Followers 0

Kako najbolje do Sofije?

402 posts in this topic

Voz ti je bar duplo jeftiniji. A Rumuni su cimali soping ture iako ostaju 10 sati trazili su 500 evra po coveku, prosle ili preprosle godine je bio problem kada su vratili autobuse.

Био у Румунији у последње две године неколико пута, углавном колима и једном бусом са организованом туром, једном ме питао за новац ал није тражио да покажем, сем тога никад ниједан проблем.

poz svima.. default_osmeh1.gif jel i dalje vazi ta fora sa 200 din bugarskom kondukteru? planiram da kupim povratnu kartu do dimitrovgrada iz beograda  i nije mi jasno u povratku isto udjem u sofiji sa tom kartom i dam kondukteru opet 200 do dimitrovgrada i vec odatle imam regularnu kartu? i jel znate mozda jel su cesto vozovi iz sofije za burgas? koliko bih cekala jer u sofiju se stize oko 7:30 ujutru . hvala unapred na odgovoruu

Tamo stize u 08:32 po redu voznje, bugarsko vreme ide napred za sat, a racunaj kasnjenje minimum sat vremena to je minimum. Ja sam pre mesec i po dana kasnio 3 sata. Al bar sam se naspavao. Nije 200, sad je 250. Ako imas manje od 26 godina kupi srbija fleksi on je 1500 dinara, mislim da je do Dimitrovgrada 1800 povratna. A u Sofiji nadjes nas voz udjes unutra i kad krene samo tutnes pare u ruku i to je to.

Edited by mveruovic

pa dobro ni 250 nije puno naravno...  zvala sam danas z.stanicu i 1750 je povratna do dimitrovgrada. ja imam onu isic neku karticu i rekose mi da sa njom mogu da izvadim neku srbplus karticu za 100 din i sa njom imam 30% popusta. a da zaboravila sam na to pomeranje vremena..hvalaa. Legitimacija SRB PLUS, omogućava popust od 30% na redovnu voznu cenu, kod kupovine voznih karata u unutrašnjem saobraćaju. Legitimacija je namenjena svim kategorijama putnika (mladim do 26 god., odraslim i osobama starijim od 60 godina).

Kategorija putnika                   Cena u dinarima Odrasli

800,00

Lica starija od 60 godina

400,00

Mladi do 26 godina

400,00

Legitimaciju mogu kupiti državljani Srbije i državljani stranih zemalja sa stalnim boravkom u Srbiji. Za članove Ferijalnog saveza Srbije, organizacije SOSF(ETC) i udruženja građana: EURO 26, ISIC, ITIC i IYTC, cena legitimacije iznosi 100,00 din.

Tu srb karicu neces moci da izvadis odmah, jer ti ta isic kartica nije aktivirana. Moras da posaljes mejl isicu i da sacekas 7-10 dana pa onda da izvadis tu srb plus.

poz svima.. default_osmeh1.gif jel i dalje vazi ta fora sa 200 din bugarskom kondukteru? planiram da kupim povratnu kartu do dimitrovgrada iz beograda  i nije mi jasno u povratku isto udjem u sofiji sa tom kartom i dam kondukteru opet 200 do dimitrovgrada i vec odatle imam regularnu kartu? i jel znate mozda jel su cesto vozovi iz sofije za burgas? koliko bih cekala jer u sofiju se stize oko 7:30 ujutru . hvala unapred na odgovoruu

Iz Sofije za Burgas (kao i za Varnu) u toku dana idu vozovi na svakih par sati (bar je tako u letnjoj sezoni sto je vec sad). Ja sam isao nekoliko puta tako na more i uvek sam radio tako da sam putovao POSLEDNJIM  vozom u toku dana koji ide iz Sofije - obicno oko 22h ili 23h. Znaci stignem ujutru u Sofiju ovim nasim vozom, ostavim prtljag u garderobi zel. stanice (to kosta 2,3 leva) i onda se celog dana setam po Sofiji. Uvece lepo udjem u nocni voz (i to bih obicno na sofijskoj stanici kupio kartu za kuset kola jer je skuplja SVEGA NEKOLIKO LEVA u odnosu na cenu karte za sedenje 2. razreda, samo to uradite ujutru cim stignete jer u letnjoj sezoni zna da bude i guzva za ta kuset mesta- ne cekajte vece tj. zadnji cas da to uradite a i mirnije cete da uzivate u *lepotama Sofije* ako znate da ste to obezbedili). Onako umorni od dana provedenog *na nogama* obicno odmah zaspite snom pravednika, voz fino ritmicno

klopara i lepo ste ispavani kad sledeceg jutra stignete u Burgas (Varnu) sto je po meni mnogo bolje posebno ako u Burgasu tek treba da trazite smestaj ili ako nastavljate do nekog obliznjeg letovalista ( Pomorie, Sozopol, Nesebar, S. Breg...) do koga jos trteba da se prebacite nekim lokalnim prevozom sto je jos oko 1 sat voznje. Iz tih razloga je bolje stici u Burgas ujutru nego uvece STO CE VAM SE DESITI AKO UHVATITE PRVI NAREDNI VOZ kad stignete ujutru u Sofiju iz Srbije. Npr. ako iz Sofije krenete oko 11 sati pre podne u Burgasu cete biti oko 20h uvece.

Mozda vam sve ovo deluje komplikovano, posebno ako idete prvi put ali u praksi je zapravo vrlo jednostavno. A sto se tice cene ako primenite cuvenu *DIMITROVGRADSKU FORU* seo put od Beograda do Burgasa i nazad do Beograda(sa svim presedanjima, garderobom i kusetom u oba smera kroz Bugarsku) trebalo bi da kosta oko 40 EUR sto je oko 20 EUR jeftinije nego sto je cena koju tur. agencije naplacuju za prevoz do Crnog mora svojim putnicima. Ali oni stizu za oko12, 13 sati a vi cete putovati od *veceras od prekosutra* ako prihvatite ovaj moj predlog ali em cete ipak udobnije i lepse stici do mora (a ne ispresovani i ukoceni od 13 sati u busu) vec cete videti i nesto od Sofije usput, ustedecete 20-ak EUR i necete biti na moru u situaciji da budete ucenjivani i eventualno *odrani* za cenu smestaja sto moze da vas snadje ako na odrediste stignete uvece

Edited by guliver3

hvala @guliver3 , i bolje zvuci to da se krene uvece za burgas... ne zuri nam se.. imamo vec rezervisan smestaj u nesebaru...tako da cemo stici lepo ujutru, taman da se prijavimo. znaci moze ujutru da se rez karta do burgasa? plasim se da ne bude guzve pa da ostanemo i bez tog nocnog jer je letnja sezona, pa kapiram da svi idu dole... da li moze online da se rez?

hvala @guliver3 , i bolje zvuci to da se krene uvece za burgas... ne zuri nam se.. imamo vec rezervisan smestaj u nesebaru...tako da cemo stici lepo ujutru, taman da se prijavimo. znaci moze ujutru da se rez karta do burgasa? plasim se da ne bude guzve pa da ostanemo i bez tog nocnog jer je letnja sezona, pa kapiram da svi idu dole... da li moze online da se rez?

Ne znam da li moze online mozda nekako i moze ali ja to nisam nikad pokusavao i uvek sam dobijao kartu ujutru za taj isti dan cak i kartu za kuset. Ne verujem da cete bas ostati bez karte, posebno ako putujete relativno skoro jer jos uvek nije puna sezona. Osim toga u Bugarskoj se TESKO ZIVI (slicno kao i kod nas, mozda cak i malo gore sto je vec posebna tema koja bi nas daleko odvela - kod nas se jos niko nije ziv spalio ispred skupstine a tamo je to vec vise ljudi uradilo :shockkk: :shockkk: :cryy: ) i sumnjam da *svi idu dole* - nazalost. Osim toga ti njihovi vozovi koji idu prema moru , koliko se secam, su ogromni (za srpske pojmove gde u voznoj kompoziciji budu po 2,3 vagona) sa po 15-ak vagona i mogu da prevezu stotine putnika (a verovatno bi i dodali neki vagon ako bas bude navala).

Znaci, ne verujem da cete *ostati bez nocnog* ali zato uradite onako kako sam vam vec napisao - kad ujutru stignete u Sofiju pronadjite saltere za prodaju karata prema moru i trazite da kupite kartu za Burgas  za npr. 2.razred  i posle toga mozete , ako hocete, na osnovu te karte da dokupite i onu za kuset (one se kupuju na posebnom - razlicitom salteru u odnosu na saltere za prodaju *osnovnih* karata) a ako necete i ne morate - sedecete i *patiti se* u ,vrlo verovatno, prepunom kupeu tih 400 km voznje da biste ustedeli mozda 5,6 EUR za kuset kartu.

U  najgorem slucaju- da vam bas kazu pri trazenju karte za vecernji voz da ih vec nema tj. da su bas sve rasprodate (sto je skoro nemoguce) opet nista ne gubite jer onda pitajte za koji od onih jos 5, 6 polazaka u toku dana prema Burgasu ima mesta i kupite kartu za neki od tih polazaka.

Mislim da te bez realnog razloga obuzima zebnja, sve ce proci u redu tamo , videces u praksi da su oni solidno organizovani sto se tice zeleznice... A kad bi bas sve krenulo naopako pa da bas ni za jedan voz nema bas nijedne karte onda odete lepo do Autobuske stanice koja je u Sofiji jedno 200 m udaljena od zeleznicke i kupite kartu za jedan od bezbroj autobusa koji u toku dana idu od Sofije do Burgasa (samo cete da platite skuplje u odnosu na voz  ali cete zato brze da stignete ) i problem resen

Ustvari, tek sad videh - posto je vase krajnje odrediste Nesebar ako ipak na kraju izaberete   bus (sto ja mrzim, ali to je moj problem) od Sofije do Nesebra imate sigurno i masu direknih buseva

Edited by guliver3

@guliver3  nisam ranije putovala vozom ( osim sarganske 8 ) :) zato malo i ne znam kako sve to funkcionise bas...  hvala na savetima... cim stignemo gledamo da kupimo kartu za nocni.. idemo 28.7. sto je kao sezona bas... i da, naravno da je bolje kuset... da se ne iskrivimo do burgasa. :) 

Do Sofije je najlakše stopom jer je vrlo laka ruta za stopiranje, čak i brže stignem tako nego autobusom ili vozom, baš sam merio vreme jedanput. Doduše tad sam ustopirao neke devojke koje su išle direktno iz Paraćina do Sofije kolima, ali bez obzira na to, vrlo laka ruta za stopiranje, stiže se bez problema. Mada ni voz nije skup a i zabavno je uvek.

U februaru je "tarifa" bila 300din. Kondukter je obrazlozio da je doslo do znacajne promene kursa, te da je 1 lev preko 60 dinara smartass

Ljudi vi ste genijalci, ovo je jedini forum koji je tako koristan.

Nego, ako neko moze da mi pomogne, tj sracuna, znam samo da je od Bg do Dm 1700 pa do sofije jos 5 leva, ja planiram ici u Nesebar  i koliko to jos kosta vozom do Burgasa pa onda busom do mora?

Dakle, moje pitanje, kolko para mii je potrebno sve ukupno, za oba pravca?

Ljudi vi ste genijalci, ovo je jedini forum koji je tako koristan.

Nego, ako neko moze da mi pomogne, tj sracuna, znam samo da je od Bg do Dm 1700 pa do sofije jos 5 leva, ja planiram ici u Nesebar  i koliko to jos kosta vozom do Burgasa pa onda busom do mora?

Dakle, moje pitanje, kolko para mii je potrebno sve ukupno, za oba pravca?

Do Sofije ti je primenjujuci ovu *dimitrovgradsku foru* (za koju po tonu tvog pitanja vidim da znas) potrebno ukupno 19 evra za POVRATNU kartu. Mislim da je od Sofije do Nesebra (ako ides vozom do Burgasa i lokalnim- gradskim busom Burgas - Nesebar i isto tako nazad) potrebno jos otprilike isto toliko - oko 20-tak evra za POVRATNU ( u oba smera) ukljucujuci u tu sumu i onih nekoliko leva (par evra) za taj lokalni bus Burgas-Nesebar jer je to gradski prevoz i razdaljina je nekih 25 km cini mi se. Znaci, SVEUKUPNA suma Beograd- Nesebar - Beograd u ovakvoj varijanti bi trebala da bude oko 40 evra za 1 osobu. Naravno to moze da bude nekoliko evra vise ili manje a na to najvise utice da li ces npr. na nekoj od ovih deonica putovati npr. kuset kolima a ne standardnim 2. razredom voza (ja mislim da je bolje uzeti kartu za kuset kola npr. Sofija- Burgas jer je to cini mi se bila doplata od nekih 6 leva - 3 evra a u povratnoj varijanti i nesto manje a mnogo se lakse podnese put  jer se prakticno prespava a to je nekih 400 km pruge). Slicno vazi i za deo Beograd - Sofija.

Napominjem da su sve ove brojke bile takve pre 2 godine kad sam poslednji put ovo primenjivao ali mislim da je i sad vrlo slicno - ne verujem da su nesto mnogo poskupeli. Tako da je, po meni , ovo i dalje najbolja a  i najjeftinija varijanta odlaska iz nasih krajeva na bugarsku obalu (jer ukljucuje i mogucnost obilaska Sofije) jer mislim da kod svih nasih tur. agencija prevoz do C. Mora busom (povratna karta) kosta od 60- 70 evra za 1 osobu pod uslovom i da hoce da vas prime samo na prevoz ako niste kod njih uplatili i aranzman za letovanje.

Moras da sacekas jos malo, novi red voznje izlazi za par dana pa zato ne izbacuje. Bice i dalje nocni voz oko 22h a uvode i dnevni.

Planiram da idem vozom na liniji Beograd - Sofija, pa samo da rezimiram gradivo:)

Dakle, Beograd-Dimitrovgrad povratna karta, a zatim za relaciju Dimitrovgrad- Sofija dajem kondukteru 5 leva/300 dinara. Povratak isto, Sofija-Dimitrovgrad dajem kondukteru 5 leva/300 dinara. Je li cijena koju sam naveo upravo ona koja je aktuelna? Imam samo još par pitanja:

1. Kada dođe kondukter poslije Dimitrovgrada, da li bi trebalo da ga zovem sa strane da diskretno dam tih 5 leva/300 dinara ili mogu to da uradim onako javno, pred svima u kupeu?

2. U povratku, kada krenem iz Sofije i kad dođe kondukter, treba li da mu kažem da hoću kartu Sofija - Kalotina ili Sofija - Dimitrovgrad, naravno, na diskretan način?

3.  Da li to što sam naveo važi bilo za dnevni ili noćni voz, tj. ima li neke razlike u cijenama ili postupku prilikom doplate?

4. Pretpostavljam da isto ipak ne može da se uradi ako uzmem noćni voz, ali kartu + ležaj? Dakle kartu do Dimitrovgrada+doplatu, ako je moguće, od Dimitrovgrada do Sofije + ležaj Beograd-Sofija. Da li je to moguće da se uradi?

Pretpostavljam da u oba smjera kondukteri primaju i levi i/ili dinare:)  Hvala unaprijed na odgovoru.

Nema sta u stranu da ga dovodis, samo mu das pare kao i svi sto rade, u povratku isto, znao on gde ti ides, samo das pare.

A ovo za lezaj mislim da moras da kupis kartu do tamo da bi kupio doplatu lezaj.

9 hours ago, Maximus said:

1. Kada dođe kondukter poslije Dimitrovgrada, da li bi trebalo da ga zovem sa strane da diskretno dam tih 5 leva/300 dinara ili mogu to da uradim onako javno, pred svima u kupeu?

U Dimitrovgradu ce uci GOMILA svercera (verovatno ce i u tvoj kupe uci,ako ima mesta).I svi oni putuju na taj nacin.Znaci,dodje kondukter nasmejan,pita (na bugarskom,posto svi ti sverceri pricaju i bugarski) "E,de ste,sta ima?",a ovi mu odgovaraju tipa "Pa evo,nista,idemo da radimo,cupamo pa sadimo,bla,bla".I dok tako pricaju svi mu redom daju pare,on ih samo kupi.I kad ih sve pokupi razgovor se zavrsava sa "E pa,dobro je to" i aj' zdravo i to je to.

U sustini,kako oni tako i ti,opusti se,to je vec ustaljena sema.

On 2/11/2016 at 4:13 PM, Maximus said:

4. Pretpostavljam da isto ipak ne može da se uradi ako uzmem noćni voz, ali kartu + ležaj? Dakle kartu do Dimitrovgrada+doplatu, ako je moguće, od Dimitrovgrada do Sofije + ležaj Beograd-Sofija. Da li je to moguće da se uradi?

Mislim da može. Kad sam jednom išao kušetom uz flexipass, bio je jedan lik koji je kupio kartu BG-Dimgrad i doplatu direktno kod pratioca kušet kola. Dakle doplatu ne uzimaš na blagajni. Pratilac mu je rekao da ako ide do Sofije da se dogovori sa bugarskim kondukterom kad dođe, njega to ne zanima.

Edited by RaxCherrych