Followers 0

Istanbul

598 posts in this topic

6. Dolazak u Istanbul 20.11. u 11:00 (da uzmemo najkasnije moguće)

he he he... mozda je sad van sezone ok i ne kasni mnogo jer je poluprazan voz i nema gomila ljudi da izlazi naplje i pecatira pasose. Od 2 puta koliko sam isao vozom, prvi put je stigao u 12.50 a drugi put u 14.00 :) ...transsibirska

:D Ali to mi i nije toliko važno, samo da ne dođemo kasno popodne, zato i pitam može li se zapet BG-IST negdje (da li se presjeda uopće), da vlak ode ranije i sl. Ako ne, super

Ako uzmete spavaća kola (za šta vam treba doplata uz flexipass), ne preseda se. U protivnom se preseda u Sofiji (Bugarska) i posle u Kapikule (Turska).

Postovanje svima ,

planiram u toku sledece nedelje da odem sa prijateljem za istambulom sto turisticki sto ovako malo u kupovinu ako je i dalje tamo jeftino kao ranije ( tu mislim na kozu , zlato itd ) pa bi vas zamolio ( vas malo upucenije ) za par informacija . Prelistao sam skoro sve stranice na forumu i sem jednog lika sto je ostavio post o ceni vozne karte do istambula nista slicno nisam video . Molio bi sve koji znaju i imaju iskustva sa putovanjem BG - Istambul da mi kazu koja je cena ako se ide vozom ( i koliko put traje ) i koja je cena ako se ide autobusom ( i isto koliko put traje ) te da mi preporuce neki bus ( prevoz ) do tamo .

Hvala Unapred

Tomislav

:mrgreen:

Ćao Tomislave. Jesi li probao da pogledaš na sajtu Železnica? Ili da ih pozoveš. Pisalo se na forumu o konekcijama autobusima na relaciji BG - Sofija - Istanbul...

A za zlato sam znam da ima manje karata nego kod nas, i da ga ljudi tamo dosta kupuju. Nisam siguran za kvalitet. Možda pre da probaš sa srebrom :D

Dao sam samo primer , svakako sam mislio ostati jedno 6-7 dana , pa prvih par dana uporedjivati cene , onda se baciti na posao . Nisam zvao Zeleznicu , gledao sam im sajt koji je odvratan i ne toliko pouzdan koliko sam shvatio po nekim postovima na forumu , cekam da mi prijateljica javi neke prevoznike koji jeftino voze do Istambula pa ce mi Zeleznica biti poslednja opcija . U svakom slucaju hvala , nadam se da cu videti taj Istambul uskoro jer nikada nisam bio i taman sklopiti lepo i korisno .

Povratna autobuska karta Sofija - Istanbul - Sofija 80 leva, tj. 40 evra. Prevoznik: HAS.  Put traje 8 sati u jednom pravcu.

Popularna kombinacija koja cirkuliše ovde na forumu jeste vozom do Sofije, a onda busom do Istanbula. Takvo povratno putovanje te košta oko 65 eur, što je u stvari i najjeftinija opcija, a po meni i najbolja. Dosta je već pisano o tome, ali evo u par reči, suština je u tome da uzmeš povratnu kartu Beograd-Dimitrovgrad, a čim voz pređe granicu, kad uđe bugarski kondukter, daćeš mu 2 eur (može i u dinarima ili levima), da bi se dopelao do Sofije, kao što rade i mnogi ostali putnici. U Sofiji je pored železničke stanice odmah i autobuska, i tu imaš nekoliko polazaka dnevno za Istanbul, koje možeš proveriti ovde - http://www.centralnaavtogara.bg

Zašto tog HAS-ovog busa nema u rasporedu na sajtu, ne znam, znaće neko drugi.

Autobusi koji idu za Istanbul su većinom izuzetno udobni, a bićeš uslužen i besplatnom kafom ili čajem, a možda i nekim pakovanim kolačićem.

Moguće je da nema njihovog busa na tom sajtu jer on polazi sa one njihove međunarodne autobuske koja je odmah pored centralne, a i karta se kupuje u njihovom lokalu na toj stanici. Pretpostavljam da je zato. Imaju polazak u 22h i u 6h ujutru su u Istanbulu.

Evo vratih se ja iz Istanbula i Antalije. Bio sam u vreme kurban bajrama, koristio sva moguca prevozna sredstva, putovao nekih 48 sati u jednom pravcu do Antalije... Treba mi malo vremena da sredim utiske pa cu napisati opsirnije. Ono najvaznije sto bih odma trebalo da kazem je savet onima koji se autostopom vracaju iz Istanbula. Jako je tesko naci izlaz iz grada. Ali ja sam to uradio na sledeci nacin: Lokalni voz Sirkedzi-Halkali (1.75 TL) zatim od Halkalija sam uhvatio dolmus (2 TL) i rekao vozacu 'Bulgaristan'da otoyolu, avtobahn...'. Ostavio me je ispod nekog nadvoznjaka gde je iznad autoput, ja se popeo i prepesacio par stotina metara u pravcu Bugarske granice (ima putokaza) i tu sam naiso na neki kao parking, autobahn... Ima brdo kamiondzija iz Turske, Bugarske, Rumunije i vrlo je lako uhvatiti voznju do bugarske granice, mene je doduse povezao Iranac i to prvi i jedini kog sam pitao za voznju  :dance: Iskreno mislim da je extra mesto za autostop prema Evropi i da dosta skracuje muke... Ipak je bolje dati tih par lira nego besomucno tumarati u potrazi za vozilom u unutrasnjosti Istanbula sto mislim da nije ni malo lako.

Ako nekom treba sveze informacije neka pita?

Uskoro cu detaljnije... :D

Koliko je daleko taj nadvožnjak od Halkalija? Ovo mi zvuči kao dobro uputstvo za autostop iz Istanbula, ali mi je malo konfuzan taj deo sa dolmušom. Koji dolmuš, da li je pisalo nešto na njemu, odakle si ga tačno uhvatio? Ako bi mogao malo da elaboriraš čitav taj proces, možda bismo mogli da dodamo uputstvo u davno započeti projekat autostoperskog vodiča kroz region.

Ja i ekipa smo riješili konačno prijevoz, bit ćemo u Istanbulu 19-21 i 29.11-2.12. Može li koja preporuka za hostel, nas je 6, 5 cura i ja  ;D, da nije skupo i da nije zadnja rupa, a da smo negdje u centru da možemo điravat okolo (ako može link na e-mail). Mislim da ćemo uzet samo doručak (ne znam poslužuju li večeru uopće), može neki malecki popis cijena za obilazak, karte i sl., ili, samo savjet gdje paziti da nas ne zeznu?

Da, i koji nam je dobar način za doći sa aerodroma Ataturka odnosno Sabihe do negdje sultanahmeta (ovisno gdje će nam biti hostel)? Nama igra samo javni prijevoz, nikakav taxi, jer nam je dijelom refundirano (znači, moramo imate karte). Hvala!

Može li koja preporuka za hostel, nas je 6, 5 cura i ja, da nije skupo i da nije zadnja rupa, a da smo negdje u centru da možemo điravat okolo

Kucaj u search "Hostel Harmony", pisali smo već o njemu. To ti je u samom centru, 5 min peške od Sultanahmeta. Ja sam nedavno bio, oko 7 evra je bila noć ako se dobro sećam.

Da, i koji nam je dobar način za doći sa aerodroma Ataturka odnosno Sabihe do negdje sultanahmeta (ovisno gdje će nam biti hostel)? Nama igra samo javni prijevoz, nikakav taxi, jer nam je dijelom refundirano (znači, moramo imate karte).

Metro + tramvaj. Prva metro stanica je odmah ispod aerodroma Ataturk, odeš na Aksaraj pa tamo pređeš u tramvaj. Više nema karata, samo žetoni koje ubaciš i ne ostaje ti ništa. Ali mislim da ti nije bitno da ti refundiraju baš i kartu za metro :)

Za Sabihu nemam pojma, neka napiše neko ko je bio.

Nemoj slučajno da nasednete pa uđete u neki restoran u koji vas vrbuje kelner koji stoji ispred ulaznih vrata. Takođe, ne idite u noćne klubove i uopšte u takve kvartove. Pazite dobro na torbe, Istanbulu ne manjkaju lopovi koji su u stanju i da vam priđu s leđa i iseku dno torbe itd. Takva opasnost preti uglavnom na turističkim tačkama gde su gužve. Nemojte se sad uparanoisati, samo budite normalno oprezni. Meni se tamo kao i većini ljudi nije desilo ništa loše, ali dobro je imati na umu upozorenja.

Bit ćemo oprezni :). Nude mi u hostelu prijevoz s Ataturka za 30€, je li se to isplati? Trebat će nam prijevoz u globalu 2xAtaturk, i 2xSabiha, za potonje traže 65€, dakle 60 + 130, 190€ sve skupa za nas 6. To mi izgleda previše, ako možemo javnim prijevozom proći jeftinije.

Jel bio neko u Istanbulu za docek Nove godine? Kakva su iskustva? Jel bude nesto na ulicama organizovano? Kontam da je tamo temperatura u plusu?

Koliko je daleko taj nadvožnjak od Halkalija? Ovo mi zvuči kao dobro uputstvo za autostop iz Istanbula, ali mi je malo konfuzan taj deo sa dolmušom. Koji dolmuš, da li je pisalo nešto na njemu, odakle si ga tačno uhvatio? Ako bi mogao malo da elaboriraš čitav taj proces, možda bismo mogli da dodamo uputstvo u davno započeti projekat autostoperskog vodiča kroz region.

Po mojoj proceni ima 4-5 km. I meni je dosta konfuzno jer neznam tacno kojom je rutom isao dolmus, mogu samo da pretpostavim. Evo bas sada pokusavam da se prisetim uz pomoc Google Maps-a.

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=

207986443226673870637.0004b2061b11e4b252cbf

Moja ideja je bila da sa Sirkedzija uhvatim lokalni voz do stanice Altinsehir (vidoh na Google Maps-u da je ona najbliza autoputu). Medjutim rekose mi na Sirkedziju da lokalni vozovi saobracaju samo do Halkalija. Mrzelo me da cekam voz Istanbul-Edirne jer on ide negde kasno popodne, ne secam se tacno. Tako da mi je jedini izbor bio: vozom do Halkalija, a zatim kako znam od Halkalija do autoputa.

Jedino sto sam apsolutno siguran je da sam dolmus uhvatio kod ovog kruznog toka, videces na mapi. Tu sam sreo grupu ljudi i upitao ih za autoput ka Bugarskoj i rekose mi da podjem sa njima dolmusem. Nisam video sta je pisalo na dolmusu, ali pitas vozaca kuda ide, najjednostavnije znas vec... Uglavnom oni mi pokazase kuda da izadjem, bila je to ulica paralelna sa autoputem. Zatim sam prosao ispoda autoputa (nesto nalik nadvoznjaku) i popeo se na suprotnu traku (ima prolaz). Kilometar-dva odatle ima nesto nalik parkingu za kamiondzije (sa desne strane, vidi se sa autoputa vrlo dobro). Mene je dotle odbacio turski kamiondzija koji me je pokupio dok sam pesacio. Ali nije daleko i da se ide pesaka. Na tom mestu ima brdo kamiondzija i sto je najvaznije svi idu u pravcu bugarske granice. Mene je pokupio Iranac (prvi i jedini kog sam pitao). I na dalje pesma... :D

Kojom rutom je isao dolmus, ne mogu da se zakunem. Ali sam se autoputa dokopao bez ikakvih problema. Verujem da se svako moze snaci da pita vozaca dolmusa da li ide do autoputa ka Bugarskoj (ili Altinsehir), jer sam primetio da na toj lokaciji prolazi dosta dolmusa.

Uglavnom planiram uskoro opet ovom varijantom da se vracam pa cu doneti malo preciznije informacije ako ovo nije dovoljno za taj autostoperski vodic :)

Vidim da je ta tacka za stop blizu Stadiona pa posto sam bio evo jos jednog resenja kako da se stigne

Gradski  bus No. 146T (BOGAZKÖY MH.-BAHÇEŞEHİR-YENİKAPI) krece sa stanice  Yenikapi i prolazi izgleda bas ispod tacke autoputa koju ste naveli.. Krece sa Yenikapi stanice tamo gde ide brzi feribot... Do stadiona mi je trebalo 45min. Cena mislim da je bila 3,3TL al se ne secam najbolje