Posted September 3, 2017 Interesantno. S obzirom da su istovremeno ukinute vize i državljanima Irana, da li se sprema nešto slično i za Iran? Inače pitanje je kako će rešiti ovo pitanje ulaskom Srbije u EU. 3 meseca pre tog datuma Srbija će biti dužna da u potpunosti uskladi vizni režim. To ne znači da ne postoje obilaznice, poput načina na koji Kipar izdaje vize Rusima (mejlom) ali je pitanje koliko će tih zemalja sa kojima sada potpisujemo dogovore biti spremno na takve opcije. Poduži je i spisak država sa kojima EU ima potpisane bezvizne sporazume a Srbija nema, osim svih pacifičkih i karipskih ostrvskih država to su još i Meksiko, Kolumbija, Paragvaj, Venecuela, sve države Centralne Amerike, Malezija, Brunej kao i povoljniji sporazum sa Hong Kongom. Naravno da su Kina i Indija daleko značajnije od ovih destinacija, ali ukoliko ulaskom u EU Srbija ostane bez tih sporazuma a ne potpiše sporazume sa onim državama koje imaju sporazume sa EU godinama će nam pasoš biti dosta slab. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2017 Ne treba razmisljati o tome jos bar 10-ak godina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 3, 2017 29 minutes ago, ThirstyTraveler said: Ne treba razmisljati o tome jos bar 10-ak godina. Pored ove činjenice, treba isto spomenuti da kada se to dogodi, većina tih sporazuma koja se odnosi na EU će se u (relativno) kratkom roku početi odnositi na nas zbog ideje reciprocitetat viznog režima EU sa drugim državama. Usklađivanje obično traje do godinu dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2017 On 9/3/2017 at 9:57 PM, Lilienthal said: Interesantno. S obzirom da su istovremeno ukinute vize i državljanima Irana, da li se sprema nešto slično i za Iran? Inače pitanje je kako će rešiti ovo pitanje ulaskom Srbije u EU. 3 meseca pre tog datuma Srbija će biti dužna da u potpunosti uskladi vizni režim. To ne znači da ne postoje obilaznice, poput načina na koji Kipar izdaje vize Rusima (mejlom) ali je pitanje koliko će tih zemalja sa kojima sada potpisujemo dogovore biti spremno na takve opcije. Poduži je i spisak država sa kojima EU ima potpisane bezvizne sporazume a Srbija nema, osim svih pacifičkih i karipskih ostrvskih država to su još i Meksiko, Kolumbija, Paragvaj, Venecuela, sve države Centralne Amerike, Malezija, Brunej kao i povoljniji sporazum sa Hong Kongom. Naravno da su Kina i Indija daleko značajnije od ovih destinacija, ali ukoliko ulaskom u EU Srbija ostane bez tih sporazuma a ne potpiše sporazume sa onim državama koje imaju sporazume sa EU godinama će nam pasoš biti dosta slab. hahah e slatko si me nasmejala...nista, aj znaci od sad pa 3 meseca, da se lagano spremamo na ponovno zaostravanje viznog rezima sa kinom i indijom :)))...... btw, Srbija ima potpisane sporazume sa nekim zemljama centralne amerike, takodje sa nekim drzavama kariba i pacifickim drzavama...licno probao Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2017 Nasmejao Za nosioce običnih pasoša Srbija nema takve sporazume. Od Centralne Amerike i Kariba ima sporazume samo sa Kostarikom i Kubom a EU sa svim državama CA i Kariba osim Kube, Belizea, Jamajke, Haitija i Dominikanske Republike. Što se tiče pacifičkih država ne znam kako si probao sporazume, ali Srbija sa većinom nema uspostavljene ni diplomatske odnose. Sporazum nema ni sa jednom državom Pacifika. To ne znači automatski da nam je i potrebna viza jer mnoge od tih država ne traže vize nikome medjutim države sa kojima EU ima sporazum a sa kojima Srbija nema i koje nisu bezvizne za sve ili gotovo sve strance su sledeće - Ujedinjeni Arapski Emirati, Meksiko, Kolumbija, Paragvaj, Venecuela, Malezija, Brunej, Nikaragva, Gvatemala, Honduras, El Salvador, Bahami, Barbados, Antigva i Barbuda, Sveti Kits i Nevis, Sveta Lucija, Grenada, Kiribati, Maršalska Ostrva, Solomonova Ostrva, Tonga. Srbija nema sporazum ni sa Peruom i Panamom već su obe države jednostrane ukinule vize državljanima druge države. U suprotnom pravcu od država sa bele Šengen liste nemamo sporazum sa Gruzijom, Grenadom, Istočnim Timorom, Mauricijusom, Mikronezijom, Palauom, Svetim Vinsentom i Grenadinima, Samoom, Vanuatuom ali oni nama ne traže vize ili ih daju na aerodromu a mi njima tražimo. Posebna priča su Kanada i SAD koje odbijaju reciprocitet a zapadne države EU odbijaju da usvoje bilo kakvu odluku u interesu Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Poljske jer jedino mogu da uvedu vize državljanima te dve države za celu EU što naravno ne žele da ne bi izgubili sopstvene privilegije kao i da ne bi naškodili turizmu i privredi. Što se drugih država tiče neke od njih je Hrvatska morala da prijavljuje Evropskoj komisiji i postupak za uvodjenje reciprociteta je trajao par godina. I dalje tvrdim da su sporazumi sa Kinom, Rusijom i Belorusijom kao i najavljeni sa Indijom i Vijetnamom od daleko veće važnosti ali konstatujem da ćemo u nekom trenutku morati da ih poništimo a nećemo automatski dobiti ni ove gore pobrojane u zamenu. Inače ako su već počeli da potpisuju sporazume i sa državama koje nisu predvidjene za takve programe od strane EU ne bi bilo loše da kompletiraju program potpisivanjem sporazuma sa Tajlandom i Filipinima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 8, 2017 (edited) 22 minutes ago, Lilienthal said: Nasmejao Za nosioce običnih pasoša Srbija nema takve sporazume. Od Centralne Amerike i Kariba ima sporazume samo sa Kostarikom i Kubom a EU sa svim državama CA i Kariba osim Kube, Belizea, Jamajke, Haitija i Dominikanske Republike. Što se tiče pacifičkih država ne znam kako si probao sporazume, ali Srbija sa većinom nema uspostavljene ni diplomatske odnose. Sporazum nema ni sa jednom državom Pacifika. To ne znači automatski da nam je i potrebna viza jer mnoge od tih država ne traže vize nikome medjutim države sa kojima EU ima sporazum a sa kojima Srbija nema i koje nisu bezvizne za sve ili gotovo sve strance su sledeće - Ujedinjeni Arapski Emirati, Meksiko, Kolumbija, Paragvaj, Venecuela, Malezija, Brunej, Nikaragva, Gvatemala, Honduras, El Salvador, Bahami, Barbados, Antigva i Barbuda, Sveti Kits i Nevis, Sveta Lucija, Grenada, Kiribati, Maršalska Ostrva, Solomonova Ostrva, Tonga. Srbija nema sporazum ni sa Peruom i Panamom već su obe države jednostrane ukinule vize državljanima druge države. U suprotnom pravcu od država sa bele Šengen liste nemamo sporazum sa Gruzijom, Grenadom, Istočnim Timorom, Mauricijusom, Mikronezijom, Palauom, Svetim Vinsentom i Grenadinima, Samoom, Vanuatuom ali oni nama ne traže vize ili ih daju na aerodromu a mi njima tražimo. Posebna priča su Kanada i SAD koje odbijaju reciprocitet a zapadne države EU odbijaju da usvoje bilo kakvu odluku u interesu Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Poljske jer jedino mogu da uvedu vize državljanima te dve države za celu EU što naravno ne žele da ne bi izgubili sopstvene privilegije kao i da ne bi naškodili turizmu i privredi. Što se drugih država tiče neke od njih je Hrvatska morala da prijavljuje Evropskoj komisiji i postupak za uvodjenje reciprociteta je trajao par godina. I dalje tvrdim da su sporazumi sa Kinom, Rusijom i Belorusijom kao i najavljeni sa Indijom i Vijetnamom od daleko veće važnosti ali konstatujem da ćemo u nekom trenutku morati da ih poništimo a nećemo automatski dobiti ni ove gore pobrojane u zamenu. Inače ako su već počeli da potpisuju sporazume i sa državama koje nisu predvidjene za takve programe od strane EU ne bi bilo loše da kompletiraju program potpisivanjem sporazuma sa Tajlandom i Filipinima. A otkud ti znas da drzave koje nisu trenutno predvidjene za programe reciprociteta sa EU, nece biti predvidjene, ili se vec ne budu potpisali ugovori sa njima, do trenutka kada mi, ako ikad, stupimo u EU? ( citaj min. 10 godina) izvini sto sam pogresio rod, nekako mi zazvucalo kao ime jedne od nordijskih boginja p.s. za paragvaj sam napisao u drugom postu, u kolumbiji.. Edited September 8, 2017 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2018 indija nam nije ukinula vize...to nije bas fer, mi smo njima ukinuli jos prosle godine... jel se zna nesto o ovome...da li su se pojavljivale neke nove info? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2018 13 minutes ago, bam-bam said: indija nam nije ukinula vize...to nije bas fer, mi smo njima ukinuli jos prosle godine... jel se zna nesto o ovome...da li su se pojavljivale neke nove info? Ne moraju da ukidaju, ali bi bilo sasvim ok da nas prebace u kategoriju sa besplatnim e-vizama (kao npr. Argentina, Indonezija, JAR, Urugvaj...) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2018 Nema vesti osim Dačića: "Ukinuli smo vize za građane Indije, Indija je donela odluku o elektronskim vizama, što praktično znači da su i oni ukinuli vize za građane Srbije." Praktično uopšte ne znači da su nam ukinuli vize, nego da smo se oprostili od toga da će nam ukidati vize. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2018 27 minutes ago, amstel said: Nema vesti osim Dačića: "Ukinuli smo vize za građane Indije, Indija je donela odluku o elektronskim vizama, što praktično znači da su i oni ukinuli vize za građane Srbije." Praktično uopšte ne znači da su nam ukinuli vize, nego da smo se oprostili od toga da će nam ukidati vize. Pa on ima diplomatski pasoš, za njega to nikad nije bio problem, a što običan plebs mora da plaća 80$ za vizu... ne verujem da mu teško pada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2018 2 hours ago, deleter said: Pa on ima diplomatski pasoš, za njega to nikad nije bio problem, a što običan plebs mora da plaća 80$ za vizu... ne verujem da mu teško pada. Zar toliko kosta tu? Ja sam ovde sa srpskim pasosem placao £30 za vizu [plus £9 jos nekih dodatnih troskova]. Quote We acknowledge the receipt of GBP 30.00 towards Visa fees, GBP 2.00 towards Consular Surcharge, collected on behalf of 'High Commission of India, London' Service Charges: GBP 6.20 Collected by VF services UK Ltd. Administrative Charges: GBP 0.00 VAT (On Optional Services, Administrative Services And Service Charges): GBP 1.24 Total Payment collected: GBP 39.44 Through HSBC Payment Gateway over the Internet (including applicable taxes) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2018 2 hours ago, jms_uk said: Zar toliko kosta tu? Jeftino si prolazio USD 80 je e-viza (https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_India#e-Visa) Turistička viza: do 1 god (jedan ili više ulazaka) RSD 10600 duže od 1 god, do 5 god (više ulazaka) RSD 21200 Biznis viza: do 1 god (jedan ili više ulazaka) RSD 12800 duže od 1 god, do 5 god (više ulazaka) RSD 26500 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2018 Jeftino si prolazio Definitivno!Drugu kad sam vadio, vec su se pojavile i e-vize (valjda $50 tada, za jedan ulaz).Kako je £ lose jos od brexita, za istu kintu sam uzeo 6 meseci, vise ulazaka (i iskoristio dva).Za Britance je ta turisticka duplo skuplja. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2019 Zna neko koliko je važenje e-vise tj. do kada može da se uđe drugi put? Bio sam u martu i sad bih opet da idem u avgustu pa razmišljam da li moram da apliciram ponovo. U mejlu koji sam dobio sa vizom piše: The second entry for e-Tourist visa & e-Business visa and third entry for e-Medical Visa will be granted within the e-Visa validity period stamped on your passport Ali u pasošu stoji samo datum prvog ulaska i datum do kada mora da se izađe (60 dana) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2019 Zna neko koliko je važenje e-vise tj. do kada može da se uđe drugi put? Bio sam u martu i sad bih opet da idem u avgustu pa razmišljam da li moram da apliciram ponovo. U mejlu koji sam dobio sa vizom piše: The second entry for e-Tourist visa & e-Business visa and third entry for e-Medical Visa will be granted within the e-Visa validity period stamped on your passport Ali u pasošu stoji samo datum prvog ulaska i datum do kada mora da se izađe (60 dana)Sta ti pise na e-vizi, ne u pasosu? Izgleda da su u martu promenili duzinu trajanja (ali ne znam da li se to odnosi i na vize izdate pre tog datuma): March 20th 2019, overnight the Indian Government updated the e Visa validity and length of stay options for both the Tourist and Business Indian e Visas. Tourist and Business e Visas are now valid for one year, good for multiple entries into India for a continuious stay of up to 180 days per visit. The Medical and Conference e Visa option remain unchanged at this time. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2019 Na vizi piše e-Visa Validity period is 60 days from the date of first arrival in India, ali na njihovom sajtu: e-Tourist Visa Duration: One year (365 days) from the date of grant of ETA Verovatno je objašnjenje ta nova odluka koju si pomenuo, mada nisam siguran ni kako je bilo po starom (tj. koji je rok bio za drugi ulazak) Poslaću im mejl da mi pojasne ovo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2019 1 hour ago, Macphisto said: Na vizi piše e-Visa Validity period is 60 days from the date of first arrival in India, ali na njihovom sajtu: e-Tourist Visa Duration: One year (365 days) from the date of grant of ETA Verovatno je objašnjenje ta nova odluka koju si pomenuo, mada nisam siguran ni kako je bilo po starom (tj. koji je rok bio za drugi ulazak) Poslaću im mejl da mi pojasne ovo pa jednostavno je...rok za drugi ulazak je kad god, samo se mora izaci u okviru od 60 dana od prvog ulaska... znaci, teoretski, da si usao 1.3, i izasao npr. 25.3, sledeci put bi mogao da udjes kad god, ali najkasnije do 29.4, tj. dan pred istek vize, i da izadjes sutradan, tj. 30.4, kad ti je zadnji dan vaznosti vize... a za nova pravila, to je vec bolje da se raspitas direkt kod njih ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2019 On 6/18/2019 at 4:35 PM, bam-bam said: pa jednostavno je...rok za drugi ulazak je kad god, samo se mora izaci u okviru od 60 dana od prvog ulaska... znaci, teoretski, da si usao 1.3, i izasao npr. 25.3, sledeci put bi mogao da udjes kad god, ali najkasnije do 29.4, tj. dan pred istek vize, i da izadjes sutradan, tj. 30.4, kad ti je zadnji dan vaznosti vize... a za nova pravila, to je vec bolje da se raspitas direkt kod njih ... Da, u pravu si, 60 dana je rok Inače, ako nekog zanima novo pravilo od jedne godine važenja e vise ne važi za vize izdate pre 20. marta, potvrdili su mi u mejlu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 16, 2022 rezervisala sam kartu za boravak od 3.5 meseca u Indiji, trebalo bi sutra da je platim... gledala sam za e-vizu, daju na godinu dana sa multiple entries... Problem je u tome što "u komadu" može da se ostane samo 90 dana, a onda bi trebalo da izađem/uđem... a ja to ne bih da radim. Na netu nalazim info da ako se hoće da se ostane duže od 90 dana, mora se u roku od 14 dana od ulaska u Indiju registrovati u kancelarijama Foreigners Regional Registration Office (FRRO) ili u policiji (Superintendent of Police) u drugim oblastima. Da li neko zna da li je to moguće i, ako jeste, šta je potrebno od dokumenata? Ili da jednostavno promenim rezervaciju i skratim boravak na 90 dana 😕 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2023 Da podelim informacije za e-vizu za Indiju. Ja sam vadio na 30 dana. Ulazak u zemlju je u roku od mesec dana od datuma prijave i ostanak je 30 dana od datuma ulaska. Viza je stigla na mail odmah sledeceg dana. Cena je 25$ s tim sto je proslo placanje paypal-om (karticom nije). Ovde je cenovnik: https://indiaevisas.org/india-visa-fees/. Dokumenta pasos (pdf.) slika i popuni se obrazac. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites