Followers 0

Malo pitanja u vezi sa Iranom

204 posts in this topic

.... Dobro dakle ....imam par pitanja za sve koji su eventualno posetili ovu zemlju ....NARAVNO DA SAM ODGOVORE NA SVA OVA PITANJA NASAO PREKO NETA (nezvanicno) .... najvise voliminformacije iz prve ruke ...jer po mom iskustvu ... nema boljeg do onog ko je tamo bio Wink

DAKLE ....

1) koliko je lako ili tesko naci smestaj u Teheranu npr..... koliko su hosteli, hoteli naravno mislim na jeftiniji smestaj!

2) koliko je cena dnevnog zivota ... dakle koliko mi je potrebno prosecno po danu sto se tice npr prehrane....koliko je    klopa u restoranima koliko je fast food na ulici (tj da li to u opste postoji-sumnjam da NE)!

3) kakav je odnos iranaca, prema strancima!

4) koliko kosta gradski prevoz ...

5)sta se NIPOSTO NE SME URADITI .... TO JES KOJE TEME TRABA SIROKO ZAOBILAZITI(iako to manje vise vec znam  Smiley )

HVALA U NAPRED SVIMA Smiley

Док ти неко не одговори, ти напиши за нас који не знамо шта си ти сазнао :)

Ovako Iran je uzasno jeftin ali za neverovati.

Sto se tice hostela ja sam placao oko 8 dolara a hrane imas ulicne koliko hoces ali moras da znas da ces u pocetku imati  stomacnih problema dan dva a kasnije nista.

Sto se tice naroda to je jedan ako ne i jedini gostoljubljiv naros na svetu.

Evo da ti navedem priumer jedan bio je petak ne radan dan i mi setamo ulicama Teherana ja i jedan Ceski bracni par i pitamo prolaznike ko govori Engleski naidje kasnije se ispostavilo momak i devojka studenti  Arhoitekture i ni manje ni vise zaustavljaju taxi i mi sedamo sa njima nasli se u cudu.

Odvode nas u svoju kucu kasnije saznajemo jedan od elitnijih delova Teherana tu nas sto bi rekli zaista prime kao najrodjenije znas kad se oseti u vazduhu da si dobro dosao.

Zaista naruce picu i neke njihive specijalitete 3 sata mi sedeli i pricali na kraju kao da platimo oni se jako uvredili.

Taj mladic pali auto iz garaze i vozi nas u hostel sutra dolazi po nas i vodi nas  u podnizje Damavada jer smo isli na uspon mi da platimo gorivo opet se skoro uvredijo.

Kad smo zavrsili sa Damavadom dosaom  po nas kao iz bajke i danas kad pricam ljudima neveruju ostali smo u kontaktu ali redje mislim da je on otiso u vojsku pa se vise ne javlja.

Samo znaj da u Teheranu nemas sta da vidis a Siraz,Esfahan,Yazd i perzijski zaliv su zaista biseri sveta.

Ja na prolece idem jos jednom da vidim tu veliku civilizaciju dok nije poceo neki Iransko-Izraelski picvajz.

Kazi mi kada ti ides i sta te jos interesuje ali 2 dana da kucam po tastaturi i da opisem Iran malo je.

@ a9029

Hajde napisi nesto o Mashadu i Persijskom zalivu. Mislim da te delove Irana putnici izostaljaju, jer nemaju vremena. Koji bi grad bilo vredno obici na obali Persijskog zaliva?

Mashad i istok Irana ukljucujuci Pwerzijski zaliv sledece godine a ali spremanje stvari je vec ppocelo.

Dakle ako neko hoce neka se javi i nemoramo otici zajedno ali biti u kontaktu nije lose-cao.

Planiram da idem za Iran 1. decembra (ako dobijem vizu) vozom pomocu Balkan fleksipasa do Vana pa odande kasnije doTabriza i dalje. Zanima me da li je neko isao ovako u Iran tj, najdragocenija informacija mi je da li mogu da se ukrcam na taj voz iz Istanbula (ide samo 1 nedeljno) jer je on, bar na sajtu stavljen pod delom za internacionalne vozove (Ist-Teh je u pitanju), a ja bih isao samo do Vana? I da li, ako mogu da udjem, mogu da iskoristim do Vana Balkan fleks? Pretpostavljam da sve ovo mogu da uradim, ali me zanima da li je neko vec imao iskustva sa ovim?

Planiram da idem za Iran 1. decembra (ako dobijem vizu) vozom pomocu Balkan fleksipasa do Vana pa odande kasnije doTabriza i dalje. Zanima me da li je neko isao ovako u Iran tj, najdragocenija informacija mi je da li mogu da se ukrcam na taj voz iz Istanbula (ide samo 1 nedeljno) jer je on, bar na sajtu stavljen pod delom za internacionalne vozove (Ist-Teh je u pitanju), a ja bih isao samo do Vana? I da li, ako mogu da udjem, mogu da iskoristim do Vana Balkan fleks? Pretpostavljam da sve ovo mogu da uradim, ali me zanima da li je neko vec imao iskustva sa ovim?

Koliko znam, ne može se koristiti flexipass za taj voz, mada nisam 100% siguran. Međutim imaš i domaći turski voz Istanbul - Tatvan (+ trajekt do Vana, koji je valjda uračunat tu). Međutim, već neko vreme taj voz je skraćen, saobraća samo do Elaziga. Kakva je sad situacija tačno sad ne znam, jer je trenutno nešto krepao sajt Turskih železnica.

Evo mog doprinosa:

1 U Teheranu sam oba puta koristio CS, mislim da je to najlaksi i najbolji nacin za pronalazenje smestaja, a ako trazis hostel, racunaj na 5-10 e po noci i to u celom Iranu.

2+4. Same cene nisu preterano visoke, mada imaju tendenciju rasta. Prevoz je jako jeftin- gradski prevoz je toliko jeftin da je tesko i preracunati koliko bi to bilo dinara. Za voznju autobusom cele noci u proseku sam placao oko 5 e. E, sad, cene hrane su jako razlicite u zavisnosti gde se nalazis...Prosle nedelje mi je u gostima bila devojka iz Ceske koja se upravo vratila iz Irana i po tome sto mi je ispricala, hrana je bas poskupela i cene su slicne nasim. No, kazem, sve zavisi gde jedes. Moj problem je bio sto se u Iranu tesko nalazi tradicionalna hrana. Cini mi se da su opsednuti raznim imitacijama Mc Donalds-a

3. Iranci obozavaju strance-jako su zainteresovani za zivot u drugim zemljama, jako su gostoljubivi i meni se u Iran ide ponovo prvenstveno zbog ljudi

5. Iran je mnogo opusteniji nego sto ljudi zamisljaju. E, sad, sta ne treba raditi...Nista specijalno...Najbolje je proceniti kakva su shvatanja ljudi sa kojima si i  ako su u pitanju tradicionalniji i religiozni ljudi postovati njihovu kulturu i religiju ili se ponasati kao bilo gde u Evropi sa ljudima koji imaju zapadnjacka shvatanja i koji nisu nimalo retki, cak naprotiv..

Ne bih preporucio fotografisanje vojnih objekata i svercovanje alkohola i slicnog (iako meni niko nije otvarao ranac, a isto sam cuo i od drugih...no nikad se ne zna).

Bio sam u Mashadu na putu ka Turkmenistanu-nista posebno, osim sto se tu nalazi ogromni mauzolej Imama Reze, najsvetije mesto u Iranu. Sam mauzolej je zanimljiv, ali ne znam koliko je pametno prevaljivati toliki put samo zbog tog mauzoleja. Sto se tice Persijskog zaliva, bio sam u Bandar-e-Abasu i na dva ostrva. Bilo je zanimljivo, posto se puno razlikuje od ostatka Irana i jasno se oseti uticaj arapske kulture.

Btw, u zimskom periodu Jug Turske i Sever Irana znaju da budu jako hladni. Ja sam bio u Vanu sredinom aprila, prolece je tek pocinjalo i bilo je poprilicno hladno, a iz prica znam da u nekim delovima Irana temperature zimi idu i do -25 C i npr. u Teheranu redovno pada sneg...

@ а9020:

друже, кад би ишао? која рута, колико дана?

дај мало више информација....

Da li neko, po mogucstvu iz Beograda, ima vodic Iran. Putujem, nadam se oko prvog, pa mi treba da ga  prelistam, izvucem neke informacije. Vratio bih ga za dan, dva?

Pa da li ima neko voljan? :)

Imam u elektronskoj verziji pa ako hoces... Izdanje je 2008 ili tako nesto :)

Izašlo je i novo izdanje (mislim 2010) Lonely Planet, gde su informacije sigurno aktuelnije.... pa ako ti treba neki info kako da nabaviš u el verziji, javni mi se na pvt ;)

Bilo bi lepo, ali sledeće izdanje LP Iran izlazi tek sredinom 2012.god.

Ja sam bio letos pa mi preostao LP, kao nov.

Ko je zaintersovan za kupovinu, neka se javi na PM, a i otvorio sam temu u putničkoj berzi pa bacite pogled.

Kako bi isao do Irana? Pegasus Air je ukinuo letove za Teheran pa je ostao samo Air Arabia, ili da se ide flexipassom do Vana a onda valjda bus do Tabriza i dalje. Postoji li neki bolji/jeftiniji nacin?

Možda je najbrži i najjednostavniji način vozom do Sofije, pa busom do Istanbula (ima puno polazaka), a onda busom do Tabriza ili Teherana. Jeste malo dugačka ruta za bus, ali ne znači i da je neudobna jer su turski busevi extra. Ovako bi trebalo da izgledaju troškovi:

-  Beograd- Sofija - Beograd 25 eur

-  Sofija - Istanbul - Sofija - 50 eur

-  Istanbul - Tabriz - Istanbul -  80-100 eur

Znači sveukupno 155-175 eur. Nije najjeftinije, ali pruža veliku slobodu (barem deonica do Istanbula) i minimum gnjavaže oko kupovine karata i presedanja.

Naravno, posle moras u Tabrizu da se gnjavis sa busevima ka ostalim mestima :)

Jel bio neko u Iranu tokom Noruza? Jel sve zatvoreno kao da je petak ili nije toliko strasno?

Drugo pitanje: kako prepoznati pripadnika Basidza?

Istanbul - Teheran 200eura povratno Turkish Airlines (tj Anadolu Jet) preko Ankare ;) + 50e za voz Bg-Ist i problema bez, i cimanja bez ;)

+ 50e za voz Bg-Ist

ili 90e ako imas 26+ godina,

+10e po pravcu za spavaca kola (:

:psuje:

A vidiš to nisam računao ;)) a ni tih šugavih 10eur za bugare :P

Ljudi idite do Budimpeste pa onda za 30-40 EUR Wizzairom do Istanbula, em jeftinije je em ne morate se cimati na bugarskoj granici...

Jao pa do Budimpešte je opet cimanje, ako nisi iz Subotice :) Al vidiš to nije loša ideja, razmotrićemo :)