Posted May 15, 2016 Znam da je potpisan sporazum o ukidanju viza nekad prošle (ili čak pretprošle godine), i baš sam više puta provjeravao na sajtu i uvijek je pisalo da i dalje treba viza. Izgleda da su konačno to sproveli u djelo, super stvar. Ispraviću navod. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2017 Pozdrav svima! ja bih da pitam samo za sveze informacije ukoliko ih neko ima, o putovanju na Krim iz Bugarske morem? kako, posto je, i sto jeftinija ili jednostavnija verzija. tacnije treba mi Sevastopolj, pa ako je neko u skorije vreme bio, bila bi prezahvalna da podeli info i utiske o putu x) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2017 Malkice komplikovana situacija ali ne i nemoguća. Navodno, postoji trajekt iz Burgasa za Batumi ili Poti, ali nisam siguran koliko često ide. Možda 2 puta mjesečno ili slično. Guglaj na engleskom za više informacija. Sa gruzijske obale se prebacuješ u Tbilisi, dalje za ruski Vladikavkaz. Jednom kad se dograbiš Vladikavkaza, onda ti je lako - trebali bi biti direktno busevi ili vozovi za Krim ili eventualno do Anape/Rostova na Donu itd. Ne preporučuje se put preko Abhazije jer nećeš dobiti izlazni gruzijski pečat i u slučaju povratka u Gruziji podliježeš jasnoj kaznenoj odredbi zakona (novčana, zatvorska kazna, moguća deportacija i zabrana ulaska u zemlju) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2017 Pozdrav svima! ja bih da pitam samo za sveze informacije ukoliko ih neko ima, o putovanju na Krim iz Bugarske morem? kako, posto je, i sto jeftinija ili jednostavnija verzija. tacnije treba mi Sevastopolj, pa ako je neko u skorije vreme bio, bila bi prezahvalna da podeli info i utiske o putu x) Mislim da bi odmah trebao da izbacis tu opciju iz glave koliko god ona teoretski bila logicna, u praksi je zlo Ja sam letos bio motorom na bugarskom primoriju, obisao sve njihove kvazi popularne destinacije i nije mi se islo kuci pa rekoh aj idem na krim. I tamo je more, nova destinacija blah blah Postoji trajakt iz burgasa za batumi. Tim putem se transportuju sleperi. Onda bi odatle morao da se prebacujes u rusiju. A koliko ti je to pametno, nebih znao sta da ti kazem. Ja sam odustao od te lude kombinacije. Mozes da pogledas iz varne cini mi se da ima nekih letova za ruske gradove. I cini mi se da sam video neke smesne cene karata. Ja sam iz bugarske otisao za rumuniju pa iz rumunije za moldaviju onda **beno prednjestrovije ( to izbegavajte sto dalje, ukrainska granica je nula za ovaj debilizam) onda sam usao u ukrainu. Tu sam prosao kroz istu proceduru kao i vecina ovde sa foruma. Ispitivanje, samo sto mi nisu uzeli krv i radili ekg, uzimali su mi otiske, potpisivao sam neke papire da necu na ratiste i koje kakve gluposti. Cak mi debil kazao da moram da imam izvod iz banke koliko imam para na kartici. A u kesu sam imao preko XXXXeura. Nego seljacine lece komplekse. Tu mi nisu trazili kintu ali su me izmaltretirali muski. A ja u koznom odelu a sunce peklo kao ludo. Proveo sam na toj granici oko 4h. A prednjestrovije 2.5. Prvi put kad se ulazi u ukrainu ima neka procedura a vas uvedu u kompijuter a svaki sledeci put je lakse. Nema tih cimanja. Carinici su jedni obicni debili koji ce na svaki nacin pokusati da otmu nesto para od vas. Vojska su debilcine retardirane. Rusiju ne pominjite puno u onim delovima zapadne ukraine ili ove blize rumuniji. Nisu preterano odusevljeni. Ja sam od granice do krivog roga nahebo opasno. Onaj put me podsetio na ratnu bosnu. Isti osecaj. Ne verujem da ce iko krenuti tu rutu motorom ili kolima a ako se za3be kao ja nek se spremi na prvu brzinu i kvacilo. Put je razrovaren i krateri su ogromni. Iz ukraine je nemoguce na krim. Ja to nisam znao a ni drug iz krivog roga. Moguce je samo ako imate porodicu tamo, ako ste ukrainac i ako ste ziveli. Ili vam je neko sahranjen tamo. I onda se dobija od njihove vlasti ili ambasade neki papir kao dozvola za ulaz preko ukraine na krim. I kad se udje tako mora i da se izadje inace ako se ode dalje u rusiju, dobija se zabrana za ukrainu. Ako neko hoce da ih zezne , nece im uspeti. Sve se zavodi u kompijuter Put koliko smo dobili informaciju da ne postoji. Kopnenim putem na krim je moguce samo cerez rusije i luke kavkaz. Svi koji idu na tu stranu ukraine - kiev zaista vredi posetiti. Meni je taj grad jedan od favorita. ( prosao sam mnogo u svom zivotu i video svojim ocima tako da ne pricam tek tako) U ukraini ima mnogo vrhunskih hotela za cenu od 12-18e. U zapadnom delu imaju malo majmunsko ponasanje i ne vole nista sto je rusko. Zato sam ja prosao mnogo puta a nisam otisao u lviv i ne verujem da cu. jer sam dobio veliku averziju prema tom delu ukraine. Harkov nije los grad, ima lepih mesta za izlazak, nije skupo, ljudi su vrhunski, proruski nastrojeni. Vecina njih govori ruski izmedju. Nemaju neke velike simpatije prema porosenku koji je doveo ukrainu do ivice propasti i brine samo za Roschen ( to je njegova fabrika cokolade za one koji nisu upuceni) Krivi rog je siromasan grad gde je smestena najveca ukrainska banda , lopovi , auto mafija. U ukraini postoje dve policije. Tj stara i nova policija. Stara policija su jedna obicna bagra koja ce na svaki moguci nacin pokusati da vam otme pare. Za informaciju ako se nadjete u dodiru sa njima slobodno snimajte sve telefonom, dozvoljeno je. Onda vam nece traziti pare. Nova policija je nesto sasvim drugo. Uglvnom su u onim toyota prius. Veoma su kulturni, ako vas zaustave, izvrsice kontrolu, ako imate neki nedostatak na autu moracete da otklonite na licu mesta ( prljave tablice, sijalica itd) , nece vam pisati kaznu. Potpisali su ugovor da ako uzmu mito idu na robiju 20-25god. Mene su zaustavljali i nikad nisam imao nikakvo negativno iskustvo sa njima. Osim sto su me jurili u decembru jer sam obilazio kolonu na duplu punu liniju i njih isterao sa puta je su mi naisli u susret. Hvala Bogu uspeh da se izvucem iz toga. Skrenuo sam sa glavnog puta u neko selo, sakrio sam se u neku njivu dok se nije situacija smirila i nastavio dalje. Putevi u ukraini su u vecini slucajeva ocaj. Dobar je onaj deo nazovi autoputa odessa - kiev i onaj od kieva preko zitomira prema lvovu. Mukacevo , berehove je uzas. Isto ako idete za srbiju preko rumunije neka vam je Bog u pomoc. Ja sam isao u februaru kolima i nikad vise. One rupe nisu bile ni u ratnoj bosni. Drugo oni cigani rumuni me u prvom selu okitili sa radarom iz kola. 70e kazna u lejima. I putarina im je 3e. Put jeste vrhunski. Ali ogranicenja debilna 50/70/30 i to se sve desava na 100m promena ogranicenja. A ima pandura svuda. Aj sad da se vratimo na krim. Bio sam to letos tamo motorom. Doduse do feodosije i nazad. Platne kartice - NE RADE!!!! Krim je pod sankcijama bez obzira sto je pod ruskom upravom. Znaci samo kes!! Drugo u sezoni su cene ravne mikonosu. A usluga - ljubili bi crnogorce u doope ( sami rusi kazu da je to najgori servis na zemaljskoj kugli. Putevi su uzasni, guzve na luci kavkaz kolima se ceka oko 7-8h da se ukrca na trajakt. Postoje veliki parkinzi gde se pakujete i cekate na red kad ce da vas puste iz tora. Motorom ste postedjeni cekanja reda. Karta za motor je cini mi se 500rub i za coveka 600 ili tako nesto ( 60rub/euro sada) Od moskve prema krimu guzve su nenormalne. Nemoguce je naci pored puta neko spavanje. Sve je izdato i najvece prcvarnice su po 50e. Ali njih zabole bas, neces ti ima ko hoce. Inace spavanje u rusiji je skupo do zla boga a mnogi hoteli vas vracaju u doba ussr i komunizma. Nista nisu preuredjeni. U rusiji je prava sreca naci i u hotelu da neko govori engleski. Putarine postoje i budu nesto 60-150rub. Ima nekoliko do krima. U slucaju da je neko sr*nje na putu, udes ili zastoj - braca rusi krecu kolima preko njiva i zemljanim putevima. I to se vozi dosta brzo. Ja sam zeleo da vidim taj krim ali sam ubrzo shvatio sVe one prijateljske reci rusa da je cist promasaj. Priroda je lepa a sve ostalo uzasno. Ako neko ima neko pitanje za ukrainu, deo rusije a mozda i vise ili belorusiju moze slobodno da mi posalje pitanje na pp. Prosao sam motorom dosta i kolima od septembra bio 5x do sada. I idem opet uskoro. Varijante vozom i busevima ne znam iskreno. Prelaz iz belorusije nije moguc u rusiju za nase tablice i drzavljane ( ja sam platio skolu pa dajem validnu informaciju) Iz belorusije mora da se ide na gomel pa na tri sestre prelaz. Ako ste uvezli ( ne uvoz nego usli kolima ili motornim vozilom ) u ukrainu ili rusiju na vase ime a onda to vozilo ostalo na jednoj od ove dve teritorije necete moci da udjete sa drugim vozilom dok ne izvezete prethodno. ( prikolica ne spada u to, mozete je imati na autu). Kartice kao platezno sredstvo rade u vecini slucajeva. 1e je oko 28/29 grivnji. Benzin i dizel oko 20grivnji + - , sipati gorivo na shell , okko. Cigarete su lucky strike 22grivnje , marlboro 25/28 a ima i onih jeftinijih tako da se ne cimate sa cigarama iz srbije. Hrana u marketima stvarno dzabe. Domace marke su smesne cene. Uvozne isto kao u srbiji. Espresso i kafa je dobra i bude pola evra na ulici. Probajte porosenkove cokolade roschen - dobre su. I kome god se ukaze prilika da poseti kiev nece se pokajati. Cene su zaista prihvatljive, ljudi super, grad prelep. Mnogo bolja investicija od praga ili cigan beca. Za one koji bi da putuju rusiju ima veoma cesto karata unutar rusije povoljno. Njihova pobeda ili ural. Mnogo puta je jeftinije od voza. Ima letova iz bratislave, minhena. Znam da sam usarenio i pisao o svemu i svacemu ali da je sve to neko napisao mnogo ranije verovatno da nebih osetio na svojoj kozi ))))). Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2018 Dobar dan, idem za Odesu sredinom avgusta meseca i ostajem tamo 10dana, imam trku(polumaraton) tamo. Kakva je Odesa kao grad, kultura, noćni život, hrana,plaže? Da li ima povratni bus iz Кишињев Chişinău jer na http://ticket.bus.com.ua/order/forming_bn?count=1&point_to=MD0101000000&p=1&lang=en&date_add=1&point_from=UA5110100000&fn=round_search nema. Da li preporucujete da se ode u napušteni grad iznad Kieva ili samo da odem do Kieva? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2018 Odesa je jako lepa, lici na Bec za plaze ne znam, nisam bila (i bilo je prolece), mislim da ima ali malo van centra. Bus iz Kisinjeva ima, tj mini-bus (marsutka) a ima i voz koji ide samo petkom, subotom i nedeljom. Hrane ima u izobilju, ne mozes ostati gladan u Ukrajini Za napusteni grad iznad Kijeva mislim da ne mozes samostalno da odes, vec samo sa organizovanom turom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2018 Super je Odesa. Ja sam bio prije tacno 10 godina, iznajmili smo neki stan u Arkadiji, tamo su i plaze i nocni zivot tako da je nama to bila idealna lokacija. Ne znam kakva je sad situacija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2018 Znači za putovanje u Č treba organizova tura. OK fala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2018 Odesa je super. Posebno ako idete leti. Svaka preporuka! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2018 Ako pod napušteni grad iznad Kijeva misliš na Pripjat u zoni koja je pogođena nuklearnom katastrofom, tamo možeš ući samo uz prethodno odobrenje ukrajinskih vlasti, koje ti pribavlja neka od agencija koja organizuje ture po Černobilu. Za dozvolu se čeka minimum 10 dana. Na ulazu u zonu će proverati pasoš i dozvolu za ulazak. Ja sam proveo u Zoni 2 dana, prespavao sam tamo. Imali smo sreću sa vodičem jer nas je momak vodio na sva moguća mesta u kojima je zvanično zabranjen ulaz. Zabranjen je ulaz u bilo koju od preostalih građavina. Mi smo išli i po krovovima stambenih zgrada. Svuda bez maske. Nagutao sam se radioaktivne prašine kao nikad To je najuzbudljivije iskustvo koje sam imao u životu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2018 Mogao si i da skocis bandzijem bez uzeta, to je bas uzbudljivo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 11, 2018 4 hours ago, HOBAK said: Ako pod napušteni grad iznad Kijeva misliš na Pripjat u zoni koja je pogođena nuklearnom katastrofom, tamo možeš ući samo uz prethodno odobrenje ukrajinskih vlasti, koje ti pribavlja neka od agencija koja organizuje ture po Černobilu. Za dozvolu se čeka minimum 10 dana. Na ulazu u zonu će proverati pasoš i dozvolu za ulazak. Ja sam proveo u Zoni 2 dana, prespavao sam tamo. Imali smo sreću sa vodičem jer nas je momak vodio na sva moguća mesta u kojima je zvanično zabranjen ulaz. Zabranjen je ulaz u bilo koju od preostalih građavina. Mi smo išli i po krovovima stambenih zgrada. Svuda bez maske. Nagutao sam se radioaktivne prašine kao nikad To je najuzbudljivije iskustvo koje sam imao u životu. Ovo bas i nije nesto cime bih se hvalio po internetu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 12, 2018 Hehe.. ne hvalim se, nego kažem kako jeste bilo. Od nas 10torice u grupi niko nije nosio masku. Gledao sam naknadno dokumentarce u kojima su neki prisutni Britanci na istim lokacijama na kojima sam bio obavezno nosili maske i paničili, valjda da bi bolje prodali dokumentarac. Znao sam da sam bio u minimalnom riziku, ali sam se ipak psole proverio na jednom aparatu, zove se whole body counter i meri stepen interne radijacije. To sam uradio u JP Nuklearni objekti Srbije, tada, 2014. bilo je besplatno za civile koji su bili u nekom riziku i zatražili proveru. Bio sam skroz čist, tako da je sve prošlo dobro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2018 Ukrajina je lepa zemlja..i veoma jeftina. Jedino sto malo komplikuje stvar je prevoz. Direktnih letova nema, na onim sa jednim presedanjem najcesce se ceka 10 ili vise sati(ima par izuzetaka, ali da ne navodim kompanije, da se ne misli da nekog reklamiram). Sem toga, karte nisu jeftine. Sledeca opcija je voz, ali o tome je vec dosta napisano pa cu to preskociti. Naravno, postoji i opcija da se uputite automobilom (ili ako ste biker, motorom). Tu opciju sam probao. Otisao sam rutom Beograd - Rumunija - Lavov - Kijev - Harkov a vratio se iz Harkova preko KIjeva, Odese, Kisinjeva (Moldavija) i Brasova (Rumunija). Cilj nije bio ici najkracim putem, nego obici i videti sto je vise moguce. Ako nekog interesuju detalji sa proputovanja, slobodno pitajte. E sad, postoji i tu jedna zackoljica. Budite spremni na sve, doslovce. Put kroz Rumuniju je OK, ali od granicnog prelaza sa Ukrajinom (Djakovo) pa do Berehova put je ka-ta-stro-fa. Kad prodjete taj deo, nasi putevi ce vam se ciniti kao da su najbolji na svetu. Od Berehova do Mukaceva je put bolji ali nista posebno, a tek od Mukaceva je ok. Vecina puteva, sem zile kucavice Lavov-Kijev-Harkov je u ocajnom stanju, bez ikakve signalizacije. Trenutno zavrsavaju deo autoputa od Kijeva do Odese...... Vozaci su definitivno jedni od najneodgovornijih u Evropi. Udesi su veoma cesti pa ako ipak odlucite da putujete kolima, pokusajte da predvidite i nepredvidivo. Cene goriva su oprilike: benzin 28-30 grivni, dizel 27-29 grivni a gas je od 13-15 grivni. Kurs u trenutku pisanja ovog teksta je 30-31 grivna za euro. Jos jedna opcija (takodje probao) je minibus. Postoji veliki broj minibuseva (8+1 sedista) koji voze od Ukrajine do Crne Gore i nazad. Najcesce polaze iz Kijeva i idu preko Lavova, Mukaceva (pa onim losim putem), Rumunije i na dalje preko Beograda do Crne Gore. Ima i onih koji idu do Novog Sada pa cak i onih koji idu preko Odese, Bukuresta, Vidina, Zajecara i Kragujevca za Crnu Goru. Cena "karte"(necete je dobiti ) je u sezoni od 70 do 80 eura u jednom pravcu a van sezone od 60 do 70 eura za putovanja iz Srbije. Jedini problem je sto dogovoreno vreme polaska morate uzeti sa velikom rezervom jer cesto znaju da kasne po nekoliko sati pa cak i da pomere putovanje u zadnji cas. Dobra stvar je sto "kartu" placate tek na kraju puta tako da vam se nece desiti da platite put pa da jurite svoje pare. Ostaje i Bla Bla Car ali o njemu verovatno sve znate Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2018 Ukrajina je lepa zemlja..i veoma jeftina. Jedino sto malo komplikuje stvar je prevoz. Direktnih letova nema, na onim sa jednim presedanjem najcesce se ceka 10 ili vise sati(ima par izuzetaka, ali da ne navodim kompanije, da se ne misli da nekog reklamiram). Sem toga, karte nisu jeftine. Sledeca opcija je voz, ali o tome je vec dosta napisano pa cu to preskociti. Naravno, postoji i opcija da se uputite automobilom (ili ako ste biker, motorom). Tu opciju sam probao. Otisao sam rutom Beograd - Rumunija - Lavov - Kijev - Harkov a vratio se iz Harkova preko KIjeva, Odese, Kisinjeva (Moldavija) i Brasova (Rumunija). Cilj nije bio ici najkracim putem, nego obici i videti sto je vise moguce. Ako nekog interesuju detalji sa proputovanja, slobodno pitajte. E sad, postoji i tu jedna zackoljica. Budite spremni na sve, doslovce. Put kroz Rumuniju je OK, ali od granicnog prelaza sa Ukrajinom (Djakovo) pa do Berehova put je ka-ta-stro-fa. Kad prodjete taj deo, nasi putevi ce vam se ciniti kao da su najbolji na svetu. Od Berehova do Mukaceva je put bolji ali nista posebno, a tek od Mukaceva je ok. Vecina puteva, sem zile kucavice Lavov-Kijev-Harkov je u ocajnom stanju, bez ikakve signalizacije. Trenutno zavrsavaju deo autoputa od Kijeva do Odese...... Vozaci su definitivno jedni od najneodgovornijih u Evropi. Udesi su veoma cesti pa ako ipak odlucite da putujete kolima, pokusajte da predvidite i nepredvidivo. Cene goriva su oprilike: benzin 28-30 grivni, dizel 27-29 grivni a gas je od 13-15 grivni. Kurs u trenutku pisanja ovog teksta je 30-31 grivna za euro. Jos jedna opcija (takodje probao) je minibus. Postoji veliki broj minibuseva (8+1 sedista) koji voze od Ukrajine do Crne Gore i nazad. Najcesce polaze iz Kijeva i idu preko Lavova, Mukaceva (pa onim losim putem), Rumunije i na dalje preko Beograda do Crne Gore. Ima i onih koji idu do Novog Sada pa cak i onih koji idu preko Odese, Bukuresta, Vidina, Zajecara i Kragujevca za Crnu Goru. Cena "karte"(necete je dobiti ) je u sezoni od 70 do 80 eura u jednom pravcu a van sezone od 60 do 70 eura za putovanja iz Srbije. Jedini problem je sto dogovoreno vreme polaska morate uzeti sa velikom rezervom jer cesto znaju da kasne po nekoliko sati pa cak i da pomere putovanje u zadnji cas. Dobra stvar je sto "kartu" placate tek na kraju puta tako da vam se nece desiti da platite put pa da jurite svoje pare. Ostaje i Bla Bla Car ali o njemu verovatno sve znate Sve sto si napisao mogu da potvrdim osim onog dela sa rumunijom. To je najvece sra..e i izbor ici preko rumunije. Put je katastrofa od onog gde se razdvaja na levo za rumuniju i pravo za berehove prelaz u madjarsku. Kamioni idu iz razloga sto imJe daleko jeftinija putarina u odnosu na madjarsku ali ne vidim da se neko stiska za 10e putarine i voznje po autopilutu kroz madjarsku. Madjarska je mnogo bolja opcija jer se daleko brze stize u odnosu preko rumunije. Ja sam jednom bio na rumuniju i vise nikad! Majmuni su me zakitili sa kaznom od nekih 100e u prvom selu posle granice , drugo sto su im ogranicenja nerealna... ono cimanje 30-70-30-50 i sa onim glupim ostrvima. Daleko se duze putuje u poredjenju sa madjarskom.... Ja sam ukrainu prosao sve po mnogo puta i znam je prilicno dobro... treba je ici kolima ili motorom.. avion je preskup i ne vidim svrhu putovanja avionom tamo osim ako je neki business trip, voz je isto sve komplikovano, limitirane mogucnosti. A i kolima se najvise isplatiOnaj put od berehove do rumunske granice je zlato kakav je od juznoukrainska do krivog roga. Ja sam tu relaciju isao 10h. Put je nekad bio a vise ga nema. Samo na j.. google... i onaj put je zona sumraka od kisinjovq preko prednestrovia na ukrainu..... nisam skontao jesi li bio kolima ili motorom...PozzzSent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2018 @vlada306 Isao sam autom. Naravno, upozorili su me da ni ne pokusavam da idem sa mojim autom jer se masovno kradu kola, narocito malo luksuznija. Uzeo sam od mojih Dacia Duster i to me je spasilo. Onoliki krateri bi, na mom autu, unistili trap. U Ukrajini sam napravio nekoliko "izleta" sa motorom. Prijatelj u Harkovu mi je izasao u susret i pozajmio motor na par dana (2 puta). Motor volim, ali nikome ne bih savetovao da uradi to sto sam ja uradio. Putevi, kao sto vec zakljucismo su veoma losi, vozaci jos i gori...za tih 5 dana na motoru imao sam nekih 15-ak situacija da sam pomisljao da batalim sve i vratim se u Harkov prevozom..pa makar to bila i marsrutka za mojih 25 godina voznje motora nisam doziveo toliko rizicnih situacija kao za tih 5 dana u Ukrajini. Slazem se da su ona ostrvca u Rumuniji smaranje i to zesce ali se nisam zurio. Ima kolotraga, ali kao sto rekoh, nakon onog u Ukrajini taj deo puta u Rumuniji ja kao Autobahn Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2018 [mention=10586]vlada306[/mention] Isao sam autom. Naravno, upozorili su me da ni ne pokusavam da idem sa mojim autom jer se masovno kradu kola, narocito malo luksuznija. Uzeo sam od mojih Dacia Duster i to me je spasilo. Onoliki krateri bi, na mom autu, unistili trap. U Ukrajini sam napravio nekoliko "izleta" sa motorom. Prijatelj u Harkovu mi je izasao u susret i pozajmio motor na par dana (2 puta). Motor volim, ali nikome ne bih savetovao da uradi to sto sam ja uradio. Putevi, kao sto vec zakljucismo su veoma losi, vozaci jos i gori...za tih 5 dana na motoru imao sam nekih 15-ak situacija da sam pomisljao da batalim sve i vratim se u Harkov prevozom..pa makar to bila i marsrutka za mojih 25 godina voznje motora nisam doziveo toliko rizicnih situacija kao za tih 5 dana u Ukrajini. Slazem se da su ona ostrvca u Rumuniji smaranje i to zesce ali se nisam zurio. Ima kolotraga, ali kao sto rekoh, nakon onog u Ukrajini taj deo puta u Rumuniji ja kao Autobahn Ko je to kazao da se kradu auta?? Nemoj da me pogresno shvatis ali mi je muka od tih pametnih koji vecito nesto pametuju. Ja kolima non stop tamo, cak sam i prikolicu vukao za moskvu nekoliko puta, motorom sam bio od srbije na bugarsku, rumuniju, moldaviju, ukrainu , belorusiju i rusiju 2.5 meseca putovanje okolo 30000km i nisam imao nikakve situacije motorom u smislu pokusaja kradja a isto tako ni kolima. Ljudi su malo vise isfrustrirani i lupetaju Znas secam se kada sam pricao da idem motorom za rusiju, i tako sedimo u gradu a meni ce tu neki “bajkeri” i mangupi ( onako istetovirani, napucani , teretana , steroidi i slicna sranja) jesi ti poludeo ides u rusiju, tamo ce te ubiti, i koje kakve gluposti. Slazem se da treba cuvati sebe ali nije bas tako kako ljudi prave price. Ako cemo realno sto se tice onoga kad si na motoru jesu li nasi majmuni bolji? Nesto i nisam siguran, ovde se prekrstis i sednes na motor do grada a kad se vratis kuci, kazes hvala Bogu ziv sam. Sto taksisti sto kreteni koji bulje u telefone i oni koji ne znaju koja je namena retrovizora i migavca. Bilo je sada za svetsko prvenstvo pametnih koji su plasili ljude da ne idu na ukrainu jer je nesigurno, rat i slicna sra..a pa su unedjivali ljude da idi preko latvie. To ako je neko sisa pa se plasi licno ne treba da ubedjuje i druge..... ukraina je mnogo lepa zemlja, ljudi su veoma prijatni, imam prijatelje u mnogim gradovima i bas volim da odem tamo. Zivim sada na 50/50 moskva-bgd i uvek uklopim izmedju nekoliko dana da provedem u ukraiini. Mogu da kazem i tamo gde sam bio potpuni stranac ljudi su me prihvatali bez problemaPolicija i carinici su im stoka..... Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2018 @vlada306 Upozorili su me ukrajinci. Nikog od nasih ne znam tamo. U Harkovu se bas krade. Lavov (ma ceo zapadni deo) je nesto drugo ali u Harkovu je toliki problem da je sad glavni biznis uzeti parce zemlje, ograditi, i iznajmljivati parking mesto kojje pod nadzorom cuvara. Cena je od 400-450 grivni za mesto na zemlji ili travi a ako je u pitanju betonirana povrsina i ako ima nekakav "krov" onda cena ide i na 600-700 grivni mesecno. Ti znas kolike su plate u Ukrajini, to je pravo bogatstvo tamo. Sto se motora tice, vozio sam ga sirom Evrope, Juzne Amerike pa cak malo i po Aziji ali nigde se nisam uplasio...do Ukrajine. Tu sam prvi put morao sici sa motora jer sam poceo da se tresem. Znas o cemu pricam. Nisam mogao da skinem rukavice, ni kacigu. Evo i sad, dok pisem, kad se setim toga nekako mi nije dobro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 12, 2018 Ja harkov bio najmanje 15x. Nikad nista. Imam mnogo kolega bajkera tamo koje znam i nisam imao nijednu neprijatnost. Mozda zavisi i od toga sa kim se pojavis tamo. Centar kradja , kriminala ti je krivi rog, Dnipropetrovsk pa onda sve ostalo. Krade se i po kievu ali nista to nije wow za razliku od beograda, rumunije, bugarske i slicno. Toga svuda ima. Meni je gore da vozim po beogradu od mentola koji su polozili a ni peske ne znaju ili komercijalista i taksista koji su svuda samo ne za volanom. Tebe je bas povezlo u ukraini Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 13, 2018 Ma meni je bilo super, ako izuzmem taj deo sa vožnjom motora. Nikad se nisam proveo tako dobro a da me to nije koštalo par plata u Ukrajini sam se maksimalno opustio i proveo 28 dana a da mi je još ostalo love od samo jedne plate. Šta da ti pričam, znaš i sam Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2018 Mogu primjeri nekih cijena za nas koji prvi put idemo u Ukrajinu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2018 5 minutes ago, Lazar47 said: Mogu primjeri nekih cijena za nas koji prvi put idemo u Ukrajinu? kazi sta te interesuje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2018 Standardne stvari. Hrana, piće, izlasci, neki manji šoping... Možda i smještaj, ako ti se da pisati, budući da mi je to obezbijeđeno u Harkovu, ali htio bih vidjeti i ostatak Ukrajine. Kolike su razlike u cijenama između Kijeva i ostatka Ukrajine? Naročito manjih gradova, jer htio bih vidjeti i nešto pored glavnog grada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2018 (edited) 59 minutes ago, Lazar47 said: Standardne stvari. Hrana, piće, izlasci, neki manji šoping... Možda i smještaj, ako ti se da pisati, budući da mi je to obezbijeđeno u Harkovu, ali htio bih vidjeti i ostatak Ukrajine. Kolike su razlike u cijenama između Kijeva i ostatka Ukrajine? Naročito manjih gradova, jer htio bih vidjeti i nešto pored glavnog grada. http://rost.kh.ua/catalog/produktovaya_gruppa/ Jedan od njihovih supermarketa...Kurs znas, oko 31 grivna za euro Cena prevoza....Smesno... Metro je u Kharkivu bio 3.5 ili 4 grivne...Tramvaj je tu negde, malo jeftiniji... Marsrutka (minibus) je najcesce prevozno sredstvo ali i najskuplje...Negde oko 6 grivni je bilo zadnji put. Metro neka ti bude prvi izbor jer je i cisto i brzo i jeftino... Ako zelis malo "avanture" ili si se uzelio Beograda iz 90-ih onda je marsrutka za tebe ... Nikad nisi nacisto kad dolazi, koliko je ispravna(o grejanju i hladjenju i da ne pricamo) a ni cistoca nije na nekom nivou. Sto se tice izlazaka, cene u Kharkivu su od 10 grivni za kafu ili caj pa do nekih maksimalnih 30 grivni ili 1 euro (bas neko cool mesto). Sok ili pivo takodje imas unutar cene od 1 euro. Hrana po restoranima, bas se i ne secam pojedinacnih cena ali ovako... nescafe + 2 * kapucino, kisela voda + gusti sok * 2 + cezar salata (ima je i kolicinski) + 2 slane palacinke (piletina + nesto) + 2 slatke palacinke, nesto vrlo malo preko 10 eura na jako lepom mestu. Kijev je tu negde u cenovnom rangu sa Harkivom. Odesa je skuplja za nekih 20% a Lviv (Lavov) je otprilike 30% skuplji od Kijeva. Ostala mesta koja sam posetio, da ih sad ne nabrajam sve, su nekih 60-80% jeftiniji od Kijeva. Ah da, mala napomena. Voda u Kharkivu nije za pice tako da bih vam preporucio flasiranu vodu(Morshinskaja je moj izbor ) ili eventualno vodu sa automata kojih ima po gradu. Takodje, izbegavaj brzu hranu iz prodavnica u metrou. Najjeftini prevoz izmedju gradova je voz. Lokalni vozovi znaju da budu...pa recimo cudni. Nema kupea, svi su zajedno, zna da bude bucno i ne bas "mirisno". Brzi vozovi, narocito Intercity su odlicni. Sve je vrhunsko po ceni karte od 10 eura Kijev - Kharkiv(u jednom pravcu). Tu su i marsrutke po istoj ceni kao i brzi voz. Naravno, ne preporucujem to nikome ko nije spreman na avanturu. E sad, smestaj. Da ne reklamiram, snaci ces se vec, postoje aplikacije pomocu kojih mozes pronaci smestaj. Ja sam u Lvivu placao dvosoban stan u centru 22 eura/noc. U Kijevu 23(takodje centar) a u Odesi 25. U Kharkivu je isti dvosoban stan od 18-25 eura/ noc. ukoliko ne zelis neki luksuz, cene pocinju od 10 eura za noc mada postoje i kreveti(deli se soba) od nekih 5 eura Upravo proverio...cena Metroa u Kharkivu poskupela na 5 grivni, 8 grini u Kijevu..Marstrutka u Kharkivu oko 7 grivni Edited July 17, 2018 by KenWeGo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 17, 2018 Veliko hvala na savjetima. Post je bio zaista informativan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites