Posted January 24, 2010 Sve drhti, trese se, momak vergla svom snagom, i mi jurimo, naprava se ne lomi, ali kao da je na ivici da se polomi u svakom trenutku, jurimo kao miševi kroz automobile-mačke i kamione-mačke, međusobno se pretičemo, po vrtačama u asfaltu koje šofer obilazi, majstorski i pijano... Autor: Uroš Krčadinac Pročitajte ceo tekst Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2010 Matatui!!! odusevljena sam pricom o njima, zamisljam ih na ulicama beograda potpuni hit! a mogu tek da mislim kako je prolaziti kroz krosnje avokada, eukaliptusa i banana uzivala sam citajuci sve tri price iz najrobija, razlicite, potresne, zabavne, informativne, tri razlicite perspektive istog grada! nestrpljivo iscekujem sledeci text!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2010 Da prostite cini mi se da je neka fiks ideja ti matatui! Kao da nista drugo nema u Keniji:) Najobicnija stvar, javni prevoz u obliku kombija. Interesantno mozda za dosljake...ali istinitu pricu o matatuima mogu ja eventualno da vam kazem posle 17 godina ovde. Inace Urose,divna prica,svidja mi se.Zao mi je sto se nismo upoznali onog dana. Sretno dalje! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2010 Matatu su na prvom mestu vrlo opasno prevozno sredstvo. 80% smrtnih saobracajnih nesreca su uzrokovane matatuima. Prvi razlig nekvalifikovani vozaci 70% bez dozvole.U stvari imaju dozvolu ali kupljenu. Drugi razlog je sto su placeni po ucinku i voze 22 sata dnevno i vise.Moguce sa konzumiranjem Mira` jedna vrsta doge ,kao anfetamin. Kao javna opsanos po putevima,svi ostali vozaci ih mrze.Voze divljacki, ne postoju saobracajne prospise.Ne postoji za njih prednost, crveni svetlo ili bilo sta. Vozeci po ulicama Nairobija najveci problem je da pobegnes od njih, da te ne zakace lupe i pobegnu.Ili da te te ubiju, to kao nista. Inace ponasanje vozaca matauta im je mafijasko kao sto su i njihove gazde. Matatui ovakvi kao sto jesu su pravo ruglo.I najvaznije sto svakodnevno stavljaju u opsanost zivot svojih putnika.Nema dana da se ne skrse potpuno.I tu bez 8 mrtvih se ne prolazi. Policija pokusava da ih obuzda...onda oni strajkuju.Hoce bezakonje po ulicama i putevima. Policija moze malo i nista. Ali tu su Mungiki. Ovi ih samo navataju i poseku im glave kad im dosadi. Tako rat je izmedju Mungikija i Matatua.Ko se nadje izmedju obrao je bostan. (mungiki je jedna religiozna organizacija,sekta,mafija i oni) Tako ukratko iliti druga strana medalje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2010 I jos da dodam. Zenski putnici matatua redovno su u riziku. Anonimne prijave silovanja i seksualnog maltretiranja u voznji su svakodnevne. Vozac i kondukter se prave ludi dok zenu/devojku siluju muski putnici.Javna tajna . Svi cute, zrtve se boje osvete da zvanicno prijave. U bolnicama redovno zene zrtve silovanja u matatauu. Naravno to nasim putnicima nije palo u oci, jer se nije desilo.Mnogo vodimo racuna da se ne obrukamo pred gostima. A ta prejaka muzika u vozilu,koja je zakonom zabranjena inace, je iz razloga da odrzi budne vozace.I da sakrije po neki vrisak ili poziv upomoc. Hahaah znas ako si trudna naplate ti duplu kartu.Za dvoje.Ludaci. Eto ti matatu Vrlo "romanticno" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2010 Afrikanko, veoma su mi zanimljive i sokantne slike mracne strane Afrike i komentari nekoga ko je tamo toliko dugo. Ukoliko imas volje i vremena, molim te, podeli sa nama jos koje iskustvo iz Afrike. Ako smem da pitam, kako si prihvacena kao zensko tamo? Kojim povodom su otisla u Afriku i zasto si su ostala? Sta ti se najvise svidja u Keniji (ako sam dobro razumela da ivis tamo)? Sta ti najvise nedostaje, itd.? Nadam se da pitanja nisu previse licna. Pozdrav! ;-) Urose, prica je divna i zavidim vam na ovom iskustvu. Vas trojica razbijate sve izgovore tipa: "mi zivimo u Srbiji i ne mozemo da putujemo, jer nam ne daju vize, nemamo para, nemamo vremena, i sl." Potrebna je samo zelja! Hvala na inspiraciji i mnogo srece! Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2010 EVO VAS I U NOVINAMA! BRAVO MOMCI ! http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=67348 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2010 Tekst je, kao i svi ostali iz ovog bloga, sjajan! @ Afrikanka Da li siromasni u Najrobiju mogu nekako da izbegnu voznju matatuom posto su oni sve samo ne "normalan" javni prevoz"? I da li mozete nesto da nam napisete o "plemenskoj" mafiji u Keniji? O tome sam gledao u "Ross Kemp on Gangs", na Discovery kanalu, ali nisam bas najbolje razumeo. Mozda koju recenicu i o postizbornom nasilju 2008. godine. Nazalost, i "Afrikanci" su imali prilike da se, na ovaj ili onaj nacin, susretnu sa njima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 Da podelim moja iskustva bilo bi predugacko i pisala bih mesecima.Svojevremeno sam pisala i jos uvek pisem na jednom driom sajtu.Pa cu ovako pomalo da odgovaram na pitanja. "kako si prihvacena kao zensko tamo?" Sasvim normalno prihvacena kao sto bih i svugde drugde na svetu.Cak mogu da kazemda sam prihvacena i bolje.Vise postovanja. " Kojim povodom su otisla u Afriku i zasto si su ostala?" Prvo na letovanje,zatim i sledece 4 godine takodje .Do najzad stalnog boravka.Ostala zato sto volim i za mene je zivot ovde jedini moguc.Jer sam se smrtno zaljubila u Afriku jednostavno receno. "Sta ti se najvise svidja u Keniji " Nema najvise, sve mi se svidja.Pocev od klime, pa preko nacina/stila zivota, ljudi, prave vrednosti zivota, odnos i zivot sa i u prirodi itd.itd. "Sta ti najvise nedostaje, itd.?" Bas nista mi ne nedostaje.Ima, imam sve. Da li siromasni u Najrobiju mogu nekako da izbegnu voznju matatuom posto su oni sve samo ne "normalan" javni prevoz"? Nazalost ne mogu. "I da li mozete nesto da nam napisete o "plemenskoj" mafiji u Keniji? " Bas o plemenskoj mafiji ne bih rekla. Plemena ima 46-48 )ona dva su podplemena koja se nekad racunaju nekad ne) Verovatno "mafija" se odnosi na Mungiki.Grupa iz plemena Kikuyu.Na prvo, mestu su religiozna grupa koja se jos drzi paganske "religije".Sve sa tradicijama i obicajima.Proglaseni sektom i zabranjeni jer takodje u njihovim ritualima su i ritualna ubistva.Takodje su i kriminalna organizacija sa svim odlikama mafije i mafijskog sistema. A sto se tice ostalih plemena medjusobno se ne vole bas.A neki i ne podnose.Cim pukne nesto odmah se pobiju dva najveca plemena Kikuyu i Luo, veciti rivali koji se bore za vlast oduvek i uvek ce.Da napomenem da svako pleme ila svoj jezik, razlicit jedan od drugog toliko da se uopste ne razumeju.Takodje svako pleme ima svoje tradicionalne zakone kulturu i obicaje koji su i kao tradizionalni zakoni zakonom priznati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 "Mozda koju recenicu i o postizbornom nasilju 2008. godine." Ah to je tuzna i tragicna prica.Ali uobicajena za africki mentalitet nzalost. Gadno je bilo.Zvanicno 1000 mrtvih, a kazu da je duplo.Pola miliona izbeglica koje posle dve godine su jos u shatorima. Politicki naravno sve.Vladajuca partija i Opozicija.Na velu vladajuce Kikuyu,na celu opozicije Luo.I onda udri jedni protiv drugih.Kokuyu nece nikad dati vlast Luo.Ukljucena i ostala plemena zavisi na kojoj su se strani nasli u tom trenutku.A pobila se sirotinja medju sobom.Palenje, klanje uzas! I sve namestaljka politicka.Agresori sa obe strane potplaceni. Istragom se doslo do 10 imena organizatora masakra.4 sadasnja ministra i 6 MP.Imena nisu dali u javnost jos.Pregovara se da li ce u Hag, sto insistira medjunarodna zajednica, ili ce im se suditi ovde. Ja mislim da je bolje da im se sudi ovde jer postoji smrtna kazna,koju su zasluzili.I ma koliko su mocni i bogati, tesko ce e izvuci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 Mislim da Afrikanka preteruje. Razgovarao sam sa vise ljudi koji zive u Najrobiju i ceo zivot se voze u matatuima, tj. gradskim autobusima. Neke od osoba sa kojima sam razgovarao su devojke. To je sasvim normalno prevozno sredstvo, ja sam se vozio sigurno nekoliko desetina puta. Kao gradski autobus u Novom Sadu, samo malo vise natrpano, i naravno mnogo gora voznja. Mislim da ne moras da nam kazes istinitu pricu o matatuima posle tvojih 17 godina tamo, jer sam proveo desetine sati slusajuci istinite price od ljudi koji su se rodili tamo i zive tamo ceo svoj zivot. Zato sam i dosao u Afriku, da cujem njihove price. I cuo sam sasvim dovoljno, i napisao ono sto sam smatrao da je bitno za ovaj blog. Vecina informacija koje sam dobio od belaca u Africi bile su toliko pogresne da je to vec na granici nemoguceg. Da sad ne navodim detaljno. Molio bih da se takve stvari ne pisu na ovom sajtu, jer nisu istinite. Nista licno, ali sajt cita puno ljudi, i ne bih da se preko njega plasiraju zastrasujuce price. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 Možda je bilo tako ranije? Možda ima sporadičnih slučajeva, toliko retkih da se o njima i ne priča... Inače ne volim bubašvabe, ali mi je nešto Gregor prirastao srcu :/ Plemena... pa imamo ih i mi ovde, samo ih zovemo drugim imenom... da ne upirem ponaosob ni na koga - navijači... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 Lazo i Afrikanko, mislim da nema potrebe da se svadjate Imajte u obziru cinjenicu da, ne govorim za ovaj slucaj samo, ljudi gledaju stvari iz raznih uglova, i nesto moze delovati sasvim drugacije u glavama razlicitih posmatraca Mislim da je i poenta ovog foruma da svako da svoj doprinos, svoj pogled na odredjenu zemlju i desavanje, a na svakom je od nas , licno, da uklopi sva ta iskustva u jednu generalnu celinu i sliku Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 da li je broj zena u prevozu jednak sa brojem muskaraca? Apsolutno. da li su uglavnom bez pratnje? Da. To su gradski autobusi, zaboga Inače, mislim da ljudi sa kojima sam razgovarao nisu imali nikakve razloge da kriju istinu od mene. Rekli su mi mnoge intimne stvari o svojim životima, i mnoge jako loše stvari o svojoj državi. Generalno sam imao problem sa belcima u Africi, što sam i napisao u blogu. Žive izolovano, u svojim malim enklavama, i pojma nemaju šta se dešava. Nego, hajde da više ne raspravljamo o ovome, makar ne u komentarima na Urošev blog Ko želi raspravu, nek otvori posebnu temu, pa možemo tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 Cekaj malo Urose, jel mozes da prosiris i objasnis ovu recenicu malo "Shvatam da prekasno odlazim iz Najrobija, nakon što sam već izgubio saosećanje, blagost, sposobnost da volim i razumem ružno." ? Malo mi je strasno to sto si napisao. Takodje, mislim da se ne pazis dovoljno iako je to relativna stvar, ali nemoj tako nocu da setas vise svaki put vam se nesto neprijatno desi kada idete nocu po tim favelama. Mogla je ta pijana cura da ima i duze nokte recimo! Ona fotka sa skolskom decom je neprocenjiva. Jedva cekam da se vratis i ispricas mi vise u svom stilu. Par dana u nekom mestu je dovoljno da neko stekne licni utisak ma kakav on bio. Objektivan utisak je oksimoron pa je nepotrebno o tome raspravljati previse i na ovakav nacin. Sta ona tvrdi na osnovu izvestaja NGO i citajuci iz novina a i tih 17 godina je i suvise oprecno sa onim sto sam cuo od drugih ljudi koji zive u africi isto toliko dugo. Tako da svako ima svoje vidjenje i svoje dozivljaje, a poenta je da ljudi razgovaraju i razmene sve sto mogu, da budu otvoreni i spremni da razumeju suprotnost. Ja zivim vec 25 godina u Srbiji pa se opet svaki dan zabezeknem svojom okolinom. Da ne pominjem koliko se moj dozivljaj Srbije i dozivljaj mojih prijatelja razlikuje iako zivimo svi u istom gradu. Recimo ja volim prljavi gradski prevoz u Beogradu a moj najbolji prijatelj ne podnosi. Super je deo kada ti pipaju kosu sa komentarom kako je mekana. Jedva cekam Ruandu, istocnu obalu i konacno Tanzaniju. Svako dobro i ziveli. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 lijepe pricice. podjeti me ono ''mzungu, mzungu'' na pricu jednog mog nekadasnjeg gazde holandjana koji je nekad davno s djevojkom putovao afrikom. kaze sve u svemu da mu je bilo odlicno samo je par puta osjetio istinsku nelagodu. jednom su svratili negdje na tm putestvijima u neko selo koje je imalo postu i telefon. njegova djevojka je htjela nazvati roditelje u holandiju, da im se javi. i kaze idzemo u postu a tu nekoliko domacih. i kad su nas ugledali okruze nas i govore: mzungu, mzungu. kaze ono pipkaju nas pomalo vuku za kosu sa cudnim osmjesima na licu. bilo mi je vrlo neprijatno tad, kaze, ali se dobro zavrsilo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 Kako im cakli sunce na tim celavim temenima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2010 lijepe pricice. podjeti me ono ''mzungu, mzungu'' na pricu jednog mog nekadasnjeg gazde holandjana koji je nekad davno s djevojkom putovao afrikom. kaze sve u svemu da mu je bilo odlicno samo je par puta osjetio istinsku nelagodu. jednom su svratili negdje na tm putestvijima u neko selo koje je imalo postu i telefon. njegova djevojka je htjela nazvati roditelje u holandiju, da im se javi. i kaze idzemo u postu a tu nekoliko domacih. i kad su nas ugledali okruze nas i govore: mzungu, mzungu. kaze ono pipkaju nas pomalo vuku za kosu sa cudnim osmjesima na licu. bilo mi je vrlo neprijatno tad, kaze, ali se dobro zavrsilo. Тако је и овде. Нађи једног црнца у Србији са ким се неко није сликао? Чим виде црнца овде, као ајде да се лсикају са њим. Ја сам ишао у гимназију на Дедињу, где је преко пута била амбасада Анголе. Једном је у локални кафић ушао син амбасадора, Дејвид, да поједе сендвич. Сви су се скупили око кафића и гледали кроз прозоре, а он нам је касније рекао: "Да се осећао као нека животиња", што и има истине. Касније смо се фино дружили с њим. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2010 Fenomenalna prica... uzivam u svakom vasem pisaniju... jedva cekam price iz Ugande, Ruande i Tanzanije... imam jednog drugara u Ugandi ako ti treba kontakt Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2010 potpuno ste mi pokvarili utisak čitanja posta ružnim i nesuvislim hejtovanjem. hvala vam zbog toga. uroše, tekst je super matatui su zapali za oči jer je to priča koja se razlikuje od uobičajenih priča koje do nas stižu o africi (siromaštvo, beda, sida, glad, politika, crnci-belci dijalektika). priča o matatuima je nešto novo i originalno, a pritom potpuno super. hvala džejmiju što nam je nacrtao skicu mogli su i tebe pustiti da nacrtaš nešto na matatuu, e to bi bila fora mislim da je veoma dragoceno kad neko uoči nešto pozitivno u generalno negativnom stereotipu, i to je po meni najveća vrednost ovog tvog teksta. očigledno ljudi ne vole da im se dirne u stereotip, šta da se radi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 29, 2010 Mzungu kockica! Genijalno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 31, 2010 Jos jedna lepa priča. Kad sam pročitao još jednom sve tri, sve više sam uveren sa koliko ljubavi se prožeti odnosi sa ljudima sa kojima provodite vreme tamo, koji vas prihvataju kao deo svoje porodice i dele sve sa vama. Genijalni opis matutu-a! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 31, 2010 Ово с мататуима ми је један од горих примера робовања моди за које сам чуо )) Занимљив ми је и овај део са сомалијским избеглицама, канда се не слажу сви да су сви људи браћа Поред ових племена, у североисточном делу Кеније живе Сомалијци, који су својевремено хтели уједињење са Сомалијом... али ко зна колико заједница живи у Најробију. Како се зове онај њихов огромни слам, Кибера? Хехе, већ видим матату на ком ћирилицом пише "Фирма - Грбавица" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2012 Ćao Uroše! Treba mi dosta saveta u vezi putovanja za Keniju.. Možemo li stupiti nekako u kontakt s obzirom da si ti jedan od retkih osoba za koje sam čuo da su posetili Keniju baš tako kako bih voleo, u sopstvenoj režiji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites