Posted December 27, 2012 A sto ne odes u Makao? Portugalska bivsa kolonija ... portugalski jezik je zvanican, ima posla za strance, fino se zaradjuje, slavis i kineske i zapadne praznike, klima fina suptroska, AirAsia leti odande ... Imas li neke sajtove sa poslovim u Makau? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 27, 2012 A sto ne odes u Makao? Portugalska bivsa kolonija ... portugalski jezik je zvanican, ima posla za strance, fino se zaradjuje, slavis i kineske i zapadne praznike, klima fina suptroska, AirAsia leti odande ... Zanimljiv predlog, al mozda se neko oseti ko u zatvoru na parcetu zemlje povrsine 3/4 opstine Novi Beograd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2012 Portugalska bivsa kolonija ... portugalski jezik je zvanican Nikad nisam bio u Makau, ali samo jedno malo upozorenje, to sto je neki jezik zvanican uopste ne znaci da ga govore svi. Na primer u Singapuru engleski je zvanican jezik, medjutim 70-ak posto populacije su Kinezi od kojih makar jedna trecina NE govori engleski, druga trecina ga govori, ali u Singlish varijanti i sa akcentom - miks nepravilno izgovorenih engleskih reci gramaticki pogresnih plus reci iz nekoliko jezika i dijalekata kao sto su mandarin, malezanski, hokien, tamil... tek ta treca trecina relativno pravilno govori engleski (uglavnom mladji ljudi i oni koji su se obrazovali u inostranstvu) ali opet sa akcentom. Poznajem ljude iz te trece grupe koji govore samo engleski, ali oni su manjina. Nije neobicno da cak i oni koji najpravilnije govore engleski imaju problema u komunikaciji sto stalno vidjam ovde u Australiji. Zbog toga zapadnjaci koji rade u Singapuru svoju decu obavezno upisuju u preskupe privatne skole da ne bi govorili engleski kao Singapurci. A bogati Singapurci po pravilu salju decu na studije u inostranstvo (US, UK, AUS). Sa Indijcima i Malezijcima koji cine preostalih 30-ak posto bolja je situacija po pitanju baratanja engleskim. Engleski je vazan u Indiji zbog mnostva dijalekata pa se ljudi koji govore razlicite dijalekte sporazumevaju na engleskom. Cuo sam da je u Hong Kongu gde 95% stanovnistva cine Kinezi situacija jos gora. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2013 Zanimaju me konkretno neka pitanja vezana za useljenicku vizu i celu proceduru za Kanadu (najvise), Australiju, NZ.. Cula sam razlicite price, pa bih volela da neko podeli iskustvo ko je prosao to ili ko trenutno sada aplicira za useljenicku vizu. Naime, prijatelji koji planiraju da apliciraju za useljenicku vizu za Kanadu kazu da kada se aplicira, ceka se oko 6 meseci dok se pronadje posao i da se ide na vec 'ugovoren' posao, da "oni" obezbedjuju smestaj koji se ne placa godinu dana, pa se kasnije otplacuje, itd. Oni opet pricaju iz iskustva njihovih prijatelja koji su imali takvo iskustvo. To mi sve zvuci malo neobicno pa me eto konkretno zanima kako ide procedura, da li kada se dobije viza mi sami trazimo posao, smestaj, itd, da li se moze izlaziti iz zemlje ili postoje ogranicenja i kakva su. Takodje me zanima da li se samo apliciranje mora uraditi u Srbiji ili moze iz neke druge zemlje gde osoba konkretno zivi. Kao sto rekoh, bilo bi lepo da neko podeli svoja iskustva i da nas informise iz prve ruke, pored zvanicnih informacija koje ambasade postavljaju vezano za imigraciju. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2013 Zanimaju me konkretno neka pitanja vezana za useljenicku vizu i celu proceduru za Kanadu (najvise), Australiju, NZ.. Cula sam razlicite price, pa bih volela da neko podeli iskustvo ko je prosao to ili ko trenutno sada aplicira za useljenicku vizu. Naime, prijatelji koji planiraju da apliciraju za useljenicku vizu za Kanadu kazu da kada se aplicira, ceka se oko 6 meseci dok se pronadje posao i da se ide na vec 'ugovoren' posao, da "oni" obezbedjuju smestaj koji se ne placa godinu dana, pa se kasnije otplacuje, itd. Oni opet pricaju iz iskustva njihovih prijatelja koji su imali takvo iskustvo. To mi sve zvuci malo neobicno pa me eto konkretno zanima kako ide procedura, da li kada se dobije viza mi sami trazimo posao, smestaj, itd, da li se moze izlaziti iz zemlje ili postoje ogranicenja i kakva su. Takodje me zanima da li se samo apliciranje mora uraditi u Srbiji ili moze iz neke druge zemlje gde osoba konkretno zivi. Kao sto rekoh, bilo bi lepo da neko podeli svoja iskustva i da nas informise iz prve ruke, pored zvanicnih informacija koje ambasade postavljaju vezano za imigraciju. Hvala Za Australiju ako se prijavljuje za useljenicku vizu treba imati radno iskustvo i odgovarajuce kvalifikacije u jednoj od deficitarnih struka koje se stalno menjaju, a mogu se videti ovde: http://www.immi.gov.au/skilled/sol/ Preduslov za dobijanje vize je odobrenje licence da se osoba moze baviti doticnim zanimanjem a sto procenjuju razlicite institucije za svaku grupu profesija zasebno. Tek kad se dobije ta licenca i ako se zadovolje ostali uslovi (test engleskog, godine, neosudjivanost... to jest sakupi dovoljni broj poena) moze se prijaviti za vizu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2013 Hvala, gledala sam taj sajt i pre kada si postavio link. Kakva su ogranicenja o napustanju Australije kada dobijes vizu? Jesi ti aplicirao za useljenicku vizu i ako jesi da li si generalno zadovoljan? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2013 Hvala, gledala sam taj sajt i pre kada si postavio link. Kakva su ogranicenja o napustanju Australije kada dobijes vizu? Jesi ti aplicirao za useljenicku vizu i ako jesi da li si generalno zadovoljan? Ako dobijes useljenicku vizu to ti najverovatnije vazi do kraja zivota ako je uredno produzavas. Kazem najverovatnije jer nisam siguran u ekstremnom slucaju da dobijes useljenicku stalnu vizu dodjes ovde da je aktiviras, odes i nikada se ne vratis da li bi ti je produzili. Produzava se svakih 5 godina, ako dobijes drzavljanstvo onda naravno ne moras nista da produzavas. Drzavljanstvo je formalnost ako imas stalnu useljenicku vizu, samo sacekas 4 godine i mozes da se prijavis. Sa stalnom vizom mozes bez ogranicenja da napustas zemlju i vracas se. Ako si drzavljanin moras koristiti australijski pasos da udjes. Ja sam dosao isprva na studentsku vizu pa sam dobio stalnu i posle drzavljanstvo. Zadovoljstvo je subjektivna stvar. Ja jesam zadovoljan i mislim da mi je dolazak ovde bila do sada najbolja odluka u zivotu, ali planiram da odem za 3-4 godine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2013 Hvala puno Noskich, bas su to konkretne informacije koje su mi trebale. Koliko sam videla lista deficitarnih zanimanja je dugacka.. Zanima me kakva je situacija sa Kanadom recimo, ako je neko aplicirao neka podeli iskustvo, bilo bi lepo. Konketno me zanima kako u praksi ide proces kada se aplicira iz Srbije odmah za useljenicku vizu (ne za studentsku na primer), na koji nacin se trazi posao, da li postoji pomoc sto se toga tice. Isto tako da li neko zna da li je obavezno da se iz Srbije aplicira za useljenicku vizu recimo Kanade, ili se to moze uraditi i iz neke druge drzave u kojoj se trenutno zivi. Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 28, 2013 Hvala puno Noskich, bas su to konkretne informacije koje su mi trebale. Koliko sam videla lista deficitarnih zanimanja je dugacka.. Zanima me kakva je situacija sa Kanadom recimo, ako je neko aplicirao neka podeli iskustvo, bilo bi lepo. Konketno me zanima kako u praksi ide proces kada se aplicira iz Srbije odmah za useljenicku vizu (ne za studentsku na primer), na koji nacin se trazi posao, da li postoji pomoc sto se toga tice. Isto tako da li neko zna da li je obavezno da se iz Srbije aplicira za useljenicku vizu recimo Kanade, ili se to moze uraditi i iz neke druge drzave u kojoj se trenutno zivi. Hvala unapred Za Kanadu te ne mogu posavetovati, ali ne vidim zasto se ne bi mogla prijaviti iz zemlje u kojoj si na privremenom boravku. Ne bi trebalo uopste da bude problem. Za iseljenicku vizu imas dve varijante, da te sponzorise poslodavac sto onda ide lakse em u smislu procedure dobijanja vize em sto te odmah ceka posao kada dodjes ili se prijavljujes kao samostalni useljenik bez sponzorstva kada treba da zadovoljis odredjene uslove da bi dobila vizu. Do sada su Kanada, Aus i NZ sve imale specificne bodovne sisteme koji ukljucuju radno iskustvo, obrazovanje, rezultate na testovima jezika, godine... Ko ispuni uslove prijavi se za vizu. Medjutim, posto su samo ove tri zemlje preostale sa bodovnim sistemom useljavanja obim prijava je doveo do toga da se ceka na odgovor po par godina i vise ako se prijavljuje bez sponzorstva. Cujem Kanada da je privremeno zamrzla svoju listu deficitarnih profesija. NZ koji je nekada bio najliberalniji sada trazi 5 godina boravka nakon dobijanja stalne vize za drzavljanstvo, nekada bile dve godine. Australija stalno menja pravila i profesije na listi. Sve u svemu ko sada emigrira u ove zemlje ako nema sponzorstvo ili debelo iskustvo u nekim od najdeficitarnijih profesija (IT, inzenjerstvo itd.) jako tesko to ide. U principu najlaksa varijanta je sponzorstvo preko partnera. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 4, 2013 Meni se Svajcarska cini kao jako lepa zemlja za zivot. Dosta stablina, svaki rat ju zaobidje, ima dosta visok standard... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2013 svaki rat ju zaobidje Sledeci, kada ga bude, je nece zaobici, jer ce biti nuklearni. U tom trenutku bi verovatno najbolje bilo biti na nekom od pacifickih ostrva ili blizu polova. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 11, 2013 ranije u temi je neko spomenuo kuk ostrva. da se organizujem sjutra bih krenuo put tamo ako ta osoba vidi ovaj post nek se javi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 11, 2013 Havaji, Honolulu su idealno mesto u Pacifiku. Ima dosta ljudi iz nasih krajeva. Nekoliko vecih firmi drze Srbi. Pogledajte samo te boje http://www.basepic.com/upload/images/6F6C.jpg Nezaposlenih u Honolulu ima jako malo. http://www.seattlepi.com/business/article/Unemployment-rates-for-US-cities-in-the-West-4424971.php Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2015 Godinama razmisljam o emigraciji, ali nisam imao dovoljno novca i nisam zeleo da rizikujem, moglo je lako nesto da se iskomplikuje i da ostanem u drugoj zemlji bez posla i bez prebijene pare Sada je na srecu drugacija situacija, obezbedio sam siguran budzet, radim za neke Singapurcane preko neta (vezano za kladjenje), a i sam sam naucio da se kladim pa pristojno zaradjujem. Znaci, prvi i osnovni uslov mi je da u toj drzavi imam slobodan pristup svim sajtovima na internetu sto odmah eliminise drzave poput UAE, a verovatno i Kubu, posto je koliko znam tamo uzasno spor internet i pretpostavljam da ne bih imao dobre uslove za rad. I naravno da postoje bankomati Posto na osnovu ovog mog posla ne bih mogao da dobijem papire, nije mi problem i da radim jos jedan "pravi" posao u toj drzavi u kojoj budem pa da legalno dobijem dozvolu za duzi boravak. Napravio sam spisak drzava u koje bih voleo da emigriram, ali samo na osnovu toga koliko mi se svidelo ono sto sam procitao o njima ili sto sam licno video na licu mesta. Spanija, Norveska, Svedska, Finska, Danska, Estonija, Rusija, Brazil, Argentina, Kolumbija Nadam se da mi mozete pomoci da donesem pravi izbor, mnogo sam citao ali sam daleko od konacnog izbora. Citao sam da je u Rusiji skoro nemoguce dobiti posao bez znanja ruskog jezika, da li mozda neko ima drugacije iskustvo? Steta jer mi je Sankt Peterburg najlepsi grad Procedure za EU zemlje mi deluju jako komplikovano, plus su skandinavske zemlje skupe za zivot. Estonija je mnogo jeftinija u poredjenju sa njima, a i Talin mi se mnogo svideo, tamo sam vec bio i nasao posao, ali ispostavilo se da bi morali da mi daju mnogo vecu platu kako bih dobio papire, kao i da prvo ne nadju Estonce kvalifikovane za taj posao, pa bih tek onda je upao... Nadam se da cu pronaci nesto slicno za Talin Sto se tice Spanije, Argentine i Kolumbije, tu je prednost sto znam i spanski jezik. U Juznoj Americi je mozda moguce jednostavno kupiti papire za long term boravak? Mozda bih mogao i da pokrenem sopstveni biznis i na osnovu toga dobijem papire, da li zna neko gde je najlaksa procedura za tako nesto? Kao sto vidite, imam mnogo dilema, znam da mi je vreme da odem odavde, vec dugo razmisljam o izboru, ali ne bih voleo da izaberem pogresnu zemlju. Ako neko ima neki pametan savet (ili mozda neku drugu zemlju kao predlog), neka se javI Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2015 U Rusiji i Estoniji nisam mogao da pristupim sajtovima nekih kladionica, to bi mogao da ti bude problem.S druge strane u svim ostalim zemljama sa spiska sem Argentine u kojoj nisam bio i Spanije u kojoj se nisam kladio sve je funkcionisalo ok. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2015 Nemam pametan savet za izbor zemlje, samo da kažem da nema potrebe da se ograničavaš time što neke zemlje cenzurišu internet. Možeš da zakupiš sebi neki "tunnel proxy" i da ta zemlja pojma nema gde surfuješ. Ili zakupiš jeftin VPS i sam podesiš sebi proxy. Ako ne bi umeo sam da se snađeš, sasvim sigurno možeš nekoga jeftino platiti da ti to namesti i objasni kako da koristiš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2015 Ne znam za kupovinu papira u Juznoj Americi, ali znam da u Brazilu mozes da dobijes stalni boravak ako ulozis valjda 150000 reala, sto je oko 50000 evra. A jos bolje, da se apsolutno ne cimas sa vizom, dodjes kao turista, ostanes 3 meseca, posle toga produzis na jos 3, sto je maksimum, jer posle 6 meseci moras da napustis zemlju i ne smes da ulazis u narednih 6 meseci. E, a ti onda odes u Argentinu ili Urugvaj, recimo, ostanes tih 6 meseci, koliko ti je i tamo dozovljeno da boravis kao turista, uz produzenje vize, verovatno po istom principu kao i u Brazilu, pa se onda opet vratis u Brazil na 6 meseci i tako mozes u nedogled. Ako se stacioniras negde na jugu Brazila, recimo, Porto Alegre, to ti je onda sve prilicno blizu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2015 Hvala puno svima Dragance, to je dobra ideja, svidja mi se, i svakako prednost u odnosu na Evropu, razmislicu dobro o tome Chivitli, hvala, zaboravih na to kao opciju ThirstyTraveler, super je to znati, hvala u Argentini nisam ni ja bio, ali u Spaniji nisam imao problema... tako da mi ostaje da proverim za Argentinu, ali u svakom slucaju moze i ovako kao sto Chivitli kaze Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2015 Godinama razmisljam o emigraciji, ali nisam imao dovoljno novca i nisam zeleo da rizikujem, moglo je lako nesto da se iskomplikuje i da ostanem u drugoj zemlji bez posla i bez prebijene pare Sada je na srecu drugacija situacija, obezbedio sam siguran budzet, radim za neke Singapurcane preko neta (vezano za kladjenje), a i sam sam naucio da se kladim pa pristojno zaradjujem. Znaci, prvi i osnovni uslov mi je da u toj drzavi imam slobodan pristup svim sajtovima na internetu sto odmah eliminise drzave poput UAE, a verovatno i Kubu, posto je koliko znam tamo uzasno spor internet i pretpostavljam da ne bih imao dobre uslove za rad. I naravno da postoje bankomati Posto na osnovu ovog mog posla ne bih mogao da dobijem papire, nije mi problem i da radim jos jedan "pravi" posao u toj drzavi u kojoj budem pa da legalno dobijem dozvolu za duzi boravak. Napravio sam spisak drzava u koje bih voleo da emigriram, ali samo na osnovu toga koliko mi se svidelo ono sto sam procitao o njima ili sto sam licno video na licu mesta. Spanija, Norveska, Svedska, Finska, Danska, Estonija, Rusija, Brazil, Argentina, Kolumbija Nadam se da mi mozete pomoci da donesem pravi izbor, mnogo sam citao ali sam daleko od konacnog izbora. Citao sam da je u Rusiji skoro nemoguce dobiti posao bez znanja ruskog jezika, da li mozda neko ima drugacije iskustvo? Steta jer mi je Sankt Peterburg najlepsi grad Procedure za EU zemlje mi deluju jako komplikovano, plus su skandinavske zemlje skupe za zivot. Estonija je mnogo jeftinija u poredjenju sa njima, a i Talin mi se mnogo svideo, tamo sam vec bio i nasao posao, ali ispostavilo se da bi morali da mi daju mnogo vecu platu kako bih dobio papire, kao i da prvo ne nadju Estonce kvalifikovane za taj posao, pa bih tek onda je upao... Nadam se da cu pronaci nesto slicno za Talin Sto se tice Spanije, Argentine i Kolumbije, tu je prednost sto znam i spanski jezik. U Juznoj Americi je mozda moguce jednostavno kupiti papire za long term boravak? Mozda bih mogao i da pokrenem sopstveni biznis i na osnovu toga dobijem papire, da li zna neko gde je najlaksa procedura za tako nesto? Kao sto vidite, imam mnogo dilema, znam da mi je vreme da odem odavde, vec dugo razmisljam o izboru, ali ne bih voleo da izaberem pogresnu zemlju. Ako neko ima neki pametan savet (ili mozda neku drugu zemlju kao predlog), neka se javI Dragi LuckyLuke, da li je sve ok? da li si uspeo da nađeš državu?Ukoliko nisi ja bih ti predložio Tajland, pošto je to raj za vas "kockare" ovde ih ubrajaju u "Digital nomade"...postoje jako dobre firme, koje sređuju papire, daju ti office, zdravstveno i penziono...tvoje je jedino da ja mislim placas mesecno 200 evra. ako si zainteresovan poslaču ti link firme....gde ostali "digital" nomadi...rade legalno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2015 @LuckyLuke aj nam podeli neku kladionicarsku tajnu, shemu, sistem, strategiju ili nesto slicno (ne moramo da se obogatimo, samo ponekad da budemo u plusu) a sto se tice izbora zemlje, preporucio bih ti ekvador - relativno lako se ostaje (dovoljno je da polozis 25k $ kao depozit ili da za te pare kupis neku nekretninu, relativno je jeftin zivot, cist vazduh - duga ljubav, ima po zemlji dosta stvari da se vidi i dozivi itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 24, 2015 Ako je jedini razlog odlaska iz zemlje potaga za nekom uredjenijom zemljom, a klima nije problem, možete uzeti Češku kao opciju.Postoji dosta outsourcing kompanija koje traže razne jezike a bez znanja češkog, kultura je drugačija ali opet dovoljno slična da se integrišete. Moguće je osnovati svoju firmu sa relativno malim iznosom. Dobra zemlja za početak emigracije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2015 Ako je jedini razlog odlaska iz zemlje potaga za nekom uredjenijom zemljom, a klima nije problem, možete uzeti Češku kao opciju.Postoji dosta outsourcing kompanija koje traže razne jezike a bez znanja češkog, kultura je drugačija ali opet dovoljno slična da se integrišete. Moguće je osnovati svoju firmu sa relativno malim iznosom. Dobra zemlja za početak emigracije.Da li mi veruješ da mi je jedna Australijanka ovo upravo pričala za Češku? Ja sam iskreno mislio da izmišlja.Nikada nisam zamišljao kao neku spektakularnu zemlju. Mada svi govore samo najbolje o njoj.Rekla je da se zaposlila, iz Australije bez znanja jezika.Da li bi nam objasnila kako to i zašto? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2015 Češka balansira izmedju Nemačke (kojoj ide čak trećina izvoza) i Rusije. Na vreme su započeli tranziciju devedesetih privatizacijom svega državnog. Zbog te pozicije su se upravo i profilirali kao outsourcing opcija za strane kompanije koje ne bi baš da idu u Indiju nego da imaju visokokvalifikovani a jeftin kadar u Evropi. Takođe velika je imigracija, Srbi su istorijska manjina a veliki udeo imigranata su Vijetnamci (zaostavština socijalističkih ugovora) i Ukrajinci.Ono što je šansa naših ljudi tamo je što Česi ne znaju baš jezike - slično kao i Mađari, nemaju interes a i sve im je sinhronizovano pa nema gde da nauče kako treba.Većini ne pada na pamet kao zemlja verovatno jer je u Istočnom bloku. Ima svojih prednosti i mana, zavisi od prioriteta.Meni lično je kao što je Slovenija Bosancima, ne naročito daleko od Srbije a sa dovoljno opcija za život.Naročito za svetske putnike izazovna zbog low cost letova i blizine Minhenskog aerodroma Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2015 Vec oko godinu dana skupljam pare i istrazujem o mogucim zemljama za emigraciju. Plan mi je da sledece godine sa oko 2500e, napustim Crnu Goru i odem bez povratka za neku od drzava. Sad sto vise citam, sve sam vise u nedoumici. Najveca je frka sto nemam diplomu, vidim da diploma olaksava u dosta drzava. Imam 20 godina, ako je to bitno.Manje vise, jedina bitna stvar mi je da odem u drzavu dje nema jako niskih temperatura (da ne ide puno ispod 0 zimi), a sto se tice vrucina, to mi nije ni najmanji problem.Veoma dobro pricam engleski, a ne bi mi ni smetala drzava dje bi morao da ucim neki drugi jezik. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2015 Vec oko godinu dana skupljam pare i istrazujem o mogucim zemljama za emigraciju. Plan mi je da sledece godine sa oko 2500e, napustim Crnu Goru i odem bez povratka za neku od drzava. Sad sto vise citam, sve sam vise u nedoumici. Najveca je frka sto nemam diplomu, vidim da diploma olaksava u dosta drzava. Imam 20 godina, ako je to bitno.Manje vise, jedina bitna stvar mi je da odem u drzavu dje nema jako niskih temperatura (da ne ide puno ispod 0 zimi), a sto se tice vrucina, to mi nije ni najmanji problem.Veoma dobro pricam engleski, a ne bi mi ni smetala drzava dje bi morao da ucim neki drugi jezik. Ne mora iskljucivo diploma. Možeš i sa nekim dobrim zanatom, tipa varioc, zidar, tapetar, ono oko nameštaja, kuvar, itd itd, samo što ti i za to treba vremena, da naučiš i savladaš, isto kao i za svaku drugu diplomu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites