Followers 0

Moldavija(fresh info)

60 posts in this topic

Vidim da je u decembru dogovoreno ukidanje viza, u martu je vlada ratifikovala. Da li se zna kada je u planu skupštine, i dokle su Moldavci stigli sa ratifikovanjem? U ugovoru o ukidanju viza piše da stupa 8 dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

На сајту НС РС имаш информације о заседањима Скупштине и дневном реду, али не иде далеко, само пар дана унапред. Још није на дневном реду.

Нисам успео да нађем неку страницу из Молдавије која би пружила информације, сајт њихове скупштине је бедан :)

@Relja

Vezano za Moldaviju i BiH,

Prošle godine je dogovoren Prijedlog Sporazuma o ukidanju viza.

Nakon toga je Predsjedništvo BiH odobrilo Prijedlog, pa ga uputilo MVP BiH na dalje postupanje. Na osnovu Prijedloga dogovoren je Sporazum (ne vidim razliku u odnosu na Prijedlog sporazuma osim što se gubi riječ prijedlog), pa je to ponovo upućeno Predsjedništvu na odobravanje.

Sve to je završeno negdje u junu-julu prošle godine.

Sada je Sporazum napokon i potpisan.

Mislim da je sljedeći korak ratifikacija u parlamentarnoj skupštini BiH.

Upravo o tome sam pisao.

Sada je potrebno da potpisani Sporazum bude ratifikovan, pa objavljen u Službenom glasniku u međunarodnim ugovorima.

Mislim da je to nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

Jer nas parlament ratifikovao to?

Данас је наставак 10. ванредног заседања на ком би то требало да се обави. Пошто је сутра 11. ванредно заседање, то би данас ваљда требало да заврше :)

Sporazum je potvrđen u skupštini 24. juna. Sporazum stupa na snagu 8 dana po objavljivanju u Službenom glasniku, odnosno 30 dana po slanju obaveštenja drugoj strani da je ispunjena sva unutrašnja procedura. Moldavci su to uradili već, nadam se da su naši ažurni sa tim slanjem obaveštenja, pa možemo očekivati za nekih mesec dana da stupi na snagu bezvizni režim.

Koliko ce uopste biti bezbedna Moldavija od jeseni?

Po novinama su ponovo poceli da provlace Transnistriju... :bang:

I ostadose onda jedino UK i Irska za koje treba viza u Evropi sa srpskim pasosem.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o međusobnom ukidanju viza BiH i Moldavije.

Zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da odluku dostavi Predsjedništvu BiH radi donošenja.

Tekst se može pročitati na stranici Vijeća ministara BiH, izvještaj sa 18. sjednice.

Pišem sa telefona, pa mi je nezgodno da kopiram link.

Ne znam da li je donošenje odluke od strane Predsjedništva posljednji korak u ratifikaciji, ili još mora i u skupštinu?

Baš komplikovana procedura.

Skupština BiH je dala saglasnost na ratifikaciju Sporazuma o međusobnom ukidanju viza BiH i Moldavije.

Međutim, koliko sam ispratio, Sporazum nije bio na dnevnom redu Predsjedništva BiH, tako da vjerujem da mora još da ide i na tu instancu.

Predsjedništvo BiH je juče na 14. redovnoj sjednici donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma o međusobnom ukidanju viza sa Moldavijom.

Slijedi međusobno obavještavanje o završenoj proceduri, Službeni glasnik i gotovo.

Bez brige ljudi, uskladjeno je! :wink:

Kad sam ulazio iz Ukrajine u Moldaviju preko granicnog prelaza Reni/Giurgiulesti R. ukrajinski sluzbenik me je pitao sta je sa moldavskom vizom. Objasnio sam mu da je od skora ukinuta i to je bilo sve. Moldavci me nista nisu pitali u vezi toga, ocigledno su obavesteni.

Prelazi izmedju uze Moldavije i Pridnjestrovlja su jednostrani, apsolutno nikakve kontrole od strane Moldavaca nema. Pridnjestrovci vam, kad ulazite, izdaju listic na kome pise vase ime i prezime, broj pasosa i vreme do kad vam je dozvoljeno da ostanete. Ako idete samo na jedan dan, to vreme bude izrazeno u casovima. Na papiricu takodje pise i svrha posete, i ne znam sta nam je ciniti ako se predomislimo pa zelimo da ostanemo duze. Jednodnevna poseta se racuna kao tranzit, iako ne tranzitirate kroz PRM nego se vracate nazad u uzu Moldaviju.

Naisao sam na informaciju da je postignut sporazum po kome, kad prelazite iz Ukrajine u Pridnjestrovlje, ukrajinski izlazni pecat vazi kao moldavski ulazni. To bi trebalo da nas spasava nesporazuma sa Moldavcima, mada se neki zale da su i uprkos tome Moldavci pokusavali da iznude koji dinar.

Usao sam u moldaviju kroz pridnestrovje i na izlazu iz moldavije me je granicna policija zadrzala zbog nedostatka ulaznog pecata. Rasprava je potrajala ali su me posle dogo ubedjivanja pustili. Rekli su mi da sam imao od momenta ulaza na teritoriju Moldavije 72h da odem na najblizi granicni prelaz (Aerodrom Kisinjev) i da sam tamo vec sta trebao regulisati. Imao sam srece (fotografiju Migracione karte Pridnestrovja na kojoj pise tacno vreme ulaska) i po tome je u trenutku rasprave bio negde 71. sat od momenta ulaska. Onda smo se jos malo raspravljali ali su me na krajy pustili. Inace, policajka rece da je kazna 10€ u moldavskim parama.

Ne znam da li ja bas nisam imao srece, ili je ovo bio pokusaj iznudjivanja mita (mislim da nije) ali cisto da znate.

Inace za moldaviju je visa free sa srpskim pasosem, potvrdjujem.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Jos jedna interesantna cinjenica - postoji koridor kroz Moldaviju kojim je moguce slobodno tranzitirati (Coridorul verde) i to kad se putuje od mesta Mayaki ka Udobne (oba mesta su u Ukrajini). Na ulazu u koridor samo kazete ukrajinskim granicarima da vam je destinacija druga strana Ukrajine, u tom slucaju nema granicne kontrole, samo ce vam dati papiric koji predajete na drugoj strani koridora. Pri tom, sa moldavskim granicarima uopste nemate posla jer se moldavski pogranicni punkt ne nalazi na samom koridoru, vec kad se skrene ka mestu Palanca. Ne znam da li je moguce proci ga pesaka, pretpostavljam da nije.

Ovo nije slucaj kad putujete iz Galatija ka Reniju vec tad morate da prodjete i rumunsko - moldavsku i moldavsko - ukrajinsku granicu. Da je ovde postojao Coridorul verde putovanja ka Odesi bi nosiocima srpskih pasosa bila znatno kraca u vreme dok su nam moldavske vize bile potrebne. Naravno, i sad bi bila kraca onima kojima su vize za Moldaviju potrebne jos uvek.