Posted March 25, 2020 (edited) AirSerbia da bankrotira? Ovo je zlatno doba za državne kompanije, pošto će vrlo verovatno olabaviti sva pravila oko subvencija i pomoći pogledaj samo Alitaliju ili Croatia Airlines. A u slučaju bankrota kompanije dugovanje i dalje postoji, međutim osobe koje su kupile karte su daleko od prioritetnih dužnika i kada dođe na njih red iz likvidacione maae retko kad šta ostane (ako imaju sreće dobiju mali deo svog novca, bar ja nisam čuo da je neko dobio sve svoje novce nazad od bankrotirane aviokompanije). Edited March 25, 2020 by deleter Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2020 Kod bankrota je dobra stva kada se placa kreditnom karticom nema velike brige oko vracanja para. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2020 On 3/25/2020 at 12:28 AM, Dragance said: Ne bih se bas kladio da bankrota aviokompanije nece biti, naprotiv. Ali, valjda cak i u takvim slucajevima ima mehanizama za isplatu dugovanja, no, da ne lupamo bas toliko glavu. Kada je mađarski Malev bankrotirao imao sam sa njima dve kupljene karte. Kako sam saznao, dobio sam nazad potpuni iznos za avio karte zahvaljujući tome što sam platio kreditnom karticom. Rekli su mi da inače ne bih video pare ponovo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2020 13 hours ago, Kornelije said: Kada je mađarski Malev bankrotirao imao sam sa njima dve kupljene karte. Kako sam saznao, dobio sam nazad potpuni iznos za avio karte zahvaljujući tome što sam platio kreditnom karticom. Rekli su mi da inače ne bih video pare ponovo. pa kako se drugacije placaju karte these days ? jos nisam video da neko placa kartu u kesu....bar ne u zadnjih 10-15 godina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2020 Debitnom karticom, preko turistickih agencija kesom... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2020 Pa Kako drugacije da platis Isuse !!? 😂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2020 2 hours ago, yowan said: Pa Kako drugacije da platis Isuse !!? 😂 Nije svejedno da li plaćaš debitnom, kreditnom karticom, bankovnim transferom, Pay Palom ili kešom preko agencija. Čak i kod kreditnih kartica ima više opcija i neke nude veće privilegije. Kod nas najverovatnije većina ljudi plaća sa običnom debitnom karticom. Tu uslovi povrata novca variraju od banke do banke. Najsigurnija opcija je svakako kreditna kartica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 28, 2020 Dobro chovek. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 1, 2020 Jel' ima neko iskustva sa povraćajem novca, zamenom letova, kreditima i sl. preko Expedie? Jeľ uspeo neko da dođe do njih, sad u doba korone? Imao sam let 23.03. koji je otkazan par dana pre tog datuma od strane kompanije (LATAM). U to vreme bilo je apsolutno nemoguće dobiti bilo LATAM, bilo Expediu preko koje sam kupio kartu. Expediu je i dalje nemoguće dobiti, ali sam bar otkazao povratni let za 02.04. po pojednostavljenoj proceduri koj se u međuvremenu pojavila na njihovom sajtu (trebao bih da dobijem te pare u vidu nekog kredita na mom profilu, no zasad ništa od toga). Iz LATAM-a su mi potvrdili da će oni 100% refundirti sve letove, ali da ja zahtev treba da uputim Expediji. Ja ću sad i stari dobri mejl da im pošaljem, a vi, ako neko ima neki umirujući savet bio bih mu jako zahvalan. 😊 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2020 (edited) Ne znam da li su umirujuce vesti/savet, ali imam par informacija koje te mozda zanimaju, a ticu se LATAM-a. Vlada Brazila je donela dekret ("Medida Provisória 925, MP925/20"), u vezi sa novonastalom situacijom oko pandemije, po kome sve nacionalne kompanije (tu spada i LATAM) imaju obavezu da ponude putnicima sa kupljenim kartama pravo na zamenu datuma leta, bez dodatnih troskova i u istoj klasi u kojoj je karta kupljena, da ponude vaucer u placenom iznosu, koji moze da se iskoristi u roku od 12 meseci za bilo koju destinaciju, kao i pravo na refundaciju, sa rokom povratka novca do 12 meseci! To su glavne stavke, naravno, ima jos dosta detalja. Rok od 12 meseci za refundaciju je jako velik i to sa namerom, da bi aviokompanije koliko-toliko zadrzale likvidnost. LATAM je nedavno omogucio da se zamena datuma leta odradi jednostavno i online preko njihovog sistema (nisam razumeo da li si tu otkazao svoj let ili u sistemu Expedije). Nisam testirao, ali znajuci kako im je ocajan IT sektor, moguce da nece ici bas tako glatko. Inace, i sam imam jedan otkazan let kod njih, ali nameravam da ga zamenim za neki buduci datum, cim se ponovo uspostavi linija. Kartu sam kupio na njihovom sajtu, tacnije, koristeci poene sa njihovog programa. Dakle, nemam iskustva sa Expedijom, ali, koliko sam citao, preporuka LATAM-a i ostalih aviokompanija da se takve situacije kao tvoja resavaju direktno sa agencijama. Verujem da je Expedia zatrpana zahtevima, pa je i sasvim logicno da ne mozes da ih dobijes. Ostaje ti da se strpis malo, eventualno pokusas da ih ponekad kontaktiras ili pratis sta su objavili. Mozda ce se uskoro u tom njihovom sistemu pojaviti i ta tvoja rezervacija od 23/03. I samo da razjasnim, ti ces dobiti vaucer u vrednosti iznosa placenih aviokarata i verovatno rok od godinu dana da ih potrosis, neces dobiti kes. Mislim da je to i najbolja i najbrza opcija u trenutnim okolnostima i da ces to relativno glatko resiti. Samo strpljenje. Edited April 2, 2020 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2020 https://7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/coronavirus-update-asia-may-have-been-right-all-along-about-coronavirus-and-face-masks-c-948214 In the coming weeks, if they have not already, your government is likely to begin advising you to wear a face mask to protect against coronavirus. For those living in Asia, such announcements will be a vindication of a tactic that has been adopted across much of the region since the beginning of the crisis. And the move appears to have been borne out by lower rates of infection and faster containment of outbreaks. In other parts of the world, this message may be confusing, coming after weeks of public health authorities, politicians and media figures confidently claiming masks do not help, and urging people instead to focus on washing their hands and maintaining social distancing. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2020 (edited) Hvala Dragance, Da, mislim da cu na kraju dobiti neki kredit ili slično, jedino sto me brine je što sam na sajtu Expedije negde našao info o tome kako taj kredit moram iskoristiti do kraja godine i da let mora biti iz iste zemlje kao prvobitno bukirani, a u mom slučaju zbog pitanja vize, to će biti gotovo neizvodljivo. No videćemo... Ekvador je obećao 30 dodatnih dana za rešavanje prekoracenja i izlazak i zemlje tako da možda u tom periodu iskoristim taj kredit... Naravno, ako mi ga oni uplate nazad u međuvremenu. Edited April 2, 2020 by Wazza Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2020 Dobila sam mail od Pegassus airlines da mi je let za Istanbul za Uskrs /ocekivano/ otkazan i nude samo promenu datuma. Naravno da u ovom momentu nisam u mogucnosti da planiram novi odlazak, kako zbog godisnjeg odmora tako i realno zbog situacije za koju samo moze da se nagadja kada ce se zavrsiti. Da li da menjam datum napamet da ne propadne novac ? Neki savet, kako da dobijem refundaciju, ima li neko isti problem? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2020 Trebalo bi da imaju negde na sajtu informaciju o opcijama kad je let otkazan, pa ako ne nude refundaciju, jedino da se ganjas sudski sa njima. Bice tu puno problema svuda u svetu. Ako vec moras i mozes da menjas, opet je pitanje do kad to moras da obavis, da li pre tog leta oko Uskrsa, ili moze i kasnije, jer je situacija takva da niko ne zna kad ce se normalizovati aviosaobracaj. Potrudi se da saznas sto vise informacija, eventualno kontaktiras aviokompaniju, ako ima smisla, pa odaberes najbezbolniju opciju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2020 (edited) meni je turkish otkazao let, i bravofly preko koga sam kupio kartu mi je samo poslao mail sa porukom da su zapoceli proces refundacije karte, a da cu pare dobiti samo u vidu vauchera koji ce vaziti godinu dana, za koriscenje na njihovom sajtu...medjutim, posto sam drugacije procitao na sajtu turkisha, lepo ih okrenem na kol centar u istambulu, i oni mi objasne da mi je agencija dala pogresnu informaciju....i da ja, pored refunda koji gura agencija, imam pravo da svoju kartu prevedem u open ticket, tj. kartu koja ce vaziti godinu dana od datuma kupovine, a da sam datum inicijelnog leta mogu da odaberem kad hocu, u okviru tih godinu dana, i to za destinacije u istom regionu, bez dodatnih troskova...rekli su mi da moram ja da se javim agenciji, i da im kazem da ne pristajem na refund i vidu vauchera, vec da trazim da turkishu u dopisu napisu da zelim open ticket.... kad sam malo bolje razmislio, skapirao sam da i same agencije love u mutnom, tj. njima se verovatno vise isplati da vaucher sa tim parama " vezu" za sebe, nego da ti svoju kartu vezes za aviokompaniju....pretpostavljam da agencije dobijaju neki procenat od aviokompanije za prodatu kartu, tako da bi u ovom slucaju fakticki dvaput prodali kartu za iste pare :)....sad cekam ponedeljak, da ponovo okrenem agenciju da vidim sta ce sad oni da mi kazu hehehhe da rezimiram, pare nece da vrati niko heheheh....ali svakako se treba cimati i boriti....i zvati vise puta, jer ni svi zaposleni na kol centrima ne znaju nove propise, koji se menjaju iz dana u dan....meni su svaki put nesto drugacije rekli, ali mozes i sam da provalis ko radi automatski, a ko se stvarno upusti u problematiku i ispita sve mogucnosti koje im se tamo u sistemu otvore.... samo da napomenem, da sam ja ovu kartu preko turkisha vec jednom pomerio, neposredno kad je uvedeno vanredno stanje kod nas, ali izgleda nisam je pomerio dovoljno daleko :).....nisam ni mogao, jer je u tom trenutku bila samo opcija da moram da zavrsim putovanje do kraja maja.. Edited April 5, 2020 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2020 Pisao sam na drugoj temi mislim al posto je ovaa otvorena. Uspeo sam da resim sve karte, Turkish je na kraju otkazao sve letove bar do 1. maja. Seljaci nisu hteli odmah sve tri karte da poniste i da vrate pare ali sam na kraju kartu po kartu dobio nazad, naravno kes. Moraju da vrate pare ako su otkazali let, nikakav vaucer ili otovorene karte ako ne mogu da obave let. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 (edited) Da li ima možda neki (novonastali) sajt sa real time pregledom u koju zemlju može/ne može da se uđe sa kojim pasošem i sve to? Baš je konfuzija, sada na letovima sa Tajlanda npr ne možeš da letiš u Pariz iako ima letova ako nemaš EU pasoš, tj možeš ako imaš let za dalje, isto i za Holandiju, Nemačku.. pa su bile potrebne garancije ambasade da ćeš biti samo u tranzitu. Onda bio je neki fantomski let iz Amsterdama za Beograd svaki dan u 21h pa ga u toku dana naravno otkažu, ali dok ne otkažu daju ti da uđeš u avion za Amsterdam.. Ja sam air france kartu bkk-pariz-beograd menjao za KLM bkk-amsterdam-beograd (taj nepostojeći), otišao u Amsterdam tamo taj za Beograd menjao za Frankfurt, iz Frankfurta otišao u Študgart na redovan let (da, to ima i dalje) sun express za Beograd. Nikada nisam čuo za tu avio kompaniju, neka tursko nemačka.. Edited April 6, 2020 by samsung Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 (edited) 4 hours ago, samsung said: Da li ima možda neki (novonastali) sajt sa real time pregledom u koju zemlju može/ne može da se uđe sa kojim pasošem i sve to? Baš je konfuzija, sada na letovima sa Tajlanda npr ne možeš da letiš u Pariz iako ima letova ako nemaš EU pasoš, tj možeš ako imaš let za dalje, isto i za Holandiju, Nemačku.. pa su bile potrebne garancije ambasade da ćeš biti samo u tranzitu. Onda bio je neki fantomski let iz Amsterdama za Beograd svaki dan u 21h pa ga u toku dana naravno otkažu, ali dok ne otkažu daju ti da uđeš u avion za Amsterdam.. Ja sam air france kartu bkk-pariz-beograd menjao za KLM bkk-amsterdam-beograd (taj nepostojeći), otišao u Amsterdam tamo taj za Beograd menjao za Frankfurt, iz Frankfurta otišao u Študgart na redovan let (da, to ima i dalje) sun express za Beograd. Nikada nisam čuo za tu avio kompaniju, neka tursko nemačka.. pa cekaj, ti rece da ostajes na tajlandu? leti se jos za zagreb, bukurest...pokusaj tamo... 17 hours ago, mveruovic said: Pisao sam na drugoj temi mislim al posto je ovaa otvorena. Uspeo sam da resim sve karte, Turkish je na kraju otkazao sve letove bar do 1. maja. Seljaci nisu hteli odmah sve tri karte da poniste i da vrate pare ali sam na kraju kartu po kartu dobio nazad, naravno kes. Moraju da vrate pare ako su otkazali let, nikakav vaucer ili otovorene karte ako ne mogu da obave let. aviokompanija da, mora da vrati pare, ali ne i agencija...jer kompanija vraca pare agenciji, a ne tebi :)...a onda agencija sta hoce da uradi sa parama, njihova stvar....poznato je da agencije retko kad vracaju pare za otkazane letove....zato treba kupovati kartu direkt preko aviokompanije , jer je i u slucaju nekih promena datuma, i nepredvidjenih okolnosti, mnogo lakse promeniti kartu, i jeftinije naravno... nije htela kartica da mi prodje na sajtu turkisha, pa sam , nazalost, morao da kupim preko online agencije Edited April 6, 2020 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 Proveri ti uslove pod kojima si kupio kartu preko posrednika, neverovatno je da za neostaveru uslugu ne tvojom krivicom da ne dobijes svoje pare nazad. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 Ova stranica je bila dobra, ali najbolje proveriti sa relevantnim ministartstvima zemalja za koji se info trazi. https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htmSent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 1 hour ago, bam-bam said: aviokompanija da, mora da vrati pare, ali ne i agencija...jer kompanija vraca pare agenciji, a ne tebi :)...a onda agencija sta hoce da uradi sa parama, njihova stvar....poznato je da agencije retko kad vracaju pare za otkazane letove....zato treba kupovati kartu direkt preko aviokompanije , jer je i u slucaju nekih promena datuma, i nepredvidjenih okolnosti, mnogo lakse promeniti kartu, i jeftinije naravno... nije htela kartica da mi prodje na sajtu turkisha, pa sam , nazalost, morao da kupim preko online agencije Nepisano je pravilo da su OTA super dok se ne desi nesto nepredvidjeno. Ja jedino od AS kupujem karte direktno, ostalo sve preko OTA (desetine u posljednjih nekoliko godina) i nikad nisam imao problem. Ovaj put sam provjerio i Emirates direktno i razlika je bila nekih 15-20% sto je bas previse + sam vec imao pozitivna iskustva sa lastminute.com i opet uzeo preko njih. Al' ne lezi vraze, nije bas da sam mogao da predvidim globalnu pandemiju u oktobru. Mada sto se mene tice sve je ok, vaucer mi odgovara a dopisivanje danima sa agencijom da bih mozda izvukao kes mi ne odgovara Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 6, 2020 ja sam na kraju pristao na open ticket kod Turkish-a, jer ne mora odma da se odabere datum, moze do kraja ove godine, i nema nikakvih dodatnih troskova...jedino je jos nejasno do kad moram da iskoristim kartu, tj. last leg, ali radi se o zadnjim danima februara 2021, ili prvih 10 dana marta, sto i nije neka velika razlika. vaucher mi nije odgovarao, jer sam kartu kupio realno po ceni koja je niza nego standardna za tu destinaciju, tako da bi i sa vaucherom svakako morao da doplacujem ako zelim da putujem na istu destinaciju..ne daju pare, jednostavno agencija kaze moze samo vaucher, i plus pare na vaucher mozes da dobijes najranije 2 meseca posle zadnjeg leg-a originalne karte, sto bi u mom slucaju bilo negde krajem jula..ali i to je naravno pitanje, to je najraniji datum, a najkasniji je verovatno kad ih budes smorio zvanjem preko telefona @thirsty traveler i kod mene je ista agencija u pitanju- bravofly , to je cerka agencija od lastminute Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 (edited) Evo da i ja rezimiram ishod sto se mojih karata tice: LATAM - otkazan let, ponudili mi zamenu za istu destinaciju, ili valjda vaucer (kupio sa poenima, ne znam kako bi to islo) i povracaj novca u roku od 12 meseci. Odgovara mi zamena, samo nemam pojma kako cu znati koji datum da odaberem i kad ce se situacija promeniti, odgovara mi u relativno skorije vreme. Wizzair - imao sam planirani put na prelazu april-maj, let iz aprila otkazan, iz maja nije, nadam se da ce biti. U protivnom, nemam pojma sta bih mogao da uradim sa njim. Oni su mi jos delovali najazurnije i najprofesionalnije, ponudili zamenu leta, sto mi odgovara, ili Wizz kredit u iznosu 120% od placene karte. Jos nisam nacisto sta bi bilo isplativije, ali, mrzi me da se cimam opet sa trazenjem povoljne karte, mislim da cu zameniti, kad se ukaze prilika. Inace, datumi ovih karata su uslovljeni prethodno navedenim LATAM-ovim letom. Flybondi - argentinski "lowcoster", nedavno usli na trziste Brazila. Uzeo povratne karte iz Brazila za Argentinu i posle jos jedan nacionalni povratni let. Pratio obavestenja, pozvao ih kad je Argentina vec zatvorila granice, nisu imali jos nikakav plan. Na nesrecu, bio osmi dan nakon kupovine karata, rekose mi da sam do sedmog mogao dobiti povracaj, nevezano za pandemiju, takvo je pravilo o odustajanju, nisam ni znao. Vec narednog dana, objava na sajtu, ponudili sve opcije - promena datuma, vaucer ili refundacija. Ja poslao mejl, kao sto su naveli, trazio refundaciju, jer mi jedino to odgovara i nista. Posle nedelju dana, stize mejl, dobio si vaucer za nacionalni let. Zovem ih opet, kazu, ovaj internacionalni ce refundirati (vec jesu), a za nacionalni samo dele vaucere na godinu dana, takva je politika kompanije. I nista ih ne zanima, nikakve moje zalbe, argumenti, to je to. Poslao im opet mejl da necu vaucer i hocu refundaciju, opet isti odgovor. Nemam pojma sta da radim, vaucer su mi bacene pare. Prakticno me ucenjuju da moram da dodjem u Argentinu, da mi ne bi propao vaucer, stvarno svasta. Pritom, ne nalazim nijedno opravdanje u razlicitom tretiranju medjunarodnih i nacionalnih letova, jer su svi otkazani iz istog razloga-pandemije. Oni tvrde, da su ove internacionalne letove, toboz, oni otkazali, a nacionalne je vlada, pa nisu odgovorni i nisu duzni da refundiraju novac. Jedino da ih tuzim, a ne znam ni kome ni kako, niti imam vremena za gubljenje. A na to ocigledno i ciljaju. Pride, jos sam i nekoliko karti za voz kupio za po Nemackoj, sve uklopljeno sa letovima, jos i neku probnu karticu za popust uzeo. Vidim i oni nude zamene, vaucer i refundacije za do kraja aprila, a ja imam i jedan voz u maju. Eto, tako, sjajno vreme za putovanja sam izabrao Nisam samo nacisto oko rokova dokle mogu da zamenim letove kod LATAM-a i Wizzair-a, da li mora nuzno pre prvobitno predvidjenog datuma, ili moze i kasnije? Mislim, otkud cu znati za 2 nedelje za kad da uzmem let unapred i kako da predvidim kraj pandemije i vanrednih stanja, ako uopste i bude bilo dostupnih letova za neke moje zeljene datume? Kod Wizzair-a cak nesto i pise za zamenu, da moze da bude od 14 dana pre predvidjenog leta, do 60 dana nakon, samo nisam razumeo da li u tom periodu mogu menjati datume, za neki period, do recimo, godinu dana unapred, ili mogu da zamenim svoju kartu samo za let unutar tog perioda? Evo tog teksta: "You can rebook to another flight operated by us on the same or – if necessary – a comparable route, within 14 days before or 60 days after the scheduled date of departure of the original flight, subject to availability of seats" Edited April 7, 2020 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 pa logicno je da je ovo poslednje period za rebuking, jer kako mozes da odredis novi datum leta 14 dana pre originalnog datuma, kad je i taj otkazan..zar ne? jos da dodam, moram da pohvalim moju omiljenu kompaniju Air Asia....ispali su krajnje fer...imao sam kod njih jedan let, koji nije ni otkazan, niti suspendovan, niti je bilo bilo kakvih problema sa tim letom u trenutku njegovog odrzavanja...jedino ja nisam mogao da stignem na njega, jer je kod nas vec bilo uvedeno vanredno stanje, pa nisam mogao da stignem na taj let jer nisam ni mogao da odem iz srbije za aziju heheh....posle su i azijati uveli resktrikcije, ali tek 9 dana nakon tog mog leta.....pisao sam im i objasnio situaciju, i ladno su mi dali kredit na moj BIG account kod air asia, u vrednosti cene leta, koji mogu da iskoristim u narednih godinu dana.....lepo od njih... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 7, 2020 https://www.secretflying.com/posts/us-dot-and-european-commission-tell-airlines-they-must-issue-cash-refunds/?fbclid=IwAR194w0PQDkWIuYbofoCzsNHQdwz0y0Jzp7gdiVb6sGu1Bb7l0429s2cvOg Quote Airlines must give refunds – not just vouchers. Both the the United States Department of Transportation and European Union have stated that airlines must provide passengers with a cash refund if their flight has been cancelled due to Covid-19. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites