Posted May 10, 2010 Malo sam pregledao 3-4 stranice na ovom pod forumu i nigde se nespominje hosting sajta. Zasto ovo spominjem, zato sto sam u zadnje vreme primetio da se sajt odnosno forumu na kom provodim mnogo vremena je pocoeo da se strasno usporava. Pretpostvaljam da je problem do hostinga koji vise nije u stanju ida izdrzi veliki broj dnevnih poseta i protok koji se ostvaruje (iako nema slika na forumu). Da li neko od ogovornih/strucnih lica zna u cemu je problem na formum? I ako je do hostinga da li se za iste novce moze naci bolji ili ako treba nek se pokrene akcija pa da svako da neku sumu (npr. 200-400din) pa da se uzme neki ozbiljniji hosting. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Tačno je da sajt boluje od usporenja, a povremeno i prekida, no za bolji hosting se naprosto nema novca. Trenutno plaćamo 2500 hiljade dinara godišnje, a trošimo 50gb bandwitha i 1gb prostora na disku. Da ne pominjem da vučemo solidan procenat resursa servera, jer trenutno imamo skoro 3000 poseta dnevno, a i sajt i forum vrše dosta upita na bazi. Bojim se da bi nas na nekom drugom shared hostingu odavno oterali zbog resursa, a ovde nas za male novce trpe Za ozbiljniji hosting (vps, to je bar 20$ mesečno), novca jednostavno nema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 A da se trazi donacija od MUP-a? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ovaj forum samo moze da se dalje razvija. Clanova i uopste posetilaca ce biti sve vise. Na kraju ce biti potreban bolji hosting. Bolje razmisljati o tome na vreme. Kako su to drugi resili? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Možda je zanimljiv podatak da hosting nismo platili već preko dve godine. A dugujemo i knjigovođi pare za celu prošlu godinu, i tako dalje, da sad ne nabrajam. Ne uspevamo da podmirimo ni tekuće troškove, ma koliko mali bili, tako da o boljem hostingu možemo samo da maštamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Slobin predlog da svako da neku sumu mi je najsmisleniji... Uopšte nisam znao da hosting nije plaćen dve godine! Lazare, koliko je para hosting, a koliko knjigovođa? Ako može to dobrovoljno da se skupi, ne vidim zašto da ne. Drugi to rešavaju tako što imaju reklame na sajtu. Ja volim ovaj sajt baš zato što nema reklama al' eto, možda ne može drugačije Dakle, skupljamo li pare ili šta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 meni radi odlično, uopšte ne usporava. a možda da pojačate vaše mašine.... ili neki bolji paket za net? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ma i meni uglavnom radi super, što se mene tiče to i nije poenta, nego to da nije plaćen hosting... Šta sad ako sutra neko tamo kaže, ok, ne moram da vas držim online, i samo odjednom nema više sajta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Da li mislite da mozda ima smisla traziti od nekih insstitucija ili fondova podrsku za KPS. Ja bih bio rad da pomognem u popunjavanju aplikacionih formi i u trazenju donatora. Recimo da trazimo od nekoliko njih 10.000din za funkcionisanje KPS-a, ako samo dvoje troje uplate time bi resili problem finansiranja na godinu dana. A takodje da kao sto smo skupljali pare za Nensi mislim da bi mogli da skipimo i za KPS ja verujem da bi bar 20-ak clanova dalo od 200 do 500din a mozda i vise. Takodje, znam da je cimanje, ali dobar nacin finansiranja bi bio da se naprave majice KPS ili jos nesto slicno i da se prodaje i od zarade da se ostavljaju pare organizaciji. Na primer prisivaljke nek kostaju 150 ili 200 din i nek pola ostane organizaciji od toga bi mogao da se plati racunovodja, mozda. Da cujemo sta misli vece staraca (ovi sto imaju drugacije boje nickova ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Nisam znao da je ovako napeta situacija Sve sto mogu da kazem je da sam spreman da prilozim novac da se to regulise. A verujem da bi to isto ucinilo i dosta ljudi sa foruma. Pitanje je samo da li je to najbolje resenje, a to vec treba da kazu oni koji brinu o finansijama. Ako bismo sad dali pare, samo bismo privremeno resili problem, trebalo bi to nekako resiti na duze staze. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Biće plaćen hosting narednih dana, al' problem sa finansijama će i dalje ostati. Meni se Slobina ideja o traženju donatora čini najboljim rešenjem. Ako neko ima iskustva u tome, može li da napiše kolika je šansa da se nađe donator i koliko uošte cimanja treba da se dođe do njih? Slobo, imaš li iskustva u tome? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 "Pare nisu problem, para nema" Pare ce uvek biti problem i tesko da bilo koja nevladina organizacija moze da resi svoje finansiranje na duzi vremenski period, obicno sve zavisi od sposobnosi, volje i zelje ljudi koji u datom momentu vode organizaciju. Ja imam nekog iskustva mada znam i neke clanove foruma sa mnogo vecim iskustvom ili bar mislim da imaju vise iskustav. U pincipu nista nas nekosta da popunim neke upitnike kao sto su ovaj: http://www.sio.vojvodina.gov.rs/Budzetska%20sredstva/omladina_zahtev.doc I slicni njemu. A mozemo da napravio i lep dopis i poslajemo na gomilu adresa, ja se secam kada sam nekada slao za moje seminare, posalje 100 dopisa i na 3-4 dobijem pozitivan odgovor i time resim svoje pitanje finansija. Ja sam rad da pomognem ako se sloze ostali pa da se naprave dopisi i da se trazi finansiranje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Auuu pa mi smo neredovne platise! Meni se svidja ideja da se salju dopisi, ali na zalost nemam pojma nista o tome. Znam samo da je jako komplikovano i da svi begaju od toga jer ih ubija birokratija. Ali dok ti neki donatori ne odgovore ja prilazem 300 dinara. Eto svako da po malo pa ce se nakupiti bar za hosting. Nikako ne bih zeleo da vidim reklame! I bilo bi lepo kada bi svi racuni bili transparentni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Iskreno, nemam pojma da li bi neki donatori dali pare. Šta oni imaju od toga? Nedavno smo razgovarali (ne neka tajanstvena "vrhuška", nego chivitli i ja) o tome kako moramo negde da iskopamo nekakve pare za tekuće troškove, ali nismo smislili ništa pametno, pa smo odložili rešavanje tog problema na neodređeno. A sem toga, baš ne volimo da tražimo pare (između ostalog, zato na sajtu nema reklama). Sviđa mi se ova brainstorming tema, i Slobin predlog, možda i smislimo štogod. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Зар није лакше тражити донацију од неке хостинг компаније? Капирам да би једино за узврат тражили да им се нађе банер негде на сајту, што је обична виртуелна сличица у сајбер простору, тако да ником не би сметало. Друга варијанта је да се на планинарењу скупе донације што би било за 50 људи да свако да по 200 динџи, а за узврат Чивитли може да нешто изрецитује и тако испадне да смо платили Чивитлијеву рецитацију и тиме допринели да се сајт даље развија и просперира. Трећа варијанта је да се лепо напише вест на сајту са жиро рачуном и да свако уплати кол'ко може. Уз верне чланове овде и фанове на Фејсбуку, мислим да не би било проблема скупити новац, а Чи би био поштеђен рецитовања песме. Четврта варијанта је да се мету Гугл или И-таргет огласи на сајт, што опет не ружи сајт већ је легитиман начин издржавања непрофитабилне организације. Пета варијанта је да КПС почне да пече своју ракију и да је продаје. Ја могу да донирам казан и бурад и просторије за печење, кајсију, шљиву и штагод можемо обезбедити опет од донација. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ono sto meni pada na prvu loptu je: Turisticka organizacija Srbije, Vojvodine, ili slicnih TO koje postoje. Problem s njima je sto i oni nemaju bas neku kintu. Koliko god cudno to nekome zvucalo ali ovaj sajt je mnogo bolji od bilo koje TO koje trenutno rade. Da li ce dati pari, mislim da uz neku normalnu cifru i dobru pricu moze da se dodje do istih. Koliko sam shvatio nama i nije potrebno nesto mnogo, 20-30 bi sredilo situaciju na godisnjem nivou. Ideja o prodaji "suvenira" nije losa, ali tu nastaje problem oko placanja i isporuke. Govorim o internet prodaji. Sto se tice prodaje "licno", kao sto je i bilo (prisivke) moguce je ali opet iziskuje malo veci trud i maltretiranje ljudi. Opet, potrebno je sve to platiti pre nego li krene prodaja. Neko je pomenuo MUP, i koliko god glupo zvucalo glasam da se proba. Mozda pisati Ministarstvima, recimo omladine i sporta ili kako se vec oni sada zovu i da se trazi neka kinta od njih. Treba razmisljati u 2 pravca: 1. Firme/kompanije koje bi dale novac zato sto nas vole (ili imamo vezu) 2. Firme/kompanije kojima se interesi poklapaju sa nasim. Kaze se da je politika sajta takva da nema reklama ali da bi se otvorila nova strana/page (na sajtu sa nazivom DONATORI ili sl.) ili tema/topic u okviru foruma (donatori). Onda im se iznesu brojke, da je tolika poseta, da je vidljivost velika/page rank, i slicno. Sto se tice placanja Civitijevog pevanja, placam da se ne recituje pozdrav ps.voleo bih da sajt ostane bez reklama, kako god bile male ruze sajt i vremenom se sireeeeeeeee. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 U delu "Klub Putnika Srbije - o nama" staviti moneybookers "donate" dugme... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ako ste za mozemo sazvati jedan sastanak KPSovaca i probati da popunimo neke formulare za donacije i da sastavimi jedan dopis koji bi slali potencijalnim donatorima. Inace ova ideja sa rakojom je super, mozemo da napravimo jedno okupljanje KPSa i da ujedno pecemo rakiju koju bi vrlo lako uvaljali preko sajta Inace i ja bih bio srecan da i dalje nema reklama. A kad resimo pitanje hsotinga mogli da da malo nadjemo novi tempalte za forum da ga malo osvezimo ako ste za Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 A takodje da kao sto smo skupljali pare za Nensi mislim da bi mogli da skipimo i za KPS ja verujem da bi bar 20-ak clanova dalo od 200 do 500din a mozda i vise Ja doniram 500 din a dopada mi se i predlog za KPS majice,mislim da bi ih svako od nas kupio po duplo vecoj ceni od proizvodne cene.Evo,ja se prijavljujem za 3 majice i celo leto cu samo njih da nosim . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 U delu "Klub Putnika Srbije - o nama" staviti moneybookers "donate" dugme... Mozhda je bolje staviti "mzungu, daj pare" dugme. (Eto kako previshe putopisa i blogova sa KPS sajta za kratko vreme, mogu da utichu na prosechnog Indijanca ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Sto se tice donacija stvari nisu tako ruzicaste. Secate se skorasnjih hapsenja? Onaj ko trazi donaciju mora tacno da navede za sta je i kome je namenjen novac. Pare na "lepe oci" su otisle sa K.R. u zatvor. U svakom slucaju, ja sam skoro sve o jeftinom nacinu putovanja naucio na ovom forumu. Ako smo mogli da skupimo pare za Nensi mozemo i za KPS! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2010 Ma ovde je sve ruzicasto,ovde niko od nikoga nista nije trazio. Ja se sam nudim da dam. A sto se tice K.R. ,dao bih i njoj samo me nije pitala a obzirom da je na sluzbenom putu,mislim da me skoro nece ni pitati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2010 Pa onda da pokrenemo akciju... Mozete da uplacujete pare na racun kluba a mi cemo onda sa tog racuna placati sve dazbine i muke Lazare... daj broj racuna! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2010 ^^^ to je samo privremeno rešenje. Neka ostane brejnstorm da to rešimo jednom za svagda. Ovo su čini mi se ozbiljni predlozi: 1. Bedževi, majice, prišivače i zastavice po malko višoj ceni (onda ćemo morati zapravo da ih napravimo ) 2. Neka forma reklama na sajtu (nešto diskretnije poput google ads ili nešto agresivnije) 3. Obraćanje institucijama i fondovima za neke novce (neka bude neki republički fond pošto je ovo ipak Klub Putnika Srbije) 4. Konstantne donacije članstva 5. Sponzorstvo hosting kompanije (not likely, but still...) (koliko sam shvatio za ovakav hosting kakav imamo sada je potrebno 4-5K RSD/godini a za neki jači 2K RSD/mesecu) x. rakija Bjutovača ili Kpsovača nije pomenuta u ozbiljnim predlozima dok se ne napravi uzorak iliti prototip Imamo čini mi se dva finansijska problema. Jedan je hosting, a drugi računovođa i NVO KPS. Virtuelna organizacija se možda i može održati nekim donacijama, ali ova druga, što ima račun, bar po meni mora da ima neki drugačiji izvor finansija. Ajd' šta sad? Jednom sam krenuo da radim dizajn za neke majice (koje nisu obične majice sa logoom KPS) ali mi nije išlo... to je ujedno i jedino u čemu mogu da učestvujem od ovog gore nabrojanog (mogu i malo da doniram)... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2010 Sta mislite umesto reklama da se napravi samo jedna stranica donatori kluba i tu da se postave imena svih onih koji su dali donaciju ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites