Zivot i rad u Kini

2,767 posts in this topic

Da li bi neko ko je u Kini mogao da napise nesto o troskovima zivota u Kini. Znam da je rec o ogromnoj i raznovrsnoj zemlji, al kad bi gledali samo vece gradove, koliki bi bili troskovi zivljenja? Nar. cene smestaja, troskovi prevoza, hrana, izlasci, i cena odece, elektronike... U poredjenu sa Srbijom, je li skuplje/jeftinije, itd...

Edited by Zidar

Prema ovoj listi ispada da je sve dosta skuplje nego u Srbiji. Pitam zato sto postoji mogucnost da naredne godine odem preko neke studentske razmene u Kinu na 2 meseca, pa gledam koliko bi mi trebalo kinte. Kakva je inace mogucnost nalzanjenja drugog posla za belca sa zelenim ocima koji solidno zna engleski? :spot: Npr. posao konobara, s obzirom da tu vec imam iskustva?

Uzmi radi part-time job kao English teacher, mani se konobarstva :D

Iako nisam u Kini, raspitao sam se i prenosim:

Smestaj: placas 3-6 meseci unapred + 1 mesec depozita agentu koji ti nalazi stan, komunalije do 500 juana max mesecno. Ukoliko ides na razmenu, neka ti skola obezbedi nesto, makar u njihovom kampusu.

Prevoz je nesto skoro dzabe, u Pekingu je 2 juana metro koji koristis onoliko puta koliko hoces dok ne izadjes na povrsinu (ako lazu mene, lazem i ja vas). Izmedju gradova vozovi jeftini evo ti sajt pa vidi http://www.chinahighlights.com/china-trains/, busevi takodje (imaju i neke sleeper buseve za daleke destinacije tipa Peking-sta znam gde 1000+ km daleko)

Hrana je kako gde, mozes jesti street food, a mozes i u hotel. Pogledaj gde su redovi i to ti je najbolji znak da je dobra i proverena hrana.

Izlasci su skupi po mestima za expate, bas zato sto imaju strane marke piva, vina, viskija i hrane.

Ostalo nemam pojma, trenutno me ne zanima :D

Edited by CCra

Ajmo raja nije valjda da su svi koji su hteli otici to i uradili,ima li koga da se organizujemo i idemo ili cemo da mlatimo praznu slamu,sve info se vec znaju:D

@CCra

smestaj se uglavnom placa prva kirija + 2 kirije depozit (koje ti vrate kad im vratis kljuc) + agent fee ako ti agent nadje stan, mada ima oglasa i gde sami vlasnici izdaju, pa cak i ljudi kojima istice ugovor traze nove stanare da ulete u stan cim se oni isele... uglavnom najbolje je imati kineza pored sebe, jer tamo je cenkanje nacin zivota, pa mozda moze da se sredi npr da platis jednu kiriju depozit, ili ugovor na 6 meseci a ne na godinu dana....

@zidar

cene stanova su raznolike, imas i za 100e da spavas na duseku u sobi sa resetkama, imas za 350-500e pristojne i lepo opremljene stanove po zgradama sa bazenima, teretanom, 24h obezbedjenjem.... koliko pricaju nasi garsonjere je malo teze naci a i skuplje su, a shared apartmenta ima koliko hoces, to su ti veliki stanovi od 100 i kusur kvadrata gde zive po 3-4, svako ima svoju sobu i zajednicki dnevni boravak i kuhinju... ako ces samo 2 meseca probaj preko airbnb-a, mozda zabodes nesto dobro, ne znam koji grad te zanima ali mogu da se nadju sobe za po 10$ dnevno, taman da osetis kako izgleda ziveti sa kinezima a i ako ti je mlada kineskinja domacica mozes i da se omrsis :)

prevoz je bas jeftin, a sto je najbolje i tacan je i pouzdan, 2-3 juana, znaci 30-40 kinti... isto i taksi, jeftiniji je nego u beogradu, mada koliko je razvijen metro sistem taksi uzimas jedino ako ti se bas zuri ili je to gde ides bas daleko od neke metro stanice...

hrana na ulici... kao sto je rekao CCra, gde su redovi znaci da je dobro, za 8-10 juana mozes da se najedes, uglavnom u svako doba dana mozes da nadjes i meso i rezance i neke njihove zajebancije :)

izlasci - e za to spremi pare, jer gde izlaze stranci tu su i cene za strance, znaci duplo i visestruko vece :) odeca i elektronika - malo jeftinije nego kod nas (mislim na unutrasnjost srbije)...

Isao bih preko AIESECa tako da bi mi smestaj bio obezbedjen. Samim tim bio bih najverovatnije smesten u domu ili u stanu gde bi bilo dosta cimera i ne bih mogao da drzim casove engleskog. Zato sam pitao sa posao u nekom klubu/restoranu, jer to bih mozda mogao da radim. 

Zidar, jel mozes nesto vise da kazes o nacinu odlaska preko AIESEC-a? Jel neophodno biti student?

Nikako nemojte preko Ajzaka ići na razmenu za predavanje engleskog! Plata 4000 RMB-a, 40h nedeljno, kugla oko noge, lanac pet metara dugačak, taman od učionice do klonje...

Kinezi se dosetili, zašto da regularno plaćaju 13000 rmb-a, kada preko Ajzaka nađu belce i ubace ih da predaju engleski jezik a sve pod maskom razmene studenata... Radićete isti posao kao i belci koji su sami našli školu i rade za 13000 rmb-a.

pozdrav svima.

ja sam trenutno u Wuhanu radim u Wanda Reign hotelu. tu sam preko AIESEC-a dosao kao management trainee. hotel mi je sredio Z vizu, tako da sa tim nemam problema.

ako nekog zanima nesto vise neka slobodno pita.

Onaj ko ozbiljno na duge staze hoće da ga engleski hlebom hrani sigurno neće otići da tičinguje u Kinu, čak i pored toga što trenutno ne postoji brži i lakši novac od onog koji se dobija za tičingovanje u Kini. Ljudi koji su zagrejali stolicu, sa jakim diplomama, dobrim iskustvom i pasošem idu u Singapur, Japan, Katar i predaju u ozbiljnim školama a ne u privatnim sklepanim zabavištima/školama engleskog u Kini gde će se svađati sa vlasnikom škole za povećanje plate od 200 juana.. Kinu zaobilaze u širokom luku.

Kina je postala "banja" za bekpeker tičere. Malo se zajebavaju, pokupe plate i posle odlaze na Tajland da rade druge stvari. Legalne i one manje legalne.

Kinezi su sami krivi što se od predavanja engleskog u Kini napravila ovolika sprdnja, zajebancija i podsmeh. Sami su postavili uslove u vezi diploma, serifikata i fizičkog izgleda za tičere (u Americi žive samo belci.. svi crnci žive samo u Africi i engleski im nikako ne može biti maternji jezik), a država je legalizovala rad na crno (šta mislite ko su vlasnici svih onih agencija koje regulišu M vizu na 12 meseci?).

U Fošanu su tražili belkinju da "predaje engleski" deci u uzrastu od jedne godine starosti (slovima: bebe stare dvanaest meseci). Ko je tu lud, ko zbunjen a ko normalan?! Ne znam šta "tičer" može odraditi na "času" osim da rola bebe po strunjači i menja usrane pelene. Pa to dete ne zna ni svoj maternji jezik, ali roditelji ga već guraju da "nauči engleski". Kao i uvek, sve rade naopako i bez mozga a sve u skladu sa modom i prestižom bez obzira što to nema nikakve logike.

Stranci samo obilato koriste rupu u njihovom zombi mozgu i izvlače najbolje za sebe. Nije stranac kriv što je moda i prestiž imati dete u školi jezika di je jenki tičer (jenki je inače iz Rumunije, Ameriku je video samo na mapi u osnovnoj školi). Njima kao po običaju ne treba kvalitet. Treba da se što više dece upiše baš u njihovu školu a ne u onu konkurentsku sa druge strane ulice jer ta škola nema jenkija. Konkurentska škola ima tičera lokalca, a svi u Kini se bolesno pale na sve što dolazi iz Amerike.

Aj probaj ovako nešto uraditi negde u Skandinaviji. Ni tamo engleski nije maternji, pa nisu pomahnitali k`o ovi u Kini i verovatno važe neki drugi uslovi prilikom zapošljavanja stranaca. Da li će negde u Skandinaviji za tičera engleskog jezika primiti zgodnu belkinju iz Slovenije koja je završila pravni fakultet ili nekog dečka (crnca!!!) nejtiva iz Londona sa odgovarajućom diplomom??!

Za tičingovanje u Kini ne treba moral. Treba doobar stomak.

Prema skorašnjim pisanjima The Timesa, Kina je prvorangirana po kvalitetu života stranih prosvetnih radnika. Ne samo zbog novca, već najpre zbog poštovanja koje vam ovde ukazuju i obični ljudi, i kolege i deca, kao i zbog lagodnijeg načina života.

Edited by ilegalac

Ilegalac, odlicno i realno napisano. Imam drugaricu koja predaje engleski na bliskom istoku (ima master iz engleskog) u skoli engleskog, posle svih troskova ostaje joj 1500e... Ipak, ako je jedina opcija mladog coveka u Srbistanu da radi za 30k din (10 sati min.)., sa kojima jedva prezivljava, onda ovaj posao u Kini ne izgleda finansijski toliko lose,zar ne?

Zidar, jel mozes nesto vise da kazes o nacinu odlaska preko AIESEC-a? Jel neophodno biti student?

Ipak, ako je jedina opcija mladog coveka u Srbistanu da radi za 30k din (10 sati min.)., sa kojima jedva prezivljava, onda ovaj posao u Kini ne izgleda finansijski toliko lose,zar ne?

Evo bicu vam ja AISEC :) Samo dodjite... i da - spremite debele (DEBELE)zivce jer su zaista neophodni! Opet su zategli sa vizama, ja muku mucim sa istom...

Živce za Kineze ili živce za administraciju? Kakvi su inače Kinezi, jel se družite tamo sa njima? :)

Edited by Patlidžančić

Pozdrav drugari,

Sorry za mali off-topic, no ukoliko ima neko da dolazi skorije u Kinu tj Shenzhen pls javite.
Zamolili bi za dostavu paketica od porodice.

Hvala unapred za info!

Ja letim 16og novembra za HKG, ali kofer će da bude jaaaako tijesan.  kiklop  Tako da ako je nešto maleno, nikakav problem, javi se. I da nije neka "nedozvoljena materija" naravno haha

Ajmo raja nije valjda da su svi koji su hteli otici to i uradili,ima li koga da se organizujemo i idemo ili cemo da mlatimo praznu slamu,sve info se vec znaju:D

Evo bicu vam ja AISEC :) Samo dodjite... i da - spremite debele (DEBELE)zivce jer su zaista neophodni! Opet su zategli sa vizama, ja muku mucim sa istom...

Ovaj agent Zhang, kao sto je neko ovdje rekao, i mene "ispalio" za posao. Ja sam razgovarala sa nastavnicom u Foshanu, dogovorila sa njom nesto, onda je on poceo da salje mailove svaki dan sa nizom platom, na koju ja nisam pristala. Mislim da sve ispod tih 7000 je stvarno smijesno. 

I sad razmisljam da je mozda bolje da idem na varijantu da trazim sama posao, kad stignem u Kinu.
Jel moze neko da mi da neki sajt,  za oglase za trazenje stanova, ili cimera? 

Ja bih isla prije praznika. 

@onakazeljubav

sve ispod 10.000 je smesno, kakvih crnih 7000... uz malo srece i ako se potrudis u shenzhenu mozes da nadjes posao i za 12-13.000...

sajtovi su 100 puta napisani: echinacities i shenzhenparty, ima i drugih ali ta 2 su glavna. kad budes stigla u kinu prijavi se na sve oglase u shenzhenu, i dok cekas da ti neko odgovori kontaktiraj nase koji su tamo da ti daju kontakte njihovih agenata, nacice se vec neko da te uputi... stanove je najbolje traziti na licu mesta, po mogucstvu da neko iz obdanista (kinez) krene sa tobom... ponudu cisto informativno pogledaj ovde

Živce za Kineze ili živce za administraciju? Kakvi su inače Kinezi, jel se družite tamo sa njima? :)