Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

5 hours ago, Nenad123 said:

I zakljucak pitanje ,da li je sve ovo normalna procedura za nas iz Evrope(bez Britanije), koji bi isli  U KINU!!??   Znam da ces reci da ima sve napisano na forumu ,ali bitno mi je licno da dobijem odgovor!! 

Licni odgovor: ima sve napisano na forumu :spot:

Edited by Duya
typo

Zdravo

Jel znas mozda da li traze i ljude koji govore nemacki jezik? Meni je nemacki maternji, ali nemam pojma o kineskom. Ne znam kako bi ucila kineze da pricaju nemacki kad ne mogu da im prevedem na kineski....

@wtfkinf
Jel imas Nemacki pasos?
Jel imas fakultet zavrsen u UK USA CA AUS ? 
Ako je odgovor na ova dva pitanja NE, ti nisi profesor Nemackog po kineskom zakonu.

Ako mi neverujes dodji da proveris.
PS:
Neces ti nista da prevodis, ako si profesor ovde prevodice tvoji asistenti.

porosti ako zvucim grubo, treba da znas realnost, bajke mozes da nadjes na Youtub-u

Ne trebaju meni bajke. Ja uvek zelim istinu da cujem kad nesto pitam.

Ovde imam super posao i u sustini mi se i ne radi o tome da odem negde da se obogatim. Samo planiram da vise putujem i upoznam strane kulture itd... Cula sam neke poznanike koji poznaju nekog ko je otisao negde u p.m. i tamo mu je kao super....bas zato pitam ovde gde ima ljudi koji zive negde preko pa mogu da mi kazu kakva je realnost. Posao koji radim me ne veze za mesto tako da mogu i iz tunguzije da radim ako u toj tunguziji ima interneta. Al eto ne bi bilo ni lose tu i tamo zaraditi nesto usput cisto zbog iskustva, to bi celoj prici dalo dodatni avanturisticki fler....

Da bi legalno radio/la kao teacher, sa Z vizom, moraš da budeš native i da dolaziš iz zemalja u kojima je taj jezik maternji, kao što je VladimirV navao. Upoznala sam Francuza koji predaje francuski u internacionalnoj školi u Pekingu, ali on je native i uz to ima diplomu i iskustvo. 

Ne znam da li možeš da predaješ nemački kao što većina nas predaje engleski: prijavljen/a kao nekakav menadžer ili nešto deseto, ili čak bez Z vize. To zavisi od škole, odnosno od ponude i potražnje, i od tvoje spremnosti na rizik. Mislim da bi trebalo da pogledaš neke forume na nemačkom.

@wtfkinf
Draga, da te upoznam sa istinom
Ovde ce ti trebati VPN.
Google-YouTube-Facebook .... 
https://en.wikipedia.org/wiki/Websites_blocked_in_mainland_China ) 
VPN. resava stvari, elem ako je za posao mozes da koristis profi otprilike 200$ mesecno + treba ti net, ako je za povremeno surf i to 10$ VPN resava stvari + net. 

Snadji se da dobijes vizu, ostalo ce ti biti lako :smile:
imas nemacki pasos? 

Hvala,  pogledacu svasta, ovde sam sad slucajno naletela. Ja jesam native speaker i zavrsila sam razne skole u nemackoj. Meni je i srpski maternji ali nikad nisam isla u srpsku skolu. Bas sam nedavno razgovarala sa jos jednim nemcom koji se je doselio u srbiju pre par godina. Njegova sestra ovde ima posao kao predavac nemackog a nije studirala. Samo je otisla do ambasade i uzela potvrdu da joj je nemacki maternji i kod notara prevela svoje ocene osnovne i srednje skole i samim tim ima pravo ovde sasvim legalno da predaje po vrticima, skolama i kursevima. Na fakultetima vrv ne ali ima bas dosta ponuda i super zaradzuje ovde sa tim poslovima.

... Krenite da ucite Kineski
od ovih evropejskih jezika nema nista, i taj Engleski ce da preplaveovi ludaci. 
Nisi nam rekla, jel imas Nemacki pasos, sve ostalo nije bitno.
Kao nemica mozda i dobijes neku vizu da dodjes.

Hvala na informaciji.

Istekao mi je nemacki pasos ali to nije problem. Odem do ambasade i stvar je resena. To cu kad odlucim gde zelim da odem. Nisam sigurna da li cu prvo da pogledam aziju ili centralnu ili juznu ameriku. Samo znam da me opet vuce daljina. Ja nikad nisam mogla da budem duze od tri godine na jednom mestu a ovde sam sad vec dve godine :smile:

Da li ima neko nazive grupa ili ljudi na wechatu voljnih da mi pomognu za rad teachera u Shenzenu,Foshanu i slicnim gradovima. Posto znam da ljudi iz bivse Juge tamo ima podosta.

Prvo bih ih iz Beograda,Srbije kontaktirao.

Zahvalan!!!!!!

Pozdrav svima. Interesuje me da li neko ima iskustva sa Kiddie English Academy školama, pošto imam ponudu, ugovor je na dvije godine, a nude mi radnu vizu, s tim što bi me prijavili kao menadžera a ne kao profesora. Prvo je bila ponuda da dodjem na turističkoj, pa da tamo završimo radnu, što sam odbila, pa smo se dogovorili da im poštom posaljem potrebna dokumenta, a da oni nakon toga meni pošalju invitation letter I employment license. Grad je LanXi, pa ako neko ima bilo kakvu informaciju značilo bi mi. Druga stvar,  pregovaram i sa školom EF ( English First) Jiaxing, direktor je iz Velike Britanije, Richard Monks, I oni mi nude radnu vizu, koju bih završila ovdje prije nego odem za Kinu, ima li neko iskustva ili bilo kakvu informaciju o njima? Nekako mi se čini da tu nešto nije u redu :-D , jer sam mislila da je nemoguće dobiti radnu vizu s obzirom na to da nisam native speaker, I ako sam profesor engleskog. Izvinite na opširnom postu, ali bilo kakva informacija bi mi bila od koristi :-) Hvala unaprijed...

Pozdrav svima.

Da li neko moze da mi posalje kontakt od agenta gde ste vadili business M vizu u Kini ili Maleziji i kolija je otprilike cena. 

Hvala unapred.

Postoji li sansa da se covjek zaposli u Kini kao nastavnik engleskog jezika a da ima zavrsenu jednu godinu fakulteta Engleskog jezika i knjizevnosti? Kome da se obratim? Trenutno idem na neki kurs B1 nivoa, rekli su mi da mi je engleski odlican, oko 82% uspjesnosti na svim testovima do sad. Taj kurs mi treba jedino radi posjedovanja sertifikata o zavrsenom istom. Postoji cak mogucnost da ga ispolazem na kraju pred ispitanicima British Councila. Je li to prednost za rad u Kini?

Posto vidim da ovdje ima pametnih, unikatnih i IQ osoba volio bih da mi takve odgovore bez predrasuda i podsmjeha, da li moze da se radi u Kini kao predavac engleskog jezika bez diplome? Znam da 80% takvih sa ovakvim, ili onakvim sertifikatima nadju posao. Sta zaista rade, to ne znam.  Ja sam zavrsio prvu  godinu Engleskog jezika i knjizevnosti sa prosjecnom ocjenom 8.0 (valjda je bitno), i iz odredjenih razloga sam morao da prestanem da studiram. Radi licne satisfakcije pohadjam CEFR kurs iz istog jezika i moj nivo znanja  je procijenjen do sada na B2 nivo a mozda i bolje. Da li je to dovoljno dobro u smislu da mogu da predajem, npr. u vrticima, predskolskim ustanovama i slicno? Uostalom bilo gdje "a bez diplome"? 

6 hours ago, Valter said:

Posto vidim da ovdje ima pametnih, unikatnih i IQ osoba volio bih da mi takve odgovore bez predrasuda i podsmjeha, da li moze da se radi u Kini kao predavac engleskog jezika bez diplome? Znam da 80% takvih sa ovakvim, ili onakvim sertifikatima nadju posao. Sta zaista rade, to ne znam.  Ja sam zavrsio prvu  godinu Engleskog jezika i knjizevnosti sa prosjecnom ocjenom 8.0 (valjda je bitno), i iz odredjenih razloga sam morao da prestanem da studiram. Radi licne satisfakcije pohadjam CEFR kurs iz istog jezika i moj nivo znanja  je procijenjen do sada na B2 nivo a mozda i bolje. Da li je to dovoljno dobro u smislu da mogu da predajem, npr. u vrticima, predskolskim ustanovama i slicno? Uostalom bilo gdje "a bez diplome"? 

Ako si siguran u svoje znanje jezika , onda da, mozes da predajes engleski (mada cujem da u Kini pojedinci predaju engleski i sa nekim osrednjim znanjem jezika jer jelte,sve je to biznis).

A diploma je potrebna za legalan ostanak u zemlji odnosno za legalno zaposlenje,mada vecina nasih ljudi u Kini radi ilegalno,bez radnih viza vec sa nekim drugim vizama (svaka im cast za snalazljivost ! ).Znaci,diploma nije neophodna.Pozdrav.

Edited by Mitra

11 hours ago, Valter said:

molim vas procitajte ovu temu od početka!!!! sve iscitajte i informitise jako jako dobor pa onda pitajte ponovo ovo pitanje, 

ako ste zaista tako doboro zavrsili faks, sta vam fali da zavrsite i ostale dve godine.

On 4/17/2017 at 9:21 AM, Mitra said:

Ako si siguran u svoje znanje jezika , onda da, mozes da predajes engleski (mada cujem da u Kini pojedinci predaju engleski i sa nekim osrednjim znanjem jezika jer jelte,sve je to biznis).

A diploma je potrebna za legalan ostanak u zemlji odnosno za legalno zaposlenje,mada vecina nasih ljudi u Kini radi ilegalno,bez radnih viza vec sa nekim drugim vizama (svaka im cast za snalazljivost ! ).Znaci,diploma nije neophodna.Pozdrav.

@Mitra, ako predaješ u Kini (mada se čini da ne predaješ), onda jako dobro znaš da je i osrednje znanje više nego dovoljno za većinu tamošnjih škola. Nivo neznanja kineskih đaca je nama prosto nezamisliv. U petom sonovne, u državnoj školi, nakon pet godina učenja jezika , koji im predaju kineski teachers, koji i sami jedva umeju da sastave rečenicu na engleskom, ta deca ne znaju da broje do dvadeset, ili da nabroje delove tela, ili više od 5-6 boja. Predjaem trećem, četvrtom i petom razredu, i u svima se uči isto, iznova i iznova. Koleginica iz Srbije ima od šestod do devetog razreda, i opet rade isto. Dakle, i osrednje znanje nekog iz Srbije sasvim je dovoljno. 

Odlično znanje, uz odgovarajuće papire koji to legitimišu, potrebno je u internacionalnim školama, boljim trening centrima, ako daješ privatne časove studentima koji već pohađaju dobre škole pa shodno tome, imaju visok nivo znanja stranog jezika. 

A mislim da nije tačna info da većina naših ljudi radi nelegalno. Mnogi ljudi rade nelegalno, ali sudeći po pisanju na WeChat grupama većina ipak ima radnu vizu. Sad, ona nije za posao teachera, pošto legalno teacheri mogu da budu samo native speakers, ali imaju radnu vizu za pozicije menadžera i kojekakvih drugih zanimanja.

Poštovani forumaši,

Želim da Vam prenesem moje iskustvo odlaska u Kinu. Ovo su sveze informacije iz ove godine.

Radim u trening centru u malom gradu, imam Z vizu i sve je 100% legalno. To znam jer svakog meseca idemo na regionalne sastanke ogranaka nase skole na kojima bude 30-40 stranaca teachera koji svi imaju Z vizu. U mojoj skoli ima 10 stranaca (Srbija, Kanada, Rusija, Francuska, Poljska, Kolumbija, Gana, Juznoafricka Republika) i svi imamo Z vizu kao teacheri. Pozivno pismo za Z vizu mi je poslato u Srbiju. Z vizu sam dobio u kineskoj ambasadi u Beogradu. 

Pravila se razlikuju u zavisnosti od provincije, grada, pa i same skole. Neke jace skole u Sangaju mogu i non-native teacherima da zavrse Z vizu, cak i ako nemaju sve papire. Apsolutno je moguce raditi legalno (na Z vizi) u Kini kao teacher.  Informacije koje dobijate sa raznih strana uzimajte sa rezervom jer Kina je jedan ogroman svet, i ima ljudi sa razlicitim iskustvima. Tako da, budite pazljivi pri odabiru, proverite skolu/ponudu/agenta, stupite u kontakt sa strancima koji vec rade tamo...

Edited by mire_zr

@mire_zr 
Bravo Mire, jel si u nekoj od nasih wechat grupa da pricamo. 
Daj nam jos informacija.
Kako se zove skola?
Sta si ti imao od dokumenata? 
Sta su ti sve trazili? 

Pozdrav svima!

Moj verenik i ja trenutno pokusavamo da ugovorimo neki "teaching position" u Kini, u kontaktu smo sa nekoliko agenata i imamo zakazana dva Skype intervjua, ali imamo jednu nedoumicu - naime, posto nam je nekoliko agenata reklo da ne mogu da nam ponude Z vizu kao ticerima ali skola moze da nam sredi Z vizu u svojstvu "menadzera" ili "konsultanta" - da li to moze da izazove neke komplikacije i eventualne probleme sa inspekcijom daleko bilo? Ako sa Z vizom kao "menadzeri" radimo kao nastavnici engleskog? Bilo bi lepo ako bi neko ko je vec u Kini i zna nesto o takvim situacijama to ovde i podelio. Inace oboje smo profesori engleskog, sa diplomoma i iskustvom.

Hvala unapred!