Followers 0

Prekoracenje famoznih 90 dana!! pomoc!

862 posts in this topic

Да..увек рачунаш 6 месеци назад од дана уласка..и несмеш да имаш више од 90 дана у оквиру тих 6 месеци!! Значи могао си бити и после Нове Године,да тачно до 29. јануара. Нема везе која је година,да ли је лето или зима))))

U nedoumici sam! Naime, dosla sam u Nemacku u avgustu, eto, cisto onako da radim. Cuvam decu u nekoliko americkih porodica i, da budem iskrena, dobro se zabavljam.  :D Ne pricam nemacki, mada razumem po malo, ali mi je engleski perfektan, tako da se snalazim. Medjutim...u inostranstvu mozes da boravis 90 dana, to znate. Ja sam nakon 88 napustila Sengen i vratila se kuci na 10 dana (na granici sam platila da mi ne udare pecat, 50 evra Madjarima i 20 nasima), tako da pri ponovnom ulasku nisam imala problema. Ipak, kad sam stigla u Frankfurt, uhapsila nas je policija (jer je covek koji nas je vozio bio prijavljen od strane drugog autoprevoznika kako nelegalno prevozi ljude iz Srbije :shockkk: ). Elem, bili smo u stanici skoro 8 sati i mene su pustili jer sam rekla da sam tog 20-og avgusta bila na jedan dan u Becu i vratila se kuci, a pecat mi nisu udarili verovatno zato sto je na granici bila guzva, a i nije moj posao da to proveravam. Dakle, sve je proslo kako treba.

Ja sada zelim da ostanem jos, a 90 dana mi istice za 3 nedelje. Moje pitanje je, posto sam cula da je to moguce, da li mogu da odem kuci, prijavim da sam izgubila pasos (u Srbiji, ne ovde), izvadim novi i vratim se opet? Ne znam da li zbog ovih biometrijskih pasosa na granici imaju u kompjuteru svaki moj ulazak u Sengen zonu?

Ako imate bilo kakvih saznanja, pisite!  :)

Prema saznanjima koje ima klub putnika srbije, nema nikakve baze podataka tako da mozes da izvadis novi pasos i da se vratis.

Mislim da ovo nije provereno... Nemoj se baš zaletati.

Kakvo plaćanje "našima"? Na ulaskuu u Srbiju se u pasoše ne udara pečat.

I ti si, tehnički, još uvek u Shengen zoni.

Hej hej hej ... lakse malo. 1.Marija dobrodosla na sajt. 2.Svi mi smo se na svojim putovanjima bavili nekim prevarama i na putovanjima smo nesto i naucili a to je TOLERANCIJA. Tako da vas molim bez rasprave. Molim Vas da se vratimo na temu i da pomognemo Mariji da dodje do odgovora ako mozemo.

Svi postovi koji pozivaju na raspravu ili vredjaju nekog su obrisani.

Kika, hvala. :) Proverite to ako mozete, pa javite, da znam sta da radim...;)

Hej hej hej ... lakse malo. 1.Marija dobrodosla na sajt. 2.Svi mi smo se na svojim putovanjima bavili nekim prevarama i na putovanjima smo nesto i naucili a to je TOLERANCIJA. Tako da vas molim bez rasprave. Molim Vas da se vratimo na temu i da pomognemo Mariji da dodje do odgovora ako mozemo.

Svi postovi koji pozivaju na raspravu ili vredjaju nekog su obrisani.

bolje bi bilo a brisete postove koji se odnose na kriminalne aktivnosti.....jer izvrdavanje zakona i jeste kriminalna aktivnost. Tesko da neko moze dame ubedi u suprotno

Vi bolje razmislite malo o tome ko vredja i na koji nacin,tj.prica i prosipa pricu,a to sta je uradio i kakve su posledice to kao nema veze,bitno da je on faca sto je to uradio.Neko ko je prvi put izasao iz zemlje,i napravio prekrsaj,ne moze mu se oprostiti,pa da je bog.Toliko od mene!Pozdrav za mali broj razumnih!!!Prepoznace se!!!

Dobro vece. Sa obzirom da sam tek nakon kupljene povratne karte (Beograd-Brisel) shvatila da prekoracujem ostanak u EU za osam dana a kako imam i bookirano zimovanje iz Brisela,takodje u EU, u dilemi sam da li da se vracam ranije iz Brisela u Srbiju(izgubim novac za aranzman i kartu) ili se isplati rizikovati? Prilikom jednog od izlazaka iz EU u poslednjih sest meseci,nije  mi udaren izlazni pecat.Inace imam dosta pecata u pasosu sa ulascima i izlascima iz razlicitih EU zemalja i ka razlicitim neshengenskim zemljama,sto znatno otezava brojanje dana na ovaj nacin. Da li neko ima pouzdanu informaciju kako se kontrolise broj dana provedenih u EU? Unapred hvala.

Dobro vece. Sa obzirom da sam tek nakon kupljene povratne karte (Beograd-Brisel) shvatila da prekoracujem ostanak u EU za osam dana a kako imam i bookirano zimovanje iz Brisela,takodje u EU, u dilemi sam da li da se vracam ranije iz Brisela u Srbiju(izgubim novac za aranzman i kartu) ili se isplati rizikovati? Prilikom jednog od izlazaka iz EU u poslednjih sest meseci,nije  mi udaren izlazni pecat.Inace imam dosta pecata u pasosu sa ulascima i izlascima iz razlicitih EU zemalja i ka razlicitim neshengenskim zemljama,sto znatno otezava brojanje dana na ovaj nacin. Da li neko ima pouzdanu informaciju kako se kontrolise broj dana provedenih u EU? Unapred hvala.

Samo brojanjem dana u pasosu. Nista vise.

Moraće da ti broji dane u pasošu a pošto i sam kažeš da ti je ispečatiran ceo pasoš niko neće hteti da se bahće sa tim...  zvizhd

Pretpostavljam da se mnogi ljudi kao i ja bave brojanjem dana kako ne bi prekoracili dozvoljeni limit, ali nazalost cak i kada brojite dane moze da vam se desi nevolja. Kao prvo pravilo od 90 dana u 180 dana kao da pretpostavlja da godina ima 360 dana a ne 365, Ocito je da je ipak radi lakse racunice rec o 6 meseci te se period racuna npr. od 10. januara do 10.jula. A sledeci period bi po pravilu trebalo da bude od prvog dana ponovnog ulaska u Sengen recimo od 5. avugsta, a ne automatski od 10.jula. Ali problem je u tome sto je to ne znaju oni koji treba da ga primenuju. Ovde je jednom pomenut sef sluzbe na aerodromu Charleroi (gde je po meni ubedljivo najgori odnos prema nama u celoj Evropi, uvek si izlozen sikaniranu.) a ja sam nedavno imao jako lose iskustvo sa njim. Priveo me je u posebnu sobu ds mi racuna dane pocevsi os mog prvog ulaska 23. decembra 2010. Po njemu to je datum koji je fiksan te ja tako mogu da boravim 90 dana svake godine samo23. decembra i 23.juna...Naravno moja rec protiv njegove sigurno ne bi imala mnogo sanse. On je poceo da broji i za prosle godine, ali se toliko upetljao da ga je znoj oblio jer su neki pecati jednostavno ishlaplili, lose su bili lupljeni, ulatak i izlazak nisu bili u istim mestima, pecati su ponekad udarani bez ikakvog pravila (uvek pogledajte gde su vam ga lupili, da bi evenutalno mogli da ga pokazete kad izlazite iz zemlje.. Ja u principu nisam nista ni prekoracio, ali jesam bio jako blizu dozvoljene granice, no ovakvo racunanje moze da vas potpuno poremeti i da slucajno pogresite. Ja sam odlucio da ubuduce svakog 23, juna odem da Madjarske pa da mi period uvek bude isti....

Jos nesto sto me je zaintrigiralo a niko to nije pomenut jeste to sto ispod svakog lupljenog pecata osim imena granicnog prelaza i vrste prevoznog sredstva ima i neka oznaka tipa B012, E093, A003... Da li neko zna sta one znace? Pre neki dan mi je nas carinik u vozy blenuo u taj pecat koji je udario upravo pomenuti sef carine, pa se pitam da mi nije nesto oznacio da mi se osveti sto me nije uhvatio u kradji? Doduse Madjari nisu ni pogledali...Da li mislite da moze neko da vam racuna dane i za proli period? Sta ako je neki datum necitljiv?

ako imas dosta pecata u pasosu idi preko slovenije,nece ti praviti problem.gledaju samo gde ti je zadnji pecat ulazni i pored njega lupe izlazni,nikakvo skeniranje pasosa,cesto idem i znam.

svi mi smo se na svojim putovanjima bavili nekim prevarama i na putovanjima smo nesto i naucili a to je TOLERANCIJA.

Sitnim preverama su se ljudi mozda i bavili na putovanjima,ali ne i takvim kriminalnim aktivnostima.

Steta da global moderator ovde ima takav stav da podrzava kriminal :bag:

(ja ne znam drugi izraz za smisljenu/namernu aktivnost nekoga,koji pokusava da prekrsi (krivicni?) zakon druge zemlje)

Ovde se zavrsavaju oftopici i vredjanja!

daaaa.ali se tema nastavlja

Zasto da se ne pomogne ljudima..ja sam uvek za..na bilo koji nacin..zasto neko da dobije zabranu ako nije potrebno..kakav kriminal??Zna se sta je kriminal..to je daleko od ove teme..uvek su dobrodosle sve potrebne informacije.

Pozdrav svima, a narocito onima dobre volje!

Trebalo mi je nekoliko sati da iscitam ceo topic i nekoliko dana da istrkeljisem internet u potrazi za odgovorima u vezi mog problema pa bih molio one koji su imali iskustva ili znaju da mi pomognu.

Naime, debelo sam prekoracio 3 meseca (skoro 9 meseci preko) i sad treba da se vratim u Srbiji da zavrsavam neke stvari. Pasos mi je ispecatiran sa 23 pecata. Do sada nisam prekoracio 90 dana ali nisam ostajao u Srbiji 90 dana nego se vracao u Shengen uvek nakon nekoliko dana ili nedelja. Prvo mi nisu pravili problem jer sam uvek putovao nekim sumanutim nacinima (BG-STO, BG-BRU, BG-EIN, vozom do BUD pa odatle do destinacije.

Do sada su mi uvek skenirali pasos kad sam izlazio ili ulazio u Srbiju kao i u Madjarsku kad sam isao vozom. Uvek su mi lupili pecat Madjari a Srbi uvek izlazni a samo jednom (od 10) ulazni. Amsterdamski carinik mi je trazio da mu pokazem izlazni pecat svoje zemlje jer mi nisu lupili kad sam usao. Najveci problem mi je napravio Belgijanac kad sam nakon 7 dana boravka u Srbiji isao nazad u Brussels. Primetio je kratak boravak u Srbiji i izveo me iz reda. Pitao me koliko dana ostajem (slagao sam 5-6 dana) upozorio me da sam vec prekoracio broj dana u okviru 180 dana iako sam postovao rok od 3 meseca. Vratio mi je pasos i pustio da udjem. Uvek sam obrijan, lepo obcen, kulturan, govorim 4 jezika ali pecati su pecati. Zadnji put je Madjar 5 minuta buljio u moje pecate, zvao kolegu i na kraju me pustio. Nista me nije pitao. Ne bavim se kriminalom, nisam nigde u dosijeu. Radim na crno, sto nije krivicno delo, no prekrsaj ali to je moja stvar, tako da molim dokone i zlobne da se suzdrze komentara.

Pitanja na koje nisam nasao odgovor ili sam sumnjicav po pitanju tacnosti su sledeca:

1. Da li passport reader pored licnih podataka moze ocitati i frekvenciju ulazaka i izlazaka kao i datume? Logika mi kaze da je to malo teza operacija, da je potrebam ceo schengen data base sistem i da postojeci SIS to ne moze.

2. Ako citac to ne moze uciniti, onda cariniku ostaje samo vizuelno pregledanje pasosa i brojanje. Zanima me da li neko zna da li se pecati mogu skenirati infracrvenim zracima i utvrditi njihova autenticnost i da li je iko imao iskustva sa time?

3. Da li iko zna sta sve mimo licnih podataka rfid passport scanner moze da iscita (to je onaj scanner koji se nalazi u kancelarijama carinika)?

4. Moja jedina trilema je:

a.) gubitak pasosa i povratak sa putnim listom

b.) prelazak busem ili vozom kod madjara (uz spremnost da platim prekrsaj ili sta traze da prodjem bez kazne)

c.) avionom iz spanije, italije, portugala ili neke od prijateljskih zemalja uz eventualno placanje kazne.

Hvala i ako moze bez pljuvanja i osudjivanja.

U nedoumici sam! Naime, dosla sam u Nemacku u avgustu, eto, cisto onako da radim. Cuvam decu u nekoliko americkih porodica i, da budem iskrena, dobro se zabavljam.  :D Ne pricam nemacki, mada razumem po malo, ali mi je engleski perfektan, tako da se snalazim. Medjutim...u inostranstvu mozes da boravis 90 dana, to znate. Ja sam nakon 88 napustila Sengen i vratila se kuci na 10 dana (na granici sam platila da mi ne udare pecat, 50 evra Madjarima i 20 nasima), tako da pri ponovnom ulasku nisam imala problema. Ipak, kad sam stigla u Frankfurt, uhapsila nas je policija (jer je covek koji nas je vozio bio prijavljen od strane drugog autoprevoznika kako nelegalno prevozi ljude iz Srbije :shockkk: ). Elem, bili smo u stanici skoro 8 sati i mene su pustili jer sam rekla da sam tog 20-og avgusta bila na jedan dan u Becu i vratila se kuci, a pecat mi nisu udarili verovatno zato sto je na granici bila guzva, a i nije moj posao da to proveravam. Dakle, sve je proslo kako treba.

Ja sada zelim da ostanem jos, a 90 dana mi istice za 3 nedelje. Moje pitanje je, posto sam cula da je to moguce, da li mogu da odem kuci, prijavim da sam izgubila pasos (u Srbiji, ne ovde), izvadim novi i vratim se opet? Ne znam da li zbog ovih biometrijskih pasosa na granici imaju u kompjuteru svaki moj ulazak u Sengen zonu?

Ako imate bilo kakvih saznanja, pisite!  :)

sto bi se zezala sa vadjenjem novog pasosa da bi ponovo isla? i sta ces da radis sledeci put kad ti istekne 90 dana? da vadis novi pasos?

vrati se u srbiju, pudi par dana i idi ponov nazad ali ne na isti prelaz. uzmi npr avion BG-STO wizzairom ili BG-EIN, reci da ostajes par dana i onda iz tog grada idi na zeljenu destinaciju. naravno, izgledaj normalno, ponesi pare i kartice, nadam se da nisi mlada ili studentica jer si tako svima sumnjiva i sve je ok. ovo ti pisem iz licnog iskustva.

e ovako. ja sam prvi put usao u austriju 24.2 2012 i bio sam do 25.3..drugi put sam usao 14.5. i bio sam do 30.6.treci put sam usao 9.9.i bio do 21.9.i cetvrti put sam usao 11.11.i bio do 23.12.2012..to je negdje 4 i po mjeseca..e sad mene zanima da li sam ja mogao biti i za novu godinu..znaci da li sam mogao nastaviti boravak i u 2013 god,,il taj period od 6 mjeseci vazi samo za jednu god...molio bi ako ko zna da mi pomogne..hvala uunaprijed..

znas kako se kaze: navalio kao mutav na telefon... e tako si ti navalio na austriju. pre ili kasnije pocece da ti broje pecate i da te pitaju koji k. ti tamo radis.... i onda imas problem. jesi ti jasmine cuo za izreku: saraj malo?

e pa tako sledeci put treba da odes u neku drugu zemlju sengena, nekim drugim prevozom i onda odatle da odes u austriju. ako te carinik pita gde ces (madjarima kazi da ides u shopping na jedan dan). ostalima ako ides avionom kazi da ides turisticki para dana. ja nikad nisam imao povratnu kartu sa sobom ali sam video da neke cigane (bilo ih 60 u avionu za stockholm) trkeljisu masovno (gde ti je povratna, telefon gde ides i slicno). carinik ima diskreciono pravo da te drka, da te pita za razlog putovanja, za novac, da te ne pusti u zemlju. sve zavisi od tebe i tvoje price i kako izgledas i od ispecatiranosti pasosa. medjutim ja imam 42 godine, izgledam ozbiljno, imam uvek dosta love sa sobom i kojekakve kamere i aparate i kazem im da se bavim dokumentarcima (sto mi je inace hobby).

ja sam npr. svaki put u dve godine bio u srbiji od par dana mesec dana i vracao se nazad u EU ali skoro svaki put nekim sumanutim putevima tako da je izgledalo kao da sam turista. npr. voz ka madjarskoj, pa odatle na odrediste, pa wizz air ka stockholmu pa na odrednicu, pa brussel, pa rim. medjutim, moje iskustvo je: kad god bi se iz  zemlje iz koje sam neposredno izasao nakon par dana vratio u istu - nesto su me zagledali, pitali, smarali. kad sam isao u razlicite zemlje od zemlje izlaska zadrzavao bih se po 30 sekindi sa carinikom.

naravno, za ovakve poduhvate treba da imas i pare, dakle ako prdis i smrdis u eu, malo imas posla pa nemas onda ti se ni ne isplati da radis ovako kao ja.

kad sam ulazio u stockholm pored mene bila neka ribica, studentkinja ocito - jebali su je svedjani u zdrav mozak jer je imala samo pecate stockholm - beograd. redovno ona ostaje tri meseca u bg pa se vraca ali su je pitali za pare, gde ide, zasto, kod koga, cime se bavi, kako moze da uzima toliko duga odsustva. onda je carinik uzeo telefon da zove tog njenog decka da potvrdi pricu itd...

ja sam odavno prosao kontrolu ona je jos ostala a bila je na salteru pored dok sam ja bio u sredini reda.

@illegal alien -

1. Ne moze

2. Jedini metod je da cita. Ako je mnogo pecata, trazi POSLEDNJI ulaz u EU. Dakle ako pojedinacni periodi ulaska nisu duzi od 90 dana, manje su sanse da bude problema. Ako je period duzi od 90 dana, manje vise ce sigurno videti jer ce traziti poslednji ulaz.

3. Uglavnom se svodi na licne podatke i eventualne probleme napravljene unutar EU, nista vezano za datume i broj dana

4. Najsigurniji je gubitak pasosa. Ako biras druge opcije, obzirom da izgledas kao poslovan covek, aerodrom je odlicna solucija. Uglavnom samo lupe izlazni pecat. Eventualno u Belgiji, Svedskoj znaju da gledaju. Iz autobusa te sigurno izvlace, za 9 meseci prekoracenja ce te unakaziti ako nemas semu. Semu ces lakse naci ako ides kombijem ili kolima. Ali neka ti to bude bolja opcija. i finansijski i mentalno se najvise isplati da gubis pasos. Ako ne, onda avion.

Srecno

Guest
This topic is now closed to further replies.
Followers 0