Followers 0

Voz Moskva - Sankt Peterburg

72 posts in this topic

Zdravo svima,

Ja sam vas pre izvesnog vremena davila pitanjima u vezi sa smeštajem u Moskvi i Sankt Peterburgu. Tada nisam znala ni kada ni koliko dugo ostajem, samo su me zanimali dobri a povoljni smeštaji... Smeštaj je u međuvremenu manje-više odabran, kao i vreme putovanja (kraj juna), a trenutno me muči voz kojim treba da odemo u Petrograd i da se vratimo u Moskvu pre poletanja aviona koji bi nas vratio u Beograd.

Neko mi je na prethodnoj temi savetovao da noću putujem za Petrograd i da karta košta oko 15 evra.

Sad me zanima, ako neko zna, kakve su kategorije smeštaja.

Znam da postoji onaj (jeftiniji) grupni i (skuplji) u kupeu.

Kolika je razlika?

Koliko je socijalna ta jeftinija varijanta?

Kakva su vaša iskustva?

Ja se, iskreno, malo plašim da spavam u grupnom smeštaju sa svim prtljagom na izvol'te, ne znam koliko su česte krađe...?

Hvala unapred!

Moje iskustvo sa ovim vozom jako je dobro. Ne sećam se tačno, bilo je pre nekolko godina, kada kreće, ali mislim da je to oko 10 uveče a u Sankt Peterburg stiže oko 6 ujutru i tačno na vreme. Spavao sam u onim otvorenim spavaćim kolima i bilo je pristojno :)

Ja sam ovog leta putovao nocnim vozom od Moskve do Sankt Petersburga. Voz je krenuo i 1.50 i stigao je ujutru tacno na vreme na Sanktpetrogradski vokzal. Uzeo sam najeftiniju varijantu i karta me je kostala oko 10 evra. S tim shto mi je kartu preko interneta kupio couchsurfing host kod koga sam odseo i on mi je rekao da su karte jeftinije ako su kupe preko interneta...

Vozovi u Rusiji su uvek na vreme. Karta u plackartnom vagonu je u proseku za trecinu jeftinija nego za kuset kola. E sad, znam neke devojke kojima se plackartni vagon nije svideo, za mene je to jedno od najboljih iskustava u zivotu. Ako si kojim slucajem citala nasu knjigu (ili neke putopise na sajtu) videla si da se svi mi rado secamo plackartnog vagona. Bezbednost u njime je, po meni, bolja nego u kusetu. U kusetu si zatvorena sama sa tim nekim ko ti zapadne, a u plackartnom vagonu si tu sa jos 5o njih i zenom (opakom i zlom) koja je zaduzena za red i cistocu u vagonu. Nisam sreo nikoga ko mi se zalio da mu se nesto lose desilo u ruskim vagonima.  Ove devojke koje sam napomenuo da im se plackartni vagon nije svidjao kazu da im se nije svideo jer im je bilo neprijatno da spavaju u prisustvu tolikog broja ljudi. Preporucujem da probas plackartni vagon ... svako iskustvo (pa i lose) je nova prica. Ako ste dve, preporucujem da kupite kartu za krevete pored prozora jer su tada u pitanju dva kreveta a donji se rasklapa tako da se od njega naprave stocic i dve stolice ... taman da vas dve imate koliko toliko privatan kutak!

Slazem se sa spaceyom ... bolje je kupiti kartu preko interneta i na vreme.

PS: kad dodjete u Petrburg ja cu da vam najdem dobrog vodica (female) da vam pokaze Ermitaz i ostale znamenitosti jednog od najlepsih gradova na svetu! Uhhhh ... idete u Junu ... pocinju bele noci ... zavidim vam. Ko zna ... mozda i ja krenem s vama!

Da me neko pita da li bi radije plackartnijem ili avionom izabrala bi plackartni. Doduse cepovi za usi nisu na odmet. Spavala sam kao beba od Minska do St. Peterburga i od P do Moskve

i dobra stvar je sto u plackartnom vagonu kreveti koji su postavljeni po sirini voza na donjem nivou (ako se dobro secam) imaju foru da se madrac podigne (madrac je kao poklopac kutije), unutra ubacis stvari (mozes i pare i pasos) i onda spustis i legnes na taj madrac i tada je mala sansa da ce te neko pokrasti :) ispravite me ako gresim ;)

Samo da dodam još jedno pozitivno iskustvo na spisak... mi smo išli noćnim plackartnijem na toj relaciji prošlog leta i bilo je sasvim udobno i čisto. Dok ne dođe vreme za spavanje, ljudi se šetaju okolo, pričaju, razmenjuju sendviče i sokove (ili votku i pivo)... ceo vagon je jedna velika privremena zajednica. Što kaže kika, manja je šansa da će te neko pokrasti tu, nego u kušetu.

Voz Moskva-StP je "in" relacija i uvek je bezbedan.

Osim ako pruga nije minirana naravno.

Ta relacija je bezbedna tesko da ce biti nekih problema, u vozovima ima i policajaca u civilu koji su tu da intervenisu.

Mnogo opasniji su vozovi koji saobracaju po Sibiru. Tu sam se vozikao plackartnim XX puta i uvek je bilo veselo.

Dzeparosi narocito zenski, nasilni pijanci, dosadni Mongoli nomadi koji ti dosadjuju dok nesto ne kupis nesto od njih,

odbegli robijasi iz Nizneg Tagila koji hoce u Japan, itd. Znaci ovo "opasni" je relativno, to su situacije koje se desavaju u bilo kojim vozovima na svetu.

Naravno sve ovo nije pravilo ali treba biti spreman na sve. Ipak ruski plackartni su uvek ok, muskarci te nalevaju pivom i votkom a mame i bake ti nude da jedes.

Pozeljno je da se karta kupi sto ranije pre polaska jer su plackartna mesta kao najjeftinija uvek i najtrazenija.

Ruska zeleznica trazi poskupljenje svojih usluga od 1. juna ako im odobri vlada. Tako da je moguca izmena cene karte.

Hvala vam puno na odgovorima!  flowers::

Ovo mi baš znači, svi imate pozitivne utiske!

Meni nije problem da spavam u većoj grupi (preživeću hrkanje  :D), nego sam mislila da je bezbednije u kupeu.

Biće nas tri, ne znam kakav položaj ležaja možemo da biramo prilikom rezervacije...

I sama sam htela da kupim karte preko interneta, samo nisam sigurna kako, tj. imate li neku preporuku za sajt?

Videla sam da ih ima više, ali ja slabo znam ruski, pa ne mogu ni da pretpostavim koja je razlika između tih sajtova...

Na koji način se to plaća, preko kreditne karte?

Kad kupujes kartu pitaju te da li zelis gornji ili donji lezaj. Cesto posto su vozovi uglavnom puni pa je ostalo samo par mesta uzimas sta je slobodno.

Sto se kradja tice, ispod donjeg lezaja imas sanduk za stvari, ja sam drzao ranac tamo i kad sam bio gore i kad sam bio dole, iznad gornjeg lezaja imas policu (velicine lezaja otprilike) gde takodje mozes da stavis stvari. Ako ranac/kofer drzis u sanduku, licne stvari kod sebe jedino sto mogu da ti ukradu je hrana i pice sa stola, a to opet niko ne bi ukrao.

Sto se atmosfere tice definitivno je bolja nego u obicnim vagonima, ali kad vidim necija iskustva osecam se nekako uskracenim, ja sam pricao samo sa ljudima koji su spavali u mom boksu,i nisam stekao bas neka zanimljiva poznanstva. Rusi sa kojima sam ja putovao i nisu bili bas pricljivi, a ni pijani iako se pilo tu i tamo. Verovatno je bolja atmosfera na duzim putovanjima npr na Transibirskoj. Ja sam uglavnom putovao po 18-24 casa.

Pozz i ja želim platzkartom baš želim vlakom proputovati između Moskve i Pitera, ali vidim da su karte preskupe za taj platzkart iznad svih mojih očekivanja. Ne znam gdje ste ili sa koje ste stranice Vi kupovali,ali povratna vlakom 3rd class izađe oko 70 eura, sa obzirom da je Aeroflot ili S7 avion za nekih 80 eura više mi se isplati avion?

@spacey, kod koga si ti u Piteru prespavao sa couchsurfingom, i ja sam tamo ako može preporuka za člana na privatne poruke

http://www.rzd.ru/ je sajt ruske zeleznice. Ja sam za plackart za sutrasnji datum naso povratnu za 45e! Za sedece vagone je jos jeftinije. Treba paziti i koji se voz uzima jer na toj relaciji postoji i ultra giga mega brzi voz cija je cena veoma velika ali i stigne za 3 ipo sata. Takodje postoje i kompanijini vozovi koji su malo skuplji!

Da se razumemo, vreme jeftinih voznih karata u Rusiji je proslo.

Vreme kada je za 10 evrica moglo da se vozi na podugackoj relaciji je davno proslo.

Ruska zeleznica stalno trazi poskupljenja suocena sa rastucim troskovima i smanjenjem putnika.

Za mnoge relacije je isplativo da se ide i avionom narocito sa S7 jer su njihove cene dosta povoljne.

Ja sam se recimo njima vozio do Samare povratno i cena je bila nekih 10% veca od vozne povratne karte.

Sa razlikom da je voz ide oko 20 sati a avion manje od 2.

Ali i za S7 vazi pravilo da se karta kupuje mnogo ranije a ne na dan putovanja.

Postoje i ti mega brzi vozovi koji mnogo kostaju a takodje i "firmeni" vozovi koji su nesto skuplji i nose neko ime tipa "Rusija", "Zvezda", "Strela", itd.

Takodje od Mosve do StP moze da se prodje jeftinije (ali putovanje duze traje) ako se ide od grada do grada loklanim vozovima koji imaju samo sedista unutra. Voz tipa RVR kao kod nas Beovoz ili lokalni vozovi. Moze zapadni pravac Moskva-Klin-Tver-Novgorod-StP. Ili severni pravac Moskva-Sergiev Posad-Jaroslav-Vologda-Cerepovec-Volhov-StP.

Naravno ovo podrazumeva izlazak na svakoj stanici i kupovinu karte do sledece stanice. Moguce je i svercovanje.

Ipak ovo trazi malo iskustva i smelosti i nije bas za svakoga.

Točno geoplans slažem se sa svakom rečenicom, evo ja nisam našao povratnu kartu ispod 50-tak i više Eura. Sa tim da je taj od 50-tak eura najjeftinija, kako da kažem , vremenski vrlo nepogodan i putuje se jako dugo dok se avionom stigne za sat do dva. Prednost voza je u tome što vidiš Rusiju kakva jest i vidiš njene krajolike , zbližiš se sa samim Rusima u kolima i imaš jedno iskusvo koje pamtiš pa . Dok avionom za sada već 10-20 eura više dođeš za 2 sata, komfort, hrana, piće i sa  za pola sata si u centru Pitera,a nije ni podne i imaš dan u gradu za razgledati. Tema jest voz ,ali postoje i druga sredstva kao što je i sam avion. Prošlo je to kad su karte bile nekoliko eura ne samo u Rusiji nego svugdje u svijetu. Evo pronašao sam S7 za 90 eura i Aeroflot za 100 eura što je danas super kako je bilo prije 2-3 godine kad je Mos-Pit bio 180 eura.

Ako je neko već rezervisao preko neta, možete li mi reći na koji način se to plaća?

Da li onda dobijem elektronsku kartu?

Na z. stanicama postoje automati u kojima otkucas broj koji si dobila mailom i automat ti odstampa kartu!

Тренутно је од лоу кост компанија у Русији најјефтинији skyexpress. Ја сам купио карту Сочи - Москва у једном смеру за 50 евра са све таксама. Линија Москва - Ст Петербург је јефтинија. Погледајте на www.skyexpress.ru

Поред тога има и брзи воз који је кренуо недавно и који пређе релацију за мање од 4 сата, али су вероватно и цене примерено скупље.

Pozdrav,

Zna li neko kako se upisuje ime prilikom internet-kupovine karte za voz?

Ćirilicom, ili onako kako piše u pasošu, ili latinicom bez dijakritičkih znaka (č, ć, ž,...) ili je to svejedno?

Hvala!

Mislim da je svejedno kako napišeš, oni će to posle prevesti na ćirilicu. Ako pišeš latinicom, najbolje bez dijakritičkih znakova.

Uzela sam u banci karticu za kupovine preko interneta.

Otišla sam na sajt rzd.ru i pokušala da kupim karte.

Sve do poslednjeg koraka, plaćanja, sve se čini ok, a onda, kad unesem podatke sa kartice, odbija plaćanje.

Cena karata je manja od iznosa na računu, a datum polaska je za manje od 45 dana.

Ima li neko da je kupovao karte preko interneta?

Šta bi moglo biti pogrešno?

Hvala!

Ja sam prošle godine imao sličan problem. Sajt RZD izgleda više ne prihvata naše kartice. Bar Rajfajzenovu i Intezinu ne prihvata. Nego, što lepo ne kupiš kad stigneš u Moskvu? Tih karata uvek ima i mogu se naći po ceni od oko 15 EUR dan ranije bez problema. Imaš čak i noćni autobus između ova dva grada koji otprilike isto toliko košta.

Meni su svi rekli da nema karata dan pre polaska, da mora unapred, a pogotovo pošto putujem krajem juna da tada počinje raspust, pa će studenti još više putovati...

Znači, nema načina da se našom karticom kupi karta... :/

Pa užas, ne znam zašto sam je onda otvarala...

Ne znam koju onda još opciju imam...

Da li zna neko da li se karte za voz unutar Rusije mogu kupiti u nekoj našoj agenciji, kao što mogu da se kupe, na primer, avionske karte?