Followers 0

Wizz Air prtljag

534 posts in this topic

Hvala buraz. Pa nije kao kod svih. Očito se promenilo u kontra smeru. Ryan uvek naplatu od 5 eur, dok ovi olakšali. Neverovatno. :smile: Za ovaj aerodrom se interesujem baš jer bih odatle da letim. Ima naših tona koji putuju iz Švedske, pa neko verovatno zna (kad vidi). :smile:

Zdravo ljudi. Molim vas, citajuci sajta wizz aira, ja sam razumeo da ukoliko imam rucni prtljag (do 55x40x23cm), mogu da ga ponesem sa sobom a ne mora da znaci. Ako mi oni pokupe hand luggage pre ulaza, da li ga cekam na traci sa ostalim prtljagom ili ne? Nisam dugo putovao i ne znam sta se desava, a ova informacija mi hitno treba da bih znao da li da kupujem wizz priority ili ne, jer mi je tom kupovinom osigurano da nosim prtljag sa sobom.

Hvala unapred

Jutros se vratih "pekarskim" letom iz Kutaisija. Pitali da li da čekiram prtljag bez naknade. Nisam pristao.

Da, ako ga čekiraš, biće sa ostalim prtljagom.

Da li je neko skoro putovao za London? Zanima me cena doplate za prtljag od 23kg, van sezone. Obavestenje na sajtu je od-do, nisam nasla konkretno za London cenu.

Šta ukratko rade sa novom polisom? Otvorih ali niti imam vremena, niti želje da čitam njihova tipična u oblandu umotana bulšitovanja.

Sad je  dozvoljeno besplatno uneti jedan rucni prtljag dimenzija 40 x 30 x 20 cm.

Putnici koji uplate priority mogu da ponesu to, i koferce dimenzija 55 x 40 x 23 cm.

Postojace i opcija cekiranog prtljaga od 10 kg.

2 hours ago, mveruovic said:

Sad je isto kao i kod Ryana pravilo. 

Koliko znam Ryan ima slicno ali ne isto pravilo,mislim na prtljag koji se unosi u avion. Koliko se secam a leteo sam sa njima februara ove godine,imas pravo da uneses 1 komad manjeg rucnog prtljaga sa sobom i to free. Ovo sve pod uslovom da nisi kupio priority sa dve torbe,u tom slucaju mozes i vecu da uneses takodje.Ali oni dozvoljavaju da prenses besplatno jos jedan komad veceg rucnog prtljaga (55x40x20 ili 25),ne znam bas tacno dimenzije,s tim sto ti taj prtljag besplatno stave kao cekirani. Koliko sam razumeo ovo sa wizz-om to mozes samo ako doplatis za priority tj nece ti ga staviti kao cekirani za dzabe kao sto Ryan radi. Bar ja mislim da ipak postoji razlika.

17 minutes ago, mveruovic said:

Pogledaj nova pravila kod Ryana pa ces razumeti.

Procitao sam i lepo pise da ko kupi priority ima pravo na dve torbe sa sobom u avionu (veca i manja) a ko ne kupi ima samo pravo na manju dok veci rucni prtljag,max tezine 10kg,moze da prenese besplatno ali ce mu torbu uzeti ispred gejta i staviti u avion. Ja samo kazem da Wizz ne nudi takvu opciju tj moras da platis za tu torbu od 10kg osim ako ne kupis priority. Ako negde gresim slobodno me ispravi.

3 minutes ago, tarmi014 said:

Procitao sam i lepo pise da ko kupi priority ima pravo na dve torbe sa sobom u avionu (veca i manja) a ko ne kupi ima samo pravo na manju dok veci rucni prtljag,max tezine 10kg,moze da prenese besplatno ali ce mu torbu uzeti ispred gejta i staviti u avion. Ja samo kazem da Wizz ne nudi takvu opciju tj moras da platis za tu torbu od 10kg osim ako ne kupis priority. Ako negde gresim slobodno me ispravi.

Ok...Sad sam video da su i oni postavili isto sto i Wizz. Sad i oni naplacuju drugu torbu. Izvinjavam se,moja greska :-)

Iskopirali se medjusobno. Meni je najsmesnije kada krenu da objasnjavaju da 70% njihovih putnika ne koristi veliki kofer ili tako neke nebuloze i time pravdaju rezanje prtljaga. 

Volim jako koncizne ljude. Posebno one koji daju komentare na B92.

https://www.b92.net/putovanja/komentari.php?nav_id=1454184

U par reči objašnjeno da je promena na gore, dok novinar (kupljen ko brav) piše kako je divna vest da ono što je bilo besplatno sad treba da se naplati.

Znači, vuku te za nos i objašnjavaju kako je to dobro za tvoju cirkulaciju...

Edited by Tales

Ovo znači da će skoro svi morati da kupuju Wizz Go tarifu, jer šta ti možeš da staviš u torbu 40x30x20? Kako ovde rešiti pitanje laptopa? Nikada ga nisam čekirala, a sada samo uz Priority može da se unese 😐 Znači, opcije - ili ništa osim ove male torbe, ili DVA kofera??? Jesam dobro razumela?

Edited by Floria

43 minutes ago, Floria said:

Ovo znači da će skoro svi morati da kupuju Wizz Go tarifu, jer šta ti možeš da staviš u torbu 40x30x20? Kako ovde rešiti pitanje laptopa? Nikada ga nisam čekirala, a sada samo uz Priority može da se unese 😐 Znači, opcije - ili ništa osim ove male torbe, ili DVA kofera??? Jesam dobro razumela?

Sad čitala, nadam se da sam dobro shvatila da, kao i kod Rajana, može da se kupi ova najniža tarifa pa da se "dokupi" za taj mali kofer do 10kg i to 8 evra ako je checked-in, ili 12 evra Wizz Priority ako ga želite u kabini. Čoveče, treba dobro da se koncentrišeš na problematiku... Čitala i pravila kod Rajana, tamo još komplikovanije zvuči 🤪

Izgleda da neće proći ovo sa naplatom malih kofera Rajanu i Vizu :tongue:

https://www.corriere.it/cronache/18_ottobre_31/antitrust-boccia-tariffe-ryanair-wizzair-bagaglio-mano-424de2be-dd57-11e8-989f-9f5167836d06.shtml

Antitrust komisija rekla da se na ovaj način prikriva realna cena karte i da je mali kofer neophodan komad prtljaga koji je putniku potreban za osnovne stvari i da ne može biti dodatno naplaćivan.

19 hours ago, Floria said:

...  i da je mali kofer neophodan komad prtljaga koji je putniku potreban za osnovne stvari...

A...koje su osnovne stvari?

Nekad,davno,sam u nekom od putopisa na sajtu KPS-a,procitao nesto tipa "Iskusnom putniku sve stvari stanu u jedan ranac ;) ".Znaci,ako ne nameravate da tegljite ves masine i sudopere sa sobom,one osnovne stvari koje su vama potrebne za let trebaju da vam stanu u jedan ranac.Sem,normalno,licima sa specijalnim potrebama.

Ne podrzavam ovu odluku Ryan Air-a,ali vidjenje da ne mozes da strpas potrebne stvari u jedan ranac 50x40x20 cm (ili koliko je vec dozvoljeno) mi je...pa,cudno.

Edited by Laza GNR

20 hours ago, Floria said:

Izgleda da neće proći ovo sa naplatom malih kofera Rajanu i Vizu :tongue:

mislim da onom odvratnom WOW air-u prolazi već godinama taj sistem :( 

4 hours ago, Laza GNR said:

Nekad,davno,sam u nekom od putopisa na sajtu KPS-a,procitao nesto tipa "Iskusnom putniku sve stvari stanu u jedan ranac ;) ".Znaci,ako ne nameravate da tegljite ves masine i sudopere sa sobom,one osnovne stvari koje su vama potrebne za let trebaju da vam stanu u jedan ranac.Sem,normalno,licima sa specijalnim potrebama.

Ne podrzavam ovu odluku Ryan Air-a,ali vidjenje da ne mozes da strpas potrebne stvari u jedan ranac 50x40x20 cm (ili koliko je vec dozvoljeno) mi je...pa,cudno.

Naravno da ne mozes da strpas u taj mali ranac. Ovo sto si ti naveo su dimenzije malog kofera koji su poceli da naplacuju.

5 hours ago, Laza GNR said:

Osnovne stvari je isto što i šta je jeftino a šta skupo. Potpuno subjektivna kategorija. Ako npr. koristiš low-cost za vikend šoping ture po Evropi, onda da, u pravu si, školski ranac od 20 litara će ti biti ok. Ali ako si bekpeker koji krstari prostranstvima u dužem vremenskom periodu, nosi kamp opremu (šator, vreća i podmetač na naduvavanje ne mogu da teže manje od 3-4 kg - i to su još skupi komadi) u rancu od min 50-60 litara, naravno da su ovo smešne dimenzije i da to ne možemo svrstati pod ''osnovne stvari''. Meni su osnovne stvari i dozvoljene dimenzije 50-60 litara sa 10kg.

6 hours ago, mveruovic said:

Naravno da ne mozes da strpas u taj mali ranac. 

Ja svoje potrebne stvari itekako mogu da strpam u ranac.Tako da - naravno da moze.

A 50x40x20 nije bas tako malo za ranac (cak mi odokativno deluje i kao neki prilicno velik ranac;ja takvog nemam).

@Tales: doduse,ne nosim sator,mozda samo vrecu za spavanje.

Zato i pitam sta su to "osnovne stvari" (kako je Floria prevela;nisam gledao onaj italijanski link).Kako je navedeno u delu recenici koji sam citirao,ispada da je svakom putniku neophodan taj "mali kofer" za "osnovne stvari".Sto nije istina.To je bila poenta.

Edited by Laza GNR

3 hours ago, Laza GNR said:

A 50x40x20 nije bas tako malo za ranac (cak mi odokativno deluje i kao neki prilicno velik ranac;ja takvog nemam)

Odakle ti ove dimenzije?

Dozvoljene dimenzije su 40x30x20 (WizzAir) i 40x20x25 (RyanAir) što su dosta mali ranci.

7 hours ago, Laza GNR said:

Ja svoje potrebne stvari itekako mogu da strpam u ranac.Tako da - naravno da moze.

A 50x40x20 nije bas tako malo za ranac (cak mi odokativno deluje i kao neki prilicno velik ranac;ja takvog nemam).

@Tales: doduse,ne nosim sator,mozda samo vrecu za spavanje.

Zato i pitam sta su to "osnovne stvari" (kako je Floria prevela;nisam gledao onaj italijanski link).Kako je navedeno u delu recenici koji sam citirao,ispada da je svakom putniku neophodan taj "mali kofer" za "osnovne stvari".Sto nije istina.To je bila poenta.

Volis da teras po svom a pre toga ni ne procitas sta ti je neko napisao. U MALI ranac koji NIJE tih dimenzija tesko da nesto moze da se spakuje, osim ako ne nosis xs velicinu. Za 4-5 dana, da spakujes 4 para bokserica, carapa, bar jedne farmerke i duks, neki sorts i bermude, par majica i patike nema sanse. Ako ti je ok da u 5 dana nosis 2 majice i jedne pantalone onda super.

Poznato je da Laza GNR ne cita linkovano i odgovara na ono sto on smatra da pise u linkovanim tekstovima, ne znam zasto se uzbudjujete toliko.

Ja te, Lazo, podrzavam. Citanje je precjenjeno.