Zivot i rad u Kini

2,767 posts in this topic

Mene interesuje ako se uputim u kinu jel ima neka nasa domaca grupa i sl.sto bi moglo da pomogne nasima u shenzenu, savetodavno ili kako god?

9 hours ago, Aivazovsky said:

Mene interesuje ako se uputim u kinu jel ima neka nasa domaca grupa i sl.sto bi moglo da pomogne nasima u shenzenu, savetodavno ili kako god?

@aivazovsky, ima grupa Srbi u Shenzenu, posalji mi svoj nik na WeChatu i ubacicu te., Nekoliko stranica ranije na ovom topiku vlasnik jedne od mozda najvecih WeChat grupa koje okupljaju nase ljude ostavio je i naziv svoje grupe i kod za pristup.

@Dodik, ovde se u poslednje vreme javljaju ljudi koji nisu ni ovlas pretrcali preko ranijih odgovora a s punim pravom traze da se neko posveti njihovom problemu. Stvari se menjaju oko viza, dok stvari tipa opstih uslova,  uslova zivota i rada, procesa trazenja pisla i sl. ostaju iste. Da si sa ove strane i da zelis da pomognes, kao sto neki od nas zele, a vidis da neko ne postuje to ni za toliko da iscita prethodne postove, bas me zanima da li bi odgovorio. Ljudi su zbog toga i prestali da odgovaraju. Mozes da primetis da se na konkretna pitanja na koja nema ranijih odgovora, ili na koja su se odgovori u medjuvremenu izmenilu, neko uvek odgovori. Tako da, slazem se da to govori o nama, ali iz obrnute perspektive od te koju ti vidis.

Recimo, ti pitas za opste stavke, tipa trazenje stana i posla. Vec je objasnjeno vise puta da u Kini stanodavci trace po tri kirije unapred i depizit, cak je @Lazar izracunao i koliko ti treba za start up u Shenzenu, dok se ne snadjes. Takodje, pisano je i o nalazenju posla, ostavljeni su linkovi za sajtove preko kojih se posao nalazi. Moze i na licu mesta, ali za nekog sa porodicom svakako je uputnije da dodje na nesto koliko-toliko sigurno, mada sa Kinezima nista nije sigurno. Takodje, pisano je i o promenama od 1. Aprila u vezi sa radnim vizama i mnogo puta ljudi su savetovali one koji bi da dodju da najpre nadju posao i srede papire od kuce, jer je odavde (iz Kine) to sve teze, a vecina poslodavaca i nece to da uradi za zaposlene (izuzetaka ima, naravno). 

Sve u svemu, sve to sto tebe zanima vec ima na ovom topiku podrobno objasnjeno ljubaznoscu i predusretljivoscu ljudi koji su odvojili svoje vreme da pomognu svojim sunarodnicima. Doduse, dosta pre tih tema o Austriji i istalim zemljama, od kojih ocito datira tvoje pracenje ovog topika. Pa se ti ljuti na Srbe sto nece non-stop da ponavljaju ono sto je vec objasnjeno a sto se ne menja preko noci ili u par meseci.

Licno mislim da niko nije duzan, ni ljudski ni moralno, da to radi za one kojima je napor da 'ceprkaju' po serviranim informacijama i iskustvima, a koji se ticu njihove sopstvene buducnosti. 

Edited by Snezana011

Sto se tice tvoje optuzbe kako neki uzimaju pare za to sto pomognu nekome iz Srbije da dodje, mislim da opet sudis pogresno, ne poznajuci cinjenice. 

Naime, u 90% slucajeva posao se nalazi preko agenta. Skolama je to najkonfornije i najsigurnije. Vezuju se za proverene i velike agencije. One imaju vlasnika za kog rade agenti. Ti agenti su oni ljudi koji te kontaktiraju kad se javis na oglas. Ako sve ispadne dobro, oni dobiju proviziju. Ona zavisi id toga koliko skola placa za tebe i od vladnikove ugradnje. Dakle, agencija se uvek ugradjuje u tvoju platu. Jedini nacin da to izbegnes je da nadjes posao direktno preko skole.

Zbog cega je nemoralno ako neki Srbin radi kao agent za neku agenciju? Ako tebi nadje posao a za to primi platu od svog bosa? Ponavljam, tebi se u svakom slucaju skida sa plate, bilo za platu Kinezu, Meksikancu, Marsovcu ili Srbinu.

Cak i ako bi se, hipoteticki, tsj tvoj zemljak Srbin odrekao svoje zarade, ona ne bi bila dodata na tvoju platu, vec bi je uzeo vlasnik.

@Snezana011

Hvala puno na oba odgovora, dobro koliko sam razumeo iz nekih prethodnih pisanja, ima naših koji uzimaju pola plate i slično, a nađu posao ljudima, to je na šta sam mislio ne na neki normalan procenat koji ide agentu, koja god da si nacija da nekome uzmeš pola plate to je sramota i zloupotreba i iskorišćavanje. ako postoji neki procenat standardni to je onda ok. 

Ovaj forum, nema baš najbolju pretragu, pa ništa krenuću da čitam stranicu po stranicu.

U svakom slučaju hvala ti puno još jednom, to je već nešto konkretno, ja ću se potruditi da odvojim više vremena i sve pregledam od ranije.

Ono što me zanima, i koliko sam video po oglasima za skromniji stan u Shenzhenu je otprilike cena oko 900 evra, da li je to normalna cena, ili može i za manje da se nađe, a opet da je neki pristojan deo grada, i čitao sam na nekom expat forumu, da za stan treba izbegavati nalaženje preko agencija, nego da čak može i obezbeđenje ispred zgrade da se pita i da za manji procenat se raspitaju i nađu ti stan?

Ma normalno, niko nije dužan što ti kažeš jedno isto da ponavlja sto puta, ali ovde se piše o nekim glupostima ne o Kini i non stop se ljudi raspravljaju, eto i ja sam upao u raspravu to nam je valjda "narodna vrlina" :biggrin: LOL

Dodik, ni u Kini neces pobeci od multikulturalizma, a I od svoje homofobije. Mislim da bi ti vise legla Rusija od Kine u tom smislu.

4 hours ago, noskich said:

Dodik, ni u Kini neces pobeci od multikulturalizma, a I od svoje homofobije. Mislim da bi ti vise legla Rusija od Kine u tom smislu.

Nisi me dobro shvatio prijatelju, nisam ja protiv multikulturalnosti, samo protiv određenih novih Zapadnih kulturnih načela, koje jednostavno kao sastvani deo uvoze određenu kulturu u velikom broju, koja se ne uklapa ni sa njima samima ni sa nama, oni će zbog toga da ispaštaju i mene za to baš briga, a mi smo već odsvirali svoje, otuda i ovi forumu gde ljudi idu na kraj sveta da se snađu. 

Šta fali Rusiji, možda još uvek nije dobra za nas, ali verovatno kroz par godina će biti, koliko vidim kupovna moć Rusa, bar ovih iz Moskve je veća nego Zapadnjaka.

Šta mene zanima vezano za Kinu, a danas sam češljao, a nisam uspeo da nađem po prethodnim postovima, da li su cene u radnjama izražene arapskim brojevima ili ne, ima li cena na artiklima ili pitaš prodavca pa ti on kaže ili napiše na papiru? 

Izvinjavam se ovo sto pricamo za fakultetsku diplomu,jel u pitanju bilo koja diploma i znanje eng.ili konkretno kao prof eng diploma? Jel potrebno istu prevoditi na kineskom?

Edited by Aivazovsky

17 minutes ago, Aivazovsky said:

Izvinjavam se ovo sto pricamo za fakultetsku diplomu,jel u pitanju bilo koja diploma i znanje eng.ili konkretno kao prof eng diploma? Jel potrebno istu prevoditi na kineskom?

Bilo koja fakultetska diploma, i znanje engleskog, diploma mora biti prevedena na engleski i overena, to je dovoljno. 

7 hours ago, Dodik said:

Bilo koja fakultetska diploma, i znanje engleskog, diploma mora biti prevedena na engleski i overena, to je dovoljno. 

Diploma i non-criminal record moraju biti overeni u ambasadi Kine u Beogradu. 

15 hours ago, Dodik said:

@Snezana011

Hvala puno na oba odgovora, dobro koliko sam razumeo iz nekih prethodnih pisanja, ima naših koji uzimaju pola plate i slično, a nađu posao ljudima, to je na šta sam mislio ne na neki normalan procenat koji ide agentu, koja god da si nacija da nekome uzmeš pola plate to je sramota i zloupotreba i iskorišćavanje. ako postoji neki procenat standardni to je onda ok. 

(...)

Ono što me zanima, i koliko sam video po oglasima za skromniji stan u Shenzhenu je otprilike cena oko 900 evra, da li je to normalna cena, ili može i za manje da se nađe, a opet da je neki pristojan deo grada, i čitao sam na nekom expat forumu, da za stan treba izbegavati nalaženje preko agencija, nego da čak može i obezbeđenje ispred zgrade da se pita i da za manji procenat se raspitaju i nađu ti stan?

Forum nema najbolju pretragu, to stoji. 

Ja nisam u Šenzenu, pa ne znam ni koliko su stanovi (znam da su min oko 3000), ni kako se traže, ni ostale detalje. Za takve stvari jako puno omažu naši ljudi na pomenutoj WeChat grupi Srbi u Šenženu. Inače, na našim grupama, ljudi zaista pomažu jedni drugima. Ima, naravno, svega i svakakvih, ali uglavnom se ispomažemo sa informacijama i savetima. Ima na tim grupama i košarkaških trenara koji rade u toj struci, ne znam da li u grupi o Šenženu, ali u Pekingu i Šangaju ih je bilo.

Ljudi, zapravo osoba na koju aludiraš u vezi sa uzimanjem pola zarade i zadržavanjem pasoša onima koje dovede, najbolje zna kako mu je sa njegovom savešću. Nisu svi takvi, većina nije. 

Opustite se u vezi sa Kinom, lako je doći i naći posao, potom nije baš lako, ali je isplativo. Srećno :smile:

Ako placas stan, narocito u first tier gradovima koji su najskuplji, onda se postavlja pitanje koliko je to isplativo kada ti ode pola plate na stan. Najbolje je kada ti je stan obezbedjen i blizu posla tako da ne placas stanarinu, rezije i transport. 

Hvala još jednom oboma na odgovoru,

@Snezana011 S obzirom da ja sada nisam u Srbiji, to onda verovatno može i u ambasadi u zemlji kojoj sam, da odradi tu overu kineska Ambasada i da procesira vizu? Ili grešim, za vizu znam da mogu da je rade pročitao sam na njihovom web sajtu, ali za overu dokumenata ne znam? 

Trebalo bi da može u bilo kojoj kineskoj ambasadi u svetu, ali bolje proveri sa tim agentom / poslodavcem, često bude problem oko nekih stvari koje mi nikad ne bismo ni pretpostavili. Ali, koliko znam, pre overe u ambasadi, treba overa u sudu, a to može samo u Srbiji. Sama viza se lako radi napolju. 

Mislim da je najbolje da uđeš na neku od naših WeChat grupa i pitaš ljude koji imaju mnogo više iskustva. Javni mi se na pp da te ubacim. 

4 hours ago, noskich said:

Ako placas stan, narocito u first tier gradovima koji su najskuplji, onda se postavlja pitanje koliko je to isplativo kada ti ode pola plate na stan. Najbolje je kada ti je stan obezbedjen i blizu posla tako da ne placas stanarinu, rezije i transport. 

tako je u tier 2 i 3 gradovima, i na dalje manjim mestima... zato je po meni dobro izabrati neko manje mesto u blizini velikog grada (na sat, sat ipo max), pa preko nedelje radis stress free i kad dodje vikend pravac velegrad... u pekingu, sendzenu, sangaju retko, skoro pa nikad ti ne daju stan sem ako ne predajes na fakultetu pa ti ponude nesto u kampusu... ko dolazi porodicno i hoce da bude u sendzenu npr, sto bi reko miroljub petrovic, puce crna pogibija za stan, ode 800-1000 usd na nesto pristojno... sto opet nije lose ako oboje u porodici rade, ali ako radi samo jedan morace taj jedan malo da se pomuci, tj da zasuce rukave :smile:

3 hours ago, Dodik said:

Hvala još jednom oboma na odgovoru,

@Snezana011 S obzirom da ja sada nisam u Srbiji, to onda verovatno može i u ambasadi u zemlji kojoj sam, da odradi tu overu kineska Ambasada i da procesira vizu? Ili grešim, za vizu znam da mogu da je rade pročitao sam na njihovom web sajtu, ali za overu dokumenata ne znam? 

pisano je mozda 10ak strana unazad o procesu verifikacije, prvo sud, pa ministarstvo pravde, pa ministarstvo inostranih poslova pa na kraju ambasada, izadje sve oko 100ak evra...

p.s. i normalno da su u prodavnicama istaknute cene :smile:

@mixy123

Hvala, Mixy, odlično ovo su prave informacije, e sada problem je što ja trenutno nisam u Srbiji, pa ništa morao bih prvo da kontaktiram kinesku ambasadu ovde gde jesam, pa da vidim da li bi oni prihvatili dokumenta ovakva kakva su.

Znači izvan većeg grada, pa da gledam oglase u Shenzhenu nema ispod 900 dolara, za najmanji neki stan.

Odlično i za cene znači ne vaćare te kao u nekim drugim azijskim zemljama to je bitno.

Kaži mi za decu jel' ima aktivnosti, ima gde da se vode da provedu neko kvalitetno vreme i po tim manjim mestima? Mene kontaktirao nekki agent Ćinez, traži moje video predstavljanje, jel' to normalna procedura i kako da znam da je ozbiljan agent, ako može to uopšte nekako da se sazna?

1 hour ago, Dodik said:

Odlično i za cene znači ne vaćare te kao u nekim drugim azijskim zemljama to je bitno.

(...)

Mene kontaktirao nekki agent Ćinez, traži moje video predstavljanje, jel' to normalna procedura i kako da znam da je ozbiljan agent, ako može to uopšte nekako da se sazna?

Prvo nađi posao pa onda traži stan, ne želiš da putuješ po sat do posla. Kinezi ne vaćare za razliku od Vijetnamaca, Kambodžana, Indonežana... jedna od jako dobrih osobina koja olakšava život ovde. Ali zato ne drže reč i nikad nisi nasigurno sa njima. Ozbiljan agent će ti poslati papire poslodvaca za Z vizu. Sve manje od toga može da bude i ne mora da znači. dobar način je i da, kada dobiješ ponudu, pitaš naše ljude za tu agenciju - velika je verovatnoća da je neko već imao iskustva sa njima. I da, normalno je da ti traže video u trajanju od 1-2 min, da čuju kako pričaš englski.  

Edited by Snezana011

Moderacija se vratila na posao posle kraćeg štrajka zbog neisplaćenih plata. Gazda ( @chivitli ) je nestao, veruje se da je u bekstvu. :spot:

Lične prepirke su pobrisane, a rasprava o Austriji itd. izmeštena u staru temu "Poteškoće...", koja je sad preimenovana u Zivot (i rad) u inostranstvu - iskustva.

Radi brže reakcije, molim vas da skrenete pažnju moderatorima korištenjem opcije "Report post" iz bilo kojeg razloga. Trebalo je da reagujemo brže, ali smo sva trojica preostalih aktivnih moderatora (chivitli, @panonski i ja) izgleda bili odsutni.

Zapravo htedoh da kazem da je pogresno govoriti o prilikama u zemljama Azije sa vremenske distance i od godinu dana a kamoli od 2,3 godine pa nadalje jer se stvari munjevito menjaju.

Pa tako ja moram da kazem da mene u Kambodzi niko ne vacari  jer u svim vecim marketima gde stranci kupuju imaju izlozene cene,na pijaci imam svoje zene kod kojih kupujem a tuk tuk-u kazem svoj cenu i on pristane ili ne ali uglavnom pristane,mada ga retko i koristim jer ima gradski prevoz sa sve klimom i milina.

Tako da...

Edited by Duya
-nastavljanje

neko je pustio bubu na ovom forumu da azijci, istocna i jugoistocna azija "vačare",vole da zabuse turiste. žeo mi je što se ovakva predrasuda širi po forumu.

mislim da ljudi previse licno shvataju Turisticke cene i turisticka mesta. i ne uzimaju u obzir kakva je to grana privrede, 

ja nisam znao razliku izmedju 50 i 500 THB one novanice jer su bile iste boje i slicno su mi izgledale, konobarica me jurila pola kilometra da mi vrati ogroman kusur, i to centar BKK i to iz siromasnijeg staleza ( po puti)

kada nadjem novac na ulici, priatelji se zgroze sto uzimam. kao nije tvoje sta te briga.

jedini prevaranti su belci, o kojima vec dosta videa je snimljeno i to mogu da postavim na jednoj posebnoj temi. vidim da i ovde imaju sa agentima.

52 minutes ago, Mitra said:

Pa tako ja moram da kazem da mene u Kambodzi niko ne vacari  jer u svim vecim marketima gde stranci kupuju imaju izlozene cene,na pijaci imam svoje zene kod kojih kupujem a tuk tuk-u kazem svoj cenu i on pristane ili ne ali uglavnom pristane,mada ga retko i koristim jer ima gradski prevoz sa sve klimom i milina.

Kambodža nije samo Pnom Pen. Verujem da su se stvari tamo umnogome popravile i da su taj grad doveli malo u red po tom pitanju. Ali slučajno znam od prijateljice koja je ove zime bila u Siam Ripu i u poseti Angkoru da je jako besna zbog cenkanja i sitnih prevara na svakom koraku. Tako da -- jedna lasta ne čini proleće. Mnogo će proteći vode Mekongom dok se narodi u njegovom slivu promene, ako se ikad potpuno i promene. 

Uzgred, jako volim Kmere, jako su mi dragi, čak je neko sa ovog foruma pod uticajem mog pozitivnog pisanja o njima otišao da živi tamo i još uvek je tamo, pomenuta prijateljica je takođe pod mojom sugestijom posetila Kambodžu, ali ne bih idealizovala neke stvari koje su mi smetale i koje smetaju većini turista. 

18 minutes ago, StefanDylan said:

neko je pustio bubu na ovom forumu da azijci, istocna i jugoistocna azija "vačare",vole da zabuse turiste. žeo mi je što se ovakva predrasuda širi po forumu.

To nije predrasuda. (Tajland, barem prema mom iskustvu, nikad nije bio u istom košu sa pobrojanim zemljama u kojima je cenkanje dominantni način komunikacije sa turistima, koji su u očima domorodaca hodajući ATM-ovi.) Ali to nije ni tema ovog topika, pa ajde već jednom da prestqne trolovanje topika o Kini pričama o ostalim jugoistočnim zemljama. Možemo da pričamo o tome na drugoj temi, konkretno o Kambodži, o Vijetnamu, o Indoneziji...

Edited by Snezana011
-nastavljanje

@Snezana011

Hvala Snežana, pa da u pravu si tako je uvek i bilo džaba i ušteda ako putuješ dva sata do posla. Odlično znači ovaj što je tražio video možda je i neki ozbiljan videćemo. 

Pozdrav svima,

Pitanje za Snezanu, Stefana i ostale koji su radili ili i dalje rade u Kini kao predavaci Engleskog jezika.

1. Kako nalazite ucenike za privatne casove? Da li prilazite deci ili njihovim roditeljima i nudite im svoje usluge? Da li stavite oglas negde? Ili mozda oni vama prilaze i pitaju vas?

2.  Gde drzite privatne casove (u svom stanu, u stanu ucenika ili u skoli)  ?

3. Koliko naplacujete privatne casove u juanima, ako nije tajna? Kako se krecu cene privatnih casova (od - do) tj. sta je po vama neki minimum ispod kog ako cenimo sebe i svoje znanje ne smemo da idemo ? 

4. Sta predajete ucenicima ili bilo kojoj zainteresovanoj osobi ?

@Leon93, ja nemam privatne časove. U malom sam mestu, svega 300 000 stanovnika, i nisam ni pokušavala da nađem učenike. Koleginica Nataša, takođe iz Srbije, koja je došla ranije, imala je jednu grupicu od 3-4 učenika subotom. Roditelji su je sami pitali za časove, a oni su i organizovali prostor u kome će držati časove. Naplaćivala je po 100 juana po učeniku, znači, 400 juana po času. Pošto su oni pohađali školu u kojoj predaje, onda je već znala nivo njihovog znanja, pa se nadovezivala na to.

Pričam u prošlom vremenu pošto je sve to prestalo pre dve nedelje, kad su njima počeli prvi ispiti iz drugih predmeta, tako da sad kobajagi nemaju vremena za Oral English, koji se kod nas ne ocenjuje.

Inače, znam da časovi u većim mestima, tipa tier 2 i 3 idu od 200 naviše, dok je u tier 1 i po 400-500 po času (ali 1 na 1).

Nadam se da će ti neko drugi dati više informacija. Ima na ovom forumu i ljudi koji isključivo rade privatne časove u tier 1 gradovima.

Svaka zemlja ima dobre i lose strane. Licno mi to 'vacarenje' ne predstavlja problem jer je do tebe da budes informisan, znas sta i kako, spustis cenu na standardnu, a ako nece da spuste onda ides dalje. Vise volim da se malo potrudim i dobijem dobru cenu nego da moram da platim visoku cenu koja se ne moze spustiti (bez vacarenja).

Zemlja u kojoj zivis je kao partner u braku, od sustinskog znacaja nisu njene vrline, vec da mozes da podneses njene mane. Licno mi je manje prihvatljivo cimanje oko vize, (polu)legalan status i nikad ne znati na cemu si nego cenjkanje. Snezana je pisala svojevremeno o drami produzenja kineske vize u poslednjem momentu i to je za mene nedopustivo, toliki stres i sekiracija.

Edited by noskich

1 hour ago, noskich said:

Svaka zemlja ima dobre i lose strane. Licno mi to 'vacarenje' ne predstavlja problem jer je do tebe da budes informisan, znas sta i kako, spustis cenu na standardnu,

Snezana je pisala svojevremeno o drami produzenja kineske vize u poslednjem momentu i to je za mene nedopustivo, toliki stres i sekiracija.

Sve si ti to tačno rekao međutim, naporno je prijatelju, ti si turistički tu prošao, znao si kako da se postaviš s tim cenama i opet kraći period si bio, ali drugo je kada odlučiš ili pokušaš da živiš u takvoj zemlji ili provedeš dosta više vremena makar i turistički, mnogo je naporno non-stop da se svaki dan cenjkaš za najmanje gluposti. Pogotovu ako ideš sa malim detetom, kako ja njemu da objasnim da ne može nešto da dobije u tom trenutku, "jer sine ovi hoće da nas vaćare". Da ne pričamo što ti moraš da naučiš na pamet cene jedno 30-40 artikala, neke stvari prvi put u životu vidiš ne možeš da znaš koliko koštaju. Banalno je to što ne možeš da kupiš kilo banana bez da se cenjkaš, a nekad ti nije do tog sporta, drugačije je u delovima gradova gde im ne prođe ni jedan turista, i dosta njih će pošteno da ti naplate, i neće te smarati, najčešće imaju i cene istaknute, opet ne svi naravno. Opet zavisi i od grada, negde nemaš takve "oaze"

Ti si ili imao mnogo sreće u životu ili nisi živeo nigde u EU, jer tamo imaš istih takvih problema nekada i gorih i većih sa vizama i "papirima". Kina jeste upravo loša destinacija zbog dokumenata, ali kao što i sam kažeš sve ima svoje pluseve i minuseve.

Ali, stoji ono što si ti rekao, došljak mora da se privikava na zemlju u koju je došao ne obrnuto, s tim što neko to lakše može da podnese neko teže ili ne može. Ali nema svrhe braniti nešto što je loše.

Edited by Dodik

Stoji i to sto kazes za razliku izmedju kratkog boravka i duzeg zivljenja negde, ali takodje kada se negde ustalis onda znas gde i sta. Imas standardne prodavnice, restorane i ostala mesta gde se snabdevas i kad si stalna musterija onda nema vise cenkanja. A i valjda naucis nesto jezika pa im stavis do znanja da nisi turista i da znas sta koliko kosta. I znas gde su mesta sa istaknutim cenama. Sve ima svoje.

Svako bira manje zlo, a izbor je subjektivan. Zavisi kako kome legne koja zemlja. Dosta je i do tebe, to jest tvoje percepcije stvari. Meni bi u Kini tokom duzeg boravka smetala buka. Recimo pun autobus ljudi, svi spavaju, dvoje do mene se deru kada pricaju, sede bukvalno jedno do drugog i deru se. Tako nesto nisam video u Indokini. Kinezi su na glasu kao najgori po pitanju higijene, buke i (odsustva) manira. 

Ali najveci problem je verovatno zagadjenje u svemu, vazduhu, vodi, hrani... Ni u jednoj drugoj zemlji nisu imali afere prodavanja lazne hrane i nepropisne hrane za bebe od koje su umirala deca. Veoma ozbiljan problem.

Edited by noskich