Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

20 hours ago, GerdaBudenbrok said:

15 dana za trazenje posla u Shenzhenu? Pre dve godine si ga mogao naci doslovno sutradan po dolasku, jer je bila gomila sto online ponuda sto agenata koji su nudili job openings, na tebi je bilo samo da izaberes koji ces. Znaci li to da se situacija poostrila i da je sad teze ...?

Hvala unapred na odgovoru

Jebiga ja ne znam za Shenzhen, ja sam šangajski vorlok. Ali u principu gde god tražio može da ti se posreći i za 5 dana da nađeš, ali opet po meni je realno da ti treba od 15 do mesec dana za to. Promenila se situacija sa strancima u Kini. Mnogo je veća navala sada ljudi da dodju. Samim tim je i teže naći posao u ratkom roku...

3 minutes ago, GerdaBudenbrok said:

Hvala na odgovoru. Znaci, poostrilo se.

Ja sam zapalio iz Kine pre godinu dana, posao me odveo na drugu stranu, ali tako je bilo dok sam bio tamo.

No, vratiću se ja, čekaju me krčmari.

Nema na čemu :smile:

Cao,mene zanima kolika je potraznja danas za uciteljima engleskog,imam bachelorette iz ekonomije i znam dobro engleski pa sam razmisljao da dodjem u Kinu i oprobam srecu,posto hleba ovde za mene vise nema.Ali pre toga sam mislio da zavrsim TEFL online kako bi imao vece sanse za zaposljenje.

Sta mislite kakve bi mi bile sanse, i u kom gradu bi bilo najbolje da zapocnem potragu?

Hvala unapred!

Ako je neko voljan da odgovori na par pitanja vezanih za rezervaciju hotela i povratnu kartu  neka se javi na pp, da ne davim ovde! Hvala unaprijed!

Cisto me iz radoznalosti zanima kakvu ponudu bismo mi emigranti 'native speakeri' mogli da dobijemo? 

Konkretno u mom slucaju: australijsko drzavljanstvo, UK bachelor, australijski master, oba IT/Business bez dodira sa lingvistikom. Poslovno radno iskustvo u korporacijama i vladi preko sedam godina. Lingvisticko iskustvo nula. TEFL/TESOL ne bi bio nikakav problem odraditi. Pretpostavljam da bih mogao da predajem neku varijantu poslovnog engleskog?

Edited by noskich

Ako umeš dobro da prodaš sebe sa ozi pasošem i njihovim obrazovanjem možeš da budeš i Meri Popins ako hoćeš- Pošto se non-native lako prodaju za native, pa opet dobiju fulltime teaching. Prilično sam sigurad da , ukoliko umeš lepo da se predstaviš, možeš da predaješ to što želiš.

Pa iskreno za business english nemam pojma. A i svee zavisi gde apliciraš, u kom gradu itd. Ja sam radio part time samo. Znam da su neki tičeri imali početnu fulltime platu oko 14k rmb, ali to je preko agencije, koja opet uzima neke provizije, pa kapiram da ako sam tražiš preko škola direktno možeš da imaš više. Verujem da možeš da imaš početnu preko 15k , e sad ne znam koji su limiti. 

Dosta je nezahvalno davati takve procene, s obzirom da te ne poznajem i nemam pojma koliko si snalažljiv, bistar, bezobrazan itd :biggrin: A ne znam ni koliko si dobar nastavnik, što je važno za long-term klijente, jer za svoje pare hoće da vide napredak. Moj educated guess bi bio 20+ kada se malo uhodaš, bez problema. Postoji ovde gomila nejtiva koji rade za kikiriki, tipa za stan (prčvarnicu) plus šest-sedam hiljada. Ali s obzirom da te dugo znam ovako sa foruma imam utisak da ne upadaš u tu kategoriju. U krajnjoj liniji, nije toliko bitno ni odakle si, ni šta si završio, ni kakav pasoš imaš. Svakako da ti daje određenu startnu prednost, a samo je do tebe da li ćeš je iskoristiti i u kojoj meri.

Ljudi skapirajte jednu važnu stvar u vezi Kineza - kada ste belac to je već pola završenog posla. Druga polovina se svodi na to da li umete ili ne da prodate sebe i ono na osnovu čega očekujete da zarađujete. Najmanje su vam važne diplome. I uvek govorite da ste nejtiv. To što imate srpski pasoš će biti najmanji problem. Ja sam pričao da sam iz mešovitog braka - ćale srbenda, keva kanadjanka, opeglao je tokom radne akcije u Otavi 1985.. Ta priča krene da im zamara mozak i odmah odluče da je lakše da ti jednostavno veruju nego da ti čeprkaju po biografiji. :smile: 

Jasno, kao sto sam napomenuo cisto me je zanimalo iz radoznalosti, a i da imam u glavi jos jednu od mogucih opcija zlu ne trebalo. Ali, uopsteno predavanje u Kini izgleda daleko manje privlacno kada imas solidan posao u nekoj od razvijenih zemalja nego kada si nezaposlen u Srbiji. Iz ove druge perspektive pomak je ogroman, dok iz nase emigrantske etablirane pozicije nema racunice za tako nesto plus problem sredine (zagadjenost, buka, prenaseljenost). Sasvim bi druga prica bila da te posalju kao ekspata u svojoj struci tamo, to bi onda imalo smisla. Ovako ostaje kao opcija ako neko zeli promenu posto poto. Jedna bivsa koleginica je tako otisla da predaje engleski u Japanu, 'izduvala' se i vratila na stari posao nakon godinu dana. Druga su prica mladi native koji nisu mogli da se snadju u svojoj zemlji ili stariji ljudi za cijom profesijom vise ne postoji potreba. I za njih moze biti OK predavati engleski. Iz moje trenutne pozicije ne vidim bas nikakvu prednost osim novog iskustva i mogucnosti ucenja kineskog koja je upitna (koliko bih imao vremena uopste za to)...

Edited by noskich

S druge strane ako ne pricamo o uhljebljenju kao primarnoj svrsi boravka u Kini vec dugorocnom putovanju, onda je prica sasvim drugacija. Da sam u poziciji da mi je novac sekundarna stvar (sto se nadam da cu biti za par godina kada bi trebalo da mogu da pokrivam skromne troskove od investicija) i da je Kina oblast koju zaista zelim da duboko upoznam onda bih radi toga otisao, nasao posao i fokusirao se na boravak tamo, a ne na posao. Radio bih part-time i putovao svake nedelje u okolini, pa nakon odredjenog vremena kad upoznam jedan region preseljavao se u drugi. Tako nesto bi itekako imalo smisla. Citao sam knjigu jednog Kivija koji je tako putovao po svetu putem poslova. U toj ideji mi se dopada sto imas priliku da dubinski upoznas mesta. Sasvim drugacije nego kada dodjes na par dana, obidjes atrakcije i dalje. Jer onda imas vremena da uspostavis trajnije odnose sa ljudima. Predavanje engleskog je verovatno najbolja opcija za ovo. 

Edited by noskich

Hej ,ima li neko da je skoro vadio M vizu u Srbiji? Trebao bi mi neki info oko putnog osiguranja (na koliko meseci da uzimam) i koliko je normalno da imam para u banci ako trazim M na godinu dana?

Edited by starlight_tp

Želim da opišem svoje iskustvo u Kini pošto ljudi kod nas generalno nemaju predstavu kako je tamo, pa da ne nadrljaju kao što sam ja kada sam krenula grlom u jagode.

Ja sam u Kinu otišla pošto sam prethodno čitala postove drugih tičera koji su već bili u Kini na teachers forumu, nešto slično Klubu putnika, samo su većinom bili Anglosaksonci, a onda sam, prijavivši se na oglas na internetu, stigla u privatan vrtić u pokrajini Jiangxi. Jiangxi je jedna od najzaostalijih provincija, a u takvim mestima su belci jako na ceni, tako da je moj dolazak u vrtić bio glavni događaj tamo, takodje su me nosili kao malo vode na dlanu. Uopšte je u tim zabitijim krajevima sa malo stranaca situacija takva da belca tretiraju sa oduševljenjem, ljudi na ulici žele da se slikaju s tobom, roditelji dece te pozivaju na ručkove, a za posao je obično dovoljno samo to što si belac. Naravno, ima i ozbiljnih škola, recimo moji prijatelji Kamerunac i Kineskinja držali su vrlo ozbiljnu Montesori školu, pri čemu lokalci nikad nisu čuli za Montesori metod pa je trebalo vremena dok shvate važnost toga. U manjim gradovima se mogu videti i lepote poput tranžiranja živih bića naživo radi njihove pripreme za jelo (Kinezi uopšte nemaju milosti). Još jedna specifičnost, u nekim manjim privatnim restoranima, kokoška se zakolje pred gostima. Takođe, dolazi se u dodir sa najvećom kineskom surovošću koja se ogleda u tome da se novorođena deca koja su rođena kao devojčice ili sa bilo kakvom manom jednostavno odbace (tipa, ostave negde u polju da umre). Mi stranci to ne vidimo lično, ali dolazimo u dodir sa tim preko priča učenica koje neretko na pitanje npr. Ko je za njih heroj, odgovore da je to njihova majka jer se oduprla pritisku porodice da to učini.

Drugo iskustvo mi je bilo u malecnom gradiću od samo 80000 stanovnika u provinciji Shaanxi, koji je bio udaljen 2,5 sata vožnje od najbližeg većeg grada i u kome su lokalci prvi put tada videli stranca. Razlog zašto sam završila u tom mestu iz koga sam pobegla posle 4 meseca, kad se završilo polugodište, je taj što kineski recruiters govore da u velikim gradovima nema posla ni za native speakere i da ti kao non-native možeš naći posao samo u tim zabitima (što je apsolutno besmisleno, u velikim gradovima ima posla u izobilju).  Kako su ljudi na jugu daleko više vole belce od ljudi na severu, ovde nije bilo onakve dobrodošlice kao u Jiangxiju, nego je bilo zato obrnuto. Iako me nikad niko fizički ne bi napao,  lokalci stranca smatraju čudnim, glupo im je to što si drugačiji od njih i to stalno vidiš u njihovim reakcijama i načinu na koji te posmatraju. U slučaju da si prvi stranac negde, obično škola priredi svečani doček i trenira te bogzna kako-i to samo zato što si belac, jer to u njihovim očima znači bogatstvo, umeće i uopšte superiornost svake vrste (a upravo to je catch jer ti je zbog toga teško da ih ispališ i odeš odatle kad shvatiš da ti ostalo nimalo ne odgovara),.

Ta škola zapravo ne zna kako da te tretira jer prvi put imaju posla sa strancem i nemaju pojma koje su tvoje potrebe. Škola teži tome da ti da ono što oni smatraju najboljim tretmanom, a to je malo bolje od onoga što daje lokalnim kineskim nastavnicima (koji su generalno navikli na jako loše uslove života, tipa deli se kupatilo, ima vlage, neretko i buba i miševa, dobiješ samo jednu sobu (dormitory) sa wc-om čučavcem i tušem iznad njega) itd. Za kraj, jedna upečatljiva slika iz tog malog mesta bila mi je poseta likalnom ženskom javnom wc-u, koji ne samo što nema vrata na odeljcima sa čučavcima, nego nema ni zidove, tj.pregradni zidići su visine negde do pola butina, tako da se sve vidi kada žena ustane posle obavljenog posla.( A pri tome kad ulaziš u nešto takvo moraš da paziš da ne pokažeš šta osećaš pred lokalnim koleginicama jer se one na to uvrede. Kinezi su inače veliki nacionalisti).

Treće iskustvo mi je bilo u Hunanu, gde su đaci bili izuzetni, a što se tiče časova uprava je pustila foreign teachere da rade bez ikakve supervizije. Dužnost ti je da podučavaš Oral English, što znači da radiš šta god smatraš za shodno. Odeljenja u kineskim državnim školama broje 70-80 učenika, koji su istina disciplinovani tako da se u toku časa ni muva ne čuje (ako si im dosadan, obično rade domaće zadatke na času) i izuzetno poštuju autoritet, ali je jako teško sa tolikim brojem njih nešto ozbiljno odraditi što se tiče usmenog vežbanja jezika, pogotovo još ako ih viđaš jednom ili dvaput nedeljno.

Četvrto iskustvo je bilo kada sam konačno odlučila da dođem u grad koji mi se već jednom prilikom bio mnogo dopao, Šenžen (znaju ga i kao ’’predgrađe Hong Konga’’) Kako je Šenžen 14-milionski novi moderan grad koji je pre 25 godina bio ribarsko selo, sama atmosfera u njemu je (meni bar bila) divna. Sve je novo i hiper moderno. Za one ljubitelje onih najnovijih beogradskih tramvaja- ceo Šenžen je u tom stilu, moderan, uređen, okružen si lepotom, lepota iskače iz frižidera. Poslova je i tamo 2014. godine bilo jako puno i što se njih tiče traži se ozbiljnost i profesionalnost, mada i tu ima onih koji samo traže white face radi reklame. Caka sa Šenženom je da mi non-nativi u njemu možemo da radimo samo ilegalno na biznis vizi, ili, što je rizičnije, na turističkoj, pa se poslodavci dovijaju kad se pojavi policija. Takvo mesto je ujedno neuporedivo bolje što se tiče zarade, a Kinezi odatle su najsličniji nama. Ne verujte onima koji pričaju da su troškovi života u velikim gradovima mnogo veći, može se jednako trošiti kao i u manjem, sve zavisi od toga kako odlučiš da živiš i šta bi sebi da priuštiš. A i većina postera na topiku je u Šenženu, pa su sve već rekli.

Evo, sumirala sam moje iskustvo nadam se da će biti od koristi onima koji nemaju nikakve predstave o tome u šta se upuštaju kao što ja nisam znala kada sam krenula u sve to, i generalno mi je posle bilo jako teško da objasnim ljudima stanja kroz koja sam prolazila jer niko nije imao predstavu o mestu u kome se nalazim.

14 hours ago, GerdaBudenbrok said:

Za kraj, jedna upečatljiva slika iz tog malog mesta bila mi je poseta likalnom ženskom javnom wc-u, koji ne samo što nema vrata na odeljcima sa čučavcima, nego nema ni zidove, tj.pregradni zidići su visine negde do pola butina, tako da se sve vidi kada žena ustane posle obavljenog posla.

Sagledaj to iz drugog ugla,tacnije mozda je visina tih zidica u toaletu napravljena iz raloga i potrebe da bi se omogucila,a i isto tako olaksala komunikacija medju ljudima i zaposlenima i u istom trenutku neutralisala dosada!?! :biggrin:  :spot:[sorry for off topic]

Inace odlican post,dosta informacija o manjim mestima i uslovima zivota i rada u istim,jer kao sto je vec napisano,vecina nasih ljudi ima iskustvo zivota i rada u Shenzhen-u i ostalim vecim i razvijenijim gradovima.

Kako slati novac iz Kine? Kinezi se prave ludi, ja kazem money gram, ispred banke im stoji znak, oni me gledaju belo. I vicu "chinese friend". Navodno stranci ne mogu slati novac? O cemu se radi i kako slati?

On 8/3/2016 at 10:25 AM, drtrepanator said:

Kako slati novac iz Kine? Kinezi se prave ludi, ja kazem money gram, ispred banke im stoji znak, oni me gledaju belo. I vicu "chinese friend". Navodno stranci ne mogu slati novac? O cemu se radi i kako slati?

western unionom... imaju banke i moneygram ali u 99% slucajeva nemaju pojma sta je to...

ako imas juane treba ti kinez sa licnom kartom da za tebe kupi dolare pa da saljes, ako imas dolare mozes i sam... 17usd provizija do 500 usd...

Mozes da kupis dolare i da saljes preko WU kao stranac bez problema, jedino ogranicenje je sto mozes maksimalno da kupis 500 $ po danu. 

"Postoje agencije iz Hong Konga koje prave pozivna pisma, prodaju ih online i šalju na vašu mejl adresu", ovo je ostavio neko na forumu. Interesuje me da li iko zna kako da se dodje do tih agencija? Hvala!

Taj rad, znak za money gram im stoji ispred banke, oni nemaju pojma o cemu pricam, dovedem radnicu ispred banke, da joj pokazem znak, a ona mi kaze da trebam "chinese friend" sa racunom u toj banci (bank of china), kako bi prebacila novac, i to ne preko MG, nego sa njenog racun na racun u srbiji ...

Koje banke imaju WU? bank of china ocigledno nema, iako sam na WU sajtu nasao njih kao agente..

Edited by drtrepanator

ABC banka... ja sam tu slao pare westernom, a posto mi je i blizu radnog mesta tu sam i otvorio racun da mi leze plata...

a chinese friend ti uvek treba ako imas juane... bar je tako kod mene, jer mi je receno da kao stranac ne mogu da kupim dolare?!?! ali nije mi problem, povedem uvek neku vaspitacicu sa sobom, tad em moze sve em ide brze :smile:

5 hours ago, drtrepanator said:

Koje banke imaju WU? bank of china ocigledno nema, iako sam na WU sajtu nasao njih kao agente..

ABC bank, China Postal Saving Bank i Everbright Bank. 

Najbolje je da imas otvoren racun kod njih, te prilikom slanja prvo uplatis USD te ce samo slanje teci brze i lakse. Dolari se mogu kupovati uz pasos u bankama sirom Kine, dok u Shenzhenu postoje i brojne menjacnice. 

Zdravo,

postoji li mogućnost da ti postavim neka pitanja preko mejla ili Wechata ako si već u Kini? Čula sam za razne prevare i željela bih da se zaštititim.

Pozdrav.

Zdravo, 

postavila bih ti neka pitanja u vezi sa prevarama o kojima sam čula, pa bih te zamolila da mi pošalješ mejl ili Wechat ID ako nije problem kako bih te kontaktirala.

Možeš li mi pomoći?

Hvala unaprijed.