Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

"spremite tableta, stize Dejvid Geta"...ma ko ce slusat tudju muku :D  Ne znam koji mi djavo bi i na exitu jedne godine da krenemo ka dens areni(po prvi, a bogami i posljednji, put na dens arenu) da cujemo tog covjeka(iako pojma nemam sta radi :D ).

Ja se nadam da smo do medjunarodne(da ne kazem srpsko-hrvatske) nove godine tamo :)

Zdravo svima!:-) Nedavno sam dobio ponudu za dolazak u Kinu da predajem engleski, posto imam vec radni iskustvo predavaca iz Srbije, to mi dodje plus. Prvi kontakt koji imam moze da mi omoguci da radim u Pekingu, a jutros sam obavio skype intervju sa Kineskinjom do koje sam dosao, i za sada kao mogucnost imam ponude za Chongsha i Huaihua u Hunan provinciji, Luoyang, Chongqing i za Tangshan. Neke od skola su internacionalne, neke public. Naravno, zavisice i od samog poslodavca, ali ovo su ponude gde bih prosao bez ikakvih problema. Posto je meni sad malo apstraktno sve, jako puno bi mi znacilo iskustvo svih onih koji su bili tamo, i jos bolje onih koji sada jesu. Za koju od ovih ponuda mislite da je najidealnija? Mada je to sve vrlo individualno, koji od ovih gradova bi bio najprihvatljiviji za zivot? Hvala svima! :-)

Zdravo svima! :) Nedavno sam dobio ponudu za dolazak u Kinu da predajem engleski, posto imam vec radni iskustvo predavaca iz Srbije, to mi dodje plus. Prvi kontakt koji imam moze da mi omoguci da radim u Pekingu, a jutros sam obavio skype intervju sa Kineskinjom do koje sam dosao, i za sada kao mogucnost imam ponude za Chongsha i Huaihua u Hunan provinciji, Luoyang, Chongqing i za Tangshan. Neke od skola su internacionalne, neke public. Naravno, zavisice i od samog poslodavca, ali ovo su ponude gde bih prosao bez ikakvih problema. Posto je meni sad malo apstraktno sve, jako puno bi mi znacilo iskustvo svih onih koji su bili tamo, i jos bolje onih koji sada jesu. Za koju od ovih ponuda mislite da je najidealnija? Mada je to sve vrlo individualno, koji od ovih gradova bi bio najprihvatljiviji za zivot? Hvala svima! :)

Najidealnije ti je (ako hoces da naucis klince) da radis u internacionalnim skolama, manji su razredi I kvalitet nastave je bolji jer tu roditelji placaju enorman kes da bi deca bila u nj. Kod mene u selu ima "Little Harvard" obdaniste, mogu samo da zamislim sta je unutra...

Ja sam u public skolama I ima 30+ dece po razredu od kojih max 5  zanima engleski, a ostali rade domaci ili spavaju, ne mos ih naterati da pricaju...

Isto zavisi koji razred, imam ticer asistenta u 1,2,3, dok sam u 6. I 7. sam.

Koliko ti nude para I je li sa smestajem ili bez? Sto se tice gradova, sve zavisi od tebe. Moje selo je blizu Sangaja, nekih 70 km, a jos uvek se vodi pod Sangaj, mirno, malo, posle 21h k'o da setam ulicama Pripjata...

Guglaj svaki od tih gradova, gledaj kakva je klima na vikipediji, vidi da li ti se svidja I koliki je nivo zagadjenja, nekad/cesto zna da bude veliki u severnim provincijama, od fabrika I industrije.

Licno ne volim nesto mnogo sneg zato sam izabrao Sangaj area I danas sam isao u majici...

Najidealnije ti je (ako hoces da naucis klince) da radis u internacionalnim skolama, manji su razredi I kvalitet nastave je bolji jer tu roditelji placaju enorman kes da bi deca bila u nj. Kod mene u selu ima "Little Harvard" obdaniste, mogu samo da zamislim sta je unutra...

Ja sam u public skolama I ima 30+ dece po razredu od kojih max 5  zanima engleski, a ostali rade domaci ili spavaju, ne mos ih naterati da pricaju...

Isto zavisi koji razred, imam ticer asistenta u 1,2,3, dok sam u 6. I 7. sam.

Koliko ti nude para I je li sa smestajem ili bez? Sto se tice gradova, sve zavisi od tebe. Moje selo je blizu Sangaja, nekih 70 km, a jos uvek se vodi pod Sangaj, mirno, malo, posle 21h k'o da setam ulicama Pripjata...

Guglaj svaki od tih gradova, gledaj kakva je klima na vikipediji, vidi da li ti se svidja I koliki je nivo zagadjenja, nekad/cesto zna da bude veliki u severnim provincijama, od fabrika I industrije.

Licno ne volim nesto mnogo sneg zato sam izabrao Sangaj area I danas sam isao u majici...

Upravo istrazujem sve ove gradove i njihove mogucnosti. S obzirom da uopste nisam ljubitelj hladnije klime, nisam previse razmatrao ponudu za jedan od gradova u unutrasnjoj Mongoliji, znam da je tamo klima malo ostrija. Opet, ni jedan od ponudjenih bas i nije blizu obale, a nije mi poznato kakva im je klima po unutrasnjosti. Za jedan sam pronasao da je veliki industrijski grad, svi ostali su srednje velicine po njihovoj kategorizaciji, a realno samo jedan od njih ima manje stanovnika od Beograda. :-) Sto se zarade konkretno tice, to bi zavisile od same skole s kojom sklopim ugovor, posto razlicite cifre nude, ali vise cu obratiti paznju na druge uslove zivota, posto mi obezbedjuju i smestaj, u nekim slucajevima je u ponudi stan u drugima njihov kampus. Sto se rada s deconm tice, i u Srbiji sam radio u drzavnim skolama, pa te nista ne slusaju, jos im pricas jezikom koji razumeju, a dosta zivopisno objasnjavam pa mi nije puno vredelo. Sad mi preostaje samo da dovrsim formalnosti, i da se nadam sto skorijem putu. :-)

Niko nije pisao o klimi mesta na kom se nalazi. Kako vam je tamo? Je li u Shenzhenu hladnije nego u Srbiji?

Mislio sam da neko podeli sa nama svoje subjektivno misljenje. Tipa, hladnije je nego u Srbiji, ili ne moze da se dise, duva neki vetar, itd... :)

Rizikujući da povećam svoju nepopularnost među forumašima, moram ovo da pitam: Da li je okej ići u Kinu i tamo predavati engleski ako ga govoriš loše, da ne kažem ako ga jedva natucaš? Sticajem okolnosti, upoznao sam mnogo ljudi ovde u Srbiji koji su uvereni da govore engleski "kao srpski", a kasnije sam imao prilike da to njihovo znanje stavim na probu i ispostavilo se da nemaju pojma. Sudeći po nekim izjavama u ovoj temi, samo treba skupiti muda pa otići u Kinu i posao će se već naći, pri čemu znanje nije bitno. Čini mi se da ovde ima ljudi koji ni svoj jezik ne znaju kako treba - sudeći po onome što pišu - a žele da ih neko plaća kao nastavnike engleskog.

I šta sad, idemo da učimo male Kineze jeziku koji ni sami ne znamo? Nema veze što ćemo ih naučiti loše, dok oni skontaju mi ćemo već biti daleko?

OK, evo da dam i ja neko svoje vidjenje. Posto sam upravo u pregovorima povodom odlaska u Kinu da predajem engleski jezik. Ako krenem od toga da sam perfekcionista, mogu odmah da kazem da moj engleski nije savrsen, u smislu ne govorim ga kao neko ko je native speaker. Mada u sustini mom poznavanju tog jezika ne fali nista, prvenstveno sto se govora tice, koji je izuzetno dobar, a to bi mi bilo u opisu radnog mesta. Koristio sam ga i tokom studija na brojnim konferencijama i seminarima ciji sam ucesnik bio, i niko se od stranaca nije pozalio, iako je bilo i onih ciji je nivo znanja bio visi od mog. U Srbiji sam cetiri godine radio u nasim skolama, sa decom sa kojom govorim isti jezik, i uz to imam veoma zivopisne casove, pa nisam mogao da ih nateram da rade, ukoliko ih nije interesovalo, bez obzira na sav ulozeni trud. A isti takav pristup imacu i u Kini kad budem radio. Ja bih najvise voleo da mogu u svojoj zemlji da se ostvarim profesionalno i privatno, ali sam sasecen negativnom selekcijom, sa kojom sam se suocavao na svakom koraku, dok na kraju nisam izgubio i zadnju nadu da mogu ista da promenim. Da li je onda moja krivica sto mogu da iskoristim sansu koja mi se pruzila da bih ziveo iole dostojanstveno? Ili trebam da ostanem u Srbiji sa ekspresno zavrsenim studijama i masterom koji je vezan upravo za Kinu, i da u najboljem slucaju konobarisem, dok oni manjih kapaciteta od mene, ali voljnih da se laktaju i manje moralisu rade poslove za koje sam se i skolovao i za koje sam kao stvoren. Ne znam ko pomenu, ali ako ja budem surovo realan, neko drugi nece toliko da moralise.

Niko nije pisao o klimi mesta na kom se nalazi. Kako vam je tamo? Je li u Shenzhenu hladnije nego u Srbiji?

U SHZ je trenutno 11:38AM a temp je tacno 24 stepena :)

Ja sedim u vrticu u majici kratkih rukava :)

preko dana je skroz ok, nije hladno a ni prevruce, preko noci zna da bude 'ladnjikavo.

Temperatura nije ista ovde i u SRB. U Srb kad je 15-17 stepeni lagano se ide u majici, a ovde na 15-17 stepeni treba deblji duks ili jaknica. Veca je vlaznost pa je zato i subjektivni osecaj drugaciji.

Sto se zagadjenosti tice - SHZ je i po tom pitanju super :)

Pozdrav svima,zanima me da li neko zna kompaniju za posao u Kini(a da nije Noah's ark)? Internacionalni departman ove kompanije vodi iskompleksirani mali britanac od 23 godine, neodgovorno,bez stabilnosti i ispunjavanja dogovora. Nakon zavrsetka ugovora sa njima ostali su nam duzni po celu platu u Srbiji,a viza koja se dobija ne vazi za posao koji se radi,tako da se sve vreme radi sa cimanjem od policije... 

Pre nego bih bilo šta napiso hteo bi da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali u diskusiji na ovom forumu kao i na stranici facebook grupe. Vaša iskustva su neprocenjiva nama koji po prvi put odlazimo u Kinu i verovatno, sada govorim u svoje ime, mnogi se na to ne bi ni usudili da nije bilo ljudi koji su bili spremni da izdvoje svoje vreme i objasne mnoge nedoumice.

Eto sada je došlo vreme i da ja krenem put Shenzhena. U ambasadi u Beogradu dobio sam turističku vizu na 40 dana i na put krećem u nedelju, tj 8 decembra slećem u Hong Kong. Nisam jedan od onih koje treba držati za ruku ali bi mi svakako pomoglo ako bi nego od "starosedelaca" bio ljubazan da me ugosti na 2-3 dana, ne toliko zbog para već da bi što pre bio upoznat sa svim informacijama što se tiče nalaženja posla, produženja vize itd, jer želim što pre da stanem na noge. Ili ako nekome treba cimer i za to možemo da se dogovorimo.

Ako to nije izvodljivo neka mi neko preporuči neki pristojan hotel gde bih mogao da se smestim pa da se onda uz piće bolje upoznamo. Ako sam dobro razumeo koleginica Vanja123 živi u hotelu pa ako već ne budem uspeo da nađem smeštaj kod nekog od naših ne bi bilo loše da mi pošalješ ime hotela u kojem odsedaš čisto da imam sa kim da blejim i da nisam sam.

Ako je neko voljan da mi pomogne neka mi pusti zahtev za prijatelja ili poruku u kojoj navodi kako mogu sa vama da stupim u kontakt kada dođem u Shenzhen. Dakle mejl, skype, broj tel. i slično.

I za kraj, ako nekome treba nešto iz Srbije ili poznajete nekoga kome nešto treba pošaljite mi poruku pa da se dogovorimo kako da vam to donesem. Sve najbolje i nadam se da se vidimo uskoro.

Crni, ja cu u ponedeljak verovatno na aerodrom da pokupim jednog prijatelja koji dolazi isti dan...kad sleces uopste? Mozes mi se javiti i privatnom porukom, pa da vidimo sta i kako...

Kad sam se vec javio na temi (koju eto bas izbegavam, jer sve vise ulazi u gasterbajterski okvir), da dodam jos sledece: nemojte bas mnogo da verujete svemu sto procitate! Ima tu ljudi koji su mnogo duze od godinu dana, ali niko ne zna sve... Naravno, da po starom srpskom obicaju ima ljudi koji misle da posle 15 dana ili par meseci sve znaju, pa vam moze dati pogresnu sliku...vidi se ovo posebno, jer svakako postoje ljudi koji se na kraju javljaju privatnim porukama i jasno je da su "pogresno navodjeni"... Nebitno da li se radi o jakom egu (ja sve znam) ili prosto nemogucnosti da se sve sagleda realno, jer je grad veliki i tesko je raditi zakljucke samo u odnosu na svoje iskustvo, ipak kazem obratite paznju na sve napisano...

Crni, ja cu u ponedeljak verovatno na aerodrom da pokupim jednog prijatelja koji dolazi isti dan...kad sleces uopste? Mozes mi se javiti i privatnom porukom, pa da vidimo sta i kako...

Kad sam se vec javio na temi (koju eto bas izbegavam, jer sve vise ulazi u gasterbajterski okvir), da dodam jos sledece: nemojte bas mnogo da verujete svemu sto procitate! Ima tu ljudi koji su mnogo duze od godinu dana, ali niko ne zna sve... Naravno, da po starom srpskom obicaju ima ljudi koji misle da posle 15 dana ili par meseci sve znaju, pa vam moze dati pogresnu sliku...vidi se ovo posebno, jer svakako postoje ljudi koji se na kraju javljaju privatnim porukama i jasno je da su "pogresno navodjeni"... Nebitno da li se radi o jakom egu (ja sve znam) ili prosto nemogucnosti da se sve sagleda realno, jer je grad veliki i tesko je raditi zakljucke samo u odnosu na svoje iskustvo, ipak kazem obratite paznju na sve napisano...

Aposultno podrzavam!!!

Ima i onih koji su tu par meseci pa ne rade nista, nemaju posao, a ni vize... sve sto imaju je previse vremena pa pustaju "buve" ljudima, a kad ih nesto konkretno pitas - dobijas info da "izguglas"...

Sve u svemu, bicete svesni situacije kad sletite ovde, sto avionski sto bukvalno sletite jer je sve drugacije!

Crni pisala sam ti PM, a sto se tice blejanja sa nasima-jedino vikend varijante posto svi mi radimo od 8 do 5-6-7, i to je skoro citav dan, a posle arbajta mozes samo pod tus i na spavanje. I to ces videti kad dodjes.

Jos jedna bitna info: NISAM USPELA DA RESIM TU VIZU NA 6+3 MESECI :(

I to je stopirano... eto, ja posle 3 meseca i dalje grcam i cupam te mesecne vize... ne kazem ovo da bih nekog plasila, vec cisto da znate pravo stanje... jer ne vise ovde pare na drvecu i ne cekaju oni samo bas nas...

Nadam se da ce u drugoj polovini decembra biti nesto bolja situacija za vize... ostaje da se vidi...

Podrzavam sve sto je kolega napisao :) I samo bih dodala, budite obazrivi kada citate ovaj forum, ima dosta dezinformacija, ili pogresno predstavljene slike (nenamerno) ;) 

Bilo bi jako lepo kad bi i napisali koje su to dezinformacije napisane.. ovako nekako misticno pisanje nama nista ne pomaze.

:)

Ono što sam želela da kažem je da verovatno ni moja, ni ničija, slika opisa života u Kini, ili specifičnih segmenata, neće biti predstavljena verodostojno i objektivno. Iz već pomenutih razloga, što je ovo ogromna zemlja, gde se život razlikuje u svemu u drugim provincijama, pa i u istom gradu. Drastično. Svako od nas piše iz ugla onoga što smo mi doživeli, a verujem da su to dijametralno različita iskustva. Kada sam u prethodnom postu napisala pogrešno predstavljene slike, to se odnosi na nemogućnost objektivnog posta za bilo koju oblast života u Kini; vize, posao, kultura, uslovi života generalno. Iz tog razloga sam savetovala da sve što pročitate ovde, ili na bilo kom drugom forumu vezano za Kinu, uzmete sa rezervom. Dodatno, forumaši koji pišu postove ovde imaju drugačije pobude i motive zbog čega su u Kini, i to će svakako uticati na ugao iz koga posmatraju život ovde, i savete koje ostavljaju. Svako dobro :)

Pozdrav na ovoj temi, vrlo zanimljivoj. 

S obzirom na to da se uglavnom piše o tičingovanju, a ja sam arhitekta i to sa jako lošim (davnoooo učenim) engleskim, recite mi kakve su šanse da nađem posao u dalekoj zemlji Kini.

Sigurno je da nisam loš u projektovanju i interesuje me odgovor od nekog kolege - koleginice. Hvala.

Cao,

citajuci vase postove super sam se ismijala i ja sam u Kini, vec skoro tri godine, a nisam znala da ove teme postoje, mozda je i bolje tako, dosta su ljudi skepticni :) ja sam se samo spakovala (sa momkom) i dosla, jeste da meni to nije bio prvi put u Aziji, onda smo ovde trazili posao, sve se odigralo i bolje i brze nego sto smo kontali. 

Inace trenutno sam na odmoru u Vijetnamu, stalno putujemo po Kini i okolnim zemljama, plate su super, mi uopste ne vodimo racuna o potrosnji i opet se masu ustedi, prvu godinu  smo predavali u manjem gradicu (ucili kineski, seperatisali se od bijelaca), oboje imamo diplome, nekih certifikata (moze se to i napraviti:), ipak bolje prolaze ljudi sa diplomama, ali moze i bez, pogotovo u septembru kad je skolama frka jer se nastavnici nisu pojavili, posle smo promijenili par gradova, u medju vremenu smo prestali sa teaching-om, jer smo skontali da mozemo bolje da zaradimo od umijetnosti, modeling, actinga itd. a tek tada nista ne radis, kad su umijetnici radili, heheheh 

Jedino sto je malo teze i treba vise love je stan, ako ne zelite da dijelite sa nekim, uglavnom traze sest mijeseci unaprijed, depozit, jedan mijesec za agenta, sve to izadje dosta, ali ima dosta oglasa gdje drugi traze nekoga da dijele, sve to naravno ako posao ne obezbjedjuje, u manjim gradovima (par milijona) sve placaju, meni je to dobra opcija za start, jer se lakse adaptirati, brze naucis jezik, bar jedan semestar.

Eto lijep pozdrav iz Kine (zemlje cuda,heheh) :)))

Molim te odgovori mi na šta se odnosi to bavljenje umetnošću. Šta je to? Interesuje me jer je to, bar donekle, moj "fah". Da li to znači da prodaješ "evropski" manir, fazon, na koji oni padaju.

Iako nije tema, kaži mi odakle si jer nisam nikada čuo da se kaže mijesec ili umijetnost.

Sve najbolje.

Edited by Duya

Sto se tice cena u HKG meni se cini da je dosta skuplji nego Shz! Samo je McDonalds jeftiniji nego u SHZ ostalo je sve skuplje... Npr. flasa vode kosta od 5-15 hkd, zavisi gde kupujes, a u SHZ mozes da je nadjes za 2-5 RMB. Ako imate mogucnost ponesite neke sendvice, makar za prvi dan :)

Čoveče odeš u Kinu i jedeš u McDonalds- u. Bolje da si odnela litar šljive braći Kinezima.

Ponavljam post jer možda nisam bio razumljiv:

Molim te odgovori mi na šta se odnosi to bavljenje umetnošću. Šta je to? Interesuje me jer je to, bar donekle, moj "fah". Da li to znači da prodaješ "evropski" manir, fazon, na koji oni padaju.

Iako nije tema, kaži mi odakle si jer nisam nikada čuo da se kaže mijesec ili umijetnost.

Sve najbolje.

Vjerovatno (ako nije vijerovatno) decko nije bio tu da ga pitam da li je dugo ili kratko e, tj. ij ili j, iz Bosne sam porijeklom, krenula u skolu u Srbiji i posle rijetko duze boravila na tim prostorima, ali imam decka da pomaze, gubim se sa tim bosanskim ij\j pravo, izgleda ga cu prije kineski savladati :)Sad kontam umjetnost i jeste logicnije, mada meni tu nema bas puno logike.

Bavimo se muzikom, glumom, manekenstvom, pokusavamo da proizvedemo\napravimo ono sto nedostaje ovde, nekad to prodamo itd. Trenutno pokusavamo da organizujemo neke art terapije, radionice isl. Ima tu dosta toga cime se bavimo, sta pokusavamo, jednostavno zivimo, radimo, edukujemo i zezamo se ovde kao sto bi i negdje drugo :)

S obzirom na to da se uglavnom piše o tičingovanju, a ja sam arhitekta i to sa jako lošim (davnoooo učenim) engleskim, recite mi kakve su šanse da nađem posao u dalekoj zemlji Kini.

Čoveče odeš u Kinu i jedeš u McDonalds- u. Bolje da si odnela litar šljive braći Kinezima.

Izvini, da li si ti došao da pitaš za savet, ili da deliš pravopisne i kulturno-gastronomske lekcije?

Kad se tek pojaviš na nekom mestu, ne spada u najbolje običaje da kritikuješ druge oko prilično marginalnih stvari.

Edited by Duya

Ono što sam želela da kažem je da verovatno ni moja, ni ničija, slika opisa života u Kini, ili specifičnih segmenata, neće biti predstavljena verodostojno i objektivno. Iz već pomenutih razloga, što je ovo ogromna zemlja, gde se život razlikuje u svemu u drugim provincijama, pa i u istom gradu. Drastično. Svako od nas piše iz ugla onoga što smo mi doživeli, a verujem da su to dijametralno različita iskustva. Kada sam u prethodnom postu napisala pogrešno predstavljene slike, to se odnosi na nemogućnost objektivnog posta za bilo koju oblast života u Kini; vize, posao, kultura, uslovi života generalno. Iz tog razloga sam savetovala da sve što pročitate ovde, ili na bilo kom drugom forumu vezano za Kinu, uzmete sa rezervom. Dodatno, forumaši koji pišu postove ovde imaju drugačije pobude i motive zbog čega su u Kini, i to će svakako uticati na ugao iz koga posmatraju život ovde, i savete koje ostavljaju. Svako dobro :)

Sad mi je jasnije. Mislio sam da znate nesto tj da neko pise dezinformacije namerno i da se trudi da obmane narod :)

Moj drugar koji je trenutno u Kini mi je to potvrdio vise puta. Jednom je kaze bio na demo casu za posao i odbili ga kaze nije dovoljno nasmejan. Presao preko puta u drugu skolu i oni ga zaposlili kazu you are very very positive and you have a very nice smile :) I da prica bude jos smesnija posle dve nedelje mu pridju iz prve skole i ponude posao  lol:: Nije prihvatio iz principa i ako je dobijao bolje uslove :)

Čoveče odeš u Kinu i jedeš u McDonalds- u. Bolje da si odnela litar šljive braći Kinezima

Ako ikada dodjes ovde - prvih par dana ces i ti jesti samo McDonald's "specijalitete", jer od silnih mirisa nece ti se militi ni da pogledas bilo sta drugo...

A ako dolazi - ponesi i nama po litar sljive :) ako mislis da je tako jednostavno :)

Ako ikada dodjes ovde - prvih par dana ces i ti jesti samo McDonald's "specijalitete", jer od silnih mirisa nece ti se militi ni da pogledas bilo sta drugo...

A ako dolazi - ponesi i nama po litar sljive :) ako mislis da je tako jednostavno :)

Burger King je bolji :D