Korona virus i putovanja avionom

278 posts in this topic

Pozdrav, sta mislite hoce li uskoro biti obustave avio saobracaja u EU, u svetu zbog ovog virusa?

U ovoj temi mozete pisati ako budete imali kakvih aktuelnih saznanja. 

Uskoro putujem izmedju Nl i Srbije, a na leto na drugi kontinent. Karte nisu jeftine. Malo strepnje, otici a zabraniti povratak nazad.. Ili kupiti karte a gubiti trecinu refundacijom i sl. 

Mislim da to sada niko ne zna. U svakom slučaju, duža obustava letova na tako velikoj skali verovatno nije moguća, jer bi brzo bi dovela do bankrota avio-kompanija.

doputovao juce iz amerike, niti me ko pitao ista, niti merio temperaturu, niti video bilo koga bilo koje epidemioloske sluzbe...kako u njujorku, tako i u beogradu....nosi poneko masku na JFK- tipa svaki 100-ti putnik, i to je sve od korone :)

Stigao iz Omana preko Dohe.
U Oman kad se ulazi moras ispuniti formular za coronu, gdje si bio sve, imas li kakve poteškoće.

Doha je bome uplašena i resetaju na ulazu u zemlju sa pitanjima, skeniranjima, mjere temp ako si sumnjiv.

Zagreb, pitaju da li si bio gdje u rizičnim državama unazad 15 dana.

Qatar air je prorijedio pojedine letove.

Ljudi nosaju maske po aerodromima ali ništa strašno.. Iako s tim maskama jedino što mogu dobiti je crvenilo oko usta xD

Poslano sa mog ELE-L29 koristeći Tapatalk

Ja sam morao da otkazem nekoliko karata, prvo JFK BEG preko Rima, i povratak, i sreca Delta je dala svima za dzabe ponistavanje karata ili reizdavanje. Prvo nisu hteli, pa su onda uveli samo za karte  ka ili koje sadrze par najvecih zarista a od pre dva dana i za domace letove u martu nude ponistavanje. Za Katar (njihova kompanija) i dalje za US sam isto otkazao ali nisu hteli da urade to dobrovoljno pa sam pukao 200$ za ponistavanje. Za sad sam uzeo preko Turkisha, nadam se da nece da pukne tamo virus.

1 hour ago, kantonac said:

Ljudi nosaju maske po aerodromima ali ništa strašno.. Iako s tim maskama jedino što mogu dobiti je crvenilo oko usta xD

Offtopic, ali da li si siguran bas u ovo? Mislim, nisam pristalica tih maski uopste ali bas da ne pomazu ni malo nisam bas siguran. Po Kini ljudi masovno furaju te maske i kad nema nikakvih epidemija (a ne verujem da bas svi to nose samo zbog zagadjenja vazduha). Mislim logicno ako prekrijes nos i usta da si zasticen delimicno. Mislim, zbog cega onda lekari nose ta sranja po bolnicama? 

Zastitio si prvenstveno druge s tom maskom, ako kišeš, kašlješ.. Pa da ne razbacuješ uokolo svoje bacile.. Ali onda sve sebi šalješ natrag.:)
Sebe jako teško, jer sve te obicne medicinske maskice nemaju nikakvu ulogu filtriranja, kao da si krpu preko usta stavio.. Ako se već žele nositi maske trebalo bi nositi prave sa filterima.
Te maske su ok za zaustavljanje većih čestica prašine, prljavštine, sline il čega već..
Pogledajte malo te maske što ljudi sad masovno nose, pa to zijeva na sve strane.. Otvor oko nosa, otvori na obrazima, na bradi.. I gledam bas skidaju ih, kace na glavu.. Pa onda opet na usta i u nedogled tako.. Nema tu svrhe neke.. :)

Doktori te maske nose da ne bi oni širili svoje izlučevine, bacile ili kako vec sve to nazvati, na pacijenta tokom nekih tretmana (operacije ,rane, krv.. Itd), i da bi zaustavili npr prvi udrani val ako prsne nesta na njih dok liječe, rezu, pregledaju..

A kinezi s tim svojim maskicama običnim, što nose za zagađenje, mogu zaustaviti samo veće čestice prašine, čađe.. Ostalo sve udišu bez problema..

E sad, naravno svatko ima svoju predođbu o svemu tome, ali ne treba se zavaravati i previše se uzdati u te papirnate maskice..

Video sam negde saopštenje Svetske zdravstvene organizacije da nema smisla nositi masku ako nisi bolestan, jer se virus najčešće prenosi tako što dodirneš površinu na kojoj je virus, pa potom dodirneš svoj nos, usta ili oko. Virus se prenosi kapljično (recimo neko je kinuo na sto, i ti posle dodirneš taj sto), i može da preživi i do nekoliko dana na nekoj površini, a maske su, navodno, više štetne nego korisne, jer nas navode da stalno dodirujemo svoje lice dok ih pomeramo, podešavamo, svrbi nas nos ispod itd. Mnogo je korisnije imati dezinfekcioni sprej za pranje ruku. E sad, maska jeste moćan placebo, ljudi se osećaju sigurnije, imaju osećaj da su makar nešto uradili da se zaštite. Kineska vlada insistira na njima jer smatraju da će se tako sprečiti da oni koji su već zaraženi virusom zaraze ostale, tako što će kijati okolo, kašljati itd, i time širiti kapljice koje mogu dospeti do nekog drugog, ili do površina koje neko drugi može dodirnuti.

Ryanair mi je sinoc otkazao let EIN (Ajndhoven) - Fez (Maroko) koji je trebao danas da se desi.

Ponudili su mi refundaciju avio karte ili da promenim let (uz doplatu 😂). Nisu dali obrazlozenje otkazivanja leta.

Da li imam pravo da trazim onu kompenzaciju (do 600 eur valjda)? Pretpostavljam da nemam, jer je korona al reko da proverim...

Naravno da nemaš pravo na kompenzaciju od 600 EUR pošto je u pitanju prirodna katastrofa a ne krivica avio kompanije. Budi srećan što ćeš uopšte da dobiješ bilo kakvu refundaciju pošto u suštini nisu dužni ni za toliko da te ispoštuju.

37 minutes ago, ppetrovic said:

Naravno da nemaš pravo na kompenzaciju od 600 EUR pošto je u pitanju prirodna katastrofa a ne krivica avio kompanije. Budi srećan što ćeš uopšte da dobiješ bilo kakvu refundaciju pošto u suštini nisu dužni ni za toliko da te ispoštuju.

jesu duzni da mu refundiraju posto nije ni njegova krivica sto je vanredna situacija i let otkazan, tako da ne pricaj napamet....ali naravno da ni oni nisu duzni da mu placaju kompenzaciju

Maska je korisna ako je N95 standard, ako se filter menja sa vremena na vreme i ako se maska ne dodiruje spreda, vec samo odpozadi ili ako se dodiruje spreda zatim se dezinfikuje.

Primer maske koju ja posedujem:

https://www.ebay.com.au/itm/3PCS-Washable-Reusable-kN95-Anti-Air-Pollution-Face-Mask-Respirator-6PCS-Filter/233508078856

Edited by noskich

40 minutes ago, noskich said:

Maska je korisna ako je N95 standard....

Odakle ti ovaj info? Ovo prvi put čujem. Jel imaš neki link, info, gde neko preporučuje ove N95?

U Singaporu baš ističu da se OK doktorske maske, a da ne trebaju te N95. I da ih treba nositi samo ako kašlješ i kijaš. Lazar i kantonac su već sumirali otprilike ono što ja znam, da se ne ponavljamo.

Inače, te N95 nama dele kad pale Sumatru, pa vetar nanosi dim na Singapur. Nije da lokalci ne znaju za nju, ili da ne znaju za razlike u maskama, a ipak vidim da niko ne nosi te N95.  

https://www.livescience.com/face-mask-new-coronavirus.html

A more specialized mask, known as an N95 respirator, can protect against the new coronavirus, also called SARS-CoV-2. The respirator is thicker than a surgical mask, but neither Schaffner nor the Centers for Disease Prevention and Control (CDC) recommend it for public use, at least not at this point.

Razlog zasto ne preporucuju je sto bi vrlo brzo te maske planule i ne bi ih bilo dovoljno za one kojima su neophodne. Zato ne sire masovno pricu o tome...

Edited by noskich

OK. Ja sam mislila da ih neko preporučuje da se nose. Što je onda u suprotnosti s onim da se virus najčešće prenosi jer prljavim rukama čačkamo oči, nos, prinosimo ih ustima....

A ovo je zapravo o efikasnosti same maske, tj. njenoj propusnosti. To ima smisla. 

11 hours ago, bam-bam said:

jesu duzni da mu refundiraju posto nije ni njegova krivica sto je vanredna situacija i let otkazan, tako da ne pricaj napamet....

Zanimljivo, moraću onda ozbiljno da porazgovaram sa predstavnicima Air Srbije... nešto mi se čini da će tok konverzacije biti vrlo neprijatan.

20 hours ago, kompe said:

Ryanair mi je sinoc otkazao let EIN (Ajndhoven) - Fez (Maroko) koji je trebao danas da se desi.

Ponudili su mi refundaciju avio karte ili da promenim let (uz doplatu 😂). Nisu dali obrazlozenje otkazivanja leta.

Da li imam pravo da trazim onu kompenzaciju (do 600 eur valjda)? Pretpostavljam da nemam, jer je korona al reko da proverim...

Ako je razlog pandemija, onda verovatno nemas pravo na kompenzaciju, a ako je nesto drugo, onda da. Ali ne 600 evra, nego manje, iznos nadoknade zavisi valjda i od udaljenosti, ima tabela. Ako su otkazali, zbog smanjene traznje, uzrokovane pandemijom, onda opet ne znam sta i kako. Najbolje uzmi refundaciju i onda posle razmisljaj gde ces i kad leteti, kad se situacija poboljsa. 

@ppetrovic, @Dragance kompe  ima pravo na refundiranje kompletnih troskova, ali ne i na kompenzaciju...

u vanrednim uslovima ( prirodne katastrofe) i vanrednim stanjima ( koje proglasi drzava) aviokompanije ne moraju da placaju nikakvu kompenzaciju za otkazivanje leta...to je po zakonu o aviosaobracaju....mama mi radila u avio kompaniji do penzije, i to bas izmedju ostalog i na tim poslovima, tako da ovo znam sigurno, a i licno sam imao iskustva tokom arapskog proleca 2011 godine...sto se tice refundacije pune cene karte, na to su obavezni, ne smeju ni dinar da zadrze..naravno, na vracanje para se ceka par meseci obicno...

To je super ako je tako, iskreno nemam iskustva sa vanrednim situacijama i aviokompanijama a opet ni aviokompanija nije kriva za prirodnu nepogodu pa po toj logici nije ni dužna da nekome refundira bilo šta više od cene karte, što se otprilike i uklapa u ovo gore napisano.

Naravno, ko leti šanerskim aviokompanijama koje rade po principu APP u koje spada i Air Srbija, ne gine mu malo predavanja na temu zakona i prava putnika, ali šta da se radi...

@bam-bam @Dragance 

Hvala ljudi, tako nesto sam i mislio. Iskreno nisam ni planirao da trazim kompenzaciju, vec me zanimalo da li potencijalno imam pravo na to, jer da to sad mogu svi da rade zbog korone, to bi ugrozilo poslovanje Ryanaira, tako da je dobro da ne mogu :)

Uzecu refundaciju i to je to.

Drugari da li je neko mozda odradio refund preko Air Serbia sajta zbog situacije sa Korona virusom i da li to funkcioniše? 

Imam zakazana dva leta sredinom maja za mene i devojku, Beograd - Dubrovnik i Tivat - Beograd. Jos uvek nemam informaciju da li su ovi letovi otkazani, ali iskreno zbog svog haosa razmisljamo da odlozimo to putovanje za neko vreme. Makar da dobijem kredite za naredno putovanje ako ne možemo dobiti pare nazad.

Edited by sanchez
greska u kucanju

Jedino resenje je da sacekas, jer se situacija menja iz dana u dan, pa tako i saopstenja aviokompanija u vezi sa otkazivanjem letova. Prati zvanicna obavestenja aviokompanije, ne potezi, ne zovi, ne nerviraj se, cekaj, ima jos dosta vremena. Ako letovi budu otkazani, imaces verovatno opciju da odaberes neke druge datume, mozda uz doplatu razlike u ceni, mozda bez, mozda dobijes vaucer u vrednosti letova, da ga iskoristis u narednih 12 meseci, a mozda i opciju za refundaciju, koja mozda potraje. Ako let ne bude otkazan, a ti ne zelis da letis, verovatno da neces dobiti nista. Ili, mozda, ipak bude nesto, ako se umilostive zbog novonastale situacije, videces vec.

Samo jedna stvar, ako otkazu let duzni su da izvrse refundaciju. Jedina situacija u kojoj verocatno neces videti novce ce biti ako banktrotiraju, a to se realno nece dogoditi.

Sto kaze Dragance jedino sto ti je ostalo je da cekas...

5 hours ago, deleter said:

Jedina situacija u kojoj verocatno neces videti novce ce biti ako banktrotiraju, a to se realno nece dogoditi.

Ne bih se bas kladio da bankrota aviokompanije nece biti, naprotiv. Ali, valjda cak i u takvim slucajevima ima mehanizama za isplatu dugovanja, no, da ne lupamo bas toliko glavu.