenu. Jedva čekam odgovor, ako ga ikada dobijemo, jel'te. To što nešto radi većina ne mora nužno da znači da je to dobro, čak naprotiv. U Srbiji većina glasa za Vučića, sluša narodnjake i ne čita knjige recimo. Problem je u tome što ti sve ovde pišeš isključivo iz lične perspektive, a kao što sam već napisao deficitarnih stručnjaka koji su kvalifikovani i imaju višegodišnje radno iskustvo u Ex-YU (ti si sam pomenuo 5-7 godina) ima manje od 1% tako da uzimati njih/to jest tebe kao reprezentativni uzorak za emigraciju na nivou cele zemlje je potpuno sumanuto. Lekar koji valjda govori solidno engleski, što se podrazumeva danas kao deo opšteg obrazovanja, bi mogao u Kambodzi bez problema da se zaposli u bolnici za strance gde bi zaradjivao odlično i živeo tamo kao bubreg u koju. Dizajner ili bilo koja druga profesija koja se radi online još lakše, rade za klijente iz celog sveta i žive i Kambodži bez problema. Za vodoinstalatera ne verujem da bi to bio dobar potez jer se uopšteno ta fizička zanimanja u Aziji ne cene. Najviše su na ceni tamo ljudi koji rade u tercijarnom sektoru privrede. A o razlozima zašto se tamo ne ide mislim da su bam-bam i Samsung sasvim dovoljno objasnili. Sumnjam da si bio igde van Evrope, ali neka ti bude. Na tropsku klimu se brzo čovek navikne, za nedelju dana, pa posle nakon aklimatizacije nema problema. On 1/12/2022 at 6:42 PM, Bonito said: Ljudi,ima li ovde sta novo sem noskisha i Kambodze 😸😊🌻(sala) Ili je ono,kao pakao,vecna tema?😸 Mada,na svu srecu,ni pakao nije vecan.😸 Ja sam iz svog sela prelepog,pre mesec dana,usled one havarije sa strujom u Srbiji,a usled snega,emigrirala za Beograd,brzinski.U selu nije bilo struje 2 dana i morala sam da otkazem casove. U Turskoj za sada izvidjam situaciju. Ipak,pre nego sto postanem komsinica Azerbejdzancu bam bamu,vraticu se u sivilo prestonice na koji mesec. Kad smo kod imigracije,ima i drugih pogleda na zivot.. Moj brat se nakon godina provedenih u Bg,studija masinstva i programiranja,vratio u selo( iako smo mi iz grada ali smo napravili kucu u selu) i gaji alpske koze,proizvodi sir i mleko i lepo mu ide prodaja.On toliko voli selo i fizicki rad,da je sve objekte za koze napravio sam,uziva u svakom koraku i ne bi mrdao nigde iz Sumadije. I sad treba da tu nasu divotu i VAZDUH,svoj izvor vode,bastu i organsku hranu,ljubimce,patke kojima smo napravili i jezerce,mace,pa i koze, zamenimo za paklenu Kambodzu,po nekim teorijama ovde? Samo ko mora.Ja sam recimo 2015. morala. Eto,ne mora se emigrirati,imamo i ovde primere frilensera kojima je lepo i u Srbiji. A Turska je Turska😘💕🍀🌻😸 Nemam ništa protiv života na selu, čak šta više, ali u Srbiji je problem što je vazduh zagadjen na celokupnoj teritoriji zemlje tako da selo ne pomaže, pomaže samo visoka nadmorska visina, pa ko hoće na neku planinu sigurno je bolje, do koje mere ne znam. 23 hours ago, samsung said: Kao što napisah već ranije, čemu ubeđivanje, kada je to stvar ukusa i ličnih afiniteta, kao uređenje stana na primer. Neko bi mislio da je moj stan hladan i dosadan i industrijski, a meni se sviđa, što ne znači da je neko u pravu ili krivu. Ja bih 100 do 100 puta odabrao da živim na Tajlandu sa 1000$ mesec vs Švedska sa 10000. Volim tropsku klimu, voće, plaže, Bangkok.. I isto mislim da ko provede život skuplajući automobile i predmete dok ide na posao od 9 do 5 i plaća kredite, dok čeka 14 dana odmora, promašio je život, ali to sam ja, neko je srećan dok tako živi i to je najbitnije. Sve potpisujem. 22 hours ago, samsung said: Mangoooo 😗 .... A normalno da kod average gradjanina blizina igra najveću ulogu. Pa da pitaš ljude na ulici da pokažu gde je na planeti Bali na primer, bez pomoći, pa da li bi 5% znalo, većnini ljudi su te delake zemlje jednako kao mesec, niti misle da imaju novca da odu tako daleko niti da bi se snašli, niti ih zanima. Svako zna gde je Nemačka, svako ima već nekoga ko je tamo... A kada mnogo putuješ, to ti je rutisnki, na bilo koju tačku planete stižeš u okviru 24h, jaka stvar. Pa ne baš, moj rekord od Australije do Srbije je 3 dana puta, u povratku 4 dana. Razlog su presedanja i veliki vremenski razmak između letova. 22 hours ago, SonePFC said: Jos nisam probao mango kakav treba da bude, vec sam ovde uzimao u marketima, okej je, ali verujem da je mnogo bolji dok je svez, no dobro jos sam mlad bice prilike svakako... Ali sok od nara od 10 lira u Kadikoy-u... dao bih svasta u ovom trenutku za jedan sok od nara haha. To ti je nas covek, radi u nemackoj 10 sati dnevno, ima 14 dana godisnjeg ili koliko vec i dodje u rodno selo da gradi kucu pa nazad, zivi u garsonjeri i od sveta je video samo predele kroz koje je tranzitirao... Upravo tako, to su bili ti naši na bausteli što su dolazili sa mechkom i postavljali lavove po selima za vreme SFRJ. Medjutim, danas ti u EU na tim najlošijim poslovima jedva preživljavaju, a kamoli da grade kuću na selu. Situacija je sasvim drugačija, danas ti trebaju dve plate deficitarnih stručnjaka da otplacujete recimo stan u Frankfurtu, Londonu ili Cirihu. 13 hours ago, Bonito said: Znala sam da treba da dodam da ja uvek imam para iako me ulaganje,biznis i ekonomija ne zanimaju. Onda bi se bolje razumeli. Ne mora se znati o biznisu da bi se imao novac. Uglavnom se slazemo samo ovo da mi nismo sposobni da zaradimo je skroz netacno.Kakvih 300-500 e mesecno?Odakle ta info? Svi mi volimo dobar zivot i da imamo para a to ne znaci da treba da se bavimo ekonomijom.Jednostavno,koristimo svoje vestine,znanje i sposobnosti. Pa pomisli na precenjene holivudske glumce koji su milioneri,oni nesto sad znaju o plasiranju novca? Doduse,ima i pravih umetnika koji zive od svoje umetnosti i milioneri su,a novac im je sporedna stvar. Moja novcana istorija nije 300-500 e mesecno nego je mnogo vise,iako novac vidim kao energiju i sredstvo da se obezbedim i pomognem drugima. Jos 2000 sam zaradjivala 1300 dojc marks kada je plata u Srb bila 130 tih istih dojc marks.Radeci u Kini sam zaradila za kucu sto uopste bije bilo jeftino. Da,znam mnogi ce reci kao sto i kazu “ ulazes u kucu na selu,bolje kupi stan da imas prihode ili da ga prodas” ali oni nemaju pojma.Moja mama je zelela da se penzionise na selu i na svom imanju i ta joj se zelja ostvarila.Mi smo tako srecni,neke stvari vrede mnogo vise od novca. A sada zaradjujem platu jednog doktora u Srbiji. Znamo mi i sta cemo s porezom-docicemo u Tursku gde se za frilensing ako se ne radi s turskom kompanijom porez ne placa. Jer porez koji planiraju da uvedu od 50 nesto % nije normalan.Da,oni ganjaju uglavnom programere ali nama ticerina je to previse,a i programerima naravno. Sto se duhovnosti tice ona zavisi i od kapaciteta a sasvim je ok da svako zivi kako hoce i da ga zanima ili ne zanima duhovnost ( dokle god ne ugrozava druge naravno) Super sto te interesuju tehnologija i poslovanje,i za to osim interesovanja treba imati kapaciteta.👏 Ne radi nam svima isto mozak,tebi naginje na logiku,meni npr na imaginarno razmisljanje,stvorim sliku u glavi i ostvarujem je.To su dve strane jednog novcica,iako razmisljamo u razlicitim terminima. Prijatan dan i da svi imamo brda para da mozemo lepo da zivimo i da te pare sluze nama,duhovnim bicima u ovom svetu🤗🌻🍀💕😺 P.S.U Kambodzi samo stan kosta 500 $ mesecno,ako hoces da zivis ko covek. 500 dolara je luksuzni kondo sa recepcijom, bazenom i teretanom. Normalan prosečan stan koji je sasvim OK se može naći za 200 dolara. Nisu baš naši ljudi navikli na takav luksuz da im je Khmer style Stan truba. Pa naši socrealisticki stanovi se raspadaju. Može da vidi ko hoće na https://m.khmer24.com/en/c-apartment-for-rent?keyword=&max_ad_price=200&province=phnom-penh PS @Bonito U Kambodzi živeo nisam, ali sam video stanove za koje je renta 200 mesečno i bez problema bih u njima mogao da živim. Kada je reč o selu pogledaj mape zagadjenosti vazduha u Srbiji i sve će ti biti jasno. Zagadjenje ne može da se uvek oseti čulom mirisa. https://eeb.org/serbias-public-electricity-company-faces-court-for-breaching-toxic-emission-limits/ Edited January 13, 2022 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 Jel si ti ziveo u Kambodzi? Ja jesam,2,5 godine. Nikakav bazen ni teretanu nismo imali niti luksuz nego jednosoban normalan stan. Ti stanovi sa bazenom u zgradi su tada bili 700$ mesecno. Isto pitanje i za selo,da li si bio skoro u nekom selu u Srbiji? Kod mene je fenomenalan vazduh. Pusti ti linkove i gluposti,to za 200 $ u Kambodzi mozes da sanjas.Moguce ako je neka supa ili neki krs neopremljen. Doduse,sad se setih,bila je neka manja zgrada blizu nase,gde su stanovi bili 250$ ali ono 2 sa 2 sto bi se reklo,nesto minijaturno,jedna mala soba i kuhinjica i sve cujes komsiju sta prica u stanu.Losa izolacija skroz.Tu je ziveo jedan kolega Afrikanac. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 13, 2022 Opet je čovek napisao bezbroj opštih mesta bez konkretnih podataka kako i šta. "Lekari mogu da se zaposle bez problema za veliku platu" i "svakome se sviđa tropska klima i navikne se bez problema posle nedelju dana". Nema šta, evo skidam gaće pred ovakvom argumentacijom iz mesta. Ipak je pametnije odustati od rasprave. Broj emigranata sa ovih prostora tamo je i više nego dovoljan indikator kako stoje stvari. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites