Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Mene interesuju 2 stvari: bezbednost i klima.

1)Koliko je bezbedno za zene,svasta citam na internetu neki kazu da je bezbedno a neki i ne, da se zenama preporucuje da budu zakopcane do grla  :shockkk:  Zato bih volela da cujem iskustva neke zene koja je tamo...Prepostavljam da su veci gradovi bolji za zivot u tom smislu tj.da su civilizovaniji.

:mah:

Au, kakvih sve rekla-kazala ima. Ja putovala mesecima sama, na biciklu, kroz razne ruralne oblasti Kine, spavala u šatoru i jutrom me nalazili farmeri na svojim imanjima, i nikad nisam imala nikakav problem zato što sam žensko. 

U Pekingu bila smeštena kod drugarice teacherke koja kreće u provod oko ponoći, u miniću, atraktivna i mlada, a vraća se u kasne jutranje sate. Devojka je već pet godina u Kini i nije ni u naznakama imala nekih problema. 

2) Skoro mi je neko rekao za nekog drugara sto zivi u Sangaju da 3 dana nije mogao iz stana da izadje zbog uzasne klime. Je l stvarno toliko lose? Koliko treba nama da se priviknemo i sta podrazumeva ta losa klima?

Veliki gradovi su užasno zagađeni i često se -- ali doslovno -- ujutru ne vidi od smoga na pet metra udaljenosti. Kad se probudiš ujutru prvo pogledaš izveštaj o stopi zagađenja - Kinezi čekiraju domaće sajtove gde ih, naravno, lažu, stranci američke izveštaje. U praksi to znači da će ti usta biti puna gareži i da ćeš teško disati ako si pušač (u Kini se manijakalno puši svuda, i na otvorenom i u zatvorenom) ili ako imaš bilo kakvih problema sa disajnim putevima. Ako poželiš da se baviš nekom aerobnom rekreacijom, disaćeš kao da udišeš iz auspuha. 

Mene interesuju 2 stvari: bezbednost i klima.

1)Koliko je bezbedno za zene,svasta citam na internetu neki kazu da je bezbedno a neki i ne, da se zenama preporucuje da budu zakopcane do grla  :shockkk:  Zato bih volela da cujem iskustva neke zene koja je tamo...Prepostavljam da su veci gradovi bolji za zivot u tom smislu tj.da su civilizovaniji.

2) Skoro mi je neko rekao za nekog drugara sto zivi u Sangaju da 3 dana nije mogao iz stana da izadje zbog uzasne klime. Je l stvarno toliko lose? Koliko treba nama da se priviknemo i sta podrazumeva ta losa klima?

Planiram sama da idem na put, pa bih volela da imam sto vise informacija. POZZZZZ :mah:

1) Ha ha... Kad dođeš ovdje i vidiš što sve neke od Kineskinja nose kao causal outfit, znat ćeš da o zakopčavanju do grla nema govora. Nikad nisam čuo da je neka strankinja imala problema u tom smislu. Jedino ako si plava, onda ćeš ih neizmjerno fascinirati i bit će puno :shockkk:, he he...

2) Sam centar Šangaja je danas čist za kineske prilike, a i šire. Premjestili su tvornice iz Šangaja u druge gradove, kao što su npr. Suzhou, Wuxi i Changzhou u okolici. Zagađenje je veliko i u npr. Dohi, pa o tome nikad ništa ne čitaš. Bio sam barem 5x u zadnjih 6 mjeseci u Šangaju, nisam vidio nešto smoga. Ali zimi je gore, tada obično puše vjetar sa kopna i donosi zagađenje iz drugih dijelova. Uglavnom, ako ti je to briga, miči se od sjevera, područja oko Pekinga, Wuhana, nekih gradova u Jiangsu provinciji... jug je ok. U svakom slučaju, pluća ti neće biti sretna lol::

Ne slažem se da uopće da Kinezi "ne znaju" za zagađenje, evo ovih par dana je vrlo čist zrak za kineske pojmove, svi slikaju nebo, stavljaju na wechat, vau clear blue skies, etc. Pa to je valjda jedina negativna stvar u Kini o kojoj javno pričaju. Ja jedino ne pušim ona izvješća zatvorili puste tvornice, uveli regulative, stavili pročišćivače i sl.

Meni uvijek smiješno kad se ljudi sa Balkana žale na pušenje. U Kini da vidiš ženu da puši je prava rijetkost. Ja se zabuljim u nju, jbt. To je već dovoljno da znaš da se ne dimi kao kod nas. Vidio sam da puše u bolnici u Sarajevu, u pizzeriji u Hr itd.

Inače, ako te ovakva pitanja muče, pripremi se na puno veće muke ovdje, počevši od higijene i mentaliteta. Nije da ikoga strašim, ali samo da znaš.

Meni uvijek smiješno kad se ljudi sa Balkana žale na pušenje. U Kini da vidiš ženu da puši je prava rijetkost. Ja se zabuljim u nju, jbt. To je već dovoljno da znaš da se ne dimi kao kod nas. Vidio sam da puše u bolnici u Sarajevu, u pizzeriji u Hr itd.

Da je ovo napisano pre desetak godina, imalo bi rezona. Ovako, mislim da nisi u pravu jer je (barem u Srbiji) zabranjeno pušnje u zatvorenim prostorijama a i na mnogim javnim mestima postoji propisano gde se sme pušiti. Kršenje tih zabrana postalo je izuetak, pojedinačni slučaj, i odavno nije pravilo.

U KIni ne postoji takva zabrana osim u fensi shoping mollovima po Šangaju, Pekingu... Svugde ostalo, dim s edoslovno može seći nožem. Predanjče internet kafei i slični prostori, a ne zaostaju mnogo ni vozovi i busevi. Moje iskustvo je da se od cele Evroazije najviše puši u Kini i Indoneziji. To je naprosto strašno. Tačno je jedino da žene gotovo uopšte ne puše, a objašnjenje je to što se i dalje smatra da je pušenje = laki moral kod žena, dok se za muškarce smatra da su mačo ako ne vade cigaretu.  

Izvinjavam se na off topicu.

Da je ovo napisano pre desetak godina, imalo bi rezona. Ovako, mislim da nisi u pravu jer je (barem u Srbiji) zabranjeno pušnje u zatvorenim prostorijama a i na mnogim javnim mestima postoji propisano gde se sme pušiti. Kršenje tih zabrana postalo je izuetak, pojedinačni slučaj, i odavno nije pravilo.

U KIni ne postoji takva zabrana osim u fensi shoping mollovima po Šangaju, Pekingu... Svugde ostalo, dim s edoslovno može seći nožem. Predanjče internet kafei i slični prostori, a ne zaostaju mnogo ni vozovi i busevi. Moje iskustvo je da se od cele Evroazije najviše puši u Kini i Indoneziji. To je naprosto strašno. Tačno je jedino da žene gotovo uopšte ne puše, a objašnjenje je to što se i dalje smatra da je pušenje = laki moral kod žena, dok se za muškarce smatra da su mačo ako ne vade cigaretu.  

Nije ovo off topic, isto se tiče života u Kini ;)

Ovo sa Balkana su iskustva iz ove i prošle godine. I nije bilo da jedna osoba da je samo pušila. Naravno, ne kažem da se često dešava, ali eto.

Očito imamo drugačija iskustva. Ja u restoranima vrlo rijetko vidim da neko puši. Više me smeta dim na nekoj od teasa kafića kući. U nikakvim šoping centrima, ni onim najbjednijim ne viđam da ljudi puše. Vlakovi istina znaju biti loši, ali tu me više ubije miris hrane. Sigurno si više Kine pokrila od mene, ali i ja sam tu dugo... Osim nekad u vlaku (a onda se može istaknuti razlika između "narodnih" i brzih vozova) i možda 1-2 puta u restoranu, nikad mi zasmetao nije ovdje zasmetao dim cigarete. Dapače, lakše mi je nego kući.

Meni je zasmetao dim cigarete ali samo zato sto puse neuvidjavno, tj. podrazumeva se da oni purnjaju a ti da trpis....koncept da to steti zdravlju jos nije dopro do njih. 

Moje (a i iskustvo drugih) je da smo jako bezbedni, taj osecaj je stvareno ono sto je lepo u Kini, zasticeni smo kao beli medvedi. Kinezi su patrijarhalni pa su dzentlmeni, takvi su bar bili prema meni, mada sam citala i ispade sefova prema strankinjama gde traze seks sa objasnjenjem da su culi kako su zene na zapadu slobodne po tom pitanju. Nikad mi se medjutim nije desilo nista ni blizu tome.

Sto kaze ElMix njihov mentalitet je ogroman problem i ne moze se svako na to navici.

Veliki gradovi su užasno zagađeni i često se -- ali doslovno -- ujutru ne vidi od smoga na pet metra udaljenosti. Kad se probudiš ujutru prvo pogledaš izveštaj o stopi zagađenja - Kinezi čekiraju domaće sajtove gde ih, naravno, lažu, stranci američke izveštaje. U praksi to znači da će ti usta biti puna gareži i da ćeš teško disati ako si pušač (u Kini se manijakalno puši svuda, i na otvorenom i u zatvorenom) ili ako imaš bilo kakvih problema sa disajnim putevima. Ako poželiš da se baviš nekom aerobnom rekreacijom, disaćeš kao da udišeš iz auspuha. 

Shenzhen nije. Klima i internacionalna atmosfera tamo su meni bile apsolutno divne.

Edited by GerdaBudenbrok

Tnx na informacijama iz prve ruke. Ipak znaci kad neko ko je vec tamo moze i hoce da da neke prakticne savete sto se tice zivota. U svakom slucaju treba se dobro pripremiti i informisati. Problem je sto ljudi jos uvek ne znaju dovoljno o Kini,kome spomenem da planiram da idem tamo,svi me gledaju u soku, zar nisam mogla negde blize :-) show...

Snezana, ja bih Vas zamolio da se malo vise blogom bavite, a ne ovim ovde :). Ja sam se o Kini i sa vaseg bloga informisao. Salim se naravno. Uzgred, cini mi se, da sam neke knjige od Vas svojevremeno kupovao dok ste se spremali poci na svoje putesestvije. Sve najbolje i pozdrav

Niko ne pominje izdavanje vize.Kada se prvi  ide u Kinu dobije se turisticka viza na mesec dana.Od skoro produzenje viza je postalo veliki problem i cenu su drasticno skocile,Za 6 meseci viza moze da kosta i preko 1000e.

Toga vise nema.Znam osobu koja mora da ide za Koreju jer tako zahteva agencija i da plati preko 1200evra za vizu.na 6 meseci.

Ne znam da li su ljudi koji pisu ovo ikada bili u Kini i probali da budu profesori ili ne.Ali nije bas tako ako imate los akcenat nece vas primit.Moj sin se upravo vraca posle 15 dana jer ima los akcenat a da ne prucamo da je zadnjih dva meseca viza skocila nenormalno i teze je dobiti.Mislim na produzenje vize.

miomrje moze uvek da pokusa na nekom mestu koje ne spada u ova top 4 grada..ja sam na samom pocetku zivela u provinciji Jiangxi, u gradu Ganzhou, gde im ocajnicki trebaju ticeri i tamo ce svakako moci da nadje posao, a i radnu vizu uz njega. Ni nastavnici engleskog tamo nisu u stanju da sastave normalnu recenicu, tako da mu akcenat nece biti nikakav problem. Samo ako moze da izdrzi uslove van velikih gradova, sto se tice mentaliteta, higijene i takvih stvari. Sam tretman od strane Kineza ce mu verovatno biti odlican, jer sto je mesto nerazvijenije, to strance (ako su belci, posto su rasisti kao iz primera iz nasih udzbenika) bolje tretiraju. 

Edited by GerdaBudenbrok

On i nije bio u velikom gradu.Vize su skocile nenormalno.Ali sada je gotovo, vraca se.Dobio je otkaz zbog navodno loseg akcenta.Nije hteo da rizikuje i da pada u dugove.Negov prijatelj mora da ide u Koreju po vizu a cena ce biti preko 1300evra.Rezim viza se drasticno promenio u zadnja dva meseca.

Edited by miomrje

Pozdrav svima!

Zanima me, da li ima neko da je skoro otisao za Kinu? Razmisljam o odlasku posle NG, pa me zanima neka sveza informacija? Klima, uslovi zivota...Vidim da negde Kinezi nude i smestaj...kakav je, jel je to pristojno sta znate o tome?  flowers::

Pozdrav svima!

Zanima me, da li ima neko da je skoro otisao za Kinu? Razmisljam o odlasku posle NG, pa me zanima neka sveza informacija? Klima, uslovi zivota...Vidim da negde Kinezi nude i smestaj...kakav je, jel je to pristojno sta znate o tome?  flowers::

Здравствуйте!

Evo da kažem nešto od skora sam tu na forumu, a u Kini nekih mesec dana dva meseca. Živim u gradu Hefej, Anhui provincija.

Za ovo vreme mogu da kažem da ima samo pozitivna iskustva sa Kinom i Kinezima. Dobar narod, ljudi, hrana, ma sve. Jako lepo sam primljen, Kinezi su pravi drugari, uvek spremni strancima da pomažu sa srcem! Volim ih. Nisam putovao sem do Šangaja koji me je stvarno oduševio. Klima je takođe super, toplo je sad. A za kasnije ćemo da vidimo. Škola u kojoj predajem se zove EF, rade poso profesionalno, poslali su mi papire dok sam bio u Srbiji još i dobio sam radnu dozolu bez problema.Plate plaćaju redovno,izuzetno me poštuju i stan su mi dali.Stvarno sam bio iznenađen tu čitanjem. Nisam stvarno primetio skoro uopšte ništa.To da su ovakvi, onakvi, da im deca piškaju po parkovima. Pre mislim da su jako civilizovan narod od kojih mi Srbi možemo dosta da učimo! Dobro, što se zagađenja tiče, nije baš kao kod mene u centralnoj Srbiji (Paraćin). Ima fabrika i tako to, ali je vrlo podnošljivo. Hrana je super, naročito nudle i damplinzi. Ima nekih drugara iz Srbije po Kini, jako dobri ljudi, tako da sa našima se drži i druži, sve je ok, neće biti problema. Cene šta znam u Paraćinu je možda malčice jeftinije nego u Hefeju. Pušenje po javnim mestima, stvarno nisam primetio kao članovi sa foruma da toga ima. Mislim ima, puši se. Ali malo ljudi. Zdrava nacija, vežbaju stalno po parkovima neke igre, plešu, igraju lopte, svašta. Daklej nemoj da se plašiš i sekiraš, bezbedna i super zemlja. 

Pitala si i za smeštaj. Super stanovi su ovde, pokućstvo ima, ma strava, dođi opšteno. Moj je trosoban od škole, zaista sam zahvalan jer me poštuju poprilično.

pozdrav za forumaše i naše ljude, ako ima nekoga u blizini Ahnuja, neka se javi!

Istina je da nas jako postuju, valjda misle da belci donose prosperitet sa sobom. U gradu Ganzhou gde sam zivela deca piske ne po parkovima, nego svuda po ulici. Ja sam radila u vrticu i plocnik ispred glavnog ulaza je uvek bio u potpunosti zapisan. Takodje moze da te snadje da naletis na nekog ko piski na ulici, pa ako nisi oprezan moze da te zapisa. A i pljuvanje im je nacionalna disciplina, pljuje se i unutra i napolju, i to one slajmare, pa kad to odvali na pod restorana.

Ne razumem zašto se vraća.

Neka proba da nađe posao u vrtiću u nekom drugom gradu.

U vrtiću im je manje bitno kakav je akcenat nego u trening centru.

Здравствуйте!

Evo da kažem nešto od skora sam tu na forumu, a u Kini nekih mesec dana dva meseca. Živim u gradu Hefej, Anhui provincija.

Za ovo vreme mogu da kažem da ima samo pozitivna iskustva sa Kinom i Kinezima. Dobar narod, ljudi, hrana, ma sve. Jako lepo sam primljen, Kinezi su pravi drugari, uvek spremni strancima da pomažu sa srcem! Volim ih. Nisam putovao sem do Šangaja koji me je stvarno oduševio. Klima je takođe super, toplo je sad. A za kasnije ćemo da vidimo. Škola u kojoj predajem se zove EF, rade poso profesionalno, poslali su mi papire dok sam bio u Srbiji još i dobio sam radnu dozolu bez problema.Plate plaćaju redovno,izuzetno me poštuju i stan su mi dali.Stvarno sam bio iznenađen tu čitanjem. Nisam stvarno primetio skoro uopšte ništa.To da su ovakvi, onakvi, da im deca piškaju po parkovima. Pre mislim da su jako civilizovan narod od kojih mi Srbi možemo dosta da učimo! Dobro, što se zagađenja tiče, nije baš kao kod mene u centralnoj Srbiji (Paraćin). Ima fabrika i tako to, ali je vrlo podnošljivo. Hrana je super, naročito nudle i damplinzi. Ima nekih drugara iz Srbije po Kini, jako dobri ljudi, tako da sa našima se drži i druži, sve je ok, neće biti problema. Cene šta znam u Paraćinu je možda malčice jeftinije nego u Hefeju. Pušenje po javnim mestima, stvarno nisam primetio kao članovi sa foruma da toga ima. Mislim ima, puši se. Ali malo ljudi. Zdrava nacija, vežbaju stalno po parkovima neke igre, plešu, igraju lopte, svašta. Daklej nemoj da se plašiš i sekiraš, bezbedna i super zemlja. 

Pitala si i za smeštaj. Super stanovi su ovde, pokućstvo ima, ma strava, dođi opšteno. Moj je trosoban od škole, zaista sam zahvalan jer me poštuju poprilično.

pozdrav za forumaše i naše ljude, ako ima nekoga u blizini Ahnuja, neka se javi!

Hvala na informacijama, a kakvi su ti troskovi zivota, mesecno recimo...jel se ustedi neka sumica? Mislim ako trosis u razumnoj meri, ne preterivanje. Cula sam negde da oko 200-300$ izadje mesecni trosak. I, kazi mi, jel si otisao na svoju ruku ili imas neki Tefl, Tesol sertifikat? Kako je sa time? Tnx

To zavisi od provincije do provincije valjda i od grada do grad. A i od ljudi. I mene tako ilzalzazi mesečno. Ja sam imao sve, diplomu, TESOL. 

To da su ovakvi, onakvi, da im deca piškaju po parkovima. 

Piške oni, a deca imaju ovakve pantalonice pa mogu i usput :D

DSCF3720.JPG

Praznik, mislim da me nisi najbolje razumeo :)

Daleko sam ja od Z vize, planiram da radim na M kao i vecina nasih koji su tamo (makar u Senzenu), pa me pomalo brinu slucajevi kao npr ovi iz clanka koji sam postavio... zato sam pitao za iskustva, da li je neko dosao u kontakt sa inspekcijom, da li je cuo da dolaze pa nije otisao na posao par dana dok su oni procesljali, da li je neko nas "pao", da li je moguce povaditi se kad naidju, da li prolazi prica npr "ovo mi je demo cas, jos nisam poceo da radim, podnecu dokumenta i sve ako me prime" i sl... 

takve stvari me zanimaju, sve ostalo mi je kristalno jasno :)

mozes da kazes da volontiras

(nisu me nikad uhvatili, ali takav sam savet bila dobila u Shenzhenu)

Edited by GerdaBudenbrok

Vec se vratio posle 15 dana.Bilo ga strah da ce da izgubi novac i da nece moci da se vrati.Podlego nekim pricama.

Ne znam da li su ljudi koji pisu ovo ikada bili u Kini i probali da budu profesori ili ne.Ali nije bas tako ako imate los akcenat nece vas primit.Moj sin se upravo vraca posle 15 dana jer ima los akcenat a da ne prucamo da je zadnjih dva meseca viza skocila nenormalno i teze je dobiti.Mislim na produzenje vize.

Verovatno je ovo što ste konstatovali na kraju - podlegao je pričama. Znam ih nekoliko koji imaju katastrofalan akcenat i nemaju nikakav problem. Jedino ako je zakačio nekoga ko zapošljava a ko je kinez-amerikanac, pošto ia tih slučajeva. Inače Kinez nema šanse da provali akcenat, isto kao što mi ne možemo da provalimo kineski da li je native ili ne kada neko priča. Oni slušaju tonove samo. 

Tako da žao mi je kada čujem da se ovako neko obeshrabri, jer u najgoru ruku može da nađe dovoljno part time studenta koji će ga održati tamo. Bar je tako u velikim gradovima. A kada može da se održi u velikim gradovima, onda ne mora ni da se maltretira po selendrama kineskim.

Da li je neko nedavno produzavao i li treba da vadi vizu u Hog Kong.Koliko trazi agencija .