Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

I jos me zamolila da sebi dam neko internacionalno ime, jer ne moze moje da izgovori. Pa je rekla da li vas mozemo zvati Linda, ili Bela? hahahahhahahah

Dobro vece ljudi. Procitao sam postove sa ove teme i imam potrebu da napisem svoju pricu.
Imam drugaricu koja je otisla u Kinu pre skoro 3 meseca, preko ranije pomenute agencije ''Noah's Ark Group''. Zaintrigirao me je njen potez pa sam krenuo da se raspitujem okolo za pomenutu agenciju. Drug mi je rakao za lose iskustvo jedne njene drugarice, drugi za dobro iskustvo njegovog drugara. Danas sam odlucio da pitam drugaricu koju sam pomenuo kako stoje stvari. U redu je, naravno da ima problema, mada to sve zavisi od grupe ljudi (koji su takodje iz Srbije) s kojima delis posao i zivotni prostor, posto su njih sestoro u jednom stanu od 150 m2, koji placa agencija. Pre desetak dana sam odlucio da i ja konkurisem preko agencije, jos uvek cekam odgovor. Odlucio sam se na takav korak jer mi je potrebna promena. Jeste da sam mlad, imam 26 godina, imam i drustvo i porodicu ovde, ali sto bi rekli, nema leba u ovoj zemlji. I bas iz tog razloga, dok sam jos mlad, hocu da pokusam, zasad imam novac za avionsku kartu i nekih mesec dana za hranu. Ne bi da dodjem kasnije u neke godine koje ce me savladati da se kajem zasto nisam nesto uradeo, a mogao sam. PLan mi je da idem u Kini preko te agencije u neki od ponudjenih gradova, medju njima nema Shenzhen. Posto bih radeo nocu u nekom klubu 4h, preko dana bih pokusao da nadjem posao nastavnika englsekog. Racunam da bi posle odradjenog ugovora sa agencijom sam uputio u Shenzen jer me je prica o gradu na ovom forumu privukla i zaintrigirala. Eto toliko od mene za sada. U slucaju nekih pozitivnih ili negativnih (nedaobog) promena, prenecu ih ovde.
Svako dobro i pozdrav iz Nisa. :)

Sinoc sam stupio u kontakt sa agentom koji mi nudi posao u gradu Jining,plata 6500 i obezbedjen smestaj i neko nazovi osiguranje,vizu mogu kao biznis vizu da mi srede.Moje je samo da kupim kartu do tamo.Znam da je mala para i sve i sad sam kapirao dobro je za pocetak i ovo,ali u slucaju da pozelim da promenim posao i grad da dodjem u Shenzhen da li bi to bio problem ako bi samo zapalio posle par meseci rada,pitam zbog vize?

А како ће се снаћи у Кини ако не може на овом форуму, па мора неко уместо њега да пита? :)

@onakazeljubav

Hvala ti na odgovoru!

Ja čekam da sredim neku dokumentaciju pa da počnem da apliciram na oglase za posao. Znači pitali su te da li se ovde priča engleski? :D Ha, ha, to je super vest! Btw, ja imam internacinalno ime, tako da će valjda to da mi olakša... (Anna)

@delija

Ja sam zamislila nekako u svojj glavi da bih da krenem posle praznika, ako sve bude u redu...

Edited by Patlidžančić

Rizikujući da povećam svoju nepopularnost među forumašima, moram ovo da pitam: Da li je okej ići u Kinu i tamo predavati engleski ako ga govoriš loše, da ne kažem ako ga jedva natucaš? Sticajem okolnosti, upoznao sam mnogo ljudi ovde u Srbiji koji su uvereni da govore engleski "kao srpski", a kasnije sam imao prilike da to njihovo znanje stavim na probu i ispostavilo se da nemaju pojma. Sudeći po nekim izjavama u ovoj temi, samo treba skupiti muda pa otići u Kinu i posao će se već naći, pri čemu znanje nije bitno. Čini mi se da ovde ima ljudi koji ni svoj jezik ne znaju kako treba - sudeći po onome što pišu - a žele da ih neko plaća kao nastavnike engleskog.

I šta sad, idemo da učimo male Kineze jeziku koji ni sami ne znamo? Nema veze što ćemo ih naučiti loše, dok oni skontaju mi ćemo već biti daleko? 

@veljkopb

i kako ti mislis da radis visa run na svakih 30 dana iz jininga? jel mislis da je jeftino odleteti odatle do HK ili do mongolije? pola plate ima da ti ode na taj let i vikend u hong kongu :) ne znam koliko puta treba da se ponovi, ne samo tebi nego i svima, ne gledajte poslove koji su daleko od hong konga, jer sto dalje od HK vise cete da se cimate oko seckanja granice. plata od 6500rmb je smesna, filipinke rade za vise... toliko mozes da zaradis u shenzhenu na part time poslu - da drzis po 2 casa dnevno svaki dan...

nemojte da se zanosite i zalecete, ako ste spremni u psiholoskom i finansijskom smislu za put u kinu vadite vizu, kupite kartu u jednom pravcu do HK, predjite u shenzhen, prijavite se na sve oglase na echinacities i shenzhenparty, napisite u CV-ju da ste u shenzhenu i da ste spremni da odmah odradite intervju i demo cas i to je to... uz to kontaktirajte nase koji su vec dole, nacice se neko da vam da neki kontakt agenta ili skole, 99% je da cete da nadjete posao u roku od 10-15 dana.

@veljkopb

i kako ti mislis da radis visa run na svakih 30 dana iz jininga? jel mislis da je jeftino odleteti odatle do HK ili do mongolije? pola plate ima da ti ode na taj let i vikend u hong kongu :) ne znam koliko puta treba da se ponovi, ne samo tebi nego i svima, ne gledajte poslove koji su daleko od hong konga, jer sto dalje od HK vise cete da se cimate oko seckanja granice. plata od 6500rmb je smesna, filipinke rade za vise... toliko mozes da zaradis u shenzhenu na part time poslu - da drzis po 2 casa dnevno svaki dan...

nemojte da se zanosite i zalecete, ako ste spremni u psiholoskom i finansijskom smislu za put u kinu vadite vizu, kupite kartu u jednom pravcu do HK, predjite u shenzhen, prijavite se na sve oglase na echinacities i shenzhenparty, napisite u CV-ju da ste u shenzhenu i da ste spremni da odmah odradite intervju i demo cas i to je to... uz to kontaktirajte nase koji su vec dole, nacice se neko da vam da neki kontakt agenta ili skole, 99% je da cete da nadjete posao u roku od 10-15 dana.

@veljkopb

ali racunaj i taj zivot mesec-dva, gde bi ziveo na toj maloj plati... ne bi ustedeo nista, jer bi 2 puta trebalo da odes do HK-a zbog vize, jednom da je izvadis drugi put da secnes granicu na 30 dana. prvu platu bi primio najverovatnije 45 dana od prvog radnog dana, a za to vreme treba da jedes nesto, izadjes malo u grad...

tu biznis vizu nemaju oni da ti srede, to radis sam, ali opet gledaj - ako oni izbace 500e za to, opet ocekuju da odradis taj ugovor koji ces da potpises, tako da ako posle samo pobegnes mozes da imas neke probleme (mozda neces ali nikad se ne zna), pravno i moralno gledano ti se njih zajebao jer su ti oni finansirali vizu a ti pobegao posle mesec dana....

moj ti je savet da probas da skupis ovde jos kinte i odes tamo kao covek, bez ikakvog cimanja... sacekaj februar kad im bude bila nova godina, tad pocinje drugi semestar pa mozes i da zabodes neki ugovor na 6 meseci... 

Pozdrav forumasi!

Zelim da se zahvalim svima koji ucestvuju i aktivno pisu ovde, a posebno onima koji iz Kine pisu i daju vredne informacije. I ja planiram u toku sl. godine da zapalim tamo, tako da sam trenutno u fazi prikupljanja informacija i skupljanja para...

Imao bih par pitanja i bio bih zahvalan kada bi mi odgovorili:

- Da li placate porez i koliko?!

- Da li polaganje testova kao sto su tefl/tesol, itd povecava sanse za zaposljenje ili kvalifikacije pa time i bolje uslove pri zaposlenju?

- Koliko je rizicno raditi na turistickoj i biznis vizi, tj. da li ima vesti o "hvatanju"?

- U kom periodu je najbolje otici, dakle najlakse naci posao?

Hvala i srecno svima.. 

Rizikujući da povećam svoju nepopularnost među forumašima, moram ovo da pitam: Da li je okej ići u Kinu i tamo predavati engleski ako ga govoriš loše, da ne kažem ako ga jedva natucaš? Sticajem okolnosti, upoznao sam mnogo ljudi ovde u Srbiji koji su uvereni da govore engleski "kao srpski", a kasnije sam imao prilike da to njihovo znanje stavim na probu i ispostavilo se da nemaju pojma. Sudeći po nekim izjavama u ovoj temi, samo treba skupiti muda pa otići u Kinu i posao će se već naći, pri čemu znanje nije bitno. Čini mi se da ovde ima ljudi koji ni svoj jezik ne znaju kako treba - sudeći po onome što pišu - a žele da ih neko plaća kao nastavnike engleskog.

I šta sad, idemo da učimo male Kineze jeziku koji ni sami ne znamo? Nema veze što ćemo ih naučiti loše, dok oni skontaju mi ćemo već biti daleko? 

Edited by Playa

Nije poenta samo znati jezik, već i metodiku i didaktiku. Nažalost, ljudi misle ako razumeju engleski kad gledaju film (pod tim mislim shvate suštinu) da znaju jezik. Apsolutno se slažem sa Lazarom. Treba razmisliti i da li je moralno ići u Kini i učiti nekog nešto za šta nisi ni sam siguran.

Edited by Patlidžančić

@Patlidžančić

Ja ne znam da li ti shvatas koji je nivo znanja engleskog tamo, da u kini neces da progovoris engleski sem u obdanistu sa decom? I da li uopste shvatas koliki je npr Shenzhen, da ne pricam o celoj kini? Ne znam sta si po zanimanju, ali znam da u kini engleski predaju ljudi koji nikakve dodirne tacke nisu imali sa studiranjem engleskog, ljudi koji su studirali ekonomiju, prava, koji nisu studirali nista, ljudi koji su radili po brodovima itd... Vecina ljudi koji su studirali engleski i imaju sertifikate jace od tefla se uopste ne bakcu sa kinom, nego predaju po emiratima, arabiji, japanu, juznoj koreji gde su plate i duplo vece...

kina je jedan obican fejk, briga njih da li ti znas engleski kako treba, bitno je da si beo i da zvucis kao amerikanac, a engleski ces da znas bolje od njih u svakom slucaju (bar sto se izgovora tice)... ne znam koji je razlog da glumis moralnog policajca ovde, ako ti smeta koga kinezi zaposljavaju bolje pisi kineskoj ambasadi, vladi, predsedniku, jer ONI ZAPOSLJAVAJU! Briga mnogo vlasnika obdanista za moral, njegovo je da proda pricu bogatim roditeljima kako ce da im amerikanac predaje deci engleski, da je do morala ne bi u svakom drugom oglasu pisalo WHITE SKIN...

neko je napisao cini mi se, da se prijave bugarka plavusa i crnac native iz londona na jedan oglas 99% ce bugarka da dobije posao :) e to ti je kina... tamo obdanista nicu na dnevnom nivou, potraznja je ogromna, i ne vidim zasto bi neko i ko ne zna engleski perfektno uopste i razmisljao o moralu ako neko obdaniste hoce da ga zaposli...

plus i to sto se predaje toj deci je toliko osnovno da to znaju i oni koji gledaju filmove.. ti njih ne ucis pisanje vec samo izgovor, a razmisli koliko moze dete od 3-4 godine da nauci jer nisu to formirana deca od 7-8 godina, pola dece ni kineski ne zna.. ucis ih sit down, stand up, good afternoon i slicne stvari, neke zivotinje, predmete, boje...

De, de, samo polako  flowers:: Moja poenta je bila: ako neko već hoće da ga engleski 'lebom 'rani, zašto prvo ne sesti i malo zagrejati stolicu? 

De, de, samo polako  flowers:: Moja poenta je bila: ako neko već hoće da ga engleski 'lebom 'rani, zašto prvo ne sesti i malo zagrejati stolicu? 

@ Playa: Iako nisam jos otisao u Kinu, evo necega sto sam saznao listajuci razne net sadrzaje i komunicirajuci sa raznim ljudima:

1. Porez je do 20%

2. Nedoumica oko TEFL/TESOL me jos uvek kopka, ja polozih neki najjeftiniji (preko neta naravno) za 75+12+10 evra. 75 je kurs, 12 diploma i 10 reference letter. Postavlja se pitanje da li sam bacio pare ali je fora u tome sto sam naucio nesto vezano za metodiku nastave i ostalo vezano za predavanje engleskog bilo gde u svetu jer se dosta cita i daju se prakticni primeri (opet iz citanja). 

3. Mozes raditi na cemu hoces, ali oprez naravno, dosta nasih ljudi radi kako stigne, najcesce na M a neki i na F vizi. Koliko sam ja cuo neki su nasi uhvaceni u Jiangsu provinciji jer se tamo skole medjusobno drukaju policiji...

4. Najbolje je otici na kraju semestra/skolske godine, krajem avgusta ili pocetkom februara.

Ako ima neko nesto da doda, slobodno :D

ja nisam jos dobila nikakav odgovor konkretan iz skole u foshanu. ali ukoliko me pozovu, da li treba da uradim sledece:

1. da izvadim turisticku vizu za kinu, ovdje u ambasadi.

2.kupim kartu za hong kong.

3.predjem u foshan, i prihvatim posao.
i onda kad pocnem da radim, izvadim  biznis vizu, koja vazi 6 mjeseci? i to je to :)

da li sam dobro pohvatala, sta trebam da uradim? jer mene sve ovo sa vizama uzasno buni. :)

I koliko kosta otprilike ta biznis viza, da li da trazim od skole da mi to sredi?

Edited by onakazeljubav

ja nisam jos dobila nikakav odgovor konkretan iz skole u foshanu. ali ukoliko me pozovu, da li treba da uradim sledece:

1. da izvadim turisticku vizu za kinu, ovdje u ambasadi.

2.kupim kartu za hong kong.

3.predjem u foshan, i prihvatim posao.

i onda kad pocnem da radim, izvadim  biznis vizu, koja vazi 6 mjeseci? i to je to :)

da li sam dobro pohvatala, sta trebam da uradim? jer mene sve ovo sa vizama uzasno buni. :)

I koliko kosta otprilike ta biznis viza, da li da trazim od skole da mi to sredi?

@CCra

Da li bi mogao na pp (ili ustalom i ovde da napišeš) da mi pošalješ detalje u vezi tog TEFL-a koji si položio, jer ono što sam ja našla u srbiji traje dva meseca i košta 290 e, a to mi je baš puno...

Hvala! flowers::

Pazi ako sam ja dobro razumeo agente iz Kine skola moze da urgira tipa da posalje neko pismo ambasadi i da ti ovde daju vizu(u zavisnoti od toga ako si BA mogu radnu vizu da ti zavrse,ukoliko nisi mogu da ti urade biznis vizu u trajanju ja msm od 6 meseci znaci taj period ne smes da izlazis iz Kine).To sto si napisala je oke ako zelis da sama uradis vizu tj da je kupis za 500e i da svakih mesec dana izlazis iz Kine,do HK.Ovo pricam na osnovu iscitanih stvari ovde i na osnovu pregovaranja sa agentima :D

Ma kakav porez, shvatite ljudi da cete tamo da radite ilegalno, tj na biznis vizi... pojedine skole ce na ruke da vam daju kes, dosta nasih novootislih. preko agenta primaju platu...

biznis viza kosta oko 500e, vazi godinu dana ali na svakih 30 ili 90 dana morate da napustite kinu...

sto puta je napisano do sad, neki minimum na koji treba pristati je 10.000 juana, sve ispod je malo bez obzira koliko to iz ugla prosecnog srbina deluje mnogo...

ako se ne svidite ljudima i deci na demo casu mozete i 100 tefla da imate ne pomaze... njima treba neko zabavan i interesantan, posto cete da radite na m vizi briga njih i da ste nuklearni fizicar sa celtom. ima elitnijih skola koje traze dokumenta ali je to mozda 10%, ostalima je bitno da ste belac i da nemate naglasak kao da ste iz vladivostoka ili kandahara...

to sto agenti pricaju da mogu da vam srede radnu vizu 99% mozete da okacite macku o rep...na milion mesta na netu pise da za radnu vizu za teachera treba da budete native, i tu se svaka prica zavrsava. poslovnu vizu sredjujete sami i to je to...

Za one koji idu prvi put u Kinu sa M ili F vizom, sta god pisalo na papiru, nece vam dati vise od mesec dana, eventualno da se smilostive, pocelo je ostro poostravanje (pleonazam?). Prosle nedelje je bilo 3 meseca, za 2. nedelje mozda deset dana...

Po najnovijim informacijama koje posedujem M viza vise ne moze da bude vise od 30 dana ostanka u Kini ako se kupi u HK i ona vazi godinu dana, znaci 500 evra platis i miran/mirna si godinu ukoliko si u Guandongu, Guanxiu, Fujianu i delovima Hunana. Racunam do 1000 km od HK da je izvodljivo za visa run.

Moze i da se uzme F viza na Hainanu, grad Haikou, 6 meseci 1000 evra, nema izlaska iz Kine za to vreme.

Vezano za TEFL: sajt je tefl247.com, pokusajte sa t60 kuponom (60% popusta), a ako ne radi, kad se setim di sam zapisao neki broj koji nista ne znaci a vama donosi 60% popusta onda vam javljam.

Opet koliko ja kontam, mozda nisam u pravu, za Z vizu je potrebna BA diploma + 2. godine radnog iskustva, ne mora da se bude native za ucitelja i to je to, a posle ulaska se Z viza otkazuje i dobija se temporary residence card za koju treba ispuniti neke uslove, google it. 

Za sve sam na raspolaganju :D

"A work visa is required for persons wanting to work in China for pay. It is also issued to aliens who come to China for commercial entertainment performance. It is only granted if you and the employer meet certain requirements. First, the organisation must be accredited to employ foreigners. You must meet the requirements as a 'foreign expert' and the employer must obtain a certificate stating that you comply. The most common employment is teaching English for which the minimum qualifications are stated as having English as a first language and having at least a Bachelors degree and two year teaching experience."

Od nasih koji su u kini 99% radi na M vizi... radnu je moguce dobiti u nekim provincijama u centralnoj kini ali u guandongu tesko. sa radnom vizom si vezan za skolu koja te je zaposlila i za provinciju. uostalom postoji stotine expat foruma i sajtova gde sve lepo pise..

ako je skola renomirana i osnovana pre 10ak i vise godina i ako ima dobre veze postoji sansa da obezbedi radnu vizu onima koji su diplomirali engleski i imaju tefl, a ako je skola novootvorena nema teoretike da vam obezbedi radnu vizu ako niste native.

visa run je moguce raditi i iz pekinga u mongoliju, i iz sangaja u koreju, ali pitanje je koliko je isplativo. zato se nasi masovno naseljavaju u shenzhenu jer ih par metro stanica deli od hk-s.