Posted June 1, 2011 (Trebalo bi da) vazi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Pa kao što je rekao neko, sada preostaje "lakši" deo, naučiti mađarski. Da li bi neko mogao da mi kaže koliko ih je koštalo to zadovoljstvo pokretanja postupka za dobijanja državljanstva i koja je bila krajnja cifra sa svim taksama i ostalim glupostima? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Postupak je besplatan, uzimanje maticnih izvoda i prevod istih je kostalo valjda 10-20 € konkretno me interesuje za deo današnje Hrvatske, županiju Lika-Krbava? Upises "Lika-Krbava" u Google i dobijas da je to nekad bilo varmedje: http://en.wikipedia.org/wiki/Lika-Krbava_County tj. vazi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Došao sam i ja do iste informacije, nekoliko minuta posle što sam pitao pitanje. Hvala svakako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 a da li neko zna kako funkcionisu one fore kao moja devojka dobije drzavljanstvo a ja je ozenim pa i ja dobijem drzavljanstvo.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 To bi moglo da funkcionise ukoliko se preselite u Madzarsku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 @pedjalon ma mi smo planirali da se preselimo u holandiju...a tamo naci posao je lakse ako imam EU drzavljanstvo. da li znas gde bi se mogla raspitati o tome? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 Probaj na ovom linku: www.allampolgarsag.gov.hu Kad budem imao nove informacije, prosledicu. Trenutno nisam u Madzarskoj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2011 Brak sa madjarskim drzavljaninom samo smanjuje potrebno vreme da se dobije drzavljanstvo. Ne moras biti rezident 8 vec 3 godine. Ali ipak moras biti rezident Madjarske. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2011 vidim da imate problema sa ucenjem madjarskog jezika.ako ste sa podrucja bg mogu da pomognem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 16, 2011 Da bi se dobilo madzarsko drzavljanstvo, moraju se zadovoljiti jos neki preduslovi sem braka sa madzarskim drzavljaninom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2011 Ispunjavam sve uslove za dobijanje madjarskog drzavljanstva (poreklo i znanje madjarskog jezika) i privodim kraju prikupljanje dokumentacije koja dokazuje poreklo. Na sajtovima na kojima pise sta je sve potrebno od dokumentacije nisam nasao nikakvu informaciju o taksi, tj. koliko kosta vadjenje pasosa u Ambasadi u Beogradu. Da li neko moze da mi kaze koliki su troskovi vadjenja pasosa? Inace, mogu reci da se relativno dobro snalazim s madjarskim jezikom s obzirom da mi je to maternji jezik (iako sam rodjen u Beogradu, prvo sam naucio madjarski, pa tek onda srpski), ali na zalost nemam puno prilike da govorim madjarski. Kao prvo - zivim u Beogradu i ovde imam samo jednu prijateljicu kojoj je madjarski takodje maternji jezik i sa njom ponekad razgovaram na madjarskom, bukvalno vezbe radi... Kao drugo, sva moja madjarska rodbina takodje govori srpski i samnom, valjda zbog ciste inercije, razgovaraju uvek na srpskom - valjda da me ne muce da pricam madjarski... Iako govorim prilicno dobro i bez akcenta, moj vokabular sticajem okolnosti koje sam gore nabrojao, nije toliko veliki da bih sa Konzulom mogao da razgovaram o dokumentaciji i detaljima tog, najvecim delom, pravnog postupka, kao sto je dobijanje pasosa. Ne znam kako se kazu nazivi raznih dokumenata na madjarskom i ne znam kako se kazu nazivi institucija u kojima se oni dobijaju. Da li ce mi cinjenicu da znam madjarski, ali ne toliko da mogu da vodim razgovor o dokumentima, uvaziti prilikom podnosenja zahteva i razgovora sa Konzulom? Mogu sa njim/njom pricati o lepom vremenu, mojoj zelji da imam madjarsko drzavljanstvo, mojoj ljubavi prema madjarskoj, mom poslu, porodici, itd., ali nhe znam bas kako bi se snasao u razgovoru o izvodima iz maticnih knjiga, magistratu, maticarima, opstinskim sluzbama, itd... Voleo bih da cujem neka iskustva nekih od vas koji su vec podnosili zahtev. Koliko je potrebnovremena od podnosenja zahteva do dobijanja drzavljanstva i pasosa i da li su dobijanje drzavljanstva i dobijanje pasosa 2 razlicita postupka (i koliko traje svaki od njih) ili sve moze odjednom da se zavrsi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2011 Koliko znam: - za razgovor s a konzulom je dovoljno osnovno znalje jezika; - procedura je besplatna; - oko dokumenata ne vodiš razgovor sa konzulom već sa službenikom zaduženim za to; - potrebno je prvo zakazati za termin za predaju zahteva (kada ćeš ga dobiti, saznaćeš od njih); - za rešavanje potrebno je min. šest meseci; - dobijanje pasoša je poseban postupak. Pravo da podneseš zahtev za dobijanje pasoša stičeš kada položiš zakletvu i dobiješ uverenje o državljanstvu; - u odnosu na dužinu trajanja pasoša je i cena. Za pasoš trajanja 5 godina je oko 25evra a za 10 godina oko 50evra. (Cene u Madzarskoj, ne znam koliko je u Madzarskom konzulatu u Srbiji.) Zahtev za državljanstvo možeš podneti i bilo gde u Madzarskoj. U ovom slučaju moraš dobiti termin i ne ragovaraš sa konzulom, već sa matičarem, koji ujedno i prima zahteve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2011 Hvala na iscrpnom odgovoru!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Jel moze neko ko je bio na razgovoru ili dobio drzavljanstvo da kaze koje je SVE dokumente nosio i kako je prosao na razgovoru,da opise malo???Hvala pozz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Sve ti pise na sajtu lebati: http://allampolgarsag.gov.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=69 Ako razumes sta tu pise onda ne treba da se brines kako ces proci na razgovoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Elolvastam.Pitam nekog ko je bio cisto da ne lutam da se ne desi da mi fali jos nesto,a interesuje me ovako kako je na razgovoru.Da li ste vi bili? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Bio sam. Ono sto pise na sajtu je sve tacno i samo ti dokumenti ti trebaju. Razgovor je opusten, ustvari ne testiraju te uopste nego ti samo pomazu da ispunis formular, a kako je on dosta komplikovan onda moras da ih pitas sta tu pisati itd. i na taj nacin se vodi razgovor. Oni preuzmu sve papire, a ako nesto nedostaje onda nece slati tvoju dokumentaciju u Budimpestu nego ce cekati dok im ne posaljes ostatak. Ako imas neke dodatne papire koji dokazuju tvoju aktivnost u madjarskom kulturnom zivotu onda i to pomaze, mada mozda i nema veze. Recimo ja sam bio na nekom takmicenju jos u osnovnoj skoli pa sam doneo fotokopiju priznanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Elolvastam.Pitam nekog ko je bio cisto da ne lutam da se ne desi da mi fali jos nesto,a interesuje me ovako kako je na razgovoru.Da li ste vi bili? Могуће је да ти траже бабин и дедин извод из књиге венчаних (нама јесу, рођацима у Србији нијесу) који набављаш у општини где су се они венчали(ма где то било), и доказ да се против тебе не води никакав кривични поступак у Србији односно земље чији си тренутно држављанин. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2011 Da li neko moze da mi kaze koliki su troskovi vadjenja pasosa?Цене за вађење пасоша преко конзулата се разликују од земље до земље. Најјефтиније је у Мађарској. 50ЕУР, чека се 1 месец да ти га поштар донесе на врата, и валидан је 10 година. Код нас је скоро дупло, док у Србији или конкретније у Суботици је 70ЕУР. Пасош је биометријски, и садржи отисак прста. Koliko je potrebnovremena od podnosenja zahteva do dobijanja drzavljanstva i pasosa i Ја сам држављанство добио добио за 4 и по месеци, али чекао сам још десет дана термин за свечани пријем у држављанство. da li su dobijanje drzavljanstva i dobijanje pasosa 2 razlicita postupka (i koliko traje svaki od njih) ili sve moze odjednom da se zavrsi? Да то су 2 одвојена поступка, међутим први услов за пасош јесте тај да најпре имаш држављанство. Теоретски, ти чим прођеш свечани пријем имаш право на пасош, међутим у пракси треба проћи још 10-ак дана како би твоје име и бројеви ушли у све мађарске регистре и тд. да би онда добио мађарски извод из матичне књ. рођених и картицу па с тим подносиш захтев за пасош. Сликају те у конзуларноме оддељењу амбасаде односно конзулату(дакле дотерај се онако како би волео да изгледаш на слици). Након тога чекаш око 1-2 месеца. Дакле све укупно око 6-7 месеци. Е онда си на коњу... ма, на Конкорду бре! У ЕУ (док се није распала ) си свуда добродошао укључујући и Ирску и В.Британију не само као туриста већ и као студент, радник, инвеститор... А ако идеш чисто туристички, не треба ти виза ни за Канаду, САД(ако уђеш из Канаде ћуфћуф превозом тј.возом не треба ти ни EFTA предрегистрација) Нови Зеланд, Аустралија, Тајланд(од јула 2011), а тек ако добијеш дипломатски пасош (веровали или не, тренутно мађарски откључава највише врата ) неће ти ни Руси ни Кинези тражити визу. Све што треба је да докажеш да ти је деда био дипломат и да умеш дипломатски да говориш Шалу на страну, мађ. дипломатски пасош јесте најцењенији али мало је оних који га могу добити, а не ко код нас на кило. Дакле након што добијеш пасош(обични) реално требају ти само паре... а то је најлакше! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 6, 2011 Ja bih predhhodni popis dopunio sa još jednom zemljom: Malezija. Za putovanje po IA jako važna zemlja kao gnezdo AirAsie. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2011 Jel a na koji broj se zakazuje za konzulat u Beogradu?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2011 Jel a na koji broj se zakazuje za konzulat u Beogradu?? Конзуларно одељење амбасаде републике Мађарске: Cím: Krunska 72. 11000 Beograd Előhívó: 00-381-11 Telefon: (munkaidőben) 243-8395, 244-3739 Vízuminformáció: 243-8381, 243-8382, 243-8383 Ügyelet: 00-381-63-374-254 (sürgős esetben) Fax: 243-8393 Főkonzul: Ritecz Miklós Konzul: dr. Szlanyinka Anna Ügyfélfogadás: Vízumügyintézés: Hétfő - csütörtök: 08.30 - 13.00 - kérelmek átvétele, 14.00 - 15.00 - útlevelek kiadása Más konzuli ügyekben: Hétfő - csütörtök: 09.00 - 13.00 között Pénteken nincs ügyfélfogadás! E-mail: mission.blc@kum.hu consulate.blg@kum.hu Ja bih predhhodni popis dopunio sa još jednom zemljom: Malezija. Za putovanje po IA jako važna zemlja kao gnezdo AirAsie. Нисам знао да вам треба за Малезију виза. Нама су још 1993 укинули за Малезију, Сингапур и Јапан. A што се тиче мађарског пасоша виза не треба скоро за читаву средњу и јужну америку укључујући и CA-4 зону (Салвадор, Гватемала, Хондурас и Никарагва) које су својеврсна шенген зона. Онда има и земаља где виза треба али се она издаје при самоме уласку у земљу као на пр. Виетнам. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2011 Mađarski pasoš ustvari sam po sebi nije ništa poseban, ali sa kombinacijom srpskog pasoša je ubitačan jer su dve zemlje manje-više komplementarne u izboru svojih prijatelja. Tako sa srpskim pasošem možeš u Rusiju, Kazahstan, Belorusiju bez vize, u Kinu i Mongoliju za male pare, kao i u arapske zemlje i neke diktature (Kuba npr.). Sa mađarskim možeš u obe Amerike minus Kuba, kao i u Australiju, Hong Kong i SE Asia bez vize/besplatno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2011 Mađarski pasoš ustvari sam po sebi nije ništa poseban, ali sa kombinacijom srpskog pasoša je ubitačan jer su dve zemlje manje-više komplementarne u izboru svojih prijatelja. Tako sa srpskim pasošem možeš u Rusiju, Kazahstan, Belorusiju bez vize, u Kinu i Mongoliju za male pare, kao i u arapske zemlje i neke diktature (Kuba npr.). Еј па то је супер! Трчим да извадим онда и српско држављанство!!! Није се џаба говорило "Србија до Токија!" (пошто засад немам мађарски дипломатски пасош који је користан за све што си набројао). Успут, треба ли за Мјанмар(Бурму) виза ако имаш српски пасош? (за оба мађарска треба). Sa mađarskim možeš u obe Amerike minus Kuba, kao i u Australiju, Hong Kong i SE Asia bez vize/besplatno.Ух, нисам знао да је мађарски пасош у тој мери моћан да путовања прави да буду бесплатна Одма резервишем авионске карте и то first golden class - повешћу и девојку, цуру и женску... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites