Followers 0

Kako najbolje do Sofije?

402 posts in this topic

Pozdrav svima! 

Citao sam detaljno ceo topic i zanima me da li i dalje vazi ova varijanta sa Bugarskim kondukterima ? Isao bih 30. maja do Sofije na vikend ... 
Nemam nikakvo iskustvo sto se tice putovanja vozom preko granice, tako da ce svaka informacija biti zlata vredna! :)

Hvala :)

Edited by Donkafa

Dok neko ne kaze drugacije, vazi :D

Moj muz i ja se vratili iz Sofije u utorak. Bili 3 dana. Obzirom na sve komentare, dvoumili smo se da li da idemo, i nekako smo se ipak odlucili da ''rizikujemo''. Uglavnom, Sofija mi /nam/ se svidjela. Mozda zbog lijepog vremena, mozda sto smo ocekivali pustos neki. Vrijedi otici i opustiti se i uzivati. Uglavnom svakako preporucujem. Hrana odlicna, cijene kao kod nas /Bosna/, pa cak malo i jeftinije...Ljudi ljubazni. Engleski bukvalno svi pricaju, i to jako dobro. Mada nema ni potrebe za engl. jer se razumijemo...I da ''Zagorka'' odlicna /preporuka mog muza/.

Колима или... ?

Sofija yok... da li sto je bio relativno tmuran dan, ili tek pocetak proleca kada grad nije uredjen i fontane nisu radile... Utisak i nije neki... od dolaska na sablasno praznu zeleznicku stanicu u ultra komunistickom fazonu, preko ulica prilicno ogromnih za pojmanje starog Beograda pa sve do gradskog prevoza iz Berlina 80ih, neodrzavanog (nema smek). Planirao dva dana, ostao jedan, a ostatak putovanja na drugoj temi  :biggrin:

Pre nekih mesec dana, ostalo mi 3 dana na Srbija flexiju, pa rekoh da iskoristim. Iskoristio sam citava dva, s tim da su mi samo ka tamo kondukteri trazili dokumenta. U vozu zezanje, bilo je par backpackera pa je bilo zezanja citavu noc sa njima. Malo se nisu raspitali o ovoj linij, pa je neverovatan smrad nogu lika iz sedista iza (koji se naravno izuo) bio nepojmljiv za njih. Fora "200" funkcionise besprekorno, toliko da su me cak u povratku za 2e pitali "Ovo je za jos nekoga ili...?"  :blink:

Kartu Sofija - Dragoman, Sofija - Kalotina Zapad je nemoguce kupiti i da hoces. U povratku mi je drustvo, do Nisa, pravio mladji putnik iz Luksemburga, dok je od Nisa pravio neki pop koji je deo puta pevao molitve, a sverceri su isli kroz voz sa zlatnim lancima (ne lancic, lanac je u pitanju) preko ruku nudeci svakome da im pomogne teg  Da i carina dobije pohvalu na ovom putovanju se postarao dobro raspolozen, fin i nasmejan bugarski carinik koji me je zaista iznenadio. Stvarno sve pohvale  clap.gif' alt=':clap:'>

Sve znamenitosti se mogu bez problema videti za jedan dan... ili cak i krace...Vitosha izgleda ok, skoro sredjivana cini mi se, sveze cvece u zardinjerama, bas odrzavano. Arhitektura je mix.. svega... kao ni mi, ni Bugari nemaju problem da pored kuce stare par vekova dignu staklenac od 3000kvm :spot: Iz prve ruke sam se i upoznao sa nacinima kako doci do Istanbula, tako da ce verovatno bas to biti moja sledeca poseta Sofiji

Edited by maverick25

Jutarnja varijanta, 4 leva, je ipak 5 leva, nije hteo da cuje za 4 leva, vice 5 pa 5. Uvece sam mu dao resto, bilo je kovanica ihahaj :D Svercer je bio samo neki lik sto radi sir...

Pa da, poskupelo. Inace karta ne moze da se kupi do Dragomana samo vec do Dimitrovgrada, a cena je bila 9 leva prosle god.

Jutarnja varijanta, 4 leva, je ipak 5 leva, nije hteo da cuje za 4 leva, vice 5 pa 5. 

To je tacno.

Kao fazon,evro je skocio,a dinar i lev devalvirali,pa je tarifa sad veca.Sada traze 5 leva ili 250 dinara ili kako vec.

Da li moze neko da mi pomogne posto nemam pristup netu da okaci ovde kada imam autobus neki ili nekog prevoznika iz Sofije bar do Nisa pa cu dalje lako, u pitanju je 24. oktobar od 1 nocu pa nadalje kad ima. Hvala

Pozdrav svima, koliko vas ima. Treba mi informacija. Da li je neko u poslednje vreme isao vozom za Sofiju, da li jos pali fora da se bugarskom kondukteru da 2-3 eura? Kako ide u povratku, da li pali isto?

Hvala unapred i srecan vam put. :)

Radi ta fora sa 5 leva, bio sam pre 2  meseca.

Ovi sa mnom u kupeu javno mu daju, prvo kondukter došao kod mene ja ga kao nešto izvede napolje, konspiracija, šatro da ne vide ostali, posle vidim ulazi u kupe ovi ostali spremili 5 leva bez ustručavanja mu daju. :bang:

I dalje radi fora sa 5 leva, jos uredno vratio kusur od 10. :) Nadam se da ce jos dugo potrajati.

Da li je aeorodrom blizu železničke stanice? Da li voz razumno kasni,ima li pravila u vezi sa tim...

Aerodrom nije blizu zeleznicke, ali ima metro bukvalno koji ulazi u aerodromsku zgradu. Cena karte je 1 lev ili 61 dinar. Voz kasni stalno, u mom sluucaju je bilo kasnjenje 3 sata, a sada je problem jer voz ide zaobilaznim putem jer je neka rekonstrukcija kod nas.

Hvala na informaciji... Plašim se tog kašnjenja iako imam 5 sati lufta u vremenu po planiranom dolasku voza,ali ipak je to voz i ne znam da li smem da se oslonimo na neko razumno tročasovno kašnjenje... Koliko otprilike treba vremena tim metroom do aerodroma...

Mislim pola sata. Pazi, kreni vozom, u najgorem slucaju izadji u Nisu i predji na bus, pogledaj samo da li se gadjaju polasci. Ili kreni nekim koji ranije stize u Nis, i u bleji par sati dok cekas za Sofiju voz. 

Da li znate mozda da li negde postoji neki organizovan prevoz,idem na koncert u Sofiju ,pa gledam a ne mogu da nadjem. I isao bi busom Nis expres, nebi da se vozom cimam, pa da li postoji jos neki prevoznik do Sofije iz Novog Sada. I da li neko zna kako funkcionise taj Nis expres, gde se preseda ,kako, sta,cena .Ako je neko isao neka mi kaze.Hvala

Bus je mozda brzi sat ili dva ali voz je mnogo jeftiniji i udobniji za putovanja. Ako ides Nis expresom izlazis u Nisu  i menjas bus pa onda za Sofiju. 

Pozdrav svima! :)

Trebalo bih da se zaputim u Sofiju za nedelju/dve dana, i resio sam da idem busom, onim u 0:45.. cujem da ima presedanje u Nisu.. elem, ono sto mene vise zanima jeste sledece... da li je potrebno kod sebe imati neku odredjenu sumu novca (tipa 100eur, 150eur) da bi se mogla preci granica... cuo sam da su drugara vratili sa rumunske granice jer nije imao 150 eur kod sebe ili tako nesto... meni ce ovo biti zapravo prvo putovanje posle duuugo dugo vremena, i zaista ne znam kako sve to funkcionise, pa se nadam da ce mi neko razjasniti stvari :) Elem, tamo imam smestaj i hranu, tako da u principu pare nosim samo za pivo i "ne daj boze" haha... zato ne planiram da nosim 150 eur ako ne moram, jer inace ostajem ne vise od 4-5 dana

Cimali su ga verovatno zbog pravila da moras da imas 50 evra po danu boravka.Za dva dana to je 100 evra,za 3 je 150,itd.Tako da,shodno duzini boravka ponesi i dovoljno novca.

Doduse,mozes uvek da kazes da ostajes jedan ili dva dana (i ako pitaju,kazes da imas 100 evra),ne moras uvek istinu da im saopstis ;)

Generalno,retko se desi da pitaju koliko para imas kod sebe,ali mogu te na osnovu toga vratiti sa granice.

Znaci i na bugarskoj granici cimaju kao i na rumunskoj... smor. Dobro, ja mogu njima dakle da kazem da planiram da se vratim za dva dana, iako cu ostati duplo duze? msm ako me uopste budu pitali.. I  kakva je to glupost uopste, bas ce bilo ko da im kaze da ostaje 10 dana ako zna da zato mora da ima kod sebe 500 eur :)   razmisljao sam se da li da idem vozom ili autobusom, ali sam se na kraju odlucio za bus.. doduse, karta jos nije kupljena, tako da postoji sansa da promenim odluku :) Hvala vam na odgovorima :)