Followers 0

Wizz Air prtljag

534 posts in this topic

Sad opet ima samo jedna vrsta cekiranog,od 32kg? Ja kad sam uzimala kartu,uzela sam od 23kg.. vald ce bit sve ok

Imaju 2 opcije za cekirani prtljag - 23kg i 32kg, a u odnosu na to koji se odabere placa se i odgovarajuca doplata :smile:

18 hours ago, sandrolina said:

Imaju 2 opcije za cekirani prtljag - 23kg i 32kg, a u odnosu na to koji se odabere placa se i odgovarajuca doplata :smile:

A dobro je.a velicina im je ista?

Cekirani prtljag ima iste dimenzije, 149×119×171 cm, ali od tezine zavisi visina doplate.

Pozdrav svim putnicima na forumu. Hvala za gomilu informacija. Leteo sam skoro WiZZom iz BGD za BadenBaden pa bih da vam podelim iskustva.

Prvo, osecao sam se kao ovca dok sam stajao u redu sa svojim rancicem prilicno manjim od dimenzija dozvoljenih prema pravilniku za mali prtljag, dok su neki bez blama prijavljivali poprilicno velike kofere kao MALI kabinski prtljag. Svega par nas je bilo u granicama propisa ali bas nikoga nisu vratili na merenje. Mozda zato i sto je bilo 3 sata nocu a mozda i sto im zao sirotinje. Na BEG aerodromu cekiranje obavlja srpska partnerska firma pa mozda oni i ne vode previse racuna. Sustina je da kada prodjete salter vise vas nece nigde kontrolisati, a proci cete direktno na gejt ako imate odstampane bording karte. U Badenu/Karlsrueu je kontorla velicine prtljaga takodje od strane aerodromskog osoblja i cini mi se da nije rigorozna. Nisam ni tamo video da su nekoga kontrolisali. Ako imate odstampan bording moracete do saltera po pecat jer nismo EU.

Prosle godine sam leteo iz Sofije za Bergamo i situacija u SOF je slicna. U vreme naseg prolaska kroz sigurnosnu kontrolu Wizzov salter nije jos ni bio otvoren (bio je opet rani jutarnji let) a na ukrcavanju nije bilo dodatne kontrole iako je aerodrom preplavljen kontrolnim boksevima (U BGD ima samo 1). Sto se Bergama tice, tamo je kontrola stroza i nece vas pustiti ako nemate odstampan bording na salteru (koji je besplatan ako imate onaj odstampan kod kuce) opet jer nismo EU. Na salteru se prtljag kontrolise stavljanjem u bokseve i lepe vam nalepnicu.

Ono sto sam primetio je da u Badenu i u Bergamu postoji mogucnost bordinga ocitavanjem QR koda sa ekrana mobilnih telefona sto moze da znaci ako ste negde na odmoru. Da li neko zna da li to funkcionise u Beogradu? 

Drugo sto me zanima je koliko je stroga kontrola rucnog prtljaga na aerodromu u Nisu posto razmatram i taj aerodrom. 

Pozdrav svima.

I mene zanima za kabnski prtljag u w.a. Imam neki ranac koji je mozda 3 cm veci od dozvoljenog, i ne bih volela da mi oko toga prave problem.. ne znam da li smem da se usudim da ga ponesem. 

ako je klasican ranac tipa bez krutih delova slobodno uvek ga mozes zguzvati na propisanu meru, nosio sam i po 10 cm veci, ali ako je kofer tvrdi da kazem ,95% ce ti ga proveriti

15 hours ago, milanvuk said:

slobodno, na moju odgovornost:biggrin:

4 hours ago, JelenaMarko said:

ahahah, ok, ako budem morala da premestam stvari tebe cu zvati :biggrin:

@milanvuk Sreca tvoja sto kabinski prtljag nije mnogo tezak.. :biggrin::spot:

Cao svima! Imam nekoliko pitanja. Prvi put putujem avionom pa ce nekima biti bezveze.... 😕

Putujemo iz Dortmunda za Bg Wizzairom, kupili smo karte preko interneta(i torbe smo tako platili), izabrali smo cekiranje preko interneta, i karte smo cekirali i istampali, tu i pise kolicine i velicine torbe, ali nismo posebno cekirali torbe,kada smo cekirali karte samo se automatski dodalo.....

Verovatno je vec neko napisao kako sta funkcionise ali ne mogu sad da trazim.... Gde treba da se javimo ili gde idemo.....       I npr ako nosim vino 1,5 u koju torbu da stavim(inace smo uzeli veliku kabinsku i jednu od 23). Ako je neko raspolozen da mi objasni, bila bih veoma zahvalna! 😀Pozd

dobrodošla,

u čekirani prtljag možeš da staviš tečnost. a u kabinski ne. Odnosno može ali u mlim pakovanjima od max 100 ml. To važi i za kreme, gelove i sl

Sa odštampanim boarding pasom ideš na šalter Wizzaira gde se predaje prtljag, posle toga pravac na gejt. I to je to. Jednostavnije nego što sada izgleda.

Uživaj u letu. srećan put :smile:

A kako bi najjednostavnije objasnili nekom da se snadje na aerodromu ko nikad nije putovao avionom, niti je ikad bio na aerodromu? Pisem sama za sebe u trecem licu :biggrin:

Pa eto, aerodrom je organizovan slično kao i autobuska stanica, sa sledećim razlikama:

* Veliki prtljag predaješ na šalterima (ne nosiš ga sam u avion), gde ti štampaju i bording pas ("pravu" kartu) kad im pokažeš pasoš. Svaki prevoznik ima svoj šalter.

* Između šaltera i gejtova ("perona") imaš pasošku kontrolu, gde, je li, pokažeš pasoš.

* Na ulazu na svoj gejt ("peron") moraš da prođeš bezbednosnu proveru (security check) - skener u koji ubaciš sve lične stvari i metalne predmete (novčanik, kaiš, mobilni), i lično prođeš kroz metal detektor. Beogradski aerodrom je specifičan po tome što je provera na zasebnim gejtovima - na većini drugih je centralizovana, na istom mestu gde je i pasoška kontrola. No, kako ionako ne možeš da je zaobiđeš, svejedno ti je.

Svuda postoje veliki monitori gde je navedeno s kojeg gejta tvoj avion poleće i kada, i na koji šalter treba da ideš pre toga. Putanje do svih gejtova su lepo označene.

Veoma veliki aerodromi imaju više terminala, od kojih je svaki organizovan po gornjem principu. Moraš znati na koji treba da ideš, piše ti na rezervaciji. Na beogradskom de fakto postoji samo jedan terminal - "T1" i "T2" su samo grupacije šaltera koje su u istoj zgradi, a prostor gejtova je jedinstven, i svejedno je kroz koju pasošku kontrolu prođeš.

Ako imaš presedanje, a kupila si jedinstvenu kartu za oba leta, na ishodištu ćeš dobiti dva bording pasa, a prtljag će ti usmeriti tako da ne moraš da brineš o njemu sve do krajnje destinacije. Na međuodredištu nećeš morati da prolaziš kroz sve ovo, samo ćeš morati da lociraš na koji gejt treba da presedneš za drugi let i pratiš znake; na vrlo velikim aerodromima, možda će to uključivati i promenu terminala (obično su označeni A, B, C, D... ili T1, T2...) pomoću besplatnog autobuskog ili železničkog šatla. Zavisno od toga odakle i kuda putuješ, možda ćeš morati da prođeš još jednu pasošku ili bezbednosnu kontrolu, ali o tome opet ne moraš da brineš -- put te sam vodi tuda.

Jos jedno pitanje.... ☺

Da li detetu( infant,odnosno ispod 2god) smem da ponesem posebnu torbicu u koju cu staviti njegove stvarcice( pelene, vodu, igrackicu...) ili moram da stavim u svoju malu kabinsku torbu? Hvala.... ☺

U kratkim crtama, na aerodromu, samo digni gore glavu i citaj sta pise i ne mozes promasiti. Gledaj table i ekrane i to je to. Ako bas i zaskripi negde, pitaj bilo koga od osoblja, nemoj se snebivati. Vazno je samo stici na vreme, ako imas manje iskustva, jer kad si u cajtnotu, onda i panika odradi svoje, pa dolazi do jurnjave i gubljenja :biggrin: 

On 10/20/2016 at 1:51 PM, branka602 said:

Molim vas za pojasnjenje (ne razumem u Pitanja i Odgovori na sajtu Wizz air-a):

Da li pored male kabinske torbe (besplatan) moze da se unese uz doplatu velika kabinska torba ? DImenzije znam i za jednu i za drugu, samo mi nije jasno da li moze obe ili jedna od njih? Nemam to Prioritetno ukrcavanje.

Hvala unapred na odgovoru.

Valjda je jedan kabinski prtljag manjih dimenzija besplatan, drugi isto tako mali moze uz prioritetno ukrcavanje, a moze i jadan placen veci u kabinu i ovaj manji besplatno?Da li je to tako?

1 hour ago, nikita61 said:

Valjda je jedan kabinski prtljag manjih dimenzija besplatan, drugi isto tako mali moze uz prioritetno ukrcavanje, a moze i jadan placen veci u kabinu i ovaj manji besplatno?Da li je to tako?

Pod 'prtljagom manjih dimenzija' verovatno mislis na ranac-torbu dimenzija 42x32x25cm? :smile: Da, takav se besplatno unosi u avion, a ako je veci od toga, tj.do 56x45x25cm, za njega mora da se doplati. A bez obzira na to koji od ova 2 putnik nosi sa sobom u avion (a moze uneti samo jedan!), bio on placen ili ne, ako se ima i prioritetno ukrcavanje moze se besplatno uneti plus dodatna torbica dimenzija 40x30x18cm.

https://wizzair.com/sr-cyrl-cs/informacije-i-usluge/informacije-o-putovanju/prtljag#/

2 hours ago, sandrolina said:

Pod 'prtljagom manjih dimenzija' verovatno mislis na ranac-torbu dimenzija 42x32x25cm? :smile: Da, takav se besplatno unosi u avion, a ako je veci od toga, tj.do 56x45x25cm, za njega mora da se doplati. A bez obzira na to koji od ova 2 putnik nosi sa sobom u avion (a moze uneti samo jedan!), bio on placen ili ne, ako se ima i prioritetno ukrcavanje moze se besplatno uneti plus dodatna torbica dimenzija 40x30x18cm.

https://wizzair.com/sr-cyrl-cs/informacije-i-usluge/informacije-o-putovanju/prtljag#/

Ok...hvala, nisam jedino nigde procitala da se unosi samo jedan.....ovo za prioritet mi je jasno.