Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Dragi svi, planiram dolazak u Kinu, pošto sam sve pročitala, razmišljam o Shenzhenu.

Elem, pošto dolazim sama, zanima me ima li nekog ko je tamo i ko je voljan da podeli kontakte, savete... Naravno, ne očekujem da me neko vodi za ruku, ali bi mi mnogo olakšalo. :blush:

Inače sam diplomirani master filolog, ali sam završila srpski, engeski mi je bio drugi jezik. Došla bih u avgustu, rekoše mi da je tad potražnja velika zbog početka školske godine. Ako je neko voljan da pomogne, neka se javi. Odluka je doneta, samo sam, priznajem, malo uplašena, pa bih volela da znam da imam malu pomoć ako zatreba. :smile:

Edited by Ivy_I

Zapravo, ne mora da bude baš taj grad, ali bih volela da ukoliko neko ima dobra iskustva sa nekim mestom i kontakte da preporuči, da ne odem baš u saaasvim nepoznato. 

Da li je neko imao skorija iskustva sa apliciranjem za Z vizu, da li je neophodno uraditi citav medicinski pregled, ili moze samo lekar opste prakse da to zavrsi?

Pozdrav drugari, da li bi neko zeleo da ide u Kinu u skorijem periodu od mesec-dva? 

Imam 20 godina, trenutno studiram Informatiku na Visoj Tehnickoj, ostala mi je jos treca godina, ali bih pre otisao da radim, posto od zivota u Srbiji nema neke vajde. Engleski pricam tecno, asistirao sam profesoru 2 meseca na fakultetu i predavao studentima koji blage veze sa engleskim nisu imali pocetni nivo gramatike. Trenutno imam 1300e, ne znam da li je to dovoljno za odlazak i snalazenje tamo?

Uglavnom dosada sam aplicirao za par pozicija na sajtu echinacities, jos neke smernice bi dobrodosle. 

Hvala

17 hours ago, Lazar said:

S obzirom da je već dosta ljudi pitalo o troškovima, evo kratkog pregleda.

1. Karta u jednom pravcu Beograd - Hong Kong 375 evra. Verovatno može i jeftinije, ali ja sam platio toliko. 

2. Stan. Mene stanarina izađe 300 evra mesečno u deljenom stanu, ali treba računati malo više, meni je uletela jeftina varijanta. Kada potpišeš ugovor za stan platiš depozit (dvomesečna kirija) plus prvi mesec, dakle u startu moraš dati bar 1.000 evra za stan.

3. Život. Ako posao nađeš za deset-petnaest dana, to znači da imaš oko mesec i po dana do prve plate. Moraš od nečega živeti tih mesec i po dana. Cenim bar 400 evra, uz stezanje kaiša.

4. Hostel. Stan tražiš tek kada nađeš posao. Grad je ogroman, ne želiš da stanuješ dva sata od radnog mesta. Dakle tih prvih deset-petnaest dana, dok tražiš posao, moraš negde živeti. Ljudi uglavnom odlaze u hostel. Ne znam koje su cene hostela, pogledaj na hostelworld. Nek je (lupam) deset evra dan, to je još 150 evra.

Kada podvučemo crtu, 375+1.000+400+150=1.925 evra. S obzirom da je ovo procena za best-case scenario, a moraš imati i nešto za slučaj nužde (recimo, da posao tražiš tri nedelje umesto dve) realni startup troškovi su ti minimum 2.000 evra. Moj savet bi bio bar 2.200.

Hvala puno na detaljnom odgovoru.

Da li je sigurno otici sa turistickom vizom i traziti posao tamo? Konkretno sam mislio na grad ShenZhen. Prelistao sam svih 40 strana i koliko sam razumeo najbolja je Z viza ali ona se vrlo tesko dobija.

Elem, juce dobih odgovor za posao od takozvanog 'Kyle from NewWorldESL', malo guglao i nadjem na netu da  je navlakusa:

http://tefl.net/forums/viewtopic.php?f=21&t=6499#p15438

Trazio mi kopiju pasosa, diplome itd.

Koliko je sigurno uopste slati nekome kopije pasosa, diplome i ostalog i da li uopste to treba raditi?

Edited by Guest

Pisao sam već, ali nije zgoreg ponoviti: posao je najbolje tražiti na licu mesta. Ima mnogo prevaranata koji obećavaju kule i gradove a posle od toga ne bude ništa, ili bude mnogo manje nego što je dogovoreno. Gde ima lake zarade, ima i mnogo mutnih likova koji gledaju kako da unovče tuđi strah. 

Turistička viza nije 100% safe, ali šta u ovom životu uopšte jeste? Evo baš čitam neku analizu o mogućnosti da izbije Treći svetski rat. 

8 hours ago, rajconi said:

Da li je sigurno otici sa turistickom vizom i traziti posao tamo? Konkretno sam mislio na grad ShenZhen. Prelistao sam svih 40 strana i koliko sam razumeo najbolja je Z viza ali ona se vrlo tesko dobija.

Elem, juce dobih odgovor za posao od takozvanog 'Kyle from NewWorldESL', malo guglao i nadjem na netu da  je navlakusa:

http://tefl.net/forums/viewtopic.php?f=21&t=6499#p15438

Trazio mi kopiju pasosa, diplome itd.

Koliko je sigurno uopste slati nekome kopije pasosa, diplome i ostalog i da li uopste to treba raditi?

New World ESL zaobilaziti u sirokom luku. Kompanija koja to nije, tj tri stranca osnovali website na kojem se polomise od "being cool" a da zapravo repostuju postojece poslove i prave bazu kandidata koju potom sheruju ostalim agentima. Ima ljudi koji su preko njih nasli posao no siguran sam da bi zeleo da ih izbegnes obzirom na licno poznavanje istih.

Nemoj slati pasos a da ne zatamnis sve iole vazne brojeve (kada je izdat, broj pasosa, tvoja adresa..), kopiju diplome obavezno zakljucaj u pdf sa watermark oznakom kako ne bi postala predmet zloupotrebe... Ukratko saljes svoj CV uvek i jedino - ako im se svidi stupices u direktan kontakt pa onda polako. Pasos i diploma trebaju samo onima koji ce ti odmah ponuditi radnu dozvolu. Nije bas da je tako tesko dobiti je ali treba da prodje odredjeno vreme plus malo srece i bude to sve ok.

Nije lose da se uvek posavetujes sa ljudima oko poslodavca, manje vise se svi u SZ dobro poznaju te ce biti lako saznati dali su legit, ok i ostalo.

Za dolazak na turisticku vizu mogu da ti kazem da jeste ok - moras biti jako specificna osoba a da ne nadjes posao za 5 do 10 dana u Shenzhenu. Nakon toga je jako lako dogovarati sve ostale opcije bilo preko firme ili pojedinih agenata. 

I naravno otvori svoj wechat nalog sto pre - 90 posto aktivnosti se u SZ odvija preko te aplikacije pocevsi od grupa za poslove... 

Izvinjavam se sto sam direktno direktan, ali koja je kinta u opticaju u SenZenu. Mislim ne zanima me tacna brojka, ali ono okvirno. Ja sam najvise izlazio 14 000 (TianJin), ali sam tokom tih meseci umirao radeci. Smestaj sam placam, naravno. Pitam jer se razmisljam seliti se.

I da, vecito pitanje, kako dolazite do vize? Ja ovde nista sam nisam radio, ali nista. Sam ne bih nikad ni izvadio boravisno dozvolu. Tako da jesam legano, dobra je plata, ali je zagadjeno jako, bolestan sam vec mesec dana.

Edited by stobane

Imam jedno pitanje, nadam se da vas neću smoriti...

Imam ponudu da radim u Xi an gradu za 700 evra. Imam diplomu dramaturga, TEFL završen...ponudu sam dobila od prijatelja i sve mi je jasno i manje-više ok, osim što mislim da je plata mala...ugovor na godinu dana, Z viza, jedan dan slobodan, vikend prebukiran poslom. U pitanju je trening centar. Kakva su vaša iskustva? Uglavnom vidim da ljudi pominju da se plate kreću između 6.000 i 16.000 juana, u zavisnosti od grada, posla i sl. Nigde nisam pročitala da neko radi za 700 evra, bez obzira što je plaćen stan...

On 7/7/2016 at 2:35 PM, stobane said:

Izvinjavam se sto sam direktno direktan, ali koja je kinta u opticaju u SenZenu. Mislim ne zanima me tacna brojka, ali ono okvirno. Ja sam najvise izlazio 14 000 (TianJin), ali sam tokom tih meseci umirao radeci. Smestaj sam placam, naravno. Pitam jer se razmisljam seliti se.

I da, vecito pitanje, kako dolazite do vize? Ja ovde nista sam nisam radio, ali nista. Sam ne bih nikad ni izvadio boravisno dozvolu. Tako da jesam legano, dobra je plata, ali je zagadjeno jako, bolestan sam vec mesec dana.

U SZ je veoma lako izaci na 15-20 hiljada vec u samom pocetku, a nakon toga i daleko vise. Naravno kada se sve uklopi i upoznas ljude i grad. Svakako racunaj da su i troskovi zivota ovde veci, od Tianjin-a sigurno 30% posto u proseku.

Do vize ima par nacina no to je vec dosta njih napisalo na prethodnim stranicama. Svodi se na to da ili dobijes normalnu radnu dozvolu (preporucujem) ili zavrsavas detalje sa jednom od HK agencija za M vizu. 

Sz>Tj u svakom smislu. Pozdrav

8 hours ago, PetraPetric said:

Imam jedno pitanje, nadam se da vas neću smoriti...

Imam ponudu da radim u Xi an gradu za 700 evra. Imam diplomu dramaturga, TEFL završen...ponudu sam dobila od prijatelja i sve mi je jasno i manje-više ok, osim što mislim da je plata mala...ugovor na godinu dana, Z viza, jedan dan slobodan, vikend prebukiran poslom. U pitanju je trening centar. Kakva su vaša iskustva? Uglavnom vidim da ljudi pominju da se plate kreću između 6.000 i 16.000 juana, u zavisnosti od grada, posla i sl. Nigde nisam pročitala da neko radi za 700 evra, bez obzira što je plaćen stan...

To sto je tebi ponudjeno je na nivou robovlasnicke eksploatacije. Sa radnom dozvolom ce te vezati te kada zapravo vidis koliko si mizerno placana za taj novac a za pretpostavljam izuzetno obiman rad, neces moci da se lako izvuces. Radnu dozvola se vezuje za tvoj broj pasosa te ako zelis da raskines ugovor mogu da ti poniste i vizu, i nameste kojekakve budalastine. Xian je ipak solidan grad i tamo ispod 11-13 hiljada nema smisla ni razmatrati. Nisam cuo skoro da neko ima samo jedan slobodan dan... Placne stan ne znaci da imas stan - moze da bude i na nivou stale. Pamet u glavu i zahvali se na ponudi, ima milion daleko boljih opcija i u manjim i vecim gradovima. Pozdrav

Ove cifre su možda moguće ako se nekome baš posreći, ali mislim da na to ne treba računati. Sudeći po ljudima koje sam upoznao u Sz, na početku je to 12-13 hiljada, posle par meseci obično skoči na 15 (kada istekne probni period), a uz dodatni part-time se može navući još koja hiljada. Savetujem svima koji planiraju dolazak da imaju realistična očekivanja.

4 hours ago, Lazar said:

Ove cifre su možda moguće ako se nekome baš posreći, ali mislim da na to ne treba računati. Sudeći po ljudima koje sam upoznao u Sz, na početku je to 12-13 hiljada, posle par meseci obično skoči na 15 (kada istekne probni period), a uz dodatni part-time se može navući još koja hiljada. Savetujem svima koji planiraju dolazak da imaju realistična očekivanja.

Nisam siguran da je u pitanju sreca. Pre ce biti da svoje znanje, obrazovanje i talente neki ljudi cinjenica daju za budalaste novce. Znam da ima ljudi koji jedva sastavljaju do 15 hiljada u SZ no to je njihov licni izbor i verovatno objektivni pokazatelj nesposobnosti. Obican ESL teacher u Shenzhenu moze da ima pocetnu platu za tih 12-13 hiljada, te ako nije lenj sa part-time pozicijom tesko da ce izaci na ispod 18-19.  Kada prodju probni radovi ili ako je osoba u stanju da proda svoja znanja onda bilo da si teacher ili bilo sta drugo tesko da ces imati full-time poziciju ispod 17-18 hiljada. 

Problem je sto se u SZ nabilo sve i sva. Previse ex-yu ljudi sa blago receno diskutabilnim biografijama. Licno mislim da ako nemas 15+ platu od pocetka, onda je bolje zaobici ovaj grad.  Uz tolike prilike u raznim industrijama, oni koji su sebe zabili u poltronizam i rad za jedva 10tak hiljada treba da se ozbiljno zapitaju sta ocekuju od zivota. Ajde da ovde izostavim mladje od 25 godina koji su dosli da se privremeno provedu i izluftiraju.

Čini mi se da sam tako nešto i napisao. "Posle par meseci obično skoči na 15, a uz dodatni part-time može se navući još koja hiljada". To daje taman ovo što si ti sada napisao, 17-18. Svakako da ima onih koji uspeju da zarade i dosta više od toga, kao što ima i onih koji robijaju za ispod deset, ali to su autlajeri. 

Dobar dan svima!

Izgleda da je ovo postala omiljena tema na forumu:)

Dakle stigao sam do trenutka kada mi škola u Shenzhenu  traži demo prezentaciju u dužini 15 minuta. Trebalo bi da u školi predajem matematiku, a tražili su da napravim powerpoint prezentaciju kao i video gdje simuliram jedno predavanje na zadatu temu.

Da li imate nekih savjeta što se tiče načina prezentacije, garderobe (da li mora odijelo i kravata?),upotreba britanskog ili američkog akcenta, nekih posebnih fora i fazona ili drugih savjeta koji život znače:)?

Drugo, evo pitanje za Lazara i Andrettija, za ovu platu kako kažete oko 20000...kako doći do nje? Mislim, odn. pretpostavljam, kako sam razumio, da to podrazumijeva redovni posao tokom radne nedelja (od 9-17/18h) i još part time posao preko vikenda, zar ne? Pretpostavljam da taj part-time posao može da se radi samo vikendom, jer je mala mogućnost da to bude tokom nedjelje.

Andretti priča 15-20 000  u početku, a posle i daleko više, ako upoznaš ljude i grad. Da li to znači da kada se potpiše ugovor za neku platu, ta se plata se kasnije poveća  (poslije nekoliko mjeseci, da li je to uobičajno i da li to treba da stoji u ugovoru?) ili što je ipak realnije, Andretti govori o tome da se nađje dodatni prihod, u smislu da se nađju dodatni privatni časovi ili part time posao vikendom?

Još jedna stvar, da li ste insistirali na zdravstvenom osiguranju i da li ste imali iskustva s kineskim ljekarima u slučaju zdravstvenih problema?

Zahvaljujem.

4 hours ago, Maximus said:

Dakle stigao sam do trenutka kada mi škola u Shenzhenu  traži demo prezentaciju u dužini 15 minuta. Trebalo bi da u školi predajem matematiku, a tražili su da napravim powerpoint prezentaciju kao i video gdje simuliram jedno predavanje na zadatu temu.

Da li imate nekih savjeta što se tiče načina prezentacije, garderobe (da li mora odijelo i kravata?),upotreba britanskog ili američkog akcenta, nekih posebnih fora i fazona ili drugih savjeta koji život znače:)?

Drugo, evo pitanje za Lazara i Andrettija, za ovu platu kako kažete oko 20000...kako doći do nje? Mislim, odn. pretpostavljam, kako sam razumio, da to podrazumijeva redovni posao tokom radne nedelja (od 9-17/18h) i još part time posao preko vikenda, zar ne? Pretpostavljam da taj part-time posao može da se radi samo vikendom, jer je mala mogućnost da to bude tokom nedjelje.

Andretti priča 15-20 000  u početku, a posle i daleko više, ako upoznaš ljude i grad. Da li to znači da kada se potpiše ugovor za neku platu, ta se plata se kasnije poveća  (poslije nekoliko mjeseci, da li je to uobičajno i da li to treba da stoji u ugovoru?) ili što je ipak realnije, Andretti govori o tome da se nađje dodatni prihod, u smislu da se nađju dodatni privatni časovi ili part time posao vikendom?

Još jedna stvar, da li ste insistirali na zdravstvenom osiguranju i da li ste imali iskustva s kineskim ljekarima u slučaju zdravstvenih problema?

Zahvaljujem.

Bilo bi pametno nositi odelo. Kinezi na to gledaju kao znak postovanja kao i ostatak sveta uostalom. 

Govori sporije (dosta sporije), primeni sve sto si naucio sa TEFL/TESOL kursa i gledaj da prezentacija bude interaktivnog sadrzaja tj u odredjenom momentu zatrazis da rese precizno sta si prethodno demonstrirao. Naravno napravi hint za svaki korak ako zapne.

Poslednji put kada sam proveravao matematika nije imala nikakve veze sa akcentom... Fokusiraj se na prezentaciju i gledaj da tecno govoris. Nemoj folirati nikakve verzije izgovora, prvo je to zestoko glupo, drugo mislis da oni imaju ideju na koju stranu ti vuce akcenat? Ako imas problem sa time samo se potrudi da ne zvucis kao Dacic.

Plate od 20-30+ su normalne ako predajes strucan predmet (obicno traze da pokrivas 2 do 3 kursa) u nekoj kvalitetnoj ustanovi. Obicno tu posao pocinje kako si i napisao od 8 ili 9 pa do oko 6 popodne. To je full time koji bih toplo preporucio. Ostatak svog vremena vec isplaniras za part time kako tebi prija. Ako si vec boravio u Kini sigurno znas da tih poslova ima na tone.

Postoji normalna i vanredna povisica plate. Sve zavisi od slucaja od slucaja.

Ja licno nisam insistirao na zdravstvenom jer ces na kraju ionako platiti sam dobar deo troskova. Inistiraj na redovnoj plati, normalnim radnim uslovima i radnoj dozvoli. Za osiguranja imas i privatne kompanije pa prilagodis polisu svoju potrebama.

Pozdrav

Hvala Andretti:)

Ponuđena plata je 13-18 000  u zavisnosti od godina radnog  iskustva, za radno vrijeme od 8- 17h, a vjerovatno ću raditi nekoliko stručnih predmeta u srednjoj školi za djecu uzrasta 13-18 godina. Takođe nude radnu vizu, zdravstveno osiguranje, stan i jednu povratnu avionsku kartu.

Ja imam master diplomu i iskustvo rada u prosveti.

Prema tvojim riječima, ovakva plata nije adekvatna, ili griješim. možda ovo 20-30+ se odnosi na redovnu platu i još part time posao, ali i tada mislim sve i da daju ovu maksimalnu platu 18 K (pod uslovom da prihvate da daju tu maksimalnu platu) sa još 2-3hiljade vikendom, to izađe jedva oko 20K.

Da li je ova plata, po tvom mišljenju, nešto što bi trebalo da se prihvati ili ipak da se raži nešto drugo?

Pozdrav.

On 7/11/2016 at 8:37 PM, Lazar said:

Savetujem svima koji planiraju dolazak da imaju realistična očekivanja.

Odlican savet koji vazi za sve destinacije.

Nisam znala da si u Kini Lazare.  Koliko ostajes, planiras li negde dalje?

11 hours ago, Maximus said:

Hvala Andretti:)

Ponuđena plata je 13-18 000  u zavisnosti od godina radnog  iskustva, za radno vrijeme od 8- 17h, a vjerovatno ću raditi nekoliko stručnih predmeta u srednjoj školi za djecu uzrasta 13-18 godina. Takođe nude radnu vizu, zdravstveno osiguranje, stan i jednu povratnu avionsku kartu.

Ja imam master diplomu i iskustvo rada u prosveti.

Prema tvojim riječima, ovakva plata nije adekvatna, ili griješim. možda ovo 20-30+ se odnosi na redovnu platu i još part time posao, ali i tada mislim sve i da daju ovu maksimalnu platu 18 K (pod uslovom da prihvate da daju tu maksimalnu platu) sa još 2-3hiljade vikendom, to izađe jedva oko 20K.

Da li je ova plata, po tvom mišljenju, nešto što bi trebalo da se prihvati ili ipak da se raži nešto drugo?

Pozdrav.

Nije normalno da mene pitas za misljenje dali to treba prihvatiti, verujem da imas kapacitet da sam izneses odluku. 

Rang plate je prevelik te bi da sam na tvom mestu pregovarao beskompromisno za maksimalan iznos. Obzirom na prethodno adekvatno iskustvo i visoku strucnu spremu nemoj sebi dozvoliti gresku da prihvatis njihovu prvu ponudu bez pogovora. Bice svakako niza od realne i ocekuju da se cenjkas kao i za sve u Kini.

Ukupan paket koji ide uz platu je potpuno na mestu te je navaznije da odradis demo kako treba i naplatis svoj kvalitet. Ako ti sami ponude ispod 15-16 nemoj se povlaciti vec napadaj i prodaj svoj rad i znanja za sto blize maksimumu od ponudjenog ranga. Konkurencija za strucne predmete je na osrednjem nivou tako da udri muski. 

Plata koja bi bila 15-16 i navise je u redu za drzavnu srednju skolu. Osnovne placaju vise ali to iskustvo treba zaobici po meni. Nisi magistrirao da bi bio klovn.

Platni razredi koje sam pomenuo su u privatnom sektoru u okviru medjunarodnih akademija/skola a tu tesko da ces upasti bez 2-3 godine radnog iskustva u Kini.  

Dobra strana rada u drzavnoj skoli je sto imas normalno radno vreme, svoje vikende pa da ponovim za part time - zaradices koliko tebi bude prijalo i koliko budes voljan da se dodatno angazujes. Nemoj da se frljas ciframa i ocekivanjima. Pocetak kakav ti se nudi je ok, posle samo bude bolje ako odigras svoje karte dobro.

Sretno

Edited by Andretti

Pozdrav svima, dobio sam posao u Taouyanu , ugovor mi je vec za prvi avgust, i poslati papiri, ove nedelje idem po vizu, ima li nekog raspolozenog za wechat imam puno pitanja ? :biggrin:

Nadovezao bih se na ovu priču koju imaju Lazar i Maximus.

U principu je moguce čak i na parttajmu navuću petnaestak soma mesecno. Ja sam radio par meseci parttajm teaching. Jedan mesec sam navukao oko 14 soma. Pre oko nesto vise od godinu dana. Doduše ja sam bio u Šangaju tada, tako da je to tamo moguće. Ali takodje Šangaj je skuplji od Pekinga i drugih gradova. Shared apartment je oko 500 dolara, troskovi života mogu biti malo veći itd.

Ovaj savet za početak je sasvim okej što je Lazar dao. Jer svakome će trebati bar 15ak dana da nađu posao. Ako ne i više.

Ja bih savetovao da odmah prvi dan odete u neku agenciju koja radi part tajm teaching i uključite se u program. To vam može pomoći da već posle nedelju dana imate studenta ili dva part tajm i da imate bar neku lovu u džepu dok tražite posao. Na kaju krajeva, sama agencija vam može ponuditi intervju za fulltime, ali tu su plate bar u Šangaju na početku oko 14 hiljada.

SporCki pozdrav

15 dana za trazenje posla u Shenzhenu? Pre dve godine si ga mogao naci doslovno sutradan po dolasku, jer je bila gomila sto online ponuda sto agenata koji su nudili job openings, na tebi je bilo samo da izaberes koji ces. Znaci li to da se situacija poostrila i da je sad teze ...?

Hvala unapred na odgovoru