Posted January 17, 2021 On 1/15/2021 at 10:25 AM, sasha16 said: @Ginter Nemam nameru da laziram test zbog obicnog putovanja, zato i skupljam informacije na vreme. Samo pokusavam da saznam sta ce da pise na sertifikatu u Srbiji, 15.1.2021 ili 15.1.2021 11h ili nesto trece i da li je svuda isti sablon sertifikata, da mogu prema tome da se organizujem. Ja sam već 4 puta na sopstveni zahtev radio PCR testove u Srbiji (poslednji put u Novembru) i nikada nije pisalo vreme (satnica) testiranja, već samo datum kada je testiranje obavljeno (ne kada je izdato). Svi sertifikati su na istom formularu (šablonu). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19, 2021 (edited) Ljudi, tranzit nam je dozvoljen preko Amsterdama ako se ne zadrzavamo duze od 48 sati i ne izlazimo sa medjunarodne zone? Ako sam dobro razumeo, a tako mi rekose i ovi sa Schiphola. Trebao bih da sletim u Amsterdam u 09:15, a let za Quito mi je tek sutradan u 10:00. Hteo sam da proverim sa vama, vi ste bolji od ambasada i aerodroma. Izvadicu te testove sve sto treba, gde treba, samo da odletim. I ne treba nam nikakva tranzitna viza? Hvala! Edited January 19, 2021 by TheUKnight Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2021 Od subote ce za tranzit preko Amsterdama vaziti nove mere koje su postavljene tako da ljudi odustaju od putovanja. Pogledajte ih pre nego sto odlucite da kupite kartu. https://www.schiphol.nl/en/messages/coronavirus-update Ja sam u procesu otkazivanja karte i jos uvek pokusavam da prihvatim da necu putovati samo zato sto nisam kupio kartu preko Dohe. Ali tako je ispalo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2021 Imas li mozda informaciju da li je moguc tranzit preko Madrida? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2021 Za Madrid ne znam. Znam da preko Pariza tranzit moze bez testa (ako ti ne trazi zemlja u koju putujes), a za Istanbul je potreban PCR test. Ali sve se to moze promeniti do povratka. Rizik je zapravo da ne bude moguc povratak, a ne odlazak. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2021 Meni je problem odlazak, sto se tice povratka to i moze da se iskomplikuje. Nigde ne mogu da pronadjem informaciju da li mozemo tranzit preko Madrida. Iz Pariza moram ili za Panamu ili Sao Paulo, pa odatle dalje za Quito, ali dzabe kad ne mogu da povezem letove. Preko USA mi treba tranzitna viza, a vidim i da nam Meksiko trazi vizu. Da pozovem spansku ambasadu mozda ce mi dati neku informaciju? Koja peripetija... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2021 https://www.spth.gob.es/faq?tab=2 Prema ovome moze tranzit preko Madrida Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2021 Evo i ja citam sad, ako popunim ovaj zdravstveni obrazac i ako je samo tranzit u pitanju, mogu da udjem u Spaniju. Mi nemamo direktne letove za Madrid iz Beograda, zar ne? Morao bih do Sofije verovatno, vidim da oni imaju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 23, 2021 (edited) 18 hours ago, TheUKnight said: Evo i ja citam sad, ako popunim ovaj zdravstveni obrazac i ako je samo tranzit u pitanju, mogu da udjem u Spaniju. Mi nemamo direktne letove za Madrid iz Beograda, zar ne? Morao bih do Sofije verovatno, vidim da oni imaju? trenutno nemamo, inace airserbia je leteo za madrid jedno kratko vreme u julu, dok korona ponovo nije krenula....samo moras da proveris kako su ti povezani letovi u madridu.....pogotovu je problem ako letis iz evrope, pa nastavljas za juznu ameriku, jer 99% letova iz evrope slece na barahas na novi terminal 4, a za j. ameriku polecu sa terminala 1 ili 2.....a termnal 4 je odvojen brdom od ova druga 3 terminala, nalazi se u drugoj dolini :).....i nema voza izmedju, mora da se ide aerodormskim busom....ali mislim da bi ti svakako trazili PCR ako izlazis sa terminala.....ja sam inace leteo jednom iz kita do barahasa, jednom iz bogote....oba puta sam isao na terminal 1.... Edited January 23, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 24, 2021 Travel update: The Israeli government has decided to close its borders, and the Tel Aviv airport for ALL flights from Tuesday night until January 31st 2021. This comes as more Coronavirus variants are detected in Israel. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 25, 2021 @bam-bam Nasao sam vezu Bulgarian Air direkt za Madrid sleteo bih u 13h, onda bih morao da cekam 12 sati pa imam Air Europe u 01:00 ujutru sledece jutro. Iz Sofije bih sleteo na T4 kao sto kazes. Valjda nece da mi naprave problem ako imam negativan PCR test i ovaj njihov zdravstveni formular. Sta ti mislis? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2021 (edited) On 1/25/2021 at 3:56 PM, TheUKnight said: @bam-bam Nasao sam vezu Bulgarian Air direkt za Madrid sleteo bih u 13h, onda bih morao da cekam 12 sati pa imam Air Europe u 01:00 ujutru sledece jutro. Iz Sofije bih sleteo na T4 kao sto kazes. Valjda nece da mi naprave problem ako imam negativan PCR test i ovaj njihov zdravstveni formular. Sta ti mislis? pa ako imas negativan test, ne bi trebalo da bude problem..jedini je problem to prebacivanje sa jednog terminala na drugi, jer T4 nema fizicku vezu sa drugim terminalima, cak mislim da ima i svoju pistu....ja sam uvek ulazio u spaniju, znaci prolazio carinu kad sam se prebacivao sa jednog terminala na drugi....mada svi letovi na kojima sam isao ka T4 su bili iz evrpske unije, tako da tu nije bilo neke posebne carine...ako sam leteo iz drugih zemalja ( iz juzne amerike) ka barahasu, onda sam uvek prvo isao na T1, pa prelazio carinu, pa odlazio na T4 aerodromskim satlom( ali je on sa spoljasnje strane aerodroma) da letim dalje do neke druge evropske zemlje....ovo sad nema veze sa granicom, nego je cisto medicinski problem, pa je pitanje gde su oni postavili tu " medicinsku granicu"......a i trebalo bi da su prganizovali nekako transfer za te putnike koji nisu drzavljani eu, a samo presedaju u madridu...mada, imajuci iskustva sa spanskom birokratijom, pogotovu u zadnjih godinu dana, mogu ti reci da su jako neorganizovani, i da smo mi za njih koplje ispred...a nikad nisam pomislio da cu ovo reci za nasu birokratiju hahah... moj savet ti je da mozda ipak proveris sa njihovom drzavnom agencijom za aerodrome, evo ti u linku telefon za informacije na kraju stranice: http://www.aena.es/es/pasajeros/red-aeropuertos.html ali licno mislim da ne bi trebalo da bude problema, tj. da su se nekako snasli za takve slucajeve putnika... a da, sad primetih da su u pitanju dve razlicite aviokompanije kojima letis....onda bolje ipak prvo ih zovi pa objasni tvoj slucaj Edited January 26, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2021 Pazi koja je konačna priča. Definitivno je to da su pravila izuzetno konfuzna i evo ne znam šta da radim. Poslednji pokušaj da se posavetujem jer ne postoji više informacija koje sam mogao da prikupim. Ne mogu da uđem u Španiju iz Sofije jer kompanija kojom dolazim iz Bugarske nije ista kao kompanija kojom odlazim iz Španije pa se to ne podrazumeva kao tranzit i moram da prođem pasošku kontrolu. To mi je informacija iz Iberije. Morao sam da nađem pravi tranzit. Nijedna zemlja u EU nije sad sigurna jer se pravila menjaju iz dana u dan, naročito u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji. Španska ambasada mi je odgovorila da MOGU da napravim tranzit ako ne napuštam međunarodnu zonu što je najkonfuznija stvar jer ne znam kad je prolazim a kad ne. Karta koja mi odgovara 15. Feb ide preko Ciriha AirSerbia 2.5h čekanja i onda Iberia za Madrid tamo isto 2.5h čekanja i direkt za Kito isto Iberia. Pitam švajcarsku ambasadu jel ok da napravim takav tranzit pošto kad bukujem kartu izbacuje mi da imam self transfer u Cirihu i da proverim da li mi je to dozvoljeno. Oni mi odgovore linkom gde mi piše da postoje transferi šengenskih zemalja sa trećim zemljama koje su visokorizične i manje rizične. I naravno kombinacija svih tranzita sa posebnim pravilom za svaki. Mi??? Visokorizični naravno. Moj spada iz visokorizične treće zemlje u visokorizičnu treću zemlju, što je navodno moguće samo uz negativan test i preko aerodroma u Cirihu i Ženevi, kao i da imam dozvolu od sledeće zemlje da mogu da uđem. Isprintaću i taj mejl namerno sam poslao na engleskom kao dokaz. Ovo nije normalno koliko su zakomplikovali, bukvalno nemam pojma da li će me pustiti tih 2,5h da pregrmim tamo. Da ili ne? E i jel bolje da se bukuje karta sa svakim posebno tipa Air Serbia pa Iberia ili mogu i preko ovog Kiwia MyTripa itd. sve odjednom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2021 (edited) 10 hours ago, TheUKnight said: Pazi koja je konačna priča. Definitivno je to da su pravila izuzetno konfuzna i evo ne znam šta da radim. Poslednji pokušaj da se posavetujem jer ne postoji više informacija koje sam mogao da prikupim. Ne mogu da uđem u Španiju iz Sofije jer kompanija kojom dolazim iz Bugarske nije ista kao kompanija kojom odlazim iz Španije pa se to ne podrazumeva kao tranzit i moram da prođem pasošku kontrolu. To mi je informacija iz Iberije. Morao sam da nađem pravi tranzit. Nijedna zemlja u EU nije sad sigurna jer se pravila menjaju iz dana u dan, naročito u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji. Španska ambasada mi je odgovorila da MOGU da napravim tranzit ako ne napuštam međunarodnu zonu što je najkonfuznija stvar jer ne znam kad je prolazim a kad ne. Karta koja mi odgovara 15. Feb ide preko Ciriha AirSerbia 2.5h čekanja i onda Iberia za Madrid tamo isto 2.5h čekanja i direkt za Kito isto Iberia. Pitam švajcarsku ambasadu jel ok da napravim takav tranzit pošto kad bukujem kartu izbacuje mi da imam self transfer u Cirihu i da proverim da li mi je to dozvoljeno. Oni mi odgovore linkom gde mi piše da postoje transferi šengenskih zemalja sa trećim zemljama koje su visokorizične i manje rizične. I naravno kombinacija svih tranzita sa posebnim pravilom za svaki. Mi??? Visokorizični naravno. Moj spada iz visokorizične treće zemlje u visokorizičnu treću zemlju, što je navodno moguće samo uz negativan test i preko aerodroma u Cirihu i Ženevi, kao i da imam dozvolu od sledeće zemlje da mogu da uđem. Isprintaću i taj mejl namerno sam poslao na engleskom kao dokaz. Ovo nije normalno koliko su zakomplikovali, bukvalno nemam pojma da li će me pustiti tih 2,5h da pregrmim tamo. Da ili ne? E i jel bolje da se bukuje karta sa svakim posebno tipa Air Serbia pa Iberia ili mogu i preko ovog Kiwia MyTripa itd. sve odjednom? moj ti je savet da zoves direktno aerodrom barahas, ostavio sam ti link....verovatno mozes i skajpom, ako ne moze, vip postpejd nije skup za spaniju, 50 din/min, pa nadji nekog ko ima vip oni ce ti jedini dati tacan podatak...reci da dolazis iberijom iz svajcarske na terminal 4, a da treba da nastavis sa terminala 1 za juznu ameriku, i da ti je karta vezana... i obavezno napomeni da nisi drzavljanin eu ni svajcarske, vec da u eu dolazis iz trece zemlje, i bices na aerodromu u cirihu u bescarinskoj zoni par sati...pitaj samo da li uopste mozes da obavis taj transfer preko barahasa....to je to... ne kupuj nista dok ti ne odgovore, jer sve i da kupis povezanu kartu sve od bga, nece ti vratiti pare za onaj leg koji ne mozes da iskoristis, nebitno iz kojih razloga....i to aviokompanije sad obavezno naglase ( tipa kupis vezanu kartu bg-cirih- madrid, a ne mozes zbog restrikcija da iskoristis deo cirih-madrid, samo ce te odjebati da je to tvoj problem, a ne njihov, i nece ti dati refund za to...a sto je i logicno, ko kad bi kupio kartu za USA, a nemas vizu, i onda im trazis da ti vrate pare za kartu...sta njih briga dal tebi treba viza za ameriku ili ne, to nije njihov problem, nego sam treba o tome da mislis) u svemu je najveci problem to sto ti doleces u spaniju iz shengena( i svajcarska spada tu), i to na terminal 4, gde, koliko ja znam, ni nema carine, jer tu slecu samo avioni koji dolaze iz shengena...tako da su svi putnici koji tu slete free da izadju napolje bez bilo kakve provere dokumenata.... Edited February 1, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2021 @bam-bam Mislis da tranzit preko Svajcarske nece da bude problem? Karta je bukovana vec, to je problem. Vidi sta sam saznao, iz Ciriha slecem na T4 i odatle idem T4S, ne na T1. Odatle ide za Kito. Medjutim, i tu postoji pasoska kontrola tako da sam u problemu. Ne vidim u cemu bi bio problem kad zelim da napustim Spaniju a ne da u nju udjem. No, imao sam neke probleme na pasoskoj kontroli u SAD tako da otprilike znam da mogu da me zadrzavaju bez nekog logicnog razloga. Takodje sam saznao da nas je Svajcarska skinula sa liste visokorizicnih, ali opet... Ne vidim na koji nacin mozes da napravis tranzit a da ne prodjes pasosku kontrolu, ne mogu da shvatim ovo, a logistika mi je profesija... Stekao sam utisak da ce mi za ovaj tranzit vise trebati sreca nego PCR testovi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2021 12 hours ago, bam-bam said: i nece ti dati refund za to...a sto je i logicno, ko kad bi kupio kartu za USA, a nemas vizu, i onda im trazis da ti vrate pare za kartu...sta njih briga dal tebi treba viza za ameriku ili ne, to nije njihov problem, nego sam treba o tome da mislis) Air Serbia je vracala ali ne znam da li i dalje to radi ako je neko odbijen za vizu, pre 3 godine je prijatelj kupio kartu, odbili ga za vizu i ovi su mu refundirali kartu, morao je da posalje mislim odbijenicu onaj papir koji svi dobijaju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2021 A zbog čega ideš u Ekvador? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2021 (edited) Ma ok, ako propadne karta propadne, to me ne brine toliko, moram da probam. @noskich Devojka mi je tamo, bicu koji mesec, mozda celu godinu u Kitu. Edited February 2, 2021 by TheUKnight Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 2, 2021 19 hours ago, TheUKnight said: @bam-bam Mislis da tranzit preko Svajcarske nece da bude problem? Karta je bukovana vec, to je problem. Vidi sta sam saznao, iz Ciriha slecem na T4 i odatle idem T4S, ne na T1. Odatle ide za Kito. Medjutim, i tu postoji pasoska kontrola tako da sam u problemu. Ne vidim u cemu bi bio problem kad zelim da napustim Spaniju a ne da u nju udjem. No, imao sam neke probleme na pasoskoj kontroli u SAD tako da otprilike znam da mogu da me zadrzavaju bez nekog logicnog razloga. Takodje sam saznao da nas je Svajcarska skinula sa liste visokorizicnih, ali opet... Ne vidim na koji nacin mozes da napravis tranzit a da ne prodjes pasosku kontrolu, ne mogu da shvatim ovo, a logistika mi je profesija... Stekao sam utisak da ce mi za ovaj tranzit vise trebati sreca nego PCR testovi. ako ne stavljas kofer u prtljag u airserbia, nego nosis sa sobom, postoji velika verovatnoca da te sprovedu do bescarinske zone odakle polece iberijin avion....mislim da nece biti problem... ako avion sa barahasa u madridu za kito polece isto sa T4 terminala, onda sam siguran da ce uspeti nekako da te sprovedu.... verovatno se radi o tome da avion iz svajcarske slece u deo terminala gde uopste ne postoje carinski prelazi, jer svi avioni koji tu dolaze, dolaze iz eu...i iz toga aviona ko god da izadje, moze slobodno da ide gde hoce, ne prolazi preko policije...a da bi usao u avion za kito svakako moras da prodjes policiju, znaci da je u tom delu terminala instalirana i carina, i bescarinska zona.....to je nesto novo, nije postojalo pre 2 godine....znaci ti treba nekako da se prebacis iz ovog slobodnog dela u bescarinsku zonu, ali pre toga da policiji pokazes pasos..siguran sam da to moze da se odradi ako je na istom terminalu kao sto kazes..uostalom, zovi brate barahas, u cemu je problem da ih okrenes , kad si se za sve ovo drugo raspitivao... aj pa uzivaj u kitu, bio sam tamo vise puta, ostajao mesecima, jedan od najboljih drugova mi je iz kita...prelepo mesto....ima da ti se obnovi krvna slika na skoro 3000 m visine heheh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2021 Prosle nedelje zena iz Srbije krenula u Domenikanu preko Ciriha i Madrida, zadrzali je u Cirihu 36 sati uz razne neprijatnosti i ispitivanja i pored PCR testa jer navodno u Madridu ce joj biti drugi ulazak u Sengen a dozvoljen je samo jedan sa testom i posle 36 sati vratili je za Srbiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2021 @bam-bam Hvala ti puno jos jednom na informacijama. Kamo srece da ti pisem vec iz Kita sa boljom krvnom slikom, ali sta je tu je.@mocart Opa eto losih vesti koje sam cekao. Znas li nesto vise o letu, jel ista kompanija, koliko ceka na aerodromima ili to nema veze nikakve? Nije mi jasno zasto mi je svajcarska ambasada odgovorila da su tranziti iz trece drzave u trecu drzavu moguci samo preko Ciriha i Zeneve? I tranziti izmedju drzava Sengena su dozvoljeni bez testa cak, no je problem sto imam srpski pasos. Ne mogu da verujem i dalje, koja diskriminacija... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2021 Ne znam nista o detaljima leta jedino znam da se slucaj zaista dogodio jer je zena iz moga grada . a kartu joj je kupio sin iz Cikaga, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2021 Hvala tebi na informaciji, saznacemo uskoro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2021 1 hour ago, TheUKnight said: Hvala tebi na informaciji, saznacemo uskoro. samo jedan tip...ako bude sranje to sa svajcarskom, zasto ti lepo ne bi leteo preko sofije direkt za madrid, vidim da iberia ( operated by Bualgaria Air) leti petkom i nedeljom, a wizzair leti subotom...u sofiju legalno mozes da udjes iz srbije sa pcr-om...tako bi mogao da kupis povezanu kartu sve preko iberije sofija-madrid-kito...ili eventualno wizzom, pa posle iberijom, ali za to da se raspitas na barahasu da li ce te pustiti da presednes ako ti nije povezana karta.....ako leti sa istog terminala T4 mislim da ne bi trebalo da bude veliki problem.....mozes lepo da zamenis ovu kartu sto si sad kupio preko iberije( deo karte od madrida do kita ti je isti, sigurno ce ti traziti da doplatis ovaj deo sofija-madrid) i trazis da ti refundiraju pare od air srbije, ako ikako moze....ali svakako mislim da ce ti osoblje sa barahasa resiti vecinu nedoumica, definitivno ih zovi sto pre.....da te ne razlace po aerodromima bezveze, puknes kintu za kartu, i jos tamo da te cimaju ko sto su npr. tu zenu..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2021 On 2/3/2021 at 11:00 PM, bam-bam said: samo jedan tip...ako bude sranje to sa svajcarskom, zasto ti lepo ne bi leteo preko sofije direkt za madrid, vidim da iberia ( operated by Bualgaria Air) leti petkom i nedeljom, a wizzair leti subotom...u sofiju legalno mozes da udjes iz srbije sa pcr-om...tako bi mogao da kupis povezanu kartu sve preko iberije sofija-madrid-kito...ili eventualno wizzom, pa posle iberijom, ali za to da se raspitas na barahasu da li ce te pustiti da presednes ako ti nije povezana karta.....ako leti sa istog terminala T4 mislim da ne bi trebalo da bude veliki problem.....mozes lepo da zamenis ovu kartu sto si sad kupio preko iberije( deo karte od madrida do kita ti je isti, sigurno ce ti traziti da doplatis ovaj deo sofija-madrid) i trazis da ti refundiraju pare od air srbije, ako ikako moze....ali svakako mislim da ce ti osoblje sa barahasa resiti vecinu nedoumica, definitivno ih zovi sto pre.....da te ne razlace po aerodromima bezveze, puknes kintu za kartu, i jos tamo da te cimaju ko sto su npr. tu zenu..... @TheUKnight sta bi na kraju, jesi uspeo nesto da uradis? Jesi otputovao? Pisi da znamo kako se sad prolazi na tim aerodromima.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites