Followers 0

Sirija danas

230 posts in this topic

Pozdrav ljudi, ovo je moj prvi post ovde, ali nije i prvo putovanje. :D Medjutim, jeste prvo putovanje ovog tipa u azijsjku zemlju bez aranzmana, vodica i slicno, pa su ovo potpuno nove vode za mene. Kolega sa fakulteta, Uros Krcadinac, me je uputio na vas, pa reko da potrazim ovde savete. U sustini, ideja je da sa drugom obidjem Siriju, Jordan i mozda Liban, u zavisnosti od toga koliko para skupimo do tada i koliko potrosimo na putu. Za sada je izvesno da cemo imati po 700e i nadamo se da ce nas to posluziti mesec dana. Jel to realisticno ocekivanje ili ne? Takodje, citajuci teme na forumu nisam procitao dobre stvari o Jordanu, pa sad razmisljam da se ne zadrzavam tamo puno, ali voleo bih Petru makar da vidim... U sustini, zanima me sve sto imate da kazete na temu Sirije, posto smo tek juce dobili ideju da idemo tamo. Osim toga da hocemo da se prosetamo po Siriji i vidimo Petru nemamo ideja gde bi i sta bi. Da li je moguci couchsurfingom odsesti tamo mesec dana? Kad je najbolji period za odlazak tamo, jel nepodnosljivo leti i da idem na jesen ili je izvodljivo? Sta obavezno treba da znam pre nego sto krenem tamo?

Hvala na svim savetima. :)

Брате, о Сирији и блиском истоку је писано толико да би било потребно куцати сатима. Имаш опцију ''тражи'' па укуцај у њу Сирија, Либан, Јордан, блиски исток, па онда све то измењај по падежима па исто укуцај и наћи ћеш СВЕ што ти треба. Ако ипак после тога буде нешто нејасно питај и радо ће ти људи одговорити.

Добродошао на форум!

Citao sam teme, naravno, ali ipak sam i postavio neka pitanja na koja nisam nasao odgovor. :) Takodje informacije o cenama na koje sam naleteo su od pre 4,5 godina, ne znam koliko i dalje to merodavno... Tako da eto, ako bih mogao da dobijem odgovore na ova moja pitanja, pa ko hoce da napise vise, dobrodosao je. :)

Leti je na Bliskom istoku veoma toplo. Medjutim, vlaznost vazduha je manja, pa nikad nisi "ulepljen" kao u Beogradu na primer. Izuzetak od ove konstatacije su Akaba na Crvenom moru, Bejrut i uopste primorski deo Libana i Sirije gde je vlaznost vazduha velika. Sunce je veoma jako i bolje je nositi odecu svetlije boje, sesir i sl. Niko ti nece zameriti ako kupis arapsku galabiju. Moji drugari su ih nosili i u njima je sve lakse. Najbolje bi bilo da ides na prolece :)

Cene su vise u Siriji nego ranije. Ipak, sa tih 700 evra koje spominjes si tamo bogat. Sve zavisi koliko si spreman da se odreknes komfora. Damask je dosta skuplji od ostatka zemlje.

Sa CS-om nemam iskustva. Bolje je da neko drugi o tome napise.

Jordan je zemlja koja ima bolju turisticku infrastrukturu od Sirije, ali su zato i ljudi "hladniji". U nekim trenucima gledaju te kao vrecu novca na dve noge. Mada, moji drugari misle da su Jordanci uljudniji od Sirijaca. Svako ima svoje misljenje.

Cena karte za ulazak u Petru je sada oko 50 evra, ako ne gresim. Nadji na forumu opis kako da udjes besplatno. Nabavi ISIC za popuste ili laznu novinarsku legitimaciju.

Cene javnog prevoza su smesno jeftine. Isto vazi i za taksi (narocito ako vas ima vise). Mesta u vozu se brzo rasprodaju. Vozovi su dosta bolji od balkanskih. Gradski prevoz u Damasku dobro funkcionise, sto se ne moze reci za Aman.

Ima stvarno mnogo toga. Bas mnogo.

Sunce je veoma jako i bolje je nositi odecu svetlije boje, sesir i sl.

E dodjavola. :D Primarne boje koje nosim su crne i ne nosim kape. xD

Cene su vise u Siriji nego ranije. Ipak, sa tih 700 evra koje spominjes si tamo bogat. Damask je dosta skuplkji od ostatka zemlje.

Ah, to mi treba. Na nekom topicu je neko rekao da je ziveo 2 meseca po Turskoj i Siriji za 500e, dok jedan poznanik je pre 2 godine za mesec dana po Jordanu i Siriji potrosio 600, pa gledam sad koliko bi to izaslo ove godine...

Najbolje bi bilo da ides na prolece

Heh, sto vise citam o Siriji, to bih sto pre da odem, ali treba zaraditi te pare nazalost, pa je realnost ili leto ili jesen. :)

Ајде, написаћу ти и ја коју у вези Сирије. Био сам тамо почетком новембра ове године. Били смо смештени у Spring Flower хостелу у Алепу. Цена за двокреветну собу са купатилом је била 700 СФ. 650 СФ се добијало за 1 Евро. Температура је била толика да се у току дана могло шетати у кратким рукавима, папучама и шортсу док су навече били потребни дуги рукави и фармерке. Храна је јефтина. Оно што Турци зову донер (а ја нисам научио како Арапи зову  :roll:) кошта од 35-50 СФ. Лименке са соковима у ресторанима брзе хране коштају 20 СФ а по супермаркетима има и за 15. Овде убрајам Кока Колу и разне врсте сиријских сокова. Сладолед у посластичарници сам плаћао 20 СФ а добио сам пуну картонску чинијицу од ја бих рекао 2 дл. У неком њиховом фенси ресторану брзе хране сличном америчком КФЦ где служе само пилетину добио сам скоро пола пилета, исто толико кромпирића, неколико малих паковања мајонеза и кечапа, салату и сок у лименци за 210СФ. Превоз у градском аутобусу је од 5 до 10 СФ. Старт таксија је 5 СФ а за 100 се можеш возити кроз цео град. Карта у удобном климатизованом аутобусу превозника Ал-Ахлиах у коме служе воду и бомбоне од Алепа до Хаме кошта 90 СФ, а од Алепа до Дамаска 200 СФ. Дакле, препоручујем ти овог превозника. Имаш и јефтиније, за 150 али благо речено аутобус је ко свињац и јако смрди. До мене је седео наоружани господин који је пиштољ у футроли носио тако да га сви виде. :shockkk: У оваквим аутобусима буди спреман да сатима гледаш на телевизору снимак неког арапског славља или неке свадбе са њиховом музиком која је еквивалент нашој најгорој вашарској и шаторској музици. Онако нешто нисам у животу чуо. Озбиљно мислим. На пример, певање са џамије ми уопште није сметало нити сам га констатовао, а ово у аутобусу је превршило сваку меру. Карта за цитаделу у Алепу кошта 150 СФ за странце, а уз било какав доказ да си студент кошта 5 СФ. То све што сам ти рекао важи за Алепо. У Дамаску сам био само један дан па не знам много, али рећи ћу ти оно што знам. Ми смо шетали цео дан кроз стари део града и сук Ал Хамидијах. Е ту имаш свашта а обавезно пробај сладолед у посластичарници Баркдаш (мислим да се тако зове). Иначе, Дамаск је мноооооооого скупљи од Алепа. У Алепу смо упознали неког локалца. Има дечко 23 године, управо је дипломирао медицину  :shockkk: и почео да ради. Три дана смо се дружили са њим. Показао нам је све што неби могли да видимо са туристичким водичима и лепо смо се дружили. Наравно, разменили смо контакте. Иначе Сиријци су много пријатни људи. На сваком кораку, почевши од градских и међуградских аутобуса, преко улица, ресторана и на многим другим местима су нас заустављали или да нам само пожеле добродошлицу у Сирију или да нас питају да ли нам је потребна помоћ. Ја сам тако ушао у једну продавницу аутоделова са намером да купим ауто налепницу Сирије. Пошто у њој није било радник нас је неколико минута водио код његовог пријатеља у продавницу и купио нам налепнице укључујући и силуету њиховог председника Ал Башара који сад краси моју собу. 8-) Паре наравно није хтео да узме правдајући то тиме што смо ми гости Сирије.  Ето, написао сам ти чега сам се сад сетио а ти питај ако те још нешто занима.

solidarisem se sa Miloicom ;) bio sam u Siriji mozda 10 dana posle njega ( cak i u istom hostelu Springflower u Aleppu ali su mi sobu naplatili 500 sirijaca, dvokrevetnu sa kupatilom .. mada nemam nista dobro da kazem o gazdi :/ cuo sam od Arapa da im sezona pocinje negde od marta i da najveci broj turista obicno dodje oko aprila-maja.. ) sve najbolje imam da kazem o Sirji, pogotovu o ljudima, mnogo prijatan narod!!!! ali se cuvaj prodavaca, ako ne umes kao ja, da se cenkas :D Liban, Bejrut je skuplji dosta, mada i tamo moze jeftino da se klopa i pije.. za smestaj sam se doduse jedva snasao :(...

@вру45

Онај смарач што се труди да има прави енглески акценат кога зову менаџер јел он власник или ко већ? Није нам ништа скривио, чак се неколико пута трудио да помогне али једноставно смара, а што не знам. :roll:

Za sada je izvesno da cemo imati po 700e i nadamo se da ce nas to posluziti mesec dana. Jel to realisticno ocekivanje ili ne?

Na nekom topicu je neko rekao da je ziveo 2 meseca po Turskoj i Siriji za 500e, dok jedan poznanik je pre 2 godine za mesec dana po Jordanu i Siriji potrosio 600, pa gledam sad koliko bi to izaslo ove godine...

To pre svega zavisi od tebe. Možeš da prođeš i sa 250 evra za mesec dana putovanja po Siriji, a možeš da potrošiš i hiljadu. Zavisi kakav smeštaj hoćeš, šta ćeš jesti, kupovati itd. Ako koristiš CS i putuješ normalno - bez velikog trošenja ili odricanja - nema šanse da potrošiš tih 700 evra. Kupi balkan flexipass pa idi vozom, mislim da je to i dalje najjeftinija opcija za tamo i nazad.

Po meni, Petra ne vredi 50 evra ni u snu. Ili uđi ilegalno, kao što je opisano ovde na forumu u nekoj temi, ili nemoj ni ulaziti.

650 СФ се добијало за 1 Евро.

Ipak da ispravim ovaj Miloicin lapsus, jer se za 1 evro dobijalo 65 funti.

Za one koji prvi put idu, treba da znaju i da ne treba da prihvataju ponude taksista koji vas nagovaraju da odete u tamo neki hotel koji kao drzi njihov rodjak ili prijatelj, pa ce oni da vam srede povoljniju cenu. U stvari se radi o tome da će da se ugrade u cenu, što je standardan štos u Siriji kad su pitanju stranci.

Takođe, nizak nivo higijene u fast food i mini restoranima moze biti veliko iznenadjenje, kao sto je za mene bilo. Treba malo prosetati i pronaci eventualno neko cistije mesto.

U Damasku je daleko lakse doci do interneta nego u Alepu.

Mozda je malo glupo pitanje, ali veoma me zanima kakav je njihov odnos prema zenama, da li imaju najosnovnija prava? Pitam zato sto bih putovala sa drugaricom, da li je to uopste uobicajeno i bezbedno tamo?

Nije glupo pitanje,i mene to zanima posto cu putovati sama.A tamo cu biti kod decka(Evropljanin)smestena u stanu,da li mogu imati probleme zbog toga?Zanima me posto sam citala na raznim forumima razlicita iskustva.

Ipak da ispravim ovaj Miloicin lapsus, jer se za 1 evro dobijalo 65 funti.

Ладно сам написао 650.  :bang:

Mozda je malo glupo pitanje, ali veoma me zanima kakav je njihov odnos prema zenama, da li imaju najosnovnija prava? Pitam zato sto bih putovala sa drugaricom, da li je to uopste uobicajeno i bezbedno tamo?

Nije glupo pitanje,i mene to zanima posto cu putovati sama.A tamo cu biti kod decka(Evropljanin)smestena u stanu,da li mogu imati probleme zbog toga?Zanima me posto sam citala na raznim forumima razlicita iskustva.

Нећете имати никаквих проблема. Ја сам ишао са другарицом. Нико од мушкараца које смо упознали ни у случају руковања њој није пружао руку. Ваљда као поштовање. Иначе, Сирија је поприлично либерална земља и у њој има више од 10% хришћана. Тако када се шета Алепом одједном се улази у хришћански део са кафићима и ресторанима у европском стилу у којима жене не носе мараме, а исте такве жене могу се срести и у свим осталим улицама. Дакле, тоталне супротноси и средине, :) од жена потпуно покривених, преко оних којима је покривена само глава до оних обучених по последњој европској моди и фарбаном плавом косом са све бебом у фенси колицима. ;) Е да, виђао сам и парове који се држе за руке, што значи да од строгих муслиманских закона нема ништа.

Hvala na brzom odgovoru.Znaci puno,posto ne znam nikog ko je putovao u Siriju da mi prenese ta iskustva.A ne bi zelela da imam neke nepriatnosti tamo.

@ miloica

nije bio smarac u klasicnom smislu, meni je nekako bio jeziv, onak creepy :/ ne znam kako da se izrazim, jest pomagao ali sam zazirao od njega... osoblje ga se plashilo nikad nisam znao zashto :/

@ strumfeta

devojke koje sam sreo u hostelu nisu prijavljivale nikakve probleme, a Sirija je sama prilicno sekularna drzava, vishe sam zhena sa maramama video u Turskoj ( pogotovu oko Konye i Adane ) nego u Siriji.

@miloica

Hvala ti na odgovoru, pretpostavljam da isto vazi i za Jordan i Libiju?

Pronasla sam i temu "Zene i Bliski istok", vidim da su neke devojke putovale same i da nije bilo problema. Opet, citala sam i neke putopise sa drugacijim iskustvima. Nadam se samo da je nesto bolja situacija nego u Egiptu, da nisu toliko napadni.

Meni je Jordan nekako bio bolji od Sirije, s tim da smo proveli krace vreme i naravno bilo je skuplje nego u Siriji. U Jordanu su svi bili prijatni, hteli su da nam pomognu, jednostavno dobro sam se osecao tamo. Mislim da nas niko nije hteo prevariti, mada moguce da sam sad vec zaboravio na to... Zbog nekog razloga nismo uspeli ni sa kim da se cenjkamo, svi su ostajali na svojim prvobitnim cenama, sto je bilo malo cudno nakon Egipta. U Petru nismo isli a na Mrtvo more smo otisli autobusom (par centi) i onda jos taksijem (5 evra).

U Siriji je bilo slucajeva kad su hteli da nas prevare, ali bili smo i duplo duze tamo pa mozda smo zato imali vise prilika. Drugo je da sam sa ovog foruma pokupio utisak da je Sirija nesto predivno, svi su super-friendly, a cene su nenormalno niske... pa kad smo videli realnost, malo smo se razocarali. Mislim, realnost je da su i oni ljudi kao i svi, da ih kao i sve ljude i te kako zanimaju pare, a da su cene slicne kao u Srbiji. Tako da, mozda je bolje da odes tamo bez nekih preteranih ocekivanja, mozda ces se vise oduseviti :)

Meni je Turska bila preterana, mozda bas zato sto nismo planirali da ostanemo tamo dugo pa nisam ni proucavao tu zemlju, a kad smo konacno stigli, ja sam bio odusevljen celim njihovim drustvom (mada, uglavnom smo bili u kurdskom delu...)

A da, zene nemaju nikakvih problema, samo se obucite pristojno iz postovanja prema drugima. Vidjali smo i zene u minicima, ali svi su ih gledali, i bas se primeti u masi neka takva. Ako vam ne smetaju pogledi, samo napred... Muskarci bi verovatno isto morali ici u dugackim pantalonama. Onu maramu sto nose muskarci, ja sam video mozda 10 ljudi sto ih je nosilo tokom 3 nedelje tamo... Vise sam ih vidjao u Amsterdamu nego u Siriji+Jordanu. Nekako mi se cini da bi izgledao kao cudak kad bi ti to nosio, to je kao da se neki Englez pojavi u Srbiji u sajkacama i narodnoj nosnji. Mada mi smo bili u Maju kada je temperatura bila nesto niza...

Evo pitao sam zenu gde su je najvise "maltretirali" i kaze redosled je ovakav (od najviseg ka najmanjem):

Egipat, Sirija, Jordan, Tunis, Turska

Mada razlika izmedju Egipta i Sirije je dovoljno velika... :)

Nisam bila u Siriji i Jordanu, ali rekla bih nesto slicno: Egipat, nekoliko praznih mesta, Tunis, Turska. Zapravo, zarad istine, moram reci da u Istanbulu nikakvog smaranja nije bilo.

i meni pada na pamet sirija 2011, sa zastajkom u istambulu.

kako se prebaciti najoptimalnije od istanbula do negde u siriji?

funkcionise li tamo neki low cost avio prevoz  :-\

Možda je trenutno najoptimalnija opcija FlyPegasus na relaciji Sofia-Hatay (Antakya). Cena u jednom pravcu je samo 65 eur.

Do Sofije i nazad vozom ukupno za 25 eur, na poznatu foru. Iz Antakye do Aleppa za nekih 10 eur.

Nije apsolutno najjeftinija opcija, ali optimalna sigurno jeste.

Low cost u Siriji ne postoji, osim prema nekim arapskim zemljama.

Tako cemo nesto i uraditi :)

Pocetkom septembra, posle nekoliko dana u Istanbulu, idemo Pegasusom do negde blizu granice, pa na mini bus ili kako vec.

Onda imamo oko dve i nesto nedelje da stignemo do Tel Aviva odakle letimo nazad kuci.

Dakle, predlozi! Sta strpati u ove dve nedelje??

Mislila sam: Alep, Damask, plus malo okolina, pa pravac Jerusalim, mrtvo more isl po izraelu.

Preskocila bih Liban ovaj put, a i Jordan, mada, izgleda da iz Sirije do Izraela mora kroz Jordan? U tom sl, ne znam vredi li se uopste zadrzavati u Amanu, ili samo tranzit?

Predlozi, molim?

Zavisi šta vas tačno zanima :) Meni u Alepu i Damasku nikad nije dosadno, i koliko god da ostanem uvek mislim da bih voleo još malo duže :) Možete overiti i Palmiru i Bosru, ako volite pustinje i ruševine. Bosra je posebno interesantna, barem meni, jer ljudi žive u ruinama drevnog grada od crnog bazalta.

Možete da odete i u Suvajdu, da vidite šta nam rade Druzi. Meni lično je sve to bilo veoma zanimljivo. Druga fotka u tom putoskopu je iz Bosre, pa možeš da vidiš otprilike kakva je atmosfera.

U Amanu možete provesti nekoliko sati ili jedan dan, a u Mrtvom moru se verovatno možete bućnuti i u Izraelu. Koliko ja znam, ne može iz Sirije u Izrael, mora kroz Jordan da se prođe.