Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

On 3/17/2016 at 11:06 PM, Agata said:

Drustvo, kolega i ja krecemo kroz tacno 7 dana. Idemo u Dalian. Interesuje me koji VPN preporucujete? Ja bih da instaliram ExpressVpn na preporuku jednog clana ovde, a vidim da ga generalno dosta hvale.

I jos jedno vaznije pitanje, ima li sanse i nade da kad se smestim pronadjem neki posao za muza? On je ovde rukovodilac skladista u jednoj firmi, ima sertifikat za viljuskaristu, engleski osrednji ali funkcionalan :) Ima li sanse da se zaposli negde, nismo izbirljivi po pitanju posla, samo da moze da mi se pridruzi tamo...

Sajtovi koji su meni bili ok EslCafe, The Beijinger, China jobs

Bas me interesje kako je tamo, cini mi se kao stvarno lijep gradic. Obavijesti nas ako budes imala vremena. :) Ja kontam da i muz moze da predaje engl. Moje zena predaje, a engl. joj je stvarno prosjecan. Sto se tice VPN-a, vecina koristi taj ekspresni, mada nije nesto ekspresan u zadnje vrijeme. Kod mene je prilicno los sta vise, ali kontam da je i to mog internet provajdera.

14 hours ago, Banepool said:

Pozdrav svima,

Pre par dana dobio sam ponudu za posao u Xi'an-u. Obezbedjena mi je radna viza. E sad oni su mi poslali listing svih dokumenata koje ja ovde treba da zavrsim i da im posaljem da bi mi sredili papirologiju (kazu da ce im trebati oko 2 meseca za to). Predpostavljam da pod papirologijom misle na pozivno pismo i sve sto treba za expert certificate i boravisnu dozvolu.

Jedan od dokumenata koji se trazi je uverenje o tome da imam radno iskustvo duze od jedne godine sto mi nije problem da obezbedim jer sam radio 3 godine kao prevodilac sa licenciranim sudskim tumacem.

Ono sto mene zanima je kakvu formu taj dokument treba da ima? Takodje se trazi lekarski pregled u lekarskoj ustanovi priznatoj od strane kineske ambasade u mojoj zemlji...Kako da znam koja lekarska ustanova je odgovarajuca. Nisam na sajtu ambasade video nikakav spisak istih.

I koji bi bio najbolji nacin slanja ove dokumentacije za kinu? DHL pretpostavljam.

Izvinjavam se ako pitanja deluju banalno, ali prvi put u zivotu se bavim ovako necim.

Hvala unapred na bilo kakvoj pomoci.

Ne mora da bude nikakav poseban format, obicno pismo preporuke u kojem pise sta i koliko dugo si radio i da si vrijedan, odgovoran, samoinicijativan i sve ostalo :D Treba da sadrzi pecat i potpis firme i to je to. A sto se tice ljekarskog, nemoj dzabe da se majes s tim po Srbiji, moraces da ga radis ponovo u Kini. Evo ovdje dosli dvoje Holandjana. Uradili tamo pregled preko neke kompanije koja je posrednik za poslove u Kini and guess what, morali ponovo da ga rade ovdje. Ma, ljekarski pregled je najmanji problem, sve ide jako brzo, za 1.5h sve bude gotovo. Prema nama su bili toliko ljubazni da mi je bilo zao da napustim kliniku nakon sto sam zavrsio pregled. :D

Edited by Mladenma

Ja sam uzela ExpressVPN, jako mi je vazno da budem u kontaktu sa ljudima ovde. I meni se cini kao lep grad, pogotovo zbog blizine mora ali videcemo kad stignemo, napisacu utiske. A za muza cu gledati sta i kako, ako jos neko zna sta bi nasi mogli tamo da rade sem teachinga neka se javi sa savetom.

Sto se tice lekarskog, mi smo morali da ga uradimo u Srbiji, bilo koji dr opste prakse moze da popuni i stavi pecat, samo je potrebno pre toga prikupiti sve analitze, ali su nam rekli da cemo svakako i u Kini odraditi lekarski cim stignemo.

Mi smo papire slali obicnom postom, preporuceno, putovali su 7-8 dana, oko 300 dinara je kostalo slanje. Pismo preporuke nema odredjen format.

On 3/20/2016 at 9:23 PM, Banepool said:

Pozdrav svima,

Pre par dana dobio sam ponudu za posao u Xi'an-u. Obezbedjena mi je radna viza. E sad oni su mi poslali listing svih dokumenata koje ja ovde treba da zavrsim i da im posaljem da bi mi sredili papirologiju (kazu da ce im trebati oko 2 meseca za to). Predpostavljam da pod papirologijom misle na pozivno pismo i sve sto treba za expert certificate i boravisnu dozvolu.

Jedan od dokumenata koji se trazi je uverenje o tome da imam radno iskustvo duze od jedne godine sto mi nije problem da obezbedim jer sam radio 3 godine kao prevodilac sa licenciranim sudskim tumacem.

Jedno pitanje, u vezi potvrde radnog iskustva. Da li mora da ima određjenu formu (ili je dovoljno da firma u kojoj si radio na papiru napiše da si radio kod njih od tad i tad i udari pečat i potpis) i da li može potvrda BILO KOG radnog iskustva, dakle, da ne mora biti isključivo predavanje engleskog u svojoj zemlji? Ja sam čuo da moraš da imaš dve godine minimum.

I zadnja stvar. Pošto sad treba da se overava kod notara i ostalih čuda, da li i ta potvrda radnog iskustva isto mora da se overava kod notara ili se tamo overava SAMO kopija BA ili MA? Hvala.

Evo malo svezih informacija u vezi overavanja/autentifikacije/legalizacije diploma:

Ja sam overavala original i engleski prevod diplome. Prvi pecat stavlja Prvi osnovni sud (Bulevar Nikole Tesle 42a). Njima date original diplome i kopiju, kao i engleski prevod, onda vam oni daju papiric da uplatite taksu (za oba dokumenta 2580+provizija) i nakon toga im odnesete priznanicu i cekate da lupe pecat (cekala sam nekih sat vremena). Potom se ide u Ministarstvo pravde (Nemanjina 22-26), gde je ista procedura - date im dokumenta sa pecatom iz suda, oni vama info o uplati takse (za oba dokumenta 1380+provizija), uplatite i predate priznanicu pa vam kazu kad da dodjete da podignete pecatirana dokumenta (1-2 dana). Nakon toga idete u Ministarstvo spoljnih poslova (Kneza Milosa 24-26) i jos jednom ponovite istu proceduru - daju vam da uplatite taksu (1380+provizija), odnesete priznanicu i daju vam overena dokumenta. Konacno, sa ovako ispecatiranim dokumentima odete u konzulat (tu ne morate da cekate u redu sa onima koji predaju za vize, samo kazete zbog cega ste tu) i tu im predate dokumenta, oni vama papiric sa spiskom Raiffeisen banaka u kojima mozete uplatiti taksu kao i papiric koji treba da date u banci (20 dolara po dokumentu ali u dinarima+provizija, ako hocete ubrzano, onda se dodatno placa 10 dolara po dokumentu). Dogovorite dan kada treba da dodjete da preuzmete dokumenta, uplatite i dogovorenog dana odete na preuzimanje (tada im dajete priznanicu o uplati). Inace, u sudu i ministarstvima imaju postu tako da ne idete nigde drugde, vec na licu mesta sve to zavrsavate.

kako da dobijem Z vizu ako imam vec M koja vazi do decembra?? Hvala :) 

4 minutes ago, Sofi777 said:

kako da dobijem Z vizu ako imam vec M koja vazi do decembra?? Hvala :) 

Moze li neko da postavi ovde sajtove za nastavnika engleskog jer su raskrkani po stranicama pa nije lako sve naći:) :D 

On 18. februar 2016. at 9:52 AM, pinoless said:

Ja sam prvi protiv toga da dolaze ljudi na turističku to je stvarno opasno , ali Biznis viza je odlično rešenje i svoj na svome ste , ja sam pomagao ljudima da dobiju tu vizu dinar nisam zaradjivao dok je moglo , sada više ne može . Zašto ne izadjes i ne ponudiš nekom da mu nadješ posao ili da mu daš kontakt neke škole ? 

A kako da dobiješ Z vizu ako vec imas M ?? Sta mislis o trazenju posla preko shenzhenparty.com. Hvala

Ljudi hvala da dosadašnjim postovima. Recite mi još da li one formulare za lekarski pregled i legalizaciju dokumenata mogu da skinem sa sajta kineske ambasade i odštampam ili moram da idem u ambasadu po njih?

Jos jedno možda banalno pitanje, ali šta ću :)

Još jednom hvala unapred.

9 minutes ago, Banepool said:

Ljudi hvala da dosadašnjim postovima. Recite mi još da li one formulare za lekarski pregled i legalizaciju dokumenata mogu da skinem sa sajta kineske ambasade i odštampam ili moram da idem u ambasadu po njih?

Jos jedno možda banalno pitanje, ali šta ću :)

Još jednom hvala unapred.

Skines sa njihovog sajta i odstampas. Tamo gde budes radio lekarski ces im dati taj formular da popune i lupe pecate, a formular za legalizaciju popuni crnom hemijskom, inace ti oni tamo daju da ponovo popunis (jer iz nekog razloga mora crnom). ;)

Ljudi meni nista vise nije jasno.Imam TEFL i M vizu koja vazi do decembra.Dobila sam multi i na godinu dana jer sam i pre jako često putovala za Kinu.Sta mi sve treba za Z vizu ? Koliko sam ja ukapirala to treba da se dobije ovde dok sam jer je tako sigurnije.Zanima me sta mi sve treba od dokumenata ? Imam zavrsen ekonomski fax ako vec treba i neka diploma zgob vize.Ako treba garantno pismo imam i to... Sta jos treba? Čitam da to nije sve nego kad ive dobiješ Z vizu onda imas jos tamo da zavrsavas neke stvari.Ima dosta sajtova za posao i koliko sam citala dosta njih je i prevara jer su agenti ili nisu u mogucnosti da ti ovezbede vizu. Moze li neko da kaze koji od ovih sajtova valja i ako ima neki jos neka napise. http://www.shenzhenparty.com/?refresh=1.       http://jobs.echinacities.com/.        http://www.learn4good.com/jobs/index.php?controller=job_list&action=display_search_results&page_number=1meni je ovo sve na ovim sajtovima dosta haoticno.Nisam skeptik ali ne zelim bez Z voze sa idem jer planiram i master kasnije tamo tako da je sve to veliki rizik.Da li moze viza da se kupi ili ima tako neka fora? Od gradova nisam toliko probirljiva ali bih stvarno volela da to bude Shenzhen ali ako ne nema veze samo da se nadje posao. Ako joj neko ima iskustva sa Shenzhen-om sada neka piše jer je dosta postova bilo o tom gradu ali pre par godina pa se mozda nesto promenilo.Ima li neko preporuke za gradove gde je sad lako naći posao ili zvog vize je lakse? Hvala :)

Cao drugari, jos jedan novajlija :) zavrsavam uskoro fakultet  I radio sam po hotelima kod nas i u inostranstvu I engkeski govorim poprilično dobro pa sam se zaintersovao za predavanje istog u Kini. Video sam na postovima da je kao najvaznije da ste beli, to znaci da ako ste tamnoputiji ne možete da nadjete posao I da su Kinezi rasisti ili da samo više preferiraju belce :D Zahvalan unapred, 

Vas VV (:

12 minutes ago, Vlada91 said:

Cao drugari, jos jedan novajlija :) zavrsavam uskoro fakultet  I radio sam po hotelima kod nas i u inostranstvu I engkeski govorim poprilično dobro pa sam se zaintersovao za predavanje istog u Kini. Video sam na postovima da je kao najvaznije da ste beli, to znaci da ako ste tamnoputiji ne možete da nadjete posao I da su Kinezi rasisti ili da samo više preferiraju belce :D Zahvalan unapred, 

Vas VV (:

Bilo bi dobro da imas položen Tefl jer tako mozes lakse do posla kad vec govoriš dobro engleski onda to Nike problem. Evo ti link za jeftin test jer imaju na netu razne cebe istog.http://www.tefl247.com/ mislim da je ovo jedan od prvih koraka koje treba da uradiš.iznad imas  sajtove koje sam ja gledala ali nisam sigurna koliko su dobri.Ako neko ima iskustva neka kaze bolje .

Hvala Sofi na brzom odgovoru :) već san gledao za Tefl sertufikat I ovde u Beogradu, pošto ne bih da muljam nešto ili da dolazim na slepo, volim kada je sve po P.S-u, što bi rekli u vojsci :) Nego ta priča oko toga važno je samo da si beo mi je malo čudna, kakve veze ima boja kože sa obrazivanjem dece, imam I drugaricu koja studira kineski I rekla mi je da je njima kao važno da je neko beo, ako su takvi da znam da ne bacam pare za sertifikat  koji mi ne bi koristio :Dna nekom sajtu sam video da ima Afrikanaca koji predaju tamo I kažu da je sve oke, pa sam sada u nedoumici :)

13 minutes ago, Vlada91 said:

Hvala Sofi na brzom odgovoru :) već san gledao za Tefl sertufikat I ovde u Beogradu, pošto ne bih da muljam nešto ili da dolazim na slepo, volim kada je sve po P.S-u, što bi rekli u vojsci :) Nego ta priča oko toga važno je samo da si beo mi je malo čudna, kakve veze ima boja kože sa obrazivanjem dece, imam I drugaricu koja studira kineski I rekla mi je da je njima kao važno da je neko beo, ako su takvi da znam da ne bacam pare za sertifikat  koji mi ne bi koristio :Dna nekom sajtu sam video da ima Afrikanaca koji predaju tamo I kažu da je sve oke, pa sam sada u nedoumici :)

Pa nisu svi iz Afrike crni :) ta prica  da je vazno da si belac je istinita. Zato sto se tamo njima podrazumjeva da belci znaju engleski jos oni tamo pate od belaca i nas veličaju.cak i firme ce pre da uzmu braća sa manjim kvalifikacijama od Kineza da bi njihova kompanija izgledala internacionalno.skolama je vazno da imaju braća zbog roditelja jer njima to izgleda kao prestiž. Znam da zvuci smješno ali je tako.Toliko puta su me Kinezi pitali da li sam nazive jer sam iz Evropu.Eto tako... tako da lagano.sto se tiče sertifikata on je oko 50€ i nije neka cifra.Koliko sam čitala po forumu mozes i bez njega da se zaposliš ali pre i neke manje gradove,za neke bolje bi bilo dobro da imas nesto.Mislim da je bolje da imas položeni ovo jer je lakse do posla. 

Bogme ovi su bili bas garavi, koliko san ja video na toj stranici na fejsu :D 50 evra, u Beogradu TEFL certificate košta 900 evra, I to unapred :D ide se na  časove I na kraju se radi test. Uglavnom gledao sam neke videe iz Šenžena, I grad je prelep, kao I neki drugi, a I zemlja je lepa, volim klinje pa bih voleo da nekoga nečem lepom naučim. Ti si već u Kini I predaješ ili si wannabe kao little ol' me :)

13 minutes ago, Vlada91 said:

Bogme ovi su bili bas garavi, koliko san ja video na toj stranici na fejsu :D 50 evra, u Beogradu TEFL certificate košta 900 evra, I to unapred :D ide se na  časove I na kraju se radi test. Uglavnom gledao sam neke videe iz Šenžena, I grad je prelep, kao I neki drugi, a I zemlja je lepa, volim klinje pa bih voleo da nekoga nečem lepom naučim. Ti si već u Kini I predaješ ili si wannabe kao little ol' me :)

Pa zato sam ti i dala link ovog sajta.nema razloga da ides tamo kad vec znas engleski.sajt je siguran jer su mi preporučili ljudi koji su polagali i otišli.nisam u Kini ali idem jako često zbog posla zadnje 3 godine.idem od September tamo kao nastavnik ako bude sve ok zbog voze.zna da bude zeznuto za shenzhen zbog vise tako da dobro razmisli.grad jeste bas divan .

8 minutes ago, Sofi777 said:

Edited by Sofi777

Meni u Srbiji toliko toga nema smisla, ali, ko šta mene pita :D Hvala ti puno na informacijama I puno sreće u Kini, nadam se da ću je I ja imati, I do tada ću se još malo porazmisliti I pripremiti :) Laku noć ;)

Kakav crni sertifikat za 900 evra, nemoj se šaliti da daš tolike pare. Čista pljačka. Skini sa neta materijale, pripremi se sam, plati polaganje i kraj priče. Ako zaista dobro znaš engleski, ne treba ti za Kinu nikakav sertifikat da bi dobio posao. I koliko si ti to tamnoput? :smile:

Lazare, znas li nesto za vize novo? Dosta njih kaze da sad po ovom novom imaju veći problem nego ranije. Znas li neke agente ili agencije da preporučiš? Pozdrav :)

Evo ovako sto se tice uverenja trazices od firme da ti napisu na papiru koliko si radio kod njih,i naravno njihove kontakt podatke,sa podpisom ovlascenog lica firme.

Sto se tice lekarskog najbolja i najeftinija varijanta ti je da odes u dom zdravlja kod sportskog doktora,koji ce ti uraditi pregled.Moj savet ti je da ne radis testove koji se traze u prilogu napr. AIDS test,Siphilis,snimanje pluca i td..Sto bi se dvaput zracio na rengenu kad ces ionako raditi isti taj pregled ponovo u Kini. Ja sam sve to odradio i iscimao se dodatnih nekoliko dana oko toga,100e dao na testove a znam ljude koji su bez priloga dobili vizu.

Sto se tice slanja,isto najeftinija  varijanta ti je preko poste,raspitaj se imaju uslugu cini mi se ekspres brza posta,i to ti je nekoliko dana razlike sto se tice dostave,mislim 3-4 najvise u odnosu na DHL.Mozda ti je DHL malo brza varijanta i imas opciju pracenja posiljke,ali ako ti nije nesto hitno sve to mozes odraditi 30e jeftinijom varijantom preko poste.

Ljudi, sto se tice lekarskih pregleda, uvek je najjeftinije i najbolje raditi u medicini rada...pa zato i sluze :)...pregled je izmedju 3-9 hiljada dinara, zavisi sta vam sve treba, al od toga nema jeftinije...

takodje, podrzavam slanje preko nase poste,imao sam prilike dosta puta da se uverim da je razlika u brzini prispeca mnogo manja, nego sto je razlika u ceni, u odnosu na DHL..po meni, oni deru...

Dragi forumasi,

proslog leta sam pronasla dobar teaching posao u Kini preko jednog agenta, medjutim iz licnih razloga na kraju nisam mogla da odem. Da ne bi ponuda propala, a i da bih zadrzala kontakt za neko buduce vreme, objavila sam to ovde na forumu. Javilo mi se vise njih kojima sam prosledila kontakt agenta i ubrzo je jedna devojka dobila taj posao i otisla. Ostala sam u kontaktu i sa njom i sa agentom i dobila potvrdu sa obe strane da je sve u najboljem redu i da su svi zadovoljni. 

Nedavno mi se ponovo javio agent sa poslovnim ponudama, ali se moj zivot u medjuvremenu okrenuo u drugom pravcu. Ukoliko je neko zainteresovan za proveren kontakt u vezi posla neka mi se javi na PM.

Da.Aktuelno je.Ja sam pre 10 - ak dana dobio malo informacija u vidu opcija kako najlakse do kineske radne vize.

Ja se izvinjavam, ali meni taj deo sa Malezijom nesto nije jasan. Zasto se ide za Maleziju? Zar nije jednostavnije vratiti se u Srbiju, te uzeti radnu vizu koja se posle prevodi u boravisnu dozvolu? Mislim ono, pitam, ne pravim se pametan, jer ako se nadjem u toj situaciji da znam koje su mi opcije, a ovde sam tek nekih 8 meseci? Hvala lepo 

Ljudi, pokusacu da budem sto manje konfuzan. Obezbedjena nam je (meni i mojoj zeni) radna viza, ali naravno mora da se prikupe dokumenti itd. Ono sto me zanima:

1) AUTENTIFIKACIJA DIPLOME: Da li moram kod sudskog tumaca uopste da prevodim, ako vec imam original diplome na engleskom (nase ministarstvo sad izdaje na srpskom i englesko, plus dodatak diplomi, iliti suplement, na oba)? Ili samo kopije overim i odnesem u ambasadu? Drugo, da li se diplome overavaju u ambasadi ili konzularnom odeljenju (glupo pitanje, pretpostavljam)...

Takodje, da li mora kopija da se overi U BEOGRADU, iako sam ja iz Nisa, ili moze i kod nas u opstini ovde?

2) LEKARSKI pregled - da li je bitno da imam dokaze da je obavljeno sve ovo (posto mi je kucni prijatelj doktor, da ne bismo davali 100 evra na preglede, rece da bi nam potpisao to, kad vec u Kini moramo opet, da ne radimo bezveze). Konkretno mislim na rendgenski snimak i ostale rezultate? Ili je dovoljan samo popunjen formular sa pecatom doktora/ustanove?

Hvala unapred puno! 

P.S. naravno, vec sam citao prethodne informacije (hvala Iv17), malo da proverim, malo da nove nabavim :smile:

Edited by DjordjeS
thanking sources