Posted May 6, 2020 13 hours ago, stevancelinac said: New Zealand PM: No open borders for 'a long time' https://www.businessinsider.com.au/australian-international-travel-restrictions-lifted-when-tourism-2020-5 Australian border restrictions won’t be lifted until the start of 2021 at the very earliest, nearly 90% of Australian economists forecasted in a survey conducted by Finder. Of the 31 consulted, two even expected it wouldn’t be until 2022 that free travel returns. That’s with the exception of travel between Australia and New Zealand, which the two governments have discussed as a likely exemption once they are satisfied with COVID-19 containment efforts. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2020 Da li ima neko od vas skorije iskustvo sa povratom novca kod Qatar Airwaysa usled trenutne pandemije? Imam (non-refundable) kartu sa njima krajem juna za Manilu. Kako vidim letove iz Beograda planiraju da uspostave tek od 01.07. Kod statusa moje rezervacije piše delimično potvrđena upravo zbog leta BEG-DOH kojeg najverovatnije neće ni biti. Qatar Airways mi do sada još nije otkazao rezervaciju. Čuo sam da nekim putnicima na drugim letovima isto nisu otkazali rezervaciju tako da nisam siguran da li će to učiniti, odnosno kada će to učiniti? Pošto sam gotovo siguran da neću moći putovati kako zbog otvaranja granica tako i pandemije, a oni mi još nisu otkazali let, koja opcija bi bila najbolja? Ako ja otkažem let onda pare sigurno neću dobiti nazad. Čujem inače da su kod povrata novca dosta nezgodni, kod non-refundable karti valjda odbijaju da vrate pun iznos čak i ako oni otkažu let, ako uopšte vrate nešto, a vaučer gde daju dodatnih 10% je sa druge strane navodno navlakuša pošto se može upotrebiti samo preko call centra gde su znatno više cene karata. Zasada mi se čini da je pomeranje datuma leta uz eventualnu doplatu razlike u ceni jedina dobra opcija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2020 Imao sam ja kupljenu povratnu kartu u martu. 5 dana pred put su uveli vanredno stanje, tako da mi je let bio otkazan. Trazio sam refund karte, posto jelte nije moja krivica. Posle 4 nedelje cekanja meni stize mejl kako su mi poslali vaucer u vrednosti karte (nista uvecan za tih 10% sto kazes), a ako hocu refund da ih kontaktiram!?? Mentoli. Napisem im poruku odma da hocu refund i evo dve nedelje nema odgovora. Probao sam pozovem ovu kancelariju u beogradu, al nemoguce ih je dobiti. Inace, nisam znao za to da vaucer samo tako mozes iskoristiti, preko call centra? I da su sluplje karte tako? Otkud ti to? A objavili pre neki dan da dele 100k besplatnih karata za medicinsko osoblje, a vamo ko zna koliko refundacija moraju da obave. Mada mislim da sa njima neces ni ti, ni ja imati nikakvih problema, samo su verovatno u guzvi sa svim tim pa su neazurni, sto je i normalno valjda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2020 12 hours ago, nikod23 said: Inace, nisam znao za to da vaucer samo tako mozes iskoristiti, preko call centra? I da su skuplje karte tako? Otkud ti to? https://qatarairways.zendesk.com/hc/en-us/articles/360006858637-Can-I-redeem-the-travel-voucher-online- Izgleda da kod traženja povrata novca odmah prave samo vaučer u određenom iznosu karte. Informaciju o skupljim kartama preko call centra sam našao na stranom forumu. Od dobijanja dodatnih 10% nema uglavnom neke vajde pošto piše da se takse ne refundiraju. Mislim da ću ići na promenu datuma pošto mi se ovo čini kao najbezbojnija varijanta, iako gotovo sigurno neću naći kartu po istoj ceni od kupljene karte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2020 evo moje iskustvo sa Qatarom... imao povratnu kartu Guangzhou - Beograd, dosao u Srbiju 16. januara, imao let nazad za Kinu 16 feb... krajem januara, kad je Wuhan bas bio kritican, i kad je pocelo da se siri po Kini, poslao im mejl da hocu da ponistim kartu za let nazad za Kinu, napisao tamo virus, ne znam kad cu da se vratim, kriticno bla bla, posle par sati su mi odgovorili da moze, ponistili mi kartu i rekli da ce u roku od 28 ili 30 dana, ne secam se tacno, da vrate pare (11ooo juana bile 2 karte, vratili su mi 45oo juana)... dan posle tog mejla stiglo mi je obavestenje na alipay-u da su legle pare.... dva dana posle toga proglasena je pandemija u svetu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2020 On 4/30/2020 at 3:12 PM, Lazar said: BEOGRAD, 29. aprila (Tanjug) – Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević kazala je jutros da definitivne preporuke pod kojim protivepidemiološkim uslovima će se odvijati aviosaobraćaj, a jedna od mera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju. ” To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju”, istakla je Kisić Tepavčević za RTS, povodom otvaranja aerodroma i avio letova od 18. maja. https://mondo.rs/Magazin/Stil/a1323361/Er-Srbija-pocinje-letove-tek-od-15.-juna.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2020 Da li je iko uspio da dobije pare od Er Srbije? Da li su uopste obavezni da vrate pare? Ako je odgovor "da", molio bih za neki link ili dokument koji moze da se iskoristi u komunikaciji s njima. Ovo su ponudili: Quote get 10% value increase (of the net fare and fuel tax) by applying to receive Air Serbia voucher for purchasing of the new ticket. Application form and detailed terms and conditions can be found here. change the dates of their travel without penalty and processing fee, provided that travel must be completed at the latest on 31DEC20. Only one change per ticket is permitted, without penalty. If originally paid fare is not available, the difference in fares will not be charged. If the passenger does not know the new date of travel at that moment, original itinerary may be cancelled. The passenger must keep the number of the original ticket. The new ticket will be issued subsequently. choose any other Air Serbia destination within Air Serbia network, except New York. New ticket will be issued without penalty and processing fee. Passengers will not pay the difference in fares and taxes if any. Only one change per ticket is permitted, without penalty. Travel must be completed at the latest on 31DEC20 T&C su naravno sranje zbog ovoga: Quote The Credit Voucher you will receive will be of the same value as the ticket and ancillaries purchased, plus the 10% of the net fare, fuel tax (YQ) and ancillaries if any. Bonus will not be awarded toward any of the airport taxes. You may redeem your Credit Voucher through our Call Center (available from 7AM to 11PM) by calling the number +381 11 311 2123, or by visiting any of our retail shops. For requests sent up to and including 28th of April 2020, the Credit Voucher is valid one year from the date of issuance. For requests sent after 28th of April 2020 the Credit Voucher is valid until 31st of December 2020. U svakom slucaju osobi kojoj pomazem oko ovoga bi najvise odgovaralo da pare budu vracene na karticu ako je to ikako moguce. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 Za one koji su se ponadali i/ili kuju skore planove: https://7news.com.au/travel/international-travel-wont-return-to-normal-until-2023-despite-coronavirus-restrictions-lifted-in-australia-c-1037270 International travel won’t return to normal until 2023 despite coronavirus restrictions lifted in Australia The International Air Transport Association (IATA), based in Geneva, has released new data showing how the pandemic has affected air travel and when it’s expected to recover. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 To su samo pretpostavke i govori se da je to pesimisticki scenario za koji IATA smatra u ovom trenutku da je najrealniji. To svakako ne znaci da interkontinentalnih putovanja nece biti do 2023., vec da ce se tad vratiti na nivo iz 2019. Znaci, samo manje guzve u avionu, sto je super vest I nemoj da plasis ljude Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 Ima i drugacijih najava. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 Lufthansa izbacila red letenja za juni, i time mi otkazala London-Minhen-Beograd za tri nedelje. Povratak par dana kasnije Austrian-om, preko Beca jos stoji kao potvrdjen. Zvao UK broj za kol centar, 2 minuta cekanja i samo pitanje da li hocu refundaciju ili rebukiranje. Izabrao ovo prvo, cela karta otkazana - sad se samo ceka koliko ce da prodje dok se novci ne vrate na kreditnu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2020 Super za refundaciju. Izgleda samo kod AS toga nema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2020 (edited) 13 hours ago, Dragance said: Znaci, samo manje guzve u avionu, sto je super vest I nemoj da plasis ljude Pa ne znam bas da li je super vest, jer ta prazna sedista ce biti placena od strane onih koji lete, znaci ako putnici ne smeju da sede jedni do drugih, vec mora biti rastojanje onda ce karta kostati znacajno vise od uobicajne cene. Nema sta da se plasi, ovo moze biti gotovo samo i jedino u dva slucaja: 1) Proizvede se vakcina 2) 0 zarazenih. A posto ni jedna od dve opcije nije izgledna jos oko godinu do godinu i po, onda bolje da se potencijalni avio-putnici spuste na zemlju. Edited May 16, 2020 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2020 23 hours ago, ThirstyTraveler said: Super za refundaciju. Izgleda samo kod AS toga nema. a ko ti je AS? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2020 Sigurno nije Autosaobraćaj😂 Air Serbia, valjda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2020 Ima cak i opisano detaljno 5 postova iznad ali ko ce citati sve... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2020 53 minutes ago, bam-bam said: a ko ti je AS? JU Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2020 Meni AirSerbia refundirala svih 5 povratnih karata koje smo imali za 01.-08.05. BEG-Larnaca. Samo sam poslao mejl da zelim refundaciju i posle nekoliko dana je stigla potvrda da su dobili zahtev, i posle nekoliko dana legle pare na racun sa kog je i placeno, s tim da tamo stoji da refundacija moze potrajati i do 30 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 21, 2020 20 hours ago, chipndale said: Meni AirSerbia refundirala svih 5 povratnih karata koje smo imali za 01.-08.05. BEG-Larnaca. Samo sam poslao mejl da zelim refundaciju i posle nekoliko dana je stigla potvrda da su dobili zahtev, i posle nekoliko dana legle pare na racun sa kog je i placeno, s tim da tamo stoji da refundacija moze potrajati i do 30 dana. opaaa a kod nekih svetskih kompanija se ceka po 3-4 meseca i vise, a ako si uzeo preko online agencije, onda i do nove 2021 . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 22, 2020 Imao sam 2 karte kod Wizzaira, za 25. april i 3. maj, obe otkazane i u mejlu je pisalo da imam rok od 14 dana pre, do 60 dana posle navedenih datuma da izaberem jednu od 3 ponudjene opcije-zamenu za drugi datum, 120% na Wizz account ili refundaciju novca. Danas, 22. maja, dobio sam mejl da mi daju rok do 27. maja da odaberem sta cu, ili ce nakon toga automatski da mi prebace 120% na Wizz account. Dakle, malo su se predomislili. Inace, meni je odgovarala opcija zamene, ali jos ne mogu da preciziram datume, iz objektivnih okolnosti, tako da ni ovaj povracaj od 120% nece biti neka dobit, jer sam karte jeftino platio, a sigurno ce u predstojecem letnjem periodu biti skuplje. Ali, ajde, idemo dalje! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2020 Zdravo. Interesuje me da li ce zemlje Evrope biti otvorene za nas, posle 15.06/01.07., za turisticka putovanja? Sve sto citam odnosi se samo na zemlje clanice EU, a gde smo mi u tome? Ima li najava sto se nas tice? Trebalo je da idem u Francusku u Julu, na odmor....Mozemo u Madjarsku, pa me interesuje da li neko zna, da li te onda nesto sprecava da letis iz Budimpeste dalje....Hvala. Pozz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 15, 2020 (edited) Juče mi je stigla ova poruka od Aegen Airlines: Quote To help you plan your next travel, here are some key points of the flight restrictions currently imposed by the Greek Government for arrivals to Greece effective June 15th and until June 30th 2020. Arriving passengers are categorized in accordance with their origin in three distinct groups as follows: GROUP A: Austria, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Germany, Hungary, Iceland, Ireland, Latvia, Lichtenstein, Lithuania, Luxemburg, Malta, Norway, Poland, Romania, Slovakia, Slovenia, Switzerland. GROUP B: Albania, Belgium, France, Italy, North Macedonia, Netherlands, Portugal, Spain, Sweden, other non-EU countries. - Passengers arriving at Athens International Airport originating from GROUP A will be subject to random Covid-19 testing upon their arrival. - Passengers arriving at Athens International Airport originating from GROUP B, either with a direct flight or through a country included in Group A, will be subject to 100% Covid-19 testing upon their arrival. - Passengers arriving at Thessaloniki Airport, will be subject to 100% Covid-19 testing upon their arrival. All international passengers will be provided during check in or on board, with a Passenger Location Form, to be filled and provided to the authorities upon arrival.Tested passengers have to compulsory self-isolate in the address they will declare for 24 hours, until the testing outcome is available. Connecting Passengers are subject to COVID-19 testing upon their arrival in Athens or Thessaloniki and will be able to continue their trip to their final destination, where they will self-isolate until the testing outcome is available. Da li naše agencije koje vode za Grčku obavještavaju putnike o ovome? Ne pratim mnogo agencija, svega jednu, i ono što sam vidjela je da su oni objavili nešto drugo: Quote Ovde možete pročitati sve važne informacije, kao i uputstva za otvaranje sezone koje su agencije dobile od Ministarstva turizma Grčke. AERODROMI/AVIONI • Uspostava međunarodnih letova će započeti od 15. juna od / do međunarodnih aerodroma u Atini i Solunu • Međunarodni letovi za sve ostale destinacije (uključujući i ostrva) će se uspostaviti od 1. jula • Za ulazak u Grčku neće biti potreban negativan test na Covid-19 (vlasti zadržavaju pravo na testiranje ukoliko budu smatrali neophodnim) • Bez obaveznog karantina za sve koji ulaze na grčku teritoriju • U skladu sa uputstvima Evropske asocijacije aerodroma i Asocijacije avio-kompanija, svi avioni bi trebalo da putuju sa 100% kapaciteta (uz mere individualne zaštite, poput maski). • Po dolasku ili odlasku će osoblje aerodroma kontrolisati da li se putnici pridržavaju „socijalnog distanciranja“ Edited June 15, 2020 by awinaken Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2020 Zdravo Da li neko moze da mi pomogne? Kupila sam povratnu kartu 24.05. za Memmingen za datum 19.06, preko WIZZ AIR-a , dok su jos pricali da se granice otvaraju 15.06. Sad ne moze da se putuje jer su odlozili za zemlje Zapadnog Balkana do 1.08 (valjda) i samo mogu oni koji imaju boravak u Nemackoj ili nemacko drzavljanstvo . WIZZ AIR nije odlozio taj let , a mene interesuje da li mogu povratiti novac ili promijeniti let , jer nije do mene , ja bih rado krenula u petak, vec do granične policije i eu odluka koji ne dozvoljavaju prelazak granice vec vracaju sa aerodroma. Molim za pomoc ako je neko imao slicna iskustva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2020 Trebala si uzeti/doplatiti Wizz flex, ako nisi, tesko da mozes nesto uciniti. Osim ako Wizzair nije imao neku posebnu politiku za zamenu letova u ovom periodu, a ne secam se da sam to video, proveri. Dok ne bude zvanicne odluke o otvaranju granica, nije pametno kupovati karte. Zapravo, nije pametno bilo sta planirati, kad se odluke o otvaranju/zatvaranju granica menjaju iz dana u dan. Ako i kupujes, obavezno doplati Wizz flex. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites