Kuba

173 posts in this topic

On 2/6/2017 at 2:47 AM, beka94 said:

Da znam za tih 12 kriterijuma, ali pise da je to za ono se Americkim pasosem, nije mi jasno da li to vazi za svakoga ko živi u Americi?

Jer naprimer na Aerodromu bice ok ako oni vide moj Srpski pasos, ali sta ako vide Americku radnu vizu, da li ce to praviti problem?

Ovako, dok ne čujem neku drugu informaciju, verujem da ti uslovi važe za sve koji putuju iz Amerike. Imam jedan primer koji možda danas nije relevantan - i 2009. godine je postojala avionska linija između Amerike i Kube, i na letu su mogli da se nađu samo Kubanci ili oni sa specijalnim dozvolama.

Moj drug koji je tada bio na Work and travel programu je kupio kartu i isti dan dobio poziv od nekoga, da li iz aviokompanije, da li iz Američke administracije, da ne može da se ukrca na taj let i da će mu pare biti vraćene.

On 2/6/2017 at 11:17 AM, marica said:

@beka94, pa ne prave problem Kubanci američkim državljanima da ulaze u Kubu, nego Amerikanci svojim državljanima ograničavaju kretanje. Amerikanci moraju da se pravdaju svojoj državi za posetu Kube, ne Kubancima.

S druge strane, kao što već rekoh, Amerikanci ne mogu da prate da si ti uopšte posetila Kubu, jer ti Kubanci neće lupiti pečat u pasoš čak i da ih moliš. Bar meni nisu hteli pre par godina.

Hmm, ne samo da su nam lupali pečate, nego su pečate lupili na stranici pored Američke vize :biggrin:

Izbrisao sam Tapatalk aplikaciju sa telefona, pa dok ne prebacim fotke na komp, sačekaćete da vidite dokaz :biggrin:

3 hours ago, elefteros said:

Hmm, ne samo da su nam lupali pečate, nego su pečate lupili na stranici pored Američke vize :biggrin:

Izbrisao sam Tapatalk aplikaciju sa telefona, pa dok ne prebacim fotke na komp, sačekaćete da vidite dokaz :biggrin:

To stvarno nije fer! :biggrin: A ja molila, i molila, i molila... :psuje:

@beka94, zaboravi onda šta sma rekla! Izgleda da Kubanci samo nama koji nemamo američke vize neće da daju pečat u pasoš. Ili su se stvari baš promenile u poslednjih 5 godina... :blink:

Elem, ja imam jedno banalno pitanje...

Posto sve radim u 5do12 zanima me jer nisam bookirao nikakav smestaj u Varader-u da li ce biti problema u vecernjim casovima (oko 8pm) da nahvatam neku casa particular na neka 2 dana ?

9 minutes ago, priganica said:

Posto sve radim u 5do12 zanima me jer nisam bookirao nikakav smestaj u Varader-u da li ce biti problema u vecernjim casovima (oko 8pm) da nahvatam neku casa particular na neka 2 dana ?

Mi smo bili u četiri različita mesta (ali ne Varadero) i nigde nismo ništa bukirali unapred nego na licu mesta. Uglavnom smo pitali ljude koji su nas vozili za preporuku.

A prve noći u Havanu smo isto stigli u tako neke kasnije sate. Ne znam koliko je bilo sati, ali pao je već mrak uveliko.

Edited by marica

2 hours ago, marica said:

@beka94, zaboravi onda šta sma rekla! Izgleda da Kubanci samo nama koji nemamo američke vize neće da daju pečat u pasoš. Ili su se stvari baš promenile u poslednjih 5 godina... :blink:

Izgleda da su se stvari promenile, pre nešto manje od mesec dana sam dobio i ulazni i izlazni pečat u pasoš (nisam morao da tražim), a nemam američku vizu u pasošu. 

2 hours ago, priganica said:

Ne bi trebalo da bude problema, mi smo takođe po dolasku u mesta nalazili kuću u kratkom roku. Po dolasku u sledeće mesto svratiš u neku kuću, ako nemaju mesta, skoro sigurno imaju nekog rođaka ili komšiju koji ima slobodnu sobu.  Takođe, u prethodnoj kući možeš pitaš da li znaju nekog u mestu u koje ides (uglavnom uvek imaju nekog da preporuče).

Meni su 2009. lupili pecat u srpski pasos (Havana aerodrom).

Sent from my iPhone using Tapatalk

8 minutes ago, jms_uk said:

Meni su 2009. lupili pecat u srpski pasos (Havana aerodrom).

Jel smo mi jedini ljudi na svetu koji nisu dobili pečat u pasoš? :'(

Mi smo bili krajem 2011. 

I ja se vratih sa iste...

Dobio sam ulazni, izlazni pecat nisam dobio.

Sto se tice utisaka, generalno prilicno zadovoljan, mislim samo da ko hoce da prodje jeftinije mora da zna spanski. Sto se tice muskih i privodjenja zenske populacije generalno nema problema sa casa ownerima ako to jos nekog zanima.

Ja sam posetio: Havanu, Vinjales, Cinfuengos, Trinidad, Santa Claru i Varadero.

Od plaza i van gradskih aktivnosti:

Playa Larga, Playa Ancon, Playa La Boca, Playa Rancho Luna, El Nico vodopadi, Varadero. 

Vinales Valley, Valle de los Ingenios i Parque El Cubano.

Za mene licno sve osim klope i odredjenih lokacija koje su packed with turists je bilo jako dobro. Hrana mi je definitivno bila najproblematicnija jer generalno moj utisak je da pare ne pomazu da dobijes neki normalan evropski obrok (poredjenja radi pizza koja kosta 3e i 25e je fakticki ista). Tako da sam uglavnom ziveo na vocu i sladoledima/kolacima koje jedu lokalci i koje mislim da bi valjalo da svaki guest ispostuje.

U slucaju da neko ima nekih pitanja...

Evo ovako, posto sam novajlija na forumu da podelim utiske ukratko (kao i par saveta koji mogu biti korisni nekome, nadam se).

Mi smo leteli iz Beograda preko Moskve (oko 350e je karta u jednom smeru - 4 meseca unapred, povratna oko 450 je bila Aeroflotom). Pecat smo dobili i na ulasku i na izlasku sa Kube, isli smo preko Havane. 

Sem nje, obisli smo i Vinjales i Varadero. Za Vinjales i Havanu smo koristili Airbnb koji i izadje na to da dodjete u neku od `Casas particulares`, tako da je to bilo kul. Za Varadero smo online "rezervisali" (bez placanja unapred) kucu u Varaderu preko ovako dosta sumnjivog i staromodnog sajta (cubaaccommodation mislim da je ime, nemam u historiju vise :sad: ), no sve je proslo bez problema i bez problema sa komunikacijom preko neta, mada verujem da bolju cenu mozete dobiti sigurno na licu mesta u svakom slucaju, iako traze na ulasku u zemlju kazete gde prvo ostajete (prvi smestaj).

Da, napomena bi bila, da mi nismo uzimali niti dobili onaj imigracioni kartoncic za ulazak na Kubu (sve ostale nacije jesu). I to nije nikakav problem, da se neko ne zabrine :).

Saveti:

1. Smestaj

U Havani najbolje gledati u Havana Vieja (stari deo grada), koji je i najlepsi i najzanimljiviji. Mi smo bili smesteni izmedju Mirafloresa i Centrala (geto prakticno) i mislim da nam je previse ulicnih prevaranata malko pokvarilo iskustvo u Havani. Vinjales je ceo pokriven privatnim smestajem tako da tamo nece biti nikakvog problema, gde god da ste (ne planirajte duze od 2/3 dana tamo). Varadero, mozda najbolje izabrati resort, jer moze postati dosadno jako brzo ukoliko ste tamo duze od par dana (sadrzaji su poprilicno ograniceni). Takodje generalan savet je da gledate da se smestite blizu parka koji ima internet (u Havani i Vinjalesu je to manji problem, Varadero ima jedan u 54-oj ulici, ukoliko niste u hotelu)

2. Hrana

Uh, uvek pre narucivanja cenovnik u ruke!!! Cene variraju neverovatno, i kao sto je neko napisao razlika izmedju 3$ pice i 25$ pice je nikakva! Mi smo drugog dana u Havani bili odrani za 4 sendvica (bajata naravno) 50$! A za te iste pare smo i jeli u odlicnom restoranu preko puta Kapitolia (sa sve picima i ogromnim porcijama/4 osobe) - Nardos. Sem njega preporucio bih i Cafe Brown (za fantasticne koktele i dobru klopu) kao i La Juliana za ananas picu u Chinatown-u. Uglavnom vecina neuglednih street food mesta su skroz ok za jelo, iako tako ne izgledaju, samo pazite na cene (nekad ono sto je u CUPovima, oni se prave ludi pa kazu da platite CUC-ovima, retko, ali se desi). Sto se tice samostalne pripreme hrane, jako tesko.. da se ne raspisujem sad o tome. 

3. Prevoz - cenkanje

Zapravo za sve cenkanje, i za voznju kabrioletom i za prevoz od mesta do mesta, taxi, sve zivo. Oni na turiste gledaju kao ovce za sisanje (i s te strane su nas malo ljudi u Havani razocarali), tako da gledaju da vas osisaju logicno. Uvek proverite cime idete pre nego sto sednete s nekim (nas je jednom umesto automobila docekao kombi "a la Krstici" iako je dogovor bio drugaciji), tako da opreznosti nikad dosta.

U Havani imate deljeni taxi, obicno neobelezeni, gde se vozite grupno sa nepoznatim ljudima, cena je obicno oko 0.5/1cuc po osobi, dok je samostalni taxi deranje od 10tak za slicnu razdaljinu. I da, tu vam treba malo spanskog.

4. Jezik

Mnogo lakse sa spanskim, teze cete spoznati losu stranu Kube :smile:

5. Sigurnost

Kuba je jaaaaaako sigurna zemlja, i gotovo nigde necete imati problema da vam neko nesto ukrade ili da vas napadne. Mi smo se u ponoc i kasnije vracali kroz centralnu Havanu bez ikakvih problema (mislim da bi na bilo kojem drugom karipskom ostrvu to bilo jednako samoubistvu). Samo se pazite prevaranata, koji svi imaju malu decu, svima treba mleko u prahu, svi prodaju cigare preko druga i svi znaju gde se bas to vece okuplja ekipa iz Buena Viste :biggrin: tako da, samo prijatno ne, i bice vam super.

6. Cigare i rum

Tri varijante, skupa oficijalna varijanta (verovatno najbolja) u drzavnim prodavnicama, cooperativas (iliti radnici iz fabrike koji navodno prodaju po popustenim cenama + cenkanje) nama je bila jako sumnjiva, tako da smo preskocili, i treca varijanta direkt od seljaka (nije brendirano, ali mi smo to i zeleli). 

Rum mozete kupiti na aerodromu prilikom odlaska sa kube. Cena je ista (3 godine star je 5cuc-ova) tako da mozete planirati tacno koliko da vam ostane para za tada. Napomena je da naplacuju kesu za avion 1cuc!

Uh, eto, nadam se da ce nekome ovo sve pomoci. Ja cu se potruditi da odgovorim svima koji zele vise informacija :smile:

Prijatna putovanja svima, i ukoliko vam je mozda zanimljivo, mi smo snimili neke delove naseg putovanja sa 360 kamericom (jako smo laici u svemu tome, ali mozda se nekom svidi, pa zapratite na youtube-u).:smile:

https://www.youtube.com/watch?v=aovmsFukX8Q

Pozdrav iz Brazila :smile:

Edited by desicne

Pozdrav, vidim u odeljku za vize za Kubu, da stoji napomena iz 2013 da ako letite iz Beca mozete imati problem da vas puste bez viza za Kubu, da li je neko skoro leteo i da li je to i dalje problem? Leteo bi sa Turkish-om. Hvala!

@nemanja leteo sam u februaru ove godine (dakle nije bas skoro) i ne iz Beca nego iz Kelna, bili su malo u cudu i drzali me 10tak minuta na proverama jer su bili uvereni da mi treba viza ali sam insistirao da mi ne treba ista, tako da je sve proslo ok.

^ hvala na odgovoru, znaci samo malo ranije da se dodje na aerodrom :smile:

Pozdrav ljubitelji putovanja, 

Da li je neko pronasao nacin za posetu Kubi iz Amerike? Bez prolaska cele procedure oko licence, osiguranja i vize? Sa obzirom da nama sa srpskim pasosem nista od toga nije potrebno. 

Iz Miamija su avionske karte do Havane ~ 190$ za sredinu oktobra...sve kombinacije preko Cancuna, Mexico Citija itd su preko 400, 500$...

Da li postoji neka Kubanska kompanija koja nudi transfer iz Amerike? Sa obzirom da sve americke kompanije traze sve gore navedeno, nevezano za drzavljanstvo putnika...

Hvala unapred! Svaki savet bi puno znacio!

Edited by Filth

Ne mozes da letis turisticki iz Amerike za Kubu direktno ko god da je organizator. Takvo im je pravilo.

CUBA

Upravo smo se vratili sa Kube, isli smo preko Moskve (Aeroflot) 525e, sve pohvale za avio kompaniju.

Iz Moskve let traje 13h dok u povratku oko 11h, plus 3h do BGD-a.

Stigli smo na Kubu oko 13h, Iz aviona pravac na pasosku kontrolu pa po prtlajg, u avionu su nam podelili plave papirice koje smo popunili I predali po preuzimanju prtljaga zeni na izlazu koja ih nije ni pogledala, niko nas nije pitao za vize, niti smo objasnjavali da smo iz Srbije I da nam ne trebaju.

Po izlasku sa aerodroma sa leve strane je menjacnica.

Prodajni kurs: aerodrom 1,19; Havana 1,20; Trinidad 1,20; Varadero hotel 1,12.

Smestaj za sve gradove smo rezervisali unapred. Case u Havani, Vinjalesu I Trinidadu a hotel u Varaderu.

Havana

Taksi do Havane bez cenkanja do smestaja 25CUC.

Bili smo smezteni iza Capitola, prvi utisak da je jako prljavo, stara Havana je u boljem stanju, ali se na sve navikne posle par dana. Internet 1h- 1 CUC redovi su neizbezni I za menjacnice I ceka se oko 20 min. jako su spori I sve na tenane, za sve vam je potreban pasos, kopija ili slika u telefonu. Viber radi.

Svi vas cimaju za cigare I svi imaju rodjake I bas taj dan je Coperativa kad je 50% popusta, ako se ne razumete u cigare najbolje je da kupite u radnji jedna je iza Capitola tu je bila I fabrika ali je sad izmestena( obilazak 10CUC). Druga je u hotelu Nacional gde smo I mi kupili.

Capitol je jos u rekonstrukcijii ulaz je bio bespaltan ali prvo cekas u redu za kupon pa posle sat vremena dolazite po kartu, radnje su slabo snabdevene sve sto vam treba ponesite od kuce da ne biste ovde lutali I trazili.

Voda 0,7-1,5 CUC, u smestajima po 2 CUC.

Plaza Santa Marija, ide kruzni bus za 5cuc( povratna karta) staje izmedju Hotel Inglot i central parka. Silazite kod Hotela Tropicoco u hotelu imate prodavnicu. Na plazi nema prirodnog hlada, lezaljka 2cuc, suncobran 2 cuc, komplet 6 cuc.

U smestaju smo se dogovorili  za  taxi colectivo do Vinjalesa, auto sa tri reda sedista, ko upadne na zadnje sav utrne. Cena 20 CUC, 4h do Vinjalesa. Nas je usput stao na plantazu duvana, dobijete gratis kafu I cigaru I mini turu, posle ko hoce kupi cigare ko nece nikom nista.

Vinjales jedna ulica u kojoj su restorani I to je to, jahanje konja uz obilazak plantaze Kafe,Duvana I pecina 5CUC – 1h, uvek predlazu 3-4h u zavisnosti sta zelite da obidjete. Mural ulaz 3 CUC, mozete da slikate I da ne ulazite. Iz Vinjalesa mozete I do plaze Cayo Jutias koja je na 1:30 od Vinjalesa, put je pun rupa I dugo se putuje(15CUC), ali lepa je plaza.

Za Trinidan smo uzeli kombi prevoz 40CUC,kasnije u kombiju smo culi da su drugi placali za 35CUC, tako da se cenkajte za sve, stigao je stari raspadnuti kombi koji vas vozi do pumpe pred Havanom I tu presedate u manji autobus, putovali smo 10h, inace se autobusom putuje 7h.

Razlog je zato sto vas kupe na adresi pa ako vas pokupe prve a isporuce zadnje moze da bude problem. Neke ulice su uske ili neasflatirane pa nece da vas voze do praga.

Trinidad mnogo zanimljiviji I zivlji grad od Vinjalesa, ima restorana I klubova koji rade 24h.

Preporuka za Jazz restoran koji se nalazi u ulici Calle Rosario.

Taxi colectivo do plaze Ancon 2 CUC po osobi, mora da se skupi četvoro ili da platite 8CUC.

Na plazi ima prirodnog hlada. Iz Trinidada imate izlet do vodopada sa konjima 25cuc I na ostrvo iguana 55cuc+ taxi do marine odakle se krece. Imate agenciju Cubatur koja sve organizuje u ulici Calle Rosario

Za Varadero smo organizovali taxi colectivo 20 CUC, ovaj smo dogovorili obican auto I islo je cetvoru putnika + vozac, Putuje se oko 5h.

U Varederu smo bili smesteni u SunBeach all inclusive, stari oronuli hotel sa losom sobom, plaza preko ulice sa lezaljkama I suncobranima od hotela, more fantazija, od hrane ima sve, ne preterano ukusno ali ne mozemo da se zalimo.

Varadero je dobar za odmor tj. Lezanje na plazi, ail uvece je mrtav.

U hotelu smo preko agencije bukirali mini bus do aerodroma 25CUC,idu stalno pa vas ubace u onaj koji krece oko 6 sati pre leta. Prolazi se kroz Havanu I treba vam oko 2:30h do aerodroma.

Na Viazul stanicu su nam za taxi colectivo trazili 25 CUC, pouceni iskustvom opredelili smo se za mini bus.

Uglavnom se prica Spanski, malo ko zna engleski jezik, kad se dogovarate sve moze a onda ujutru u taksiju dodje kubanac koji zna samo spanski I ako vam nesto ne odgovara dzabe je da se zalite ako ne znate spanski 😊.

Edited by Bokinjo

Upravo se vratih sa Kube i zelim da podelim utiske. Pre putovanja sam dosta citala i nailazila na razlicite utiske i bila sam malo zabrinuta. Prosle godine smo putovali na Tajland i to mi je, pored Kube, bilo jedino putovanje van Evrope koje je bilo razocaravajuce i zato nisam znala sta da ocekujem.

Na svu srecu, Kuba je druga prica i bilo nam je fenomenalno.

Moj decko i ja smo se odlucili za Havanu, 4 dana ju privatnom smestaju, a Varadero 7 u all inclusive varijanti. U Havani smo bili u kraju koji se zove Vedado. Hotel je bio bnb tipa, prelepa kuca La Colonial 1861 .Nije preterano daleko od centra, postoje restorani i barovi u koje dolaze i lokalci a gotovo sve kuce su ogromne, ekvivalent vilama na Dedinju, uglavnom oronule ali dosta ih je i renovirano ili se renovira. Meni je ta arhitektura ranog 20. veka u Havani prelepa, i ceo kraj mi je bio fascinantan cak i za samo setnju. Prvo vece nas je domacin iz hotela uputio u galeriju/klub Fabrica de Arte Cubano sa recima da takvi prostori ne postoje ni u Nju Jorku i Barseloni i bio je u pravu. U pitanju je stara fabrika preuredjena u umetnicki prostor sa restroranima i svirkama, nesto nalik nekadasnjem Mikseru u Beogradu ali mnogo bolje. Neki radovi u toj galeriji bas kritikuju komunizam i tu je jos jedno iznenadjenje. Uvek se nekako spomene i njihova politicka situacija ali ja ne zelim da se udubljujem u to, samo zelim da naglasim da mi Kubanci generalno deluju dostojanstveno iako mozda zive u teskim uslovima. Mada se i to ne odnosi na sve, kao i na nasim prostorima, konobari imaju ajfone, iz oronulih kuca vire negovane rasne macke, ljudi su moderno obuceni.

Drugo prijatno iznenadjenje je da nismo imali nikakvih problema sa prosjacima i pokusajima prevara. U turistickim zonama svaki cas neko nudi taksi ili cigare ali nisu nametljivi ako ih odbijete, sve je kao u bilo kom turistickom mestu ali bez jezivih momenata. Ni ta prostitucija o kojoj sam citala nije bila toliko vidljiva, dakle opet nista slicno Tajlandu koji me je istraumirao :)

U Varaderu smo bili u hotelu Starfish quatro palmas koji smo platili oko 120 evra po danu. Imam zamerki na sobu koja je malo oronula, ceo hotel podseca na stare socijalisticke hotele ali to je normalno za Kubu. Hrana je bila super, uvece se otvara bar sa sjajnim koktelima a kad nam to dosadi bili smo u okolnim restoranima jer je hotel u "glasnijem" delu Varadera koji je inace miran. Osoblje je sjajno, svi su raspolozeni iako mnogi od njih rade po ceo dan, svaki dan. Nisu ni malo lenji a atmosfera je opustena. Potrudili smo se da ostavljamo baksis.

Plaza je fenomenalna, doduse ima talasa koji su samo u plicaku tako da je super za plivanje.

Isli smo na izlet u Cajo Blanco koji je bio fenomenalan jer je ostrvo predivno, sve je cisto (kao i svuda u Varaderu) a i zurka na brodu je bila super, iako su te stvari uglavnom isforsirane.

Cak su i ostali turisti na Kubi ok, niko nije preglasan i ne pravi gluposti, sto se retko srece tamo gde je masovni turizam. Uglavnom su iz Juzne Amerike, Kanade ili Nemacke.

Da ne duzim vise, jer moze toliko toga da se kaze o ovom ostrvu. Idite ako imate priliku, ja cu se sigurno vratiti da obidjem drugi deo ostrva.

Pozdrav, planiram sa suprugom da obidjem Kubu. Koja je najjeftinija opcija do tamo? Da li da gledam samo Beograd -Moskva - Kuba ili imaju neki jefitnije karte iz Nemacke?

19 hours ago, igors88 said:

Pozdrav, planiram sa suprugom da obidjem Kubu. Koja je najjeftinija opcija do tamo? Da li da gledam samo Beograd -Moskva - Kuba ili imaju neki jefitnije karte iz Nemacke?

Ja sam prosle godine isao preko Moskve za 500-550e 

zdravo

koliko ste placali smestaj u Havani a koliko u Varaderu?

da li se moze rezervisati i preko kog sajta ?

hvala

Nikola

zdravo

koliko ste placali smestaj u Vedadu?

kako ste ga rezerbisali?

hvala

Nikola

3 hours ago, CecaB said:

Cao, jel ima nekog u Havani ko je za setnju i cunjanje okolo?

Ceca

Ja ću biti ali tek za dve nedelje..