Vijetnam

300 posts in this topic

Juhuu ja pokusavam da dobijem pozivno pismo preko vitnamvisapro sajta kako ste predlozili ali nema Serbia tj kad trazi da se izabere nacionalnost nema Serbia...

Pa kako ste vi uspeli ...da stavim bosna ili croatia ili macedonia to ima???

Oljicee kako si ti to resila??? Jer taj sajt je bas najeftiniji...

Pozz

Stavis u polje gde se kuca broj pasosa Serbia, a izaberes neku drugu zemlju iz padajeceg menija.

I onda kada platis i narucis vizu posaljes im e-mejl za svaki slucaj.

Znaju oni dobro za taj problem sa Srbijom, bas sam na ovoj temi pisao o tome.

A zar nisu nama vize vec ukinute za Vijetnam? 

On 2/15/2017 at 2:23 PM, noskich said:

Odgovorili su mi:

Dear Sir/madam

If you are Serbian citizen, do as the sample, then make the payment as normal, the fee is the same as on the website. After that we will help you.

Application 1

Full name(*)

Slobodanxxxx

Female/male

Date of Birth

01/01/19xx(mm/dd/yy)

Nationality

Afganistan

Passport Number(*)

123456789  Serbian

On 2/16/2017 at 11:28 AM, noskich said:

Upravo sam se prijavio preko  VietnamVisaPro, javicu kako bude islo.

Inace interesantno da su u ovom primeru iznad kako predati zahtev za vizu oni napisali pod ime Slobodan, ne ja. Mora da su vec dobijali prijave iz Srbije. :smile:

Edited by noskich

Kada se podnese zahtev za pozivno pismo i kada platis...toliko sve brzo ide ..zbor razlike u vremenu ..odprilike dobijes mozda u nasim nocnjim satima od njih mejl da jos jednom proveris svoje podatke ..da se ispravi nesto ako nije uredu  ..I ako mejlom neodgovoris  u nekom kratkom roku..neznam koji im je to ..ali je bas kratak...zapravo vec sutra dan od uplate ili mozda i brze primis pozivno pismo....

Sto znaci da nema vremena za prepisivanje sa njima .. u smislu ..e  znate ja sam iz Srbije a morao sam da stavim da sam iz ..neke vec druge zemlje....

Na kraju ..tvoje ime je na pozivnom pismu i to je bitno...odstampaj na nekom printer u boji, dase  njihov pecat u crvenoj boji vidi kao original...I to sa pasosem i slikom se preda posle na ulasku u zemlju na aerodromu i 25$..i dobijes bas lepu vizu u pasos. Ko pre stigne na salter po izlasku iz aviona i popuni one papirice za ulazak preda sve ovo napred navedeno , stane sa strane da bi posle nekih 10min.cuo kad ga prozovu da preuzme pasos....opusteno ..nema frke.

Eto to je to ..da znate sta da ocekujete I kojom dinamikom to ide.  

Pozdrav,

da ne bih otvarao poseban topic vidim da ima ljudi sa iskustvom Vijetnama ovde pa ako mogu malo da pomognu oko plana puta.

Pošto sam već tajlandski veteran kojem se i ove godine vraćam, ove godine bih ipak negde u decembru malo iskombinovao taj odmor sa Vijetnamom. Iako sam sa tajlandkih putovanja naučio da vremensku prognozu mnogo unapred nema svrhe gledati ovde postoji ipak veliko podudaranje mišljenja. Čitajući i ovde utiske i sa strane došao sam do zaključka da u periodu kada idem (decembar sredina i kraj) je na severu prilično hladno a da u srednjem Vijetnamu( Hoi An , Nha Trang) postoji velika verovatnoća da more nije za kupanje što mi kao jedinu realnu plažnu opciju ostavlja Phu Quoc na jugu gde opet čitam da postoji konstantan problem sa čistoćom plaže što meni deluje demotivišuće uz cenu avionske karte iz Saigon-a, pa sam uzevši sve u obzir odlučio da se ipak vratim  kupanju na nekom od ostrva u Andamanskom moru ili Koh Changu gde me sunce već odvede, a Vijetnam ostavim za aktivniji odmor.

E sad iako deluje da bi mi to trebalo olakšati izbor dešava se potpuno suprotno. Prvobitni plan je bio da iz Bangkoka odletim za Saigon a odatle nakon dva dana u Da Nang i smestim se u Hoi An (privučen Bourdain-ovom pričom o najboljem Bahn Mi na svetu :biggrin:)odakle bih išao na (moto ili auto) turu do Hue preko Hai Van prolaza uz usputno izležavanje po lokalnim plažama narednih nedelju dana.

Pošto od plaža nema ništa sedam dana za Hue i Hoi An su mi previše pa sam mislio da promenim turu od Hanoi-a do Saigon-a uz zaustavljanje u Halong Beju, pa zatim po dva dana za Hoi An i Hue pa odatle do Saigon-a a odatle neki izlet negde verovatno Deltu...a onda sam stavio na papir cene svih letova i izleta i nekako mi sve izgleda previše i novca a i iskreno nekako mi je sve stegnuto što se tiče tajminga tj. ne verujem da bih izgustirao bilo koji grad kako treba.

pitanja za one sa iskustvom...da li je bolje da izbacim sever iz kombinacija s obzirom da Halong Bej je u zimskom modu i ne bi to bilo to tj. ne onako kako sam želeo sa noćenjem na barži i kupanjem u zalivu, a da me Sapa baš i ne privlači? Koliko realno vredi Hanoj kao grad za obilazak?

Pošto su mi Hue i Hoi An primarni i to ostaje sigurno...ima li na jugu neko letovalište bliže Saigon-u gde se u tom periodu mogu provesti 3-4 dana uz plažne aktivnosti?

Ima još puno vremena do realizacije puta i biće dosta premišljanja ali iskustva iz prve ruke bi mi značajno pomogla.

Hvala

Ja mislim da netreba da gubis vreme sa severom ...u tom periodu. Da li vredi odvojiti vreme za Hanoj ? Definitivno. A stvar ukusa koliko ce ko da odvoji. Meni je odgovaralo ,,cepkanje ,, vremena u Hanoju..onako u cugi par dana mi ne bi vredelo, a ovako ,,malo sad , pa malo kasnije,, sasvim mi je pasovalo. 

A preporuka za neko kupanje na jugu ako to ne bude Phu Quoc ( ja na srecu nisam naletela na prljavstinu o kojoj su mnogi pricali)...spomenucu nesto sto sam posetila a cini mi se da si ga ti smetnuo iz,,vida,,..Mui Ne 

https://www.travelfish.org/sight_profile/vietnam/south_central_vietnam/binh_thuan/mui_ne/2494

A na ovo sam nalatela dok sam se spremala ,ali nisam stigla.Nisam posetila..da nebude zabune

https://www.travelfish.org/location/vietnam/saigon_and_surrounds/ba_ria_vung_tau/con_dao_islands

A ova ostrva su u blizini Pho Quoca..

https://www.travelfish.org/sight_profile/vietnam/mekong_delta/kien_giang/phu_quoc_island/3544

1 hour ago, oljica said:

Ja mislim da netreba da gubis vreme sa severom ...u tom periodu. Da li vredi odvojiti vreme za Hanoj ? Definitivno. A stvar ukusa koliko ce ko da odvoji. Meni je odgovaralo ,,cepkanje ,, vremena u Hanoju..onako u cugi par dana mi ne bi vredelo, a ovako ,,malo sad , pa malo kasnije,, sasvim mi je pasovalo. 

A preporuka za neko kupanje na jugu ako to ne bude Phu Quoc ( ja na srecu nisam naletela na prljavstinu o kojoj su mnogi pricali)...spomenucu nesto sto sam posetila a cini mi se da si ga ti smetnuo iz,,vida,,..Mui Ne 

https://www.travelfish.org/sight_profile/vietnam/south_central_vietnam/binh_thuan/mui_ne/2494

A na ovo sam nalatela dok sam se spremala ,ali nisam stigla.Nisam posetila..da nebude zabune

https://www.travelfish.org/location/vietnam/saigon_and_surrounds/ba_ria_vung_tau/con_dao_islands

A ova ostrva su u blizini Pho Quoca..

https://www.travelfish.org/sight_profile/vietnam/mekong_delta/kien_giang/phu_quoc_island/3544

Hvala,

i ja sam nekako sada blizak ideji da taj deo ostavim za neki od narednih odlazaka a da sada vidim Hue,Hoi An i Saigon. Tj sedam do deset kvalitetnih dana u zavisnosti da li ću dodati plažu ili samo ići na gradske ture. 

Ima mnogo yt klipova gde je to smeće na Phu Quoc-u dokumentovano,ne znam...verovatno je stvar sreće malo,sačekaću neke skorije vlogove pre konačne odluke. Mui Ne sam čuo za dine nisam znao da imaju i plažni patencijal...Ovaj Con Dao ću istražiti.

Ja sam bila super zadovoljna sa plazom I Mui Ne..plus sto ima sta jos da se vidi. I super su im oni restorani duz ulice odn.plaze sa druge srane. Sa licne strane gledas brojne akvarijume sa cistom vodom I svezim ribama I drugim plodovima mora...a sa druge strane restorana pogled na more  I plazu. Mui Ne sam na kraju nekako ubacila u plan..I jako sam  bila zadovoljna...cak I sa bus prevozom do tamo...ima sta interesantno videti usput.

Hanoj ume da bude prohladan i na prolece, a kamoli zimi. Zimi ti treba jakna, nocu se temperatura moze pribliziti nuli. U Sapi smo bili u aprilu i na motoru je bilo dosta hladno na planinskim vrhovima. Da ides zimi sigurno bi to bio minus. 

Da li vredi videti sever Vijetnama? Apsolutno! Hanoj, Sapa, Halong bay su sam vrh na listi mesta za posetiti u Vijetnamu. Ali kao sto napisa Oljica, ne u tom periodu. 

Edited by noskich

Bio sam u hanoju u novembru i bilo je preko 30 stepeni..koliko sam skapirao od lokalaca, pocetkom decembra krece da se spusta temperatura, ali je pre toga lepo, i moze da se kupa..

sapa je planinski teren, i tamo je hladnije i leti, a kamoli zimi :smile: 

Edited by bam-bam

Zavisi koji deo Vijetnama, dugacka je to zemlja, razlicite klime :biggrin: Ja zivim na Tajlandu vec godinu dana, obisla sam dosta u JI Aziji, ali Vijetnam mi je ubedljivo broj 1. Ljudi, kultura, hrana, priroda..SVE! Ja, inace, volim taj haos i prljavost JI Azije, mozda zvuci cudno, ali hiljade i hiljade kablova po banderama, sendvici sa sirom i mesom koje stoje ceo dan na 40 stepeni, buka, haos u saobracaju, gekoni i bube po lokalnim mestima.. mene to odusevljava, fascinira! :biggrin: Inace, mi smo u Muineu bili u smestaju, nesto izmedju hotela i hostela, jer imas i privatne sobe ili sobe sa po 12 kreveta, gde smo mi bile. 1.8usd po noci smo placale krevet, izuzetno cisto, svaki dan su cistili i spremali kupatilo. Plus smo koristili 2 bazena koja su bila bas chill varijanta, lagana muzika, ljudi, bleja, a koji su u sklopu smestaja. Kome treba ime, potrudicu se da nadjem :smile: U Hanoiju smo isto bile u nekom novom hostelu, 3usd po noci sa vrh doruckom. Hostel je u samom srcu Stare cetvrti, mi smo bile u septembru i tek su krenuli sa radom. Nov novcijat. Elem, Tajland me je malo smorio posle godinu dana i 40 stepeni svaki Bozji dan, taman mi istice ugovor u aprilu, pa imam vec kombinaciju da odem u Hanoi da radim neke vreme. Zaljubila sam se u taj grad :smile:

Moram da dodam još jedan komentra..Svi znaju da na Tajlandu sve jako dobro organizovano za turiste...moram da pohvalim i Vijentamce . Vrlo je sve organizovano. Možeš sve online da organizuješ , telefonom , drže se dogovora...i korekni su i ima delova kad pokušavaju da malo dignu cenu, ali sve u svemu je vrlo ok. Pre puta sam se takođe naslušala loših iskustava sa nekim ,, čangrizavim bakicama ,, vlasnicama smeštaja...Moja teorija na ta iskustva  je bila koliko para toliko i muzike...ali nisu svima budžeti  isti , tako da će uvek biti svakakvih komentar..ali zato to treba imati u vidu.

U Hanoju se može za dan ili dva , u vrh glave, obići ono sto je kao ,,the must,, ...ali posle toga ono što ostaje za lutanje za svoj ćef je najbolje . I Hanoj uveče ...to svako mora videti jer je teško prepričati.

Samo bi skrenula pažnju na prevaru sa taksimerom ..naštelovali su ih tako da po želji putnika on uključi taksimetar ..kao evo ti ..a taksimetar leti li leti i na kraju imaš situaciju ,,pa jesi li tražila taksimeta evo ti sad plati,,. E tu mi je zafalio Tajland i njihova turistička policija , barem da im zapretim ako i ne bi pozvala.

Iz iskustva drugih putnika čula sam da u sobama nema grejanje u ovom hladnom periodu, jer se oni greju oko ,,ognjišta,, gde se sprema klopa ..a sobe za spavanje se negreju...tako da sam ja u mom planu odmah prekrižila psetu Hanoju  u hladnom periodu. Možda se nešto promenilo ..mislim u smislu grejemo se na klimu..ali za mene ,, ne hvala u hladnom periodu Hanoj,, :-)

Zavidim ti MakiRF što si tako blizu Vijetnama pa možeš da ,,skokneš ,, brzo.

Nema problema sa taksijem ko instalira Uber ili Grab aplikacije. Cena se izracunava unapred i placa u keshu. 

još jedan upvote za Hanoj! mnogo mi se više dopao od (doduše prelepog) ali turistima prepakovanog Hoi Ana. i to što je neko već napisao, najlepše je po njemu lutati bez plana i programa. 

a problem sa taksistima se rešava tako što se iznajmi skuter :wink:

popni se na onaj neboder sa staklenim podom. stvano je divan pogled na grad. mi kad smo bili bilo je 2-3 ljudi na celom spratu, izležavali se, čitali knjigu, gledali i tako.

ja sam bila oktobra i tada je za kupanje oko Hoi Ana fenomenalno, posebno što na većini plaža nema žive duše, ne znam za decembar...

Hvala ljudi,

drago mi je da čujem da se ljudima sviđa Vijetnam naročito što svi iskustveno mogu da ga uporede sa Tajlandom. Tri nedelje godišnje u SEA postaje nedovoljno izgleda :wink:

Jedna od varijanti je i da iz Bangkoka odletim sa kartom u jednom pravcu za Sajgon ili sa opcijom izmene datuma i/ili odredišta koji sam već koristio sa AirAsia kada sam "bežao" iz kišnog Ao Nanga i koja je u rangu ~25€ doplate ako se sećam, pa da onda pustim da stvari idu svojim tokom :biggrin:  u zavisnosti od vremenskih uslova i trenutnih hirova. Naravno ako je turistička infrastruktura iole slična Tajlandu onda ne bi trebalo da bude problema sa tim. Pomaže činjenica da ima direktnih letova iz Tajlanda za Da Nang.

Što se tiče severa, iz svega što sam dosad pročitao i video definitivno vredi ali  je bolje da napravim posebnu turu nego da zbrzam sada.

Edited by djordje77

Pozdrav svima.

Prvi put pišem i tek danas sam se registrovao, ali čitam neko vreme.. + sam putovao i živeo po Aziji tako da nisam potpuni novajlija. S obzirom da sam svašta nešto saznao, red bi bio i da uzvratim :smile:

Elem, od 1. aprila sam u Hanoju, i ostaću za početak 2 meseca. Idem tamo da radim ( za jedan studio koji pravi komjuterske igre) i poslodavac mi je sredio sve potrebne papire ( pozivno pismo, radnu vizu...). Prvi mesec mi oni plaćaju stan, a od maja ću najvervatnije potražiti nešto malo veće sa velikom terasom-dvorištem... Tako da, ako nekome bude potrebna pomoć, savet, predlog... Slobodno pišite.

Pozdrav,

Đorđe

On 3/20/2018 at 3:28 PM, djordje77 said:

Hvala ljudi,

drago mi je da čujem da se ljudima sviđa Vijetnam naročito što svi iskustveno mogu da ga uporede sa Tajlandom. Tri nedelje godišnje u SEA postaje nedovoljno izgleda :wink:

Jedna od varijanti je i da iz Bangkoka odletim sa kartom u jednom pravcu za Sajgon ili sa opcijom izmene datuma i/ili odredišta koji sam već koristio sa AirAsia kada sam "bežao" iz kišnog Ao Nanga i koja je u rangu ~25€ doplate ako se sećam, pa da onda pustim da stvari idu svojim tokom :biggrin:  u zavisnosti od vremenskih uslova i trenutnih hirova. Naravno ako je turistička infrastruktura iole slična Tajlandu onda ne bi trebalo da bude problema sa tim. Pomaže činjenica da ima direktnih letova iz Tajlanda za Da Nang.

Što se tiče severa, iz svega što sam dosad pročitao i video definitivno vredi ali  je bolje da napravim posebnu turu nego da zbrzam sada.

djordje pa covece kako 3 nedelje....kad prevaljujes toliki put, bar 4 nedelje :)...

salim se, ali obicno se tek posle 10-15 dana covek potpuno opusti i pocne da sazivljava sa okolinom, tako da svakako povecaj br. dana odmora u SA Aziji...Savetovao bih ti da za hanoj, sapu, ha long bay odvojis jedan deo odmora, bar 7 dana, a ne da zbrzas sve navrat-nanos.....ako imas manje vremena, onda bolje idi u saigon..a sledeci put sever

Ha ha ..toliko tačan komentar... Prvobitni plan na papiru za Vijetnam mi je bio 45 dana ..pa sam morala malo da ga smanjim ...na 27 dana. Da se malo našalim ...ali ipak istinito ...45 dana od gode na dole ili obrnuto ( nije bitno ..kako ko preferira) je optimalno ..sve više je još bolje ( ako imate vremena-ili još bolje tamo nešto radite ). :-) 

Internet je đavo :-) ...taman zaključiš plan a onda kreneš netom još nešto da pogledaš ..pa onda hoćeš sve ..ne zato što si alav ..već ...pa kad je usput  :-) ..a lepote svuda ...samo vreme da posluži.

Meni u Tam Qocu padala prvo neka sitna kišica ,pa prestala , nije bilo sunca ali posle bilo sve vreme suvo ..ispade da je to bilo bolje nego da mi  je sijalo sunce koje bi me zaslepljivalo i kameru , dok sam se vozila u onim čamcima što pedalaju nogama. A ovo me je oduševilo i potaklo na ovaj deo puta

https://www.google.rs/search?dcr=0&biw=1184&bih=612&tbm=isch&sa=1&ei=QMW0WquKG8bPwQLQlKCAAg&q=tam+coc&oq=tam+coc&gs_l=psy-ab.3...7103.9181.0.10109.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.0k9jNQMtt9I

U tim slučajevima se uvek setim komentara  osoblja u hotelu u Petri ,,vreme je dobro , nepada kiša,,. I kao sam tada izletela iz hotela po nesunčanom vremenu i krenula u obilazak , jer vreme je bilo super -nije padala kiša :-)

Edited by oljica

Dzorzgul, tema o radu i zivotu u Vijetnamu je ovde: 

Radujem se unapred tvojim postovima.

Samo da prijavim da  VietnamVisaPro sada imaju Srbiju kao opciju u padajucem meniju. Cena je i dalje samo 6 USD za jednomesecnu vizu - jedan ulazak. Nisam cuo ni procitao da igde ima jeftinije od njih, a provereno rade posao.

Kako izgleda da nema nista od ukidanja viza moracu opet preko njih. 

Edited by noskich

Ah,Vijetnam. Baš ti zavidim. Prošle godine je bilo fantastično. Ove godine se upravo vratila sa puta u Kinu--muslimanski deo Kine . Išla putem svile kroz Taklan makan pustinju ,samo dve provincije. I jeste da ovo nije tema Kina i neželim da pišem ovde o Kini ..htedoh samo da kažem da je put u Vijetnam bio mnogo jednostavniji , turistički podobniji. Na ovoaj moj komentar mnogi su se iznenadili , mislili su da je i Vijetnam za turiste komplikovan. Ma Vijetnam je skoro kao Tajlan -Kina nemože da se po tom pitanju ni primakne Vijetnamu. Net radi , sve preko neta može da se organizuje, gomila lokalnih tura, lokano stabovništvo  ili oni koji rade u turizmu barem pričaju Engleski. I može da se komunicira sa njima. Negledaju te ko ,,tele,, kad uđeš u hotel-šta ću sad sa ovim strancima. I sad da mi neko ponudi free karte za Vijetnam ili KInu -iz topa bi ispalila Vijetnam.

Oljice, i mene jos drzi odusevljenje Vijetnamom od prosle godine. Sada cu malo da obidjem jug posto sam prosli put bio na severu i u sredisnjem delu, pa onda za Kambodzu, Tajland regularno da obidjem tazbinu pa Evropa nakon 7 godina.