Posted April 18, 2016 Dobar dan svima! Pročitao sam mnogo što je napisano na ovom forumu, pa me interesuje da li je i dalje relativno lako naći posao nastavnika/profesora engleskog jezika u Guangzou, Foshanu ili Shenzhenu, ili je sada već manja potražnja, nego recimo godinu ili dvije unazad ? Da li i dalje važi preporuka da je najbolje otići u Guangzou, Foshan ili Shenzhen i tamo tražiti posao? Da li mogu da računam na pomoć naših ljudi koji žive tamo (u vezi sa dočekom na aerodromu, pomoći oko nalaženja smještaja, pripreme demo časa ( kako pokupitisve suptilne fore i fazone:)) Koliko sam shvatio, zbog blizine Hong Konga, Guangdong provincija je najbolja opcija, zbog produžavanja L vize ili pribavljanja M vize. Moje iskustvo vezano za prosvetu je pet godina rada na fakultetu kao asistent (imam diplomu mastera), godina rada u gimnaziji kao profesor matematike i poslednje tri godine privatni časovi iz matematike (osnovna škola, srednja škola, fakultet) i engleskog jezika (osnovna i srednja škola). Govorim tečno engleski, francuski i španski, slovački jezik, a koristim i ruski i italijanski, a upravo polažemi grčki (nivo B1). Da li su razumni uslovi koje mogu da tražim sa svojim kvalifikacijama sa svojim kvalifikacijama i iskustvom 15000 RMB (after tax)+ zdravstveno osiguranje+obezbijeđen stan?Da li da tražim od škole da mi pomogne odn. obezbijedi Z vizu? Da li je plata veća ako u osnovnoj/srednjoj školi predajem matematiku, naravno na engleskom jeziku? Koliku platu bi trebalo da tražim odn. mogu da očekujem ako predajem engleski, a koliku ako predajem matematiku (da li je razlika u plati za osnovnu i srednju školu)? Trebalo bi danas da odradim prvi intervju sa organizacijom International Academic Alliance, u vezi sa mogućim zaposlenjem u Ningbou, Zheijang provincija. Da li neko ima iskustva sa ovom agencijom ili sa radom u Ningbou? Da li imate neke preporuke za intervju (šta pitati, šta izbjegavati, kako se ponašati..itd.)? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 18, 2016 5 hours ago, Lazar said: nudili su mi tako, oko 15.000 mesečno plus radnu vizu. Na kraju sam se ipak predomislio i odbio, jer se radi od 9 do 6, a ja sam nažalost suviše lenj i nedisciplinovan, u životu nisam imao radno vreme. Haha, kao da čitam svoj post. Apsolutno maj lajf stori. U svakom slučaju, to je ono što ja pričam svuda, retko kome se desi da ode u Kinu, odradi demo, kaže kineskom poslodavcu da je čudo prirode i da je njegov sistem sipanja pameti u kineski um JEDINI PRAVI, i na kraju dobije negativan odgovor. Mislim da su svi koje znam, a koji su to uradili, zapravo dobili poslovnu ponudu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2016 On 18.04.2016. at 2:57 PM, Maximus said: Sa tim što si napisao možeš konkurirati i izvan Kine ako ti je engleski vrlo dobar i ako si predavao kao asistent na faksu. Ne znam kako je u Srbiji, u HR asistenti često predaju full-time. Ako to možeš predstaviti tako, možeš probati i na Bliskom Istoku. Taj tutoring zadnje 3 godine ti se više-manje nigdje ne prizna osim ako baš nemaš neke potvrde/certifikate. Moraš znati da ovdje jako malo ljudi ima bilo kakav master (pogotovo ak je matematika i sl.), tako da u biti to moraš "prodati". Generalno, na fakultetima su ovdje manje plaće (ili jednake) nego ako radiš u neki privatnim centrima, ali se obično i manje radi. Sad, ako hoćeš tu plaću i uvjete, mislim da najviše šanse imaš u nekakvoj privatnoj srednjoj (ili eventualno osnovnoj) školi za predavanje matematike i srodnih predmeta. Može biti da ćeš imati 15-20 radnih sati, a lako je moguće ta će te gnjaviti da visiš po cijele dane u školi kao u gore navedenim primjerima. Intervjui... a bilo ih je svakakvih. Uglavnom, nemoj zamišljati da liči išta na razgovore ovdje. Izgledaj skockan, obrijan, to je uvijek bitno. Čak i odijelo ne bi bilo loše. Ozbiljnost škole ćeš u mnogo slučajeva vidjeti kroz spodobe koje te intervjuiraju. "u vezi sa dočekom na aerodromu" Što oćeš, crveni tapet da neko prostre kad sletiš? Uvijek se oslanjaj na sebe. Daleko od toga da sam ja imao loša iskustva sa domaćim ljudima, ali znam iz drugih priča, a i vjerujem da se pisalo u ovoj temi. Naravno da ćeš tražiti radnu vizu. E, sad to je opet posebna priča. Iskreno, ne znam koji savjet bih tu dao. Mislim da u svakom slučaju škole i fakulteti će ti prije pomoći sa radnom vizom nego nekakvi divlji privatni centri. U svakom slučaju, javi kako je prošlo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2016 Možda koristan info: upoznao sam ovde Britanca koji je došao preko agencije, sve uredno, radna viza, doček na aerodromu, posao u srednjoj školi, predaje engleski. E sad, on dobija smeštaj (sobu koju je opisao kao zatvorsku ćeliju) i 6.000 RMB mesečno. Pa sad računajte koliko mu agencija zakine svakog meseca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2016 Pa zakine mu jedno 7 soma renmija mesečno, minimum. Ali dobro zavisi i u kom gradu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 21, 2016 Lazare, ElMix zahvaljujem na korisnim informacijama. Dakle, slao sam ponude i trebalo bi da imam razgovor za posao profesora matematike u privatnoj srednjoj školi u Pekingu. Prema njihovom odgovoru, djuluje da su zainteresovani da me angažuju, ali opet, ništa se još ne zna i to ne mora ništa da znači. Predviđjeno je 20 časova nedjeljno, ali zahtijevaju da budem u školi svakog radnog dana od 9h-10h do 18h. Namjeravam da tražim platu koliku sam rekao, pa što bude:), vidjeću koliko oni nude, ali ne znam šta je važnije da dobijem, radnu vizu ili zdravstveno osiguranje? Mada, posle ove priče s Britancem, čovjek ne zna više šta može da očekuje. Pretpostavljam da je život u Pekingu mnogo skuplji nego u unutrašnjosti, pa je razumno i da plata bude veća. Evo, ja sam slučajno našao ovu ponudu na echinacities i zaista je istina da je skoro uvijek su u ponudi poslovi u vrtićima ili drugim predškolskim ustanovama. Lazare, ako je 99% poslova upravo to, kako da pronađem ponudu za neki drugi posao? Kakav je tvoj posao i da li može da bude razumna plata i kad nisi svaki dan na poslu? Kakav je tvoj posao i da li je moguće imati dobar život u Kini sa part time poslom? Koliko dugo si već u Kini? Hvala puno na ponudi da mi pokažeš ili me uputiš na prečice kroz lavirint koji se zove život i rad u Kini. Pretpostavljam da je prelaz i adaptacija na život u Kini najteži dio procesa i upravo su tada svaki savjet, informacija ili pomoć zlata vrijedni...ili što kažu amerikanci..a friend in need is friend indeed:) Posebno me interesuje pomoć pri demonstraciji časa i te tehnike pregovaranja sa poslodavcima:), jer od toga možda i najviše zavisi da li ćeš dobiti posao ili ne:) ElMix ne očekujem crveni tepih, ali pomoć ljudi iz ovih Balkanskih krajeva zaista dosta znači:) Hvala za tip o UAE, o tome nisam razmišljao. Da li možeš da preporučiš neki dobar sajt gdje bih mogao da vidim ponude za posao kao i uslove koje traže? Da li na ovom forumu ima neko ko predaje u vrtiću/školi u Pekingu/Shenzhenu? Da li ima i profesora matematike sa teritorije bivše YU u nekoj školi u Kini, a da su takođe na ovom forumu? Da li postoji neki drugi forum gdje se okupljaju naši ljudi koji rade u Kini? ili možda neka grupa na nekoj socijalnoj mreži koja funkcioniše u Kini? ili možda neko mjesto/kafe u Pekingu/Shezhenu gdje raja dolazi da podijeli muku ili sreću ili popije koju ljutu uz sevdah atmosferu:)? Čuo sam da se može naći jeftin obrok u restoranima i da dostaljudi ide u restoran kao i da se može naći pristojan obrok za 10-20 juana, da li to tačno? Kako i može da se razmišla o kuvanju, kada si cijeli dan na radnom mjestu:) Naravno, ne mislim na skupe restorane za aristokratiju već na male restorane za plebs:), mada pretpostavljam da ipak obrok za taj novac u Pekingu/Shenzhenu teško naći:) Kakav je vaš savjet u vezi pronalaska stana- agencija ili ići samostalno i za koliko novca se može naći jednosoban stan u Pekingu/Shenzhenu? Da li dijeliti stan s nekim ili ne? Kakvo je vaše mišljenje o Kinezima? Jesu li nepovjerljivi sa strancima, da li se lako sprijateljiti s njima i da li su spremni da daju informacije ili pomognu kada je potrebno? Pretpostavljam da u Kini ipak važe nek druga pravila nego ona na brdovitom Balkanu...ah da...... na Balkanu u stvari nema pravila:) Eto, nadam se da se, barem s nekima od vas i vidim, kada prođjem tih sedam gora i sedam mora:) Srdačan pozdrav sa brdovitog Balkana:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 29, 2016 Vozdra. Zanima me da li je neko od vas ili nas podizao novce na nekim stranim (npr. nemackim) bankomatima koristeci UnionPay karticu? Znaci na racunu su RMB, a u Nemackoj podizem evre. Pitam zbog kredita jer su mi evri neophodni, a ovde dobijam neke oprecne informacije. Dodajem i to da ja poznajem devojku koja predaje matematiku ovde u TianJinu u intenacionalnoj skoli i ona je prezadovoljna. Od nje sam saznao da nasa licenca za profesora nesto vredi, ja sam svoju ostavio kod kuce, kontao posto mi ni u Srbiji nije nesto znacila, tesko da ce negde drugde. Ja sam diplomirao srpski jezik te mi te internacionalne skole dosta daleko deluju, mada ponude jesu jako privlacne. A da, meni je adaptacija na Kinu bila neophodna i to bas bila neophodna. Ne umem ni sam to da objasnim, ali prvih par meseci jesu bili pakleni. Od skole, drugih poslova pa do ljudi, ja nisam uspeveo da se snadjem nigde. Hvala dragom Bogu, te poceh u teretanu da idem, inace imao sam utisak da bih nekog ubio. Mozda je to i zbog TianJina, koji je bas kinesko kineski grad, mozda ne znam zbog cega, ali ovde Evrope nema, koliko god to cudno zvucalo, Srbija jeste njen deo, niti ce Evrope ovde nekada biti. Dosta od mene, odoh da radim. Vozdra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2016 Pozdrav ljudi Procitala sam sve sto ste ispisali, pronasla sve informacije tako da necu da vas gnjavim, rekoh cisto da se javim, nova sam ovde. Inace sam prof.engleskog i skoro sam odlucila da potrazim srecu u dalekoj Kini. Eventualno bi mi znacila informacija gde da pretrazujem poslove...? Imam i wechat, al slaba vajda kad nemam kontakte iz Kine Srecno svima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2016 Zar Kinezi ne ukidaju licence za predavanje engleskog svima koji nisu native speakers,sada od maja ove godine? Samim tim samo ce oni i moci legalno da rade? Samo oni,kojima produze licence za rad pre prvog maja,moci ce da dobiju vize i da rade eventualno jos godinu dana? Tako me je obavestio prijatelj.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2016 Једина промена коју сам успео да нађем, а која се односи на први мај јесте ова: https://community.tes.com/threads/china-not-recognizing-south-africans-as-native-english-speakers.737425/ Мислим да се ново заоштравање односи на велике градове који ионако имају одређене прописе који регулишу ангажовање само нејтив кандидата (а који нису били до сада доследно спровођени), не на земљу у целини. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 1, 2016 Hvala Branislave, Ima smisla.. Lepe vesti! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2016 (edited) Pozdrav drugari al nazalost sa losim vestima. Malopre sam pricao sa kolegom iz engleske i zvanicno je potvrdjemo da vise ne moze da se radi legalno u kini ako ste iz bilo koje balkanske zemlje. Izuzeci su oni sto su diplomirali u inostranstvu a opet i to moraju da budu fakulteti gde je engleski maternji jezik tako da pocinje polako pakovanje za nazad. Odluka vazi od pre dva dana i nema nikakve milosti jedine olaksice su za one koji vec imaju radnu dozvolu i clanove njihovih porodica. Mera ce se ovaj put jako jako snazno primenjivati u svim gradovima koji su ekonomski razvijeni tojest 1st type cities a posebno prema balkancima, francuzima, ukrajincima i rusima se primenjuje nulta tolerancija prilikom provere. To znaci da placate kaznu od 8-15 hiljada juana i bivate deportovani u svoju zemlju tokom 5 dana sa zabranom ulaska u kinu i jos par azijskih zemalja na 3 godine. Zao mi je sto nemam bolje vesti ali nama u Sangaju je vec prvog radnog dana postalo jasno da se ovaj put ne sali jer su cetvoro ljudi, dvoje i srbije i po jedan slovenac i hrvat vec pali u zatvor. Kupujte radne vize pod hitno ko jos nema i manite se biznis i turistickih zafrkancija. drzite se!!!!!!!!!!!!!!! ko ima pare u bank of china, agricultural bank of china i ona icbc odmah dai h podize jer ce biti zaplenjeni prilikom prve provere pasosa ako ste ovde na crno Edited May 3, 2016 by zemljak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2016 (edited) Sta si ti sad rekao.. navodno nema legalnog rada, a kazes na kraju da se kupe radne vize, tj da se ljudi manu biznis i turistickih viza.. Dakle poostravaju ilegalni rad.. ili poostravaju uopste legalan rad prema non-nativima? Edited May 3, 2016 by drtrepanator Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2016 Шангај није Кина, срећом. Може да се ради у Кини, можда не више у Шангају коме тежи велики број нејтива. Међутим, они не долазе у мања места. Ако се одбије продужење виза нама, а нејтиви не долазе, ко ће радити? Потражња је велика. Вејфанг је град четвртог реда. Ипак, упознао сам српску породицу чија два члана раде у вртићу за по 12.000. Имају бесплатан стан и оброке. Ћерка похађа кинеску школу и говори и пише кинески. Према анкети ЦФТУ, 68% оних којима је енглески матерњи желе да се врате у своје земље порекла након истека уговора у Кини (или чак пре). А они који су долазили на туристичку да раде играли су се са мечком и раније, а могу да верујем да је сада посебно опасно. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2016 Ако је ово тачно онда је то то што се тиче Кине :/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2016 Poštovana Natalija, Nameravao sam da polažem uskoro za TESOL sertifikat i pronadjem posao nastavnika u Kini, ali sam video na Internetu da ljudi pričaju da je non native teacherima od skoro onemogućeno dobijanje radne Z vize, i da je jedini način da je dobiju ako imaju diplomu sa fakulteta iz zemalja gde je engleski maternji. Zanima me da li vi znate nešto o tome pošto ne poznajem nikoga ko je tamo, a na Internetu svašta pišu i ne mogu da nađem nigde vest o tome, pa ako bi mogli da mi date konkretnu informaciju. Puno pozdrava, Vladimir Vučićević. Dear Vladimir, Thank you for your interest in TESOL! It is not true that you need to have a degree from an English-based university. Many of our graduates have been able to find a job quite easily once they completed the course. If you look on the left-hand side of the TESOL page you can read testimonials from our Belgrade graduates who are teaching abroad. Under 'visitor posts': https://www.facebook.com/postaniprofesor/ The visa that you get depends exclusively on your employer, so it will be different for everyone. For example, I have a Z visa (I teach in Shanghai) but my roommate (who is also a Belgrade TESOL grad) came here on a different visa and then had it changed once she got to China. Others come on a tourist visa and then either go to Hong Kong to get their work visas or the employer takes care of it themselves, like I said, it just depends on the employer. So, no, you do not need to have a degree from an English-based university. Having a degree in any subject from any school will only help you find a job, not hinder you. Global TESOL College offers all of its students a lifetime job guarantee through our job bank available only to our grads and our instructors who are in contact with thousands of schools all around the world. Luckily for you, you want to work in China, where the demand for English teachers far exceeds the supply. Employers want to hear that prospective non-native teachers have near-native speaking abilities and grammar. My suggestion to you is, if you feel that your English is near-native level, then take the course and start applying for jobs while you are finishing the course. In one of our previous courses, we had a girl who left ONE WEEK after she finished the course. It happens pretty quickly, if you apply to ten jobs, you'll probably hear back from five or six of them within a couple of days of writing to them. If you still have questions or concerns about the course or working abroad, please feel free to ask! Thank you, Natalija Markovic Јуче сам послао мејл са питањем и данас ми стиже овај одговор, значи да можда нисам у праву Иначе ово Наталија је представник из Шангаја, имате страницу Постани професор енглеског у иностранству, и имају послиће широм света само мора да се полаже ТЕФЛ код њих и кошта 1200 долара :/ али после имате послиће као загарантоване код њих за цили живот Ако неко има неке инфо о овоме нека каже сада, или нека заувек ћути Пардон, ТЕСОЛ сертификат је сомића и двеста $$$ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2016 Pozdrav svima, u cetvrtak zena i ja stizemo u Sangaj. Po prvi put, na period od dve godine. Mladi smo bracni par i ja radim u evropskoj kompaniji koja u Sangaju ima office. Da li ima neko ko bi zeleo da popije kafu sa nam i malo nam pomogne oko uklapanja? pozdrav Djole Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2016 Xaxa, ово сам тек сада видео Не знам како то неки гледају, нити што је то битно али ај да ти удовољим, нит' смрдим нит миришем на скали од 1 до 10, нека 5 :3 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2016 On 5/3/2016 at 7:33 PM, drtrepanator said: Sta si ti sad rekao.. navodno nema legalnog rada, a kazes na kraju da se kupe radne vize, tj da se ljudi manu biznis i turistickih viza.. Dakle poostravaju ilegalni rad.. ili poostravaju uopste legalan rad prema non-nativima? Mislih na to da mozete otvoriti kompaniju ili malu firmu kao sto se radi. Preko 40 teachera je privedeno u Sangaju, nesto preko 50 u Pekingu i svi su nonnejtiv. Prijatelj nas zivi pored Makao, ima dosta nasih tamo po kini od Zuhai do Senzena, javio da se krece uskoro sa proverama. Mislim da ako vas firma nije poslala ili nemate normalan posao nije dobro ostajati ili dolaziti u Kinu a da vam skola sama ne salje Z vizu. Ja i ne znam sta ce biti kad moja viza istekne u Julu posto mi u firmi jos nista nisu dobili od immigration office Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 11, 2016 Lazare, ne znam što da kažem osim da se zahvalim od srca na ljudskosti, bratskoj pomoći i svim dragocjenim informacijama koje si podijelio sa mnom i ostalima na forumu. Mislim da to svima dosta znači. Zaista, dobar čovjek se može primijetiti, pa iako je u dalekoj Kini:) Za sada sam instalirao Wechat i aplikaciju Beijing travel, koja pomaže za svakodnevni život u prestonici. Razgovor za posao je prošao dobro, barem tako mislim i sad čekam da vidim šta će da bude sa poslom . Nažalost Baidu mapa je samo na kineskom ,pa ne znam kako se stranci snalaze s tom mapom, mislim da ipak moraju barem da poznaju kineski jezik. Prema tvom slikovitom opisu Kina je duboko zagazila u kapitalizam:) i izgleda da je Kina bliža SAD-u nego početnom komunističkom idealu koji je Mao zacrtao prije šezdesetak godina. Pretpostavljam da svi mi ovdje imamo jednu predstavu o Kini, a to je ipak drugačija slika koja nas dočeka kada dođemo tamo. Sad sam mirniji što se tiče adaptacije i prelaska, ali zbog svega ovoga oko viza, možda na kraju i ništa ne bude od posla. Zaista sam zabrinut zbog sve ga što se dešava u Kini u vezi sa novom viznom politikom, a koja se odnosi na znatno strožije uslove za dobijanje radne vize. Nadam se da ipak nije toliko strašno koliko čujem iz ovih komentara, ali opet kad pročitam deportacija, konfiskacija novca...znači vrlo napeta situacija, pa pretpostavljam da sada doći sa turističkom vizom, a potom tražiti posao, ipak nije pametno da se uradi, barem ne sada, kada se sprovodi novi zakon. Evo još jednom da se zahvalim, uz stihove Alekse Šantića: Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba, Neće vas grijat kô što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije. Sa Aleksom se ne bih složio u vezi sa prva dva stiha (pretpostavljam da Aleksa nije bio neko vrijeme na birou, ili prmao platu koja je...da ne kažem kakva..dobro, šala:)), ali u vezi sa posljednja dva stiha mislim da je u potpunosti u pravu. U svakom slučaju, nevezano za ovu priču, iako je Kina velika, bilo bi mi drago da se vidimo negdje, možda u Shenzhenu ili Pekingu, na kineskom pivu, naravno ako dobijem posao, a i svakako ako dolaziš u Srbiju ili Crnu Goru može ista varijanta, mislim da ova naša piva nisu ništa lošija od tih kineskih:) Srdačan pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2016 (edited) ******** Ово је од особе која је сада у Кини и ради тамо, тако да изгледа ситуација није тако лоша Edited May 13, 2016 by chivitli uklonjen sadržaj na zahtev Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2016 У школи где радим, колегиница из Србије добила је испред мене нови уговор, на још годину дана. Она, као и ја, има боравишну дозволу. Њој ће иста само бити продужена. Такође, наша шефица је потврдила долазак још четворо људи из Србије од наредног семестра. Нисмо нејтиви, али за сада нема промене. Поздрав. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2016 Ne znam cemu tolika frka oko promjene zakona, nije da su vecina nasih ljudi do sada radili na radnim vizama, cak i oni koji su imali radne vize nisu bili prijavljeni kao nastavnici. Vecina privatnih centara u Kini nema dozvolu za zaposljavanje stranaca kao nastavnika tako da ne vidim kako ce ovo da utice na nas nesto mnogo. U svakom slucaju, ne razumijem ovaj potez kineske vlade jer je potraznja za nastavnicima u Kini ogromna! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2016 15 hours ago, Mladenma said: Ne znam cemu tolika frka oko promjene zakona, nije da su vecina nasih ljudi do sada radili na radnim vizama, cak i oni koji su imali radne vize nisu bili prijavljeni kao nastavnici. Vecina privatnih centara u Kini nema dozvolu za zaposljavanje stranaca kao nastavnika tako da ne vidim kako ce ovo da utice na nas nesto mnogo. U svakom slucaju, ne razumijem ovaj potez kineske vlade jer je potraznja za nastavnicima u Kini ogromna! Sve to je ilegalno! Nije u redu da pricate da je sve normalno kada znate da je to kaznjivo zakonom! Ako se nekom igra sa zivotom neka to radi samo sa svojim i bez uvlacenja drugih u probleme. Moze se i u Njujorku zivite na turistickoj vizi ili sasvim na crno pa ne cujem nikoga normalnog da to radi. Ponovicu da vise non nejtiv nije legalan radnik kao ticer a mozda se to prosiri i na druge profesije. Izuzetak je ako imate inostrane skole sa makar solidnim radnim iskustvom. Sve se proverava svuda a to sto neko ima veze je druga prica koja se brzo vrati kao bumerang. Nije ok da drugima koji citaju forum pricate da je to normalano ako nemas radnu dozvolu, da tamo neki ljude vec godinama ostaju u Kini preko koznakojih marifetluka! Sretno!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2016 Evo šta kaže jedan od poslodavaca na temu viza: "We're willing to provide our teachers with working visa, but the pity is at the moment, the Chinese Z visa policy is like: only English native teachers from UK, US, Canada etc, or non native teachers who obtained their bachelor degree in UK, US etc. can get a working visa, you may check the updated policy. Most of non native teachers who are not qualified for the working visa are holding business visa now. I can provide you one year business visa, so if you're open to that, I can help you with it." Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites