Jump to content

Featured Replies

Posted

Ono što je uglavnom poznato, Kon- Tiki je naziv splava kojim je  istraživač Tor

Hejerdal(?) preplovio Pacifik.

Eh, sad', buni me informacija na koju sam naleteo- da su sa sobom za 101 dan poneli samo 250 litara vode. Njih je bilo šestoro na splavu, tako da ispada da je svako imao nešto manje od pola litre vode dnevno? Nešto se tu ne uklapa?

Prvo sam mislio da je greška u pitanju (u stvari, i dalje to mislim), ali tako piše od vikipedije do cnn-a.

Zna li neko šta je posredi?

mozda su imali mogucnost da skladiste 250 litara vode na splavu. Verovatno je ta su dopunjavali  :?

• Author

Ne verujem da su dopunjavali. Cilj ekspedicije je dokazivanje da su stari južnoamericki narodi bili sposobni da preplove Tihi okean.

Ukoliko su naknadno dopunjavali vodu, onda tom ekspedicijom ne bi ništa dokazali.

Ne verujem da su dopunjavali. Cilj ekspedicije je dokazivanje da su stari južnoamericki narodi bili sposobni da preplove Tihi okean.

Ukoliko su naknadno dopunjavali vodu, onda tom ekspedicijom ne bi ništa dokazali.

Cekaj cilj je bio da se dokaze kako su juznoamericki narodi preplovili okean a ne da su izdrzali sto dana sa 250 litara vode. Bilo je valjda negde ostrva na tom njihovom putu? Mislim da sam cak gledao i neki dokumentarac o tome, i bas kazu da su isli do nekih ostrva, te da ih je uhvatila neka bolest na koju su starosedeoci imuni i tako svasta nesto, ako nisam pobrkao.

• Author

Najbolje je da pročitaš knjigu, tamo sve piše o ovom velikom poduhvatu :)

Baš pokušavam da je skinem sa neta, ali bezuspešno. Ako imaš neki link šibni mi na PP.

Cekaj cilj je bio da se dokaze kako su juznoamericki narodi preplovili okean a ne da su izdrzali sto dana sa 250 litara vode. Bilo je valjda negde ostrva na tom njihovom putu? Mislim da sam cak gledao i neki dokumentarac o tome, i bas kazu da su isli do nekih ostrva, te da ih je uhvatila neka bolest na koju su starosedeoci imuni i tako svasta nesto, ako nisam pobrkao.

Nisam siguran da je to, to. Ta ekipa sa Kon- Tikija je naletela na prvo kopno tek posle 97 dana puta.

Nema baš toliko ostrva (verovatno ih nema uopšte) između Južne Amerike i  Polinezije. Uskršnje ostrvo se nalazi hiljadama kilometara udaljeno od Čilea.

Imam ja knjigu, i to neko prastaro izdanje sarajevske "Svjetlosti" - lektira iz doba komunizma. Čini mi se da sam je kupio svojevremeno na Sajmu knjiga. Ako hoćeš, nije nikakav problem da je dobiješ na čitanje.

• Author

Polossan mi je pustion link, tako da je upravo čitam.

Hvala u svakom slučaju.

Mogli biste da link podelite sa nama, buduci da je i iz moje biblioteke misteriozne nestala :(

Mogli su dopunjavati zalihe vode na dva načina - sakupljanjem kišnice, i dobijanjem slatke vode od slane, pomoću kondenzacije - ukoliko su imali odgovarajući priručni pribor (jedna veća i jedna manja posuda, i nekoliko krpa) :)

Polossan mi je pustion link, tako da je upravo čitam.

Hvala u svakom slučaju.

voleo bih i ja da dobijem link :) link -------------> PM ;)

• Author

Evo linka:

http://www.scribd.com/doc/19241048/KonTiki-and-I-by-Erik-Hesselberg-1950-ed

Ovo nije verzija od Tora, već od drugog člana posade.

Mogli su dopunjavati zalihe vode na dva načina - sakupljanjem kišnice, i dobijanjem slatke vode od slane, pomoću kondenzacije - ukoliko su imali odgovarajući priručni pribor (jedna veća i jedna manja posuda, i nekoliko krpa) :)

Najjednostavnije je često i najbolje rešenje.  :)

Logično. Ovo mi nije bilo ni na kraj pameti...

:stupid:

• 1 year later...
  • Author

Baš sam se setio ove teme pre neke dve nedelje kada sam se, nazad, dokopao Kon-Tiki muzeja.

Pitao sam gospođu koja je tamo neki turistički vodič kako su se snabdevali vodom, a odgovor je bio "ne znam".

Izgleda da je to još jedna od onih životnih misterija (druga misterija je gde uvek nestaju čarape it veš mašine).

Inače Kon-Tiki izgleda fenomenalno. Ja sam oduševljen.

Evo slike:

http://imageshack.us/photo/my-images/440/p1010064x.jpg/

Tu je i majica Kluba putnika Srbije, da ne bude posle...  :)

• Author

Predlazem da se organizuje neka akcija Kon- Tiki tipa.

Mislim da bi to bila prava stvar za KPS.

A,a, a?

Lazare, ima li neko voljan da se upusti u nesto slicno?

SINGAPURCANAC,

dajte još četvoro.

:LOLLL:

Knjigu pročitao jedno deset puta. Samo jedno pitanje mi je ostalo nejasno:

"Žašto mene nisu zvali?"

kažu da je i nejgov unuk ponovio nedavno poduhvat. Znači definitivno se može,

• 1 year later...
  • Author

Eh, sad', buni me informacija na koju sam naleteo- da su sa sobom za 101 dan poneli samo 250 litara vode. Njih je bilo šestoro na splavu, tako da ispada da je svako imao nešto manje od pola litre vode dnevno? Nešto se tu ne uklapa?

Evo da najzad odgovorim sam sebi na pitanje posle tri godine. Ipak su nosili 1100 litara vode, a ne 250. Najzad sam se dokopao knjige (elefterose, hvala mačko) i tu sve lepo piše.

Da ne ispadne da sam lud- pročitao sam ovu dezinformaciju na CNN-ovom sajtu:

250 liters of drinking water were stored in bamboo tubes

http://edition.cnn.com/2010/TECH/03/07/plastiki.kontiki/index.html

Tako je pisalo i na wikipediji ali je vremenom prepravljeno.

Eto odgovora za sve koji su lupali glavom svih ovih godina (verovatno niko osim mene, kada popijem dva piva i zamislim se o životu).