Sirija danas

243 posts in this topic

Rasprava o migrantskoj krizi ipak izdvojena u novu temu u Geopolemici. Molim vas da ovde nastavite o dešavanjima u samoj Siriji.

Страшно је лицемерје, јер они се највише финансирају продајом нафте преко Турске. То је дакле сирова нафта, то не можеш да прошверцујеш на камили, за то је потребна организација и логистика.

То Турска може да спречи ако хоће. Америка може да их натера да то спрече.

И онда они који нас на Балкану уче да смо сами криви што су нас тукли омогућују варварима, главосечама, силоватељима и трговцима робљем да зарађују...

Zlocinac je konacno pao.

Nadam se da ce svi moji prijatelji Sirijci uskoro moci da se vrate svojim kucama, i da ce zajedno sa onima koji su ostali u Siriji moci da zive u slobodi....

A i ja jedva cekam da ponovo posetim tu zemlju predobrih ljudi...znam da ovde na forumu ima dosta ljudi koji su bili u Siriji i kojima je Sirija i dalje u srcu, i da svi slicno mislimo....dolaze bolji dani za tu zemlju..

a zlocinac i ubica je pobegao tamo gde  odose i svi ostali zlocinci, u putinovu Rusiju....

Super sto je pao ali zar nisu vlast preuzeli dzihadisti? Zasto mislis da ce pod dzihadistima moci da zive u slobodi?

2 hours ago, ali98 said:

Super sto je pao ali zar nisu vlast preuzeli dzihadisti? Zasto mislis da ce pod dzihadistima moci da zive u slobodi?

Nisu Sirijci Libijci ili Avganistanci, to je stari narod, sa starom kulturom i istorijom..uz to ima puno obrazovanog naroda, pri tom nisu Arapi, iako su arabizovani sto se jezika i pisma tice, ali njihovo etnicko poreklo nije arapsko...nece u Siriji moci da se instalira neka islamisticka drzava, cvrsto verujem u to...

Uostalom, ako negde ima ljubitelja Sirije, onda je to na ovom sajtu..mislim da je vecini staaarih :) putnika odavde, Sirija bila jedna od prvih , ili glavnih destinacija....pa nek se jave i oni, ako su jos ovde.....mislim da je i nas administrator  @Lazar isto isao tamo vise puta, ukoliko se ne varam...

40 minutes ago, bam-bam said:

Nisu Sirijci Libijci ili Avganistanci, to je stari narod, sa starom kulturom i istorijom..uz to ima puno obrazovanog naroda, pri tom nisu Arapi, iako su arabizovani sto se jezika i pisma tice, ali njihovo etnicko poreklo nije arapsko...nece u Siriji moci da se instalira neka islamisticka drzava, cvrsto verujem u to...

Uostalom, ako negde ima ljubitelja Sirije, onda je to na ovom sajtu..mislim da je vecini staaarih :) putnika odavde, Sirija bila jedna od prvih , ili glavnih destinacija....pa nek se jave i oni, ako su jos ovde.....mislim da je i nas administrator  @Lazar isto isao tamo vise puta, ukoliko se ne varam...

Nisam znao za to, hvala. Nadam se da ces biti u pravu. :)

Mislim da je prerano za veselje... a i za bilo kakve prognoze. Najčešće jedino islamisti imaju snage da svrgnu diktatore, s obzirom da su diktatori već pobili sve ostale koji su se ikad pobunili. A kad ubiješ učitelja, inženjera, aktivistu, studenta, novinara itd, na kraju ostanu bubašvabe. Ne bih se baš kladio da će oni sjajno voditi zemlju. Ovaj John Turturro Jolani reče u intervjuu za CNN kako će biti demokratija i sve će se odlučivati u parlamentu itd... ne znam da li je iko na ovoj planeti u to poverovao.

Oni su suštinski i ideološki protiv demokratije i slobode. Ali me ne bi čudilo da prihvate neki oblik iste - privremeno i samo kao sredstvo za dobijanje međunarodne podrške dok ojačaju i postanu sposobni da svoju ideologiju sprovedu u delo. Ako u tome uspeju, mislim da možemo zaboraviti na raznolikost konfesija u Siriji.

Isto sam misljenja da tu nece bas cvetati cvece, ali treba sacekati. Citav splet dogadjaja je prilicno iznenadjujuc i neocekivan za vecinu, da se nakon toliko godina sukoba, sve zavrsilo tako naprasno, u par dana i bez posebnog haosa i halabuke, relativno mirno. "Arapsko prolece" iz 2011., u Siriju stize s velikim zakasnjenjem i tek nakon godina rata i unistavanja i trenutna situacija mi deluje najpribliznije situaciji u Libiji, koja je nakog svrgavanja diktatora postala prilicno rasparcana, haoticna i sa podeljenom vlascu. Nadam se da Siriju ne ceka takva sudbina. Ostale arapske zemlje su tranziciju prosle mnogo bezazlenije, ali ne bih rekao da je i u jednoj nesto posebno bolje, naprotiv. Ali, iznenadilo me je juce kad sam procitao da se vladajuca partija u Siriji rasformirala, a svu svoju imovinu daje u nadleznost odgovarajucim ministarstvima i novim drzavnim vlastima. To zvuci kao mirna (mozda i unapred delimicno dogovorena) tranzicija vlasti, pa se mozda i desi nesto pristojno, naprave izbori i slicno. Ali, jedno su vesti, a drugo je realnost na terenu, koju svakako ne poznajem, pa ostaje da sacekamo i vidimo. Najvaznije je da zavlada mir, da se uspostavi neka vlast, pa kad dodje stabilnost, bice mogucnosti i za putovanja, nadam se.

Edited by Dragance

On 12/13/2024 at 4:11 PM, Dragance said:

Isto sam misljenja da tu nece bas cvetati cvece, ali treba sacekati. Citav splet dogadjaja je prilicno iznenadjujuc i neocekivan za vecinu, da se nakon toliko godina sukoba, sve zavrsilo tako naprasno, u par dana i bez posebnog haosa i halabuke, relativno mirno. "Arapsko prolece" iz 2011., u Siriju stize s velikim zakasnjenjem i tek nakon godina rata i unistavanja i trenutna situacija mi deluje najpribliznije situaciji u Libiji, koja je nakog svrgavanja diktatora postala prilicno rasparcana, haoticna i sa podeljenom vlascu. Nadam se da Siriju ne ceka takva sudbina. Ostale arapske zemlje su tranziciju prosle mnogo bezazlenije, ali ne bih rekao da je i u jednoj nesto posebno bolje, naprotiv. Ali, iznenadilo me je juce kad sam procitao da se vladajuca partija u Siriji rasformirala, a svu svoju imovinu daje u nadleznost odgovarajucim ministarstvima i novim drzavnim vlastima. To zvuci kao mirna (mozda i unapred delimicno dogovorena) tranzicija vlasti, pa se mozda i desi nesto pristojno, naprave izbori i slicno. Ali, jedno su vesti, a drugo je realnost na terenu, koju svakako ne poznajem, pa ostaje da sacekamo i vidimo. Najvaznije je da zavlada mir, da se uspostavi neka vlast, pa kad dodje stabilnost, bice mogucnosti i za putovanja, nadam se.

pa, ima ih jos koje tranziciju nisu prosle toliko mirno, ne racunajuci libiju naravno..Evo Egipat npr, zaboravili smo muslimansku bracu na vlasti, pa pobunu,  tahrir trg, cak i delimicno pljackanje Muzeja u Kairu..

Takodje Irak, iako je u tranziciju krenuo ranije , po "oslobodjenju" od strane Amera, ali ta zemlja je jos uvek podeljena....

A Jemen, tek haos...Onaj predsednik protiv koga su se pobunili je i dalje tu, drzi 20% teritorije..ciji je sad Aden uopste?

Samo one koje nisu imale nikakvo prolece , nisu imale ni tranziciju, kao sto su Oman, Alzir, UAE, Katar, Jordan, Kuvajt  i Bahrein..i naravno , privatna drzava jedne porodice -Sauda...

Edited by bam-bam

Sirijski narod će već sledeće godine pisati grafite po zidovima Damaska " Asad je bio bolji"!

18 hours ago, easy rider said:

Sirijski narod će već sledeće godine pisati grafite po zidovima Damaska " Asad je bio bolji"!

To se svakako nece desiti, jer ni mi nismo pisali- Sloba je bio bolji...

Stvar je u tome da se ,gledajuci sa strane, vrlo tesko mogu komentarisati prilike u nekoj zemlji..

Uvek sam se pitao npr. kako je jedan stari i obrazovani  narod kao sto  su Persijanci dozvolio da im se desi Homeini..Ali sa druge strane, pre njega je bio diktator i ubica šah Reza Pahlavi, pod kojim je obican narod mnogo  patio, koji je isto imao kazamate gde su se mucili i terorisali ljudi, i koji je uostalom doveden da ispravi ono sto je predhodni premijer Mosadek uradio- da vrati narodu prirodna dobra Persije koja su na silu otele zapadne drzave....Znaci pitanje je pod kojim je rezimom Persijancima bilo gore?

Takvih primera ima mali milion, ali u svakom slucaju uvek su tu bili umesani kolonizatori bilo sa istoka, ili sa zapada, koji su zeleli da pokradu bogatstvo neke zemlje i uzmu ga za sebe...

Asad je dokazani ubica i krvolok, njega smo videli..Sad cemo videti sta drugi imaju da kazu..

Ali ja ipak nikad ne bih vratio Slobu, jer su ovi drugi bili "gori" od njega..

Edited by bam-bam

19 hours ago, bam-bam said:

Ali ja ipak nikad ne bih vratio Slobu, jer su ovi drugi bili "gori" od njega..

Sreća pa više nije živ, inače me ne bi nimalo začudilo da se vrati. 

On 12/15/2024 at 3:48 PM, bam-bam said:

To se svakako nece desiti, jer ni mi nismo pisali- Sloba je bio bolji...

Opozicija Slobina nisu bili selafijske i vehabističke frakcije, pustinjski kozojebi koje su ljude klali na tv kamerama.  Biće zanimljivo gledati proces pravljenja demokratskog premijera, predsednika od pustinjskih kozojeba. Otuda sam uverenja da se revolucija ne maže na hleb i da će Sirija biti duboko podeljeno društvo. Vreme je najbolji sudija.

Edited by ThirstyTraveler