Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Ljudi ja prikupljam informacije i potrebne papire,nisam završio engleski.
Ako neko od vas koji ste tamo želi da mi pošalje CV sa kojim je uspeo da dođe do razgovora preko skype, naravno da nije završio filološki, bio bih mu neizmerno zahvalan. Spremio sam novac za put i troškove, ako se desi da moram od vrata do vrata. Pa ako puknem, nazad u Srbiju pa neki turizam i ugostiteljstvo da vratim pozajmljeno. Ostanak ovde mi je najveći gubitak... Hvala

Hej,

Ima li neko iskustva sa dobijanjem M ili F vize iz Srbije? Sta tacno pozivno pismo treba da sadrzi?

33 minutes ago, starlight_tp said:

Hej,

Ima li neko iskustva sa dobijanjem M ili F vize iz Srbije? Sta tacno pozivno pismo treba da sadrzi?

Citanje nikome nije zla nanelo tako da za ovako elementarnu stvar bi valjalo da predjes ovih 30tak stranica. Mnogo toga ces jos nauciti i povezati - kazem za tvoje dobro.

No ukratko: pozivno pismo mora da ima memo od firme koja te poziva, da su jasno istaknuti svi detalji kompanije, zastupnika, njegov kontakt telefon. Zatim datum i mesto kada i gde je pismo sastavljeno. Nakon toga formalni poziv gde je jedina sigurna forma dvojezicna tj na kineskom i engleskom, sa preciznim navodjenjem zbog cega te pozivaju, na koliko, svi tvoji podaci moraju biti jasno navedeni (u obe verzije). Na kraju pismo mora biti pecatirano i potpisano. Ne moze neka leva kopija vec dobar scan iako je original daleko bolji posto moras da imas CRVENI pecat u obliku petokrake. Valjalo bi da ti pozivaoc prilozi i kopiju registracije svoje firme. Govorim o M vizi posto se F vec godinama ne izdaje (dakle definitivno procitaj ovaj topic). Pozivno pismo ne moze da ide za M vizu bez plana puta (official itinerary) gde ce ti pozivaoc navesti tacno gde i kada planirate da budete tokom tvog boravka u Kini. Ovaj dokument takodje mora da bude pecatiran i potpisan. 

Nadam se da ti ovo malo pomoglo, za pitanja slobodno se javi na PM.

13 hours ago, Buzzer beater said:

Ljudi ja prikupljam informacije i potrebne papire,nisam završio engleski.
Ako neko od vas koji ste tamo želi da mi pošalje CV sa kojim je uspeo da dođe do razgovora preko skype, naravno da nije završio filološki, bio bih mu neizmerno zahvalan. Spremio sam novac za put i troškove, ako se desi da moram od vrata do vrata. Pa ako puknem, nazad u Srbiju pa neki turizam i ugostiteljstvo da vratim pozajmljeno. Ostanak ovde mi je najveći gubitak... Hvala

Prosledi mi tvoj email na PM

Znaci ako ne poludim od brzine kineskog neta, ni od ceg drugog necu.

Imao bih jedno pitanje. Da li je neko od vas, svih, mozda neko, eto desilo se, prekinuo ugovor sa svojom skolom/ agencijom/ bracnim drugom/ psom nebitno ko mu je obezbedio vizu. Planiram da promenim kompaniju za koju sada radim, ali se brinem sta ako mi ukinu vizu i boravisnu dozvolu, koliko onda vremena imam da prikupim sva dokumenta i vratim se nazad? Mislim ako mi ne ukinu nista od toga, odlicno, ali ako se to desi, neka okvirna vremenaska odrednica bi mi jako fino legla :)

2 minutes ago, stobane said:

Znaci ako ne poludim od brzine kineskog neta, ni od ceg drugog necu.

Imao bih jedno pitanje. Da li je neko od vas, svih, mozda neko, eto desilo se, prekinuo ugovor sa svojom skolom/ agencijom/ bracnim drugom/ psom nebitno ko mu je obezbedio vizu. Planiram da promenim kompaniju za koju sada radim, ali se brinem sta ako mi ukinu vizu i boravisnu dozvolu, koliko onda vremena imam da prikupim sva dokumenta i vratim se nazad? Mislim ako mi ne ukinu nista od toga, odlicno, ali ako se to desi, neka okvirna vremenaska odrednica bi mi jako fino legla :)

Trazi im release letter i prebaci sva dokumenta na novu skolu. 

Ako ti ukinu vizu i boravisnu dozvolu imas ozbiljan problem. 

22 hours ago, Andretti said:

Trazi im release letter i prebaci sva dokumenta na novu skolu. 

Ako ti ukinu vizu i boravisnu dozvolu imas ozbiljan problem. 

Release letter nema sanse da mi daju :) tako da mene zanima koliko bi taj ozbiljan problem bio ozbiljan :) mislim, ovo je Kina, ahahahah. Salim se, salim se :D

On 2/2/2016 at 10:15 AM, stobane said:

Release letter nema sanse da mi daju :) tako da mene zanima koliko bi taj ozbiljan problem bio ozbiljan :) mislim, ovo je Kina, ahahahah. Salim se, salim se :D

Nazalost dovoljno ozbiljan da te uhapse i/ili deportuju. Nakon toga 3 godine nema nazad ali i to je za ljude.

Jedino sto mi pada napamet je da nadjes agenta i uzmes novu vizu (M, L, S2) no prvo se dobro jos jednom raspitaj za pravne posledice koje bi mogle da nastanu ako ti njima prvi povuces stolicu.

Inace release letter moraju da ti daju, to je njihova zakonska obaveza. Na tebi je da ispregovaras uslove, oprostis se od neke zarade (sigurno racunaj na to) i odradis otkazni rok. Sve ostalo vodi ka losem resenju. Sretno u svakom slucaju.

Draga Snezana Majstorovic

, kakva je situacija sa profesorima muzike ? Ja sam profesor instrumenta,pa me zanima kako je za posao u skolama I sta je najbolja opcija. Pozdrav !

Edited by Dika

Pozdrav svima,

Da li ima neki zainteresovani prof.engl. za zajednicko trazenje posla u Kini? zapravo, ja vec imam legalnu ponudu i agencija je spremna da smesti jos nekog u isti grad ko bi krenuo sa mnom. Ako je neko zainteresovan neka mi se javi na PM pa cu objasniti detalje, ali molim samo ozbiljne ljude koji su spremni da otputuju vec u martu i koji imaju dokumenta za radnu vizu. Hvala

Pozdrav svima,

krajem ovog meseca putujem u Kinu bicu fudblaski trener u skoli. Znaci nista tesko to su deca do 14,15 godina a moj zadatak je da ucinim sve kako bi zavoleli fudbal, malo vezbi snage i oblikovanja itd.

Grad je Chongqing. Jel ima ovde nekog ko je u blizini pa da mi kaze nesto o gradu ili da se druzimo kad stignem tu? Moze i preko pp kako vam je lakse. Hvala :) 

On 3.2.2016. at 10:35 AM, Andretti said:

Nazalost dovoljno ozbiljan da te uhapse i/ili deportuju. Nakon toga 3 godine nema nazad ali i to je za ljude.

Jedino sto mi pada napamet je da nadjes agenta i uzmes novu vizu (M, L, S2) no prvo se dobro jos jednom raspitaj za pravne posledice koje bi mogle da nastanu ako ti njima prvi povuces stolicu.

Inace release letter moraju da ti daju, to je njihova zakonska obaveza. Na tebi je da ispregovaras uslove, oprostis se od neke zarade (sigurno racunaj na to) i odradis otkazni rok. Sve ostalo vodi ka losem resenju. Sretno u svakom slucaju.

Nisam zadovoljan odgovorom :) sto bi rekao moj sestric, sada nsiam srecan hahaah. Ok, hvala lepo :):pivoooo:

Pozdrav ljudi, 
trenutno sam u pregovorima sa jednom agencijom za posao nastavnika muzičke kulture u Hangdžou, imam završen master na muzičkoj akademiji u Beogradu. Pročitala sam većinu odgovora na ovom forumu, i iskreno se - prepala. Agencija me je primila na posao pre 4 dana, traže da dođem u Kinu 23. februara, nude mi smeštaj i 7500 juana platu, ugovor na godinu dana, s tim što mi po ugovoru nisu obavezni platiti juli i avgust, ali se ugovorom obavezuju da mi pomognu da nađem posao u nekakvim letnjim kampovima u tom periodu. Po ugovoru se obavezuju na Z vizu, ali već sad kreću da vrdaju, tipa - nema šanse da Z viza bude gotova za 2 nedelje (što i nema), pa da uđem s turističkom, a onda će mi oni srediti... Prvo, ja posao u Beogradu imam, ne daje mi se otkaz za nečiju zajebanciju. Drugo, pare mogu da skupim eventualno za kartu i hranu prvi mesec, nema šanse da skupim tih 4000 dolara o kojima govorite kao sigurnost za slučaj nekorektnosti neke tamo. Šta da radim, da insistiram na Z vizi ovde, i da ne krećem dok mi to ne urade? Nemam ja finansijskog prostora da me neko ispaljuje. Cela priča ima veze s Nikićem. Hvala unapred na odgovorima. p.s. pristaju da mi daju prvu platu avansno, 10 dana od kada počnem tamo da radim.

Edited by ivana011

Koja je agencija u pitanju ? Ja sam isto dobio posao u tom gradu i najverovatnije 19og putujem ako mi daju vizu (od kako sam potpisao ugovor, tacno mesec dana je proslo dok nisam dobio papire za Z vizu) Njima 22og pocinje skolska godina, pa verovatno zbog toga traze da ides odmah, mada sledece nedelje im ne radi ambasada zbog njihove nove godine, tako da ne znam kako bi uspela cak i turisticku da dobijes...Pokusaj

Ako smem da napišem, pošto vidim da to na ovom forumu nije praksa, u pitanju je Haida . P.S. ako nije tajna, koje si uslove potpisao (plata, smeštaj, etc)?

Још једном апелујем на људе да уче из искуства нас који смо најебали када смо отишли без радне визе и када смо се ослањали на обећања. 

Не напуштајте Србију без радне визе (Z) у свом пасошу!

4 hours ago, BranislavO. said:

Још једном апелујем на људе да уче из искуства нас који смо најебали када смо отишли без радне визе и када смо се ослањали на обећања. 

Не напуштајте Србију без радне визе (Z) у свом пасошу!

BRAVO!

Pozz, novi sam na forumu, iscitao sam dobar deo teme, ali nisam jos stigao sve. Vidim mnogi predlazu da se dodje u Kinu, po mogucnosti u Tier 1 gradove, pa da se odatle trazi posao, kao i da je procenat uspesnosti visok. Sad me interesuje, kako obezbediti stan kada se dolazi tako solo, posto sam cuo da traze novac obicno par meseci unapred, kao i depozit. Hotel neki ili.. ? I kolika je cena obicno toga

Edited by drtrepanator

9 hours ago, lukovicsd said:

Da li kada apliciram za radnu Z vizu moram da prilozim i povratnu kartu ili mogu samo u jednom pravcu ?

Може у једном правцу. Повратну траже када је у питању издавање туристичке визе.

Da li je moguce raditi 2 posla uporedo? Na prvim stranicama jedan clan pominje to kao MIX, medjutim neko je pomenuo da mu u ugovoru stoji da ne sme raditi part time job pored osnovnog. Kako stoje stvari danas?

38 minutes ago, drtrepanator said:

Da li je moguce raditi 2 posla uporedo? Na prvim stranicama jedan clan pominje to kao MIX, medjutim neko je pomenuo da mu u ugovoru stoji da ne sme raditi part time job pored osnovnog. Kako stoje stvari danas?

Moguce je raditi vise poslova istovremeno. Zadrzi samo detalje za sebe, a ponajvise ne pominji ni rec poslodavcu preko koga ti je obezbedjena radna dozvola. Mozes da predajes jezik ili strucni predmet, igras fudbal/basket/stagod, radis kao DJ, snimas reklame, pomazes u prodaji itd..

Svako ko je vec ovde od nas je odradio neku "tezgu" sa strane zavisno ponajvise od slobodnog vremena 

Hvala Branislave. I jos jedno pitanje. Kako je najbolje stici od Sangaja do Handzua, da li ima neko iskustva ?

Edited by lukovicsd

Tnx, dakle izvodljivo je fazon pre podne u vrticu, popodne u skolici nekoj. A kako stoje stvari sa privatnim casovima, jel se to trazi?

Edited by drtrepanator

Pozdrav svima :) da li ko ima isustvo ili zna nesto o  agencijama - IEPP Association ( International Educators Professional Promotion Association)  i o IDEA International Education agency? Koliko su pouzdani ili nisu? Obavila sam kratak intervju sa njima, ali tek ce da slede pregovori.... pa bih bila zahvlana ako neko zna bilo sta, da napise ili da mi se javi porukom. Inace, na netu nisam nista mogla naci sem sajta prve agencije. http://professionaleducators.org/