Followers 0

Kako najbolje do Sofije?

402 posts in this topic

Pošto malo-malo neko pita za voz do Sofije, dogovaranje sa Bugarskim kondukterima šljaka bez problema, 300 kinti je tarifa. Čak nismo ni puno kasnili, oko 45 minuta. Cena karte (5200) meni stvarno nije jasna, ali valjda je niko i ne plaća.

Inače preporučujem posetu Sofiji, lep grad, široke ulice u centru, jeftin, ima metro, da ima reku baš bi bio dobar. I nikakve probleme sa Bugarima nismo imali, pre bi čuli bratko, nego nešto loše.

E sad, jel zna neko da li negde u Beogradu mogu da se zamene levi za dinare ili evre? Ili ako neko ide u Bugarsku uskoro mogu da mu zamenim 20 leva.

300? Poskupelo, postali mitničari bezobrazni. Kad sam u julu išao u Plovdiv tražio mi je 300m dinara. Nisam pristao, a on meni preti kontrolom, izbacivanjem, ne popuštam po cenu izbacivanja. Kad je video da ne može da me slomi, pristao na 200 dinara. U povratku završio sam posao za 200 dinara bez imalo ubedivanja i nadmudrivanja . Zavisi kakvog su karaktera i da li imate živaca da se bahćete sa kondukterima, meni zanimljivo da se malo zajebavam sa kondukterima sve u sklopu putovanja. E sad moje mišljenje da ne treba pristati na 300, jer ako vide da im prolazi tarifa zaista će podizati cene, možda sledeće godine neko bude pisao da je cena 350 pa postepeno 400....jednom kad krene kao zaraza se širi mora se reagovati.

Regularna je 12 lv (slucajno znam, zato sto mi je u avgustu batko bugarin nakon primljene naknade u iznosu od 5 lv dao regularnu kartu staru 10 dana, sa napomenom da ce da se vrati da je uzme nazad pre nego sto voz stigne do Kalotine).
A mitnicari su carinici, kondukter je i na bugarskom kondukter.

Edited by vint

Cek, posto tek naidjoh na ovu pricu.. Ne kupujem kartu regularnu za voz, vec da se cenjkam sa kondukterom kada udjem za 200 dinara?

Kupis regularnu kartu kod nas, do Dimitrovgrada. Tu se menja posada voza, ulaze bugarski kondukteri, kojima das pare. Trenutna tarifa je 300 dinara ili 5 leva. Verovatno mozes da ispregovaras i manji iznos, ali moje misljenje je to previse cimanja za male pare. Lakse je da mu cusnes ovo u ruku i on produzi dalje bez reci, nego tu da pravis scenu i potencijalni problem.
Kad krenes nazad, odes na sofijsku zeleznicku stanicu (garu), vidis sa kog perona (kolovoza) polazi voz, sednes u voz, kad krene doci ce kondukteri, ponovis proceduru, 300din/5lv i to je to..

Ljudi, zaista vam hvala. Retko koji forum u današnje vreme šljaka ovako dobro, a da ima pozamašan staž.

Danas ne znam zašto, pukim slučajem nisam kupio direktnu povratnu kartu za Beograd-Sofija (5200 din, učinilo mi se previše i htedoh kao da proguglam i naiđem na ovo zlato).

On 8.10.2016. at 1:35 PM, Kokosanceros said:

Ovo sa kondukterima funkcioniše samo ako imaš povratnu Bg - Sofija - Bg (kao, iz Sofije da im daš na uvid tu povratnu do Dimitrovgrada plus te dodatne leve/evre/dinare) ili i u jednom pravcu? Konkretno mislim na Sofija - Beograd.
Znači, ako se putuje samo Sofija - Beograd, sednem u voz bez kupovanja bilo kakve karte na stanici nego samo dam te leve ili koju već valutu? I kako onda funkcioniše kupovina karte Dimitrovgrad - Beograd? Tj. da li uopšte funkcioniše?

Zvrcnuću sutra/ovih dana stanicu da pitam koliko je Dimitrovgrad - Beograd vozom u jednom pravcu, ali ako neko zna, može slobodno podeliti sa mnom tu informaciju. Takođe cena karte Sofija - Beograd :smile:

Hvala unapred.

Bugarima ne pokazujes nista, ne interesuje ih sta ces ti dalje kroz Srbiju. Znaci sedas u voz u Sofiji, das Bugarinu pare i do Dimitrovgrada si mirna. E sad, tu kad udju nasi, ti si prakticno putnik bez karte kao i svaki drugi. Kazes nasem kondukteru da si usla tu u Dimitrovgradu, i trazis da kupis kartu do Beograda i to je sve...mislim da je najgore sto moze da se desi da ta karta bude nesto skuplja nego kad se kupuje na blagajni.

Edited by vint

Pa o tome razmišljam, da, jer je kupovina karte u vozu znatno skuplja, mislim 30% (ako se ne varam), a ne znam da li ima vremena da se izađe i kupi karta na šalteru?

I pitam se koliko uopšte košta u jednom pravcu (pitaću na stanici), možda cena i ne bi bila mnogo drugačija od redovne karte Sofija - Beograd (pogotovo ako mi naplate 30% više u vozu)....
Za povratnu i ovaj sistem sa bugarskim kondukterima vidim da je baš ogromna ušteda.

Edited by NatashaNS

Moje mišljenje je da imaš vremena da izađješ iz voza i kupiš kartu na šalteru, ali sačekaj da carinik pokupi pasoše pa onda izadješ. i kupiš, posle tek ulaze naši kondukteri. Voz se zadržava više od pola sata a i duže u stanici Dmitrovgrad.

Imas sigurno vremena, znaci kada voz dodje do Dimitrovgrada, gledaj kroz prozor na koju stranu idu panduri, i idi odmah da im das pasos. Voz menja lokomotivu tako da ima dosta vremena. Ja tako stalno kupujem kartu za CG kada dodjemo u Bijelo polje

Ne znam na koliko putuješ, ali povratna karta Beograd - Dimitrovgrad važi bar 2 nedelje. Bolje se osiguraj, da se ne cimaš sa izlaženjem. A cenu karte možeš da pogledaš na polazak.rs. Ako hoćeš još više da uštediš, i naši kondukteri su raspoloženi za mito, ali od Beograda do granice moraš trojicu da namiriš, tako da je možda lakše kupiti kartu.

Ja sam pokušao od Beograda do granice da častim kondukere ali sticajem okolnosti sam odustao jer su mi planove pokvarili kontrolori, to su oni što kartu potpisuju crvenom hemijskom a kontrolišu konduktere da li su svakom putniku pregledali kartu i da li svaki putnik u vozu ima kartu. Naravno baš sam ispao baksuz od svih dana u godini mene baš taj dan da zadesi. Kontrola je samo bila od Beograda do Niša od Niša do granice ne, tako da se naši kondukteri mogu častiti i od Niša do granice ako ne uspete od Beograda do Niša. Tri ključne tačke na kojima se časte kondukteri na deonici Beograd -Sofija su: Beograd, Jagodina i Niš. U Jagodini i Nišu ulaze novi kondukteri koji ponovo gledaju karte putnicima. Prvo namirenje je  Beogradu do Jagodine, tu izlaze kondukteri iz Beograda a ulaze novi koji ponovo pregledaju karte. Tu namirite i drugu smenu do Niša. U Nišu ulazi nova garnitura drugara-konduktera i njih častite do granice.. Isto ponovite u povratku iz Sofije. Jeste cimanje, ali može se spustiti cena i do Sofije  1500 dinara ali jeste cimanje i smaranje a zahteva stepen koncentracije. Možda je došlo i do promena smene konduktera u drugim mestima, proveriti.

Moja preporuka za putnike koji prvi put idu metodom "bugarski kondukter" i prvi put časte konduktere, neka za početak kupe povratnu kartu Beograd-Dmitrovgrad, pa posle časte bugarskog konduktera da vide kako to sve izgleda, funkcioniše, da snime situaciju u vozu Beograd Sofija.

Posle sve ide kao podmazano, kao muzika, kreativnost, mašta, ideja, stvar su pojedinca.

Edited by easy rider

Apsolutno nema cimanja jer je stanica na 5 metara od koloseka. Stizes da kupis kartu kako god okrenes, i odes u obliznju kafanu na pivo :smile:

Haha koliko stoji voz u Dmitrovgradu pomislio  sam više puta da prošetam gradom i odem na pivo majke mi. Baš smor čekati dok ne krene. Totalna opuštencija za kupovinu karte po izlasku iz voza.

Haha onda sjajno, hvala vam :smile:
Neću povratnu jer dolazim za Sofiju iz Bukurešta, tako da mi povratna Bg - Dimitrovgrad ne treba.
Ja sam smotana za to čašćenje, ali pošto vidim da je praksa u tom vozu, što da ne :biggrin:

Znaju i ti kondukteri za sve to,nisu ni oni pali s'Marsa,pa da se sad tu nesto zaprepaste ako im ponudis pare,a ne kartu.

On 11/13/2016 at 11:06 PM, NatashaNS said:

Pa o tome razmišljam, da, jer je kupovina karte u vozu znatno skuplja, mislim 30% (ako se ne varam)...

Ne znam odakle ti ta ideja da je karta u vozu skuplja 30%,kad su meni uvek govorili da je skuplja za 120-240 dinara (zavisno da li je putnicki voz u pitanju ili brzi).

Edited by Laza GNR

On 11/14/2016 at 11:03 PM, NatashaNS said:

Ja sam smotana za to čašćenje, ali pošto vidim da je praksa u tom vozu, što da ne :biggrin:

Smotas pare u ruku kao kad kupujes drogu i onako uz rukovanje novac jednostavno promeni ruku,tj. vlasnika.. :-)

A kao sto Laza rece,nisu ni kontrolori pali sa Marsa,neki su bili kondukteri pre toga pa se sve sredjuje na licu mesta.Ako neko ide cesce kao sto sam ja isao ranije,zapamte ga i kondukteri,a i upozna i poneke svercere pa ne bude dosadno. :-)

9 hours ago, Laza GNR said:

Ne znam odakle ti ta ideja da je karta u vozu skuplja 30%,kad su meni uvek govorili da je skuplja za 120-240 dinara (zavisno da li je putnicki voz u pitanju ili brzi).

Pa mislim da sam viđala po stanicama, na šalterima da je pisalo o.O To su valjda uveli u nekim momentima pre par godina. Opet, ne znam da li je i koliko tačno, ali MISLIM da sam tako videla.
Baš ću obratiti pažnju opet kad odem na stanicu da li piše.

Znaju i ti kondukteri za sve to,nisu ni oni pali s'Marsa,pa da se sad tu nesto zaprepaste ako im ponudis pare,a ne kartu.

Verujem da se ne zaprepaštavaju haha.

Edited by NatashaNS

Jeste, pisalo je jedno vreme na stanicama kao apel putnicima da karte kupuju na blagajnama jer su u vozu skuplje za 30 %. Sećam se dobro. To je više bila kao akcija da se spreči čašćavanje konduktera, tj mito, jer uzelo je maha sve to pogotovo za južnu prugu

Edited by easy rider

Eto, nisam luda. :smile:
Ne znam da li se primenjuje to tamo dole, ne bih 30% skuplje da prođem. :/ Nadam se da puštaju da se izađe iz voza, mada mi nije baš logično da puste jer pregledaju dokumenta, zašto bi ikog pustili iz voza....