Followers 0

Ukrajina

670 posts in this topic

Naravski da je moguća, jedino što je moguće i da karata ne bude za taj vlak jer je sezona godišnjih odmora, tako da ti je najbolje kupit kartu preko interneta, pa ju u Čopu samo podigneš s potvrdom koju si dobio nakon kupnje. Tako ne moraš imat hrivnje jer  nisam siguran da se može platit karticom, ipak je to malo misto...

Da, da.. Na to sam i mislio, kupovina preko interneta.. Zamenio bih 16-tocifrenu sifru za kartu na licu mesta.. ali to mogu samo ako blagajna radi non stop :) Hvala ti na odgovoru :) 

Ja ne znam za drugi prelaz iz Madjarske vozom, sem taj Zahonj - Cop :) Nadam se da je on dovoljno prometan, mada racunam na duze pregledanje stvari i ispitivanje u pogledu svrhe boravka itd.. Neki Rusi pisu ovih dana da ih vracaju sa granice iako imaju sve dokaze o uplati, rezervaciji gde ce boraviti u Ukrajini.. Kazu nije opravdao svrhu boravka i ne puste ih u zemlju.. 

U svakom slucaju pravim backup plan da idem do Praga i Krakova, ako me kojim slucajem ne puste u Ukrajinu :D Necu da mi propadne odmor :)

Tako da savetujem da se koriste prometni prelazi ukoliko putujete sa srpskim pasošom jer je i to bio jedan predmet ispitivanja - "zašto si baš odlučio da uđeš u Ukrajinu u ovoj nedođiji".

Hm, zanima me kako si im objasnio zasto si bas presao granicu u nedodjiji :D

I to ispitivanje u sobi sa kamerom...mislim kao da si Osama bin Laden...scena iz americkih akcionih filmova :o

Ja sam u Čop došo nakon 10 navečer i blagajna je radila, vlak je išo oko ponoći i do onda je radila, tako da sigurno radi bar do ponoći, a mislim da radi non stop.

Ja sam u Čop došo nakon 10 navečer i blagajna je radila, vlak je išo oko ponoći i do onda je radila, tako da sigurno radi bar do ponoći, a mislim da radi non stop.

to je odgovor koji sam trazio..  :spot: hvala! 

Hm, zanima me kako si im objasnio zasto si bas presao granicu u nedodjiji :D

I to ispitivanje u sobi sa kamerom...mislim kao da si Osama bin Laden...scena iz americkih akcionih filmova :o

Ukrajinska pogranična policija je najveća smejurija. Prvo nas je na kraju mosta dočekala vitka plavuša u štiklama, koja više deluje kao da je prostitutka. Nakon toga vojnik sa nakrivljenom kapom pokazuje na koji šalter da idemo. Tu je neka bakica koja radi i koja se konsultovala sa "oficirkom" koja me je posle i ispitivala. A "oficirka" je elegantno popunjena devojka od oko 25-30 godina koja žvaće žvaku sa otvorenim ustima, čak i u toku ispitivanja pred kamerom. Pretpostavljam da svaki razgovor moraju da snime zbog korupcije, tj. da bi se sprečilo davanje mita. Još smešnije je to što sam rekao da ruski govorim, a ukrajinski tek pomalo razumem. Ona, iako je znala ruski sve vreme me je ispitivala na nerazgovetnom ukrajinskom usled žvakanja žvake. Tako da je uglavnom razgovor izgledao tako što sam ja tražio od "oficirke" da mi svako pitanje ponovi... ::crazy:  Prelazak granice sam objasnio tako što nemam puno novca i da je ta putanja najjeftinja. I zaista, do Sankt Peterburga sam stigao za oko 60-70 evra.

I ako mozes da nam rastumacis znacenje onog jednog i dva caja prilikom rezervacije.. Vidim da ne podizu cenu karte.. Jel to znaci da dobijes dva besplatna caja ako cekiras "2 tea" :D

Ni jedan od ponudjenih sajtova za kupovinu karte za voz u Ukrajini mi nije prihvatio placanje preko kartice (BancaIntesa Internet kartica sa dovoljnom količinom sredstava). Uvek napominju da je problem sa karticom i to navode razne razloge. Da li zna neko sta je konkretan problem i kako ga rešiti? Da li postoji šansa da ne prihvataju što nemam hrivne na računu, jer ni na jednom sajtu nije ponudjeno da platim u eurima?

Svaka pomoć je dobrodošla.

BorisJ, pisao sam ti private. Da, parni su gore, neparni dole. To za čaj će ti povećati cenu na sledećem meniju, isto kao i kad izabereš sa posteljinom ili bez. Na tom se ne menja cena.

Uspeo sam da platim jutros kartu bez problema na zvaničnom sajtu http://booking.uz.gov.ua/. Očigledno je problem bio da servis za internet plaćanje ne radi u popodnevnim časovima. Uredno sam dobio mail sa potvrdom o plaćanju i dokumentom koji se štampa i predaje pri preuzimanju karte.

Moj savet je da se svako ko želi da kupi kartu, iako nije potrebno, registruje na zvaničnom sajtu pre kupovine karata. Tako imate uvid u karte koje ste kupili.

Obe karte (Chop - Lavov i Lavov - Kijev) su nas ukupno kostale 9 eura za plackart.. Danas im je znacajno pao kurs, a cena u UAH je ista vec danima.. Kurs inace pada svakog dana, tako da mislim da ce za dve nedelje cena ovih karata ako ne koriguju cenu u UAH biti oko 5 eura.. Zao mi je Ukrajinaca, prolaze kroz isto ono kroz sta smo i mi 90tih :(

Obe karte (Chop - Lavov i Lavov - Kijev) su nas ukupno kostale 9 eura za plackart.. Danas im je znacajno pao kurs, a cena u UAH je ista vec danima.. Kurs inace pada svakog dana, tako da mislim da ce za dve nedelje cena ovih karata ako ne koriguju cenu u UAH biti oko 5 eura.. Zao mi je Ukrajinaca, prolaze kroz isto ono kroz sta smo i mi 90tih 

Sta ti je zao..mrze se medjusobno a bolje da kurs pada,nama je povoljnije)))

Ne raduje me previse da profitiram na tudjoj nesreci.. Vise bih voleo da je mirno tamo, nego sto cu ustedeti par eura na kursnim razlikama.. 

Ne raduje me previse da profitiram na tudjoj nesreci.. Vise bih voleo da je mirno tamo, nego sto cu ustedeti par eura na kursnim razlikama.. 

To je vec politika..ali ni oni s etamo ne uzbudjuju bas mnogo..ogromna je zemlja,od Madjarske granice do Donjecka imas 1200km..kad s eovi u Dnepropetrovsku ne uzbudjuju,sto bih ja razmisljao..to je politika..tako im se zalomilo,kako nama 90-tih...

Prošlo je nešto više od pola godine od kako sam putovao za Kijev.. ali evo da prenesem utiske sa puta i cene karata koje sam tada platio, možda će nekom koristiti ko planira da putuje:

Beograd - Subotica = 760 din. IC vozom, jedan smer (mada sam ja platio 532 din kao korisnik railplus kartice)
Subotica - Kelebija = 131 din. ''

Tako razdeljeno je povoljnije nego karta direktno Beograd - Kelebija, a u Subotici imate sasvim dovoljno vremena da izađete iz voza i kupite kartu za do Kelebije.. Ako slučajno krene granična kontrola, sačekaćete ispred voza dok policajci pregledaju ostale putnike, a onda će i vama pregledati pasoše, na samom ulazu u voz i pustiti vas unutra, bez ikakvog problema)

Kelebija (preko Kiskunhalas - Kiskunfelegyhaza - Cegled) - Zahony = 18,19 eura (zabilaženjem Budimpešte uštedi se 10+ eura i brže se stigne do granice sa Ukrajinom.. Moguće je i da ćete platiti malenu doplatu od par eura za IC voz i rezervaciju mesta od Cegleda do Zahonja u zavisnosti koji voz birate.. Karte se kupuju na licu mesta u Kelebiji, plaća se isključivo u forintama)

Mađarski vozovi su tačni. Vodite računa da recimo u Kiskunhalasu nisu obeleženi brojevi koloseka, a madjarski železničari po malim mestima ne vladaju engleskim baš dobro (najblaže rečeno). Ako imate kratko vreme presedanja između 2 voza, to može biti problem.. U jedan voz smo drugar i ja ušli bukvalno u poslednjoj sekundi, jer smo imali smo svega 4 minuta između dva voza.. 

Zahony - Chop = 2,70 eura
Chop - Lviv = 3,27 eura, plackart
Lviv - Kyiv = 5,53 eura, plackart

Za ravno 36 eura ja stigoh do Kijeva.. Jeftinije može samo biciklom ili pešaka.. Ili možda preko Rumunije, nisam siguran.. 

U povratku nije bilo potrebe kupovati kartu Kelebija - Subotica, jer nije bilo koga da ih pregleda.. Mađarski kondukteri izlaze iz voza pre granične kontrole, a naši ulaze u Subotici posle naše granične kontrole.. Ne garantujem da je uvek tako, da se posle neko ne naljuti na mene ako ga uhvate bez karte, karta je i onako jeftina..

U Subotici nisam izlazio iz voza, kad je kondukter prišao, objasnio sam mu da nije bilo vremena da se izađe i tražio da kupim kartu po redovnoj ceni + sam mu pokazao rail plus legitimaciju, a on mi je predložio da mu dam samo 300 din, ali bez karte.. kako mi to ovde kažemo, dogovorili smo se ;D I tako sam od Kelebije do Beograda prošao sa oko 500 din, a mogao sam i za 300.

Situacija na ukrajinskoj granici je sledeca.. Granicu im drži vojska, za sve vreme tamo nisam video ni jednog policajca.. Zadržali su nas oko sat i po vremena.. Tako da imajte to u vidu, ako kupujete karte preko interneta, da ne bude sve vremenski knap, pa da vam propadnu karte.. (kao nama dvojici, mada smo mi i promašili vagon pre toga ;D koji se odvajao u Debrecenu)

Hteli smo da idemo na drumski granični, 2km udaljen od železničkog prelaza u Zahonju, jer smo čitali ovde na forumu da je nekog lika povezao neki Letonac ;D Ali džaba smo se iscimali.. Prvo bila je noć, drugo situacija je sada komplikovanija, nego u mirnodopsko vreme, a na granici su bile samo kamiondžije, koje su sve redom okretale glavu kako bi videli da im se približavamo sa koferima.. Tako da smo se vratili na železnički prelaz i tamo prešli granicu..

Ispitivali su nas prvo zajedno, pa zatim odvojeno, u posebim prostorijama, sa uključenom kamerom.. Gde idemo, zašto idemo, gde nam je rezervacija hotela, koliko ostajemo, koliko imamo novca, platnih kartica.. Poželjno je ištampati, zapisati br. tel. hotela u kome odsedate, adresu, ištampati kupljene vozne karte.. sve što ih može uveriti u vaše prave namere putovanja.. Zatim, koje smo škole završili, čime se bavimo, da li smo odslužili vojni rok, volimo li ekstremna putovanja, da nemamo u planu možda do Donbasa kasnije? :azn: 

Rekao sam da volim ekstremna putovanja do odredjene mere, s obzirom da smo im rekli da ćemo posetiti i Černobil, ali da svakako ne idemo na istok Ukrajine.. To "istok Ukrajine" mu se dopalo..  Svakako pazite da ne kažete - ne idemo u Novorusiju..To bi vam verovatno zapečatilo dalji put kroz Ukrajinu..

U principu sa ove vremenske distance mi sva desavanja sa granice deluju smešno, ali tad je sve vreme izgledalo kao da smo drugar i ja na ivici da nas vrate nazad.. Jos drugar ima rusko ime i prezime, tek izvađen pasos.. Ja sam im bio manje sumnjiv.. a neki mlad, nadobudan graničar, u jednom trenutku mi je zamerio što mu pričam ruski.. Rekao mi je nešto "Ti govoriš ruski u menja, bla, bla.." Mislim se u sebi, pa pričao bih ti ja engleski da razmeš nešto, ovako gledam da se koliko toliko sporazumemo.. Ja ni ne znam ruski, pričao sam mu neki pokušaj ruskog..

Posle sat i po vremena i puno nepotrebnog cimanja i čekanja, udjosmo preko prelaza "Čop - Družba narodiv" u Sovjetski sav.. hoću reći Ukrajinu.. Gluvo doba noći, 40 praznih šaltera, nigde zivde duše, gigantski WW2 murali, sa porukom ziveo radni narod i ubi nazi gada.. Osecao sam se kao kod kuce i znao sam da ću ubrzo zavoleti ovu zemlju.. O0

Da ne dužim, fenomenalno, najbolje ikada putovanje, najjeftije putovanje, smestaj, hrana u Kijevu, gradski prevoz, metro, sve je jeftino.. Metro karta, tj. žeton je oko 15 dinara, i sa tim jednim žetonom možete da idete gde god i da menjate više linija, sve vreme dok ste ispod zemlje.. Troje ljudi sam morao da pitam jel to sve što mi treba, jer nisam verovao.. Mislio sam da je taj žeton samo da se uđe na stanicu i da mi treba plus karta :) Verovatno je dodatni pad kursa odradio svoje u međuvremenu, pa je sad sve još jeftinije.. Puno toga da se vidi, obiđe, da ne navodim sad sve znamenitosti koje smo obišli.. Ako nekog nešto zanima nek pita, rado ću odgovoriti.. Devojke su im apsolutno prelepe.. Ja sam oduševljen tom zemljom, ljudima, svime što sam video, obišao, pojeo.. i jedva čekam ponovo.

slažem se sa tobom Novače u potpunosti. Prelepa zemlja, prelepi gradovi (Lavov, Kijev) i najlepše devojke u Evropi po meni  :spot:

Samo mala napomena: ukinute su vize izmedju BiH i Moldavije, tako da se moze tamo bez vize na 90 dana, objavljeno i u zvanicnoj viznoj sekciji MVP BiH.