Followers 0

Srpska granicna policija

27 posts in this topic

Pre 2 dana izasao je clanak gospodina Mirka Medenice u Danasu, koji je detaljno opisao rasisticki tretman nasih pogranicnih policajaca na aerodromu Nikola Tesla prema ljudima tamnije boje koze. Mirko se pobunio protiv takvog postupanja policije, nazvao ih je rasistima. Odvojili su ga u stranu, detaljno prekontrolisali ( ruku i noge uza zid, iklasicno pandursko postupanje), i potom drzali nekoliko sati na aerodromu u bescarinskoj zoni. Posto je napisao clanak za Danas o tome sta je preziveo, Ministarstvo Unutrasnjih poslova se oglasilo da on sve laze, da opanjkava nasu policiju, i predali su zahtev Trecem Osnovnom Tuzilastvu za pokretanje prekrsajnog postupka protiv njega. Tuzilastvo je prihvatilo zahtev. 

Pisem ovaj tekst da bi ljudi mogli da napisu svoja iskustva, i da eventualno pomognemo ljudima nad kojima se vrse ovakvi neprimereni postupci policije, mozda i kao svedoci na sudu.

Licno sam nebrojeno puta u zadnjih godinu dana prisustvovao rasistickom ponasanju i recniku nase policije na aerodromu. NAime, svakog meseca letim iz Istambula za Beograd, raznim avio kompanijama. Postupak je ovakav- Na izlasku iz avionu, jos dok smo u gejtu, napravi se red, zato sto na pocetku gejta, u aerodromskoj zgradi, stoje nasi panduri, uglavnom njih 4-5, i svakog putnika tamnije boje koze odvajaju sa strane. Na pocetku, prosle godine, su kao trazili pasose na uvid, mada je i to bilo samo pro forme, jer pasos ni ne pogledaju, vec samo pokazu rukom svim ljudima tamnije boje koze, da sednu sa strane.. Sada vise pasos ni ne traze, vec samo pokazuju ljudima da odu sa strane. Sve ljude bele boje koze propustaju bez ikakvih pitanja. I mi moramo da prodjemo pored tih jadnih ljudi koji ostanu tamo sa pandurima, kao najgori kriminalci. Svaki put kad moram da pordjem kroz taj spalir policije, sramota me je sto sam drzavljanin Srbije, i sramota me je svoje zemlje. Sramota me je  pred tim jadnim ljudima koje cimaju i tako se rasisticki ponasaju prema njima, a sramota me je i pred sobom. Par puta sam policajcima rekao da je to sto rade neprimereno, sto tako odvajaju ljude tamnije koze, jedan od njih mi je rekao jednom- sta se ti brines za te majmune. Sta posle uopste i pricati tim majmunima u plavim uniformama. Najstrasnije od svega je sto se mi prvi bunimo kako imamo los tretman pogranicne policije po raznim aerodromima, narocito Evrope. Obisao sam ogroman broj zemalja sveta, i za svojih skoro 25 godina putovanja po raznim predelima Zemlje, ovakav rasizam nigde, ali nigde nisam video.. Ni jedan drzavljanin Srbije , odgovorno tvrdim, ovakvo rasisticko postupanje nigde nije doziveo. 

Sta se potom desava , kad ih odvoje..potom ih sprovedu posebnim putem u neke kancelarije, a potom ih dovedu dole gde se cekiraju pasosi, i tamo ih drze satima...mi obicni putnici ponovo, po drugi put, prolazimo pored njih, i gledamo ih sa sazaljenjem....inace, ceo sistem je jako uigran, i ne samo panduri, nego i oni skupljaci prtljaga imaju pricu.....kad se spustim da preuzmem prtljag, redovno na letu iz Istambula ostane jako puno nepokupljenih kofera...I onda dolaze skupljaci, uzimaju sav atj prtljag i nose na vagu za merenje, verovatno da izracunaju tezinu prtljaga za povratni let za Istambul, gde ce da ih deportuju nazad....cesto komentarisu ti radnici tipa- danas su ih bas puno pokupili...ili danas ih dosta keshiraju...ili tako neke konstatacije.....jednom sam pitao jednog od tih radnika sto toliko prtljaga ostane da se vrti nepokupljeno sa leta iz Istambul, i on mi bez blama kaze- ma to ljudi ostanu gore da piju kafu, pa ce posle da dodju...a ja ga pitam- a zasto onda nosite taj prtljag na merenje? e tu je otcutao, nije znao sta da mi odgovori...

U zadnjih par letova sam resio da bar upozorim saputnike unapred, pre nego sto sletimo, kakvo ponizenje ima da ih doceka na bg aerodromu, da se bar malo psihicki pripreme....pa sam svima koji sede blizu mene govorio o tome, i izvinjavao im se unapred u svoje ime, sto ce im se to desiti kad izadju iz aviona...takodje sam bio u Komitetu prvnika za ljudska prava, gde su mi dali njihove vizitke da ih delim putnicima, uz savet da ih zovu cim slete na aerodrom...problem je sto panduri odmah oduzmu mobilne telefone, da ljudi ne bi mogli da se jave Komitetu, a kako bi eventualno mogli da reaguju i sprece deportaciju....zato je vazno da ih pozovu dok su jos u avionu....zadnji put kad sam dolazio iz Istambula, pored mene je sedeo jedan fini gospodin iz Kenije, vidi se biznismen neki, bas doteran...pricali smo malo, rece da ide na svadbu poslovnom partneru, a i prijatelju, u bg.....naravno, cim smo izasli iz aviona, i njega su odvojili sa strane, naravno ni ne pogledavsi mu pasos.....

eto, sta vise reci o ovom dnu dna od nase drzave, a ne zaplakati....

prijavio sam se kao svedok gospodinu Mirku na potencijalnom sudjenju, a i ako on odluci da njih tuzi zbog necovecnog pustupanja i prema njemu, i prema drugim ljudima nad kojima su se panduri izivljavali dok je on bio na aerodromu....

pa ako neko ima slicna iskustav, nek ih deli ovde, mozemo i nesto da se ogranizujemo...bar bar malo budemo trn u oku bandi....

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/sta-yes-kako-policijski-sluzbenici-na-aerodromu-reaguju-kad-im-se-ukaze-da-nezakonito-postupaju/

https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/mup-protiv-autora-teksta-bice-podneta-odgovarajuca-prekrsajna-prijava-zbog-vredjanja-sluzbenog-lica/

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ako-je-neko-bio-ponizen-ispred-mene-i-ja-se-osecam-ponizeno-medenica-o-prijavi-koju-je-mup-a-najavio-protiv-njega/

To rade godinama i ne znam sta je problem kada ima masa migranata, a sto se tice drkanja na granicama isto to rade u Skandinaviji za ex yu pasose ili na US/Kanadskoj granici, skoro svako drugi na secondary. 

3 hours ago, bam-bam said:

Ni jedan drzavljanin Srbije , odgovorno tvrdim, ovakvo rasisticko postupanje nigde nije doziveo. 

Lepo da edituješ post i izbrišeš ovu rečenicu, pošto navodi na to kako se čak ni prema nama niko ne odnosi toliko loše i razvodnjava temu. Evo već prvi komentar je to rade i u.... A to sigurno nije bila poenta tvog posta. Greota bi bilo da ova tema ode u pogrešnom smeru.

Što se mene i BG aerodroma tiče, nisam doživela ovakav ekstrem kakav je Medenica opisao, da izdvajaju nekoga iz reda za pasošku kontrolu. Ali sam primetila na par letova da razdvajaju putnike sa strane na izlazu iz aviona. S obzirom da su gledali pasoše, nije mi to delovalo čudno. I gledali su pasoše svima. S tim da smo mi sa srpskim mogli u poseban red. Ali i dalje sam morala da pokažem pasoš. E sad, baš da su nekog zadržali iz onog drugog reda i koje je rase bio, to nisam lično videla.

20 minutes ago, mveruovic said:

To rade godinama i ne znam sta je problem kada ima masa migranata...

Ovaj slučaj koji je Medenica opisao je meni takođe veoma rasistički. Ako nasumično izdvajaš ljude iz reda, a ti ljudi su izabrani samo po boji kože tj. svojoj rasi, šta je to nego rasizam? I šta bi s onim nevin dok se ne dokaže suprotno? Ovde su svi potencijalni migranti, pa treba da dokazuju da to nisu. To nema uopšte smisla, i sigurna sam vređa mnoge te putnike.

Generalno, to što nešto neko radi godinama i to što se to radi i u drugim zemljama, ne bi trebalo nas da sprečava da to promenimo. Ili da bar pokušamo da promenimo lošu praksu, što je pretpostavljam bila bam-bamova namera.

5 hours ago, mveruovic said:

To rade godinama i ne znam sta je problem kada ima masa migranata, a sto se tice drkanja na granicama isto to rade u Skandinaviji za ex yu pasose ili na US/Kanadskoj granici, skoro svako drugi na secondary. 

ajde bre, ako nisi procitao tekst, bolje ne komentarisi...ovde se uopste ne radi o migrantima...

5 hours ago, marica said:

Lepo da edituješ post i izbrišeš ovu rečenicu, pošto navodi na to kako se čak ni prema nama niko ne odnosi toliko loše i razvodnjava temu. Evo već prvi komentar je to rade i u.... A to sigurno nije bila poenta tvog posta. Greota bi bilo da ova tema ode u pogrešnom smeru.

Što se mene i BG aerodroma tiče, nisam doživela ovakav ekstrem kakav je Medenica opisao, da izdvajaju nekoga iz reda za pasošku kontrolu. Ali sam primetila na par letova da razdvajaju putnike sa strane na izlazu iz aviona. S obzirom da su gledali pasoše, nije mi to delovalo čudno. I gledali su pasoše svima. S tim da smo mi sa srpskim mogli u poseban red. Ali i dalje sam morala da pokažem pasoš. E sad, baš da su nekog zadržali iz onog drugog reda i koje je rase bio, to nisam lično videla.

Ovaj slučaj koji je Medenica opisao je meni takođe veoma rasistički. Ako nasumično izdvajaš ljude iz reda, a ti ljudi su izabrani samo po boji kože tj. svojoj rasi, šta je to nego rasizam? I šta bi s onim nevin dok se ne dokaže suprotno? Ovde su svi potencijalni migranti, pa treba da dokazuju da to nisu. To nema uopšte smisla, i sigurna sam vređa mnoge te putnike.

Generalno, to što nešto neko radi godinama i to što se to radi i u drugim zemljama, ne bi trebalo nas da sprečava da to promenimo. Ili da bar pokušamo da promenimo lošu praksu, što je pretpostavljam bila bam-bamova namera.

Marice razumem sta si htela da kazes u vezi nas i tretmana, uopsre mi nije bila namera da poredim u tom kontekstu, jer nas su verovatno cimali zbog potencijalne nedozvoljene imigracije, a ove ljude cimaju jer su druge boje koze, tako da te dve stvari ne mogu da se uporede, jedno je policijska provera, drugo je cisti rasizam...samo sam hteo da apostrofiram da mi koji smo prvi kukali da imamo los tretman na granicama ( i licno sam dozivljavao, ne cesto, ali pogotovu u engleskoj, zato vise i ne idem tamo vec dugo) sad radimo nesto sto je mnooogo mnooogo gore...

inace, nisam samo hteo da podelim tekst Mirka Medenice, vec da predocim svoja iskustva od godine dana svakomesecnog putovanja avionom od Istambula do Bga, i svakog meseca sam prisustvovao istim scenama, nekad drasticnije, kad ih panduri nazivaju majmunima, a nekad "opustenije", kad samo izdvoje sve one tamnije boje koze, kako izlazimo iz aviona...pasose su nekad i trazili, ali vise pro forme, jer ih uopste ne otvaraju tu na gejtu, a u vecini slucajeva, pogotovu od pocetka ove godine, vise i ne traze pasose na uvid, samo prstom pokazuju- ti tamo u cosak, ti produzi dalje ( belcima)...

a za ove sto se javljaju, sta reci...ti imas i ljude koji ce , ako je npr . Vucic rekao da je zid crn, a ti kazes - pa nije crn, nego beo, reci: predsednik je u pravu, crn je....ja to zovem malicioznost, ne treba mnogo ni obracati paznju...

samo jos jedno pojasnjenje,: policijska provera zbog potencijalnog trazenja azila, nedozvoljene imigracije je jedno, a rasizam je drugo..

zna se kako se i sta radi.

Postoji npr. par zemalja u Africi, tipa Burundi i Gvineja Bisao, kojima ne tebaju vize za Srbiju..Svima ostalima trebaju, tako da su ti ljudi vec prosli debele provere u pottupku dobijanja vize..Ali tih par zemalja ok, mozda postoji veca verovatnoca da ce traziti azil. Vela procedura treba da se odvija kao i prema svakom drugom putniku na svakom drugom aerodromu u svetu- dodjes na salter granicne policije, i ako je panduru nesto sumnjivo, izdvoje te i posalju u sobu na dodatno ispitivanje. Ovo zaskakanje po izlasku aviona mi je i donekle jasno zasto rade, jer panduri ne zele da potencijalni azilant uopste dodje u priliku da zatrazi azil, zato im i oduzimaju telefone. To je krajnje nezakonito, jer svako ima pravo da zatrazi azil, kad stupi na tle Srbije, a dosao je regularnim putem, znaci nije prekrsio ni jedan zakon. Ovo su mi sve objasnili iz Komiteta pravnika za ljudska prava..Nasi panduri, znaci, uhvate ljude pri samom izlasku iz aviona, oduzmu im mobilne, i onda vode na ispitivanje i dodatne provere, pa ove sumnjive deportuju prvim avionom nazad odakle su dosli. Oni sve to rade protivzakonito, jer ljudi imaju pravo da traze azil, a nasi im cak ni ne izdaju potvrdu o deportaciji....Ali mi uopste ovde ne pricamo o potencijalnim azilantima. Ako neko hoce da opravda ponasanje policije, moze da se pozove na to da ti ljudi hoce da ostanu ovde i traze azil, i donekle razumem nameru policije, iako ne opravdavam Ali to bi onda onda trebalo da se radi ovako: po izlasku iz aviona proveravate svima pasose, i one sa pasosem Burundija i Gvineje Bisao, eventualno ukoliko su sumnjivi , tipa mladi muskarci koji putuju sami itd..odvojite sa strane. Da ponovim, ovo ne bih  opravdavao, ali bih razumeo..Ovo sam vidjao i na jos nekim aerodromima po Evropi, ali samo na letovima iz Srbije ili van Evropske Unije..I to ajde , mozes da kazes da je ipak neko normalnije postupanje, mada nije zakonito...Ali ne ovako, rasisticki, gde ti izdvojis sve "obojene" , kako ih zovu panduri ako hoce da budu fini, ili majmune, ako su malo neotesaniji, izdvojis sve Indijce, Nepalce, Kenijce, Juznoafrikance, Jordance ako su malo tamniji itd....uzas, blagi uzas

Takođe mogu da potvrdim iz ličnog iskustva da sam prisustvovao skoro pa identičnoj situaciji na Tesli nakon povratka iz Istanbula pre par meseci. U pitanju je jako ružan racial profiling, ali ako ništa drugo, nije ništa specifično za Srbiju.

U januaru smo na temi o emigraciji kačili linkove o Australiji i njenom tretmanu imigranata na graničnim prelazima tokom epizode sa Đokovićem, i ta situacija je ogolila mračnu stranu Australije - ne samo da imaju gori tretman imigranata od nas, već imaju imigracione centre gde ljudi borave skoro 10 godina bez rešenog imigrantskog statusa, jer tehnički nikada nisu ušli u Australiju, a opet ne mogu da se vrate odakle su došli. Ta diskusija je tada skrenula u nekom drugom pravcu i degradirala se na nivo ličnih uvreda i antivakcinašenja, ali ne menja suštinu da su australijski graničari sa zakonima i procedurama zalutali iz 16. u 21. vek.

Srbija barem deportuje ljude natrag posle izvesnog vremena, što nije uvek bolja solucija, ali barem niko ne džedži 10 godina ni na nebu ni na zemlji.

Nažalost, kad izađeš iz aviona, ti tehnički i zakonski još uvek nisi ušao u zemlju u koju si stigao i praktično si na "ničijoj zemlji" što znači da te osim bazičnih ljudskih prava (a u današnje vreme čak ni to) ne kače nikakvi drugi zakoni, Ustavi i šta već sve ima, a to daje graničnoj policiji ogromna ovlašćenja da te maltretiraju do mile volje, što se i dešava.

Turska generalno ima mnogo relaksiraniji vizni režim sa mnogim zemljama u odnosu na Evropu, pa je upravo to jedan od razloga zašto ogroman broj imigranata dolazi u Beograd preko Istanbula. Mnogi zapravo ni nemaju vizu Srbije već su nekako uzeli Šengen vizu ili vizu neke druge zemlje koju priznajemo i mi, pa su na taj način uspeli da dođu do Beograda. 

mveurovic je spomenuo skandinavske zemlje, i mogu takođe da potvrdim da situacija nije ništa suštinski bolja od srpske, ako nije čak i gora (doduše nije gora od Australije). Pre par godina sam leteo za Malme i bio maltene svučen do gole kože na graničnom prelazu, iako sam već imao ulazne i izlazne pečate iz Švedske (bio u Stokholmu par meseci pre toga), uredno kupljenu povratnu kartu, uredno plaćen smeštaj, 2 kreditne kartice, a glavni problem je bio što nisam imao keš sa sobom, što bi legitimno upalilo crvene lampice u bilo kojoj drugoj zemlji, ali ne i u Švedskoj gde 70% lokala ne prima keš i gde u parlamentu već godinama stranke pokušavaju da zakonski izbace keš iz upotrebe (par puta sam bio tamo i nikada nisam ni video kako im izgledaju fizičke pare, bukvalno ih niko nigde ne koristi).

Opet, donekle razumem i njih jer je Malme bukvalno glavni "imigrantski" prelaz preko koga izbeglice stižu u Švedsku, ali opet, ako već imam sve uredno tako da je očigledno da nisam imigrant u pokušaju, nema ni razloga za iživljavanjem, ali može im se.

Kasnije mi je komšija koji živi u Malme-u par godina unazad pričao da je, kad se prvi put pojavio na tom istom graničnom prelazu, sa urednom radnom i boravišnom vizom, bio izveden iz reda i sproveden do policijske stanice na aerodromu i odatle heklerima otpraćen do izlaza sa aerodroma i tamo držan dok nisu isproveravali ugovor o radu za tadašnjeg poslodavca i ugovor o zakupu stana, tako da se može reći da sam ja još i dobro prošao.

Zamisli da dođeš u stranu zemlju sa namerom da legalno radiš i živiš tamo, ispunio si sve uslove i sve si uradio po propisima, a granična policija te heklerima izvodi iz reda i trkeljiše kao da nemaš apsolutno ništa od dokumenata.

Tako je kako je, i cenim da će biti još gore. U tom smislu, valja se ogrebati za EU državljanstvo, kome je bitno i ko mora često da putuje po sređenijim zemljama, neće da škodi.

U petak sam bas bio sleteo u Srbiju i u prolazu video scenu gde nasi policajci ne bas pristojno komuniciraju sa parom iz Bolivije i usput cuo da im na Tarzan-engleskom nesto prete da li bolivijskom policijom, konzulatom, sta li. Ne znam sta su ljudi skrivili i da li su ista, svakako, moze mnogo lepse da se komunicira. Ne znam zasto su bil targetirani, da li zbog izgleda ili zemlje porekla. U Nisu sam pre par meseci cuo komentare jednog policajca koji se naglas hvali koleginici za salterom i pred svim putnicima prica kako je nahvatao nekog Italijana, nesto mu je bio sumnjiv, jer, zamisli, mnogo puta ulazio u Srbiju, a samo sa malom torbom. Sve mu detaljno pretresao, ali mu krivo sto mu nista nije nasao, pa morao da ga pusti. Sve u svemu, uopste me ne iznenadjuje takav tretman, jer nase drustvo, generalno, ima takvu percepciju, da smo mi najbolji, a svi drugi su glupi, stoka, crni, zuti, drugaciji i eto, valjda zbog toga zasluzuju takav tretman.

Kao sto letove iz Srbije u EU detaljnije pregledaju i znaju da trkeljisu putnike i bude i neprijatnih situacija, nekad i bez opravdanog razloga, tako i nasi s razlogom detaljnije pregledaju putnike iz Istanbula, recimo. Znaju i oni da je Istanbul veliki hab, gde se slivaju mnogi putnici, mahom iz Afrike, Azije, pa je tu i veci potencijal sa razne vrste malverzacija za vizama, pasosima, ilegalnim imigracijama, krijumcarenjem. Po meni je detaljnija kontrola svakako opravdana, ali svakako ne i bilo kakva rasna diskriminacija i takav tretman nase policije. Moralo bi se znacajno poraditi na edukaciji, ali, pitanje je koliko je to uopste izvodljivo. Nazalost, nije nista bolje ni u drugim, razvijenijim zemljama, sto svakako ne moze nam da posluzi kao opravdanje. Sve u svemu, sto vise putujem po svetu i vise iskustva imam, shvatam kolika je uopste privilegija samo biti beo, nazalost.

1 hour ago, ppetrovic said:

Takođe mogu da potvrdim iz ličnog iskustva da sam prisustvovao skoro pa identičnoj situaciji na Tesli nakon povratka iz Istanbula pre par meseci. U pitanju je jako ružan racial profiling, ali ako ništa drugo, nije ništa specifično za Srbiju.

U januaru smo na temi o emigraciji kačili linkove o Australiji i njenom tretmanu imigranata na graničnim prelazima tokom epizode sa Đokovićem, i ta situacija je ogolila mračnu stranu Australije - ne samo da imaju gori tretman imigranata od nas, već imaju imigracione centre gde ljudi borave skoro 10 godina bez rešenog imigrantskog statusa, jer tehnički nikada nisu ušli u Australiju, a opet ne mogu da se vrate odakle su došli. Ta diskusija je tada skrenula u nekom drugom pravcu i degradirala se na nivo ličnih uvreda i antivakcinašenja, ali ne menja suštinu da su australijski graničari sa zakonima i procedurama zalutali iz 16. u 21. vek.

Srbija barem deportuje ljude natrag posle izvesnog vremena, što nije uvek bolja solucija, ali barem niko ne džedži 10 godina ni na nebu ni na zemlji.

Nažalost, kad izađeš iz aviona, ti tehnički i zakonski još uvek nisi ušao u zemlju u koju si stigao i praktično si na "ničijoj zemlji" što znači da te osim bazičnih ljudskih prava (a u današnje vreme čak ni to) ne kače nikakvi drugi zakoni, Ustavi i šta već sve ima, a to daje graničnoj policiji ogromna ovlašćenja da te maltretiraju do mile volje, što se i dešava.

Turska generalno ima mnogo relaksiraniji vizni režim sa mnogim zemljama u odnosu na Evropu, pa je upravo to jedan od razloga zašto ogroman broj imigranata dolazi u Beograd preko Istanbula. Mnogi zapravo ni nemaju vizu Srbije već su nekako uzeli Šengen vizu ili vizu neke druge zemlje koju priznajemo i mi, pa su na taj način uspeli da dođu do Beograda. 

mveurovic je spomenuo skandinavske zemlje, i mogu takođe da potvrdim da situacija nije ništa suštinski bolja od srpske, ako nije čak i gora (doduše nije gora od Australije). Pre par godina sam leteo za Malme i bio maltene svučen do gole kože na graničnom prelazu, iako sam već imao ulazne i izlazne pečate iz Švedske (bio u Stokholmu par meseci pre toga), uredno kupljenu povratnu kartu, uredno plaćen smeštaj, 2 kreditne kartice, a glavni problem je bio što nisam imao keš sa sobom, što bi legitimno upalilo crvene lampice u bilo kojoj drugoj zemlji, ali ne i u Švedskoj gde 70% lokala ne prima keš i gde u parlamentu već godinama stranke pokušavaju da zakonski izbace keš iz upotrebe (par puta sam bio tamo i nikada nisam ni video kako im izgledaju fizičke pare, bukvalno ih niko nigde ne koristi).

Opet, donekle razumem i njih jer je Malme bukvalno glavni "imigrantski" prelaz preko koga izbeglice stižu u Švedsku, ali opet, ako već imam sve uredno tako da je očigledno da nisam imigrant u pokušaju, nema ni razloga za iživljavanjem, ali može im se.

Kasnije mi je komšija koji živi u Malme-u par godina unazad pričao da je, kad se prvi put pojavio na tom istom graničnom prelazu, sa urednom radnom i boravišnom vizom, bio izveden iz reda i sproveden do policijske stanice na aerodromu i odatle heklerima otpraćen do izlaza sa aerodroma i tamo držan dok nisu isproveravali ugovor o radu za tadašnjeg poslodavca i ugovor o zakupu stana, tako da se može reći da sam ja još i dobro prošao.

Zamisli da dođeš u stranu zemlju sa namerom da legalno radiš i živiš tamo, ispunio si sve uslove i sve si uradio po propisima, a granična policija te heklerima izvodi iz reda i trkeljiše kao da nemaš apsolutno ništa od dokumenata.

Tako je kako je, i cenim da će biti još gore. U tom smislu, valja se ogrebati za EU državljanstvo, kome je bitno i ko mora često da putuje po sređenijim zemljama, neće da škodi.

potpuno nisi razumeo poentu mog posta...mi ovde ne pricamo o migrantima, nego o rasizmu....znaci, ljudi se izdvajaju, daju im se epiteti, verbalno terorisu itd...samo zbog boje koze....ne zbog toga sto su sumnjivi, sto dolaze iz nekih sumnjivih zemalja, sto im  smrdi iz usta itd.....ne znam sta nije jasno...

sta god da se dogadja u Malmeu, Evropi ili Australiji nije rasizam, to su policijske procedure radi sprecevanja imigracije.....te prcedure cesto nisu legalne itd, ali oni ne odvajaju ljude na osnovu boje koze, nego na osnovu sumnjivosti za potencijalni azil, ilegalni ostanak ili stagod....

Ovde u srbiji se odvajaju SVI ljudi tamnije boje koze...SVI, kapiras.....koji dodju letom koji nije iz evropske unije...odvajaju lekare, biznismene koji su krenuli na medjunarodnu konferenciju, sve.....sto ne odvoje juznoafrikanca belca? i on mozda oce da ostane ilegalno u evropi.......ne, oni belce ne gledaju, ne gledaju ni pasose, samo gledaju boju koze......

Jos jedna stvar, ovo za Aerodrom i "niciju" zemlju....to nije tacno sto si napisao, i bas su mi o tome pricali u Komitetu pravnika za ljudska prava. Zakoni nase zemlje vaze na aerodromu u bescarinskoj zoni, iako ti ljudi nisu jos prosli carinsku kontrolu...zakoni vaze cim avion dodirne tle Srbije.....A posto vaze zakoni, znaci da vazi i onaj o traziocima azila itd.....Zakoni vaze na svakoj tacki zemlajske kugle, pa i u eksteritorijalnim vodama...samo je pitanje ciji zakoni vaze....u ovom konkretnom slucaju koji si pomenuo vaze srpski....

znate sta, nacisti su tako odvajali jevreje......znaci nebitno dal dolaze iz amerike, srbije, engleske ili austrije, nebitno dal su doktori, ajnstajn, prosjak ili ilegalni emigrant...bitno je bilo samo da su jevreji...da bi potom dobili zutu traku..a dalje znamo sta su dobili...ovakvi postupci srpske policije me najvise podsecaju na  to odvajanje...

Edited by bam-bam

A pa dobro, onda smo mi definitivno bolji od EU i Australije, jer oni osim tamnoputih kontrolišu i nas bele :-P Eto, ja sam došao u Švedsku turistički, da trošim pare par dana dok mi se stan u BGu renovirao, klasičan "biznismen", plaćen put, smeštaj, sve unapred, natankane kartice, obrijan, ošišan, uredan, apsolutno ni po čemu ne odajem utisak da nameravam da ostanem trajno u EU (definitivno ne bih izabrao Švedsku ako ništa drugo) pa sam opet bio istrkeljisan maksimalno. Moj komšija je osim svega toga imao i ugovor o radu, ugovor o zakupu stana, plata ispunjavala uslove za platu kartu, sve po PSu, pa je ispraćen heklerima sa aerodroma posle višečasovne provere svega i svačega.

Da ne grešim dušu, od EU zemalja ovo mi se dešavalo samo u Švedskoj, i to samo na aerodromu u Malme-u, već gore u Stokholmu su svi kulturiška, "business or pleasure?", eventualno te pitaju za smeštaj i to je to, cepaj brate. Takođe u ostalim EU zemljama gde sam putovao kojekude, nikada nisam imao ni najmanji problem i svuda sam bio tretiran maksimalno korektno.

Jeste, to je jako ružno rasno profilisanje što se radi određenim grupama ljudi, ali znamo i sami kakvo je stanje u svetu po pitanju migracija, i na osnovu toga, teško da će biti bolje u neko dogledno vreme.

5 hours ago, ppetrovic said:

...

Da ne grešim dušu, od EU zemalja ovo mi se dešavalo samo u Švedskoj, i to samo na aerodromu u Malme-u, već gore u Stokholmu su svi kulturiška, "business or pleasure?", eventualno te pitaju za smeštaj i to je to, cepaj brate. Takođe u ostalim EU zemljama gde sam putovao kojekude, nikada nisam imao ni najmanji problem i svuda sam bio tretiran maksimalno korektno.

+1 za Malme, 2 puta sam tamo imao najgora životna iskustva prilikom ulaska i izlaska, takođe je bio zaposlen granični policajac koji poreklom sa naših prostora (rekao bi negde iz Hercegovine) koji je posebno uživao u mrcvarenju ljudi kad smo sleteli posle 6h delaya u 2 ujutro .

Haha, da, dotični je sada već na daleko poznat po iživljavanju prema ex YU putnicima koji nemaju EU pasoš, pazi kad znam par ljudi koji su mi se žalili na njega specifično.

Šta da se radi, takvi su jednostavno, ne pomaže ni to što si beo, ni što si Evropljanin, ni što si “biznismen”. Izbegavati Malme po cenu života.

@ppetrovic ovo si za Australiju potpuno omašio. Nije njih Australija zatvorila na 10 godina i nije im dala da odu, već oni nisu hteli da odustanu od azila. U bilo kom momentu su mogli da se vrate kući. Čak je Australija radi njih napravila sporazum sa Kambodžom da se presele tamo i mali broj azilanta je pristao na to. Do danas samo jedan Rohinga je ostao da živi u Kambodži kao posledica tog sporazuma. 

https://www.khmertimeskh.com/109089/a-rohingya-man-in-phnom-penh/

Edited by noskich

Moguće, nisam se previše udubljivao u ceo slučaj, mada mi je malo nebulozno da neko pokušava 10 godina da uđe u neku zemlju, pa makar to bio raj na zemlji. Ako treba da biram između 10 godina boravka u azilantskom centru i Kambodže, biram Kamdodžu, ali izgleda da ne razmišljaju svi tako.

On 7/1/2022 at 9:10 PM, ppetrovic said:

Moguće, nisam se previše udubljivao u ceo slučaj, mada mi je malo nebulozno da neko pokušava 10 godina da uđe u neku zemlju, pa makar to bio raj na zemlji. Ako treba da biram između 10 godina boravka u azilantskom centru i Kambodže, biram Kamdodžu, ali izgleda da ne razmišljaju svi tako.

Ne mislis valjda da je njima na pocetku receno da ce biti u pritvoru 10 godina? Oni su se nadali da ce u pritvoru biti kratko pa je onda islo ako sam mogao jednu godinu hajde da cekam dalje, pa tako godina za godinu, daj da mi ne propadnu sve dosadasnje godine koje sam cekao...

Argument u Australiji jeste da ako se daju papiri azilantima koji ilegalno ulaze u zemlju da bi to podstaklo sve veci broj ilegalnih ulazaka u zemlju i krijumcarenja, a time i zrtava koje stradaju na tim krijumcarskim brodovima. 

To je politika koja je na snazi bas jako dugo i izgleda da je uspesna jer za razliku od Evrope nema gomile brodova sa azilantima. 

Najveci broj njih nikada nije dobio azil jer nisu mogli da dokumentovano dokazu da bi bili u opasnosti u zemlji porekla sto nije bas lako uraditi. Bio je taj pokusaj sa Kambodzom koji je jako neuspesno prosao. Ali onda su se bili pre Kovida pojavili Tramp i Novi Zeland koji su se dogovorili da prime te nesrecnike. 

Po meni je ubedljivo najgori tretman od strane US koja deportuje ljude sa zelenom kartom koji su ceo zivot ziveli tamo i cela porodica i prijatelji su im tamo u zemlju u kojoj nikada nisu bili. Rec je o deci izbeglica iz Kambodze koji nisu drzavljani US, a pocinili su neki prekrsaj. Cak iako je taj preksaj bio pre 10-15 godina opet ih deportuju po kratkom postupku. Uzas.

ovo realno nije tema o azilantima i imigracijama, legalnim ili ilegalnim, nego o rasizmu....

Ali ajde,svaka tema se i ovako u startu razvodnji i krene na drugu stranu...

Jel imate vi neke primere rasizma na granicama, ne samo srpskim, nego po svetu?

Evo ja imam lični primer koji nije baš klasični rasizam ali je identično ogavan kao rasizam, a ima ga i deleter.

Takvih primera ima koliko želiš na manje - više svim granicama na svetu i to je prosto fakat života, teško je boriti se protiv toga generalno.

16 minutes ago, ppetrovic said:

Evo ja imam lični primer koji nije baš klasični rasizam ali je identično ogavan kao rasizam, a ima ga i deleter.

Takvih primera ima koliko želiš na manje - više svim granicama na svetu i to je prosto fakat života, teško je boriti se protiv toga generalno.

ne, ne moze da bude ogavan kao rasizam.....imam i ja takvih primera, iz engleske npr, ali to je potpuno drugi kontekst od onoga sto sam zeleo da zapocnem ovde, i o cemu da pisemo...

Možda tebi, meni je podjednako ogavno da se neko iživljava nad nekim samo zato što je u poziciji moći, to što nije bio klasičan rasizam mi lično nije učinilo celu situaciju lakšom.

Ja sam doživeo...bem li ga kako da ga nazovem - pozitivni rasizam - jeste da je oksimoron... 2014. na aerodromu u Moskvi. Posle leta iz Beograda sleteo je avion iz Kine, tako da se na pasoškoj kontroli napravila nenormalna gužva. Na graničnom punktu postoji poseban šalter za građane Rusije i Belorusije i kada su prošli svi Rusi i Belorusi, policajac koji se šetao je prstom pozivao belce iz redova i upućivao ih na taj šalter. Kada sam provalio o čemu se radi, izvio sam glavu kao noj i piljio u njega dok nam se pogledi nisu sreli. Pozvao me je, pa sam i ja prošao kroz taj šalter dok su stotine Kineza i dalje čekali u redu.

A pokazivanje i kontrolu pasoša čim se izađe iz aviona sam doživeo u Beogradu isto na letu iz Istanbula i u Frankfurtu i Minhenu na letovima iz Beograda.

Ja sam imao negativno iskustvo samo u Nizozemskoj i to isključivo u Eindhovenu. Sva tri puta po sletanju Wizz-ovog aviona iz Beograda su pripadnici kraljevske žandarmerije (ova formacija je zadužena za zaštitu nizozemskih granica, a ne policija) imali pik na svakog muškarca koji putuje sam.

Tražili su:

povratnu kartu, rezervaciju hotela, listali su pasoš, pitali su za količinu gotovog novca a potom i da bez vađenja novca iz novčanika isti otvorim, podignem do nivao njihovih očiju i prelistam novčanice. Vrhunac je bilo kviz pitanje - kako se zove hotel u kome ćete boraviti?

Prvi put mi je bilo šokantno, naredna dva puta sam znao šta mogu da očekujem pa mi je više bilo zabavno. Nisu bili agresivni, bili su hladnokrvno profesionalni. I da, izdvajali su osobe koje nisu imale neki od traženih dokumenata sa strane. Razumem negde da nemaju mnogo letova izvan Šengena i da prosto vežbaju šengenska pravila.

S druge strane u Amsterdamu osim pitanja - business or pleasure & how many days, ništa više.

Jedina još epizoda sa propitivanjem je bila kada sam iz Moskve putovao dalje za Teheran, pa me je ruska policija pitala i to na ruskom - zašto putujem u Iran. I to je to.

On 7/2/2022 at 3:45 PM, bam-bam said:

ovo realno nije tema o azilantima i imigracijama, legalnim ili ilegalnim, nego o rasizmu....

Ali ajde,svaka tema se i ovako u startu razvodnji i krene na drugu stranu...

Jel imate vi neke primere rasizma na granicama, ne samo srpskim, nego po svetu?

Ova vest i posebno klip objasnjavaju dosta toga, ne bi me cudilo da je fasista i rasista Vulin licno zasluzan za to sto se dogadja na aerodromu: https://nova.rs/vesti/politika/sokantni-snimci-vulina-s-migrantima-na-granici-izazvali-ugrazavanje-video/

Zgadili su mi drzavu, jedva cekam da odem odavde.

Ne znam sta je zgrazavajuce ovde, a tek ovaj izraz iregularni migranti ili kako u Americi liberalni olos zove undocumented immigrants citaj ilegalni imigranti. 

On 7/18/2022 at 4:57 PM, mveruovic said:

ili kako u Americi liberalni olos zove undocumented immigrants citaj ilegalni imigranti. 

Samo se nadam da ne zivis blizu granice sa Meksikom jer vidim da bi ilegalne imigrante sa gushtom odstrelio sachmarom na licu mesta po kratkom postupku.