Followers 0

Shopping u Madjarskoj

1,237 posts in this topic

Koje prodavnice Vlado?

Ako je e-prodaja onda se može kupiti samo sa kućnom isporukom, (U Mađarskoj) i nema povrat poreza.

Da li se isplati kupovina auto guma u Segedinu, koje su adrese prodavnica i ako imaju linkovi.Izvinjavam se ako je o ovom ranije pisano, u romingu sam a ima dosta strana da se pregleda 'Shopping u Madjarskoj'.

Ja znam za Budimpeštu i vraćaju ceo iznos poreza. (Minus par stotina ft).

Zdravo svima,

vidim da imate dosta informacija pa vam se zato svima obracam. Pitanje: gde se pozice AFA? planiram u Tesco da kupim robe dovoljno za povracaj AFE i uz pomoc vas sam saznala kako se predaje (gde stati i sta raditi) ali nigde ne mogu da pronađem da li se za afu vraćam na carinu ili u Tescu mogu da mi vrate forinte? Koji je rok za podizanje para? da li je istina da moze da se podigne AFA do 6 meseci

Hvala vam puno

Pozdrav

AFA-u podizes tamo gde si dobila AFA obrazac, znaci u tvom slucaju u Tesco-u. I rok za povrat poreza je 6 meseci.

Strikane, ja koliko znam Tesco "radi" Blue, pa se moze podici u Rajfajzen banci ;)

Ako radi Blue jos bolje za nju, naravno ako joj odgovara provizija banke.

Pozdrav svima

evo vec satima listam ovu temu, zaboravih i sta sam procitao :), imao bih par pitanja iako sam na neka nasao verovatno odgovore, da ih potvrdim za svaki slucaj.

Idem u Budimpestu tokom meseca planirao sam da idem vozom, pa me interesuje dal je neko isao vozom i kako ide oko carine, da li je preporucljivo, itd...

Planirao da kupim TV i usput posetim neki soping centar pa kupim i nesto hrane.

1. Koliko je dozvoljeno kupiti hrane tj. uneti u Srbiju? Koliko sam shvatio do 150e.

2. Ako idem vozom kako oko povrata PDV, tj kome da se obratim i da li je to uopste moguce? Znam proceduru ali me zanima samo u ovom prevozu :)

Zahvaljujem

Hvala vam puno na informacijama. Blue mi ne odgovara jer se radi samo u BG i to radnim danima. Lakse mi je otici u Madjarsku. Idem cesto ali nikada nisam uzimala AFA-u.

Mislila sam da moze na granici ali jos bolje sto nije jer njihovi carinici samo znaju da kazu: Imas rakija i cigarete za prijaviti :)

hvala

Da li je neko kupovao u Tesco a da je trazio Afa racun? da li je dovoljno reci na kasi ili je potrebno prvo se najaviti negde?

Koliko sam pronasla na internetu povracaj AFA-e se vrsi u menjacnici u Tesco ali me interesuje kako doci do formulara. Ne znam mnogo Madjarskog pa bolje da pitam ako neko zna

Na pultu kada kolicima ulazis u radnju kazes da hoces povracaj AFA-e i dobices jedan papiric. Posle, nakon kupovine opet odes sa racunom do tog pulta i tada ti daju papire za povracaj poreza.

Sa tim papirima odes na granicu u red gde se ceka za AFA-u...skroz desno i carinici pregledaju sta imas i overe ti papire.

Posle sa tim papirima odes u Tesco gde imas one zelenkasto-plave menjacnice gde podignes AFA-u. Rok je 6 meseci.

Pozdrav forumasi, vidim da ja ova tema aktuelna vec nekoliko godina unazad. Ja se registrovah i resih da vam se prikljucim u nadi da cu u neko skorije vreme moci da podelim svoja iskustva iz kupovine u Madjarskoj, ali do prvog odlaska imam par pitanja.

Za prvi odlazak u Madjarsku odabrao bih Segedin. Pazario bih nesto garderobe, nesto hrane, doduse ovo bi sve bilo samo usput za jednu ozbiljnu kupovinu foto aparata cija bi cena, iznosila sigurno, preko potrebne sume za povracaj AFA-e. Sto se vracanja AFA-e tice tu je nadam se sve jasno posle iscitanog foruma, da svih 56 strana...ali mene interesuje sledece:

1. Ovo je za Pedjalonija najverovatnije, da li je za ispunjavanje garancije na tehnicku robu potrebno cuvati originalnu ambalazu? U Srbiji za neke stvari jeste.

2. Sto me navodi na sledece pitanje, ako je potrebno cuvati amabalazu, a znam da za overu AFA-e jeste, da li moram nesto posebno da je krijem od nasih carinika,

kako bih pokusao da aparati provucem kao svoj?

3. I na posletku, ako sve ovo ne uspe da prodje, znate moje je, znate evo kafe-ne za vas, koliku carinsku stopu mogu da ocekujem na ovaj tip robe, pored naseg pdv-a za koji znamo da ima koeficijent 1.2.

Pozdrav, znam da sam smorio sa ovolikim pitanjem, ali bolje sve odjednom nego da cepkam.

1.Pitaj u prodavnici da li treba da cuvas ambalazu ili ne. Mislim da je dovoljan samo garantni list, ali, proveri.

2.Aparat je barem lako za sakriti, sve zavisi od toga kakve si srece, da li ce te detaljno pregledati, ili ce ti samo mahnuti da prodjes.

3.AFA je 27% na osnovicu, a carina kod nas je 10%+(sad valjda)20% PDV, tako da, ako budes morao da platis, platices ukupno kao punu cenu u Madjarskoj i jos 3% vise.

01. Originalna ambalaža je potrebna u slučaju vraćanja robe. Za reklamaciju je potreban garantni list i račun (može i kopija);

02. Ako aparat kupuješ za vlastitu upotrebu, ne bi tebalo da podleže plaćanju carine. Naravno ne bi trebalo da ga prenosiš original zapakovanog, jer to izaziva sumlju da je za prodaju a ne lično koriščenje i

03. Carinska osnova nije puna kupovna cena, već, cena bez poreza.

02. Ako aparat kupuješ za vlastitu upotrebu, ne bi tebalo da podleže plaćanju carine. Naravno ne bi trebalo da ga prenosiš original zapakovanog, jer to izaziva sumlju da je za prodaju a ne lično koriščenje i

Huh, otkud sad ovo? Da li ce nesto biti carinjeno ili ne, mislim da ne zavisi od toga da li je za vlastite potrebe, vec da li spada u tip robe koji se carini, da li dostize odredjeni novcani iznos koji se carini, ili se carini ako se radi o vecem kvantitetu odredjene vrste robe.

Mozda nisam u potpunosti u pravu, ali to je neki moj zakljucak, obzirom da sam platio carinu i pdv za tv kupljen u Madjarskoj, iako je za vlastite potrebe :)

Mislim na lap top, fotoaparat, mobilni itd., što se nosi na putovanjima i lično se koristi.

To ne znači da je prilikom prvog unosa u zemlju oslobođeno plaćanje carine i poreza. zvizhd

*roba nekomercijalne prirode jeste roba  ĉija vrsta i koliĉina ukazuju na to da je namenjena za privatnu, liĉnu ili upotrebu u domaćinstvu primaoca ili lica koja je unose ili je jasno da se radi o poklonima; U vrednosti do 100eura.

Ako su dobro raspolozeni i ako ste im simpaticni, procice i nasa plazna od metar i dvaes...

A ako nisu, ima da se lomatate i za sitnice.

Savet je da ako uzimate laptop ili aparate (foto, navigaciju, tel....) ne brigate brigu i stavite na sediste iza vas i preko toga kese iz Tesc-a. E ako su u pitanju multipraktici, Televizori, zamrzivaci.... kafena je resenje..

Da li neko moze da mi kaze kakva je situacija sa parkiranjem u Budimpesti?

Odlucio sam da ipak idem autom a posto ostajemo 5 dana ne znam gdje i sta sa autom.

Da li u neke garaze ili postoji neka druga opcija?

Nase odrediste je Wesselényi utca, pa ako neko kojim slucajem ima neki predlog bio bih zahvalan.

Mi smo bili kolima u Budimpesti,i mogu ti reci da je dosta tesko naci parking,bili smo u hostelu u centru,vikendom  se ne placa parking tako da mozes ostati na ulici,ali radnim danima je dosta skup,hostel gde smo bili smesteni je imao privatnu garazu,dobijes daljinski i cepaj samo,mada ti po gradu ne treba auto,imas metro,sve je sjajno prganizovano,jedino ako zelis da pazaris pa ti treba auto da ne vuces kese itd..znaci trazi hostel koji ima ili parking ili garazu,u suprotnom je dosta tesko,cak sam nasao jedan kao parking,privatni,moze bukvalno 8 automobila da stane,a cena je bila skoro kao za nas dvoje 5 dana u Budimpesti.Koliko se secam cena garaze je bila 6 e po danu.

Da li neko moze da mi kaze kakva je situacija sa parkiranjem u Budimpesti?

Odlucio sam da ipak idem autom a posto ostajemo 5 dana ne znam gdje i sta sa autom.

Da li u neke garaze ili postoji neka druga opcija?

Nase odrediste je Wesselényi utca, pa ako neko kojim slucajem ima neki predlog bio bih zahvalan.

Pisali smo o tome.

Iza Wesend centra imaš parking koji je 900ft za 24 sata. Stim da se u parking ne može ući i iz njega izaći u vremenu od 23:00 do 07:00. Od petka od 18:00 do ponedeljka 08:00 se, uglavnom, na ulicama ne plaća parking. U Wesselenyi ulici važi da se ne plaća parking vikendom, dok to nije slučaj na obližnjem bulevaru (kerutu).