Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najave ukidanja viza za Državljane Srbije

Featured Replies

Ако нисам побркала лончиће, Тунису смо морали да уведемо визе, јер смо били под притиском од ЕУ.

Оћемо ли плаћати за улазак у Јевропу? Нисам пратила на часу. Купих карте за Мајорку у новембру, па да у трошкове додам 20 еврића 😁

• 2 weeks later...
  • Author

Srbija potpisala sporazume o ukidanju viza sa Solomonovim ostrvima i Hondurasom za nosioce obicnih pasosa.

https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/djuric-sa-ministrom-inostranih-poslova-i-spoljne-trgovine-solomonovih-ostrva

https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/djuric-u-njujorku-sa-ministrom-spoljnih-poslova-i-medjunarodne-saradnje-hondurasa

Takodje su potpisani sporazumi (naravno) za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa sa Jordanom i Katarom i polako razmisljam da li je Srpski diplomatski pasos najjaci na svetu haha.

Iskreno se nisam nadao da ce se potpisati sporazumi za nosioce obicnih pasosa kako je krenulo ali okej, te C4 drzave su bile potrebne (sa Gvatemalom je potpisan sporazum jos 2023 ali sa njihove strane jos nije ratifikovan iz nepoznatog razloga). A ministar se sreo i sa ministrom Paragvaja, sa kojima jos uvek nije potpisan sporazum nazalost a prica se o njemu jos od 2019 i posete Juznoj Americi Ivice Dacica.

Msm da se pisalo ovde pre, al sad da dam i kuloarske price direktno iz Kine :D Izgleda da cemo stvarno Kinezima da uvedemo vize, al mislim (nadam se) da cemo mi biti ok obzirom da broj zemalja koje su dobile 15/30 dana "dobar dan, ja dos'o" koncept... jel moguce da nas i tu pritiska EU, kao sto je za Kubu i neke zemlje iz Bliskog istoka i ostatka Azije

16 hours ago, Shumey said:

Msm da se pisalo ovde pre, al sad da dam i kuloarske price direktno iz Kine :D Izgleda da cemo stvarno Kinezima da uvedemo vize, al mislim (nadam se) da cemo mi biti ok obzirom da broj zemalja koje su dobile 15/30 dana "dobar dan, ja dos'o" koncept... jel moguce da nas i tu pritiska EU, kao sto je za Kubu i neke zemlje iz Bliskog istoka i ostatka Azije

potpuno su mi smesne te price da nas EU "pritiska" da uvodimo vize nekome, a mi svetlosnim godinama udaljeni od EU, i potpuno neuskladjeni sa EU legislativom..plus EU nama uvodi "male" vize od sledece godine..al je kao problem sto mi nemamo vizni rezim sa nekim zemljama sa kojima EU ima hahaha..pa to nisu vise price ni za malu decu...

sve sto ti pricas ima smisla da zivimo u normalnoj zemlji, a ne gde vladajuca struktura radi sve i slusa svakog samo da im se omoguci da ostanu na vlasti 😄

• 2 months later...
  • Author

Opet se pise o tome da ce da se pokrene razgovor za ukidanje viza za nosioce obicnih pasosa izmedju Paragvaja i Srbije.

Министарство спољних послова
No image preview

Међусобно разумевање и значајан потенцијал за сарадњу Срб...

Генерални секретар Министарства спољних послова Душан Козарев састао се у главном граду Парагваја Асунсион са заменицима парагвајског министра иностраних послова задуженим за политичку и економску сар
  • 5 weeks later...
  • Author

Izgleda da su ukinute vize za Tuvalu i Svetu Luciju po sajtu ministarstva spoljnih poslova, samo me zanima kada ce konacno biti Gvatemala,Honduras pa i Solomonova ostrva.

Министарство спољних послова
No image preview

Визе и савети за путовања | Министарство спољних послова

• 1 month later...

Nemamo thread o vraćanju viza, a odavno nam je potreban.

Izgleda da za Nikaragvu više neće biti moguća viza po dolasku, a američka (ili bilo koja druga) viza kao zamenska viza ne funkcioniše za obične pasoše Srbije. Naravno, vlasnici diplomatskih pasoša nisu pogođeni ovim, oni su sebe obezbedili za par desetina zemalja za koje običnim građanima treba viza. Nicaragua overhauls its visa policy - VisasNews

Pasoši Abhazije i Južne Osetije visa-free, a mi ništa. E, bravo za našu diplomatiju!

@amstel Gde si pročitao da se ne može u Nikaragvu sa US vizom?

• 1 month later...
  • Author

Po planu rada vlade ove godine , u planu je potpisivanje sporazuma ukidanja viza za nosioce OBICNIH pasosa sa Nauruom (sto ne znam kako je moguce, kada ni EU nema sporazum sa njima), sa Nikaragvom (konacno), Brunej Darusalam (isto konacno). To je u sustini to sto se tice viza za nosioce obicnih pasosa, jos je tamo par drzava kao sto je JAR ili Filipini i Bolivija za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa, ali nas to ne zanima.

Edit: Nasao sam u dokumentu koji sam ostavio dole jos da ce se potpisati sporazumi sa Panamom (mi vec mozemo tamo bez viza), Istocnim Timorom (EU ima vec sa njima sporazum), Kraljevina Tonga (Isto EU ima), takodje u dokumentu je napisano ovo "Закључак којим се утврђује Основа за закључивање Споразума између Владе Р. Србије и Владе Малезије о укидању виза за њихове држављане" ali nisam video da je potpisan sporazum sa Malezijom ?

E sad ovo je ukupno 7 drzava + 4 ili 5 za dipl. pasose, ne znam iskreno da li ce uspeti bar sa 3 da potpisu sporazume, ali svakako dok se sve ratifikuje, do 2027 cemo cekati haha. Bilo bi lepo doduse

https://www.srbija.gov.rs/extfile/sr//370/541/plan_rada_vlade_za_2026_godinu_cyr.pdf

Edit : Nesto ce se menjati i u pasosima "Закон уређује поступак издавања путних исправа. Новина је могућност електронског подношења захтева за издавање пасоша, промене које се тичу месне надлежности, измене у случају подношења захтева за малолетна или пословно неспособна лица, измене у одредбама које дефинишу прописивање обрасца и садржину обрасца путне исправе, измене одредби које се односе на забрану издавања путне исправе и друге измене."

E sad me zanima sta ce biti promenjeno u sadrzini obrasca putne isprave, nigde jos ne postoji predlog za promenu, bar ja nisam nasao. Valjda ce konacno izbrisati adresu boravista, to jos nisam nigde valjda video.

Edited by SonePFC
Nasao sam jos informacija

10 hours ago, SonePFC said:

E sad me zanima sta ce biti promenjeno u sadrzini obrasca putne isprave, nigde jos ne postoji predlog za promenu, bar ja nisam nasao. Valjda ce konacno izbrisati adresu boravista, to jos nisam nigde valjda video.

Neki broj zemalja je poceo da uvodi dvoslovne oznake za tip pasosa - mozda to?

On 4/7/2026 at 10:44 AM, SonePFC said:

Po planu rada vlade ove godine , u planu je potpisivanje sporazuma ukidanja viza za nosioce OBICNIH pasosa sa Nauruom (sto ne znam kako je moguce, kada ni EU nema sporazum sa njima), sa Nikaragvom (konacno), Brunej Darusalam (isto konacno). To je u sustini to sto se tice viza za nosioce obicnih pasosa, jos je tamo par drzava kao sto je JAR ili Filipini i Bolivija za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa, ali nas to ne zanima.

Edit: Nasao sam u dokumentu koji sam ostavio dole jos da ce se potpisati sporazumi sa Panamom (mi vec mozemo tamo bez viza), Istocnim Timorom (EU ima vec sa njima sporazum), Kraljevina Tonga (Isto EU ima), takodje u dokumentu je napisano ovo "Закључак којим се утврђује Основа за закључивање Споразума између Владе Р. Србије и Владе Малезије о укидању виза за њихове држављане" ali nisam video da je potpisan sporazum sa Malezijom ?

E sad ovo je ukupno 7 drzava + 4 ili 5 za dipl. pasose, ne znam iskreno da li ce uspeti bar sa 3 da potpisu sporazume, ali svakako dok se sve ratifikuje, do 2027 cemo cekati haha. Bilo bi lepo doduse

https://www.srbija.gov.rs/extfile/sr//370/541/plan_rada_vlade_za_2026_godinu_cyr.pdf

Edit : Nesto ce se menjati i u pasosima "Закон уређује поступак издавања путних исправа. Новина је могућност електронског подношења захтева за издавање пасоша, промене које се тичу месне надлежности, измене у случају подношења захтева за малолетна или пословно неспособна лица, измене у одредбама које дефинишу прописивање обрасца и садржину обрасца путне исправе, измене одредби које се односе на забрану издавања путне исправе и друге измене."

Hvala na apdejtu, nekad sam tražio ove planove rada, čini mi se da ih nisu ni objavljivali svake godine. Živo me zanima koliko su prethodni planovi bili ispunjeni, ali ako nešto od ovoga prođe, bilo bi dobro. Verovatno nas sve najviše zanima Malezija, ako to bude obostrano.

Kasno za edit, ali ima još i obostrano ukidanje viza za El Salvador i ukidanje viza za državljane Solomonskih Ostrva.

• Author
On 4/8/2026 at 4:55 PM, amstel said:

Hvala na apdejtu, nekad sam tražio ove planove rada, čini mi se da ih nisu ni objavljivali svake godine. Živo me zanima koliko su prethodni planovi bili ispunjeni, ali ako nešto od ovoga prođe, bilo bi dobro. Verovatno nas sve najviše zanima Malezija, ako to bude obostrano.

Ja sam ovde ostavljao vise puta taj plan rada, prosle godine nisu objavili, u vecini slucajeva su potpisali bar 60% sporazuma koji su bili u planu,ali ih je bilo malo vise nego sada (naravno smanjuje se broj drzava sa kojima mozemo potpisati sporazum) Malezija ce svakako biti pun pogodak konacno, ali pise da je samo za njihove drzavljane tako da sporazuma nece biti,ali nadam se da ce oni nama ukinuti.

Ali i Nikaragva ce biti super, s obzirom da vec imamo sporazume sa Hondurasom i Gvatemalom koji jos nisu ratifikovani naravno,a to za El Salvador mi je promaklo izgleda, a sa S.Ostrvima imamo sporazum vec potpisan, nego ne svidja mi se kako drzave kao Venecuela i Gvatemala razvlace to do boga oca, kad je vec davno moglo biti ratifikovano.

Svakako bilo bi bas lepo da se potpisu svi dokumenti koji su u planu.

Ali ja bih voleo da se pokrene prica bar sa Novim Zelandom i Kanadom koji imaju malo lakse uslove nego UK recimo, a bilo bi lepo i sa Irskom i Paragvajem. Doduse bilo je prica i za Saudijsku Arabiju da ce dozvoliti E-visa, Katar bi mogao da vrati VoA, a Albanija ima sporazume recimo sa Gvajanom i Marokom sto ne bi bilo lose.

4 hours ago, SonePFC said:

Ja sam ovde ostavljao vise puta taj plan rada, prosle godine nisu objavili, u vecini slucajeva su potpisali bar 60% sporazuma koji su bili u planu,ali ih je bilo malo vise nego sada (naravno smanjuje se broj drzava sa kojima mozemo potpisati sporazum) Malezija ce svakako biti pun pogodak konacno, ali pise da je samo za njihove drzavljane tako da sporazuma nece biti,ali nadam se da ce oni nama ukinuti.

Ali i Nikaragva ce biti super, s obzirom da vec imamo sporazume sa Hondurasom i Gvatemalom koji jos nisu ratifikovani naravno,a to za El Salvador mi je promaklo izgleda, a sa S.Ostrvima imamo sporazum vec potpisan, nego ne svidja mi se kako drzave kao Venecuela i Gvatemala razvlace to do boga oca, kad je vec davno moglo biti ratifikovano.

Svakako bilo bi bas lepo da se potpisu svi dokumenti koji su u planu.

Ali ja bih voleo da se pokrene prica bar sa Novim Zelandom i Kanadom koji imaju malo lakse uslove nego UK recimo, a bilo bi lepo i sa Irskom i Paragvajem. Doduse bilo je prica i za Saudijsku Arabiju da ce dozvoliti E-visa, Katar bi mogao da vrati VoA, a Albanija ima sporazume recimo sa Gvajanom i Marokom sto ne bi bilo lose.

Pa zar Venecuela nije overila taj sporazum, potpisano je jos pre vise godina? mi smo njima ukinuli davno...Samo da ne bude novi Brazil ili Azerbejdzan hahahaha...

Ako mi ukinemo Melezanima, ukinuce i oni nama..Secate se kako je bilo proslog puta, mislim 2016. ili 2017..prvo je bilo zajednicko ukidanje na godinu dana, pa smo mi po isteku brze bolje njimma vratili vize, iako su oni ocekivali da ce se to produziti na trajno ukidanje..onda su oni nama uveli , naravno, a mi smo u medjuvremenu odlucili da njima ponovo ukinemo, pa kad smo videli da su oni nama ponovo uveli, onda smo i mi zaustavili to ukidanje..kakvo zamesateljstvo, kao mala deca, ceka se ko ce prvi korak da napravi..

Taj Paragvaj svako malo najavljuju, ali mislim da bi nam bitnije bilo Filipini ( koji ne traze vize nekih 153 , mozda vec i oko 160 zemalja sveta) i sto je stvarno blamage za nasu diplomatiju..plus uslovi koje traze za dobijanje filipinske vize..Takodje Vijetnam, koji je najnoviji hit u svetu, onu su nesto zeleli da ukinu vizni rezim prema dosta zemalja, prica se u Vijetnamu o tome vec jedno 3-4 godine ( od korone) ali nikako da krenu u vecu akciju, do sad su ukinuli vize nekih 30 ak zemalja..mi smo vec imali razgovore sa njima jos davno, ne razumem sto se tu nesto ne pogura..

I naravno, najveci zal ostaje za Tajlandom, kako tu nasi nista nisu mogli da urade, a ukinuli su vize cak i Kosovu..I ove bliskoistocne zemlje koje su nam ponovo uvele vize cim smo mi njima uveli..Tunis je ipak nas veliki poraz., mi smo tim ljudima morali da ostavimo bezvizni rezim do kraja, da budu poslednja zemlja kojima bi uveli vize pod pritiskom EU, jer je Tumis to zasluzio..